Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 1 минута, witness написа:

Обичате да лепите етикети, ясно. Дава усещане за сигурност. Въпреки че предсказването на риска е капризно нещо. 

Ъ- хъ. Първата работа на Адам е била да даде имена (да налепи етикети) на нещата в Градината.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 4 минути, witness написа:
преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Но... запазени за "душата" и бога са все още териториите на морала, естетиката, действията с непредсказуем резултат.  Заради това при риск хората предпочитат да има бог "С Бога напреж и Богородица отдире"

Обичате да лепите етикети, ясно. Дава усещане за сигурност

Аууу, ти още ли му обръщаш внимание на тоя досаден с посредствеността си индивид...?!?

Мисля, че добре и изразително се получава. Хората с нагласи за понятийно мислене, логическо, са склонни да отхвърлят съществуването на бог, докато тези с образно мислене защитават съществуването на Бога. 

Не зная на какво се дължи, но най- близо до ума ми е, че при преобладаване на образно мислене митовете са по- важни от понятията, а идеята за Бог е в по- голямата си част мит, отколкото описание на атрибути, материя и взаимоотношения. 

Много интересно. 

преди 11 минути, Търсещ истини написа:

Ъ- хъ. Първата работа на Адам е била да даде имена (да налепи етикети) на нещата в Градината.

Да, това е интересен елемент от историята. 

преди 14 минути, kipen написа:

"Физиката" е подхода на Логоса, а ти застъпваш и подхода на Ероса...права си, но при твоето предложение, Животът би следвало да го описваме като чувство, а те чувствата малко трудно се описват еднозначно и не може да има дискусия, а само съпреживяване.

Пак или-или. Всъщност за по-пълна картина на света са нужни и двете, развитието на едното за сметка на другото е едностранчивост и в крайна сметка изкривяване. 

преди 47 минути, kipen написа:

Без Време няма Движение!

това е валидно само до начина по който човека възприема и отразява/реагира. Само заради него и само според него - за да регистрира движение, за да се ситуира и той самия като "движещ" въвежда 'ВРЕМЕ'.

Дали, какво, кое, колко... са човешки производни, свързани само с човека. Отразяваме и това е единственото с което разполагаме - колкото и да е то.

преди 6 часа, kipen написа:

В природата всичко е в пропорции,

Ето - и това също е пак до "човешкото" и Човека. Въобще не е до "природата", а това, което човека постулира като "природа" и че отражението има своите ограничения.

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

Първата работа на Адам е била да даде имена

едва ли - никой не е записвал. Може и да не е бил Адам, може да е измишльотина...  :) А и защо да има точно сега някакво значение?

преди 15 минути, witness написа:

Всъщност за по-пълна картина на света са нужни и двете

айде пак - СВЕТА и картината му :) - колко и "пълна да е картината" тя не е СВЕТА. Едни пълнят картината с приказки, други - с герои, трети - с истории, четвърти - с фантазии. Никога не е "достатъчно пълна" и така или иначе никога няма да стане "СВЕТА".

преди 7 минути, _ramus_ написа:
преди 33 минути, Търсещ истини написа:

Първата работа на Адам е била да даде имена

едва ли - никой не е записвал. Може и да не е бил Адам, може да е измишльотина...  :) А и защо да има точно сега някакво значение?

Стига, бе. Трябва ли да слагам винаги емотикон, че се шегувам?

Намекът бе, че за да се изследва нещо, то първо трябва да се наименова.

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

че за да се изследва нещо, то първо трябва да се наименова.

Не е задължително - има различни подходи. Байдъуей - аз също се шегувах и дори сложих емотикон. :)

преди 37 минути, kipen написа:

За "сънищната реалност" - извинявай, но тази литературна боза какво общо да има с "реалностите" и точно с "чии"? :

".....О п и я н е н и е т о   от   с т р а д а н и е т о   и   к р а с и в и я т   с ъ н   имат свои различни светове на богове: с всемогъществото на същността си първото прониква в най-съкровените мисли на природата, то познава страшния нагон към живот и същевременно постоянната смърт на всичко, встъпило в битие; боговете, които сътворява, са добри и зли, приличат на случайността, плашат чрез внезапно появяващата се планомерност, безмилостни са и без радост от красивото. Те са сродни с истината и се приближават до понятието: рядко и трудно се сгъстяват до форми. Съзерцаваш ли ги, се превръщаш в камък: как може да се живее с тях? Но човек и не трябва да го прави: това е тяхното учение. ..."

