Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

За всички начинаещи, които искат да пробват линукс, и да го ползват за офис, интернет, филми, музика, скайп, и още нещо препоръчвам оптимизираният, кирилизиран на български, с преведено ръководство Ubuntu:УСУ Линукс http://learnfree.eu/

http://learnfree.eu/archives/13

УСУ е свободна операционна система за вашия компютър.

Тя е създадена с цел да е полезна в образователната сфера и да е готова за ежедневна употреба от обикновения потребител.

УСУ се базира на една от най-популярните Линукс дистрибуции – Ubuntu.

УСУ се разработва от Светослав Стефанов и Красимир Стефанов.

По-важните неща, които УСУ ви предлага са:

Напълно свободен лиценз за използване и разпространение

Над 55 образователни програми, покриващи голяма част от изучаваните предмети

Всичко необходимо за ежедневна работа с компютър

Работна среда и ръководство на роден език

Директно използване от DVD или USB Flash, без нужда от инсталация

За начинаещ потребител най притеснителната част е свързана със създаване и форматиране на линукс дял при инсталиран Уиндоус. Има различни програми за редактиране на дялове (вкл. и под Уиндоус,например това става с Partition magic под XP, но не и под Виста и Вин 7)

Тук: http://help.learnfree.eu/First%20steps/GParted/gparted.html много добре е описана "подготовка на твърд диск с инсталирана операционна система Windows за инсталиране Убунту (или друга Линукс диструбуция)."

Все пак не забравяйте, че операцията е рискова и ако имате важни неща по добре ги запишете на CD или друг носител!

Здравейте, понеже след изчитане доста от постовете бях залят от "вълна от възмущение и гняв", та чак си бях приготвил пледоария (такава с огън и жупел). Причината да не изпълня първоначалния замисъл е постът който цитирам и е пряко свързана с причината линукс да не бъде моята ОС. Какво имам впредвид - неколкократно съм тръгвал да пробвам различни дистрибуции и винаги съм стигал до ситуация, в която незнам какво още да направя, незнам какво да очаквам от ОС и тя какво очаква от мен. И понеже в реалния живот не познавам никой който да използва линукс (да му врътна един телефон да го питам за какво аджеба иде реч,или поне да обясни от къде да започна), а в нета рано или късно стигаш до субекти, тотално заблудени относно собствената си значимост (респективно незначителност), всички мои опити до момента са обречени на неуспех. В допълнение, няма от къде да прочетеш постъпково, как да процедираш. Няма и как да стигнеш до функционалната философия на ОС. Допълнително усложняване се получава от множеството дистрибуции и версии. Не на последно място се оказва че и хардуера може допълнително да стопира мераците на начинаещите. Дотук с причините линукса да не е . . . ..

Доколкото разбирам от цитирания пост, все пак има дистрибуция на български, че и с упътване. Дори вече я свалям. Имам обаче някои въпроси:

1. Как стои въпросът с инсталиране на повече една операционна система - подозирам сериозен проблем, защото имам XP (със затихващи функции) на C дял, и Win7 друг дял. Проблем ли ще е линукса да отиде на C - доколкото ми е извесно там се намира стартовия фаил и при евентуален формат ще загубя и Win7 на другия дял.

2. Дистрибуцията от линка е начална (образователна) - значи ли това че може да се използва за потребителси цели, примерно ще мога ли да гледам HD филми . . .

3. Ясни ли са стъпките които трябва да се следват при инсталация - примерно: 1 Настройване на видео карта - драйвер, резолюция и т.н. 2. Настройване на интернет - такава ланкарта, такива драйвери Всъщност формата на упътването може да е друг, но да не се чете между редовете - примерно написано добавете в команден ред такива и такива команди, а да не е ясно къде е и какво представлява този команден ред, т.е. всичко трябва да започва наистина от начало . . . .

