Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За снимката в Личната карта и Корана.

Featured Replies

@badr - Човече, който и да си. Виждам че ти поддържаш дори не турският възглед върху определен начин за прилагане на нормите на Курана в светското общество,(такова според теб, май не трябва да съществува(?)) Впрочем директно ще си позволя коментар към твоят профил, няма и как да е лично спрямо теб понеже не се познаваме и това би било действително нарушение на закона наречено "клевета"! Коментара към профилът ти е, че използуваш арабски никнейм, а също и че споменаваш твърдолинейните, не само това, а фанатични и определено с човешка намеса линии в ислямските течения[да не ги нарека направо секти, че някой може да се обиди]на шериата, което води в посока на Афганистан, Иран, Ирак, определено и Сирия. Знаем как в тези страни се отнасяте към светската страна на въпроса , и как в някои от тях, особено в определени области се отнасят към жените, включително с малките момичета. За тероризма, колкото и да е принуден от външни обстоятелства, трябва ли да споменавам?

Такива като теб, особено не си поплюват дали "лично" или чрез клонинги, да примамват рибки към исляма обещавайки и подкупвайки(а спрямо обикновените бедни и наивни хорица дори действувайки с определени насилствени методи, най-вече психологически, отнемайки им реалното право на избор), а когато не успяват, пък и дори тогава , гледат да създават религиозна нетърпимост на местна почва, което за тях е добре дошло, защото рибата се лови най-добре в мътна вода.

Твърде важни се почуствахте, даде ви се прекалена свобода и от линията на вашата възгордяност, да желаете да бъде (даже не просто поставен на гласуване, а направо с предрешен резултат) специален закон само за(ради) вас, щото сте много специални, нещо повече сте от останалите хора живеещи тук - нали?!

След като общественото устройство в родината ми, не ви отърва и не желаете да се съобразявате с нормите му, пожелавам ви сбогом - прав ви път!

Ве алейкюм ас салам!

П.П. В последните няколко изречения се обръщам кък всички от твоят сой, да не си помислиш че съм решил да пиша в уважителна форма спрямо теб, не мисля че заслужаваш, ако не в реалният ти живот, поне въм форумният ти такъв.

Аха.Сега разбрах.Създавам религиозна нетърпимост.Е всеки в този форум може да проследи менията ми и да види как насаждам религиозна нетърпимост.

Един приятелски съвет.Не коментирай материя, която не познаваш, води лоши резулатати.Нарича се равнище на компетентност.Какви секти и движения в Исляма съществуват, ти даже нямаш и бегла идея.иначе нямаше на едно място да ме обявиш за привърженик на секти в Иран,Афганистан, Сирия и т.н.

Така наречените талибани са сунитска фракция , а Иран е шиитски.Никой не е едновременно сунит и шиит.

За разлика от теб ползвам собственото си име, и нямам никакви клонинги в никой форум.

Все пак живеем в светска република, а не в теократично общество... Правилата трябва да важат в еднаква степен за всички.

Разбира се.Правилата трябва да важат за всички.Аз не виждам как се нарушават чужди права, или обществен интерес, чрез снимка на която не се вижда косата.Тя не е постоянен белег на лицето, по който същото се индентифицира визуално.

А и не виждам нищо лошо в това някоя религия да се променя и адаптира към обществото, в което съществува. Лично аз смятам, че е доста елементарно да държиш на някаква такава дреболия, все едно ще ти рухне религията, ако си покажеш 1 см. от косата в паспорта... Това са външни неща и могат да вълнуват само хора, които възприемат религията повърхностно, но в същото време фанатично.

Напротив.Въпроса е принципен.По тази логика може да се стигне твърде далеч.Напротив никой не е длъжен да ограничава правата си, след като не пречи на упражняване на чужди права.
  • Отговори 249
  • Прегледи 23,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз искам да кажа, че според Корана мюсюлманките нямат никакво основание да искат да се снимат с покривало на главата! В Корана е записано, че покривало трябва да има върху пазвата! Освен ... ак

• Ще започнем да говорим точно в Момента когато кажат - Бог Свети Дух! И това ли го казват? И какъв е моят комфликт със себе си - Искам да бъда по-велик от Бог или просто Коранът не е Бо

• Скъпа, Знаеш ли коя е втората по големина българска църква? На 24 май, специално ходих на нея. А на Велик ден пък ходих на църква в Гърция... Христос Аресте! За България - няма да говоря.