Сигурен ли си че можеш смислено да обясниш какво е имал предвид автора с тия... словесни поредици и на колко "цигарки" е бил? :)

преди 9 минути, Търсещ истини написа:

Намекът бе, че за да се изследва нещо, то първо трябва да се наименова.

Не е задължително. Може да си преследваш момиче без да ѝ знаеш името. Познавам един такъв стокър.

преди 36 минути, Търсещ истини написа:

Хората с нагласи за понятийно мислене, логическо, са склонни да отхвърлят съществуването на бог, докато тези с образно мислене защитават съществуването на Бога. 

Ще го кажа другояче. Преди науката всеки е вярвал във всякакви глупости. Пръчки, Слънце, вятър, реки, албинизъм, алпинизъм - богове отвсякъде. След откриване на науката е все по-трудно да се вярва в тези неща.

преди 31 минути, _ramus_ написа:

айде пак - СВЕТА и картината му :) - колко и "пълна да е картината" тя не е СВЕТА. Едни пълнят картината с приказки, други - с герои, трети - с истории, четвърти - с фантазии. Никога не е "достатъчно пълна" и така или иначе никога няма да стане "СВЕТА".

Из-за того, что целый мир и все явления - это рисунок, из рисунка проявляется и человеческое существование; из рисунка проявляются и будды-предки. 9. Если все обстоит таким образом, нет иного средства утолить голод, кроме нарисованной лепешки. Без нарисованного голода вы никогда не становитесь истинной личностью. Нет иного понимания, нежели нарисованное удовлетворение. На самом деле без нарисованного голода нельзя достичь утоления голода, утоления не-голода, неутоления голода и неутоления не-голода; о них без него нельзя говорить. В течение некоторого времени изучайте все это как нарисованную рисовую лепешку. Когда вы поймете это значение своими телом и умом, вы до конца овладеете способностью поворачивать вещи и быть повернутыми вещами. Если это не сделано, сила изучения Пути еще не реализована. Ввести в действие эту способность - значит осуществить рисунок просветления.

"Габьо" Доген

преди 51 минути, Myanmar написа:

Преди науката всеки е вярвал във всякакви глупости. Пръчки, Слънце, вятър, реки,

То и сега е така. Въпрос на нагласа. Вярваме в какво ли не.

Малко отклонение за Книгите:

По- напредналите вярвания имат Книги. Ето, и Доген е писал, та е останал. Заради това еретическите книги на богомили, катари и албигойци незабавно са изгаряни. Заради това и ние нямаме висока религия... то, и много висока наука нямаме. Дано Анжел ни отсрами и напише нещо проникновено, ама щом и Беинса Дуно не можа, нямам големи надежди.

Аз продължавам да мисля, че митовете за божества добиват голямо значение в умовете на хора, с образно мислене. А такива има много и не изчезват. Аргументите за тях минават без последствия. Мит мита измества.

преди 2 часа, witness написа:

Пак или-или. Всъщност за по-пълна картина на света са нужни и двете, развитието на едното за сметка на другото е едностранчивост и в крайна сметка изкривяване. 

В тази ти теза има практично предложение! Но не забравяй, че не са "нужни" само "двете", а и "трето". То "третото" "изправя изкривяванията". Както има Джнана йога- "пътят на ума", "инструментариум" от която ползва в негативирането си Рамуса, така има и Бхакти йога - "пътят на любовта", за която подсещаш и ти. Ама има и Карма йога - "пътят на действията".

