Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как зная че има БОГ !?

Featured Replies

• Автор
спокойно има и трети богове, те не са от първите две категории обаче са пак богове, всяка нощ ни пускат сънища докато спим и др. неща правят, например измислят всички религии на Земята, за да има с какво да се занимават хората и да се карат помежду си. А и са ни превзели разумнически, забравих най-важното да спомена, така че дерзайте има ли бог или няма.

Аз имам БЛОГ ама още не е донаправен !

Зад всеки бог стои по една демонична сила, затова и нещата които правят будистите се получават.

Библията е най-актуалната книга на света както преди 2008 г така и сега това и е уникалното, продължават да се изпълняват нещата написани в нея и малко по малко се вижда как се нарежда пъзела за края на света.

Редактирано от david.emk (преглед на промените)

• Отговори 173
  • Прегледи 23,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мен не ме интересува дали го има

• по този повод четох в една книжка с китайски трактати: "преди да се обърнеш към божествата или към демоните се обърни към себе си" така, че аз гледам да не затруднявам божествата...............

• Мога да добавя: Всеки се справя по своему с хаоса около себе си /а нали знаете че ентропията може само да се увеличава?/. На мен ми е достатъчно да вярвам в себе си, в собствените си сили и възможно

Ще се опитам да погледна на заглавието на темата по- нашироко. То и бездруго тук пред мен така я ушириха, че нищо от него не остана. Та няма да наруша много бъркотията...

Ще ми се да поставя тук един цитат от гностичното евангелие на Евгностос Блажени. Той не казва как той знае, че има бог, но дава представа кои не знаят, че има Бог.

"Радвайте се в това, което знаете. Приветствам ви! Желая да разберете, че всеки човек, роден от сътворението до сега, е пръст. Разпитвайки за Бог, кой е и какъв е, той не го намери. Най-мъдрите сред хората спекулираха за истината, изхождайки от подредбата на видимия свят. Но спекулацията не докосна истината. За самата подредба се говореше, изхождайки от три различни позиции за всичките философи; прочее те не достигнаха съгласие. Някои казваха, че светът се управлява сам себе си. Според други движител бе провидението. За другите – съдбата. Но никое от тези не е. И пак: от трите гласа, които споменах, няма истинен. Всяко нещо, направлявано от себе си е празен живот. Провидението е глупост. Съдбата е предмет на неразличаването."

• Автор

Страхотно го е казал! ohmy.gif;):speak:

weselqk

Браво, ето че дори чисто философски пак може да се оборят религиозните люде. Като гледам даже и без моите доказателства за Еволюцията ще ги разбиеш.

По-точно чисто психологически. Нямам намерение никого да разбивам, особено предварително разбити хора.

Знаеш ли, невежеството винаги ме е очаровало. То носи привкуса на детската невинност, стига да не се изроди в откровена простотия, самопровъзгласявайки се за еталон за височината на духовността.

По-точно чисто психологически. Нямам намерение никого да разбивам, особено предварително разбити хора.

Знаеш ли, невежеството винаги ме е очаровало. То носи привкуса на детската невинност, стига да не се изроди в откровена простотия, самопровъзгласявайки се за еталон за височината на духовността.

A чисто фактически -- Веселяка е сътворил най-блестящият бисер на земята.

Приемем ли че вселената е затворена термодинамична с-ма,то съгласно вторият принцип на термодинамиката Бог безусловно,ясно и категорично съществува.

В затворена с-ма нивото на ентропията винаги се увеличава.Създаването на сложни структури от прости елементи обаче е намаляване нивото на ентропия,за което,съгласно именно втория принцип на термодинамиката е необходимо външно въздействие.

Неповторимо - еволюционист отричащ съществуването на Бог,аргументиращ се с втория принцип на термодинамиката,приемайки вселената за затворена с-ма.

Невъзможността да бъде доказано по емпиричен път съществуването на бога,с помощта на втория п-п на термодинамиката е невъзможността да бъде доказано,че вселената е затворена с-ма.

А защо ли Кант разглежда безкрайността на вселената в критиката си към разсъдъчната способност?

Веселяк -- в свободното си време се забавлявам с работа,а част от нея е проектиране и поддръжка на хладилни инсталации.

