Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 7 часа, whitepixel написа:

Това ли ти е компа?
https://www.cnet.com/products/dell-latitude-d600/specs/ с този процесор? https://ark.intel.com/products/27575/Intel-Pentium-M-Processor-1-40-GHz-1M-Cache-400-MHz-FSB
Нищо съвременно няма да работи нормално на него, само си губиш  времето с напразни надежди.
Можеш да го сложиш  във витрината на славата да му се радваш само.

Не е този. Само го споменавам като минал опит.
Купен е за 30 лв. + 5-6 лв доставка
и още 20 лв. за преглед и почистване в сервиз.
Работи само като фоторамка, от която си рисувам картините
и пести значителни пари от фотохартия и тонери от неотпечатани снимки,
които без него печатах на МФУ HP Photosmart.
Цветовете на екрана му са много приятни.
С Минт 13, която е на него, идват и gThumb и GIMP
които си работят безотказно.

Въпросите ми са за този DELL INSPIRON 8600 ,
който вече ме чака в Еконт :
https://www.olx.bg/ad/laptop-dell-inspiron-8600-CID632-ID7AqC8.html

Напомням, че Linux дистрибуциите обикновено са пакети
с актуалните за времето си програми
и тревогите за "нищо съвременно" не винаги са уместни.

По-скоро 
на мен да ми се обяснява, че нещо не може да стане ...
е "само си губиш  времето с напразни надежди."

.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 1 час, Недко написа:

Въпросите ми са за този DELL INSPIRON 8600 ,
който вече ме чака в Еконт :

Може да опиташ с една-две леки дистрибуции. Дебиан 8, който си намислил, Salix, SliTaz, NetBSD...

Както ти обещах, намерих автентични копия на XP HOME SP3 OEM/RETAIL за всеки случай. Обаче се дърпат много, много бавно. Довечера или утре ще ги кача някъде и ще пратя ЛС с инструкции. От там нататък не мога да помогна. Обзалагам се, че HOME OEM версията ще се активира със стикера на лаптопа.

преди 8 часа, Недко написа:

17 може да е твърде късна/ тежка.
Вариантът с Debian 8, маскиран като ХР е много интересен.

Видя ли това предложение ?

Да. Има нещо такова там (linux-headers-3.16.0-4-686-pae linux-image-3.16.0-4-686-pae), което е обратното на това което искам да направя аз с Ментата (а има и mint-translations, и още mint-бла-бла).

Трябва да се пуска "от въздуха" с forcepae или да е с ядро без pae. И да е от вида "за начинаещи".

П.С. Вярвам на последното изречение и ще се пробвам, нищо че не е ЛХДЕ.

преди 58 минути, Mozo написа:

Щом му се занимава може да пробва с някоя от тези.

Хубава тема. Лепни и едно NetBSD отдолу. Не съм го пробвал, но от това дето видях минава TinyCore по удобство и функционалност. Липсва и Salix.

преди 5 часа, Недко написа:

Е, това е Ментата , сменил съм само параметъра за зареждане, който и ред да избереш за пробване все се пуска със "forcepae -- forcepae" и остава и след инсталация (освен ако не го промениш ръчно при стартиране), без проверката за цялост, щото няма смисъл.

Ако тръгне случайно и остане, ще трябва след време да се променят хранилищата на Убунту на такива с EOL поддръжка.

преди 50 минути, бат'начо написа:

Благодаря !
Колко време ще стои там файла ?
Докато отделя време да го изтегля.

Не знам, докато ми притрябва място. Ще го свалиш, няма да е скоро да ми трябва.

Ако може да го понесе и остане

- при обновяване все някога ще ти излезе диалогов прозорец, който ще пита дали да замени конфигурация на някой файл(ове) и има опции - задръж,замени, детайли, най-добре избери да се замени. Виж сега каква е настройката на grub  и си я запази, примерно така

cp /etc/default/grub $HOME/

И после като администратор я възстановяваш настройката и изпълняваш

sudo update-grub

Още веднъж благодаря !
В малките часове преди лягане ще го оставя на "самотек" 
Като се събудя, ще го наглеждам.
За 8 часа сън все ще се образува читаво копие, дори и да не е от първия опит.

преди 46 минути, бат'начо написа:

Не знам, докато ми притрябва място. Ще го свалиш, няма да е скоро да ми трябва.

преди 4 часа, бат'начо написа:

Не знам, докато ми притрябва място.

Вече свалих iso-то като Мента Ребека.zip
Благодаря !

Сега да видим кое кога ще се прави.

преди 4 часа, бат'начо написа:

при обновяване все някога ще ти излезе диалогов прозорец ...

Още не е ясно как ще става.
Идеята е по около 5 месеца да не е при мен, и за целта има вероятност
да инсталирам ХР Home и Минт да бъде като втора ОС.

Бай Недко не се бъзикам ,може да се ползва вайбър онлайн .Колкото то дистрибуция която ще върви ...............в офиса имам един стар кошник с 2гб рам и АМД Семпрон 3000 на 1,8 едно ядрен ,та сложил съм му 7-ца професионал и работи задоволително.Това лаптопче може да работи с едно Тини коре 32 бита :)

То за моженето може и с доста други, въпроса е, че се иска да има БГ почти за всичко + да изглежда "юзер френдли" + разни други работи които потрябват. А сам се сещаш, че на калкулатор това е кауза пердута.