Квото и да си мислим или чувстваме, това което "изправя"(синхронизира с реалността) родената от Въображението ни Фантазия ("Съновидение" за света, ако требва да е по Ницше) е взаимодействието с действителността. Тя "действителност" за тва в корена си се състои от "действие", щото чрез действията си валидизираме взаимовръзката ни със Света, такъв какъвто е в момента от субективното ни "усещане" за Времето, нужно за да има действие. А качеството на взаимодействието ни ?!? Ми "квот почукало, таквоз се обадило".

преди 1 час, _ramus_ написа:

Сигурен ли си че можеш смислено да обясниш какво е имал предвид автора с тия... словесни поредици и на колко "цигарки" е бил? :)

Ами самопроизведените ни "цигарки" много добре знаеш че си имат име - ДМТ! :)

Ама да искаш от мен да предприема неефикастни действия?!?! Сам изказа теза за липсата на натрупан, осъзнат контекст у повечето, за да се очаква ефект.

За цитата ти - той е част от есе, да което мога да опиша само субективните си ползи от прочитането му!

Целият текст на есето, дето линкнах, на мен лично ми помогна да се докосна до Ницшиевият поглед към гръцката култура. Успях да си представя доста по-цялостен мироглед на елин от простоватото "обожествяване на природни феномени". Помогна ми да преживея въображаемо поставяне "в обувките" на "общуващия с живите богове" древен грък. Да разбера концепта за дълбоките пластове на психиката чрез метафората на "Олимпийските богове, ходещи по гърбовете на падналите титани" и алегорията на това с подтиснатите страхове и "светлите, божествени" стремежи, "дълбоко" в психиката ми.

Изразявам си мнението само! То може и да бъде възприето като производна на "чука в ръката ми" и склонноста ми "да търся пирони", но това важи за всички от тук пишещите.

Скив къв готин цитат от уикито: "In a 1963 essay collection, Computer Simulation of Personality: Frontier of Psychological Theory, Silvan Tomkins wrote about "the tendency of jobs to be adapted to tools, rather than adapting tools to jobs". He wrote: "If one has a hammer one tends to look for nails, and if one has a computer with a storage capacity, but no feelings, one is more likely to concern oneself with remembering and with problem solving than with loving and hating.", Low of the instrument

преди 36 минути, Търсещ истини написа:
преди 1 час, Myanmar написа:

Преди науката всеки е вярвал във всякакви глупости. Пръчки, Слънце, вятър, реки,

То и сега е така. Въпрос на нагласа. Вярваме в какво ли не.

Бих поставил един прям въпрос.

Ако има хора, които ползват патерицата Бог, хубаво им е да са сред вярващи, харесва им да ги водят с патерицата Бог, то честно ли е да им я отнемаме? Без нея те са като без крака.

Ако вярата си е присъща на някои хора и те не обръщат внимание на научните аргументи, а това е непроменимо- вж. форума, то не е ли по- добре да има някаква съвременна вяра, а не оная- "Бой се от бога, почитай царя"? 

Ако има хора, които ползват патерицата Бог, хубаво им е да са сред вярващи, харесва им да ги водят с патерицата Бог, то честно ли е да им я отнемаме? Без нея те са като без крака.

Патерицата е хубава метафора, но не идеална. Може да заменим думата с розови очила. Да, хубаво се вижда само в розово, но такива хора са лишени от всички останали цветове. И в този случай вярващия прилича на блондинка, която много пламенно защитава тезата, че щом черното и бялото са цветове, значи черно-белия телевизор, който има, е цветен и друг не ѝ трябва.

Така че лечението от сляпа вяра е по-скоро даване, а не отнемане.

Ако вярата си е присъща на някои хора и те не обръщат внимание на научните аргументи, а това е непроменимо- вж. форума

И аз съм си го мислил това. Срещал съм във форума фанатици, които разказват небивалици. Не говоря непременно за богове. И да допуснем, че акъл не може да им се налее. Но, ако не напишеш и другата страна на монетата, ако някой прочете тези небивалици, може да се подведе по тях. Веднага давам за пример темата за вегетарианството, която буквално беше инструктаж за масови убийства и самоубийства, докато не се разписах аз.

Има си някаква отговорност към обществото и когато видиш един боклук да хвърля на улицата боклук, да му кажеш "боклук", не защото смяташ, че ще спре да бъде боклук, а за да не се превърне в норма.

