Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя антивирусна програма предпочитате и защо? (част 1)

Featured Replies

Този червей се преименува в този процес,сам можеш да видиш на колко ти е натоварен процесора от него.Но щом можеш да използваш PC значи са си реалните процеси това.При мен този червей ми товареше процесора на 100% след опита да пусна програма за сканиране,отваряне на Диск:C,и IE.Опитвах ли се да пусна нещо от изброените компютъра ставаше неизползваем.

Изтрих го ръчно с голяма мъка,лошото е че след изтриване се показваше пак,но след много опити го делнах на края.

backata

Taka e, но ако този процес се намира в c:\windows\system32\svchost.exe е абсолютно сигурно че е оригиналния системен процес...

За подобни заплахи има и специфични инструменти за откриването им...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...amp;hl=специфич

thomson

Защо си мислиш че човек трябва да позлва само анти-вирус или да направи специфични настройки за да се предпази от exploits & vulnerabilities...И затова си има решения, но трябва доста да почетеш още за да си наясно че ги използваш пълноценно...A за това че някой ти е прекарал трафик през ZoneAlarm Pro можеш да провериш дали си включил опцията за блокиране на трафик/атаки чрез фрагментация...

http://www.securitylab.ru/contest/239695.php

http://gazette.linux.ru.net/rus/articles/e...tml#282lfindex0

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...015&hl=pivx

asa

Ти най-се доближаваш до истината, но доста от нещата които си изброил да се премахнат от WinXP-то някои хора (включително и АЗ) си ги ползваме доста често така че все пак се гони някаква функционалност и балансираме със сигурността (а не едното за сметка на другото...)A иначе за ръчното чистене то е неминуемо рано или късно за там наистина трябва да си чел информацийка (освен стандартната спиране на System Restore и ровичкане из регистрите).На мен лично ми е било интересно и съм прочел доста инфо, но някои може да са нямали такава възможност или време и желание за това.Повечето разчитат на пре-инсталиране на О.С. или да възстановят данните си от IMAGE FILE...

MELL

Споделям твоето мнение, че е по-добре да отделиш малко СИСТЕМНИ РЕСУРСИ за Анти-Вирусна програма отколкото после да загубиш ценна информация но всеки сам преценява нуждата от подобен софтуер и си поема риска и съответните последствия от решението си...На един потребител "новак" ходя през 4-5 дена да му оправям компютъра, като се съобразявам със системните му ресурси и нагласям настройките по операционната система и той все ги хваща от някъде (а компютъра му все едно е сървър...)Аз насила да се опитам няма толкова да "налапам"!Вярно че и на доставчика му няма стабилна система за защита ама все пак...

ТЕМАТА ДОСТА СЕ ОТКЛОНИ ОТ ЗАГЛАВИЕТО.ВСЕ ПАК ИДЕЯТА Е ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ДАДЕН ПРОДУКТ И С НЯКОЛКО ДУМИ ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТЕ ЗАЩО ГО ХАРЕСВАТЕ И ЗАЩО НЕ...А НЕ ДА СЕ ЗАЛИВАМЕ С РАЗЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ВИДА АЗ СЪМ ПО КОМПЕТЕНТЕН.

Истината е че всяко дейстиве има и противодействие и щом е създадено от човек може да бъде заобиколено от такъв...

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 246k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Добре, имам такова предложение. Слагам един XP Home, настроен така, както описах преди няколко поста. Сядаш на него и почваш да му слагаш вируси. Качиш ли поне един - печелиш шоколадче.

Лесно е да се говори, когато някой друг върши работата вместо теб. Как ще се оправиш обаче ако не можеш да разчиташ на хубавите програмки на Microsoft и се налага да си инсталираш вирусите крачно?

На драго сърце бих се съгласила за такива експерименти, но мисля, че изходът е кристално ясен и е несериозно дори и да се помисли, че може

да се окажеш прав...Предлагам да бъдем водени от прагматизма и реалността...нека да запазим здравия разсъдък, и да не плуваме

в морето на мечтите! :whist:

Позволи ми и аз да НЕ се съглася с теб...такъв филм още не сме гледали, а няма и да видим!

Абсурдно е да се мисли, че в днешно време без защитна стена и антивирусна програма е немислимо да се каже,че

машината на такъв юзър ще бъде чиста. Извинявай, ама ние тук доматите не ги ядем с колчетата! :speak:

На мен ми се е случвало 4-5мин., след преинсталация на ОС да ми влезне паразитче, което ме принуждаваше да кликвам по 100 пъти върху бутона ОК, за да се затвори прозореца, след което се явяваше отново, и отново та, така...