Публикувани изображения

badr , виж как стоят нещата в " демократична " Франция ... не е като при нас :

Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?

Дебатът по законопроект, който забранява на жените във Франция да носят бурка на обществени места, започва днес в парламента.

Според части от документа, публикувани във френската преса, неговите автори не слагат акцент точно на мюсюлманските дрехи, а посочват: „Никой не може да носи на обществено място облекло, което да крие лицето“.

Подобно поведение, според вносителите на законопроекта, представлява пренебрежение към традиционните ценности на републиката.

За нарушителките на закона, ако той бъде приет, се предвижда глоба от 150 евро.

Бурката няма да бъде сваляна директно на улицата, но жената ще бъде отвеждана в полицията за установяване на самоличността й, посочва BBC.

Много по-строго – глоба до 15 000 евро, е наказанието за мъжете, които принуждават жените да покриват лицето си пред хората. Причината за това законодателно решение е, че, както казва един от авторите на документа пред вестник „Фигаро“, жените „са често жертви, които просто нямат избор“.

Забраната на бурката, която се подкрепя и от френския президент Никола Саркози, намира отклик и в други страни в Европа.

Аналогичен законопроект вече беше одобрен от долната камара на белгийския парламент, гласуване по същата тема имаше и в Сената на Испания, който подкрепи мярката с малко мнозинство.

dnes.bg

Именно. Правилото, че на паспортната снимка човек не трябва да е с шапка или забрадка, трябва да важи за всички. По света съществуват безброй различни секти, с какви ли не странни правила. Утре някой може да каже, че религията му не му позволява да се снима - какво правим тогава? Да го оставим без документ за самоличност?

Колкото до другото - според мен е белег на фанатизъм да се придържаш към всяко едно правило на дадена религия, и да смяташ, че то е фиксирано и никога не трябва да се променя. Нямам предвид само исляма, а и всички религии като цяло. Това, разбира се, си е мое мнение и няма много общо с темата...

За правилника - Той може да изяснява начина на изпълнение на закона, но не и да го разширява.Например може да останови срокове и др. технологични подробности, но не може да разширява или ограничава самият закон.

Още веднъж чл.22 (3): "Останалите изисквания към снимките по ал. 1 се определят с акт на МС." От ясно по-ясно. Но според теб изискаването за забрадките суспендира Конституцията :cool: Позоваваш се на чл. 32 (3) от КРБ, който завършва с думите "..., освен в предвидените от закона случаи." Е, точно тази хипотеза имаме в случая със снимките за документите за самоличност. Виж и (3), която си цитирал: " Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

А това, което искаш (мюсулманките да се снимат със забрадки) е именно привилегия основана на религиозна принадлежност. Е, няма как да стане. Не и тук, не и сега. И да се надяваме - никога.

Още веднъж чл.22 (3): "Останалите изисквания към снимките по ал. 1 се определят с акт на МС." От ясно по-ясно. Но според теб изискаването за забрадките суспендира Конституцията :cool: Позоваваш се на чл. 32 (3) от КРБ, който завършва с думите "..., освен в предвидените от закона случаи." Е, точно тази хипотеза имаме в случая със снимките за документите за самоличност. Виж и (3), която си цитирал: " Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

А това, което искаш (мюсулманките да се снимат със забрадки) е именно привилегия основана на религиозна принадлежност. Е, няма как да стане. Не и тук, не и сега. И да се надяваме - никога.

-----------------------------------------------------

Бадр, Скептичен ти го казва деликатно, аз - ясно и просто

НЕ ИсКАМЕ ФЕДЕЙКИНИ - САМОУБИЙЦИ ДА СЕ МАСКИРАТ КАТО ЖЕНИ /без друго са 15-20 годишни момчета обикновено, с промито от имамите ви съзнание/, ИЗПОЛЗВАЙКИ ИМ ДОКУМЕНТИТЕ И ДА НИ ИЗБИВАТ ТУК - В ЕВРОПА! Искаме ясни лица и други данни - да ги гепиме овреме.