Може би малко се отклоних от темата, но за мен смисълът от нея е инфото което получавам. Ако някой може да отговори и има желание да го направи - благодаря предварително?! На останалите успех в словесната престрелка!

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

capnemo:

ти не си запознат, дистрибуциите за безплатни, поддръжката е платена

Кога това, преди да си изтегля дистрибуцията и да я инсталирам или след това плащам за поддръжката?

SuSe Desktop

SuSe Server

Или май поддръжката е включена в цената, че не ми става ясно, ама като гледам 'add to card' и се замислям.

В предишната фирма работехме с тази програма (също и под комерсиална Линукс дистрибуция). Тя е платена, а библиотеките са 580 euro:

Qcad

Запознат, незапознат, пробвал съм, видял съм.

adasha,

ами не. Ще трябва и е хубаво да си намериш (изтеглиш) драйверите за твоята адуио карта и то за Линукс дистибуцията ти (в случая с убунту е по-лесно от самото Убунту става, пакетен мениджър и търсиш Nvidia или Ati). Малко със запаметяването на настройките в xorg.conf файла е възможно да имаш проблеми и да трябва да го отваряш през конзолата в съответен текстов редктор или с доста писане на пароли (последното също не е гаранция, че ще се запаметят обаче) като резолюция, опреснителна честота и т.н. да не влизам в подробности. Трудничко може би ще си намериш и приложение за калибровка на цветовете, голяма мъка.

Относно инсталацията... приятелю, съветвам те да намериш време и да разучиш как Линукс разбира и се отнася към отделни хард дискове (като брой) и колко и какви дялове вече има на тях, какви фалови системи са необходими и т.н., което е поне няколко часа четене и около ден-два разбиране (с проба-грешка), което в твоя случай при наличен Уиндоус не ти го препоръчвам да си правиш проба-грешка експерименти.

Като цяло обикновено инсталациите на програмите за зареждане на Линукс (ако инсталираш на харда) е, че завземат функцията на MBR програмата за стартиране на Windows (и после, ако решиш да махнеш Линукса, ще трябва или да оставиш Линукс зареждащата програма да си стои или ще трябва да поправиш MBR-то с подходяща програма). И още много неща тепърва ще ти се изяснят.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Кога това, преди да си изтегля дистрибуцията и да я инсталирам или след това плащам за поддръжката?

SuSe Desktop

SuSe Server

Или май поддръжката е включена в цената, че не ми става ясно, ама като гледам 'add to card' и се замислям.

В предишната фирма работехме с тази програма (също и под комерсиална Линукс дистрибуция). Тя е платена, а библиотеките са 580 euro:

Qcad

Запознат, незапознат, пробвал съм, видял съм.

Като си запознат опита с trial. да видим колко време ще можеш да работиш с ОС-а и колко време ще имаш ъпдейти.

И не коментирам програми, а дистрибуции!!!

Може би малко се отклоних от темата, но за мен смисълът от нея е инфото което получавам. Ако някой може да отговори и има желание да го направи - благодаря предварително?! На останалите успех в словесната престрелка!

Премести си поста в другите теми за помощ или първи стъпки. Мога да те посъветвам да ползваш VirtualBox.

Здравейте, ...

...

Темата още от началото си е... хайде няма да се повтарям.

Ето подобен въпрос от друг форум - цък. Ето кратки отговори по отделните точки:

1. Проблем може да има ако нещо сгафиш по време на инсталацията.

Аз съм с multi boot (вкл. XP и Seven) и си работи без проблеми. Други, от незнание, са си губили всички далове дялове и информацията на тях. Инсталира се boot manager (GRUB), който ще ти позволи да стартираш и Windows-ите. При преинсталация на Windows, той трябва да се възстанови (има инфо са това).

Има тема "Инсталация на Linux (за начинаещи)" (по принцип въпросът ти е за там). Потърси в нея въпросите на adXok. Като четеш отговорите имай едно на ум - нещата се развиват много бързо и нещо от написаното може вече да не е валидно.

