Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 32 минути, _ramus_ написа:

това не е сериозно, ШИ. :) Не е логично - щом са налице "минуси" да е налице въобще "създател". Той е идеален, защо въобще да създава нещо с "минуси", проблеми, негативи?

Много зависи в какъв смисъл бива възприеман създателя. Също и в какъв смисъл е идеален. Религиите разбира се не засягат тези въпроси свързани с Бог като Абсолют и невъзможността подобен Бог да има самосъзнание, както и да осъществява съзнателен избор. Това е рамката, която обуславя всичко съществуващо и която не може да бъде изменена - Парабраман, Ейн Соф, Естествения ред на нещата и др. Това, което е Бог, но вече като ограничена проява на споменатото, притежаващо избор, променящо се, развиващо се и създаващо, идва след това. То притежава съвършенството само като потенциал, който следва да разгърне. И в случая може би е ясно, че въпросното ограничено същество е Бог само в определени граници. Няма да задълбавам, а и ми е невъзможно да представя нещата така, както ги виждам в цялата им сложност и взаимообвързаности. 

Светът в който живеем се влияе от всички същества в него. Няма как този свят да е съвършен, след като е съставен (буквално съставен, а не населен) от несъвършени същества с различна степен на осъзнатост - от елементите, през минералите, растенията, животните до хората включително. Всичко се развива освен Абсолюта - безкрайното и съвършеното, което може да бъде само едно, защото съществуването на второ би било абсурдно. И единственото възможно, което може да бъде породено от него са негови ограничени и несъвършени, но развиващи се модификации. 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 14 часа, Shiniasu написа:

Наличието на следи доказва наличието на причина. Но в случая с Бог следи признати от науката няма.

Наличието на следи означава, че нещо е променило средата. А щом я променя, повлиява, значи е съществувало към момента. Това нещо е обикновено физически обект във физическата среда или социален в социалната, обаче като не знаем що е конкретно, приемаме, че е Бог. 

преди 14 часа, Myanmar написа:
преди 14 часа, petie1 написа:

Повече от 4 са според фижиката

Няма такова нещо. Ако говориш за евклидови пространства и неща от теоретичната математика е едно, ама за описание на реалността са точно 4. Нито повече, нито по-малко.

Продължавам по въпроса за физическите измерения само за да стане ясно съвременното състояние на науката, а тя твърди, според Уики че

Цитат

За разлика от елементарните частици, които са без измерения, или точкови по определение, струните са едномерни обекти.

преди 14 часа, Myanmar написа:

В целият този път на търсене на истината не ти ли втръсна от религиите

Гледам на религиите като на сборници с митове. Чета с интерес. Отбягвам ги като организация- църква. Там е пасмината, която чувствам, че ще ме притиска.

Най - голямите доказателства сега за сега ,че има Господ - Бог (  Висш Разум )  са ,,чудодейните изцеления ". Отписани тежко болни на ,които са им казали ,че им остават броени дни или седмици ,а се възстановяват и реално медицината няма обяснение за изцелението. Медицината няма обяснение ,но вярващите имат - и това е намесата на ,,Висшия разум " . 

Да се приближим към темата

За да потвърдим, ЗАЩО няма бог, най- добре е да обясним какво е бог и оттам да изведем защо такова нещо не може да съществува.

Бог е трансцендентален.

Представата за "Отвъдно" е интересна. Тя по определение е нещо което не можем да познаем точно. При това понятие, не можем изобщо да определим с познатите средства нещо,защото то по принцип е непознаваемо. Тази хитринка не е нещо лошо, стига да не се абсолютизира. НЕПОЗНАТОТО Е НЕЩО, КОЕТО ОЩЕ НЕ Е ОПОЗНАТО.

Малко отклонение за квадратурата на кръга.

За да определим квадратурата на кръга, вписваме в него квадрат и описваме около него друг. Лицето на квадрата лесно се изчислява, а квадратурата на кръга е някъде между тях. За да е по- точно можем да впишем и опишем шестоъгълник. Може и дванадесетоъгълник. Може и 24 ъгълник и т.н. Въпреки това остава нещо неясно. Именно това, "неясното", прави Бога и числото Пи трансцендентни. 

Това, че Бог пребивава в това презгранично пространство предизвиква определено съчувствие. Числото Пи е определено до не-знам-кой-си знак, а Бог е изтласкан от областта на сътворяването на света и живота. Дори и в областта на психиката, сънищата и виденията, нещата се изясняват и Бог бива изтикван малко по малко. 

