Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

1/3 е вероятността да се падне сребърна съседна, от което заключават че другата вероятност е 2/3. То и няма как да е по-малко от половина при положение, че в случая златните монети са повече (ако разгледаме само кутиите в които фигурират).

В първия абзац се казва че вероятността е 2/3, а грешки в разсъжденията ни водят към 1/2 като най-логичен отговор.

И тя ли остана неизяснена?

Приятел, прочети и си преведи отново парадокса... !!

Аз поне се сетих къде ми е грешката в съжденията :biggrin: и защо верния отговор е 1/3

Това с 2/3 в отговор е грешно, макар че логически да изглежда правилно, точно там се крие грешката ти.. Не си си превел вярно статията ....

Редактирано от Hamza (преглед на промените)

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дори да елиминираме вероятността за избор на кутия със злато ( 2/3 ), както и елиминиране на вече избраната монета 3/4 , тогава остава момента с 1/2 .. защото не знаем коя от двете кутии сме избрали.. тази с 2 златни монети или тази със златна или сребърна ....А тя е точно 1/2

Виж сега разгледай двете кутии - едната е със две златни монети А и Б, другата със златна С и сребърна Д.

Имаме еднаква вероятност да изтеглим която и да е от тези монети.

Ако изтеглим А - съседната е златна

ако изтеглим Б - съседната е златна

ако изтеглим С - съседната е сребърна

ако изтеглим Д - то тя самата е сребърна и тази вероятност не участва по условие - т.е. изключваме я, остават по-горните три вероятности.

Сега вече ясно ли е?

Приятел, прочети и си преведи отново парадокса... !!

Аз поне се сетих къде ми е грешката в съжденията :biggrin: и защо верния отговор е 1/3

Доста добре съм с английскя:wors:

This provides for a combined 2⁄3 chance of the other coin being a gold (злато)coin, and thus the chance of the coin in the other drawer being silver (сребро) is 1⁄3.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

Тук имаш теглене на 2 монети и от различни кутии. Но по принцип ако имаме повечко златни и по-малко сребърни няма как вероятността да изтеглим златна да е под 1/2.

Тук имаш теглене на 2 монети и от различни кутии.

да, осъзнах го и затова и изоставих тази идея, но след толкова много писане .... знам ли вече :biggrin:

Виж сега разгледай двете кутии - едната е със две златни монети А и Б, другата със златна С и сребърна Д.

Имаме еднаква вероятност да изтеглим която и да е от тези монети.

Ако изтеглим А - съседната е златна

ако изтеглим Б - съседната е златна

ако изтеглим С - съседната е сребърна

ако изтеглим Д - то тя самата е сребърна и тази вероятност не участва по условие - т.е. изключваме я, остават по-горните три вероятности.

Сега вече ясно ли е?

Доста добре съм с английскя;)

This provides for a combined 2⁄3 chance of the other coin being a gold (злато)coin, and thus the chance of the coin in the other drawer being silver (сребро) is 1⁄3.

Хаха, подвеждаш значи ... Самия парадокс подвежда, елиминирайки неудобните моменти от вероятностите на избора на кутия, и евентуалното избиране на вярната кутия

Ако приемем че те са на едно място, тогава става вярно...

Редактирано от Hamza (преглед на промените)

Нищо не подвеждам, виж сега - всеки който се съмнява може да си направи експеримент, те са написали как става с карти или листчета, на едното имаш например нарисувани точки от двете страни, на другото нищо, а на третото точка от едната страна. Теглиш произволно и слагаш на масата откъм произволна страна, само когато се падне точка поглеждаш от обратната страна на листчето и броиш в колко от случаите има точка и в колко е празно. След достатъчно на брой експерименти съотношението ще е 2:1.

Спокойно..прочетох за експериментите където уж доказали че е така... Не съм бил там, не мога да кажа.. аз разчитам само на теоретичните си познания по теорията на вероятностите и комбинаторика

Нищо не подвеждам, виж сега - всеки който се съмнява може да си направи експеримент, те са написали как става с карти или листчета, на едното имаш например нарисувани точки от двете страни, на другото нищо, а на третото точка от едната страна. Теглиш произволно и слагаш на масата откъм произволна страна, само когато се падне точка поглеждаш от обратната страна на листчето и броиш в колко от случаите има точка и в колко е празно. След достатъчно на брой експерименти съотношението ще е 2:1.

това означава че отговора ми беше правилен!!!

1/2 Ако сме извадили златна монета, значи сме пред кутия с две златни или златна и сребърна. и следващата монета може да е сребърна или златна?

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

2:1 в смисъл от общо 3 или 2/3:1/3

Вероятността ези или тура е 1/2 или 1:1.

Разбрах. Само че се страхувам че и при двете задачи нещо се е загубило при превода.... И не са използвани точните формулировки, човешкия език, за разлика от математиката предполага много и понякога противеоречиви тълкувания (както примера ми с двете момчета). Моля ви следващия път обяснете много прецизно условието на задачата

хаиде да минем на следващата:

В началото на улицата има 7 етажна сграда. На 7-мия етаж живее шофьора А с родните си братя Б, В и Г, като всеки от тях живее в собствена стая. В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. В стаята на Б има толкова врати, колкото са и прозорците в стаята на В. А в по стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците. Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?

В началото на улицата има 7 етажна сграда. На 7-мия етаж живее шофьора А с родните си братя Б, В и Г, като всеки от тях живее в собствена стая. В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. В стаята на Б има толкова врати, колкото са и прозорците в стаята на В. А в по стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците. Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?

А има ли тъща? Пише че живее с братята си :speak:

Всичко което съм задавала е било абсолютно точно като условие.

Дадох ви пример с "две деца" Аз също имам две деца, но също имам точно три деца. Замислете се над гъвкавостта на езика и неговото несъвършенство/съвършенство :rolleyes:

Беше точно както е в източника, в интерес на истината и аз си помислих за същата уловка, но направих уточнение (може би малко късно) в темата след като погледнах отговора. Засега съм пас със задаването, ако има задачки ще се опитвам да решавам.

Няма никаква връзка м/у тъщата и А .... Това не е логически въпрос изобщо , по скоро е в стила на тъпи въпроси ( вицове и така нататък ) :speak:

Няма никаква връзка м/у тъщата и А .... Това не е логически въпрос изобщо , по скоро е в стила на тъпи въпроси ( вицове и така нататък ) :baby:

не си прав, изчакай отговора или се опитай да отговориш :rolleyes:

А има ли тъща? Пише че живее с братята си :rolleyes:

моите уважения, но логиката не е правилна

моите уважения, но логиката не е правилна

Май и към теб трябва да насоча негодувание си от думите и изреченията в условието.

че има поне 5 врати и толкова прозорци (без да се брои Г) (като това е минималното нещо не се вързва с идеята нито за топологията на стаите нито за това че е единствена къща, дане говорим за тъща. Така че се опитай да предефинираш задачата така че да е точна :rolleyes:

В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. ...

А в по стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците.

Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?

елементарно е първия ред противоречи на втория => А е жена т.е. няма тъща и няма как тъщата да живее на тази улица

елементарно е първия ред противоречи на втория => А е жена т.е. няма тъща и няма как тъщата да живее на тази улица

Откъде накъде противоречи, ами ако е мъж :rolleyes:

Както си и знаех, това е от поредицата тъпи вицове http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

не, това не следва от никъде. СОри, но тази задача не е логическа

П.П. А - 3в 2п

Б - 1в 2п

В 1в 1п

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.