Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как зная че има БОГ !?

Featured Replies

Този,който вярва в Бог и Христос, не са му нужни доказателства за това,и никой не може да го убеди,че Той не съществува.Той просто вярва,той е убеден.Вярвам по същия начин.До вътрешно усещане е.Чувстваш го така,че дори и целия свят да ти каже,че грешиш,ти да не им повярваш.Знам ,че дори и всички да ме изоставят и отхвърлят,Бог никога няма да ме пренебрегне,и винаги ще е до мен.Той е постоянно в мислите ти,в сърцето ти: "А аз все още не съм в преизподнята долу,макар че и в преизподнята долу съществуваш Ти: защото и там да сляза,и там си Ти". Св.Августин

Това се отнася за всички вярващи, те не питат има ли го няма ли го, те вярват, знаят че го има, че има някой там горе, независимо дали е твоя Христос или моя Аллах... А дали е постоянно в мслите ти или не , е друг въпрос....

• Отговори 173
  • Прегледи 23,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мен не ме интересува дали го има

• по този повод четох в една книжка с китайски трактати: "преди да се обърнеш към божествата или към демоните се обърни към себе си" така, че аз гледам да не затруднявам божествата...............

• Мога да добавя: Всеки се справя по своему с хаоса около себе си /а нали знаете че ентропията може само да се увеличава?/. На мен ми е достатъчно да вярвам в себе си, в собствените си сили и възможно

Малка поправка - те не знаят,че го има. Те вярват,че го има. Разликата е огромна. Знанието се поражда от личния опит,от преживяното. Вярата е в полето на абстракциите...

Това се отнася за всички вярващи, те не питат има ли го няма ли го, те вярват, знаят че го има, че има някой там горе, независимо дали е твоя Христос или моя Аллах... А дали е постоянно в мслите ти или не , е друг въпрос....

За вярващите говоря.Обяснявах какво е вярата,поне донякъде.Ние просто вярваме ,че някой там горе ни закриля

Редактирано от nelena (преглед на промените)

Малка поправка - те не знаят,че го има. Те вярват,че го има. Разликата е огромна. Знанието се поражда от личния опит,от преживяното. Вярата е в полето на абстракциите...

Както повечето термини, и ВЯРА е изтъркан от употреба.

Сега е общоприето, че това означав приемане на знание на доверие, без проверка.

А фактически значи знание, сведено да равнището на нашия разум от по-висши сфери и сякаш появяващо се от нищото в нас като ВЪТРЕШНО. Ние сме сигурни, че това знание е вярно и не се нуждаем от проверки, както обикновено правим с външното знание.

В един друг аспект вярата се явява свързаност с определена зона от астралното тяло на планетата, в която сме в резонанс, т.е. тя е адекватна на вътрешното ни актуално състояние. С тази зона тече обмен на субстанции и енергии и това допълнително ни привързва към нея. На този принцип действат егрегорите, духовните братства /черни, сиви и бели/, църквите и т.н.

...дълга тема, не е за петък, тринайсти... :wors:

Така и не стана ясно как давид.мк знае че има бог.Това че хора за които се смята, че са велики,някога са казали нещо по въпроса,не доказва нищо.Даже и да има такъв митичен демиург,едва ли това има значение за нас ,защото е твърде нагло да си мислим че всичко е създадено специално за нас -хората.По вероятното е бог да човешка измислица,сътворена с определена цел,отколкото обратното.Което значи че знаем че няма бог.Е поне някои го знаем и го казваме,а други го знаят и твърдят обратното! cool.gif

Вярна постановка и съвсем нелогични изводи. Бетер от настоящите ми даскали по разните му правни науки. Кажат ли, че нещо следва от друго, няма значение колко безмислици редят. Понеже в началото опитах да опонирам и видях, че те просто не могат да чуят каквато и да е мотивировка - не тяхна, допускам, че и с теб ще е така. Ама нищо няма да мотивирам...

Колко си процесуално точен, имаме си съставомерно събитие - наистина повече хората са измисляли бог, отколкото той тях. Ама присъдата, дето така или иначе я изживяваме не я ли виждаш?

Май трябва да се отнесем до някоя следваща инстанция...

Редактирано от Венцислав (преглед на промените)

Вярна постановка и съвсем нелогични изводи. Бетер от настоящите ми даскали по разните му правни науки. Кажат ли, че нещо следва от друго, няма значение колко безмислици редят. Понеже в началото опитах да опонирам и видях, че те просто не могат да чуят каквато и да е мотивировка - не тяхна, допускам, че и с теб ще е така. Ама нищо няма да мотивирам...

