Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

Благодаря, Нел! Ето че можем да пишем по темата и да водим нормален :nono: Засягаш много интересна тема, а именно тази за андрогина. Ще уточня, че трябва да правим разлика между фигурата на андрогина и тази на хермафродита. При андрогинът мъжкия и женския принцип са обединени, но без смесване на характеристиките им, докато фигурата на хермафродита изразява едно изначално и недеференцирано единство, в което двата принципа са неосъзнато свързани. В началното състояние или алхимическата prima materia тези два принципа са смесени, а в крайната фаза на трансформацията или философския камък (lapis), те също присъстват, но в състояние на диференцирано единство. Признавам, че не познавам добре западната езотерична интерпретация на този въпрос и бих се радвал Вал или някой друг, който е в час да ме допълни и поправи...

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Андрей, "небе" и "земя" се употребяват в преносен смисъл. Небето е духовния, земята материалния свят.

"В начало Бог сътвори небето и земята. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата" (Бит.1:1-2)

Водата тук е неподредената, хаотична материя.

"Рече Бог: Да бъде светлина. И биде светлина" - разбиращите казват, че това не е светлината, която познаваме, а Божествена светлина. В оригинала се използва думата "аур".

Още нещо интересно. Използват се два различни глагола на староеврейски за "създава". Единият е "бара", който означава създаване от нищото, а другият е "аса"-променям нещо съществуващо.

"Бара" се употребява два пъти - в началото и при създаване на човека -

"След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, по Наше подобие".

Тук човекът включва едновременно мъжа и жената. На староеврейски мъж е "иш", а жена - "ша". Думата, използвана като "човек" в текста е "иша", т.е. едновременно двата пола в едно. :nono:

Нел,на мен ми е интересно защо Бог понякога използва множествено число,първо лице-"ние"?!"След това рече Бог:да сътворим човек по Наш образ,по Наше подобие".-Кои сме "ние" и защо "наш",а не мое подобие?!Интересното е,че тази форма на изразяване я има и в исляма примерно,тъй че няма как да кажем,че просто тези,които са писали Библията са се объркали нещо.Намасте. :)

Нел,на мен ми е интересно защо Бог понякога използва множествено число,първо лице-"ние"?!"След това рече Бог:да сътворим човек по Наш образ,по Наше подобие".-Кои сме "ние" и защо "наш",а не мое подобие?!Интересното е,че тази форма на изразяване я има и в исляма примерно,тъй че няма как да кажем,че просто тези,които са писали Библията са се объркали нещо.Намасте. :vacation7:

Добавям като питане?

4:14 Ето, гониш ме днес от лицето на тая земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки който ме намери, ще ме убие.

4:15 А Господ му каза: Затова, който убие Каина, нему ще се отмъсти седмократно. И Господ определи белег за Каина, за да не го убива никой, който го намери.

4:17 И Каин позна жена си, която зачна и роди Еноха: и Каин съгради град, и наименува града Енох, по името на сина си.

Кой ще убие Кайна?

От къде си взи жена Кайн?

Редактирано от октим (преглед на промените)

Нел,на мен ми е интересно защо Бог понякога използва множествено число,първо лице-"ние"?!"След това рече Бог:да сътворим човек по Наш образ,по Наше подобие".-Кои сме "ние" и защо "наш",а не мое подобие?!Интересното е,че тази форма на изразяване я има и в исляма примерно,тъй че няма как да кажем,че просто тези,които са писали Библията са се объркали нещо.Намасте. :vacation7:

Руах Елохим(Дух Божий) в превод от староеврейски означава "седемте духа(богове)на формата".

Помощниците на Бог, сътворците-слизащи(снизхождащи) от Бог, а не произходни Нему.

Знаеш, че има много обяснения, Блу, това множествено число.

Според последователите на Традицията(Кабала) изречението “И сътвори Господ-Бог човека, мъж и жена ги сътвори.” (Битие, 2:7) трябва да бъде четено като “И сътвори Елохим човека, мъж-жена го сътвори”-двойнствен Адам, човек, съдържащ мъжа и жената (аза и другия).

Еврейските тълкуватели лансират тезата, че Елохим (Бог) не харесал първото си творение на света и неколкократно го развалял и усъвършенствал “само да устои” (“Берешит Рабба”).

В “Зоар” (Книга на сиянието) е обяснено, че Бог отначало е създал небесния човек (Адам Кадмон), а след това бил оформен земният Адам, на когото била изпратена първата жена Лилит.

Моля да не ми бъде правена забележка, че говоря за Кабала и еврейските тълкувания, тъй като "Битие" е и първата книга от Тора. Наясно съм какво е Петокнижие, Вехт и Нов Завет, както съм наясно и как е оформена Библията в сегашния и вид.