И преди е казвано каква е препоръчителната последователност - работа от Live CD, тренировка във виртуална машина, инсталация на хард диска. При Ubuntu (и базираните на него) има възможност и за инсталация под Windows с помощта на Wubi (има статия за него). Не съм пробвал последната версия на УСУ и не знам дали Wubi е включено, но ако го има, инсталацията с него е най-лесният и най-безопасен вариант.

2. Като гледам включените програми (цък), има и VLC, и SMPlayer, така че програмите са налични. Ако има сложени и драйвери кодеци, може веднага след инсталацията да се пуснат и филми. Ако не, първо трябва да ги добавиш.

Гледането на HD видео, зависи от това, колко е мощен хардуерът ти. Ако имаш по-слаб процесор и разчиташ на видеокартата, ще ти трябват подходящи драйвери за нея и подходящ плейър (и настройки). Наскоро имаше питане за това, така че потърси във форума.

3. Настройките се правят след инсталацията, а не докато инсталираш. Не може без да се знае какъв е хардуерът да се отговори нещо конкретно, а и не е нужно. Тук трябва да се запознаеш с начина на работа и да прочетеш нещичко. Има ръководство на сайта, има писано по форуми, има книги за Ubuntu, има видео материали... .

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Да, преди време се мъчих много аз. Вече съм едно стъпало нагоре, пък и си бачкам с Puppy, което дори не се налага да инсталирам. Е, зарежда всичко в RAM паметта (включително съхранена сесия с настройки по драйвери, програми и прочее) и с времето заема все повече и повече RAM, но поне ще мога да я разуча на спокойствие, преди изцяло да се реша да я инсталирам на харда. Жалко че с УСУ не намерих подобни възможности, а и тези пароли за щяло и за нещяло ме побъркваха.

Аудиото и видеото ми под Puppy работят отлично: nVidia драйвер, АLSA за аудиото с леко разменяне на една 0 и 1 в /etc/modeprоbe.conf (заради аудито на дъното ми, което се засичаше първо всеки път след рестарт), но това е никакъв проблем. Е, откъм нови версии на популярни пакети и приложения не е чак толкоз нагъчкано, но се правят усилия и в тази насока във форума на Puppy. Задаваш въпрос и след минута-две някой отговаря.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Аз също съм начинаещ в линукс средата , също си ползвам убунтуто 9.10 и мога да кажа , че разликити от функционална гледна точка си ги има и то достатъчно - например много от софтуера е доста по зле от този при уиндоуса , няма добра дж-ска програма , доста зор докато си намериш телефона(било то с усб или с блутут) , а wine си е някаква пълна боза само да маже очите на хората, че вървяли и уиндоуски приложения - бля бля , да не забравяме и редовните проблеми с драйвари и тем подобни липсващи или бъгващи за някои изхакани марки машини !!! при виндовса тва си е ок , без значение платено или не -има всичко нужно за всеки . но не там е работата ;/ вярно е уиндоус казва искам а линукс - искаш ли , но аз лично си ползвам убунтуто заради цомпиз-а и шаренийката , понеже мога да си върша всичко което и на уина (освен игрите разбирасе) ;/ а по темата ---- ами човек питай първо себе си , отговори сси сам ако можеш , ако не - поработи малко повечко и с твете ос и си отговори сам а недей да занимаваш хората с липсата си на разум и трезва преценка :P

Еййййй, не знаех, че дилемата Линукс или Уиндоус било фундаментален въпрос на битието. Хора, ползвайте това, което ще ви свърши работа.Всякакви други размисли са чиста загуба на време.

Никой по никакъв начин не те ангажира да пишеш в темата, нали?

МНОГО ДОБРЕ !!

Аз пък смятам темата за хубава и с интерес изчетох мненията !

