Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Здравейте !

От около 1 час Минт 18 отказва да тръгне на моя лаптоп от подписа.
Показва ми кратък текст в едно прозорче, че няма място на диска.
Най-често слушам поточна музика с приложението Spotify (не от сайта Spotify през общия браузър ).
Напоследък GIMP започна да ми отказва, с подобно прозорче, с обяснение, че няма място.
Разчиствам му място, местя или трия снимки от Минт на ХР и тръгва.

Лаптопът е от подписа, Тошиба, 120 Гб, с ХР и Минт,
разделени ХР - 20Гб, Дял D - 79 Gb,  и Минт - 17 Гб.

Преместих  всички файлове с документи (текст, снимки, свалени ...)  от домашната папка на Минт, 
по папките на Моите документи на Windows ХР.
Пак ми излиза същото прозорче и Минт отказва да тръгне.

Пуснах една live-флашка с Минт 13. Тя си върви нормално.
През нея пак преместих малко документи от Минт на Windows XP,
но Минт 18 от твърдия диск пак отказа да тръгне.

След всеки отказ на GIMP и освобождаване на място,
ми се струва, че свободното място на дяла на Минт намалява.
Сега вече е съвсем на изчезване.

Възможно ли е да се натрупват временни файлове ?
Примерно от поточната музика и от видеото в ЮТюб.
Къде да ги търся ? 
Като че ли не качвам нови приложения, само актуализирам пакети.

Моля за някакъв съвет 
или за линк, ако някъде вече е писано по темата.

Предварително ви благодаря !

DSC04536.JPG

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 428,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Здравей колега Недко, нямам уменията да и помогна, но ще споделя нещо, което навярно засяга и теб. Бях направил преди време dual boot XP и Mint 17.2 на един приятел с архивен лаптоп. По спомен тогава "/" заемаше към 7 GB (32bit) и поради малкото място му бях оставил само 10 GB. Преди 2 месеца приятеля се обажда и вика лаптопа работи много бавно. Влизам аз с TeamViewer и виждам, че  "/" едвам диша. Деинсталирах малко ядра, но това не реши проблема. Навярно периодичните ъпдейти през годините леко по леко са изяждали местото. Ако твоя /home е отделно от "/", то провери на последния мястото с жива флашка. Поздрави.

преди 7 минути, Pavel! написа:

Като за начало изпълни

sudo apt-get autoremove --purge && sudo apt-get clean && sudo apt-get autoclean

Преписвам и въвеждам целия ред заедно с && ли ?
или на 3 реда без тези съюзи ?

И още нещо :
Как се отваряше терминал, когато не иска да се зареди ОС Минт ?
(като че ли не иска да направи влизане на потребител, по-скоро,
зареждането е стигнало до някъде)
От живата флашка 
или с клавишна комбинация ?

преди 5 минути, Недко написа:

Преписвам и въвеждам целия ред заедно с && ли ?
или на 3 реда без тези съюзи ?

И още нещо :
(като че ли не иска да направи влизане на потребител, по-скоро,
зареждането е стигнало до някъде)
От живата флашка 

Вкарва ли те във виртуалната конзола (tty) или зацикля на екрана за вход? Можеш да влезеш в режим на възстановяване и да изпълниш командите за почистване от tty.

преди 6 минути, Pavel! написа:

Направо целия ред, така 3-те команди ще се изпълнят една след друга.

Но и една по една да ги напишеш, резултатът е същия, просто на мен така ми е по-удобно.

Написах още един въпрос, но вероятно не си го видял :

(като че ли по-точно не иска да направи влизане на потребител, ,
а зареждането е стигнало до някъде)
От живата флашка 

преди 4 минути, cybercop написа:

Вкарва ли те във виртуалната конзола (tty) или зацикля на екрана за вход? Можеш да влезеш в режим на възстановяване и да изпълниш командите за почистване от tty.

прилича на зацикляне
Щом щракна на ОК долу в дясно на текста от снимката
и отново отваря тапет (снимка на цял екран) и брои 10 секунди
до влизането ми като потребител
и пак изкарва същия текст
и пак и пак

Как се влиза в режим на възстановяване ?
От буутлоудъра ли ?

преди 3 минути, Pavel! написа:

Пробвай с Ctrl Alt F2

(или F3, F4)

Имам спомен преди години, 
някой ми даде комбинация с "T"
Ctrl + Alt + T
Ctrl + Shift + T 
или нещо подобно

Щом стигаш до менюто на grub избери advanced options,после recvery mod,после clean,пише на BG.От там също имаш достъп до root конзола и поправка на grub менюто.След като почистиш и влезеш в системата инсталирай програмата baobab,за да разбереш кое запълва пространството на диска,защото пак ще стигнеш до същото положение.Посочвай с курсора върху диаграмата.Имал съм подобни проблеми с непрестанно генериране на логове,които запълваха диска.

Сложих 19-ката. Разочарован съм. Направили са прозорците сиви. По-шарените икони не ме впечатляват.