Маат напълно съм съгласен с последната част от поста ти.

В книгата "Джони и умрелите" главият герой-едно момче- Джони, установява, че вижда умрелите. Или... поне тези, които, технически погледнато, са такива... Особено интересен, в духа на темата, е разговорът му с един социалист. (добре, де, постживял социалист...) Той казва на Джони:

"Това, дето излиза така, че аз все още съм тук и след смъртта си, не значи, че трябва да повярвам във всякакви глупотевини и щуротии, нали ме разбираш! О, не! Логичната, рационалната мисъл, моето момче, рационалната мисъл! ...... Уилям Стикърс лека -полека си стопи във въздуха. Последен изчезна показалецът, който продължаваше да демонстрира пълното му неверие в задгробния живот."

Та така и с липсата на Бог...

Нещо като апостериори :speak:

Всяка човешка същност генерира и живее във собствен временно-пространствен континиум, в собствена Реалност. И тя е съответна на моментното му вътрешно състояние. Затова истината за всеки един от нас е различна - в синхрон със същността ни. За някои няма Бог, за други има, за трети...този въпрос не съществува. И така нататък...

...в човешките образи край нас са същества с различна същност, от различни жизнени вълни и с различен произход...и съдба. vacation1.gif

Тези, които вярват в еволюцията на духа също така твърдо, както материалистите вярват в еволюцията на материята, са обвинявани в разпространяване на „неподдаващи се на проверка хипотези", но те съвсем лесно могат да парират тези упреци, посочвайки на своите обвинители, че тяхната физическа еволюция също е все още „непроверена, ако не и неподдаваща се на проверка хипотеза". Първите поне имат логически защитимите доказателства на легендарните митове, белокосата древност на които е доказана от философи и археолози, докато техните противници (материалистите) не разполагат с нищо подобно, освен ако не се възползват от една част от древните изобразителни паметници, премълчавайки всичко останало.

Разбулената Изида

badr,

благодаря за мнението ти.

Изобщо структурните и каквито и да било там групирания с цел създаване на това което наричаме жива природа

е против принципите на термодинамиката.

Неповторимо - еволюционист отричащ съществуването на Бог,аргументиращ се с втория принцип на термодинамиката,приемайки вселената за затворена с-ма.

Добре казано! Отлично даже. :speak:

• Автор
weselqk

Браво, ето че дори чисто философски пак може да се оборят религиозните люде. Като гледам даже и без моите доказателства за Еволюцията ще ги разбиеш.

Какво е разбил каза общи приказки ! biggrin.gif

Аз имам БЛОГ ама още не е донаправен !

Зад всеки бог стои по една демонична сила, затова и нещата които правят будистите се получават.

Библията е най-актуалната книга на света както преди 2008 г така и сега това и е уникалното, продължават да се изпълняват нещата написани в нея и малко по малко се вижда как се нарежда пъзела за края на света.

за какво си ми цитирал мнението, не виждам да си взел някакво отношение по писанието ми. Библията е много "актуална" книга, чакаме края на света, обаче първо второто пришествие така от 2050г. ще се измести малко по-напред към около 2000г. Е къде го това пришествие някой от вас усетил ли го е, а явно никой не е, затова чакаме усърдно и края на света от "най-актуалната" книга.

weselqk

В света в който ние живеем и от реакциите които имат значение за нас важни са само електро-химичните реакции. Всичко се свежда до електро-химия. Така че и бог да имаше и той трябва да има електрохимично проявление, но ако го има ще влезе в контакт с нашата среда, а влезе ли ще умре заедно с вселената, защото ще се подчини веднага на втория принцип на термодинамиката за увеличаване на ентропията. Ето защо и не може да има бог или ако ще и да има, той няма нищо общо със вселената, така че реално за нас съществуванието му няма абсолютно никакво значение. Ние сме си заключени в тази вселена, защото дори светлината не може да избяга от нея. Ако и да има нещо вън от нашата вселена ние към този външен свят се отнасяме като черна дупка.

----

badr

A чисто фактически -- Веселяка е сътворил най-блестящият бисер на земята.

Приемем ли че вселената е затворена термодинамична с-ма,то съгласно вторият принцип на термодинамиката Бог безусловно,ясно и категорично съществува.

