Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

Проблемът с компютъра е следния:някой е сложил пиратски Windowsбез да изключи ъпдейтите и при стартиранетой започва да изписва съобщение да се сложи лицензен софтуер.Единственият начин ,по който успях да вляза в Windows беше под Safe mode.Поставих му диск,за да го преинсталирам и когато стигне до положение ,в което пита дали да се инсталира нов Windows,дали само да се поправи му давам enter.той изписва,че не може да си намери Хард диска.Съответно не ми даде и да го форматирам.Форматирането го направих с Partition magic,след което вече стига до момента,който съм описал по-горе

Ако ще се преинсталира Windows това става след зареждане от инсталационния диск, а не под Safe Mode.

Ти ще преинсталираш няма да поправяш.

Сега остава да кажеш и какъв е диска и има ли необходимите за него драйвери.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 208,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ако ще се преинсталира Windows това става след зареждане от инсталационния диск, а не под Safe Mode.

Ти ще преинсталираш няма да поправяш.

Сега остава да кажеш и какъв е диска и има ли необходимите за него драйвери.

Това го зная.харда е seagate.Оказа се,че не от харда.Сложих му чисто нов и пак е същото

Редактирано от dio18 (преглед на промените)

Доколкото разбрах, проблема ти идва от това че setup-а не може да открие твърдия диск, на мен скоро ми се получи същия проблем и го реших като свалих hdd driver's от сайта на производителя и ги интегрирах в xp-то с помоща на nLite.

Успех!

Редактирано от cynep (преглед на промените)

Вариантите ти са два. Или си направи с помощта на диска с драйверите, идващ с дъното, дискетка с драйвери и при началото на инсталацията с помощта на бутон F6 да заредиш драйвери за харда, или в Биос смени режима на харддиска да е IDE, а не както е в момента на AHCI ( това последното е предположение, тъй като не казваш какво е дъното и изобщо какъв е компютърра).

Ако проблемът е, че хардът ти е SATA и инсталацията на XP не го вижда, виж дали ще се справиш с вграждането на съответните драйвери по този начин.

Ако проблемът е, че хардът ти е SATA и инсталацията на XP не го вижда, виж дали ще се справиш с вграждането на съответните драйвери по този начин.

dixi не е от това проблема според мен.SATA дисковете на по-новите дъна нямат нужда от драйвер при инсталирането.Подобен проблем възниква ако е имал антивирусна програма която не е деинсталирал преди преинсталацията на Windows.Почти всички антивирусни заключват boot сектора на харда,това води до невъзможност да се преинсталира системата.Ако има инсталирана антивирусна,препоръчвам деинсталиране в Safe Mode и чак след това може да започне с инсталацията.

dixi не е от това проблема според мен.SATA дисковете на по-новите дъна нямат нужда от драйвер при инсталирането.Подобен проблем възниква ако е имал антивирусна програма която не е деинсталирал преди преинсталацията на Windows.Почти всички антивирусни заключват boot сектора на харда,това води до невъзможност да се преинсталира системата.Ако има инсталирана антивирусна,препоръчвам деинсталиране в Safe Mode и чак след това може да започне с инсталацията.

Благодаря на всички! Утре ще пробвам отново> :cant believe:

За какъв буут сектор говорим при форматиране на дяла. При формат се изгубва абсолютно всичко на дяла. Препоръчвам с помощта на инсталационния диск да изтриеш въпросния дял. След това създай нов дял и го форматирай. Ако се нуждае от САТА драйвери му сложи и проблема трябва да се оправи.

П.П. Това с антивирусните програми, че пречели да се форматира дяла са пълни глупости. Никакъв сейф мод не нужен за целта.

За какъв буут сектор говорим при форматиране на дяла. При формат се изгубва абсолютно всичко на дяла. Препоръчвам с помощта на инсталационния диск да изтриеш въпросния дял. След това създай нов дял и го форматирай. Ако се нуждае от САТА драйвери му сложи и проблема трябва да се оправи.

