Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

не, това не следва от никъде. СОри, но тази задача не е логическа

П.П. А - 3в 2п

Б - 1в 2п

В 1в 1п

това не отговаря на последното условие: "по стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците" и на първото дадено: "живее шофьора А с родните си братя Б, В и Г"

прочети пак условието и ако пак мислиш, че си прав прекратяваме спора

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

това не отговаря на последното условие: "по стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците" и на първото дадено: "живее шофьора А с родните си братя Б, В и Г"

Напротив, по-горе показах как от наличните условия (Диофантово уравнение) мога да имам сума(врати на А,Б,В)= сума(прозорци на А, Б,В) и да е изпълнено условието "В стаята на Б има толкова врати, колкото са и прозорците в стаята на В" както и "В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца"

Били, отговаря... отговаря... не знам къде си го прочел, но това не е логика, а е по-скоро тъп виц....

добре, както казах прекратяваме спора. даите следващата задача

Отлупваш му капачката и на кестерме. Иде реч образувателната на цилиндъра да сключва остър ъгъл спрямо височината на конуса, така че малката основа на получения пресечен конус да се яви едната основа на цилиндъра, другата основа да лежи на голямата основа, така че ръбовете на цилиндъра и конуса да имат обща точка. Стойността на ъгъла, следва да се установи решавайки оптимизационна задача.

Отлупваш му капачката и на кестерме. Иде реч образувателната на цилиндъра да сключва остър ъгъл спрямо височината на конуса, така че малката основа на получения пресечен конус да се яви едната основа на цилиндъра, другата основа да лежи на голямата основа, така че ръбовете на цилиндъра и конуса да имат обща точка. Стойността на ъгъла, следва да се установи решавайки оптимизационна задача.

ДОбре, ако основата е a, а височината b, колко трябва да е основата и височината (все пак търсим правилен цилиндър, с кръгла основа:wors: И дали няма някакъв визуален метод за решението?

И аз за правилен цилиндър говоря (да не се разбира прав)... Трябва да се реже "успоредно" на образователната на конуса...

И аз за правилен цилиндър говоря (да не се разбира прав)... Трябва да се реже "успоредно" на образователната на конуса...

Вероятно съм позагубил пространственото си мислене, а и като машинен инженер разбирам повече от чертежи, що не драснеш нещо че така не ми се вързва много

П.П. Опасявам се, че не се изразих правилно в предишният си пост, ъгъла между височината на цилиндъра и тази на конуса трябва да е колкото е ъгъла между височината на конуса и образователната му...

Вероятно съм позагубил пространственото си мислене, а и като машинен инженер разбирам повече от чертежи, що не драснеш нещо че така не ми се вързва много

Щото трудно бе капитане.... Ше опитам...

П.П. Опасявам се, че не се изразих правилно в предишният си пост, ъгъла между височината на цилиндъра и тази на конуса трябва да е колкото е ъгъла между височината на конуса и образователната му...

Щото трудно бе капитане.... Ше опитам...

Хм, я да видим:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И двата варианта са по твоята препоръка. Но не са еднакви по площ, а не са и с максимална площ :ph34r: (разбирай обем)

П.П. И двата имат ос от горе ляво надолу дясно, забравих да я начертая :biggrin:

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Публикувано изображение

Моля да се отбележи, че основите на цилиндъра лежат в успоредни равнини и долната основа на цилиндъра, съвпада с основата на конуса. След всички тези условия трябва да намерим оптималното отношение на радиуса на основата на цилиндъра към неговата височина. Това е оптимизационна задача по два параметъра и няма тривиално решение...

И двата варианта са по твоята препоръка. Но не са еднакви по площ, а не са и с максимална площ :ph34r: (разбирай обем)

П.П. И двата имат ос от горе ляво надолу дясно, забравих да я начертая :biggrin:

Тз, ти си нарисувал прави цилиндри, не съм имал пред вид тях...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Публикувано изображение

Моля да се отбележи, че основите на цилиндъра лежат в успоредни равнини и долната основа на цилиндъра, съвпада с основата на конуса. След всички тези условия трябва да намерим оптималното отношение на радиуса на основата на цилиндъра към неговата височина. Това е оптимизационна задача по два параметъра и няма тривиално решение...

Задачата има тривиално решение, мисли за прав (освен за правилен) цилинтър, виж по-горе

f(r, h) = π*r2 * h; за да определи екстремума трябва да се сметне f'(r, h) -> успех...

Начи радиуса на цилиндъра трябва да е 2/3 от радиуса при основата на конуса...

!!!

f(r, h) = π*r2 * h; за да определи екстремума трябва да се сметне f'(r, h) -> успех...

Начи радиуса на цилиндъра трябва да е 2/3 от радиуса при основата на конуса...

!!!

Ето го решението (пример 2) Ако не ме домързи утре ще го преведа:

http://www.cliffsnotes.com/study_guide/Maximum-Minimum-Problems.topicArticleId-39909,articleId-39895.html

Ето го решението (пример 2) Ако не ме домързи утре ще го преведа:

http://www.cliffsnotes.com/study_guide/Maximum-Minimum-Problems.topicArticleId-39909,articleId-39895.html

Ето моето решение :

Конуса има радиус R и височина H.

Вписания цилиндър има радиус r и височина h.

Чичко Талес казва, че H/R = h/(R - r); h = (H/R) * (R - r) => V = π * r2 * h = π * r2 * (H/R) * (R - r) = π * (H/R) * R * r2 - π * (H/R) * r3

За да намерим екстремума решаваме V' = 0; π * (H/R) * 2 * R * r - π * (H/R) * 3 * r2 = 0; 2 * R * r - 3 * r2 = 0; 2 * R - 3 * r = 0 => r = (2/3) * R

Нататък е ясно...

Малка бъзикачка за разтоварване... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Публикувано изображение

Хехе, не може така да се коренуват двете страни на равенството :down: Трябва да се дели на едно и също "нещо" :speak:

Хехе, не може така да се коренуват двете страни на равенството :down: Трябва да се дели на едно и също "нещо" :speak:

Да не би да искаш да кажеш, че от Х22 не следва Х=А ?!

Малка бъзикачка за разтоварване... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Публикувано изображение

трети ред от долу нагоре: едното число е отрицателно, другото положително и предпоследния ред е верен, но по абсолютна стойност.

не, не следва (1)2=(-1)2, но 1 не е равно на -1

Именно :speak:

Само малко допълнение към banshee79, коренуването си е в реда на нещата, сиреч позволена операция си е. Това, което не е наред са резултатите от коренуването. Корен квадратен от А е равно на модул А. Тогава предпоследния ред не правилно написан. След като го напишем правилно, вече нямаме право да прехвърлим дробта от другата страна на равенството!

И още една с подобен контекст. Имам стандартна монета, ези, тура, няма специфични дисбаланси и т.н. Подхвърлям я 10 пъти и тя пада на пода все ези. Каква е вероятността 11-тия път да е тура? П.П. Дарки, Нав, за сега се въздържайте от отговор моля

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.