Вирусите са абсолютно актуални в днешно време, а не приказките за баба Яга, Торбалан или за дебелата циганка, която крадяла малките деца!

Не е лошо да слезнеш малко на земята и да живееш в реалността, а не да се рееш нейде из небесата върху бели облаци! :clap:

Сигурен сам ,че си напипвал вируси ,на чистак бърсак оперативна система ,но понякога нещата не зависят само от антивируса който използваш.

Първо връзката който имаш дали е ADSL,Broadband etc..

Второто нещо е как си използваш оперативната система ,нагласата и на всички функций.Ъпдейти ,дали си инсталирал добър Windows(Защото сам сигурен ,че от пишещите във тази тема,че 10% от тях нямат читави Windows-и всичко е сваляно от разни торенти и P2P програми или е някакво nLite изпълнение)

Трето,хгиената на потребителя ,къде се ровиме ,дали качваме програми който за първи път виждаме и от какви места ,дали си чистиме темповете,следенето на таск менаджера.

Четвъртото е ,задклавиатурното устройство.

За да не ме набедиш ,че си говоря празни приказки ,ако искаш можеме да направиме един експеримент.

Случайно имам една свободна машинка ще и закача едно хардче и ще инсталирам оперативната система ,ще ти инсталирам VNC и ще ми наблюдаваш компютъра ,който нон-стоп,ще бъде във мрежата включен и понеже нямам много,много време ще го ползвам за браузване по 2-3 часа на ден.

През останалото време ще си смуча торенти.

Ако си съгласен да се договориме на ЛС и да тестваме за 2 седмици какво ще пипне въпросният комп.

Накрая на експеримента ще сканираме със трите най-добри антивирусни тука според анкетата за да видиме коя колко ще отчете!!!

Но искам все пак теста да бъде честен и без удари под пояса ,защото от моя страна това няма да го има :angry:

ПС

Извинявай ,че писах през цялото време във мъжки род ,не обърнах внимание на името !!!

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

backata

Taka e, но ако този процес се намира в c:\windows\system32\svchost.exe е абсолютно сигурно че е оригиналния системен процес...

За подобни заплахи има и специфични инструменти за откриването им...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...amp;hl=специфич

Лошото е че се намираше в C:\WINDOWS\VIPv3 приятел,затова ми направи впечатление.

asa

Ти най-се доближаваш до истината, но доста от нещата които си изброил да се премахнат от WinXP-то някои хора (включително и АЗ) си ги ползваме доста често така че все пак се гони някаква функционалност и балансираме със сигурността (а не едното за сметка на другото...)A иначе за ръчното чистене то е неминуемо рано или късно за там наистина трябва да си чел информацийка (освен стандартната спиране на System Restore и ровичкане из регистрите).На мен лично ми е било интересно и съм прочел доста инфо, но някои може да са нямали такава възможност или време и желание за това.Повечето разчитат на пре-инсталиране на О.С. или да възстановят данните си от IMAGE FILE...

Microsoft Outlook Express - Единствената пощенска програма, поддържаща авттоматично изпълнение и на получените с писма вируси. За разлика от Outlook от офиса руги незаменими функции няма. Алтернативите са много.

Microsoft picture and fax viewer - До днес са открити 4 пробива, позволяващи изпълнение на код при влизане в директория с Explorer и праве на thumbnail на картинка. Алтернативите са много, но поддръжката на tumbnails за картинки в Explorer се губи.

Windows Media Player - След уникалната с гениалността си идея на Microsoft да вградят в Windows Media Player 9 (и нагоре) поддръжка на Visual Basic скриптове, вградени в аудио и видео файлове се появиха много троянци, които се разпространяват точно така (за вируси средата не е удачна, липсва механизъм за редистрибуция). Тук единственото спасение е пълно махане на WMP и след това инсталиране на Windows Media Lite от сайта на K-Lite. Това, което се губи (освен поддръжката на вируси де) е интерфейса на WMP. Разбира се ако става дума за офис машина, където това е нещо третостепенно може вместо Windows Media Lite да се сложи VLC.

Microsoft Scripting Host - Използва се от няколко програми за тунинг, за друго полезно не се сещам. Ползата от махането му обаче многократно надвишава евентуалната вреда.