Споделете някой ъпгрейдвал ли е десктоп Cinnamon до версия 4.0 Stable в Ментата...; както и какви хранилища ползва за целта.

на 7.11.2018 г. в 21:59, бат'начо написа:

Благодаря ти още веднъж !
На 1,32 GB zip, какъв размер буутваща флашка подхожда ?

Как ставаше ... ще си прочета инструкциите в темата от предходното подобно занятие.
Пак мисля да има 2 ОС.
... и RAM паметта да стане 2 GB ...  сега е само 1GB, а "носи" 2 GB 

2 гб ще стигне.

Но не ми е ясно - 1,32 зипа - с някакъв даунлод мениджър ли го сваляш и на ограничена скорост ли си? или сваляш папката с исо-образа и затова е и зип-архива?

преди 2 часа, бат'начо написа:

Но не ми е ясно - 1,32 зипа - с някакъв даунлод мениджър ли го сваляш и на ограничена скорост ли си? или сваляш папката с исо-образа и затова е и зип-архива?

В pCloud на нивото на заглавието на папката Мента Ребека
има бутон СВАЛИ
и от него излиза меню с 2 опции :
Свали като zip архив и
Съхрани в pCloud
Вчера много ми се спеше и видях първо и само този бутон и оттам избрах

Днес щракнах на линка linuxmint-17.1-xfce-forcepae.iso
Докато върви - в страницата Downloads се вижда linuxmint-17.1-xfce-forcepae.iso
В същото време в папката на на файловия браузър се вижда икона/миниатюра на zip архив
със заглавие като това, ... с други цифри : UNCONFIRMED 4567891011.crdownload.

Сега се опитах да копирам името и щракнах на zip иконата (папка залепена с тиксо)
и иконата се промени на хартиен плик със CD/DVD и заглавие linuxmint-17.1-xfce-forcepae.iso

А вчера след края на свалянето иконата на zip-архив с папката и тиксото си остана
и само заглавието
се смени на Мента Ребека.zip

Ще му сложа и няколко хеш суми за проверка. Щото ... https://fileinfo.com/extension/crdownload

Ако цъкнеш горе - сваляш папката със исото вътре и е нормално да е на архив. Ако сваляш файла - то си е файл.

на 9.11.2018 г. в 9:17, бат'начо написа:

Ще му сложа и няколко хеш суми за проверка.

Звучи ми като сваляне на образа още веднъж ...

Не (е задължително). Сваляш (пак моя грешка - трябваше да ги направя с текст-разширение, за да се отварят директно) md5sum файла примерно, отваряш го с текстов редактор и виждаш контролната сума. В Ментата като цъкнеш с десен бутон на исо-файл и имаш (мисля че беше за md5 проверка) - избираш го и изчакваш да я направи, излиза ти прозорец с получения резултат. Гледаш дали е същия със съдържанието на файла md5sum който си свалил. Това е. Ако не е същия - значи исо-файла не е вярно свален.

Тази мента е уникална. Много съм доволен. Нямам забележки. Преди малко реших да я пробвам. Deb файловете просто се инсталират с един клик.  Настройва се както ти си искаш. Черна, червено. Нагажда се всякак.

https://i.imgur.com/LBNBK7T.jpg

РЕШИ СЕ С ПРЕМАХВАНЕ И НОВО ИНСТАЛИРАНЕ !!!
Всичко изглежда е на мястото си ... история, пароли, настройки, темата в черно ... 

(От преди 2-3 часа ХРОМИУМ отказва да тръгне от иконката.
Рестартирах ОС няколко пъти, но не тръгва от никоя иконка,
на плота, и два панела (вертикален и хоризонтален)
и в стартовото меню ... отникъде.
Напоследък, след няколко часа работа с много прозорци, от които няколко в ЮТюб,
му се случва да изчезват горе всички "ръкохватки" на табовете
със заглавията на отворените сайтове
и се сливат в общо поле, без разграничителни линии.
Сайтовете са отворени, но става като с вързани очи и трябва да се налучква кой таб къде е.
Следваше затваряне на браузъра и пускане отново.
............
Да го изтрия и да го инсталирам пак ... ми идва наум,
но трябва да изтегля файл с отметките ... и друго трябва ли ми ?
Файл с отметки можеше ли да се свали, ако браузърът не работи ?!

Търсих с коя команда се стартира програма от терминала, но не успявам да намеря.

Ако е с просто писане на името chromium-browser и клавиш  ENTER
правя го и ми дава отчет за някакъв проблем

Лаптопът и ОС са описани в подписа.

Както винаги, моля за съвет, за линк, ако някъде вече е писано,
или поне за начин на търсене в Гугъл или другаде.)

Предварително благодаря !

По скоро, трябва да изтриеш потребителската конфигурация и да стартираш отново браузъра. Ако имаш регистрация, като се впишеш, отметките ще бъдат синхронизирани. За по- сигурно, след това е добре отново да се отпишеш, преди да затвориш браузъра, че имаше някакъв подобен бъг в една от версиите. Отметките са текстов файл в  .config/chromium/Default/Bookmarks на потребителсата директория. Можеш да го копираш и да го сложиш в новата конфигурация.

С тази памет от 2GB ти препоръчвам да се възползваш от черния петък, ако имаш възможност за надграждане - свободно гнездо или поддръжка но памет с по- голям обем.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.