Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

Какъв ден от седмицата е 15.09.2076 година?

Без компютър, моля! :)

нямам календарчетата под ръка :)
  • Отговори 1,5k
  • Прегледи 143,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

нямам календарчетата под ръка :P

Имаш 28 подходящи календарчета в таблицата по-горе. :)

----добавено----

Добре. Изчаках достатъчно. Показвам.

Искаме да узнаем какъв ден от седмицата е 15.09.2076 г.

2076 е извън обхвата 2000-2027 от таблицата.

Намираме еквивалентна година.

2076-28=2048

2048 е извън обхвата 2000-2027.

Търсим следващата еквивалентна година.

2048-28=2020

2020 е в обхвата 2000-2027.

Сваляме целия ред 2020 от таблицата.

2020 256 240 251 361

Септември е месец номер 9.

Третото число от третата триада е деветото сред поправките и е 1.

Това е поправката на месец септември.

Искаме да узнаем какъв ден от седмицата е 15.09.2020 г.

15+1=16

16%7=2 (16 делено на 7 дава остатък две)

Остатък две съответства на втория ден от седмицата, който е вторник. (1 - понеделник, 2 - вторник,... 0 - неделя)

С абсолютна сигурност можем да твърдим, че 15.09.2076 г. ще е вторник, стига да не сме направили таблицата по български.

Методът изглежда дълъг, а всъщност са само няколко елементарни аритметични действия.

Достатъчно е да помним четирите триади, съответстващи на нужната ни година, и имаме цялото календарче в главата си.

Оставям на вас да откриете откъде се вземат поправките.

За да се започне таблицата е нужно едно-единствено календарче. Внимавайте да не е правено в България. :yanim:

От него могат да се получат останалите 27 чрез пресмятания напред, назад или и в двете посоки.

В този 28-годишен цикъл ще настъпи промяна през 2100-а година, защото не е високосна. После - през 2200-а, 2300-а. От 2301 до 2499 "ще имаме" почти двестагодишен цикъл подобен на този, в който живеем сега.

За да имаме тогава валидна таблица от 28 календарчета, тя трябва да е в интервала 2301-2499 включително.

Като се има предвид, че в бъдещето медицината и техниката ще подпомагат сериозно все по-мързеливите мозъци на хората, можем и да не се опитваме да гледаме толкова надалече.

Това, че през 2100-а година ще настъпи промяна не ме вълнува много, защото може и да не съм жив тогава...

Ако съм жив, пресмятането ще стане много лесно, а може и да ми сложат някой чип в главата, че невроните ми май вече не ми достигат. :)

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Ето една задачка за наблюдателни хора:

Нека разгледаме следното безкрайно число като лента от цифри. Това е подсказването. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Открийте начина, по който е създадена и напишете следващите 10 цифри! :whist:

112349821768312264431722892251...

Май забравихте лентата. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

В нея няма нищо страшно. Разглеждайте я внимателно отляво надясно и потърсете някаква логика.

Ето една по-лесна лента, която може да ви навее някакви мисли за горната.

01123581321345589144233377610987159725844181... :nono:

Май забравихте лентата. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

В нея няма нищо страшно. Разглеждайте я внимателно отляво надясно и потърсете някаква логика.

Ето една по-лесна лента, която може да ви навее някакви мисли за горната.

01123581321345589144233377610987159725844181... :whist:

това е ред на Фибоначи (основния) като просто числата са залепени :nono: формулата е xn=xn-1+xn-2

1 1 2 3 5 8 13 21 и така нататък

П.П. И имам някакви спомени че 0 не е част от реда!

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

...

Ако съм жив, пресмятането ще стане много лесно, а може и да ми сложат някой чип в главата, че невроните ми май вече не ми достигат. :)

Как не те домързя толкова да смяташ :)

това е ред на Фибоначи (основния) като просто числата са залепени :help: формулата е xn=xn-1+xn-2

1 1 2 3 5 8 13 21 и така нататък

П.П. И имам някакви спомени че 0 не е част от реда!

Да, редицата на Фибоначи е, и да - 0 не е част от реда, тъй като не е естествено число.

Да, нулата не е част от реда на Фибоначи, но нищо не пречи да е част от лентата, нали?

Редът на Фибоначи се дефинира така:

Първите два члена са единици, всеки следващ е равен на сумата на предходните два, както е споменал Capnemo.

Как не те домързя толкова да смяташ :)

Залудо работи, залудо не стой!

Мързел къща не храни. :)

-----------

Сега вече знаете как е образувана и другата лента. Въпросът е да намерите логиката. Елементарна е. Открива се на мястото, където се нарушава първоначалната логическа последователност. Мислете нестандартно! Спомнете си какво представлява поточната линия в различните производствени предприятия!

Чао до неделя и приятен уикенд! :speak:

Да, нулата не е част от реда на Фибоначи, но нищо не пречи да е част от лентата, нали?

Редът на Фибоначи се дефинира така:

Първите два члена са единици, всеки следващ е равен на сумата на предходните два, както е споменал Capnemo.