Много години са преминали преди Християните да се съгласят помежду си, кои книги ще съставляват тяхното учение, с дебати върху контура на “канона” - колекцията от свещени текстове. От тези спорове само едни вид виждания и вярвания се оказали "победители", (тези, които влезли в канона). Тези вярвания и групата християни се нарекли “ортодоксални ” или правилната вяра) и алтернативни вярвания, че може да има и друг Бог, над всичко и , че Иисус е с божествен произход - не човек, били обявени за “ерес” – грешна вяра, и били отречени и отхвърлени завинаги.

Наясно ли си защо се противопоставям на дирижираното писане в темата, Скептик?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Благодаря, Нел! Ето че можем да пишем по темата и да водим нормален :vacation7:

Засягаш много интересна тема, а именно тази за андрогина. Ще уточня, че трябва да правим разлика между фигурата на андрогина и тази на хермафродита. При андрогинът мъжкия и женския принцип са обединени, но без смесване на характеристиките им, докато фигурата на хермафродита изразява едно изначално и недеференцирано единство, в което двата принципа са неосъзнато свързани. В началното състояние или алхимическата prima materia тези два принципа са смесени, а в крайната фаза на трансформацията или философския камък (lapis), те също присъстват, но в състояние на диференцирано единство. Признавам, че не познавам добре западната езотерична интерпретация на този въпрос и бих се радвал Вал или някой друг, който е в час да ме допълни и поправи...

------------------------------------

За да схванем в езотеричен аспект идеята за андрогина, трябва да си обясним строежа на телесната система и поляризираността на жената и мъжа. Това е доста пространно, така че накратко строежа на микрокосмоса, защото всеки човек е един малък космос, който е подобен на макрокосмоса.

Та

физическо тяло, това, което виждаме,

етерно /жизнено/ тяло, което е енергийния двойник на физическото,

астрално тяло - тялото на емоциите и страстите,

и ментално - тяло на мисленето.

---------------------------------------------------------------

При жената и мъжа са обратно пропорционално поляризирани телата.Отдаващата поляризация ще наречем позитивна /+/,

а приемащана - негативна /-/. Сиреч като тока - от позитивната поляризация протича към негативната праничната енергия /за същността и тук сега няма да говорим/. И така

Ментално тяло /най-финото, на мисленето/ Жена + /отдава/, мъжът - /приема/ Затова мъжете по-лесно схващат интелектуално

Астрално тяло /тямо на емоциите/ Жена - /приема/, мъжът + /отдава/ Жените са по-емоционални.

Етерно тяло /енергиен двойник на физ. тяло/ Жена + /отдава/, мъжът - /приема/ - затова и жените са по-добри екстрасенси.

Физическо тяло - то е ясно, жената - е приемаща, мъжът + - отдаващ. И в леглото и от портфейла :clap:

Защо го писах всичко това - щото така става ясно, че мъжът и жената са НАИСТИНА две половинки на едно цяло. За да сме здрави и пълноценни трябна да си имаме половинките до себе си колкото се може повече време. Така енергийните просеси и при двамата протичат пълноценно.

Та

Андрогина е естественото състояние на завършеност на микрокосмоса, в който енергиите циркулират пълноценно. Символ на тази пълнота е жезълът на Хермес /Меркурий/

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Та затова в началото Абсолюта еманира един мъж-жена, андрогин, с пъноценна, завършена телесна система.

Но при Второто създаване на човека /сянката на Истинския, Божия син/ описано в Библията, от демиурга в този свят - диалектиката /свят, съставен от противоположности/ и човекът, както и всичко друго, е полярен. Вече не е мъж-жена, а мъж и жена.

Намасте

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Моля да не ми бъде правена забележка, че говоря за Кабала и еврейските тълкувания, тъй като "Битие" е и първата книга от Тора. Наясно съм какво е Петокнижие, Вехт и Нов Завет, както съм наясно и как е оформена Библията в сегашния и вид.

Ами, никаква забележка, разбира се. Ти ясно посочваш източника, върху който се основава твоето тълкуване и най-важното е, че не се опитваш да го налагаш като единствено вярно. Ние тук, не се опитваме да представим традиционната, одобрена от църквата интерпретация, защото тя е добре известна.

Благодаря ти, за мнението! Имам два въпроса: може ли да поясниш дали земния Адам е сътворен от Руах Елохим по техен образ и подобие (Адам Кадмон е творение на Бог, ако съм те разбрал правилно)? Казваш, че Руах Елохим/сътворците снизхождат от Бог, а не са произходни от Него. Имаш предвид, че те са сътворени, а не тъждествени на Бог, нали?