Затова е всичко това, не се крийте зад Корана и традициите.

Държавата е светска институция и законите важат за всички нейни граждани без значение от вероизповеданието им!

Ако човек иска да "щъка" по улиците, да пазарува, да седи в кафенето или да ходи на театър, той трябва да спазва законите!

Коранът е една ценна книга, стига да има кой да я чете! (а и да може да чете)

Още веднъж чл.22 (3): "Останалите изисквания към снимките по ал. 1 се определят с акт на МС." От ясно по-ясно.

От ясно по-ясно е че такива правила не могат да се изготвят в разрез с основни принципи на правото.На МС може да му скимне да иска голи снимки.Не могат да се поставят изисквания не съществуващи в закона.

А в закона се казава 1. размер на снимката - 45 мм на 35 мм;

2. изобразеното на тях лице да е заснето фронтално;

3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) височината на изобразеното лице от брадата до върха

на главата да е между 31,5 мм и 36 мм.

Останалите изисквания трябва да са само към изпълнение на тези условия, при това понеже са с акт на МС не могат да ограничават права, за разлика от самият закон, който може да ограничава права съгласно Конституцията.

Тук е валиден принципа че основи права се ограничават единствено от законодателя.Коституция и закон се приемат от НС, а правилника не.

Но според теб ...

Според правото, изискването за снимане на косата, влиза в противоречие с оснвоното право никой ..сниман...освен в предивдените от закона случай.Тук обаче е налице указаното в конституционният текст изключение описано от закон.

Добре!Снима се в рамките определени от закона.Толкова. С акт на МС е определено да се снима и 1см коса.

Стоп! За такова допълнително условие, посочено от друг административен акт противоречащо на КРБ не може да става и дума.Няма значение, че в закона се казва допълнителни изисквания.Щом са с подзаконов акт те не са част от закона.

И не искам никакви привилегии въз основа на религозна принадлежност, в християнството също има подобни изисквания към облеклото на жената.Нека, която жена иска се снима с забрадка.

Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?

Дебатът по законопроект, който забранява на жените във Франция да носят бурка на обществени места, започва днес в парламента.

Според части от документа, публикувани във френската преса, неговите автори не слагат акцент точно на мюсюлманските дрехи, а посочват: „Никой не може да носи на обществено място облекло, което да крие лицето“.

Франция....ала бала. В Исляма няма изискване да се крие ЛИЦЕТО.

Не правите разлика м/у хиджаб и никаб.Хиджаба е задължителен за мюсулманката, а никаба далеч не е.

Бадр, Скептичен ти го казва деликатно, аз - ясно и просто

НЕ ИсКАМЕ ФЕДЕЙКИНИ - САМОУБИЙЦИ ДА СЕ МАСКИРАТ КАТО ЖЕНИ /без друго са 15-20 годишни момчета обикновено, с промито от имамите ви съзнание/, ИЗПОЛЗВАЙКИ ИМ ДОКУМЕНТИТЕ И ДА НИ ИЗБИВАТ ТУК - В ЕВРОПА! Искаме ясни лица и други данни - да ги гепиме овреме.

Затова е всичко това, не се крийте зад Корана и традициите.

Какви федейкини те избиват бе друже, как по лицето няма да познаеш мъж или жена. Е кой сега пък иска лицето да не се вижда и кой е против биометрините данни.Като заговорихме за яснота, да рабирам ли че ме обвиняваш в промиване на нечие съзнание с престъпна цел?

Такива аргументи ли трябва да преобладават в споровете

И аз да си въобразя, че възможен някакъв дург тип диалози.Наивен будала като мен явно скоро няма да има.

Е желая на всички ви лек ден.

От ясно по-ясно е че такива правила не могат да се изготвят в разрез с основни принципи на правото.На МС може да му скимне да иска голи снимки.Не могат да се поставят изисквания не съществуващи в закона.

А в закона се казава 1. размер на снимката - 45 мм на 35 мм;

2. изобразеното на тях лице да е заснето фронтално;

3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) височината на изобразеното лице от брадата до върха

на главата да е между 31,5 мм и 36 мм.