Client for Microsoft Networks, File and Printer Sharing for Microsoft Networks - Ето тук става по-сложно. Като начало - за да се правят експерименти трябва да се ползва XP Home или Server 2003. При XP Pro ако нямате File and printer sharing, закачен към мрежови интерфейс не можете да работите дори с атрибутите на файловата система (Защо е направено така не мога да предположа). Добра алтернатива в момента е NFS мрежата от Microsoft Services for UNIX. Въпреки че пак са на MS, SFU не са особено разпространени, така че случайна атака става малко вероятна. В начина на работа няма видима промяна. За печатане е най добре да се използва мрежови принтер с IPP.

Това важи разбира се за офис мрежи. На домашен компютър в MAN разрешаването на NetBios, пък бил той и зад Най-Добрата™ защита, вече е уникална глупост. Ако е нужно да се даде достъп до нещо може да се ползва FTP сървър. А за гледането на това какво дават и какво не останалите е изписано толкова много, че само абсолютен мързел може да твърди че е проблем.

Notepad и Wordpad - Нещо, което пропуснах да пиша преди. Звучи смешно, нали? Е, по-смешното е че за тези двете са открили вече над 10 атаки с препълване на буфер.

Internet Explorer - Сайтовете, които работят коректно само в IE са малко, но все пак ги има. Обикновено такива проблеми означават или че webmaster-а е некадърник (у нас примерно това явно е изискване за да те вземат на държавна работа), или че са работата им се изисква пускане от интернет на допълнителна програма. И отново - в повечето случаи, когато някой сайт иска да ползваш IE за да може да ти "закачи" нещо не е сигурно че и ти си съгласен да ти го закачат.

От друга страна вече прекалено често се срещат и сайтове, които не работят коректно само с IE. Всеки който пише, особено ако работи с DHTML знае какъв кошмар е да направиш нещо, което хем е по стандартите, хем работи и с експлодера. Обикновено се свършва с правене на отделен вариант, омазан като за него. Излизането на 7 не само че не оправи нещата, но и още повече ги омаза (неотдавна ми се наложи да пиша 3 отделни версии на един JavaScript).

При тези условия най-доброто, което могада препоръчам е в Windows-а преди инсталирането да се интегрира IE7 (все пак има подобрения - примерно най-сетне поддържа напълно HTML 4.0) и да се ореже само до библиотеки. После се добавят в OEM настройките Firefox с IE Tab разширението му. Така още с инсталирането ще имаш браузър, а ако попаднеш на сайт, закойто си сигурен че искаш да се отваря с библиотеките на IE (примерно за онлайн банкиране) можеш да го добавиш в настройките на IE Tab.

Всичко, изредено до тук може да се замени или изолира без особено осезаема загуба на функционалност. Нещо повече - болшинството алтернативни програми имат значително по-големи възможности, така че по отношение на функционалността само ще се спечели. На практика единствено MS Office може да се окаже незаменим. OpenOffice дава добро ниво на съвместимост, но това не винаги се оказва достатъчно. Освен това някои от използванирте у нас складови, счетоводни и т.н. програми са правени да не работят без него или имат функции за експорт, които зависят от него. Не бива да се забравя и любимата ни държавна администрация, според която купуването на Windows и Office е граждански дълг на всеки българин. Как ще се подходи тук вече е въпрос на преценка.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Веднъж вече се засмях, ама гледам,че поста ми го няма.........laracroft.jpeg.........exe нещо говори ли ти или пишеш,колкото да се намираш на работа? И защо мислиш,че може да я караш без реалновремеви скенер и без файъруол?

Тоя форум взе да става безинтересен.

Доколкото си спомням Майкрософт доста бързо пуснаха update за да решат проблема с "jpeg" файловете (естествено като сложиш кръпката и вируса вече не може да се качи от "jpeg" файла).

Bitdefender какво мислите за тази анти вирусна програма. В момента съм със Нод и съм доста доволен но имам чувството че все пак имам някяква гадинка. Питам ви за bitdefender защото сматам да заменя нода със него

Bitdefender какво мислите за тази анти вирусна програма. В момента съм със Нод и съм доста доволен но имам чувството че все пак имам някяква гадинка. Питам ви за bitdefender защото сматам да заменя нода със него

Не искам да звуча пренебрежително, но в тази тема се е обсъждала доста тази програма. Из раздела - също. Потърси мъничко.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Night_Raven е прав. И все пак на бързо за Bitdefender: На пръв поглед много добра анти-вирусна, но при малко опит с нея се оказва, че е доста тежка, и по-важното-не отговаря на писаното за нея из интернет за защитата, която предлага. Това е лично мнение.

dido_boi - Не от пристрастия, а от значителен опит на твое място бих избрал Kaspersky след едно изчистване на Windows-a от ненужни неща.

