Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Извинявам се, грешно съм прочел...

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Някой може ли да каже как да кирилизарам един weather шрифт? Предимно иконки и символи за времето са, но не се поддържа на кирилица. Ако някой има такъв готов, няма да се разсърдя :)

Някакви идеи за това нещо? Всеки път при стартиране на компютъра е така, пречи на работата на всичко останало и трябва да го спирам принудително?

Tracker-store е индексиращ софтуер. Ако хостваш файлов сървър, може от него да е, да сканира зададената в сървъра локация за нови файлове и ъпдейт на стари, като с това спомага за по-бързото търсене на файлове и съдържанието ѝм.

Tracker-store е индексиращ софтуер. Ако хостваш файлов сървър, може от него да е, да сканира зададената в сървъра локация за нови файлове и ъпдейт на стари, като с това спомага за по-бързото търсене на файлове и съдържанието ѝм.

Не. Обикновена desktop инсталация. А в тази връзка, възможно ли е да е от това, че количеството файлове на компютъра бързо нараства? :)

вижте какво намерих,докато се рових из нета,за дебиан,убунту,и базираните на тях ОС

конвертиране на .rpm в .deb

Редактирано от fastsam (преглед на промените)

Не. Обикновена desktop инсталация. А в тази връзка, възможно ли е да е от това, че количеството файлове на компютъра бързо нараства? :)

Възможно е, ама не мисля. Пробвай apt-get remove tracker-store и виж какво ще излезе като зависимости, но не го деинсталирай все още.

вижте какво намерих,докато се рових из нета,за дебиан,убунту,и базираните на тях ОС

конвертиране на .rpm в .deb

Alien е доста стара програма. Когато, обаче се намесят и зависимостите, нещата стават по- сложни. А, и не виждам какво толкова ще взема от rpm. базата.

Alien е доста стара програма. Когато, обаче се намесят и зависимостите, нещата стават по- сложни. А, и не виждам какво толкова ще взема от rpm. базата.

Може би ще е полезна за разработчици, които не разполагат с deb дистрибуция. По този начин, вместо да я инсталират, за да пакетират отново, просто конвертират от .rpm в .deb

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Има я и за Slackware от .deb в .txz,ама аз не я ползвам правя го по стария начин :)

Здравейте, имам няколко въпроса:

1. Какво означават тези две неща когато инсталирам програма:

Изграждане на дървото със зависимости

и

Обработка на превключватели за man-db ...

Както и това:

Изпълнение на тригер след инсталиране на man-db ?

И 2:

Коя беше командата за да спря тази досада:

Публикувано изображение?

Благодаря. :):shy11:

Редактирано от Greak (преглед на промените)

:

Коя беше командата за да спря тази досада:

Публикувано изображение?

Благодаря. :):shy11:

sudo apt-get remove apport

sudo apt-get remove apport-gtk

А, най добре си отвори мениджъра на пакети и разкарай всичко, което съдържа apport.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Може и тъй:

sudo service apport stop

Или промяна на стойността на enabled в /etc/default/apport

gksu gedit /etc/default/apport

и enabled трябва да е 0, вместо 1.

Някой може ли да ми каже това аджеба за каво е?

Публикувано изображение

С тоя български ме убивате. Ще рече, че не може да прочете всичко що е в хранилището. Поне по пътя на логиката така трябва да е. Ако беше на английски щях да дам точен отговор.

Някой може ли да ми каже това аджеба за каво е?

Публикувано изображение

За мен е нещо, което изключвам веднага, след като инсталирам KDE. Уж в тази програма са вложени милиони евро, но за мен е непотребна.

Натисни Alt+F2 напиши nepomuk, отвори настройките и махни отметката от "Включване на Nepomuk". След това рестартирай системата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

С тоя български ме убивате. Ще рече, че не може да прочете всичко що е в хранилището. Поне по пътя на логиката така трябва да е. Ако беше на английски щях да дам точен отговор.

Какво да направя, че като я локализирам и излиза на БГ?

Интересуваме идеята на тази програма, а не какво пише

За мен е нещо, което изключвам веднага, след като инсталирам KDE. Уж в тази програма са вложени милиони евро, но за мен е непотребна.

Това не отговаря на въпроса ми какво прави...

Ами напиши името на програмата в гогъларника и виж. За предпочитане на английски. Един сърч не е толко сложно нещо. А аз не знам коя е тая програма, та може и името да споделиш.

Те тва е

Публикувано изображение

Е и кво? Няква машина за индексиране за по-лесно търсене?

Nepomuk чете семантични данни. С две думи: разполага с речник със синоними един вид, в който сравнява думите, които търсиш с подобни такива. Strigi от друга страна е file indexer. Идеята е да се търси по съдържанието на файла, не само по името му. Съгласен съм със cybercop.

Nepomuk: това е библиотеката с метаданни (създадени от вас, или придобити по косвен път) за файловете ви. (Стандартен MP3 файл, например, надали би поддържал ваши бележки или оценка: ако искате да ги добавите, те трябва да се пазят някъде.) Прави метаданните обработваеми от компютър и създава между тях връзките, еквивалентни на асоциациите, които прави човек между различните неща. Ускорява значително търсенето (вече се преравят не много гигабайти файлове, а удобно индексирана база данни). Използва като база данни Soprano, с Virtuoso за backend. Състои се от няколко сървиса (можете да ги видите чрез ps ax | grep nepomuk, или Ctrl-Esc, и “nepomuk” като дума за филтриране). Strigi: това е търсачката, която обикаля при първо инсталиране наличните файлове и проверява добавените или променени от вас, и събира данни за Nepomuk. Анализира и индексира (като SHA-1 хешове) всички метаданни, които успее да докопа. Реализира я сървисът strigiservice.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Трябват ти root права.Това архив ли е или директория.

Ако е е архив tar xvf името.tar.gz -C /usr/share/themes

Ако е папка mv името /usr/share/themes

Всеки с проблем с яркостта от предната страница :) да пробва това

Ако след рестарт ти се ресетва яркоста добави в /etc/rc.local това

echo 5 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

exit 0

Като 5 е средна стойност от 0 до 15

Запазваш и рестартираш.

Във /etc/default/grub на реда GRUB_CMDLINE_LINUX acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor СЛАГАШ ТОВА ВЪВ КАВИЧКИТЕ

после в терминала sudo update-grub и рестартираш

Друг вариант във /etc/rc.local слагаш това setpci -s 00:02.0 F4.B=0 и запазваш

Но премахваш това

echo 5 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

exit 0

после sudo-update-grub рестарт и пробваш

Пише ми Достъпът отказан... :(:swear2:

Файлът „/etc/rc.local“ не може да се запази.

Нямате нужните права, за да запазите файла. Проверете дали сте написали правилно местоположението и опитайте отново.

Редактирано от Greak (преглед на промените)

Пише ми Достъпът отказан... :(:swear2:

След опит за...?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.