Останалите изисквания трябва да са само към изпълнение на тези условия, при това понеже са с акт на МС не могат да ограничават права, за разлика от самият закон, който може да ограничава права съгласно Конституцията.

Тук е валиден принципа че основи права се ограничават единствено от законодателя.Коституция и закон се приемат от НС, а правилника не.

Според правото, изискването за снимане на косата, влиза в противоречие с оснвоното право никой ..сниман...освен в предивдените от закона случай.Тук обаче е налице указаното в конституционният текст изключение описано от закон.

Добре!Снима се в рамките определени от закона.Толкова. С акт на МС е определено да се снима и 1см коса.

Стоп! За такова допълнително условие, посочено от друг административен акт противоречащо на КРБ не може да става и дума.Няма значение, че в закона се казва допълнителни изисквания.Щом са с подзаконов акт те не са част от закона.

И не искам никакви привилегии въз основа на религозна принадлежност, в християнството също има подобни изисквания към облеклото на жената.Нека, която жена иска се снима с забрадка.

Франция....ала бала. В Исляма няма изискване да се крие ЛИЦЕТО.

Не правите разлика м/у хиджаб и никаб.Хиджаба е задължителен за мюсулманката, а никаба далеч не е.

Какви федейкини те избиват бе друже, как по лицето няма да познаеш мъж или жена. Е кой сега пък иска лицето да не се вижда и кой е против биометрините данни.Като заговорихме за яснота, да рабирам ли че ме обвиняваш в промиване на нечие съзнание с престъпна цел?

Такива аргументи ли трябва да преобладават в споровете

И аз да си въобразя, че възможен някакъв дург тип диалози.Наивен будала като мен явно скоро няма да има.

Е желая на всички ви лек ден.

--------------------

Тъй де, отивай да се кичиш с шашки динамит, завити с калъпи пълни със ръждиви пирони - то с нас, сатанинските гяури, друг разговор освен със взривове не ни се полага.

--------------------

Тъй де, отивай да се кичиш с шашки динамит, завити с калъпи пълни със ръждиви пирони - то с нас, сатанинските гяури, друг разговор освен със взривове не ни се полага.

офф-топик

Надхвърляш етичното Валко, ако помислиш малко сам ще разбереш непродуктвиността на подобно отношение.

Не си длъжен да си съгласен с мен, но това

офф-топик

Надхвърляш етичното Валко, ако помислиш малко сам ще разбереш непродуктвиността на подобно отношение.

Не си длъжен да си съгласен с мен, но това

-------------------------

Сега ще ти кажа какво мисля, без етика, без евфемизми и без да се съобразявам с крехката ти душевност.

Вие, екстремистки настроените мюсулмани, тайно ни завиждате на нас, европейците, и сте със засегнато самочувствие.

Щото всичко, което ползвате, е измислено и често произведено от други, по европейски тертип, не от вас. И всичко, което желаете /ако се има предвит карикатурната ви представа за рая с девственици, робини и малки момченца за консумация/ го има тук, при нас. Но една шепа хитреци са ви впримчили, включително с религията ви, и ви принуждават да им робувате.

И си го изкарвате на нас - уж ние сме виновни за двуличния, сексуално неудволетворен и робски живот, който водите.

Затова непрекъснато се опитвате да си докажете сами на себе си, че уж сте прави, правоверни и най-велики, че скоро ще ни помюсулманчите или изтребите, че вие сте бъдещето...

Аман, това тук го гледахме и слушахме 45 години от комунистическите мекерета.

Стига сте ни навирали вярата си, стига сте се пъчили - вземете да си изчистите собствените кочини, тогава ни говорете!

А сега тичкай да се оплакваш на глобалните, както тичкаш често при мен, ако някой, който плюеш, ти отвърне...

Сега ще ти кажа какво мисля, без етика, без евфемизми и без да се съобразявам с крехката ти душевност.

Вие, екстремистки настроените мюсулмани, тайно ни завиждате на нас, европейците, и сте със засегнато самочувствие.

Щото всичко, което ползвате, е измислено и често произведено от други, по европейски тертип, не от вас. И всичко, което желаете /ако се има предвит карикатурната ви представа за рая с девственици, робини и малки момченца за консумация/ го има тук, при нас. Но една шепа хитреци са ви впримчили, включително с религията ви, и ви принуждават да им робувате.