И как, по ангелите, да направя цифрите на часовника по-големи, че да ги виждам? С Mate съм.

преди 1 час, Pavel! написа:

трябва вече да си влязал, това са шорткъти на десктоп средата. Ctrl + Alt + F2 ти отваря виртуална конзола, като може да си отваряш няколко (F3, F4 и т.н.)

Благодаря !
Изпълних командите и ... 5,5 Гб освободено място !!!

DSC04538.JPG

Снимка на екрана_2018-07-01_21-09-31.png

преди 55 минути, nick_dimitrov написа:

Щом стигаш до менюто на grub избери advanced options,после recvery mod,после clean,пише на BG.От там също имаш достъп до root конзола и поправка на grub менюто.След като почистиш и влезеш в системата инсталирай програмата baobab,за да разбереш кое запълва пространството на диска,защото пак ще стигнеш до същото положение.Посочвай с курсора върху диаграмата.Имал съм подобни проблеми с непрестанно генериране на логове,които запълваха диска.

Благодаря !
Не ми се търсеше по този път, но както и да е,
научих ... или си припомних и другия начин.
Само не разбрах защо пишеш за поправка на GRUB менюто ...
като че ли нямаше такъв проблем.
"След като почистиш" ... виж на снимките, да смятам ли, че почистих,
и вече да инсталирам baobab ?
Ще го потърся в софтуерния мениджър,
ако го няма там и трябва да се търси другаде,
моля дай инфо !

преди 1 час, cybercop написа:

Благодаря !
Свърших работата с Ctrl + Alt + F2

Още веднъж благодаря на всички !

преди 9 минути, Pavel! написа:

От колко години е тази инсталация?

Вероятно 2 години и 2 месеца.
Сега ще видя в темата за "Уиндоус и Линукс на един диск"
кога беше мероприятието

Моля да сверим часовниците си инсталиралите LM 19 Cinnamon 64bit.
1) Файловият мениджър на не всички видео файлове им показва thumbnail;
2) Някои нотификации не са преведени на български. Например при изваждане на флашката.
При вас как е?

преди 37 минути, Pavel! написа:

От колко години е тази инсталация?

Като че ли е от Декември 2016 г.

преди 1 час, Pavel! написа:

Изпълнявай clean и autoclean от време на време да разчистваш кеша, с времето се натрупва доста жмел.

И

sudo apt-get autoremove --purge

"рекорда" беше махането на 23 ядра (май бяха толкова) от едно УСУ.

Пробвах майнт 19 с xfc и канелата, разочарован съм и от двете! Изобщо не са завършени и готови за ползване, пуснали са ги недовършени...все едно са бета още.Сумати работи не работят както трябва даже не ми се занимава да ги изброявам.Грозен външен вид, грозни икони и много много бъгаво.Крайно разочарован, пуснали са дистрибуцията кполкото да отчетат дейност - не става за нищо, дано да ч пооправят с ъпдейти.Убунту 18 е перфектно спрямо ментата.Има съвсем малки кусури, а ментата е недовършена.Това е моето мнение, не задължавам никого с него.

Убунту не е щърбел.Ако не беше създадено убунту за линукс и Линус Торвалдс щеше да се чуди съществува ли изобщо или той само си фантазира а ти щеше да ползваш уйндълс и да ти пращят ушите.Без Убунту линукс не съществува.Убунту е по гоямо от линукс.

преди 3 часа, whitepixel написа:

Присмял се Хърбел(Минт) на Щърбел(Убунту). Едно убунтовско котило са и двете. Но човек трябва да е пробвал и други дистрибуции, за да е в състояние да осъзнае този факт.

Аз, като съм ползвал, та какво ? Ubuntu ми върши работа от много години. Щом не ползвам Open SUSE, Mandriva производните или Fedora с които също съм работил продължително време, значи все има нещо в нея, което да е причина за този избор.

преди 26 минути, karlsons написа:

Убунту не е щърбел.Ако не беше създадено убунту за линукс и Линус Торвалдс щеше да се чуди съществува ли изобщо или той само си фантазира а ти щеше да ползваш уйндълс и да ти пращят ушите.Без Убунту линукс не съществува.Убунту е по гоямо от линукс.

:lol6: 

Човек, благодаря ти, развесели ми скучния работен понеделник :beer: 

преди 5 часа, karlsons написа:

Пробвах майнт 19 с xfc и канелата, разочарован съм и от двете! Изобщо не са завършени и готови за ползване, пуснали са ги недовършени...все едно са бета още.Сумати работи не работят както трябва даже не ми се занимава да ги изброявам.Грозен външен вид, грозни икони и много много бъгаво.Крайно разочарован, пуснали са дистрибуцията кполкото да отчетат дейност - не става за нищо, дано да ч пооправят с ъпдейти.Убунту 18 е перфектно спрямо ментата.Има съвсем малки кусури, а ментата е недовършена.Това е моето мнение, не задължавам никого с него.