Аз лично нямам кой- знае какви претенции да го изтикаме и от там, защото, както спомена съфорумец, има необясними изцеления, а вярата в тях, често много помага. Вж. плацебо. 

Душата

Този "къс от Бога, който е в нас", малко по малко се изяснява от психологията. Науката... няма да досаждам, но разширява познанията и истината. 

преди 36 минути, Търсещ истини написа:

За да потвърдим, ЗАЩО няма бог, най- добре е да обясним какво е бог и оттам да изведем защо такова нещо не може да съществува.

👌😂 Да - добре ,малко съм объркан от написаното от теб .

Според мен Господ - Бог е ,,Висш разум " с много възможности ,и както ние сме създали ИИ така Този Висш Разум е създал нас .А какви са причините ? За създаването ни . - за добра компания и забавление....

преди 39 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:
преди 1 час, Търсещ истини написа:

👌😂 Да - добре ,малко съм объркан от написаното от теб .

Отговор:

Знаеш, че съм толерантен атеист. Като такъв се отнасям толерантно към вярващите, но търся обяснение защо едни вярват, а други не в Бога. Отнасям се с разбиране към твоето преживяване и с искрено уважение към смелостта да афишираш своята религия. 

Участието ми в темата, а тя е "Защо няма бог", естествено е на страната на атеистите. Търся отговор на въпроса в темата и излагам своите възгледи, като се стремя да удостоверя съждението си, че няма бог.

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

За да потвърдим, ЗАЩО няма бог, най- добре е да обясним какво е бог

Самото заглавие на темата е абсурдно, тъй-като нямате нито едно доказателство, че няма Бог!

Невярващите в съществуването на Бог, следва да докажат съществуването на Ум, Разум, Съзнание, Въображение и др. нематериални понятия в чието съществуване вярват.

преди 20 минути, Aumi написа:

Невярващите в съществуването на Бог

чуруличке, :) Вярването в съществуването на нещо, нито е нещото, нито означава че то съществува.

Доказването че нещо съществува не е еднакво с доказването че то не съществува. Вече ти написаха достатъчно и недей да чуруликаш популистки за въпроси които не разбираш нищичко.

ДОКАЗАТЕЛСТВА и АРГУМЕНТИ са ментални процеси, придружаващи хора, които се занимават с мислене, моделиране, анализ, синтез и са достатъчно зрели за да нямат отношение към размислянето и размишленията си. Както е написана горното чуруликане - някой си чуруликал че 'вярването' следвало да се докаже. :lol6:Вярването не е ментален процес, а е резултат от първосигналност и сработване на защитни психични механизми. И като такова - няма никакво отношение относно 'доказването' на каквото и да било.

Когато човек претендира за "доказателства" за нещо си, той първо е нужно да има подложка от разбиране. Ако не - просто си вярва и не се интересува нито от "нещото, нито от "доказването му".

И моля ви спрете с тия имитации на интелигентност и подражания чрез философски народно-битови фрагменти. Всяка тема се превръща в народен популистки кенеф от хора които са с интелигентност на бълхи и за тях живота е низ от папагалщини и фалшива претенциозност.

преди 11 часа, Aumi написа:

Не разбрахте ли, че Бог не е нито човек, нито животно, нито материално същество, за да остави следи каквито търсите?

Въпросът за 1 млн. леа е като няма земни изражение и е неусещаем, откъде накъде има тупани, които твърдят, че знаят за неговото съществуване?

- Тате, тате, откъде знаеш, че има Бог?

- Така пише в Библията.

- Кой го е написал?

- Едни хора.

- А те откъде знаят?

- Чули са го от други хора.

- А те откъде знаят?

Чакам предложения за отговор.

Не разбрахте ли какво значи трансценденталност?

Че не е реално е превода. Не принадлежи на човешката реалност.

преди 1 час, Aumi написа:

Самото заглавие на темата е абсурдно, тъй-като нямате нито едно доказателство, че няма Бог!

Невярващите в съществуването на Бог, следва да докажат съществуването на Ум, Разум, Съзнание, Въображение и др. нематериални понятия в чието съществуване вярват.

Eто защо е безполезно да се образоват жените ...

