Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя антивирусна програма предпочитате и защо? (част 1)

Featured Replies

не им разбирам, знам само, че откато съм с firefox две години вече, нищо не съм хващал

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 242,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

не им разбирам, знам само, че откато съм с firefox две години вече, нищо не съм хващал

Сигурно е от Лисицата това,те вече я правят с нов модул :shy11:

....

Прибърза да се изкажеш. Не пречи ако ще и 50 да са, стига да не са активни в реално време. Все пак говорим за многопластова защита.

Напротив, не съм прибързал. Както антивирусните програми имат драйвери, които зареждат в системата и които драйвери следят когато е стартиран процесът да не се "убие", така и съвременните анти-спайуер програми имат същите драйвери. Драйверите не зависят от състоянието на програмата - работеща, неработеща, в реално време или не. Те се зареждат със зареждането на операционната система. И както при хардуерните драйвери, когато има конфликт - има и проблеми. Така е и тук! Ако има конфликт между софтуерните драйвери (без значение дали защитата е в реално време или не) става мазано в системата и често това води до неправилна нарота на програмите - невъзможност за засичане на гадинки, уж работи ама реално не работи, дават грешки, засичат нормални програми като зловредни и т.н.

Както и да е, извинявам се за поста - всеки да ползва колкото и каквото иска.

Не мога да разбера защо си затормозявате системата с излишни антивирусни защити в реално време, просто няма нужда от тях. На моята система имам инсталиран забележете Kaspersky 4.5 PRO, доста стара версия нали, но си работи и дефинициите се обновяват редовно. Защо съм избрал ттази версия на Ксперски, ами защото той има Custom Setup и съм инсталирал само ръчния скенер на антивируси, а всичките реалтиме защите дори и не съм ги инсталирвал (дори Control Centera не съм слагал). Причината за тази инсталация е че системата не се натоварва от другите неща в реално време които сe инсталират резидентно..

Откъде може да хванете някой вирус или шпионин:

1. През някой порт от интернет ви се качва някой паразит - ТОВА Макрософт вече поне от 1 (една) година го оправиха. Така че спокойно може да се кара дори и без Firewall и защита в реално време на Интернета.

2. Когато свалите някой файл и го стартирате на системата ви. Ами затова съм си инсталирал само ръчния скенер на Касперскъ и всеки нов свален файл си го сканирам за вируси. Така е отпада и реалната защита при стартиране на файлове, оттук пеелите и бързодействие.

3. Когато гледате страници в интернет с някой browser и най-вече с IE. И тук нямаме нужда от защита в реално време от страна на антивирусната. Просто си сложете един качествен Pop Up Blocker, този който е вградения в IE 6 i 7 не стават, те си пускат някои от вредителите. Между другото повечето вредители, които хващате именно от тук се зареждат на системата ви.

За antiSpyware си сложете например XoftSpy, Spybot - Search & Destroy,Ad-Aware SE Personal,Spyware Doctor, но пак гледайте да нямат реалтиме защита или ако имат я изключвайте и просто проверявайте от време на време за вредители, за всеки случай.

Прибърза да се изкажеш. Не пречи ако ще и 50 да са, стига да не са активни в реално време. Все пак говорим за многопластова защита.

Аз пък казвам, че и 2 да са, пак пречат, както помежду си, така и на работата на Уйндоуса!

Дори и да нямат защита в реално време, или да са деактивирани, тези програмки създават процеси , което много лесно може да се види от таск мениджъра! Тези процеси си похапват от паметта, и недай се Боже, някой да послуша глупостта ти и да си сложи, хайде да не е 50, а 5, например, ще се чуди къде му се губи памет, и защо машината му е по-бавна! angry.gif

Редактирано от MELL (преглед на промените)

Аз пък казвам, че и 2 да са, пак пречат, както помежду си, така и на работата на Уйндоуса!