Нека не забравяме, че "калкулатора" е измислен от мързеливия Българин с главно "Б" или Гения - скромен българин

/който по света дори не споменават, като автор и измисляч.../

най-вече за улеснение труда човешки -сиреч, машинка Улесняваща Човекот !

Ще споделя моето мнение от там, дето в зората на 8-битовите компи в у-ще запоявах с поялник в ръка лошите споики на платките на първите Правец-и и тем подобни, програмирах с бейсик и асемблер... мъкнех касотофон с руски касети за да крадем игрички и се радвах, като всички българи колко велик е българският програмист и гений...

През всичките тези години, не съм спирал да ползвам калкулатора - както и все още се нарича на други езици, персоналният компютър.

Потреблявайки предимно файловите организации на операционните системи на продуктите основно на чичко Гейтс, аз се сблъсквах и радвах и недоволствах, неспирайки да пробвам и хардуер и софтуер през всичките тези години без да се отказвам и приспособявайки се към развитието на калкулатора... 8, 16, ХТ, 286, 386, 486, пентиум, двуядрени... /спирам се само на ПК -Юникс и др. системи не касаят четците на форума :)

Ползувайки Дос и Уиндос всички версии -от зората на Дос-а, отричах майкрософтските продукти и винаги славейки IBM, OS... BSD и каквото се сетите, но никога не спирайки да ползвам !! Въпреки сблъскването с какви ли не проблеми, при тази организация на съхранявана и ползване на информация изчислявана на Калкулатора /PC/. Многото проблеми породени от вируси, незнание... недоглеждане... хардуерни вируси, на колеги, приятели, клиенти...

през всичките тези години отстранявах с всевъзможни хитрости изплозвайки продуктите на IBM и Linux дистрибуциите !!

От 80 - до днес това са много години ! Но продължавам да ползвам Прозорчетата на чичко БИЛ - Защо ?!?

- защото искам да ми е лесно ! - да ми е лесно и удобно, това е цялата истина и основно правило за създаването на каквато и да е машинка или сгода в човешкия бит. Много просто. През всичките тези години удивлявайки се на дебелоглафството и чуждопоклонничество на българина не изискващ да работи с калкулатора на майчиния си роден език - да му е лесно и удобно !?! Което е най-странно, почти никакви напъни от родните програмисти и инжинери въпреки присъствието им в почти всяка уважавана компания ПО СВЕТА !! -ДА НАПРАВЯТ ПРОДУКТИТЕ, С КОЙТО РАБОТИ КАЛКУЛАТОРА НА РОДНИЯ НИ ЕЗИК.

Ето това е най-големият проблем на българските ползватели, на нашенския потребител на това чудо на прогреса !

Българският език.

Когато се появиха продукти на нашенски, какъвто е Линукса... вече е масовост да се крета с майкрософтските продукти, карайки ни да сричаме на квито ни плеснат езици и не предлагащи ни удобство и улеснение. По света, дори в Камбоджа, още биоса е на ХМЕРСКИ , на хмерски... най-малкото операционната система -всичко ! А тук в България ЕДВА В 21. век имаме продукт на български, е как да избираме що да ползваме -то нямаме избор -ползваме, каквото е най-масово разпространено... не случайно Майкрософт не ни търсеха сметка за пиратсвото /дълги години/, що да влагат пари за разработки, като държавата БЪЛГАРИЯ няма изисквания за такова нещо, всичко е бизнес и политика на продаващия /хората са сметнали отдавна/ и въпреки не малкото лизензи за продуктите на М-фт отпечатани в БГ никой не се постара да изисква да се преведе един вече готов продукт и на този странен език ! Поредния СРАМ за Българските Управници ! Незайнтересованост и безхаберие, като се продава нещо на роден пазар -то да е и на роден език, а има и закони за това -никога не спазвани по отношение на ИТ-продуктите.