Значи трябва да докажем че нещо което не съществува , не съществува ? Как да го направим... с несъществуващи доказателства ?Въображението , съзнанието , ум , разум са свойства на мозъка , ако нямаш мозък не можеш да ги изпълняваш.

преди 20 часа, Търсещ истини написа:

Може ли да се докаже съществуването на нещо без да се характеризира в нито едно измерение?

Зарежи доказателството. Въпросът е как хора са убедени, че съществува нещо, което е трансцендентно и няма изражения на този свят? За да е по-ясно, въпросът ми е защо хора, които няма начин да знаят нещо, твърдят, че го знаят?

преди 11 часа, Shiniasu написа:

Представата за пространственост идва от ума. Очите реално възприемат двуизмерни образи, които умът допълва на базата на вече известното.

Всъщност окото възприема двуизмерно. Очите възприемат триизмерно.

Не случайно си имаме две.

Проблемът е, че сетивата и съзнанието не могат да обхванат повече от три измерения, ако те съществуват.

О, свещена простота! Боже, вече вярвам в Теб, ела и си събери вересиите!

jesus deal with it GIF

Те нямат капацитет за това.

Ти нямаш капацитет за това, ти! Хората имат.

Ако се допусне съществуването на четвърто пространствено измерение

haha.pnghaha.pnghaha.png Майчице, пресвета Богородице, за това ли умря сина ти, да се множи тази неграмотност като чума по овцете...

Сега проверих, онзи, дето не познава долната граница на естествените числа е друг. Мислех, че само двама от пишещите в темата не са ходили на училище, а то няколко си правят конкуренция и се опитват да се надминат един други.

ние осъзнаваме само един разрез в него, едно сечение от цялото. Останалото остава непознато.

Това да не ти е салам бе, Ишиасу, човек може съвсем спокойно да се сети какво е правил вчера. Не му приписвай въображаеми пречки за това. Те са в твоя ум, не в човешките предели.

ham GIF

преди 11 часа, Milkydead написа:

Религиите също търсят бог , но не са го намерили.

Брилянтна мисъл!

преди 34 минути, Myanmar написа:

Всъщност окото възприема двуизмерно. Очите възприемат триизмерно.

Това лесно може да се провери като се затвори едното око. 

преди 37 минути, Myanmar написа:

О, свещена простота! Боже, вече вярвам в Теб, ела и си събери вересиите!

То друго не ти остана, освен да се молиш за помощ от Бог. 

Подобни спекулации с "духовния опит" са чиста проба опит за измама на тези които са лековерни , значи прелестна г-ца като Aumi видяла с "всишия си дух" нещо което ние останалите не сме видели защото тя видиш ли имала екстравагантната способност да открива свръхестествени явления в този свят , а ние сме я нямали тази способност.Каква самонадеяна дупла ...

И тя, горката, много е бягала от училище. Ако Бог запълва пропуските в образованието, за нея наистина Бог е НАВСЯКЪДЕ!

преди 10 часа, Aumi написа:

Бог е трансендентален. И че ние с нашите възприятия и сетива, единствено можем да познаем Неговото съществуване

Трансцендентален означава, че няма измерения в нашия свят - не може да се види, чуе, помирише или усети под каквато и да е форма. И ти твърдиш, че трансценденталното се познавал със сетивата. Е мое ли толкова да не знаеш какво значат думите, които ползваш... Girl Reaction GIF Това е някаква патология при теб, хващал съм те толкова много пъти. Не знаеш и елементарни думи, та какво остава за тези с повече от две срички!

За пореден път пояснявам, че Бог не е материален, и не е човек.

Поясни ни, че за да опознаем нещо НЕматериално трябва да ползваме сетивата, които реагират на материята.

tenor.gif

Нямам намерение да доказвам нищо на никого

Да те питам тогава, какво правиш в тази тема?

Целият свят е проява на Божественото, за което се иска усет и сетивност, която при някои хора все още е в спящо състояние.

Ето я пак надменността. Тя била по-събудена от останалите, усеща нещата, които нормалните хора не усещат. Бръмбарите в главата.

Надявам се, че тези хора ще открият Божесвеното присъствие в живота си рано или късно. 

Изобщо не се надяваш. Изобщо не те е еня за другите хора. В тази тема си за да се покажеш колко си над останалите, как държиш господ за шлифера. Нито ти се обяснява, нито ти се доказва. Тук си да се фръцнеш колко си

самонадеяна дупла

ама ние имаме едни и същи сетива бе жено.Какви сетива имаш ти дето са различни от на другите хора.

