Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

И още една с подобен контекст. Имам стандартна монета, ези, тура, няма специфични дисбаланси и т.н. Подхвърлям я 10 пъти и тя пада на пода все ези. Каква е вероятността 11-тия път да е тура?

П.П. Дарки, Нав, за сега се въздържайте от отговор моля

50:50 :speak:

/едит/ Дали ще е първото, единайстото или петдесетото хвърляне на монетата, разглеждаме вероятност при единичен случай, която си е 1:1. Ако условието е да се изчисли вероятността 11 пъти да се падне тура, тогава вече има други сметки :down:

Редактирано от banshee79 (преглед на промените)

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 143,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хайде нещо от мен за разведряване на настроението :hush: Влизаме в тъмна и студена хижа през зимата. Имаме само една клечка и виждаме свещ и камина. Кое ще запалим първо?

Определено не следва!

от A2 = B2 следва, че |A| = |B| -> тогава унищожаването на дробта 9/2 не е валидна операция!

Това май не беше за вас, а за второкласници... :P:hush:

не, не следва (1)2=(-1)2, но 1 не е равно на -1

Абсолютно валиден е предикатът на darkterminal.

Твоето изказване, Капитане, звучи някак си нестрого... ;) Не отричам верността му. :P:hush:

-----------

Ако тръгнем от София и всеки ден изминаваме половината разстояние до Черно море, кога ще стигнем до него? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Хайде нещо от мен за разведряване на настроението :hush:

Влизаме в тъмна и студена хижа през зимата. Имаме само една клечка и виждаме свещ и камина. Кое ще запалим първо?

кибритената клечка ;)

Това май не беше за вас, а за второкласници... :P:hush:

Абсолютно валиден е предикатът на darkterminal.

Твоето изказване, Капитане, звучи някак си нестрого... ;) Не отричам верността му. :P :P

-----------

Ако тръгнем от София и всеки ден изминаваме половината разстояние до Черно море, кога ще стигнем до него? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

в края на втория ден :P

Хайде нещо от мен за разведряване на настроението :hush:

Влизаме в тъмна и студена хижа през зимата. Имаме само една клечка и виждаме свещ и камина. Кое ще запалим първо?

Свещта, защото иначе няма да намерим вестник, с който да разпалим камината.

Не виждам как ще запалим клечката, като нямаме кибрит.

---------

Ако тръгнем от София и всеки ден изминаваме половината от оставащото разстояние до Черно море, кога ще стигнем до него? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Свещта, защото иначе няма да намерим вестник, с който да разпалим камината.

---------

Приеми че клечките са тип запалващи се от всякаква повърхност (или имаме кибрит, но само с една клечка в него)

Приеми че клечките са тип запалващи се от всякаква повърхност (или имаме кибрит, но само с една клечка в него)

Доста американски къщи са изгорели от такива клечки... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

-------

Логическите задачи трябва да се поставят абсолютно точно, за да получават отговори със съответната точност.

-------

Ако тръгнем от София и всеки ден изминаваме половината от оставащото разстояние до Черно море, кога ще стигнем до него? http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Доста американски къщи са изгорели от такива клечки... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

-------

Логическите задачи трябва да се поставят абсолютно точно, за да получават отговори със съответната точност.

Добре. А съгласи ли се с моя отговор на твоята задача?

....

отговорих ти по-горе, в края на втория ден

Добре. А съгласи ли се с моя отговор на твоята задача?

Абсолютно верен при първото условие.

Сега е малко видоизменено... :hush:

-----добавено---------

Абсолютно верен при първото условие.

Сега е малко видоизменено... :hush:

Ааа, какво беше, задачите на (не си спомням кой грък). Никога, защото (теоретически) винаги между нас и морето ще има разстояние, равно на изминатото през деня

---------

Наистина малко некоректно поставено от мен условие, трябваше да напиша "кибритена клечка в кибрита" не просто клечка. Така даже не е определено, че е кибритена, но все пак това е шегичка :hush: Плюс това има клечки, които може да запалим на всякаква грапава повърхност :Pcapnemo отговори в духа на загадката :hush:

Това е нещо като периода на полуразпад на радиоактивните изотопи, теоретично никога няма да стигнем :P

От математическа гледна точка - да, но накрая разстоянието ще е пренебрежимо малко, така че всъщност ще сме стигнали.

....