Та думата ми бе за 'леснията' -това е препъни камъчето и за Линукс дестрибуциите, ВЪПРЕКИ безпорния факт, за по-добре изпипан продукт, Български, супер удобна конфигурация, намиране и разпознаване на хардуера, връзката с мрежата, локална и глобална /световна/... масовото разпространение, съзнателно програмирано от Бил Гейтс и Сие на продукта, преборва конкурента - така обичания от ИТ специалисти Линукс !

Въпреки предпочитанията на разбиращите /аз не съм от тях-разбиращите/ на Линукс - всеки един от нас, всеки един от разбиращите и не разбиращи - продава и ползва продукти на Майкрософт !

Толкова е простичко !

Благодаря за вниманието !

Редактирано от UBIGI (преглед на промените)

един пример:

отива човек и си 'купва' калкулатор, така разговорно нареченият КОМП,

примерно портативен, че е по лек да си го занесе :)

застава пред него и разбира се пропускайки момента със Сезам пусни се без да е вкл. захранващия кабел

- този момент е за едни по-други страни...

го пуска, но в комплекта към него няма -примерно инсталиран продукт или няма дискове... /всеки знае че диска се пуха в некъв отвор или ч-ме по компа

няма вече 'инсталирана' операционна система и няма дискове или поне обяснения

/както е в ония по-другите страни и за софтуера и за обясненията... та даже и в най-забутаната от третия и петия свят.

и що става... 'апе се по г**а - не днес продаваме компи с Линукс, без операционна система ама с безплатен...

- Таратанци, че гледа нашего брата, като теле...

даже и да пусне -дотам, Линукс ли...

добре, че е детето или м/е би внучето... ще се впусне в дебрите на Нета и ще реши проблема...

- ядец

пишем: /внучето де... добре, че е то инак баба...

Инсталация линукс на ноутбуук от вградена дестрибуция

- излиза почти нищо !

пишем:

инсталация на Ундоус на ноутбуук от вградената дестрибуция

- излиза нещо, е ето го отговора !

инак от тези 'йероглифь -ингилизки ли е що ли 'аз това не го знам'

как ще се оправи нормален потребител - у нас българин ?!?

-Няма как!

-Не е въобще помислено за евентуалния потребител..,

не 'тъп' -НОРМАЛЕН българин -четещ и пишещ на родния си език /на официалния в страната Ни !

нямам какво да добавя :wors:

МНОГО ДОБРЕ !!

Аз пък смятам темата за хубава и с интерес изчетох мненията !

Нека не забравяме, че "калкулатора" е измислен от мързеливия Българин с главно "Б" или Гения - скромен българин

/който по света дори не споменават, като автор и измисляч.../

най-вече за улеснение труда човешки -сиреч, машинка Улесняваща Човекот !

Ще споделя моето мнение от там, дето в зората на 8-битовите компи в у-ще запоявах с поялник в ръка лошите споики на платките на първите Правец-и и тем подобни, програмирах с бейсик и асемблер... мъкнех касотофон с руски касети за да крадем игрички и се радвах, като всички българи колко велик е българският програмист и гений...

През всичките тези години, не съм спирал да ползвам калкулатора - както и все още се нарича на други езици, персоналният компютър.

Потреблявайки предимно файловите организации на операционните системи на продуктите основно на чичко Гейтс, аз се сблъсквах и радвах и недоволствах, неспирайки да пробвам и хардуер и софтуер през всичките тези години без да се отказвам и приспособявайки се към развитието на калкулатора... 8, 16, ХТ, 286, 386, 486, пентиум, двуядрени... /спирам се само на ПК -Юникс и др. системи не касаят четците на форума :)

Ползувайки Дос и Уиндос всички версии -от зората на Дос-а, отричах майкрософтските продукти и винаги славейки IBM, OS... BSD и каквото се сетите, но никога не спирайки да ползвам !! Въпреки сблъскването с какви ли не проблеми, при тази организация на съхранявана и ползване на информация изчислявана на Калкулатора /PC/. Многото проблеми породени от вируси, незнание... недоглеждане... хардуерни вируси, на колеги, приятели, клиенти...