Айде събуди я, че нещо сънува, докато опитва да ни убеди, че е по-будна от будните haha.png

преди 10 часа, badr написа:

Телата казваш и сигурно имаш предвид дължина, ширина, височина и време.Представи си обаче телата имат още маса, обем, налягане, температура, импулс и куп други.Те комай станаха повечко от 4.

Знаеш ли какво. Ти си идеалният модератор за раздел Езотерика - нямаш и представа какво е наука, измерения, маса, обем, налягане, температура, импулс и куп други. За теб са просто думи, които свързваш в изречения за да докажеш, че си пропуснал часовете по физика в средното училище и да си придадеш тежест. Обаче имам новина за теб. Това те прави да изглеждаш достолепно само сред други бягали от училище. Защото да съчиняваш глупости не изисква усилия. Глей ся!

С чакрата си имагинерно сублимирам транспозицията на трансценденталния Бог и усещам неговата същност, непонятна за смъртните спящи хора от простолюдието, защото евклидово съм обвързан в общият интелект на космическата дълбочина, която резонира с 5G като кеймтреълс попаднал в черната дупка на мозъчната недостатъчност на хора, имащи наглостта да пиша в темата ми.

Разбираш ли ме сега по-ясно, като ти падам на нивото?

преди 10 часа, badr написа:

Време пространството обикновено се описва с 4 измерения, а не телата.

Когато човек насреща ми бърка пространствено-времевия континуум с обем и маса, се чувствам ето така:

5b19687d-b7a4-493b-8bcf-b2dca24d7e0e

преди 41 минути, Myanmar написа:

Майчице

Никой не може да ти помогне. Примири се. 

В случая написах: ако се допусне съществуването... Най-странното е, че дори и допускания не приемаш и последващите чисто условни разсъждения, ако не кореспондират с нагласите ти. Типично за всеки фанатик. Уж се заявяваш като разбиращ от математика, а точно математиката няма проблем с фигури с повече от три измерения. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

...

Измисли нещо умно. Сега съм зает, ама по-късно ще намина да видя какви сте ги надробили с Бадр Хари.

преди 52 минути, Myanmar написа:

Това да не ти е салам бе, Ишиасу, човек може съвсем спокойно да се сети какво е правил вчера.

И какво като може? 

преди 8 минути, Myanmar написа:

Знаеш ли какво. Ти си идеалният модератор за раздел Езотерика - нямаш и представа какво е наука, измерения, маса, обем, налягане, температура, импулс и куп други. За теб са просто думи, които свързваш в изречения за да докажеш, че си пропуснал часовете по физика в средното училище и да си придадеш тежест. Обаче имам новина за теб. Това те прави да изглеждаш достолепно само сред други бягали от училище. Защото да съчиняваш глупости не изисква усилия. Глей ся!

С чакрата си имагинерно сублимирам транспозицията на трансценденталния Бог и усещам неговата същност, непонятна за смъртните спящи хора от простолюдието, защото евклидово съм обвързан в общият интелект на космическата дълбочина, която резонира с 5G като кеймтреълс попаднал в черната дупка на мозъчната недостатъчност на хора, имащи наглостта да пиша в темата ми.

Разбираш ли ме сега по-ясно, като ти падам на нивото?

А други заклинания имаш ли? И откъде накъде тази тема се явява твоя.

преди 12 минути, Myanmar написа:

Трансцендентален означава, че няма измерения в нашия свят - не може да се види, чуе, помирише или усети под каквато и да е форма.

Може, но частично. Пример е отражението и действителния обект. Същото е изразено и в Пещерата на Платон.

преди 13 минути, Myanmar написа:

Измисли нещо умно. Сега съм зает, ама по-късно ще намина да видя какви сте ги надробили с Бадр Хари.

Ама, разбира се. Ставаш все по-предвидим. 

преди 8 часа, Shiniasu написа:

Няма да задълбавам, а и ми е невъзможно да представя нещата така, както ги виждам в цялата им сложност и взаимообвързаности. 

Ами представи ги просто! Ето:

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9......

10,11,12,13,14,15,16,17,18,19.....

....

....

преди 1 час, Shiniasu написа:
преди 1 час, Myanmar написа:

Трансцендентален означава, че няма измерения в нашия свят - не може да се види, чуе, помирише или усети под каквато и да е форма.