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Valentinus, много благодаря за изчерпателното и задълбочено обяснение! :cool: Значи долу-горе съм улучил основната идея... Имам няколко въпроса, които донякъде съвпадат с тези към Нел и се отнасят към следното:

Та затова в началото Абсолюта еманира един мъж-жена, андрогин, с пъноценна, завършена телесна система.

Но при Второто създаване на човека /сянката на Истинския, Божия син/ описано в Библията, от демиурга в този свят - диалектиката /свят, съставен от противоположности/ и човекът, както и всичко друго, е полярен. Вече не е мъж-жена, а мъж и жена.

Намасте

Както е казано в "Изумрудените скрижали", микро и макро-космосът са идентични (2.Quod est inferius est sicut quod est superius, et quod est superius est sicut quod est inferius, ad perpetranda miracula rei unius). Следователно, първоначалния андрогин е идентичен с Абсолюта, който го еманира като по свой образ (екземплар) и подобие (similitudo), докато примордиалния, земен Адам или прародителя е по-скоро копие на демиурга... Или нещо ги оплетох нещата.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ами, никаква забележка, разбира се. Ти ясно посочваш източника, върху който се основава твоето тълкуване и най-важното е, че не се опитваш да го налагаш като единствено вярно. Ние тук, не се опитваме да представим традиционната, одобрена от църквата интерпретация, защото тя е добре известна.

Благодаря ти, за мнението! Имам два въпроса: може ли да поясниш дали земния Адам е сътворен от Руах Елохим по техен образ и подобие (Адам Кадмон е творение на Елохим, ако съм те разбрал правилно)? Казваш, че Руах Елохим/сътворците снизхождат от Бог, а не са произходни от Него. Имаш предвид, че те са сътворени, а не тъждествени на Елохим, нали?

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Valentinus, много благодаря за изчерпателното и задълбочено обяснение! :cool: Значи долу-горе съм улучил основната идея... Имам няколко въпроса, които донякъде съвпадат с тези към Нел и се отнасят към следното:

Както е казано в "Изумрудените скрижали", микро и макро-космосът са идентични (2.Quod est inferius est sicut quod est superius, et quod est superius est sicut quod est inferius, ad perpetranda miracula rei unius). Следователно, първоначалния андрогин е идентичен с Абсолюта, който го еманира като по свой образ (екземплар) и подобие (similitudo), докато примордиалния, земен Адам или прародителя е по-скоро копие на демиурга... Или нещо ги оплетох нещата.

Точно!

Прародината ни е извън битието, неподвластна на разрухата. Там са монадите ни, нашите първообрази.

Не, андрогина не е идентичен с Абсолюта, но произхожда и същевременно в друг аспект е частица от Него.

Андрогина /за да опростя изказа, в предишни постове го представих като синоним на монадата/ е вече еманирана монадата ни в битието - в най-фините и висши слоеве, наречени от Кант ноуменален, сиреч причинен свят.

Андрогина е с три центъра на същността си - най важния е ядрото в центъра /част и същевременно връзка с монадата, а от там и с абсолюта/, аурата, съставена от седем въртящи се силови сфери, разположени концентрично една в друга около ядрото и един център, една планета на орбита между сферите и ядрото на микрокосмоса. точно тя, тази микрокосмична планета е връзката, непрекъснатото единство с другите микрокосмоси - андрогини. Състоянието им на съществуне е в постоянна връзка, енергиен и субстанциален обмен и свързаност. Затова се говори на състояние на пелманентна Любов, на живот в непрекъсната любовна свързаност на отделните микрокосмоси. И заедно участват в осъществяването на плана на Великия Архитект /едно от имената, страните, аспектите на Абсолюта/.

Така, ама нещата за някои от тях се променили,когато в процеса на развитието /развитие има само в битието, не и в надбитийния, в царството на Абсолюта/ на Универсума някои от еманантите на монадите работят в Седма космическа област - Алхимичната работилница на боговете. Тази област е първоначалната, неопорочена диалектика - място, подходящо за работа със сили, субстанции и енергии. Това с езика на Библията е Райската градина. Какво се случва, ще си говорим пак като я докараме /ако я докараме/ до Грехопадението.

--------------------------------------------

Приятели, моля Ви да не ми вземате дивотиите на сериозно - най-много като приказчица или шега, щото тук съм нацвъкал шебешки "мисли", които не бива да се свързват нито със западната езотериа, нито с каквото и да било друго сериозно нещо.

:angry22:

........................