П.П. Това с антивирусните програми, че пречели да се форматира дяла са пълни глупости. Никакъв сейф мод не нужен за целта.

Формат на дискът с инсталационният диск на Windows е невъзможен в неговата ситуация,тъй като тази опция се показва едва след като бъдат разпознати устройствата.При невъзможност да се разпознаят се прекратява инсталацията.Форматирането на диска е възможно само под DOS за ХР или ако се ползва Hrens Boot CD (или нещо подобно под ръка),там има софт за целта.Относно стартиращият сектор на диска,понаучи се още, и тогава спори.

ПП:Ако искаш пробвай да си преинсталираш Джама с активна антивирусна.Успех.

Редактирано от TOPCON (преглед на промените)

Формат на дискът с инсталационният диск на Windows е невъзможен в неговата ситуация,тъй като тази опция се показва едва след като бъдат разпознати устройствата.При невъзможност да се разпознаят се прекратява инсталацията.Форматирането на диска е възможно само под DOS за ХР или ако се ползва Hrens Boot CD (или нещо подобно под ръка),там има софт за целта.Относно стартиращият сектор на диска,понаучи се още, и тогава спори.

Това с Hiren's BootCD е добър вариант, ако не стане по друг начин. Проблемът с инсталирането на XP при лаптопи със SATA хардове е пословичен, в този форум има сигурно 20-30 теми по тоя въпрос. Не знам как е при десктопите.

Относно преинсталирането при активна антивирусна - сигурно зависи коя е програмата. Avast никога не ми е правил такива проблеми, а не го махам или спирам преди преинсталация.

Интересно как досега съм инсталирал Windows ?

И откъде се е активирала антивирусната, след като заредя от CD-то ?

Редактирано от Ken (преглед на промените)

При самото инсталиране дава грешка че липсва харддиск. Харддиск си има. 98 си се качва без проблеми. Не може да се направи fdisk на втория partition на харддиска.

МОЛЯ, ПОМОГНЕТЕ! :rolleyes:

При самото инсталиране дава грешка че липсва харддиск. Харддиск си има. 98 си се качва без проблеми. Не може да се направи fdisk на втория partition на харддиска.

МОЛЯ, ПОМОГНЕТЕ! :rolleyes:

Темите се пускат в подходящия раздел

Става дума за това, че онзи ден си взех лаптоп Acer aspire 5720z >>intel(pentium) dual-core processor t2390 (1.86ghz, 533mhz fsb, 1mb l2 cache), 2gb ddr2,250 hdd. и проблема се състои в това, че е на линукс, и по-точно линукски дос. искам някои да ми обясни внятно как да махна тая гадост и да си инсталирам ХР. какво ще е нужно?????

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Незнам на колко дяла ти е разделен харда. Ако е на два правиш от биоса да ти буутва компютъра от СД и като поставиш буутващия Уиндоус форматираш С и продължаваш с инсталирането. Линукса или каквото и да е вече липсва. Ако не е разделен харда ти трябва Hirens boot CD и от него с Партишън меджик делиш харда, форматираш С и тогава продължаваш с буутващия Уиндоус. Ако си инсталирал разбираш какво ти казвам, ако не си и да ти го кажа по-подробно няма да ме разберещ :speak:

Става дума за това, че онзи ден си взех лаптоп Acer aspire 5720z >>intel(pentium) dual-core processor t2390 (1.86ghz, 533mhz fsb, 1mb l2 cache), 2gb ddr2,250 hdd. и проблема се състои в това, че е на линукс, и по-точно линукски дос. искам някои да ми обясни внятно как да махна тая гадост и да си инсталирам ХР. какво ще е нужно?????

