Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

http://www.theregister.co.uk/2009/08/14/critical_linux_bug/ И аз харесвам линукс единствената ми ОС е на компютъра ми е но не съм фанатик
  • Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защото още от създаването на операционната система, тя я мрежово ориентирана и с по- висока степен на защита. Не можеш да инсталираш нито едно проложение, без да имаш администраторски права. Никой не може да прави промени, да изтрива и добявя файлове във кореновата файлова система без такива права. В този смисъл, дори да свалиш отнякъде вирус /дори да е за Linux/ той не може да се инсталира без твое изрично разрешение. Можеш да го разпакетираш и да прочетеш кода му с текстови редактор, но той е безвреден за теб. Програми обикновено се свалят от официални хранилища, а не от съмнителни източници. Ядрото се обновява за изключително кратки срокове и дори да бъде открита някаква уязвимост, тя обикновено се отстранява до един ден. И не маловажен фактор е, че средностатистическият Linux потребител е със сравнително добри познания в областа на софтуера и рядко пренебрегва елементарните мерки за сигурност.

е то това го има и във windows 7 като се опитваш да инсталираш някаква програма ти изкача прозорец и те пита дали да се инсталира не беше ли така ?

към линукс влиза ли и убунту знам ,че е линукс но питам ? или всякакви дистрибуции са защитени имам предвид официалните/популярните

Linux всъщност е ядрото. Ubuntu e Linux- дистрибуция и ползва такова ядро.

http://s19.postimage...oi70oh/xub1.png

Ако искаш добра защита, просто си постави прилична парола. Защитната стена няма нужда да пипаш. Остави я на по подразбиране. Ако ти трябва дистрибуция за сървър се ориентирай към стабилни дистрибуции с дълга поддръжка. CENT OS и Убунту 12.04 LTS са подходящи за тази цел.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

е то това го има и във windows 7 като се опитваш да инсталираш някаква програма ти изкача прозорец и те пита дали да се инсталира не беше ли така ?

към линукс влиза ли и убунту знам ,че е линукс но питам ? или всякакви дистрибуции са защитени имам предвид официалните/популярните

ядрото на линукс представлява самата операционна система линукс,преди да се появят дистрибуции,линукс си е било просто линукс и се е развивало от хиляди разработчици,но тъй като линукс е open-source,това означава че всеки може да редактира кода,тоест ти можеш да си направиш собствена ОС като модифицираш този код,така разни групи от хора,било то по-големи или по-малки,почват да правят свои версии на линукс(дистрибуции)

Редактирано от fastsam (преглед на промените)

На Майкрософт трябва да им забранят със международен закон да пишат и ползват линукс приложения . Какво им пречеше 64 битовия дебиански пакет на скайп ,че го премахнаха от сайта и сега трябва да чета 1 час и да ровя като ненормален за нещо толкова елементарно. Не стига ,че са монополисти при десктопите а на всичкото отгоре всячески се опитват да затрият всичко свободно на планетата . Да си заврът бъгавия и нескопосан Windows 8 там дето слънце не огрява и да оставят хората да си избират какво да ползват.

ядрото на линукс представлява самата операционна система линукс,преди да се появят дистрибуции,линукс си е било просто линукс и се е развивало от хиляди разработчици,но тъй като линукс е open-source,това означава че всеки може да редактира кода,тоест ти можеш да си направиш собствена ОС като модифицираш този код,така разни групи от хора,било то по-големи или по-малки,почват да правят свои версии на линукс(дистрибуции)

Не, едно ядро не може да е операционна система. За да стане операционна система трябват така наречените userland програми

Не, едно ядро не може да е операционна система. За да стане операционна система трябват така наречените userland програми

да го кажа така,линукс се е развивал докато не са почнали дистрибуциите,ползващи кода на линукс,и така всеки е почнал да създава различни ОС (базирани на линукс)

демек ядрото е kernel(това което ръководи цялата ос)нали ? и след това дизайна и разните други са на разработчиците

да го кажа така,линукс се е развивал докато не са почнали дистрибуциите,ползващи кода на линукс,и така всеки е почнал да създава различни ОС (базирани на линукс)

Не линукс, ядрото се е развивало, това е по-точната дефиниция

демек ядрото е kernel(това което ръководи цялата ос)нали ? и след това дизайна и разните други са на разработчиците

не, не ръководи цялата ОС, много от нещата се вършат на ниво потребител, но използват ядрото за да достъпят хардуера

Някой да кажи новота версия на Убунту 32-битова ще тегля .