Колко си процесуално точен, имаме си съставомерно събитие - наистина повече хората са измисляли бог, отколкото той тях. Ама присъдата, дето така или иначе я изживяваме не я ли виждаш?

Май трябва да се отнесем до някоя следваща инстанция...

Някой по старши бог ли е следващата институция?Нещо много сложно взе да става.Старите римляни са имали много богове,кой точно е вашия?Понякога за да разбереш правилно даскалите/учителите демек/ маже да мине доста време.МОЖЕ И НИКОГА ДА НЕ ГИ РАЗБЕРЕШ.Тогава или даскалите не са ставали за нищо ,или ученика.... cool.gif

Някой по старши бог ли е следващата институция?Нещо много сложно взе да става.Старите римляни са имали много богове,кой точно е вашия?Понякога за да разбереш правилно даскалите/учителите демек/ маже да мине доста време.МОЖЕ И НИКОГА ДА НЕ ГИ РАЗБЕРЕШ.Тогава или даскалите не са ставали за нищо ,или ученика.... cool.gif

В езотериката схемата е следната

- има Създател, Велик Архитект, който е планирал и дал начален тласък на Универсума. Той, Създателят, НЕ Е в този Универсум, както създателят на компютърна игра не е във виртуала при своите герои. Светът, в който е Създателят се нарича Библията Божие царство.

- за да се развива и абдейтва Универсума Създателят е сътворил/родил/отделил от себе си Божиите деца. Те са от света на Създателя, от Божието царство. Божиите деца от своя страна са играчите в сътворената от Създателя компютърна игра - те управляват героите, избират и създават нови ситуации и ландшафт и т.н.

ПРОБЛЕМЪТ

част от играчите са се въплатили в своите герои /посредством един сложен процес, наречен в Библията ГРЕХОПАДЕНИЕ/ и са забравили, че те са Божии деца, играчи, и са с произход от Божието царство. И се въртят тук, в Универсума, като виртуални герои от игра в игра /от прераждане в прераждане/, и са си измислили и дори вдъхнали живот на техни си, виртуални божества... Именно за тези забравили произхода си виртуални герои са мистерийните школи, които са работили от незапомнена древност. И е напълно естествено другите виртуални герои да са напълно убедени, че кандидатите на мистериите са откачени, слабоумни и глупаци. Докато не дойде техният ред да си спомнят...

Това е само една бледа аналогия, само алюзия за мистерийния Път

Ох че сложно. В тази тема, както и в онази за смисъла на живота, не мислех да се изказвам, но това последното ме разби по своята... духовна слепота, подкрепена със съответните четива.

Който се пита откъде да знае, че има Бог, той още не се е върнал при Него. Какво има тук да му се обяснява? Това е едно вътрешно познание, всеки си го открива сам. Улесняваме братята си да пре-открият Бога не като им разтегляме теории и локуми, а просто излъчвайки към тях това, което Бог Е и това, което ние СМЕ.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

valentinus, напълно си прав, а azbuki само допълва cool.gif

Да излъчваме към другите /и към себе си/ това, дето ни е от Бога е прекрасно, то дава пълнота на живота ни.

Който се пита откъде да знае, че има Бог, той още не се е върнал при Него. Какво има тук да му се обяснява? Това е едно вътрешно познание, всеки си го открива сам. Улесняваме братята си да пре-открият Бога не като им разтегляме теории и локуми, а просто излъчвайки към тях това, което Бог Е и това, което ние СМЕ.

:clap:

Моят първи "сблъсък" с Бог беше точно от такива хора, в едни безумни години (1990-1994) където всички бяхме много "сини", много "червени" и много се мразехме, а те бяха някак "неземни" с тази доброта която излъчваха.

Ох че сложно. В тази тема, както и в онази за смисъла на живота, не мислех да се изказвам, но това последното ме разби по своята... духовна слепота, подкрепена със съответните четива.

Че къде виждаш тук сложно?