Това е нещо като периода на полуразпад на радиоактивните изотопи, теоретично никога няма да стигнем :)

За изотопа не си прав, защото той е дискретен, има краен брой атоми и в един момент ще имаме само два за разпадане и за дадения период се разпада единия, за още един период втория, който е последен :)

От математическа гледна точка - да, но накрая разстоянието ще е пренебрежимо малко, така че всъщност ще сме стигнали.

ако дефинираш пренебрежимо малко от практическа гледна точка ще ти отговоря точно кога. За мен като инженер няма малко, много. Има 1 сантимерът, един метър :P

ако дефинираш пренебрежимо малко от практическа гледна точка ще ти отговоря точно кога. За мен като инженер няма малко, много. Има 1 сантимерът, един метър :)

Всъщност ако се вземе предвид прибоя, разстоянието до "морето" постоянно се променя с амплитуда и период зависещи от силата на вълнението. В такъв случай има голямо значение точния момент в който измерваме разстоянието за да изчислим половината му към края на пътешествието. Ние няма да стигнем до морето, но то ще ни намокри краката :)

...

ако дефинираш пренебрежимо малко от практическа гледна точка ще ти отговоря точно кога. За мен като инженер няма малко, много. Има 1 сантимерът, един метър :)

Пренебрежимо малко е всяко разстояние, което всеки може да измине за пренебрежимо малко време. :)

Ако използваме ежедневното преполовяване на разстоянието като начин за придвижване, дали ще обиколим Земята по Екватора (прибл. 40000 km) за 25 дни?

Пренебрежимо малко е всяко разстояние, което всеки може да измине за пренебрежимо малко време. :)

Ако използваме ежедневното преполовяване на разстоянието като начин за придвижване, дали ще обиколим Земята по Екватора (прибл. 40000 km) за 25 дни?

40000/2^25=0,0011920928955078125

ще ни остане метър и двайсе :)

Редактирано от banshee79 (преглед на промените)

40000/2^25=0,0011920928955078125

ще ни остане метър и двайсе :)

Това за теб много ли е или малко? :)

"На мене мий тамън"

:P

:) слушах преди малко един разговор на наш съгражданин от ромски произход със съпорта на Глобул, и малко ме удря на диалектна вълна :)

при условие че нещо видимо с което се сблъскваме (като размерност) всеки ден като човешкия косъм е само 20000 пъти по-малко (диаметър) за мен е много. Но като се има предвид че съм проектирал кранове със стрела 10 и повече метра не изглежда толкова много. Ха реши какво е :)

:offtopic_s:

"На мене мий тамън"

:indian:

:offtopic_s: слушах преди малко един разговор на наш съгражданин от ромски произход със съпорта на Глобул, и малко ме удря на диалектна вълна :)

:biggrin: макар че хич не е за смях. Много българи вече не говорят правилен български. Още по-страшно е, че сред тях има доста учители и преподаватели в университети. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Лека!

при условие че нещо видимо с което се сблъскваме (като размерност) всеки ден като човешкия косъм е само 20000 пъти по-малко (диаметър) за мен е много. Но като се има предвид че съм проектирал кранове със стрела 10 и повече метра не изглежда толкова много. Ха реши какво е :P

Съгласен съм с теб... :P

Лека и на теб! :)

Хайде на побоя....

Математически:

Приемаме разстоянието за S, а скоростта за v. Полагаме, че се движим с непроменена скорост през цялото пътуване тогава изминатото разстояние ще е равно на сумата от всички отсечки от пътя, които сме изминали -> (S/2) + (S/4) + (S/8) + (S/16) + ... + (S/2n) скоростта ни е :

1

- Σ---

2n

Решаваме реда и виждаме, че има радиус на сходимост 1/n при n=∞ -> 0 => реда е сходим и обладава граница на сходимост 1;

Ще рече, че времето за пътуване е S/v, като тук не включваме престоя!

Оставям на друг юнак да реши за колко дена ще се случи случката...

Физически:

В познатата ни вселена не може да има разстояния по-малки от константата на Планк => не можем да делим пътя на безкрайно малки отсечки => все някога ще пристигнем

Е, това "все някога" клони към безкрайност, т.е. ще сме умрели дотогава и няма начин да пристигнем.

Е, това "все някога" клони към безкрайност, т.е. ще сме умрели дотогава и няма начин да пристигнем.

Нашето съществуване е незначително за останалата част от Вселената. Светът не започва и не свършва с нас.

Ако индивидите пътуват в защитена система, осигуряваща тяхното оцеляване и размножаване, все някаква част от гените на първопроходците ще пристигне до предначертаната крайна точка. :baby:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.