през всичките тези години отстранявах с всевъзможни хитрости изплозвайки продуктите на IBM и Linux дистрибуциите !!

От 80 - до днес това са много години ! Но продължавам да ползвам Прозорчетата на чичко БИЛ - Защо ?!?

- защото искам да ми е лесно ! - да ми е лесно и удобно, това е цялата истина и основно правило за създаването на каквато и да е машинка или сгода в човешкия бит. Много просто. През всичките тези години удивлявайки се на дебелоглафството и чуждопоклонничество на българина не изискващ да работи с калкулатора на майчиния си роден език - да му е лесно и удобно !?! Което е най-странно, почти никакви напъни от родните програмисти и инжинери въпреки присъствието им в почти всяка уважавана компания ПО СВЕТА !! -ДА НАПРАВЯТ ПРОДУКТИТЕ, С КОЙТО РАБОТИ КАЛКУЛАТОРА НА РОДНИЯ НИ ЕЗИК.

Ето това е най-големият проблем на българските ползватели, на нашенския потребител на това чудо на прогреса !

Българският език.

Когато се появиха продукти на нашенски, какъвто е Линукса... вече е масовост да се крета с майкрософтските продукти, карайки ни да сричаме на квито ни плеснат езици и не предлагащи ни удобство и улеснение. По света, дори в Камбоджа, още биоса е на ХМЕРСКИ , на хмерски... най-малкото операционната система -всичко ! А тук в България ЕДВА В 21. век имаме продукт на български, е как да избираме що да ползваме -то нямаме избор -ползваме, каквото е най-масово разпространено... не случайно Майкрософт не ни търсеха сметка за пиратсвото /дълги години/, що да влагат пари за разработки, като държавата БЪЛГАРИЯ няма изисквания за такова нещо, всичко е бизнес и политика на продаващия /хората са сметнали отдавна/ и въпреки не малкото лизензи за продуктите на М-фт отпечатани в БГ никой не се постара да изисква да се преведе един вече готов продукт и на този странен език ! Поредния СРАМ за Българските Управници ! Незайнтересованост и безхаберие, като се продава нещо на роден пазар -то да е и на роден език, а има и закони за това -никога не спазвани по отношение на ИТ-продуктите.

Та думата ми бе за 'леснията' -това е препъни камъчето и за Линукс дестрибуциите, ВЪПРЕКИ безпорния факт, за по-добре изпипан продукт, Български, супер удобна конфигурация, намиране и разпознаване на хардуера, връзката с мрежата, локална и глобална /световна/... масовото разпространение, съзнателно програмирано от Бил Гейтс и Сие на продукта, преборва конкурента - така обичания от ИТ специалисти Линукс !

Въпреки предпочитанията на разбиращите /аз не съм от тях-разбиращите/ на Линукс - всеки един от нас, всеки един от разбиращите и не разбиращи - продава и ползва продукти на Майкрософт !

Толкова е простичко !

Благодаря за вниманието !

в "дарк кните" режим е !

UBIGI, ако искаш това, което си написал смени идиотския цвят

в Dark Knight режим на стр.

- нали всеки може да си го смени ?!?

/технически грамотен да чете/

само този ми изглежда добре...

-Не е въобще помислено за евентуалния потребител..,

не 'тъп' -НОРМАЛЕН българин -четещ и пишещ на родния си език /на официалния в страната Ни !

И защо не напънете сивото си вещество и не се опитате малко да почетете, има достатъчно литература на български, Линукс без четене - не става.

П.П. Спокойно, те не са имали предвид Вас, поради простата причина че има още да понаучите докато започнете да пишете на български (правилно)

И защо не напънете сивото си вещество и не се опитате малко да почетете, има достатъчно литература на български, Линукс без четене - не става.

