Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Преди това съм се аргументирал достатъчно и видях, че е безсмислено да се задълбочавам.

Ами мълчи си тогава.

на 25.12.2020 г. в 13:49, Myanmar написа:

Кръстеха ли се?

Това не ми отговори.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 44 минути, Myanmar написа:

ще преразгледаш възгледите си за религията, която изповядваш или ще осъзнаеш, че тя те прави по-лош човек и ще я зарежеш.

Сега и жертва ще се изкараш. Доброто атеистче, което съвсем културно си пише в темата и злият религиозен вярващ, го обижда. Ама че в темата ти се събират сигурно поне петдесет обидни обръщения към вярващите  - няма значения. Тя душичката е добричка.

Не знаех, че ти е толкова важно. Мен нищо не ме известява, само число във форума стои.

Не, не ми е важно. Но така или иначе известията се виждат.

Аз чета изцяло само две теми. Това хората със свободно време трябва да се диагностицирате като колите, които се карат много. Съвсем сериозно го пиша!

Споменатите три раздела не са особено активни и не се изисква кой знае колко време. Не че нямам време в момента. Само темата за коронавируса, която вече не чета, е с три пъти повече нови мнения от трите раздела взети заедно.

преди 42 минути, Myanmar написа:

А вярващите най-много искат да са прави. Иначе излиза, че са тъпанари.
На възрастен човек, който вярва в Дядо Коледа бихме се присмивали и бихме си обяснили вярата му с ментални проблеми. Представете си сега, че някой вярва не в историята за добрия старец носещ подаръци на Коледа, а в 5000 страници лъжи? Какви се струва, кажете съвсем обективно?

А невярващите не искат ли най-много това? Грешката ти е, че приемаш и двете за лъжи и от тук  вече идват грешните изводи. А ти как си обясняваш, че милиарди вярват, че има Бог, а никой не вярва, че има Дядо Коледа?

преди 13 минути, Myanmar написа:

Ами мълчи си тогава.

Това не ми отговори.

Не искам. И не, абсолютно никой не се е кръстил. Само прикадихме с тамян преди вечерята, както правим всяка година.

преди 15 минути, Shiniasu написа:

И не, абсолютно никой не се е кръстил.

Ами значи съм бил прав. А ти напълно неадекватен:

на 25.12.2020 г. в 9:10, Shiniasu написа:

Тоя е като грамофон, какво му се обясняваш?

преди 15 минути, ncl написа:

Грешката ти е, че приемаш и двете за лъжи и от тук  вече идват грешните изводи.

преди 1 час, Myanmar написа:

Да не забравяме алтернативата да има поне 4,7 млрд. идиота на планетата ни, вярващи във въображаеми глупости, на които се молят и с които обясняват живота си.

А ти как си обясняваш, че милиарди вярват, че има Бог, а никой не вярва, че има Дядо Коледа?

Господ е победил в наддаването и предлага това, което и всеки политик на избори - невъзможното!

----------------------------------------------------

Вчера бях свидетел на това как дете се радва на подаръци получени от Дядо Коледа. Дядо Коледа ги е хвърлил на терасата, защото това дете няма комин с американските стандарти на камина. Дядото трябва да се адаптира. Всеки родител би искал да донесе такава емоция на детето си. Това би подклаждало традицията да се лъже. Нещо, което иначе и възрастните настояват, че е МНОГО ЛОШО.

преди 24 минути, ncl написа:

А ти как си обясняваш, че милиарди вярват, че има Бог, а никой не вярва, че има Дядо Коледа?

Има и още една причина. За вяра в Дядо Коледа е нужно едни хора да се преструват и да лъжат останалите, което винаги е предпоставка да бъда спипани. Затова и "Господ" не се появява, че лесно ще бъде спипан.

Докато при Бог е нужно да се самозаблуждаваш. Когато имаш изграден морал като дете, той се прилага към условията, в които съществуваш. Примерно катастрофираш с кола, твоите спътници са размазани и убити, а ти имаш само няколко драскотини. Ситуацията може да е следствие на съвсем обективни, правдиви, доказуеми, разбираеми, разумни основания. НО!

Ако си възпитан във Ватикана, ще припишеш чудото на Господ.

Ако си роден в Афганистан, ще припишеш чудото на Аллах.

Ако си роден в Тибет, ... схванахте логиката.

преди 6 минути, ncl написа:

Че няма Бог.

Според мен е логично да няма бог. А научните обяснения на третираните като чудеса, т.е. божествена намеса, събития, подкопават основанията да се вярва в бог.

Иначе аз разгледах всички възможности, дори нещо ново за темата:

преди 1 час, Myanmar написа:

Бог съществува, но никога не е пращал сина си на Земята, никога не е говорил в ухото на шизофреници, никога не се е явявал под никаква форма и никога не е помагал за излекуване на болни, приливни отливи, валяща хума и т.н.