Дори и да нямат защита в реално време, или да са деактивирани, тези програмки създават процеси , което много лесно може да се види от таск мениджъра! Тези процеси си похапват от паметта, и недай се Боже, някой да послуша глупостта ти и да си сложи, хайде да не е 50, а 5, например, ще се чуди къде му се губи памет, и защо машината му е по-бавна! angry.gif

ако създаваха процеси в таск мениджъра значи изпълняват някаква функция в реално време, а ад-aуер се няма такива, както и повечето антиспайуер програми

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

ако създаваха процеси в таск мениджъра значи изпълняват някаква функция в реално време, а ад-aуер се няма такива, както и повечето антиспайуер програми

Там е работата, че се създава процес! Защо тогава, като деактивирам Spy Sweeper, има процес в таск мениджъра, нали уж програмата не е активна?!

Представи си да имаш на компа, няколко такива програми, и после ще се чудиш защо не ти достига памет! Да не казвам, че процесите, които програмите с защита в реално време създават в таск мениджъра, не могат да бъдат затворени...е, поне аз не можех!

И какви според теб са програмите - Spyware Doctor и Spy Sweeper, и имат ли те защита в реално време, както и не само те, но да не ги изброявам!

Не се изсилвай - може да е неактивна, но самото приложение е отворено. За да не създава процес трябва да се изключи автоматичното стартиране с ОС.

Никой не се изсилва, Тапи, споко...само обсъждаме, важното е да стигнем до истината и да научим нещо един от друг!

И какви според теб са програмите - Spyware Doctor и Spy Sweeper, и имат ли те защита в реално време, както и не само те, но да не ги изброявам!

не съм ги качвал въпросните, може да си права, но няма да ги качвам за да видя могат ли да се спрат процесите. Със сигурност мога да изброя:

1. Ewido

2. Windows Defender

3. Ad-aware

4. XoftSpy

5. Spybot Search and Destroy

които съм пробвал и някои от които с настройка да не стоят в паметта или каквато и да било активност

Не ми е до ресурсите приятелю,но искам като имам програма тя да ми върши работа.А не да ми е за украса на декстопа.

Аз лично вирус не съм хващал от години,но пък за сметка на това другите гадове си ме тачат много.

Некой лев.......хахахаа.Аре да не си приказваме празни приказки тук.

Главоболията ми идват от download,снощи ми прехвърлиха 2 гб музика през Skype и от там захапах червея гаден.Нямах време да проверявам 600-700 файла едно по едно.

Онлайн скенерите не ми го намериха червеят въобще,пък за мойте пръчки да не говориме.

Опитвах ли се да отворя IE компа ми забиваше на 100%,същото ставаше когато се опитам да сканирам с Spy Sweeper.

Говоря ти за процесора на 100%,и никакъв знак за живот на компа.Намерих го първо като IEXPLORE.EXE трия го,и след 5 минути вече намирам 2 такива.

Другият звер беше svchost.exe същата работа,не го открива нищо,и се разпространява като ромите.При което той ми товареше процесора на 100% постоянно.

Лошото е че нямаш достъп до много папки,при първият нямах достъп до Раздел:C натисна ли да вляза там се получаваше същият блокаж,от 22:00 до 02:00 неможах да направя нищо,сутринта само пуснах с голям зор онлайн скенер,и като се прибрах вече след час четене,го делнах ръчно.

Засега вече час и нещо нямам проблеми(да чукна на дърво).

Та затова ти казвам че неможе една програма да не намира паразити на по 2 години.

Така че не си мисли ча като си дал пари за тоя софтуер си на 96% защитен,аз се ровя доста в огъня,и ти обещавам че другия път ще направя едно форматче от тез подобни,и ще ти го пратя да ти видя машината дали ще го види въобще.

Не си мисли че съм паднал от небето приятелю.Вярвай ми не ми е за първи път да се сблъсквам с подобни неща.

Виждам, че споменаваш за svchost.exe. Аз го имам същото. Даже ми се повтаря, аве направо са 6-7 такива. Ето скриншот от Windows Task Manager:

61781_416.JPG

Кажи моля те, гадини ли са това и ако виждаш други кажи кои са и какво да направя с тях? Благодаря.

Ако питате мен най-добре е без антивирусна.Или по точно да се изразя наи добрата анти-вирусна е системната дискета.Стига с шегите сега по темата.Според мен най-добрата е касперски - около 200 000 вируса хваща и някаде около 35% непознати.Нод 32 хваща 20 000 (предполагам) и 90% от непознатите.Незнам защо обаче аз не разчитам на проценти ,а на сигурното.Всеки си избира сам антивирусната.Казват ,че каспперския много товари-незнам ама аз сам с 8 годишна машинка на 1GHz , 256 mb ram и нямам никакъв проблем.Поздрави ,trabant4e!

