Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

След опит за...?

green text..green text :D

текста в зеленото отгоре, когато се опитам да запаметя ми пише достъпът отказан...

Ето това се опитвам да променя:

Ако след рестарт ти се ресетва яркоста добави в /etc/rc.local това - след като натисна ctrl+s ми излиза достъпът отказан...

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

...

Каталогът /etc/ е притежание на root. Простосмъртни там не влизат. Трябва да се превъплътиш в root.

Начини има.

Отваряш желания файл, като root:

gksu gedit /etc/rc.local

Отваряш файловия мениждър, като root и след това навигираш до файла:

gksu nautilus

Запомни го вече! Ти имаш пълна власт само в /home/. За да редактираш нещо извън този каталог, трябва да си root! С chmod можеш да промениш статуквото, но въобще не се препоръчва, просто информативно.

Запомни го вече! Ти имаш пълна власт само в /home/. За да редактираш нещо извън този каталог, трябва да си root! С chmod можеш да промениш статуквото, но въобще не се препоръчва, просто информативно.

Това го знам вече.

Отваряш файловия мениждър като root.

Имай впредвид, че не обясняваш на някакъв linux geek. :( Как да отворя nautilus като root ?

Как да отворя nautilus като root ?

Отваряш файловия мениждър, като root и след това навигираш до файла:

gksu nautilus

su nautilus

gksu nautilus

ftpkid благодаря, стана. :) А това gksu и командата отпред значи за отваряне на командата като root ? Така ли ?

А това gksu и командата отпред значи за отваряне на командата като root ? Така ли ?

Когато искаш да изпълниш графично приложение(Firefox, Nautilus), като root, пишеш gksu. В противен случай, просто sudo. Например, когато инсталираш нещо през apt-get или правиш ъпдейти пишеш съответно sudo apt-get install <package-name> и sudo apt-get update. Но когато решиш да изпълниш Nautilus, като root(по N причини), то пишеш gksu nautilus.

Яркостта ми работи перфектно, благодаря ви приятели. :) Особено на Ftpkid и tux за предоставената информация.

Здравейте, някой може ли да ми каже еквивалент на командите от който се състоят .bat файловете в windows? Или иначе казано DOS команди. Става въпрос за тези команди: pause, start, dir /directory/ и т.н. Трябват ми техни еквиваленти ако съществуват, така че да си направя собствен скрипт файл (.sh). :shy11: Въобще имат ли еквиваленти ? P.S.: Трябва ми също нещо като echo.

Редактирано от Greak (преглед на промените)

dir мисля че беше да търси,за търсене може да ползваш find редакция:всъщност всички тези команди мисля че ги има в линукс,просто напиши man и име на командата,за да видиш как да я ползваш

Редактирано от fastsam (преглед на промените)

Какво искаш да прави скрипта?

Какво искаш да прави скрипта?

Нищо особено, просто така за спорта. :D Просто искам да ги знам, аз си знам защо. :)

Ами за pause ползвай това read –n1 dir -- ползваш ls echo си го има

Ами за pause ползвай това read –n1

dir -- ползваш ls

echo си го има

Отново ми даваш полезен отговор. :):D

Имам още питания: Какви са командите за гасене/рестартиране/logg off на компютъра ? Както и търся еквивалент на shutdown -s -t /секунди/ (не искам с програма)...

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Рестарт reboot,"Гасене" halt -p,poweroff,Log out може със who да провериш кой е логнат и pkill -KILL -u baba_mi :) да го утепеш Също за гасене примерно това shutdown -h 18:45 във 18:45 ша са угаси :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Имам още питания: Какви са командите за гасене/рестартиране/logg off на компютъра ? Както и търся еквивалент на shutdown -s -t /секунди/ (не искам с програма)...

sudo shutdown -h 22:03

Стой си пред компютъра и точно в 22:03, той ще се изключи, но само веднъж. А ако искаш всяка вечер, в 22:03, машината да се изключва, редактирай в cron.

За да не ти иска root права да изключваш компютъра от команден ред вкарай твоя потребител в power групата useradd -G power име на потребител

Рестарт reboot,"Гасене" halt -p,poweroff,Log out може със who да провериш кой е логнат и pkill -KILL -u baba_mi :) да го утепеш

Също за гасене примерно това shutdown -h 18:45 във 18:45 ша са угаси :)

въпрос:не е ли най-добре да се ползва shutdown?

Не на практика са едно и също нещо със shutdown можеш да зададеш време на изключване.

един въпрос защо се говори за линукс ,че не се нуждае от антивирусни/антизащитни програми и е най-защитената операционна система ?

Защото е мит :)

Отговора е доста сложен попрочети тук http://www.kaldata.c...укс-е-по-добър/ ама не и първия пост :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

един въпрос защо се говори за линукс ,че не се нуждае от антивирусни/антизащитни програми и е най-защитената операционна система ?

Защото още от създаването на операционната система, тя я мрежово ориентирана и с по- висока степен на защита. Не можеш да инсталираш нито едно приложение, без да имаш администраторски права. Никой не може да прави промени, да изтрива и добавя файлове във кореновата файлова система без такива права. В този смисъл, дори да свалиш отнякъде вирус /дори да е за Linux/ той не може да се инсталира без твое изрично разрешение. Можеш да го разпакетираш и да прочетеш кода му с текстови редактор, но той е безвреден за теб. Програми обикновено се свалят от официални хранилища, а не от съмнителни източници. Ядрото се обновява за изключително кратки срокове и дори да бъде открита някаква уязвимост, тя обикновено се отстранява до един ден. И не маловажен фактор е, че средностатистическият Linux потребител е със сравнително добри познания в областа на софтуера и рядко пренебрегва елементарните мерки за сигурност.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Защото още от създаването на операционната система те я мрежово ориентирана и с по- висока степен на защита. Не можеш да инсталираш нито едно проложение, без да имаш администраторски права. Никой не може да прави промени, да изтрива и добявя файлове във кореновата файлова система без такива права. В този смисъл, дори да свалиш отнякъде вирус /дори да е за Linux/ той не може да се инсталира без твое изрично разрешение. Можеш да го разпакетираш и да прочетеш кода му с текстови редактор, но той е безвреден за теб. Ядрото се обновява за изключително кратки срокове и дори да бъде открита някаква уязвимост, тя обикновено се отстранява до един ден. И не маловажен фактор е, че средностатистическият Linux потребител е със сравнително добри познания в областа на софтуера и рядко пренебрегва елементарните мерки за сигурност.

Това изобщо не е вярно. Много от програмите спокойно преживяват и извън стандартните директории. Освен това има и едно нещо наречено ескалация на привилегии, което може да "помогне" на зловреден код да си се инсталира в ядрото нищо че е стартиран като нормален потребител

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Това изобщо не е вярно. Много от програмите спокойно преживяват и извън стандартните директории. Освен това има и едно нещо наречено ескалация на привилегии, което може да "помогне" на зловреден код да си се инсталира в ядрото нищо че е стартиран като нормален потребител

Би ли ми пуснал една такава програма да я тествам ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.