преди 9 минути, Myanmar написа:

Ами значи съм бил прав.

За какво си бил прав? 

преди 10 минути, Myanmar написа:

Господ е победил в наддаването и предлага това, което и всеки политик на избори - невъзможното!

Един политик с желание за влияние, пари и произтичащите от това "удобства" би могло да се каже, че има полза да набира електорат. Бог обаче какво печели според теб? 

Има обаче едно нещо, с което виждам, че се различавам масово от останалите. Ако хипотетично съществува Бог мен не ме е страх от него. Обяснявам си го с това, че аз правя добри неща, само дето не го правя под натиска, че ще горя в олио цяла вечност, нито защото ще получа девственици, които ще лашкам цяла вечност.

Докато при много вярващи усещам някаква гузна съвест, виждам изкупване на стари грехове, виждам често някакъв преломен момент - нещо се случва и ги преобръща, като например да се сетят, че са смъртни, защото са умрели децата им.

преди 14 минути, Shiniasu написа:

За какво си бил прав? 

Че ти грешиш.

Досаден се. Аз водих диалог с търсещия истини за това, че е ненормално да изповядваш някаква идеология, ако не я изповядваш. И това, че оставя къшеи храна по икони не се вписва с твърдата му позиция, че няма бог.

Аз също съм атеист и смятам за неуважителна такава мимикрия. Не ходя да паля свещи, не оставям храна за "бог да прости", не празнувам Коледа, както не празнувам и Ханука. Мога да отговоря като пожелание за добро изкарване "Весела Коледа", но няма да отвърна "Воистина возкресе".

преди 14 минути, Shiniasu написа:

Бог обаче какво печели според теб? 

Тръгваш от грешния извод и търсиш доводите, които биха могли да го подкрепят.

Христос е спечелил цял живот да не работи, а времената преди 2000 години са били адски трудни. Други са го поили, хранили, подслонявали и гледали. Имал е свита от слуги. Да, те са били слуги, защото са папагали, които повтарят думите му, но нямат собствено мнение.

Христос да има "ученици" е все едно така да наречем купуващите книгата на този успешен оратор:

216012.jpg

преди 59 минути, Shiniasu написа:

сега ми излизаш с някакви претенции за засрамване и морал

Това не са мои претенции, а на твоя бог, неморално същество! Ако ли пък твоя Бог не те учи на нещо повече от дребнавост, направи си оценка истински ли е и в какви глупости вярваш.

преди 3 минути, Myanmar написа:

Че ти грешиш.

Досаден се. Аз водих диалог с търсещия истини за това, че е ненормално да изповядваш някаква идеология, ако не я изповядваш. И това, че оставя къшеи храна по икони не се вписва с твърдата му позиция, че няма бог.

И какво като не се вписват? И на мен ми е ясно, че тамянът, който прикадихме на Бъдни Вечер не е нещо, кой знае какво. Да, тамянът има някои пречистващи свойства, но може да се мине и без ритуалите. Не ходих и на църква (църквата беше затворена), иначе щях да отида повече заради приятелката си. Иронията е, че аз съм повече вярващ от всички останали, но ритуалите са важни за тях. Дори и за невярващите. Те така разбират нещата и следват разбиранията си. 

Също ми е пределно ясно, че Исус не е роден на 24-ти и че датата е наследена от по-древен празник в чест на Слънцето. Последното е център на системата от планети към която принадлежим, а това е зоната, от която не само в близко, но и много далечно бъдеще хората няма да излязат. Нормално е Бог да бива отъждествяван с това светило, въпреки че и в древността и сега е ясно, че Слънцето само по себе си не е Бог. Това обаче, че не се знае истинската дата на която е роден Исус, какво значение има? Смисълът на празника не е в това да се отброи просто още една година от дадено събитие. 

преди 12 минути, Myanmar написа:

Има обаче едно нещо, с което виждам, че се различавам масово от останалите. Ако хипотетично съществува Бог мен не ме е страх от него. Обяснявам си го с това, че аз правя добри неща Докато при много вярващи усещам някаква гузна съвест, виждам изкупване на стари грехове, виждам често някакъв преломен момент

Щом правиш добри неща, означава, че си добър човек. Но това не доказва, че няма Бог. А и според теб излиза, че нямаш грехове за разлика от вярващите?

А и според теб излиза, че нямаш грехове за разлика от вярващите?

Нямам грехове, както нямам и душа. Тези думи може и да са получили популярност, но не се ползват с религиозния смисъл, който имат.

Съвестта се нарича "вътрешният съдник". Сега се замислих, че двете с Господ са като едно и също нещо. Но в това (съвестта/морала) се възпитават хората в първите 7 години, т.е. преди още да станат личности и какво напишеш на tabula rasa, това ще му стои до края на живота.