Виждам, че споменаваш за svchost.exe. Аз го имам същото. Даже ми се повтаря, аве направо са 6-7 такива. Ето скриншот от Windows Task Manager:

61781_416.JPG

Кажи моля те, гадини ли са това и ако виждаш други кажи кои са и какво да направя с тях? Благодаря.

Хах, не svchost.exe е системна услуга. Без нея компютърът ни няма да работи! Виждам, че имаш много други стартирани процеси, които не ти трябват и ти заемат доста памет. Поразгледай и изчисти списъка си за стартиране на програми и услугите, който се стартират със системата.

Хах, не svchost.exe е системна услуга. Без нея компютърът ни няма да работи! Виждам, че имаш много други стартирани процеси, които не ти трябват и ти заемат доста памет. Поразгледай и изчисти списъка си за стартиране на програми и услугите, който се стартират със системата.

tigertron, благодаря ти за отговора. Наистина имам стартиращи програми, които трябва да ги спра.

Не мога да разбера защо си затормозявате системата с излишни антивирусни защити в реално време, просто няма нужда от тях. На моята система имам инсталиран забележете Kaspersky 4.5 PRO, доста стара версия нали, но си работи и дефинициите се обновяват редовно. Защо съм избрал ттази версия на Ксперски, ами защото той има Custom Setup и съм инсталирал само ръчния скенер на антивируси, а всичките реалтиме защите дори и не съм ги инсталирвал (дори Control Centera не съм слагал). Причината за тази инсталация е че системата не се натоварва от другите неща в реално време които сe инсталират резидентно..

Откъде може да хванете някой вирус или шпионин:

1. През някой порт от интернет ви се качва някой паразит - ТОВА Макрософт вече поне от 1 (една) година го оправиха. Така че спокойно може да се кара дори и без Firewall и защита в реално време на Интернета.

2. Когато свалите някой файл и го стартирате на системата ви. Ами затова съм си инсталирал само ръчния скенер на Касперскъ и всеки нов свален файл си го сканирам за вируси. Така е отпада и реалната защита при стартиране на файлове, оттук пеелите и бързодействие.

3. Когато гледате страници в интернет с някой browser и най-вече с IE. И тук нямаме нужда от защита в реално време от страна на антивирусната. Просто си сложете един качествен Pop Up Blocker, този който е вградения в IE 6 i 7 не стават, те си пускат някои от вредителите. Между другото повечето вредители, които хващате именно от тук се зареждат на системата ви.

За antiSpyware си сложете например XoftSpy, Spybot - Search & Destroy,Ad-Aware SE Personal,Spyware Doctor, но пак гледайте да нямат реалтиме защита или ако имат я изключвайте и просто проверявайте от време на време за вредители, за всеки случай.

Веднъж вече се засмях, ама гледам,че поста ми го няма.........laracroft.jpeg.........exe нещо говори ли ти или пишеш,колкото да се намираш на работа? И защо мислиш,че може да я караш без реалновремеви скенер и без файъруол?

Тоя форум взе да става безинтересен.

Редактирано от thomson (преглед на промените)

Веднъж вече се засмях, ама гледам,че поста ми го няма.........laracroft.jpeg.........exe нещо говори ли ти или пишеш,колкото да се намираш на работа? И защо мислиш,че може да я караш без реалновремеви скенер и без файъруол?

Тоя форум взе да става безинтересен.

Изразяваш своето грешно мнение - както и в чата така и в форума.Явно ти се намираш на работа само да пишеш.Всичко ,което тои е казал малко по-горе(това което си цитирал) е напълно вярно.Ако не сваляш фаилове които няма вируси (а тои каза ,че ги проверява) и имаш поп-ъп блокър няма от каде а влезне вирус!Ако искаш слушай ако искаш не-това е истината!