:speak:

Благодаря зя съвета. Що се отнася до Касперския малко съм резервиран към него. На работа бяхме със Касперски и компютъра беше адски бавен що се отнася за защитата от вируси - ами незнам твърде бързо се скапа уиндоуса но предполагам ,че пази. Но все пак благодря PcMAN за препоръката.

Благодаря зя съвета. Що се отнася до Касперския малко съм резервиран към него. На работа бяхме със Касперски и компютъра беше адски бавен що се отнася за защитата от вируси - ами незнам твърде бързо се скапа уиндоуса но предполагам ,че пази. Но все пак благодря PcMAN за препоръката.

Бит дефендер по товарене на компютъра е почти еднакъв с Касперски! А правилно настроен, Касперски може да работи доста добре ;)

Е, щом говорим за слаб компютър - колкото bitdefender, толкова и kaspersky ще са му тежички. Друг е въпроса, че компютъра може да не е толкова слаб, а общото му бавнодействие да идва от неспособността на собственика му да се справя с него и да инсталира само читав софтуер. Слагатнето на няколко нечитави програми може да доведе до голям спад в производителността. Като добавим и евентуалните вируси, червеи и пр., които биха нахлули както си искат при не добра защита(както изглежда е този случай), то картинката наистина може да е подобна.

За мен от леките анти-вирусни най-приличната е Avast, но съм на мнение, че ако даден компютър е слаб, и има достъп до интернет, но не успява да се справи с ресурсите, изисквани от добра анти-вирусната, то той не трябва да е вързан към интернет, защото последствията без добра защита ще са много по-лоши от евентуалното по-голямо бързодействие при работа с лека анти-вирусна. Това е лично мнение ;)

Съгласен съм с tigertron за Kaspersky, която с добра настройка е масивна защита, което е всепризнато. Но компютъра не е Windows и анти-вирусна. В него има много програми и странични, влияещи неща, които малко или много си казват дуамта. А за тези неща отговаря собственика, който по принцип сам си причинява проблеми и ядове. :)

Странно е,че малко хора предпочитат AVG,но пък тези дето я имат не се оплакват от нея.

Аз съм един от тях. :)

Редактирано от AleksofT (преглед на промените)

За мен от леките анти-вирусни най-приличната е Avast, но съм на мнение, че ако даден компютър е слаб, и има достъп до интернет, но не успява да се справи с ресурсите, изисквани от добра анти-вирусната, то той не трябва да е вързан към интернет, защото последствията без добра защита ще са много по-лоши от евентуалното по-голямо бързодействие при работа с лека анти-вирусна. Това е лично мнение :)

Твърдо против това твърдение.

http://windowsupdate.microsoft.com/

http://virusscan.jotti.org/

Не мисля, че пентиум 300 мегахерца, 256мб памет би го затруднило. Поради простата причина, че имам такъв дзвер отатък (на брат ми) Не е нужно за добра защита на данните да има резидентна протекция.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Не мисля, че пентиум 300 мегахерца, 256мб памет би го затруднило. Поради простата причина, че имам такъв дзвер отатък (на брат ми) Не е нужно за добра защита на данните да има резидентна протекция.

Напълно съгласен съм, малко елементарни хигиенни навици вършат повече работа от Най-Добрата™ резидентна антивирусна. А "бързи антивируси", като NOD, Avast и т.н. са просто безсмислена загуба на процесорно време. Ако ще се губи производителност за да се проверява за вируси нека поне се ползва програма, която наистина проверява, а не нещо, което преглежда набързо "представителни извадки".

А за машината на брат си пробвай това, доста връткаво е за настройка, но няма да съжаляваш за вложеното време.

Microsoft Outlook Express - Единствената пощенска програма, поддържаща авттоматично изпълнение и на получените с писма вируси. За разлика от Outlook от офиса руги незаменими функции няма. Алтернативите са много.

Microsoft picture and fax viewer - До днес са открити 4 пробива, позволяващи изпълнение на код при влизане в директория с Explorer и праве на thumbnail на картинка. Алтернативите са много, но поддръжката на tumbnails за картинки в Explorer се губи.