В затворена с-ма нивото на ентропията винаги се увеличава.Създаването на сложни структури от прости елементи обаче е намаляване нивото на ентропия,за което,съгласно именно втория принцип на термодинамиката е необходимо външно въздействие.

Невъзможността да бъде доказано по емпиричен път съществуването на бога,с помощта на втория п-п на термодинамиката е невъзможността да бъде доказано,че вселената е затворена с-ма.

А защо ли Кант разглежда безкрайността на вселената в критиката си към разсъдъчната способност?

Веселяк -- в свободното си време се забавлявам с работа,а част от нея е проектиране и поддръжка на хладилни инсталации.

Маат напълно съм съгласен с последната част от поста ти.

Умишлено поставям едно до друго тези две мнения, тъй като второто се явява своеобразна критика на ръзсъдъчната способност на първото. Дистанцирайки се съвсем от своето лично отношение към въпроса има ли бог и как аз зная, че го има, с ваше позволение ще ги поразгледам.

Ти казваш, badr, че ако приемем вселената за една затворена система, то от втория принцип в термодинамиката, това категорично доказва съществуването на бог. Искам да те попитам - кое е това, което, както се изразяваш "безусловно, ясно и категорично" доказва съществуването точно на бог. Не може ли, щом намесваме затворени системи и втория принцип на ТД, да е някоя друга затворена система, например друга вселена. Нали не считаш бог за затворена с-ма. Това първо.

Второ - отдавам на липса на достатъчно време, поради което и вероятно прибързване от твоя страна, а не на липса на необходимото внимание факта, че ти убягва допускането на съществуването на бог в поста на weselqk, който ти подлагаш на критика и че той, като човек на науката свикнал да борави поне с една работна хипотеза на първи план и няколко резервни на втори, не отхвърля категорично, а говори освен за божията хипотетична вероятност, а и за проявлението му в нашия свят - този на електрохимичните реакции, като набляга на именно тази невъзможност, между впрочем, до същите изводи, само че по други пътища - не тези на науката, стигат и гностиците доста преди weselqk.

Много ми се иска да обърнем подобавъчно внимание именно на тези думи на weselqk:

"Така че и бог да имаше и той трябва да има електрохимично проявление, но ако го има ще влезе в контакт с нашата среда, а влезе ли ще умре заедно с вселената, защото ще се подчини веднага на втория принцип на термодинамиката за увеличаване на ентропията." - не ви ли напомнят - Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син (подразбира се - да влезе в света и да умре според законите на умиращия свят, след което да възкръстне), за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот."

Това, което е написал weselqk ме кара да настръхвам, защото за пореден път ме убеждава колко човекът на науката, който не се бие в гърдите крещейки "Аз вярвам в бог!", че и дори в стремежа си да го отрече, е по-близко до него от заслепеният в религиозен прехлас мистик, категорично отхвърлящ всичко друго и неприемащ нищо, освен собственото си мнение.

На езика на философията Кант нарича този тип категорична религиозност рефлектираща способност за съждение - а именно втория вид разсъдъчна способност, базираща се на отликите на особеното, при която липсва погледа към общите закони и която би трябвало сама да си даде онзи трансцендентален принцип, по който да стъпи и извърви пътя от особеното до общото... за да си даде шанса и тя да съумее да провиди безкрайността на вселените и измеренията.

Този вид религиозна закостенелост аз я наричам семпличко фанатизъм или още сляпа вяра, толкова много отдалечаваща от бог.

А чисто психологически пък, ще те светна, badr, че ти изказваш съгласието си с целия ми пост.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Вие продължавате да бъркате една с друга двете омонимни думи бог и бог.

Как зная че има БОГ !?

Псалми 14:1

Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро.

adXok

Не. Опитваме се да прокараме тънката разлика мужду вяра и вярване.

БЕЗ БОГ

Те вярват, че ги мами безкраят,

но като слепи в мрака вървят

и си мислят, че пътят те знаят.

Но къде ли пред пропаст ще спрат?

А ръцете им сочат посоки

и задачи въ подвига смел.

Те поставят си цели високи.

Ала знаят ли сетната цел?

Те вярват...че ги мами безкраят.

Но ги спира по пътя смъртта...