--------------------------------------------

Приятели, моля Ви да не ми вземате дивотиите на сериозно - най-много като приказчица или шега, щото тук съм нацвъкал шебешки "мисли", които не бива да се свързват нито със западната езотериа, нито с каквото и да било друго сериозно нещо.

:)

:rolleyes:

В никой случай на сериозно, само на маса и то с предварително подготвени сериозни аргументи :P:hush:

за всеки случай ви запазих разговора и ще продължа да го правя.

Валентин миналата година нашата приятелка Су лекинко се беше чалнала по въпроса за Сътворението, та и занесох и част от вашия разговор със Скепсис. Мисля, че ще и бъде интересно да чуе и вашите разсъждения.

http://subtle-bg.com/Forum/index.php?showtopic=970&st=0

Моля да ме извините и Валентин в последствие изтрий поста ми.

Моите поздравления за нивото на дискусията която провеждате.

Благодаря!

В никой случай на сериозно, само на маса и то с предварително подготвени сериозни аргументи :P:hush:

за всеки случай ви запазих разговора и ще продължа да го правя.

Валентин миналата година нашата приятелка Су лекинко се беше чалнала по въпроса за Сътворението, та и занесох и част от вашия разговор със Скепсис. Мисля, че ще и бъде интересно да чуе и вашите разсъждения.

http://subtle-bg.com/Forum/index.php?showtopic=970&st=0

Моля да ме извините и Валентин в последствие изтрий поста ми.

Моите поздравления за нивото на дискусията която провеждате.

Благодаря!

-----------------------------

О, не, Вили, съжалявам, но няма да го изтрия този пост - поздравленията са към всички пучастващи в дискусията, нали?

А Су беше хвърлила доста труд, и аз там нещо бях пейстнал...може пък и да продължим някой път.

-----------------------------

О, не, Вили, съжалявам, но няма да го изтрия този пост - поздравленията са към всички пучастващи в дискусията, нали?

А Су беше хвърлила доста труд, и аз там нещо бях пейстнал...може пък и да продължим някой път.

Именно !

За мен ще е удоволствие да следя разговора ви и тук и там . :hush:

Благодаря ти, за мнението! Имам два въпроса: може ли да поясниш дали земния Адам е сътворен от Руах Елохим по техен образ и подобие (Адам Кадмон е творение на Бог, ако съм те разбрал правилно)? Казваш, че Руах Елохим/сътворците снизхождат от Бог, а не са произходни от Него. Имаш предвид, че те са сътворени, а не тъждествени на Бог, нали?

Бог е мозъкът, а Творците - изпълнителите(най-опростено казано). Йехова е един от Творците, а Адам Кадмон(небесния) е всъщност Петият Адам. Преди него е имало четири опита да бъде създаден човек така, че да може да му бъде дарена душа.

Вал е казал другото. Нашата родина е другаде. Мисля, че в темата за суфизма бях пуснала една суфи приказка, която е много лесна и приятна за четене и обяснява по доста достъпен начин тази трудна за възприемане материя.

Само да не пропусна, че има нещо, което не казахме.

"И Бог каза: Да произведе водата изобилно множества одушевени влечуги, и птици да хвърчат над земята по небесния простор."

Те са рожба на водата.

Радостна вест за еволюционистите. :P

Бях писал що е Бог според Паалла и Хоол! Самоосъзнаваща се информация с носител торсионно поле! "Завихрянето в полето води до повишаване концентрацията на информацията в даденият участък! Когато концентацията достигне своя максимум и информацията е обърне навътре, тоест започне да се самоосъзнава вихърът изчезва, появило се е съзнание със собствена индивидуалност, понеже една индивидуалност не може да съществува в друга такава тя се отделя или я отделят (второто е по вероятно) и започва да води самостоятелно съществуване!! Спори се дали Бог иницира завихрянето или това е естествен процес! Енергията на вихъра преминава в кинетична такава и остава в съзнанието поддържайки съществуването му! Една душа е поела своят път!" Паалла и Хоол Вие дискутирате създаването на носителя което не е от съществено значение!

Прародината ни е извън битието, неподвластна на разрухата. Там са монадите ни, нашите първообрази.

Тази идея всъщност не принадлежи на Платон, както масово се твърди, а има дълбоки корени в най-дълбоките и архаични пластове на нашето подсъзнание. С това не искам да кажа, че архаично е идентично на примитивно. Заслугата на Платон е, че съумява да валоризира (преостойности, преоцени) онтологичната и епистемологичната парадигма на древните. Баси, как завързано го казах. Ще пробвам по-просто. В архаичното мислене външния свят и вътрешните преживявания придобиват значимост само като отражения на една по-висша реалност или божествен архетип, които те възпроизвеждат и преповтарят. Ще спестя примерите като ще посоча само един, който е по темата за Сътворението - Коледно-Новогодишните празници...

