Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Има ли работещ плъгин със който може да се изкарат в Канелата празниците от Гугъл календара - директно във аплета за календар?

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 418,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

18.3 канела - бутнал съм колонки, обаче звук няма. Трябва да изкарам и вкарам жак-а наново за да тръгне звука. Прави го с различни кернел-и. Моля за предложения, какво може да се направи по тоя въпрос.

Да не би колега преди това да експортваш сигнала например през HDMI към TV и да губи системата връзка? Пробвай винаги ли е запомнило: десен бутон върху аудио в трея до часовника > изходно устройство > Line out.

Поздрави

Не. изходно устройство >  винаги е пуснато . За лаптоп говорим.

Здравейте. Преди малко се сблъсках със странен проблем. Написах в споделена папка в Win7 един текстов файл(на български). След като се преборих с линукса на другия компютър и успях да стигна до онзи файл - вътре се показаха куп йероглифи. Отварях файла с notepad(Wine), Pluma, Libre Office - все същото. И не видях някъде опция за промяна на енкодинг или нещо такова. Някой има ли идея защо стана така? Версията на Минт е 18.3, но и с 18.1 беше същото, така че не мисля че това е от значение...

преди 37 минути, sten90 написа:

Здравейте. Преди малко се сблъсках със странен проблем. Написах в споделена папка в Win7 един текстов файл(на български). След като се преборих с линукса на другия компютър и успях да стигна до онзи файл - вътре се показаха куп йероглифи. Отварях файла с notepad(Wine), Pluma, Libre Office - все същото. И не видях някъде опция за промяна на енкодинг или нещо такова. Някой има ли идея защо стана така? Версията на Минт е 18.3, но и с 18.1 беше същото, така че не мисля че това е от значение...

Проблемът е в недъгавия Windows. Оправя се така. Leafpad няма да ти помогне.

преди 1 час, Mozo написа:

Проблемът е в недъгавия Windows. Оправя се така. Leafpad няма да ти помогне.

Напротив. Ще го прочете ако проблема е windows 1251, щото го може "от въздуха".

И вариант без шашмалогии по инсталиране на още нещо е,  да го запази като utf-8 файл. Ама щом пита как да го прочете, значи ще пита как да го запази така ... тъй че ...leafpad или "такато".

Те и други текстови редактори четат различни кодировки, но проблемът не се корени там :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте на всички. Пиша ви, тъй като срещнах проблем който е над моите възможности и се надявам да ми помогнете да го реша. 

Работата е следната. Повреди ми се дънната платка и се наложи да я сменя с друга, а покрай нея излетя и процесора и рамта. Та значи, нямам интернет. С уиндоус беше лесно, просто написах мак адреса и интернета тръгна, а в минта 18.3 синамон не ще(. Четох в интернет разни акъли, но не сработи нищо. Те се свеждаха най общо до това да напиша sudo gedit  /etc/network/interfaces при което ми даде команд нот фаунд. Пишеше, че може да го няма тоя гедит и да го сложа, но не мога щото няма нет. Омагьосан кръг. Другото беше да редактирам файла. Намерих го аз файла, но той е само за четене, и не мога да го пипна. Четох, че трябва да вляза в руут като суперпотребител. Уж смених руут паролата, но нищо не ми се получава, пак не мога да го пипам. Изобщо не съм наясно какво трябва да направя и как.

Как да пусна нета на минта- това ми е накратко въпроса. Дъното е асрок 370 про4. 

1. Рестартирай устройството, което ти дава нета (и ако не стане така)

2. Gedit го замени с xedit (или текстовия редактор който имаш) - gksudo xedit /etc/network/interfaces -

или отиваш в папката /etc/network и там десен бутон - отвори като администратор/open as root , и след това със текстовия си редактор отваряш interfaces .

преди 2 часа, бат'начо написа:

1. Рестартирай устройството, което ти дава нета (и ако не стане така)

Сигурно има "фирмено" устройство. Иначе кой ще се занимава с такива тъпотии, да сменя MAC адреса?