Защо този негативизъм? При един куп икони и теми поне една "свястна" да няма, малко странно ми изглежда. Освен това горе на темата пише "Всичко за Линукс Минт", откъде се появи "Майнт"? На мен лично Убунто-то ми изглежда странно и недовършено. Мое мнение, не задължавам никого.

Не е негативизъм, по скоро учудване че пускат недовършена дистрибуция.Темите и иконите са последното нещо което съм гледал.Споменах ги защото те са първото нещо което посреща потребителя когато инсталира дистрото а те наистина са грозни.Когато някой мигрора от уйндълс към линукс го прави в 99% от случаите с Лнукс Минт, а тези икони отблъскват...това си я за яд.Самото дистро е много бъгаво, десетина неща не работят както трябва, така не трябваше да правят.Относно Майнт ли е или Минт - не се хващай за дреболии.Аз ползвам сега Убунту и си е довършено, съвсем малко неща има за доизпипване след инсталация и за два месеца не съм срещнал нито един бъг.Преди това бях пет години на Лнукс Мента с кинамон и не съм имал никакви забележки ама абсолютно никакви.Затова така реагирам сега като инсталирвам 19ката и съм крайно разочарован.Дори файловия мениджър не работи както трябва.

преди 1 час, RudeBoy написа:

:lol6: 

Човек, благодаря ти, развесели ми скучния работен понеделник :beer: 

Един човек да е благодарен :) Може да ти е смешно но Убунто направиха първата дистрибуция способна за ползване от обикновенни хора и я правят такава вече над десет години а това привлече мен и много други хора към света на линукс, почти всеки който сега ползава линукс го е направил като е почнал от убунту или производните му.И ти си в това число, но да видим сега дали ще си признаеш или ще ни мяташ по върбите че си почнал от Слак или Генто или там от някоя още по неизвестана и невъзможна за ползаване....Погледни от далече на нещата, махаш Убунти и 90% от дистрибуциите изчезават а с това и 99.99% ползвателите на линукс.Остава само Линус Торвалдс и почва да размишлява като Дионисий - съществува ли линукс или не съществува....:angry:

Убунту направиха линукс използваем.И сага има много ползватели.Дебиан никой нормален няма да тръгне да го инсталира на мястото на уйндолс.Никой няма и да се поинтересува.Но десетки хиляди на година минават от уйндълс на линукс минт/убунту.Признайте.

Инсталирах linux mint19 cinnamon и след около час проби и ровичкане се върнах на Ubuntu 18.04.

При  linux mint19 мишката не работи нормално,а в отделни случаи буквално блокира,освен това звука е не е чист както при Ubuntu.

Psensor не показва стойности в лентата както е при Ubuntu.

И въпреки хвалбите относно linux mint работи по бавно от Ubuntu.

И за да избегна следващи въпроси,инсталациите ги правя с една и съща флашка,записана от едина и съща програма,на един и същ компютър.

Снимка от 2018-07-02 19-38-12.png

А когато инсталира Убунту 18.04 cinnamon как беше? И съответно - Минт 19 с ГНОМ 3 хареса ли ти?

:D Уау, Мента 19 xfce ми хареса повече от Лубунту 18.04, но ... това не ми пречи да си ползвам 16.04.4 базирано, пробването е за имане на мнение, не и за истинска промяна. Останалото е чесане на пръстите.

Въпреки, че Лубунту с thunar за подразбиращ файлов мениджър и с xubuntu икони, и grebird тема, и onyx  бутони изглежда много апетитно...

Още виждам, как лисицата и старт менюто се отварят със закъснение. Под Убунту и 7-ца, са къде по-бързи. Поне GRUB e финален.

преди 3 часа, blagomil написа:

Инсталирах linux mint19 cinnamon и след около час проби и ровичкане се върнах на Ubuntu 18.04.

При  linux mint19 мишката не работи нормално,а в отделни случаи буквално блокира,освен това звука е не е чист както при Ubuntu.

Аз така със 10ката. Яко ми е грозна и бъгава. Върнах се на 7. За мишката, нямам такива набюдения. Да не ползваш подлошка за мишка?

преди 12 часа, Eclipse2G написа:

Още виждам, как лисицата и старт менюто се отварят със закъснение. Под Убунту и 7-ца, са къде по-бързи. Поне GRUB e финален.

Аз така със 10ката. Яко ми е грозна и бъгава. Върнах се на 7. За мишката, нямам такива набюдения. Да не ползваш подлошка за мишка? 

Не ползвам подложка,а и мишката си е една и съща,както и всичко останало.

Аз успешно надградих  XFCE от 18,3 до 19 Tara по инструкциите на Clem, които излязоха днес сутринта. Запазиха ми се всички настройки, приложения и цялата персонализация. За сега след няколко часа ровичкане всичко работи перфектно и свежо. Единствен проблем имам към момента с вайбър, който изчезна и не мога да инсталирам или подкарам успешно по никой от начините, които се сетих и разгледах в нета. Помня май, че и на 18,3 нещо със зор го бях нагласил. Ако някой има идеи да помага, благодаря и поздрави!   

Редактирано от Камен Тодоров (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.