Не, андрогина не е идентичен с Абсолюта, но произхожда и същевременно в друг аспект е частица от Него.

Андрогина /за да опростя изказа, в предишни постове го представих като синоним на монадата/ е вече еманирана монадата ни в битието - в най-фините и висши слоеве, наречени от Кант ноуменален, сиреч причинен свят.

Благодаря ти за пояснението. Изразих се неточно като казах, че Абсолюта е идентичен с андрогина. Всъщност това, което казваш много близко до разбирането на Адвайта-Веданта за Паратман... Може ли мъничко за монадата и връзката и с Абсолюта? Това ми се вижда много важно за разбирането на целия процес, имайки предвид следното, за което бих попитал като му дойде времето:

Андрогина е с три центъра на същността си - най важния е ядрото в центъра /част и същевременно връзка с монадата, а от там и с абсолюта/, аурата, съставена от седем въртящи се силови сфери, разположени концентрично една в друга около ядрото и един център, една планета на орбита между сферите и ядрото на микрокосмоса. точно тя, тази микрокосмична планета е връзката, непрекъснатото единство с другите микрокосмоси - андрогини. Състоянието им на съществуне е в постоянна връзка, енергиен и субстанциален обмен и свързаност. Затова се говори на състояние на пелманентна Любов, на живот в непрекъсната любовна свързаност на отделните микрокосмоси. И заедно участват в осъществяването на плана на Великия Архитект /едно от имената, страните, аспектите на Абсолюта/.

И още един въпрос. Имам обща и теоретична представа от гносицизма и херметизма. Знанието, което споделяш е по-близко до херметизма или греша?

Още веднъж благодаря и извинявай, че аганжирам времето ти и вниманието ти. :P

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Нел, искаш да кажеш, че е имало четири неуспешни опита? Баси... То кат гледам и ние сме брак. :mad:

"И Бог каза: Да произведе водата изобилно множества одушевени влечуги, и птици да хвърчат над земята по небесния простор."

Те са рожба на водата.

А символиката на водата е много важна наистина и следва да и отделим внимание.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бях писал що е Бог според Паалла и Хоол!

Но не ни каза кои са Паалла и Хоол. А торсионните полета са модерна псевдонаучна фантазия, уважаеми Октим. Нагаждането на религията към науката е обречен подход. Първо, че резултатите са антинаучни и второ, че научните парадигми и хипотези също се променят. Ако утре някой докаже, че теорията за Големия Взрив е погрешна какво ще правим? Ще нагласим нашите разбирания за бог към поредната, нова и окончателна научна теория ли? ;)

Но не ни каза кои са Паалла и Хоол. А торсионните полета са модерна псевдонаучна фантазия, уважаеми Октим. Нагаждането на религията към науката е обречен подход. Първо, че резултатите са антинаучни и второ, че научните парадигми и хипотези също се променят. Ако утре някой докаже, че теорията за Големия Взрив е погрешна какво ще правим? Ще нагласим нашите разбирания за бог към поредната, нова и окончателна научна теория ли? ;)

Всяка практика може да се облече в кипра теория, но не всяка теория може да си намери практиката!

За торсионните полета, ще видим!

Защо все избягваш отговора за П. и Х. след като се позоваваш на тях?

Нел, искаш да кажеш, че е имало четири неуспешни опита? Баси... То кат гледам и ние сме брак. ;)

Вместо да одухотворяваме материята, материализираме духа :)

Няма значение какво казвам аз, Скептик. Така казват древните...

Съвпадение ли е, че и в Попол Вух се споменават повече от един Творец и няколко(четири) неуспешни опита да се създаде човек и пети-успешен(при един от опитите са създадени маймуните)? Че Боговете са описани като пламъци, спускащи се отгоре? Че Първите мъже създали в сънищата си своите жени(изключително приказно е описано)и след като създали поколение... си тръгнали...

Кратко лирично отклонение... моля за извинение.

Млъквам! :)

Вместо да одухотворяваме материята, материализираме духа :)

Няма значение какво казвам аз, Скептик. Така казват древните...

Не те репликирах, Нел. Просто изразих учудване. А за маймуните виж ТУК

------------------------------------

За да схванем в езотеричен аспект идеята за андрогина, трябва да си обясним строежа на телесната система и поляризираността на жената и мъжа. Това е доста пространно, така че накратко строежа на микрокосмоса, защото всеки човек е един малък космос, който е подобен на макрокосмоса.

Та

физическо тяло, това, което виждаме,

етерно /жизнено/ тяло, което е енергийния двойник на физическото,

астрално тяло - тялото на емоциите и страстите,

и ментално - тяло на мисленето.