Здравейте, тамън похвалих колко стабилна била ментата(канела) и те ти проблем: скапа се драйвера за wifi. Премахнах го, рестарт, тегля го , рестарт и нищо. Извадя ли кабела за нета, системата показва, че нямам никакви дръвца.

преди 5 часа, Aleksi написа:

Здравейте на всички. Пиша ви, тъй като срещнах проблем който е над моите възможности и се надявам да ми помогнете да го реша. 

Работата е следната. Повреди ми се дънната платка и се наложи да я сменя с друга, а покрай нея излетя и процесора и рамта. Та значи, нямам интернет. С уиндоус беше лесно, просто написах мак адреса и интернета тръгна, а в минта 18.3 синамон не ще(. Четох в интернет разни акъли, но не сработи нищо. Те се свеждаха най общо до това да напиша sudo gedit  /etc/network/interfaces при което ми даде команд нот фаунд. Пишеше, че може да го няма тоя гедит и да го сложа, но не мога щото няма нет. Омагьосан кръг. Другото беше да редактирам файла. Намерих го аз файла, но той е само за четене, и не мога да го пипна. Четох, че трябва да вляза в руут като суперпотребител. Уж смених руут паролата, но нищо не ми се получава, пак не мога да го пипам. Изобщо не съм наясно какво трябва да направя и как.

Как да пусна нета на минта- това ми е накратко въпроса. Дъното е асрок 370 про4. 

Така смених MAC адреса на брат ми,когато си купи нов лаптоп.Щом е направено под Windows,значи се знае стария MAC ,който се въвежда в празното поле.

преди 32 минути, bvbfan написа:

Махане и слагане на лайняната ОС - тук нещата не стоят така. Какви "дръвца" искаш?

За Wifi на Broadcom.

Само затвореният драйвер, може и той да е зле - аз не купувам нищо на Бродком и НВидия. Копирай изхода от

lspci | grep -i wireless

току-що, nick_dimitrov написа:

Така смених MAC адреса на брат ми,когато си купи нов лаптоп.Щом е направено под Windows,значи се знае стария MAC ,който се въвежда в празното поле.

Благодаря, получи се. 

преди 3 часа, bvbfan написа:

Само затвореният драйвер, може и той да е зле - аз не купувам нищо на Бродком и НВидия. Копирай изхода от

lspci | grep -i wireless

Чипът си работи, следователно проблема си е чисто софтуерен. Под 7 е съм имал такива проблеми. Там, при преинсталация на драйвера, нещата тръгват. Под линукса ше видим как ще е. Аз пък не харесвам амд-тата. Кода след малко ще видя какво ще изплюе, но факт, че до преди няколко дена работеше.

преди 28 минути, cybercop написа:

Инсталираш българския езиков пакет виж  или си сваляш локализирана версия от официалния сайт.

Пробвах да инсталирам пакета, инсталира се и при стартиране на фаярфокс дава грешка. 

Грешка при разпознаване на XML: неопределено ентити
Място: chrome://browser/content/browser.xul
Ред 1476, колона 13:            <toolbarbutton id="appMenu-fxa-label"
------------^

Свалих и локализирана версия от сайта, но не ми дава да я инсталирам.

MIME типът на този файл е aplication/x-tar и не може да се инсталира на тази система.

Сега пиша от хромиум, тъй като останах без фаярфокс. 

ПП. Имай предвид, че съм пълен ламер, но поне съм наясно, че грешката е в мен. Благодарен съм, че изобщо се занимаваш с мен.

преди 5 часа, bvbfan написа:

lspci | grep -i wireless

Нищо не се получава след въвеждане на командата. Първата снимка с мушнат кабел

5a5ac6b1ada09491.png

Втората снимка е като махна кабела:

2c70d42b12a47fea.png

преди 18 минути, Aleksi написа:

Пробвах да инсталирам пакета, инсталира се и при стартиране на фаярфокс дава грешка.

Тоя пакет firefox-locale-bg трябва да е инсталиран "от въздуха" ако системата ти е инсталирана на Български. Инсталирал ли си всички налични актуализации?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.