Може, но частично. Пример е отражението и действителния обект

Трансцендентален, като най-разумно според мен, понятие е - отвъд време-пространствен. За това за трансцендентното се съди по "следите", индиректно.

преди 2 часа, Milkydead написа:

Eто защо е безполезно да се образоват жените ...

Значи трябва да докажем че нещо което не съществува , не съществува ? Как да го направим... с несъществуващи доказателства ?Въображението , съзнанието , ум , разум са свойства на мозъка , ако нямаш мозък не можеш да ги изпълняваш.

Да, но тези свойства, също са невидими, но ти вярваш в тяхното съществуване, по индиректните прояви, които са следствия от съществуването на ума, разума, въображението, съзнанието ...

Защо тогава не приемаш да вярваш, че зад проявленията в света, също стои едно Огромно Съзнание, един Висш Разум?

преди 19 часа, Inana.. написа:

Измеренията са 12. 

Ето ти 6! Сигурен съм, че до 12 "си ги напълнила" с ню ейджърски "заемки"

преди 4 минути, kipen написа:

Ето ти 6! Сигурен съм, че до 12 "си ги напълнила" с ню ейджърски "заемки"

Не усещате ли, че е малко смешно в 4-измерен свят да имате начин за представяне (видео или какъвто и да било друг) на n-мерни пространства, където n∈N и n>4?

Не се ли сещате, че това автоматично ще направи нашата реалност повече от 4-(из)мерна? haha.png

Хайде, моля ви, не вкарвайте теоретичната физика в опити да описвате реалността, вие си личи, че само сте чели в нета за нея.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

И какво като може? 

Ами преградите пред човешкото съзнание, които поставяш, са въображаеми, такова. За да се объркаш още повече, разгледай един сън кога и къде се случва като възприятия.

преди 2 часа, badr написа:

А други заклинания имаш ли? И откъде накъде тази тема се явява твоя.

Има един надпис, че аз съм нейн автор.

Не разбрах за какви заклинания говориш, ама ти си знаеш.

Ставаш все по-предвидим. 

С това, че съм непредвидим, нале interested kevin nash GIF

преди 39 минути, kipen написа:

Ами представи ги просто! Ето:

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9......

10,11,12,13,14,15,16,17,18,19.....

Нямам време да прочета, това, което си цитирал, ама наистина ли смяташ, че ще успееш да му обясниш нещо така просто haha.png

Може, но частично. Пример е отражението и действителния обект.

Какво намекваш, че отражението няма физични измерения и не съвсем съществува, а някак си частично ли? Ще ти подскажа, как грешиш, като те питам има ли отражение при липса на светлина?

Същото е изразено и в Пещерата на Платон.

Разкажи де.

преди 17 минути, Aumi написа:

Защо тогава не приемаш да вярваш, че зад проявленията в света, също стои едно Огромно Съзнание, един Висш Разум?

Защото света е хаотичен и се нарежда на принципа на най-малкото съпротивление. А в хаоса няма разум. Разумът е ред. Реките дълбаят там, където почвата е най-мека. Не рисуват изкусни плетеници, не чертаят с водата си сърчица.

В случая написах: ако се допусне съществуването... Най-странното е, че дори и допускания не приемаш и последващите чисто условни разсъждения, ако не кореспондират с нагласите ти.

Абе пич, ти си математически инвалид! На мен ли ще ми даваш акъл на тази тема, като имаш пропуски от средното си образование, та си тръгнал за висша математика да ми говориш. Не може да допуснеш, че нашия свят има 4 измерения, защото той има 4 измерения! Даже да си откриеш грешката ли не успя, след като ти се присмивам на "допускането".

fail black and white GIF

преди 16 минути, Myanmar написа:

Ами преградите пред човешкото съзнание, които поставяш, са въображаеми, такова. За да се объркаш още повече, разгледай един сън кога и къде се случва като възприятия.

Не поставям граници. Ти разглеждаш спомените като някакъв вид движение назад във времето, но те не са. 

Колкото до сънищата, защо се опитваш да приравниш съня към будното състояние? Едното е изцяло субективно изживяване. В него няма нужда от външни ориентири за определяне на време. Достатъчно е да е налице последователност в изживяването. Причина водеща до съответното следствие - просто няма как да избягаш от взаимизависимостта между тях. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.