При жената и мъжа са обратно пропорционално поляризирани телата.Отдаващата поляризация ще наречем позитивна /+/,

а приемащана - негативна /-/. Сиреч като тока - от позитивната поляризация протича към негативната праничната енергия /за същността и тук сега няма да говорим/. И така

Ментално тяло /най-финото, на мисленето/ Жена + /отдава/, мъжът - /приема/ Затова мъжете по-лесно схващат интелектуално

Астрално тяло /тямо на емоциите/ Жена - /приема/, мъжът + /отдава/ Жените са по-емоционални.

Етерно тяло /енергиен двойник на физ. тяло/ Жена + /отдава/, мъжът - /приема/ - затова и жените са по-добри екстрасенси.

Физическо тяло - то е ясно, жената - е приемаща, мъжът + - отдаващ. И в леглото и от портфейла :)

Защо го писах всичко това - щото така става ясно, че мъжът и жената са НАИСТИНА две половинки на едно цяло. За да сме здрави и пълноценни трябна да си имаме половинките до себе си колкото се може повече време. Така енергийните просеси и при двамата протичат пълноценно.

Та

Андрогина е естественото състояние на завършеност на микрокосмоса, в който енергиите циркулират пълноценно. Символ на тази пълнота е жезълът на Хермес /Меркурий/

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Намасте

Първо искам да благодаря на Нел за отговора на питането ми.А след това и на valentinus.И понеже в този си пост е засегнал поляризирането на телата-бих попитала тогава не е ли очевидно защо във "почти" всички религии и учения се забранява сексът без брак?!Благодаря още веднъж за отговорите.И това за четирите "неуспешни" опита-интересно е,понеже,доколкото знам Абсолютът е безгрешен,тъй че дали наистина са били "неуспешни"?!А и октим е пуснал интересни цитати...Тъй де-нали Едемската градина беше една?!Бог е само и единствено Един?!А и опитът за създаването на човека беше Един,или...?!А и как бихме могли да одухотворим материята?!Нещо странно ми е...Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

И понеже в този си пост е засегнал поляризирането на телата-бих попитала тогава не е ли очевидно защо във "почти" всички религии и учения се забранява сексът без брак?!

Табуто върху девствеността, Блу, го е обяснил още Фройд. Дай да не търсим под вола - теле. ;)

И понеже в този си пост е засегнал поляризирането на телата-бих попитала тогава не е ли очевидно защо във "почти" всички религии и учения се забранява сексът без брак?!

Духовното целомъдрие е от значение. В езотеричните книги ще намериш какво означава. То няма нищо общо с онова, което разбираме обикновено под "целомъдрие".

Притчата за Мария - Магдалина е интересна също. А в едно духовно целомъдрие въпроса за физическото изобщо не идва на дневен ред, случва се...

А религиозните забрани... канони, закони... писани от книжници... какво общо с Бога имат...

Може би малко в страни от темата, но в т.нар. Библия няма, нито нищо достоверно, нито нищо свещенно. Първо вземете годините на писане на четирите евангелия, после разминаването в детайлите, накрая прочетете книгите на: Ърмън Б. Да предаваш словата на Иисус, изд. Изток-Запад, София, 2007. или Пейджълс И. Гностическите евангелия, изд. Изток-Запад, София, 2006; тогава ще ви стане ясно как текстовете в Библията са били напасвани, пък и да не са, то те самите са толкова безсмислени, че вече се чудя, защо тази книги предизвиква интересен? Все едно някой да се вълнува от "Дързост и красота", за всички ще е по-добре веднъж-завинаги да свържи. Понеже теологията доста дълго време се е чувствала НАД философията, пък и днес имам познати теолози, които живеят в отделен, различен и фанатизиран свят, само искам да кажа, че т.нар. ОТНОЛОГИЧЕСКО доказателство за съществуването на Бога е чисто аналитично твърдение... самата Библия не може да реши, нито проблема за злото, нито дори да бъде етична в съвременния век с остарялите и противоречиви ценности, които налага ...