Залудо работи, залудо не стой!

Мързел къща не храни. :blink:

-----------

Сега вече знаете как е образувана и другата лента. Въпросът е да намерите логиката. Елементарна е. Открива се на мястото, където се нарушава първоначалната логическа последователност. Мислете нестандартно! Спомнете си какво представлява поточната линия в различните производствени предприятия!

Чао до неделя и приятен уикенд! :biggrin:

Общия член на реда Фибоначи се изразява така :

Публикувано изображение

В подробности няма да се впускам, но нулата удовлетворява функцията и е стандартен член на реда!

Общия член на реда Фибоначи се изразява така :

В подробности няма да се впускам, но нулата удовлетворява функцията и е стандартен член на реда!

Не е. То и единицата някак си удовлетворява условието за просто число, но не е

Капитане, може да поспориш с Бине :blink:

Може, но тук и в двата случая става въпрос за дефиниция. Какво да се прави, условности

Надявам се, тази дефиниция да е достатъчно авторитетна - Fibonacci numbers: F(n) = F(n-1) + F(n-2), F(0) = 0, F(1) = 1, F(2) = 1, ... (Formerly M0692 N0256) - класифицирана, пронумерована, прошнурована и развита. Нулата в реда на Фибоначи е много важен елемент, без него този ред не може да опише редица важни процеси - но да не ставам досаден...

Надявам се, тази дефиниция да е достатъчно авторитетна - Fibonacci numbers: F(n) = F(n-1) + F(n-2), F(0) = 0, F(1) = 1, F(2) = 1, ... (Formerly M0692 N0256) - класифицирана, пронумерована, прошнурована и развита. Нулата в реда на Фибоначи е много важен елемент, без него този ред не може да опише редица важни процеси - но да не ставам досаден...

сега не ми се рови за другото определение. А за процесите - ами можеш да им кажеш да си гледат работата, защото реда е изведен абстрактно и едва по-късно са наблюдавани съвпадения с природни процеси

Ако според теб, OEIS не дават достатъчно авторитетно определение, аз нямам повече какво да добавя...

Както разбираш великолепно аз не говоря за тяхното определение а за оригиналния ред на Фибоначи. Не забравяй че определения и теореми понякога променят смисъла и истинността си. Като пример ще дам триъгълник, сумата от върховете на който спокойно може да е различна от 180 градуса.

http://oeis.org/A066164

и като контрадоказателство това:

Публикувано изображение

Да, да и две прави, могат да имат повече от една пресечни точки, без да са колинеарни. Чупим пета аксиома от Евклидовите - нищо ново под слънцето... П.П. Отварям любимата си "История на Математиката" и чета, че Фибоначи публикува реда си в следния вид 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ... (без "първата" единица - така както го е преписал). Пак там, според Кнут, в реда трябва да се включат и елементите получени при пресмятането на отрицателните индекси F(-1) = 1; F(-2) = -1; F(-3) = 2; F(-4) = -3; F(-5) = 5; F(-6) = -8 и т.н. Наистина, много определения - аз предпочитам това, което дава най-пълната картинка към момента...

И още една закачка: възможно ли е грешка в шестия знак на число да има сериозно последствие в обикновения живот. Мислете си за нормална житейска ситуация :blink:

Какво точно ще рече шестия знак?

примерно числото ПИ е 3.14159265.... (и още много цифри). шестия знак, значеща цифра е 9

Ами ако нямаме десетична запетая и след този шести знак имаме още много знаци, колкото повече са те, толкова и неговото значение става по-голямо. :blink:

И още една закачка: възможно ли е грешка в шестия знак на число да има сериозно последствие в обикновения живот. Мислете си за нормална житейска ситуация :)

Сещам се за желязото в спанака. Доскоро се считаше, то е десет пъти повече, отколкото в действителност е.

Но ти вероятно говориш за нещо друго... :P

Ами ако нямаме десетична запетая и след този шести знак имаме още много знаци, колкото повече са те, толкова и неговото значение става по-голямо. :)

Не мисля че неговата тежест се определя от броя на значите след него, а се определя от броя на значите преди него, особено в конкретния случай. При промяна на този знак с 1 стойността на ПИ ще се измени с 1/300000 т.е. 0.0003%

Сещам се за желязото в спанака. Доскоро се считаше, то е десет пъти повече, отколкото в действителност е.

Но ти вероятно говориш за нещо друго... :P

в този случай грешката е цял порядък, аз говоря за (примерно) 3 или по-малко милионни т.е. за промяна 10 милиона пъти по-малка :)

Мислете нестандартно и в посока на съвсем обичайна ситуация, която се случва на всеки от нас поне няколко пъти на ден

Да не става въпрос за тел. номер?

Бинго :) промяна даже и в "най-младшата" цифра на един телефонен номер има негативни последици. И при 7-цифрен телелфон това прави (от математическа гледна точка) разлика само 1/10000000 (десетомилионна) Ако се добави и селищен/операторен код стават 9 цифри :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.