Windows Media Player - След уникалната с гениалността си идея на Microsoft да вградят в Windows Media Player 9 (и нагоре) поддръжка на Visual Basic скриптове, вградени в аудио и видео файлове се появиха много троянци, които се разпространяват точно така (за вируси средата не е удачна, липсва механизъм за редистрибуция). Тук единственото спасение е пълно махане на WMP и след това инсталиране на Windows Media Lite от сайта на K-Lite. Това, което се губи (освен поддръжката на вируси де) е интерфейса на WMP. Разбира се ако става дума за офис машина, където това е нещо третостепенно може вместо Windows Media Lite да се сложи VLC.

Microsoft Scripting Host - Използва се от няколко програми за тунинг, за друго полезно не се сещам. Ползата от махането му обаче многократно надвишава евентуалната вреда.

Client for Microsoft Networks, File and Printer Sharing for Microsoft Networks - Ето тук става по-сложно. Като начало - за да се правят експерименти трябва да се ползва XP Home или Server 2003. При XP Pro ако нямате File and printer sharing, закачен към мрежови интерфейс не можете да работите дори с атрибутите на файловата система (Защо е направено така не мога да предположа). Добра алтернатива в момента е NFS мрежата от Microsoft Services for UNIX. Въпреки че пак са на MS, SFU не са особено разпространени, така че случайна атака става малко вероятна. В начина на работа няма видима промяна. За печатане е най добре да се използва мрежови принтер с IPP.

Това важи разбира се за офис мрежи. На домашен компютър в MAN разрешаването на NetBios, пък бил той и зад Най-Добрата™ защита, вече е уникална глупост. Ако е нужно да се даде достъп до нещо може да се ползва FTP сървър. А за гледането на това какво дават и какво не останалите е изписано толкова много, че само абсолютен мързел може да твърди че е проблем.

Notepad и Wordpad - Нещо, което пропуснах да пиша преди. Звучи смешно, нали? Е, по-смешното е че за тези двете са открили вече над 10 атаки с препълване на буфер.

Internet Explorer - Сайтовете, които работят коректно само в IE са малко, но все пак ги има. Обикновено такива проблеми означават или че webmaster-а е некадърник (у нас примерно това явно е изискване за да те вземат на държавна работа), или че са работата им се изисква пускане от интернет на допълнителна програма. И отново - в повечето случаи, когато някой сайт иска да ползваш IE за да може да ти "закачи" нещо не е сигурно че и ти си съгласен да ти го закачат.

От друга страна вече прекалено често се срещат и сайтове, които не работят коректно само с IE. Всеки който пише, особено ако работи с DHTML знае какъв кошмар е да направиш нещо, което хем е по стандартите, хем работи и с експлодера. Обикновено се свършва с правене на отделен вариант, омазан като за него. Излизането на 7 не само че не оправи нещата, но и още повече ги омаза (неотдавна ми се наложи да пиша 3 отделни версии на един JavaScript).

При тези условия най-доброто, което могада препоръчам е в Windows-а преди инсталирането да се интегрира IE7 (все пак има подобрения - примерно най-сетне поддържа напълно HTML 4.0) и да се ореже само до библиотеки. После се добавят в OEM настройките Firefox с IE Tab разширението му. Така още с инсталирането ще имаш браузър, а ако попаднеш на сайт, закойто си сигурен че искаш да се отваря с библиотеките на IE (примерно за онлайн банкиране) можеш да го добавиш в настройките на IE Tab.

Всичко, изредено до тук може да се замени или изолира без особено осезаема загуба на функционалност. Нещо повече - болшинството алтернативни програми имат значително по-големи възможности, така че по отношение на функционалността само ще се спечели. На практика единствено MS Office може да се окаже незаменим. OpenOffice дава добро ниво на съвместимост, но това не винаги се оказва достатъчно. Освен това някои от използванирте у нас складови, счетоводни и т.н. програми са правени да не работят без него или имат функции за експорт, които зависят от него. Не бива да се забравя и любимата ни държавна администрация, според която купуването на Windows и Office е граждански дълг на всеки българин. Как ще се подходи тук вече е въпрос на преценка.

Е то не остана Windows бре. :) Един КАВ и цялата тая философия е излишна. Вируси бол. И ако си мислиш че само това са вариантите да си набавиш такива много се лъжеш.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Оле боже.. Големи разбирачи се навъдиха..

С "хигиенни навици" се допълва общата безпроблемна работа на Windowsa,

Оле боже.. Големи разбирачи се навъдиха..