"Запознаването" с Господ също се прави ПРЕДИ човек да се осъзнае като личност.

demotivatory-religiya-8.jpg

Обърнете внимание на бързането да се покръсти дете (на обрязването и др. причисляващи към религия ритуали), ПРЕДИ детето да е изградило своите предпочитания и ПРЕДИ да стане пълнолетен и да има правото да взема самостоятелно решения и да откаже.Правя и лоши неща, отделно, че не почитам светци и прочие, някой да не помисли, че е срещнал светец.

преди 37 минути, Myanmar написа:

Нямам грехове, както нямам и душа.

Определено се нуждаеш от специализирано лечение ...

Но това не доказва, че няма Бог.

Доказателства се прилагат върху неща, за които има признаци, че съществуват. Безсмислена е такава постановка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вярващите (част, разбира се) мислят, че създават зрънце съмнение с такъв въпрос, а единственото, което постигат е да изразят своята когнитивна немощ.

"Но това не е доказателство, че няма Бог" е доказателство, че няма Бог. Прочетете го няколко пъти, докато го разберете и престанете да го повтаряте.

b32c524f-2c38-404f-ad61-d1f7b5238a30

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Определено се нуждаеш от специализирано лечение ...

От хора вярващи в магьосници съвети за здравето си не приемам haha.png

преди 1 минута, Myanmar написа:

От хора вярващи в магьосници съвети за здравето си не приемам

Аз не съм магьосник, а вещер ... ;) 

Но ... хм ... това не бе съвет ... а просто констатация ... 

Да видим до къде ще стигнеш ... :) 

п.п. Лично мен не ме касае ... ти си командваш здравето ... к'во ... ще те изпратя и теб ... :) 

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Аз не съм магьосник, а вещер ... ;) 

Като оставим настрана дружелюбната емотиконка, току що ти нарече всички хора, които не са религиозни, че са психично болни.

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Да видим до къде ще стигнеш ... :) 

Хахахаха, с твоята посредственост се изживяваш като нещо повече. Аз съм този, който прави психологическия експеримент. "Пази боже" опитните мишки да си помислят, че владеят положението haha.png

преди 1 минута, ncl написа:

И все пак има Бог.

Чудесно! Значи ще ти бъде лесно да отговориш на въпроса "Защо?"

Като оставим настрана дружелюбната емотиконка, току що ти нарече всички хора, които не са религиозни, че са психично болни.

Има притча за това, но хайде да видим дали ще я намериш ... Тя не е в Библията или прочие ... 

НО .... хм ... нека да видим какво ще изнамеря от моето "хранилище":

Цитат

Аз каза: Какъв прекрасен ден!

Не-азът отговори: Да, ужасен е!

Азът каза: Слънцето грее, небето е синьо!

А не-азът: Отново този гаден дъжд!

Азът: Красотата е във всичко!

Не-азът отговори: Да, но ако можеш да я видиш!

Азът попита: Нима сетивата не ти стигат?

А не-азът каза: Не сетива ми трябват за това!

Азът: А какво тогава?

Не-азът: Душа!

Азът попита: Нима си  нямаш?

Не-азът отговори: Вече не!

Азът: Защо? Къде е тя?

Не-азът: Ти ми я открадна!

Азът каза: Искаш ли си я обратно?

Не-азът отговори: Да!

Аз каза: Колко ужасен е живота!

Не-азът отговори: Да, живота е прекрасен!

Азът каза: Студено е, денят е мрачен!

А не-азът: Радвай се и на дребните неща!

Азът: Не мога да се радвам на дъжда!

Не-азът попита: Защо? Нима нямаш душа?

Азът отговори: Не, нямам!

Не-азът: Искаш ли моята?

Азът каза: Не! За какво ми е!

преди 6 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Има притча за това

Ако поучителните истории заменяха знанието и пишеха диагнози, на света нямаше да имаме нужда от науки, а само от приказки. Когато го осъзнаеш, ще разбереш, че живееш в приказка.

преди 7 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

А не-азът: Отново този гаден дъжд!

Аз обичам да ходя под дъжда. И когато го правя по улиците съм сам. Значи тази притча я разказвай на някой друг, за мен не важи.

Ако поучителните истории заменяха знанието и пишеха диагнози, на света нямаше да имаме нужда от науки, а само от приказки. Когато го осъзнаеш, ще разбереш, че живееш в приказка.

Ако, но ... само ако ... Ти реално не даваш алтернатива ... увисваш ... разбираш ли ... с голото отрицание = никакъв келепир ... ;) 

току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

... с голото отрицание = никакъв келепир ... ;) 

То религиозните се правят, че издигат душата, пък все за келепир говорят.

И второ, аз допуснах в темата всички варианти за съществуване и несъществуване. Религиозните сте коне с капаци. Изписал съм достатъчно в темата защо ви е страх да допуснете, че целия ви живот е една лъжа. Всъщност, така формулирано, май става ясно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.