Може би малко в страни от темата, но в т.нар. Библия няма, нито нищо достоверно, нито нищо свещенно. Първо вземете годините на писане на четирите евангелия, после разминаването в детайлите, накрая прочетете книгите на: Ърмън Б. Да предаваш словата на Иисус, изд. Изток-Запад, София, 2007. или Пейджълс И. Гностическите евангелия, изд. Изток-Запад, София, 2006; тогава ще ви стане ясно как текстовете в Библията са били напасвани, пък и да не са, то те самите са толкова безсмислени, че вече се чудя, защо тази книги предизвиква интересен? Все едно някой да се вълнува от "Дързост и красота", за всички ще е по-добре веднъж-завинаги да свържи. Понеже теологията доста дълго време се е чувствала НАД философията, пък и днес имам познати теолози, които живеят в отделен, различен и фанатизиран свят, само искам да кажа, че т.нар. ОТНОЛОГИЧЕСКО доказателство за съществуването на Бога е чисто аналитично твърдение... самата Библия не може да реши, нито проблема за злото, нито дори да бъде етична в съвременния век с остарялите и противоречиви ценности, които налага ...

----------------------

Прав сте, уважаеми.

Четирите евангелия са пренаписвани и напасвани многократно.

Още по-основно е редактиран Старият завет, който поне 2 пъти е възстановяван по спомен.

Но такава, както писа по-горе Скептика, е съдбата на всички ссвещени книги. И милиарди живеят в тяхния културен ареал,нали?

Вие също, най-вероятно, сте израсъл и възпитан в традицията на една култура, базирана и върху Библията.

И това няма как да се отрече, защото всички ние тук, в Европа, сме такива. И християни, и мюсулмани, и иудеи.

Вие предлагате да се вземе библията и да се отмени.

Както Черния понеделник на нещастните туземци, предполагам?

-------------------------------------------------------------

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=lzv4vno2o8I

-------------------------------------------------------------

• Автор

sisone22 в голяма степен си прав! Библията, както и "свещените" книги на останалите религии са "сапунена" инструкция за изработка и налагане на управление над масите. А простите хора си свидетел, че се увличат от сапунките...Това е характерна особеност в нехуманните общества, където група хора с някакви средства, най-вече финансови и силови се налага над и експлоатира при това не само труда на останалите хора. Естествено освен парите и убийствата, те са разбрали че е нужен и друг инструмент, които да увеличи КПД-то на експлоатираните хора без да се налага да бъдат убивани и измъчвани твърде много от тях,(което намалява използуваемата бройка) или без да се вдига заплащането, (което пък намалява богатството на експлоататора) и тези са намерили нужното средство. Наблюдавали са, че простите хора се увличат и дори вярват на разказвачите на истории и приказки...та така Защо мислите че основната задача на комунизма е да изкорени религията и да образова хората(всички които успее), в противовес на капитализма, където качествено образувание получават само тези, които могат да заплатят огромни суми, с някои отделни изключения на твърде умни деца, които поради различни причини се допускат(главните причини, най-общо погледнато са две: Самите богаташи печелят от това да развият твърде умни индивиди, които да издигнат нивото на научно познание, като евентуално това ново ниво донесе открития и изобретения за удължаване и улесняване живота на богатите и втората причина е, че собствените деца на някои богаташи се провалят в живота, независимо от почти перфектните условия, които са им осигурени, а нали те трябва да си осигурят насленици, които да запазят и увеличат техният бизнес - когато собствените им деца не могат да го направят самостоятелно, трябва най-малкото някакъв достатъчно умен съветник или направо техен заместник) А впрочем има и друга (трета) причина отсяване и допълнително класово разделение - това на степен на познание: Когато нивото на науките се издигне твърде високо над нивото на масовото образование, се достига до етапа, в който вече живеем и в който основното образование пък и средното общо образование(които и нарочно се оставят на ниско ниво или както беше у нас се деградират изкуствено), та при това положение все по-малко деца са в състояние да достигнат познание, което да е достатъчно за влизане във висшите учебни заведения, пресяват се през сито с доста малки дупки, но пък нали има корупция та през ситото бива пробутвани и влизат и тъпанари, но корупцията също е характерна за общество където властват парите... Може и да не изглежда вързано с темата, но връзката е Библията(и другите свещени книги), колкото и странно да изглежда на някои. Та предлагам да разгледаме Библията и в този й конкретен аспект - като инструмент за управление над обикновените хора и как десетте Божи заповеди сякаш не важат за хората натрупали достатъчно пари и власт - също както и светските закони, макар и да се твърди че пред закона всички са равни... П.П. Видях долният пост и аз все повече се чудя оглеждайки се наоколо, в реалният живот къде виждате хора с душа(без кавички)?...Да не казвам справедливост и праведен живот. Макар по-нагоре в темата да се прави опит за отделяне на духовното целомъдрие от моралното, с цел вероятно да се оправдаят изстъпленията на богаташите над т.н. Божии и светски закони, въпреки които богатите са всъщност духовно чисти и необременени - щото духовното целомъдрие е друго и различно от моралното...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Тази идея всъщност не принадлежи на Платон, както масово се твърди, а има дълбоки корени в най-дълбоките и архаични пластове на нашето подсъзнание. С това не искам да кажа, че архаично е идентично на примитивно. Заслугата на Платон е, че съумява да валоризира (преостойности, преоцени) онтологичната и епистемологичната парадигма на древните. Баси, как завързано го казах. Ще пробвам по-просто. В архаичното мислене външния свят и вътрешните преживявания придобиват значимост само като отражения на една по-висша реалност или божествен архетип, които те възпроизвеждат и преповтарят. Ще спестя примерите като ще посоча само един, който е по темата за Сътворението - Коледно-Новогодишните празници...

