Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

току-що, Myanmar написа:

То религиозните се правят, че издигат душата, пък все за келепир говорят.

Първо: В теб е представата, че аз съм религиозен!!! :) 

Второ: Ти не може да вденеш какво е вяра!!!

Трето: Нормално е да отричаш всичко извън себе си!

Анализирай това!

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ти не може да вденеш какво е вяра!!!

И за това съм писал в темата, а ти си го чел - надменността, идеята, че едни са по-хора, че едни са избрани, че вярата е за богоизбрани, бла-бла-бла. Ти просто не можеш да водиш конструктивен разговор. Вярваш си, останалите са психично болни, уплътняваш си пенсионерската почивка и това е. А аз имам по-важни неща, примерно стана време за Била в следпенсионерско време...

преди 1 минута, Myanmar написа:

И за това съм писал в темата

Какво си писал в темата е ясно, но въпреки това не можеш да докажеш, че няма Господ ... ;) = Бог, Човеко-Бог, Свети Дух ... ;) 

Ти си никой пред един вярваш ... гледай си живото в там където си и не давай съвети, че няма Бог ... :) 

преди 12 минути, Myanmar написа:

надменността, идеята, че едни са по-хора, че едни са избрани, че вярата е за богоизбрани, бла-бла-бла.

Е, и науката е за избрани. :) Иначе - да, вярата е за богоизбрани. Тя е дар от Бога, но не се дава, защото някои хора са нещо повече от други. Нито пък че са заслужили повече от други. Пожелавам на всички да получат този дар. Весели празници.

преди 1 час, Myanmar написа:

Тръгваш от грешния извод и търсиш доводите, които биха могли да го подкрепят.

Това беше въпрос, а не довод. За да се стигне до извод, той трябва да е предшестван от въпроси на които да се отговори. 

преди 2 часа, Myanmar написа:

Христос е спечелил цял живот да не работи, а времената преди 2000 години са били адски трудни.

Това няма как да знаеш, но много държиш на него. 

Освен това въпросът се отнасяше не до живота на Исус, а до ползата за Бог/Боговете, ако ги има, да управляват хората. 

преди 2 часа, Myanmar написа:

Това не са мои претенции, а на твоя бог, неморално същество!

Как разбра това? Претвнциите са си точно твои. Аз не искам някой да вярва в Бог, нито пък Бог го иска. Не съм тръгнал да убеждавам колко безсмислено е да се вярва, нито пък Бог. За мен е важно всеки да е свободен в избора си на път, който следва. Религиите нищо не задължават, но посочват последствията и удачния път. Претенции са когато налагаш и настояваш на своето. А това не мисля, че може да се отнесе до Бог. 

преди 3 часа, Myanmar написа:

ОК. Да допуснем, че ти си права. Това ми звучи като едно от най-смислените неща, които съм чел в този радел.

Нека допуснем, че на фона на общия им произход и сходства в теологията, преподаваните ценности и обещания, най-популярните религии всъщност говорят за един и същи бог.

Аз бих стигнал и по-далеч. Бог съществува, но никога не е пращал сина си на Земята, никога не е говорил в ухото на шизофреници, никога не се е явявал под никаква форма и никога не е помагал за излекуване на болни, приливни отливи, валяща хума и т.н. Но е точно това, което описваш - дори любов, безграничен, всезнаещ, всеможещ.

Една от най-отблъскващите черти на настоящите богове е, че те избирателно нямат сношение с хората - не си общуват с тях.

Абсудното при религиите е, че въпреки, че твърдят, че Бог е един, никоя не иска да признае, че богът за който става въпрос в другата религия, е същия единствен Бог, за който се говори в конкретната религия.

Дори и повечето последователи на аврамските религии, които имат един и същи корен, трудно приемат, че техният бог е същият в който вярват другите.

Абсурдно е също, че християните например вярват, че там Горе, ще има отделен Рай за християни, и мюсюлманите и юдеите, няма да са в техния Рай, защото за да идеш там, трябва да си повярвал в Христос като в Бог или Божи син, а нито едните не приемат това.

Юдеите, предполагам /тук нека Валкирия каже/, че вярват, че в техния небесен Рай ще има място само за юдеи, защото те са от избрания народ.

Мюсюлманите по същият начин, не биха могли да си представят, че ще съжителстват в един и същи рай с християни и юдеи, въпреки че и трите религии имат един родоначалник.