И си го изкарвате на нас - уж ние сме виновни за двуличния, сексуално неудволетворен и робски живот, който водите.

Затова непрекъснато се опитвате да си докажете сами на себе си, че уж сте прави, правоверни и най-велики, че скоро ще ни помюсулманчите или изтребите, че вие сте бъдещето...

Аман, това тук го гледахме и слушахме 45 години от комунистическите мекерета.

Стига сте ни навирали вярата си, стига сте се пъчили - вземете да си изчистите собствените кочини, тогава ни говорете!

А сега тичкай да се оплакваш на глобалните, както тичкаш често при мен, ако някой, който плюеш, ти отвърне...

брей,все едно някой ти е хакнал профила ;)

или може би европейския начин на живот ти е дотегнал?!

имаш нужда от двуседмичен релакс в Истанбул.

Ами недей се съобразява, бе човек, само не помня кога съм се обръщал лично към теб.Позоволявам да се използва личната кореспонденция, но ако обичаш да преведеш доказателтва за твърденията си че тичам при теб.

Може винаги да се позоваваш на крехката ми психика и без всякакви ефремизми ще кажа че надделявам с аргументи и затова са тези твои избухвания.Ако искаш - мисли че ти завиждам.Винаги съм се аргументирал солидно.И отговорът ти е показателен.

Какво изложи ти като аргументи - Нищо.

Я гледай ти.Кеф ми е да робувам някому, тебе щото ти е?

Не ти навирам вярата си, коментирам законови положения.И разбира се очаквам да изложиш къде и как тичкам често при теб.

От този текст, мога ли дА разбирам, че потребителят Sliderum има достъп до базата данни на форума и скрития форум.А и доколкото си спомням въпросът не е дали критиките са актуални, а кому е позволено да върши тази дейност.Останал съм с впечатлението, че това са перогативи на модераторите.

Виждам същият потребител, си позволява да критикува, да държи сметка на някого за неговите линкове.

Но също и виждам, че в формата за отговори, даже има бутон за линкове сочещи ютуб, но потребителят държи сметка другимо за използването на опции предоставени от админстрацията на форума.

Нямам такъв достъп. Ти сам казваш за себе си не малко чрез начина,по който като профил действуваш тук. Въпреки това именно профила(базирайки се и на това което сам си дал като информация за себе си като общодостъпна), при това съвсем частично си позволих да коментирам, което направих в степен не по-голяма, отколкото е коментиран моят собствен и по причина нуждата от изясняване на изходните ни позиции спрямо темата, колкото и да не ти се иска.

Между другото независимо че форумът позволява свободно изразявате на мнения, не значи че е позволено да се използва за религиозна пропаганда, включително и реклама на религии и окалването на други, за да изпъкне някоя точно определена в положителна светлина. В смисъла на последното, има цели теми които именно с цел предизвикателство и окалване са пуснати, но не виждам "авторитарните" модератори да са ги метнали в коша( с изключение на някои наистина крайни и директно опасни, останалите просто се почистват от мнения които твърде много излизат извън нормите или са постнати с цел да бъде обиден даден потребител, най-често чрез използуването на вулгарни термини и/илиизрази) . Не съм ровил за примери и подробности и се базирам само на няколкото, в които съм взел участие. От величието на вашата възгордяност си позволявате да влизате в теми за други религии и да се опитвате да ги изкарвате едва ли не нищожни, даже за единствената друга която признавате в някаква степен, а именно Християнството си позволявате да твърдите че е само обикновена предтеча на исляма който е подобрената до съвършенство Божия догма към човечеството и е служило само за някаква минимална подготовка на хората в предислямските времена към "истинското" нистпослание на Аллах към хората, крайното и съвършено, което (уж), е наистина в своят оригинален непроменен некоментируем вид и единственият избор(ако това може да се нарече избор е да се спазва (Курана)безпрекословно, което водило към рая, а всички останали в геената или както там се транскрибира.