И като допълнение на казаното от ръчката после си теглиш драйверите оттук - избираш си модела 5720Ц само и си готов :speak:

Щом е нов, защо не пробва като ти се стартира линукса да напишеш едно startx да видим ДОС-а дали няма да стане на принцеса :)

Как можа да го измислиш това "Линукски ДОС" biggrin.giflaugh.gif

Незнам на колко дяла ти е разделен харда. Ако е на два правиш от биоса да ти буутва компютъра от СД и като поставиш буутващия Уиндоус форматираш С и продължаваш с инсталирането. Линукса или каквото и да е вече липсва. Ако не е разделен харда ти трябва Hirens boot CD и от него с Партишън меджик делиш харда, форматираш С и тогава продължаваш с буутващия Уиндоус. Ако си инсталирал разбираш какво ти казвам, ако не си и да ти го кажа по-подробно няма да ме разберещ :baby:

Само едно пояснение "като поставиш буутващия Уиндоус форматираш С"

В linux средите дяловете от хард дисковете не са C:, D: i т.н. Щом компютъра е нов и нямаш никакви ценни файлове по хард диска можеш спокойно да изтриеш всички дялови и да създадеш нови (в NTFS) с каквата големина искаш с помоща на самия boot-ващ диск на Windows-a. Не ти трябва Hirens boot CD, нито Partition Magic. Това се налага понеже linux-ите не използват файловата система, която използва Windows.

ПП: angelovarna, казал е "Линукски ДОС", защото не знае как се казва въпросната ОС и е обеснил по начин по който да го разберем.

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

Здравейте, някои ако може да помогне 6те съм му много благодарен.

Купих си АСУС ЕЕЕ с линукс. Искам да му сложа ХР.

Започнах инсталацията на ХР-то, но след парвия рестарт ми исписа "NTLDR is missing".

На какво може да се дължи.

Проблах с няколко диск-а

Здравейте, имам нужда от помощ. Занимавам се с една омазана машина и немога да и преинсталирам уиндоус-а. Като начало проблемите и са много - има само един дял С и всичко е качвано на него, имаше антивирусна качена с изтекъл срок. Качих НОД32 и сканирах, но нищо не се откри. Друг проблем е, че когато се изключва ми дава някакъв проблем с driveA, а такова въобще няма. И накрая най-големият проблем е, че когато се опитах да преинсталирам стигнах дотам където се избира дали нова инсталация или поправка и когато дам нова инсталация ми казва, че не намира диск в/у който са се инсталира, а иначе си има уиндоус качен и горе-долу работи, даже сега от нещо пиша. Та искам помощ първо как мога да го преинсталирам, т.е да прескоча този проблем с това съобщение и второ, понеже пробвах нова инсталация и пре потребителският интерфейс, т.е пуснах инсталационният диск под уиндоус и пак нищо не се получи, но сега като тръгва да се зарежда ми дава да си избирам дали да стартира уиндоус нормално или уиндоус сетъп и подразбиране си тръгва да си довършва инсталацията, но пак нищо. Направо незнам - видях се в чудо :angry:

Щом няма флопи - изключи го от БИОС-а и НОД-а няма да дава тая грешка, от него е.

Ако има някакви данни - направи им архив с някое лайф СД и после - форматирен biggrin.gif Вероятно има включен нейтив режим в БИОС-а за САТА, сменяш и го на ИДЕ и действаш по познатия сценарий ?

Сега няма как да стигна до форматирането. Няма важни данни, но като му сложа да буут-ва от диска и както казах стигам да избор на това какво искам да правя и когато му дам, че искам инсталация, а не поправка и ми излиза съобщение, че ненамира диск в/у който да инсталира и ми казва да си проверявам дали правилно са включени. Ето този етап немога да прескоча, за да стигна до форматиране и разделяне на диска. Неможах да те разбера какво да изключа от БИОС-а : "Вероятно има включен нейтив режим в БИОС-а за САТА, сменяш и го на ИДЕ и действаш по познатия сценарий"

Само да допълня, че след като реших малко да поизчистя машината и същевременно се качиха няколко ъпдейта на уиндоус-а и след поредният рестарт вече не тръгва нищо. Стига до избора на това какво че зарежда (Уиндоус нормал или Уиндоус сетъпа) и след като му дам да зареди уиндоуса се рестартира. И така постоянно - нещо здрвао се е омотало и явно твърдо е за преинстал, но как да стигна до там. Помогнете!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.