Редактирано от trabant4e (преглед на промените)

Изразяваш своето грешно мнение - както и в чата така и в форума.Явно ти се намираш на работа само да пишеш.Всичко ,което тои е казал малко по-горе(това което си цитирал) е напълно вярно.Ако не сваляш фаилове които няма вируси (а тои каза ,че ги проверява) и имаш поп-ъп блокър няма от каде а влезне вирус!Ако искаш слушай ако искаш не-това е истината!

Не четох всичко, но ако съм разбрал правилно - че защитаваш мнението, че стената не е нужна то грешиш. Без стена в LAN дори да не ползваш нета, само да си вързан към него, си уязвим. Anti-virus може да се спести, да. Но ако човек знае от къде какво да тегли.

NOD-32 е най-бързата програма, от тези, които предлагат поносимо добро ниво на защита. Цената на скороста му обаче е твърде висока според мен. Постига се через прекалено много компромиси, като два от тях често се оказват фатални:

• Пропускане на вложени архиви (архив в архив).
  • Тотална отсъствие на поддръжка на NTFS Streams - "позволява" на NOD-32 да пропуска без сканиране до 254 файла на всеки проверен файл.

Антивирусната програма е огромно неудобство и винаги бави. За това ако се наложи да сложа такова нещо критериите ми за избор са колко сериозно се поддържат базите й, колко добре си върши работата и колко допълнителни проблеми създава. Едва след това мога да гледам колко е бърза. По първия критерий отпадат всички, освен Norton, McAfee, DrWeb и Kaspersky (програмите, които имат сериозни екипи за поддръжка на дефинициите). По втория критерий отпада DrWeb, по третия - McAfee, по четвъртия - Norton. Иначе казано ако се наложи да слагам антивирус за момента единственият ми избор е Kaspersky. А сред версиите на Kaspersky най-добрата за почистване на Windows е Kaspersky Linux Workstation.

Освен това вместо да ползвам резидентна антивирусна програма предпочитам да отстранявам компонентите, осигуряващи поддръжката на вируси (понеже разработката им е монопол на една компания можете лесно да ги разпознавате по това, че името им съдържа "Microsoft"). Това е по-ефективно, особено като защита от нови вируси. Всъщност на собствените си компютри съм решил проблема тотално - просто не инсталирам такива програми.

Там където наистина се налага да има Microsoft Windows рискът все пак може да се сведе до минимум. За целта се прави следното:

• Махат се още преди инсталирането Microsoft Internet Explorer, Microsoft Outlook Express, Microsoft Windows Media Player, Microsoft picture and fax viewer, Microsoft Scripting Host, Client for Microsoft Networks и File and Printer Sharing for Microsoft Networks. С това системата вече не е в състояние да поддържа около 70% от съществуващите вируси и да инсталира автоматично над 90% от тях.
  • Прави се инсталация, настроена да използва неаминистраторски потребител и се настройват NTFS правата за достъп.
  • Слага се и се настройва Core Force
  • Никога не се инсталира *microsoft* (Освен ако е абсолютно нужно - примерно DirectX за игри)

После или се прави образ на инсталацията, или се слага антивирусна програма с която да се проверява при съмнение. Първият вариант е за предпочитане, понеже възстановяването от образ става многократно по-бързо от проверката за вируси, а дава и по-сигурен резултат.

Редактирано от asa (преглед на промените)

И аз спадам във бойкта която не се страхува от вируси и хакери ,както някой хора се изказаха най-доброто средсто е системаната дискета ,но аз разчитам на Hirens Boot CD ,не че тама няма вирус скенери ,но аз не ги използвам ,ако имам проблем от такъв характер сам го остранявам.

Мога да се обзаложа ,че ще си постна IP адреса и ще си бразузвам без абсолютно никаква антивирусна защита ,стена и други такива глупости.

Ще си ползвам FTP клиента,торента ,мулето и DC-то сам сигурен ,че системата ще ми издържи по-дълго време отклокото на някой който използва цяла артилерия от скенри и защити във релано време.

Това със вирусите наистина не е актуално вече.

Прах във очите или празни приказки за торбалан и баба яга който плашат малките деца.