В интерес на истината се допускат и теми(вероятно за баланс), които пък коментират( може би с подобна цел), някои от несъвършенствата в тълкованията и начина ви на възприемане и изпълнение на нормите определени в Курана, както и някои от самите норми, които са несъвместими със съвременните светски нормативи, приети в цялата останала част на света, дори в някои ислямси светски републики и дори монархии и останали главно в страни където начина на живот и даконодателство са определяни от позицията на тълкование на Курана, а не съобразно нормалните общочовешки ценности(поне засега като нормални се възприемат тези, които са приети от мнозинството, което е демократичен принцип, но къде намесваме демокрацията когато говорим за ислям и страни, в които той бива прилаган като фундамент и критерий за начина на живот и взаимоотношения, в който си смисъл те са изостанали в развитието си(мисловно - във възгледите) на нивото на седми или осми век след началото на сегашното световноприето летоброене.

Човешките права и свободи се консумират по-начин и в количество, с които те да не ограничават същите на другите хора, в този смисъл и правата и свободите на всички са ограничени в някакви рамки, позволяващи съвместният живот в общество, което дава като единствените критерии за предимства индивидуалните качества на даденият човек(или поне така е в идеалният случай, но тъй като съвършенството е непостижимо[сега след първородният грях, но все пак е важен стремежът към него] от хората има и изключения от правилото, при това доста. Ако искаш търси намесата на Дявола(като внедрител на несъвършенства, пороци и прочие във първоначално прескрасното Божие творение - човека), за да ги обясниш като неговият начин в войната му с Бога.

Но стига толкова, защото наистина има опасност да се излезе извън темата. Това че показвам един от възможните пътища за хора, които не желаят да се съобразяват по определени причини със законодателството на страната в която пребивават, съвсем не означава че ги задължавам да го изберат, а пожеланието ми в случай че го направят, е успехи в това което предприемат, стига да не е престъпление.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Не ти навирам вярата си, коментирам законови положения.И разбира се очаквам да изложиш къде и как тичкам често при теб.

Коментирай. Тълкуванията ти не са просто тенденциозни, а крайно неаргументирани и наивни. Сега какво искаш, да променим КРБ и да запишем, че мюсулманките трябва да се снимат без забрадки ли?

Между другото независимо че форумът позволява свободно изразявате на мнения, не значи че е позволено да се използва за религиозна пропаганда, включително и реклама на религии и окалването на други, за да изпъкне някоя точно определена в положителна светлина. В смисъла на последното, има цели теми които именно с цел предизвикателство и окалване са пуснати, но не виждам "авторитарните" модератори да са ги метнали в коша( с изключение на някои наистина крайни и директно опасни, останалите просто се почистват от мнения които твърде много излизат извън нормите или са постнати с цел да бъде обиден даден потребител, най-често чрез използуването на вулгарни термини и/илиизрази) . Не съм ровил за примери и подробности и се базирам само на няколкото, в които съм взел участие.

Може да се базираш на каквито искаш глупости.

Неоспорим факт.Не съм пускал нито една тема в този форум,НИТО ЕДНА.Не знам за какви клонинги пишеш, но факт такива няма.Модератор може да провери Ip-то.Не зная кой и с какви цели пуска теми в форума.

От величието на вашата възгордяност си позволявате да влизате в теми за други религии и да се опитвате да ги изкарвате едва ли не нищожни, даже за единствената друга която признавате в някаква степен, а именно Християнството си позволявате да твърдите че е само обикновена предтеча на исляма който е подобрената до съвършенство Божия догма към човечеството и е служило само за някаква минимална подготовка на хората в предислямските времена към "истинското" нистпослание на Аллах към хората, крайното и съвършено, което (уж), е наистина в своят оригинален непроменен некоментируем вид и единственият избор(ако това може да се нарече избор е да се спазва (Курана)безпрекословно, което водило към рая, а всички останали в геената или както там се транскрибира.

Позволявам си, разбира се да влизам в теми за други религии. Ти като атеист, защо влизаш там?

Коментариите ми в тази връзка - винаги са били добре аргументирани, в много от случаите са и строго научни.

Никаква Религия не изкарвам нищожна, но съм в правото си да коментирам идеите и да излагам свои контрааргументи.Напротив и тук ще абсолютно и безкрайно откровен.