Доказателства се прилагат върху неща, за които има признаци, че съществуват. Безсмислена е такава постановка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Постановката не е безсмислена. Безсмислени са опитите за доказването й. Двете не са едно и също. 

Интересна позиция

Според вики.ру съществуват нетеистични религии, в които се отрича съществуването на божества- творци и вечни божества. Тези, които съществуват се раждат, умират и прераждат като хората и другите същества. Не само това, но някои смятат, че вярата в бог пречи на постигането на нирвана Тук

Цитат

Некоторые теисты, начинающие практиковать буддийскую медитацию, полагают, что понятие божества не является несовместимым с буддизмом[10], однако мастера буддийской медитации рассматривают веру в Бога как препятствие на пути достижения нирваны[11] — высшей цели буддийской практики[12].

Това е добра позиция- митология и морал без бог.

Ами и на някои религиозни (вкл. Гаутама Буда) им е дошло до ума, че БОГ НЯМА!

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

Аз не съм магьосник, а вещер .

Коренът на "маг" всъщност е голям, велик (маха - от санск.). Вещер и вещица идват от "вещ", т.е. знаещ. Така че тези думи са си комплимент. 

преди 3 часа, Myanmar написа:

В тази егоистична заръка на Бог да няма конкуренция, прозират човешки низки черти, а не смелостта на Бог. Уж Бог ни изпитвал на Земята, а се оказва, че даже дали да го избереш той ти ЗАПОВЯДВА, и заплашва с вечни мъки, ако не го избереш. Та пак казвам, това поведение на съвършено същество ли е или на дребнав човек?
И така, след като религиите взаимно се анатемосват, водят си джихади, кръстоносни походи и други методи за БОГОУГОДНО изколване с гарантиране на Рай, да видим какво показва статистиката:

1. Ако християните са прави, че техния Бог е истинския, значи поне 2,6 млрд. души живеят в заблуда и колкото и да се кълнат и да си вярват, те вярват в ЗАБЛУДА!!!
  2. Ако мюсюлманите са прави, то в заблуда, лъжи и умствено растройство живеят поне 3,4 млрд. души.
  3. Ако индусите са прави, то в заблуда, лъжи и умствено растройство живеят поне 3,9 млрд. души

С много от нещата, които казваш, съм съгласна.

Много хора стават атеисти, най-вече поради религиозни абсурди.

Малко са тези, които вярват в Твореца, без да обвръзват вярата си с някоя религия.

преди 7 минути, Shiniasu написа:

Постановката не е безсмислена.

Добре де, хайде да я разнищим. Готов ли си да ти задам 10 въпроса? Коментар ще имам чак след десетия, макар че мисля, че 5 въпроса ще са ми достатъчни?

Иначе в темата почнаха да прелитат едни "Има господ", "Няма господ".

преди 1 час, ncl написа:

И все пак има Бог.

За да напишеш "и все пак... ", насреща трябва да имаш аргумент в полза на противното. А такъв няма. Така че "Има Бог" е напълно достатъчно. 

А на въпросите ми може да отговаря всеки, който се определя за вярващ, може да ти помагат.

преди 33 минути, ncl написа:

Е, и науката е за избрани. :)

Еми не е вярно това изобщо! В миналото е имало пречки да учиш, защото си беден, не си от потекло или си жена, и то пречки основно базирани на религия, но в днешно време достъпът до информация и условията за учене по всяко време никога не са били толкова достъпни и на символична цена.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

За да напишеш "и все пак... ", насреща трябва да имаш аргумент в полза на противното. А такъв няма. Така че "Има Бог" е напълно достатъчно. 

Така е. А това "и все пак..." беше препратка към една известна фраза.

преди 34 минути, ncl написа:

Тя е дар от Бога, но не се дава, защото някои хора са нещо повече от други.

Ми?

преди 34 минути, ncl написа:

Пожелавам на всички да получат този дар.

А рекламации приемаш ли? Или хвърляш и бягаш?

преди 4 минути, Търсещ истини написа:

В Будизма, не се говори за Един Върховен Бог, но пък за сметка на това се говори за духове и разни божества.

аз допуснах в темата всички варианти за съществуване и несъществуване. Религиозните сте коне с капаци. Изписал съм достатъчно в темата

Повече от всички варианти допусна. И си изписал повече от достатъчно в темата. Недей да скромничиш. 

преди 32 минути, Shiniasu написа:

Това беше въпрос, а не довод.

Това не ти беше нито въпрос в частта, която коментирам, нито довод. Да те питам, санким ме разбереш, защо се съмняваш в съществуването на Феята на зъбките, след като е безспорна истина, че тя разменя зъби за монети и бонбони?