Благодаря ти за пояснението. Изразих се неточно като казах, че Абсолюта е идентичен с андрогина. Всъщност това, което казваш много близко до разбирането на Адвайта-Веданта за Паратман... Може ли мъничко за монадата и връзката и с Абсолюта? Това ми се вижда много важно за разбирането на целия процес, имайки предвид следното, за което бих попитал като му дойде времето:

И още един въпрос. Имам обща и теоретична представа от гносицизма и херметизма. Знанието, което споделяш е по-близко до херметизма или греша?

Още веднъж благодаря и извинявай, че аганжирам времето ти и вниманието ти. :)

Нел, искаш да кажеш, че е имало четири неуспешни опита? Баси... То кат гледам и ние сме брак. ;)

А символиката на водата е много важна наистина и следва да и отделим внимание.

-----------------------------------

Май стана твърде сложен този разговор - излиза над тъпоумието ми шебешко :)

От тук нататък мога само да демонстрирам високоумие и да словоблудствам, така че отстъпвам на другите приятели да продължат. Пък аз ще подкрепям, където и каквото мога :)

ПП Скептик, бях твърде разтърсен, когато разбрах, че целият подход за анализ на духовното развитие на човечеството не струва. Винаги са ме учили че има едно развитие и надграждане на идеите. И в литературата, и в изкуството, и във философията и т.н. Сиреч, следходните идеи стъпват и доразвиват, или отхвърлят старите. Така в едно колективно творчество се изгражда човешката култура и цивилизация.

Да, ама не.

Оказа се, че са ме учили на хоризонтално мислене, без влизане в дълбочина.

Идеите, стъпили върху съответните традиции, новоизнамерени факти и тенденции са само вагоните, само опаковката, в която се превозва...Благото /нека така, по Хермес го наречем/. С течение на времето вагоните се модернизират, усъвършенстват, променя им се дизайна, вместо парен локомотив - дизел, после електрически...но товатът си е един и същ.

--------------

Всички филосовски системи са една водопроводна мрежа, по-добре или по малко добре изградена, през която Живата вода може да достигне до жадните, до търсещите. Такива са и религиите, и литературата, и изкуствата...и т.н.

Вторачили сме се във водопроводите, които са важни, но са само средство.

Не е ли по-добре да се съсредоточим върху целта - Живата вода?

--------------

Що ги пиша тези шебешки дивотии - щото няма никакво значение дали дадена идея, схема или теза е от херметизма, гностицизма, агностицизма или от която и да е философска, религиозна или духовна система. Важното е да потече там нещо...а не думите.

Но не ни каза кои са Паалла и Хоол. А торсионните полета са модерна псевдонаучна фантазия, уважаеми Октим. Нагаждането на религията към науката е обречен подход. Първо, че резултатите са антинаучни и второ, че научните парадигми и хипотези също се променят. Ако утре някой докаже, че теорията за Големия Взрив е погрешна какво ще правим? Ще нагласим нашите разбирания за бог към поредната, нова и окончателна научна теория ли? :hush:

Уважаеми Скептик,

Ако се задълбаем малко в процеса на творчеството с лекота ще открием, че първо е фантазията и тя просто не може да бъде псевдо!! Пример: Жул Верн! Въпрос от рода на фантазиите: Ако можеш да се срещнеш с прабаба си как ще й обясниш що е то мобилен телефон, цветен телевизор, компютър?

Когато търсим истината трябва да знаем, че когато спора се води в затворена общност се спори върху нюанси! Колко са дяволите върху върха на иглата 10 или 100 спор за бройката!

Убеден съм, че да открием истината трябва да излезем от чашата и да чуем и диаметрално противоположни мнения! В нашият случай истината е там където мненията на науката, религията и уезотериката съвпадат!

Да научните парадигми се променят езотеричните също, само догмите на религиите са застинали за хилядолетия, кое е по-добре?

За да открием истината за Бога, наука, езотерика и религия трябва да се гушнат, да се хванат за ръце не е достатъчно и да тръсят заедно!

"Даже Бог се развива" П. Х. само църквата не!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.