С "хигиенни навици" се допълва общата безпроблемна работа на Windows-a и допълнителната защита. Вирусите не си подбират "нехигиенни" машини! С "хигиена" и подбор на посещавани страници, сървъри, сваляни програми и инсталиране и пр. се ограничават общите възможни вреди и проблеми, но не се премахват шансовете за такива! Ъпдейтите за Windows оправят по-фрапантните дупки в Windows, през които той може да бъде пробит(от вирус, хакер и др.), а не от всякакъв род вируси, spywares, adwares, хакери и др.! Стига сте се излагали с подобни изказвания! И тази тема е за коментиране и споделяна на опит с анти-вирусни, а не за оплюване на противоположно на вашето мнение за друга анти-вирусна и пр.! Този, който тепърва ще избира анти-вирусна програма ще реши според споделения опит и знания на останалите тук коя да избере! А не чрез купищата постове с оплюване на потребители и постове!

Който се чувства засегнат значи има за какво!

"Разбирач" е удачна подигравка за хора, които успяват да измислят дълбокомислени расъждения, за да се оправдаят защо са инсталирали вирус на клиентската машина. Много удачна и и за тези, които прибират добра комисионна за лепване на антивирусна върху неправилно използван Windows, а после взимат на час за това, че проблемите не са се решили сами. И между другото човек, неспособен да разбере защо ефекта от половин час обучение как да се избягват проблемите е много по-голям от ефекта от тръсната набързо антивирусна програма също е "разбирач".

Ако някой се е почуствал засегнат може да се успокои с това, че го съжалявам. Наистина ми е жал обаче за хората, които са му се доверили, защото не ми е известно съчетанието от оплюване и авторитетно звучаща тафталогия да е решавало някога практически проблеми.

Е то не остана Windows бре. :P Един КАВ и цялата тая философия е излишна. Вируси бол. И ако си мислиш че само това са вариантите да си набавиш такива много се лъжеш.

Наистина не остава, но нали това е целта. Основната "губеща се функционалност" в този случай е поддръжката на вируси - не изцяло разбира се, но в по-голяма степен, отколкото при инсталиране на антивирусна върху необезопасен Windows. Всъщност при така настроена система дори работата на антивируса създава по-малко проблеми - потенциално опасните места, от където може да проникне нещо се ограничават до няколко конкретни и отпада необходимостта да се следи в реално време *.

Разбира се такова орязване е меко казано не на място там, където Windows се ползва по предназначение - в контролирана вътрешна мрежа, с домейн контролер, групови политики, централизирани защита, следене и откриване на атаки, одобрени от ръководството правила за работа с възможност да накажеш служителя, който ги е нарушил и т.н.. Орязването позволява да се постигне аналогично ниво на защитеност когато Windows-а се ползва по начин, различен от този, за който е правен - примерно в малък офис без домейн контролер, или на домашен компютър, вързан към квартална мрежа.

Иначе много уважавам Kaspersky, но дори той не е панацея. В KIS 6-цата са заложени нелоша защитна стена и сравнително ефективен механизъм за контрол на локално изпълняващи се програми, но колко юзера са в състояние да работят на компютъра си ако те са активирани? След десет-петнайсет обаждания от типа "ама тук пак ме пита нещо" сам ще стигнеш до дилемата "изключване или заключване".

Аз лично съм с Awast Home 4.7 + Zone alarm Pro и съм страхотно доволен.Най-добра антивирусна няма.И най вероятно е самите разработчици на антивирусни да пускат и по-масовите вируси.. но всъщност най добрата антивирусна сме си ние.. Ако нямаме интернет и не слагаме чужди дискове на които не знаем какво има.. айде на.. де ще лепнем вирус :wors:

Момчета спрете се и поддържайте добрия тон! Не опорочавайте темата! Няма разбирач и неразбирач - всеки знае повече за нещо от другия!

поне ако ще триеш трий както трябва, оставил си пост с цитат на изтрит пост

2.19 Всякакви теми коментиращи публично действията на модераторите отностно затваряне, триене, местене и редакция на теми без преди това да е потърсена връзка с администрацията ще бъдат третирани като нарушение - затваряни/трити и санкционирани.

30 дни без право на публикуване.

Редактирано от backata (преглед на промените)

PcMan, Tigertron е в правото си да трие постове, които не са по темата и правилата, нали е модератор, негово право е!

И при мен вчера се прояви като модератор изтривайки няколко реда от поста ми, но гледам да не му се сърдя. :whist:

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Много съм доволен от Касперски. Ще продължа да го ползвам

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.