Нека има и други религии освен Исляма, нека!Нещата винаги се познават в сравнение.Нека си има християнство, индуизъм, будизъм и т.н.Нека!!Нужно е!! Трябва да се вижда и всеки сам да може да сравни.Само така ясно ще се отсее стойностното.

В интерес на истината се допускат и теми(вероятно за баланс), които пък коментират( може би с подобна цел), някои от несъвършенствата в тълкованията и начина ви на възприемане и изпълнение на нормите определени в Курана, както и някои от самите норми, които са несъвместими със съвременните светски нормативи, приети в цялата останала част на света, дори в някои ислямси светски републики и дори монархии и останали главно в страни където начина на живот и даконодателство са определяни от позицията на тълкование на Курана, а не съобразно нормалните общочовешки ценности(поне засега като нормални се възприемат тези, които са приети от мнозинството, което е демократичен принцип, но къде намесваме демокрацията когато говорим за ислям и страни, в които той бива прилаган като фундамент и критерий за начина на живот и взаимоотношения, в който си смисъл те са изостанали в развитието си(мисловно - във възгледите) на нивото на седми или осми век след началото на сегашното световноприето летоброене.

В интерес на истината, ти направо ме шашна.Кой допуска и балансира теми? Аз ли бе ? :cool::) :) Че аз за няколко години имам 500-600 поста.Какви са тези коспирационни теории?

Факт.Произхода на всички съвременни конституции е Шариата.Първата Конституция от тоз тип е мединската.

Всички конституции в частта си за човешките права са заемки от Шариа.Всички нормални общочовешки ценности са взаимствани от именно от нея.Колкото и да не ти се иска.

Човешките права и свободи се консумират по-начин и в количество, с които те да не ограничават същите на другите хора, в този смисъл и правата и свободите на всички са ограничени в някакви рамки, позволяващи съвместният живот в общество,

Факт.Пророка е казал:

Аз съм пророк, но и моите права свършват там където започват правата на другите.Това е текста.И съдържа съвършенният критерий.

Думите "аз съм пророк" са ясни и точни.Пророк е най-високата институция, но и правата на тази институция свършват там където започват правата на общността.Властта трябва да служи на обществото, а не то на властта.

Много още примери мога да дам в тази връзка.Ненапразно и юристите изучават шариатско право.

което дава като единствените критерии за предимства индивидуалните качества на даденият човек(или поне така е в идеалният случай, но тъй като съвършенството е непостижимо[сега след първородният грях, но все пак е важен стремежът към него] от хората има и изключения от правилото, при това доста. Ако искаш търси намесата на Дявола(като внедрител на несъвършенства, пороци и прочие във първоначално прескрасното Божие творение - човека), за да ги обясниш като неговият начин в войната му с Бога.

Ти съвсем се обърка.Догмата за първородният грях е християнски, както и дявола за внедрител на несъвършенства.и т.н.Точно от догмата за първордният грях произлиза и правилото да се кръщават бебета, защото ако умре некръстено попада в ада.

Ислямът тотално отрича всякакви детерминирани вини и има за своя правова основа - Всеки е невинен, докато не се преведат доказателство за противното.

Ще цитирам само две неща по темата.

Покриването с бурка или никаб предизвиква дискусии дори и в мюсюлманските държави. По принцип то е типично за по-радикални секти в исляма като тези на уахабитите и салафитите, което предизвиква притеснения в по-малко консервативни страни, като Египет например. Покриването с никаб продължава да е гореща точка в отношенията между египетските власти и студентите, след като в страната бе приета забрана за пълно покриване в университетите. Според властите това е важно от гледна точка на сигурността, а сред цитираните аргументи "за" е и този, че маскирани по този начин мъже често се промъквали в женските общежития. В страни като Турция и Тунис на жените, които работят на обществени места или в сферата на образованието, доскоро бе забранено да покриват дори косите си. В останалите страни пък покривалата и забрадките отдавна са се превърнали в моден и цветен аксесоар.

... Забулването на жените НЕ Е от Исляма - това е арабска традиция, манталитет. Косата, примерно, се смята за красота, предназначена само за очите на собствения мъж.

Не разбирам как един Египет или Турция, изконно мюсюлмански държави се надигат ПРОТИВ забрадяването, а Вие тук в Европейска България сте за.