Как да не се съглася с поста на почетен потребител laugh.gif Мога да те зарина с адреси дето никой поп-ъп блокър няма да ти помогне.......понятия като exploit html за вас явно не съществуват....подмяна на уеб адрес-това пък що за животно е!?.......

root права-туй не беше ли от linux или нещо такова май........той скенерът ще хване всичко,дето го свалям(едва се сдържам да не кажа каквото ми е на езика-ще хване култура ми янко е най-мекото дето се сещам).........пък и Майкрософт поне от година си оправиха дупките,нали така? Да се смея ли,да плача ли......И това във форум за сигурност

и антивирусна защита-олеле,майко! angry.gif:clap::baby::yanim:

Колкото и да е добра антивирусната най-важен си остава задклавиатурния елемент т.е. човека ! Ако внимава какво сваля , къде влиза няма да има проблеми ! В крайна сметка решението е негово !!!! angry.gifangry.gifangry.gif

И аз спадам във бойкта която не се страхува от вируси и хакери ,както някой хора се изказаха най-доброто средсто е системаната дискета ,но аз разчитам на Hirens Boot CD ,не че тама няма вирус скенери ,но аз не ги използвам ,ако имам проблем от такъв характер сам го остранявам.

Мога да се обзаложа ,че ще си постна IP адреса и ще си бразузвам без абсолютно никаква антивирусна защита ,стена и други такива глупости.

Ще си ползвам FTP клиента,торента ,мулето и DC-то сам сигурен ,че системата ще ми издържи по-дълго време отклокото на някой който използва цяла артилерия от скенри и защити във релано време.

Прах във очите или празни приказки за торбалан и баба яга който плашат малките деца.

По-добре не се обзалагай......земеш да изгубиш бързо-бързо. Искаш ли да знаеш какво правих снощи? Чудих се как точно да банна един явно печен тарикат,дето си беше прекарал целия трафик през моя компютър при наличие на ZoneAlarm Pro и то така,че и netstat командите не го виждаха!!!!! Не питай как стават тия работи,и аз тепърва ще чета

за ICMP протоколи и как точно ги използват хакерите.Напоследък вирусите се пишат така,че да крадат всичката що-годе ценна информация и да я пращат на създателите си(става въпрос за едни пари),а не например да ти форматират хардовете,щото това е чиста загуба на бъдещ ресурс и нищо друго :wors:

Този червей се преименува в този процес,сам можеш да видиш на колко ти е натоварен процесора от него.Но щом можеш да използваш PC значи са си реалните процеси това.При мен този червей ми товареше процесора на 100% след опита да пусна програма за сканиране,отваряне на Диск:C,и IE.Опитвах ли се да пусна нещо от изброените компютъра ставаше неизползваем.

Изтрих го ръчно с голяма мъка,лошото е че след изтриване се показваше пак,но след много опити го делнах на края.

Позволи ми и аз да НЕ се съглася с теб...такъв филм още не сме гледали, а няма и да видим!

Абсурдно е да се мисли, че в днешно време без защитна стена и антивирусна програма е немислимо да се каже,че

машината на такъв юзър ще бъде чиста. Извинявай, ама ние тук доматите не ги ядем с колчетата! :baby:

На мен ми се е случвало 4-5мин., след преинсталация на ОС да ми влезне паразитче, което ме принуждаваше да кликвам по 100 пъти върху бутона ОК, за да се затвори прозореца, след което се явяваше отново, и отново та, така...

Вирусите са абсолютно актуални в днешно време, а не приказките за баба Яга, Торбалан или за дебелата циганка, която крадяла малките деца!

Не е лошо да слезнеш малко на земята и да живееш в реалността, а не да се рееш нейде из небесата върху бели облаци! :P

Позволи ми и аз да НЕ се съглася с теб...такъв филм още не сме гледали, а няма и да видим!

Абсурдно е да се мисли, че в днешно време без защитна стена и антивирусна програма е немислимо да се каже,че

машината на такъв юзър ще бъде чиста.

Добре, имам такова предложение. Слагам един XP Home, настроен така, както описах преди няколко поста. Сядаш на него и почваш да му слагаш вируси. Качиш ли поне един - печелиш шоколадче.

Лесно е да се говори, когато някой друг върши работата вместо теб. Как ще се оправиш обаче ако не можеш да разчиташ на хубавите програмки на Microsoft и се налага да си инсталираш вирусите крачно?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.