П.П. Спокойно, те не са имали предвид Вас, поради простата причина че има още да понаучите докато започнете да пишете на български (правилно)

какво като има тук там синтактични, нали съм си направил труда...

не търси под вола...

друго 'че намериш там !

;):baby:

е сега инсталирах Убунто, докато ме ядеш за 'глупости'

- няма начин да се оправи човек само с това,

що се продава с повечето компютри в магазина !

:nono:

O, за българския си прав. С малко ошлайфване, той е най-удачния език отнесем към съответната си писменост. За друг такъв поне аз не знам. Това е друга тема.

Поредната издънка на Убунту, а имено Karmic Koala, мe докара до предповръщателни гърчове. Но защо ми трябваше изобщо да се запознавам с възможностите на Puppy, който е ГЕНИАЛЕН (позволявам си да го напиша така) в сравнение с недоразумението Ubuntu. Какво като няма (все още) много пакети съвсместми с Puppy. основните ги има, за офис, медия и т.н.. Просто исках да изкажа възмущението си от тази версия на Ubuntu.

Следва Fedora 12, но дано там поне не са оакали пейзажа. Нея ще пробвам и PCLinux. Но защо ли нещо ми подсказва, че Puppy ще остане това, което ще използвам като Linux Операционна Система (главно да си шетам из нета без притеснения). За друго... едва ли.

а така:

снощи се вкл. по темата, както се казва в полет ;)

ОБИКНОВЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЛИНУКС

(семпла проба)

та да пробвам...

след коментарите,

взех един чисто нов портативен

инсталнах Убунто /да погледна коя вер: Ubunto 9.10

нямам предпочитания...

всичко се намести чудесно -нет, клавиатурни подредби -всьо

заредих батерията !

заредих пройзволни торенти от Замундата, за да видя как сваля под линукс по 1-2Гб парчета

всичко чудесно -перфектна скорост, доста по-добре от 'Линдоуса

... и се метнах току призори при шефката.

да -ама Не, пускам портативния - не насън, а сутринта ;)

-бях откачил захр. нали требе да видим колко държи бат. ... 'Вуте не в'ерва на рекламите...

-стартирам, но започва инсталация на Линукс -каква инсталация бре /всичко съм ъпдейтнал, нагласил и оставил само да сваля некой и друг торент

-всичко ми е на български и работи мазно и гладко ! /-до ...

-както и да е пускам слагам нов Юзер и парола и гледам... н'еама ми торентите, няма ми и образувателните програми /мед. филмчета от торента

/-пустош

рестартирам от рестарт /нал съм примерен...

-слагам един Акронис да възстановя... сега не е точно за Линукс, но пък и никъде не е Указано, но НАДА- нищо намира всички дялове, но не прави нищо !

Линукс привърженици, даваите сега съвети !

аз съм един объркан потребител - при това за Линукс

То и Windows и MAC OS без четене - не става ако е за въпрос.

То и Windows и MAC OS без четене - не става ако е за въпрос.

абе не е точно така !

нормална дистрибуция на роден език какво има да четеш - инсталираш !

следваш инструкциите и си на хорото.

Лошо, Бухарин, много лошо... Федора 12: цяло двд 3 ГБ и пускам му8зиката да свири - няма братче, една келава мп3-ка не може да просвири, нямало не знам кво си и това след близо час успешни ъпдейти и рестарт.

PCLinux, по-дборе недей! Грам настройки няма на основни неща като видео и аудио, какво остава за други.

Ах, защо няма справедливост в тоя живот: защо Puppy не е съвместим с масовите пакети. Но има надежда. Изтеглил съм uPuppy (Ubuntu Puppy), която уж е съвместима с пакетите за Ubuntu, но може и да съм се заблудил. Ще трябва да се пробва. Засега Puppy не ме е разочаравал, като изключим, че трябва да му се търсят .pet пакети из нета (форума на puppy най-вече).

Puppy рулира!