И умират те без да узнаят,

за какво са дошли на света.

.........................................................

Йеромонах Серафим

Православен календар за 1945-та година

... И аз разбирах вече

началото и края на цялата човешка

тревога под небето: - че крепости навред

издигани аз гледах при бягството всеобщо

от тоя грозен призрак; - все крепости високи,

издигани с надежда зад техните стени

без страх от смърт душата спокойно да почине.

И крепост да издигне, натрупал гледах някой

от трупове човешки градиво планини,

помагайки, безумец, на същата оная,

напразно от която спасение сам дири.

И крепост да намери, запалил друг свещта

на добродетел кротка, ридаеше в тъмата,

нещастник, пред вратите на брата си, когото

еднакво неизбежно очаква пак смъртта.

И тисящите още, най-пъстра върволица

молепсани страхливци по всичките посоки

на земната пустиня; и тисящите - чак

до оня клет безумец, що мисли с шепа злато

безсмъртие да купи; - най-пъстра върволица,

до оня клет нещастник, що с крадения в мрак

от чуждо гърло залък, излишен път зората

сред живите посреща...

Несретник безприютен,

в тъма самси изгубен, да заглуша страхът

обладал ми душата, аз гръдно викнах песен

на горестна самотност - и ехото отвърна

из пущинаци стръмни, където все без път

след него се залутах. Но вместо да намеря

там празник на живота, тържествен и безкраен,

в лице смъртта погледнах: тя беше светлина

на пролетното утро, отвеки съчетана

с мъглата подранила на есенната вечер.

Тя беше само поглед, чиято дълбина,

загадъчно бездънна, сияе отразена

над нази в небосвода. Тя бе едно велико

мълчание сред всичко - сковало всеки ек

по цялата вселена. Една мечта самотна,

последила тревожно, от себе си пленена,

виденията свои далеч от век на век.

И наедно с диха и, на всеки миг вълшебно

из хаосите никнат в плът сънищата нейни.

И всеки миг умира тъй също някой свят,

в плът неин сън облечен. И безначално - няма

край нигде отбелязан стремлението нейно

из пътя на безкрая...

В тоз шеметен полет

смъртта в лице погледнах, - душа на вековете,

свръхсмисъл вековечна: погледнах я с цената

на всеки страх от нея, с цената на страхът

и смисъла в живота.

И бягат пак тълпите

пред майката велика, и кретам аз магесан

от нея - и след нея - по своя земен път...

из Смъртта

Яворов

И аз разбирах вече началото и края на цялата човешка тревога под небето.

В частност и желанието на човека бог да не е лишен от съществуване.

121 поста в опити да се докаже недоказуемото.....

браво-дерзайте-може и да се излюпи нещо от запъртиците-кой знае......

Аз знам, че има БОГ, защото съм си говорил с него. Каза ми, че съм много мързелив... Вярвам му, истина е...

adXok

Не. Опитваме се да прокараме тънката разлика мужду вяра и вярване.

Права си, има разлика между вяра и вярване!Едно е да вярваш!Съвсем друго е да имаш вярвания отностно нещата!Не е лесно да вярваш!По-лесно е да имаш вярвания върху които да си основаш живота или действията!От колкото да вярваш, в нещо, в някой!

Синоними на думата: вярване!

* вяра, религия, вероизповедание, изповедание

* упование, надежда

* поверие, предразсъдък, суеверие, заблуда

Уикиречник

За тях има специализирани клиники и отделения ....

Шегата настрана-това, което виждам тук е дискусия, изродила се до степен "аз знам това-върви на майната си, прочети и тогава се върни" .

Тъжно.

И тъй като дискусията излезе от рамките на конкретната тема-постовете от последните два дни са преместени в тази тема , където можете да продължите !

• 2 седмици по-късно...

Аз не зная дали има бог.

Има ли някой тук, който със сигурност да го знае?

Аз знам, че има БОГ, защото съм си говорил с него. Каза ми, че съм много мързелив... Вярвам му, истина е...

...а на мен изобщо не ми отговаря, или поне не го чувам /"...гледат, а не виждат, слушат, а не чуват..."

Това е положението. Като не зная, че има Бог, въпросът "Как зная" отпада.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.