Какво да кажеме за нея ? Все още бъгава, но имам чувството, че се държи малко по добре като изключиме бъгавия софтуерен център. :)

Направо скачай на новата Mint с MATE. Днес тествах 64 битовата версия и направо останах очарован.

Направо скачай на новата Mint с MATE. Днес тествах 64 битовата версия и направо останах очарован.

Линукс Минт 14 ли?

Аз съм с 13 KDE и се ме кефи, само имам един проблем с локализацията и не знам как да го оправя...

Извинявам се, но минт 14 излезе ли официално вече ? :D

Имам един въпрос към по-разбиращите та въпроса е следния.Когато gcc в частност само C и C++ са компилирани със --enable-bootstrap това означава ли че всяка програма която е написана на C или C++ и тя се boostrap-ва?

И аз имам един въпрос .Как да инстанлирам драйвери за видео карта на убунту ?

Теглиш си драйвера за видеото пишеш в терминала telinit 3 ,sh името–на–драйвера.sh и това е.Nvidia сами си blacklist-ват nouveau kernel драйвера.

Редактирано от tux (преглед на промените)

Аз съм с 13 KDE и се ме кефи, само имам един проблем с локализацията и не знам как да го оправя...

Поразгледай менюто и ще видиш че има програма language-selector "избор на език". От там можеш да смениш локализацията. В Debian го правя с командата dpkg-reconfigure locales, но при наличие на удобен графичен инструмент в Ubuntu базираните дистрибуции /който сваля и локализациите на програмите/, не съм тествал смяна на локализацията през конзолата.

Поразгледай менюто и ще видиш че има програма language-selector "избор на език". От там можеш да смениш локализацията. В Debian го правя с командата dpkg-reconfigure locales, но при наличие на удобен графичен инструмент в Ubuntu базираните дистрибуции /който сваля и локализациите на програмите/, не съм тествал смяна на локализацията през конзолата.

Проблема не е в самото локализиране, а след това. За първи път ми се случва на конките да ми изкарва маймуни на кирилският шрифт, а с Mint 13 MATE нямах такъв проблем. Дори пробвах шрифта на старото ми конки, който знам, че си излиза коректно, но в KDE са маймуни. Ако пък изкарам надписа на кирилица, не иска да ми чете латински знаци. И това само като сменям override_utf8_locale yes/no. Принудих се да прехвърля системата на Инглиш.

Напиши sudo dpkg-reconfigure locales и преконфигурирай локализацията.

Напиши sudo gpkg-reconfigure locales и преконфигурирай локализацията.

mint@mint-Inspiron-N5010 ~ $ sudo gpkg-reconfigure locales

[sudo] password for mint:

sudo: gpkg-reconfigure: command not found

mint@mint-Inspiron-N5010 ~ $ gpkg

No command 'gpkg' found, did you mean:

Command 'gpg' from package 'gnupg' (main)

Command 'dpkg' from package 'dpkg' (main)

gpkg: command not found

mint@mint-Inspiron-N5010 ~ $ sudo gpkg-reconfigure locales

[sudo] password for mint:

sudo: gpkg-reconfigure: command not found

mint@mint-Inspiron-N5010 ~ $ gpkg

No command 'gpkg' found, did you mean:

Command 'gpg' from package 'gnupg' (main)

Command 'dpkg' from package 'dpkg' (main)

gpkg: command not found

Правописна грешка. :) Трябва да е "dpkg..." ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.