Редактирано от mmk1980 (преглед на промените)

Коментирай. Тълкуванията ти не са просто тенденциозни, а крайно неаргументирани и наивни. Сега какво искаш, да променим КРБ и да запишем, че мюсулманките трябва да се снимат без забрадки ли?

Ти може да ги квалифицираш всякчески.Това няма как да мине за аргумент.

Не разбирам как един Египет или Турция, изконно мюсюлмански държави се надигат ПРОТИВ забрадяването, а Вие тук в Европейска България сте за.

Мен пък ми е интересно защо едно парче плат на главата на жена толкова плаши българските смели мъже?

Чак са на първо място в Европа за непоносимост към парче красив копринен плат :cool:

За Египет къде прочете?Аз знам,че там за последната една година има бум на закриването на лицето на жените,т.е. никаб.

Ти може да ги квалифицираш всякчески.Това няма как да мине за аргумент.

Изложих аргументите си търпеливо и в общодостъпна форма на два пъти. Няма смисъл да ги повтарям отново и отново. Та пак да питам, Конституцията ли ще променяме или направо да я отменим и да заживеем по нормите на Шериата? Тогава ще мирясате ли?

Ще цитирам само две неща по темата.

Нека който не прави разлика м/у бурка, никаб и хиджаб да не коментира.Не знам откъде ви хрумват подобни изцепки.Бурка или никаб нямат достатъчно аргументирано правно основание в шариата.Никой не иска такова покриване на лицето

Мен пък ми е интересно защо едно парче плат на главата на жена толкова плаши българските смели мъже?

Не ме плаши. Просто коментирах. Ако исках да изразя мнение, щях да кажа същото като по-горе - всеки е свободен да изповядва която си религия иска, дотолкова доколкото не нарушава законите на страната, в която живее. Даже ако не се лъжа и в КРБ е формулирано по сходен начин. Казано е, че на снимките се иска да се вижда косата - вижда се и толкоз, точка по въпроса. Искате да се приеме закон, а никой не мисли, че не може да има закон основаващ се на дискриминация без значение дали на малцинството или мнозинството. Ако това се въведе като поправка, ще падне в момента, в който някой заведе дело в Конституционния съд. Ако въобще такова изменение мине през първо-второ-...-n-to четене в парламента и се разпише от Президента без вето. А нито едно от изброеното няма да стане. Факт. Приемете го. А и цитатите бяха насочени по-скоро към разпаления колега - не съм привърженик на фанатизма в което и да е отношение. Още повече пък що се отнася до вероизповедание. Имам много познати Турци и Сирийци, както предполагам и много други потребители на форума, и религията никога не е била пречка. И с риск да се повторя - фанатизма за мене НЕ Е религия.

Бурка или никаб нямат достатъчно аргументирано правно основание в шариата.Никой не иска такова покриване на лицето

А защо не изкоментираш и това:

В страни като Турция и Тунис на жените, които работят на обществени места или в сферата на образованието, доскоро бе забранено да покриват дори косите си

Чак са на първо място в Европа за непоносимост към парче красив копринен плат :cool:

Представи си, че аз напр. изповядвам някаква разновидност на анимизма, според която не бива да ме снимат, защото така ще ми откраднат душата. Според вашата логика, за такива като мен трябва да се направи излючение в закона и документите ни да са без снимка.

И двеста пъти може да ги повториш, това не им придава тежест.

Ами като не правиш опит да ги схванеш... Дискусията, ако можем да я наречем така, е безмислена и безполезна.

scebsis, badr, нищо лично към никой от вас, все пак не се познаваме, но както става във всеки спор - всеки гледа от своята си камбанария, защитава своята си теза, колкото и абсурдна да е за останалите, и никога не би приел тезата на другия. Ако имаме хора с близки разбирания - да, може единия да убеди другия в правотата си и съответно този друг да го признае 9например един инженерен екип решаващ проблем - всеки прави предложение и го защитава, но в крайна сметка се спират на едно - най-правилното). Но в случая който имаме тук - различна вяра, различни убеждения, различно възпитание и морал ако щете, консенсусът е невъзможен. Уважавайте другия, за да ви уважават и вас.

Живей и остави и другите да живеят.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.