преди 51 минути, Myanmar написа:

Да, хубаво се вижда само в розово

Да ти дам да погледнеш през моите? А как ще отнемете Бог от хората?

преди 4 минути, ncl написа:

А как ще отнемете Бог от хората?

Както се отнемат заблудите и невежеството.

Лелееее, "Стражари и апаши"! Якооооо! 

Колко стинки е входа или е безплатно?:tease:

преди 11 минути, ncl написа:

Нищо не може да направите.

Изкарали сме вида от пещерите. Как нещата не могат ги обяснявай на друг.

С поклони, свещи и молитви не е създаден и един пирон на този свят.

Току що изгледах  Raised by Wolves (TV Series 2020– ) на Ридли Скот - сериал, в който изгубило прогреса си цивилизация се бори да оцелее. Вярващи избиват атеисти. Сменят планетата.

Каквото и да се случи, те виждат в това божия промисъл. Най-забавното е, че се разказва за примитивно християнство - вярата в Митра. Има и гласове в умовете, това ще да е явяването на Бог. Фантастика е все пак.

Филмът е илюстрация как патерицата прави носителя си инвалид.

преди 4 часа, Myanmar написа:

С поклони, свещи и молитви не е създаден и един пирон на този свят.

А обратното - с пирони заковаха молитвите... 

преди 6 часа, Myanmar написа:
преди 6 часа, ncl написа:

А как ще отнемете Бог от хората?

Както се отнемат заблудите и невежеството.

Нека погледнем на метафората за патерицата игрово:

Още древната гатанка на Сфинкса е "Кое е това животно, което сутрин ходи на 4 крака, денем на 2, а вечер на три?" Не може да отнемем патеричката от старите, които на нея се крепят.

Не можем да я отнемем и от тези, които са трайно инвалидизирани. Какви ли не катастрофи стават. Е, ако им бъдат дадени електрически колички с пари на ЕС  ... :) 

Патерицата се ползва и от тези, които заради трайни болки са си оперирали краката и се рехабилитират.Те ще проходят нормално, но в началото им е нужна патерица. Само да не се пристрастят, да решат, че без нея не могат.

Ами тези, които изкачват планини? Как без тояжка? Всякакво се случва. От метафората отидох към това, че много от тези, дето се катерят по бизнес стълбичката, вярват, че божество им е помогнало и стават доста религиозни, попове им освещават новите офиси.... офси :) . Аз бих напомнил, че божеството се появява за да "изясни" ситуации на несигурност, риск, неизвестност, а на катерчещите се по бизнеса и службата всичко им е неочаквано и "Господ да им е на помощ".

Може би избирам несъзнателно метафори, които да оправдават идеята, че патерицата Бог помага в някои случаи. Разбира се, по- хубаво е без нея. Вървиш си сред света и не е необходимо някой да те подкрепя. 

А иначе Бог няма, но е направен от хора за да помага на хора. В някои случаи за да бъде подкарвано стадото към кошарата

преди 21 часа, _ramus_ написа:

ти откъде си сигурна че "въпросния учен е казал точно това"?

Въпрост не е кой го е казал, кога го е казал, и дали точно той го е казал, а същността на казаното и дали е истина или не!

преди 32 минути, Търсещ истини написа:

А иначе Бог няма, но е направен от хора за да помага на хора

Да, и помага!

Но ако не си се уверил и убедил в нещо, не го заклеймявай като неистина.

преди 12 минути, Aumi написа:

ако не си се уверил и убедил в нещо, не го заклеймявай като неистина.

Възмушение

Ей, не ми приписвай "заклеймяване". Това не е мой стил. 

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Възмушение

Ей, не ми приписвай "заклеймяване". Това не е мой стил. 

Цитат

А иначе Бог няма,

Това е твое твърдение!

преди 47 минути, Търсещ истини написа:

А иначе Бог няма, но е направен от хора за да помага на хора.

Значи хем няма, хем е направен от хора? Сигурно имаш предвид измислен?! Че какъв Бог може да е това, ако е измислен от хората?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.