Не си ли играла на компа си? Не си ли осъмвала в играта, без да осъзнаваш нищо извън нея? Не си ли потъвала в героя си до пълно сливане? cool.gif

valentinus, напълно си прав, а azbuki само допълва cool.gif

Да, "допълнението", добавката, която прави Цялото да е по-голямо от сбора на частите. Разликата между човешките и Божествените творения. Една "несъществена" добавка, без която всичко казано/сторено/сътворено е нула cool.gif

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

"Човек нищо не знае за сърцето си, нито за сърцето на Природата, нищо не знае за ума си, нито за ума на Слънцето, нищо не знае за душата си, нито за душата на Вселената, нищо не знае за духа си, нито за духа на Вечността, а пита за Бога, към когото няма никакво отношение"

Беинса Дуно от "900 МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ" стр. 27

"Човек нищо не знае за сърцето си, нито за сърцето на Природата, нищо не знае за ума си, нито за ума на Слънцето, нищо не знае за душата си, нито за душата на Вселената, нищо не знае за духа си, нито за духа на Вечността, а пита за Бога, към когото няма никакво отношение"

Беинса Дуно от "900 МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ" стр. 27

Това е великолепна мисъл....Въпроса е ,как я тълкуваме.Явно и Дънов,като всеки нормален човек е изпитвал понякога съмнения в това което прави ,за да каже това.

Не вярвам да има учител в плът без съмнения, но ето още една добра мисъл:

"Според мене това, което не виждаме, е реално. Реално е само това, което никой не може да ви го вземе. Това, което не може да се докаже, е реално"

Беинса Дуно "900 МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ" стр.72 от Лалка Кръстева

Не вярвам да има учител в плът без съмнения, но ето още една добра мисъл:

"Според мене това, което не виждаме, е реално. Реално е само това, което никой не може да ви го вземе. Това, което не може да се докаже, е реално"

Беинса Дуно "900 МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ" стр.72 от Лалка Кръстева

:) много е хубаво това което си написал - точно така е

Двама монаси гледат едно знаме.

Единият казва: Знаметo се движи.

Другият казва: Вятърът го движи.

Трети монах преминава покрай тях и казва: Умoвете ви се движи.

Редактирано от Molester (преглед на промените)

:P много е хубаво това което си написал - точно така е

Двама монаси гледат едно знаме.

Единият казва: Знамети се движи.

Другият казва: Вятърът го движи.

Трети монах преминава покрай тях и казва: Умът ви се движи.

А какво си е казало знамето,можеш ли да се сетиш? :P

Не мога да се сетя :P.

Това да не е подвеждащ въпрос?

Самата идея за илюзията която създава умът и психиката е много вълнуваща...почти магаическа :P

А по въпроса как зная че Бог го има...

Просто защото космоса, природата и ние съществуваме.

Редактирано от Molester (преглед на промените)

Не мога да се сетя :).

Това да не е подвеждащ въпрос?

Самата идея за илюзията която създава умът и психиката е много вълнуваща...почти магаическа :)

А по въпроса как зная че Бог го има...

Просто защото космоса, природата и ние съществуваме.

Не знам.Не знам дали въпроса е подвеждащ.Не знам притчата,затова и питах.Интересно какво би казало знамето.Най-вероятно нищо,защото не би развалило хубавия момент с приказки.Да,съгласен съм че космоса,природата и съществуването ни са магически и невероятни,но това с нищо не доказва съществуването на някакъв хипотетичен създател,наречен бог.И понеже добре съм изучавал поне малко история,ми е ясно ,че такова животно нема,както обичаше да казва Шопа. cool.gif А за илюзиите са причина свойствата на сетивата ни и стереотипите в мисленето.

А какво си е казало знамето,можеш ли да се сетиш?

А, ей това е типичен дзен-въпрос. Ха сега?! Да видим кой ще се сети за отговора.

Виктор е много прав - присъщо на плътта е да се съ-мнява. Плътта е самото съ-мнение. Умът, за разлика от нея, си има собствено мнение.

А какво си е казало знамето,можеш ли да се сетиш?

А, ей това е типичен дзен-въпрос. Ха сега?! Да видим кой ще се сети за отговора.

Виктор е много прав - присъщо на плътта е да се съ-мнява. Плътта е самото съ-мнение. Умът, за разлика от нея, си има собствено мнение.

А не е ли СЪМ-нение?

Може ли СЪМнението да е съмване на една търсеща душа в утрото на новия ден? След една тъмна нощ на кошмар и забвение... :computer2:

А какво си е казало знамето,можеш ли да се сетиш? :computer2:

Знамето си е плющяло на вятъра и хич не му е пукало... biggrin.gif(самото то ми го каза)

Знамето нищо не е казало.Само си е помислило:"Тия досадници с тяхното бърборене ми пречат да се радвам на вятъра и слънцето.Но пък като се махнат ,ще ми е още по приятно,така че и това е прекрасно." cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.