Разбираш ли сега защо в един момент аз ще те приема за глупав? Защото си пишем, но ти не отговаряш адекватно. Не разбираш какво ти е написано, заявяваш, че има бог и питаш нещо, а после странични неща на каквото съм те питал. Как се води разговор така? На теб може и това да ти е целта - да убиеш някакви там 10 часа, но не всеки има този лукс.

преди 1 минута, Aumi написа:

В Будизма, не се говори за Един Върховен Бог, но пък за сметка на това се говори за духове и разни божества.

... които не са безплътни и свръхестествени, а като съществата умират (е, и се прераждат)

И за това съм писал в темата, а ти си го чел - надменността, идеята, че едни са по-хора, че едни са избрани, че вярата е за богоизбрани, бла-бла-бла.

Ама разбира се, че и за това си писал. То от самото цитирано си личи и стойността на писаното. Тя даже и самата вяра не е наясно с нещата, които ти знае за нея. 

преди 4 минути, Търсещ истини написа:

... които не са безплътни и свръхестествени, а като съществата умират (е, и се прераждат)

В сферите за които става въпрос, няма как тези същества да са с физически тела.

.......................

В зависимост от своята карма или съдържанието на складиращото си съзнание (санскр. алая виджняна, тиб. кюн ши) съществата преживяват следните шест сфери или състояния на самсара:

1. Божествена сфера, състояща се съответно от реалност на желанията (камадхату), сфера на формите и сфера на безформеното. Боговете живеят изпълнени от радост и заобиколени от изобилие, но те забравят да практикуват дхарма и така изчерпват своята добра карма.
  2. Сфера на полубоговете – полубоговете имат радост и изобилие почти колкото боговете, но често прекарват времето в свади помежду си.
  3. Сфера на хората – хората страдат от глад, жажда, топло / студено, от разделяне с приятели и близки, но все пак тази реалност е смятана за най-удачна за практикуване на дхарма
  4. Животинска сфера
  5. Сфера на гладните духове
  6. Адска сфера – създанията в ада са подложени на крайни мъчения за цели еони от време. Всъщност има 18 вида ад, с различни видове мъчения от жега до студ, и други мъчения.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Самсара

преди 34 минути, Shiniasu написа:

нито пък Бог го иска

Още един, който знае какво иска Бог и трябва да се вкара в психиатрия. Това е твърдата ми позиция, като говориш на бог е изповед, той като ти говори е шизофрения!

Feeling Dumb Jim Carrey GIF

Препоръчвам ти да се насочиш в темата "Защо ИМА бог". Там пишат неграмотни и се изброяват "чудеса". Разбрах вече, че пишеш, където има активност, но тук си неспособен да кажеш каквото и да било по ТЕМАТА.

преди 37 минути, Shiniasu написа:

ползата за Бог/Боговете, ако ги има, да управляват хората

Blink 182 Reaction GIF

Пич, объркал си темата. И света.

преди 39 минути, Shiniasu написа:

Това няма как да знаеш, но много държиш на него. 

Знам. Пише го в свещената ти книга haha.png

преди 40 минути, Shiniasu написа:

Религиите нищо не задължават, но посочват последствията

- Сине! Избери каквото ти е на сърце, но ако не направиш каквото ти казвам ще бъдеш измъчван в продължение на безкрайно дълга вечност.

haha.png Ти четеш ли се понякога?

преди 17 минути, Търсещ истини написа:

Интересна позиция

Според вики.ру съществуват нетеистични религии, в които се отрича съществуването на божества- творци и вечни божества. Тези, които съществуват се раждат, умират и прераждат като хората и другите същества. Не само това, но някои смятат, че вярата в бог пречи на постигането на нирвана Тук

Да, но в тези религии се вярва в прераждане, в отвъдни светове, вечен живот и в свръх-човршки същества, но последните не са всемогъщи. Така че те са доста близо до теистичните религии. 

преди 41 минути, Shiniasu написа:

удачния път

Път, който те е превърнал в неморално същество, за мен не удачен. Какъв е твоя коментар по въпроса?

преди 27 минути, Aumi написа:

Дори и повечето последователи на аврамските религии, които имат един и същи корен, трудно приемат, че техният бог е същият в който вярват другите.

Всъщност, аз не съм наясно. Те дали го отричат? Или имат разминавания само в тълкуванията на свещените писания, примерно дали Христос е част от триединния бог?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.