Лошо, Бухарин, много лошо... Федора 12: цяло двд 3 ГБ и пускам му8зиката да свири - няма братче, една келава мп3-ка не може да просвири, нямало не знам кво си и това след близо час успешни ъпдейти и рестарт.

PCLinux, по-дборе недей! Грам настройки няма на основни неща като видео и аудио, какво остава за други.

Ах, защо няма справедливост в тоя живот: защо Puppy не е съвместим с масовите пакети. Но има надежда. Изтеглил съм uPuppy (Ubuntu Puppy), която уж е съвместима с пакетите за Ubuntu, но може и да съм се заблудил. Ще трябва да се пробва. Засега Puppy не ме е разочаравал, като изключим, че трябва да му се търсят .pet пакети из нета (форума на puppy най-вече).

Puppy рулира!

Че толкова ли е сложно да сложиш на пакетният мениджър на Федората още хранилища и да си инсталираш необходимите кодеци??? То хората са обяснили защо не са ги сложили по подразбиране - заради лицензите.А за ПЦЛинукс също не си в час. Това си е Мандрива и си има много добър инструмент за всякакви настройки. Хайде поне се изказвай компетентно, че се излагаш здраво. Ставаш за смях с тея твои прибързани заключения.

абе не е точно така !

нормална дистрибуция на роден език какво има да четеш - инсталираш !

следваш инструкциите и си на хорото.

Виждам че нищо не отбирате! Като има Windows, човека винаги може да набута някой друг да му оправя бакиите! Естествено че няма нужда да чете. Всъщност няма нужда нищо да прави, дори и ако машината му бъка от вируси или тероризира околните.

Puppy рулира!

От твоите писаници наистина ме докарваш до "предповръщателни гърчове" . Разбирам, че в моента това ти е в главата, но останалите потребители, може би, не намират този софтуер за кой знае какво. Да не говорим че няма нищо общо с темата. Има дузина теми, които са много по-подходящи за подобни размисли. Освен това човек знае какво да очаква, като ги отвори.

Абе това казвам и аз... само дето ПЦлинукс има настройки, едва когато знаеш какво да напишеш в терминала, докато на уважаванат от мен дистрибуция всичко това си е в просто поставено в менюто... с десен бутон на мишока върху десктопа. Толкова просто, че и зулусите биха възкликнали: убунту! (от хора, за хора) :wors:

A относно Fedora, еми не мерси. Трябва наистина да си невероятен гений (като Евгени Гаврилов, който е написал по-добър драйвер за Creative аудио-чипове, отколкото самите разработчици), за да пренебрегваш тези на производителя, както се опитват разработчиците на "някои големи" лиунк-дистрибуции.

И какво излиза, че ако не искам да ползвам лицензни кодеци и драйвери, няма да мога да слушам музика на дистрото си. Смешно фанатично е.

От вече 5-6 години чакам свестни драйвери, отворени, а вместо това "гениите" се занимават с шаренийки и прозрачности по темите. Ето това винаги ме е отвращавало при линукс, за "големите дистрибуции" става дума.

От вече 5-6 години чакам свестни драйвери, отворени, а вместо това "гениите" се занимават с шаренийки и прозрачности по темите. Ето това винаги ме е отвращавало при линукс, за "големите дистрибуции" става дума.

Ммм а мен винаги ме е дразнела логиката - "Мразя красоти искам си сивото и мрачното". Може би сивинкото създава впечатление за суперсложна и недостъпна операционна система? Или пък - "Много съм зает да пиша драйвери и вобще не ми дреме".

За всичко си има хора. И такива да пишат драйвери, и такива да пишат OpenGL-и да вървят с тях!

Развитието на графичните среди е много важно ако OpenSource система иска да се наложи като конкурент на пазара! Просто много хора това ги интересува. Да е красиво, да пуска филми и музика и да им бута уайърлеса. В което разбира се няма нищо лошо.

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.