Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 24 минути, Shiniasu написа:

т.е. знаещ

Друг е въпроса знаещия какво споделя, с кой, какво и т.н. ;) 

За мен не е проблем, че някой се съмнява. В тоя случай, той е лукав. (За мен!)

Аз нямам колебания в, нито какво зная, нито в какво не зная. Споделям това което зная, но от личен опит, а другото = си има литература, било то специализирана или художествена, но = това е култура, но, да, мога и без нея, за разлика от този който не знае какво е култура. ;) 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 308,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Да, но в тези религии се вярва в прераждане, в отвъдни светове, вечен живот и в свръх-човршки същества, но последните не са всемогъщи. Така че те са доста близо до теистичните религии. 

Темата е за Бог, а те, макар и вярващи имат друга представа за свещените лица, а не за богове. Това означава, че ИДЕЯТА  за божествено зависи от културата и е продукт на човека. Което е цел да бъде доказано.

преди 29 минути, Aumi написа:

Абсурдно е също, че християните например вярват, че там Горе, ще има отделен Рай за християни, и мюсюлманите и юдеите, няма да са в техния Рай, защото за да идеш там, трябва да си повярвал в Христос като в Бог или Божи син, а нито едните не приемат това.

Някога покръстването е било обвързано с данъците. Важна е била бройката. Отделно на неформално задължителните литургии се правят дарения. И всяка религия опитва да маркира децата като свои, за да не изпусне касичката. Не искам да бъда циничен, просто Държавата се е припокривала до голяма степен с Църквата, както в Рим, и това е въпрос на политика и финанси. Пише го и в учебниците.

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

раждат, умират и прераждат като хората и другите същества

Примерно будизма. Ти не знаеше ли, че в будизма нямат бог wow.png

преди 20 минути, Myanmar написа:

Добре де, хайде да я разнищим. Готов ли си да ти задам 10 въпроса? Коментар ще имам чак след десетия, макар че мисля, че 5 въпроса ще са ми достатъчни?

Иначе в темата почнаха да прелитат едни "Има господ", "Няма господ".

Съгласен съм, въпреки че едва ли ще има очаквания от теб резултат. 

преди 28 минути, Shiniasu написа:

Коренът на "маг" всъщност е голям, велик (маха - от санск.). Вещер и вещица идват от "вещ", т.е. знаещ. Така че тези думи са си комплимент. 

То в България всеки десети е комплимент, ама нямат покритие. Това, че някой е наречен по някакъв начин да не го приравняваме, че му е заслужена титла.

преди 11 минути, Търсещ истини написа:

Темата е за Бог, а те, макар и вярващи имат друга представа за свещените лица, а не за богове. Това означава, че ИДЕЯТА  за божествено зависи от културата и е продукт на човека. Което е цел да бъде доказано.

Нищо не означава, ако е от значение, то е само едно: Някои са срещу Бог.

п.п. Опълчват се на Бог, защото смятат себе си за нещо по! Елементарна психология ... 

преди 38 минути, Търсещ истини написа:

Това е добра позиция- митология и морал без бог.

Не върви. Нека бъде обективни - има вярващи хора, защото имат нужда от това да вярват. Включвам в това заблудените във всевъзможни неща - вярата, че извънземните са сред нас, вярата, че сме преродена Клеопатра, вярата, че Дядо Коледа съществува, вярата, че Земята е плоска, вярата, че ваксините срещу детски паралич са излишни... Защо забравяте, че има безброй примери за вяра, на която не вярвате и делите вашата като по-вяра? Говорим все за вяра - абсурдна и недоказуема.

Хубава мисъл ми е това, но друго бях почнал да казвам:

Митология и морал не стигат. Нужен е бог. Както на хората са им нужни затвори за да бъдат хора. В психологията това е израза "моркова и тоягата". Без наказания и заплахи, обърнете внимание, не за още 80 години, а ЧАК ЗА ЦЯЛА ВЕЧНОСТ измъчвания, хората не се ПОДЧИНЯВАТ. А християнството е въведено като религия от император, който иска да налага власт и да централизира властта в... себе си, не бог, ако някой си го е помислил. И цялата концепция за империя е държава, която подчинява други държави. Интересно защо този император е превъзнасян след като е проводник на престъпления в такъв грандиозен мащаб - убийства, робство, изнасилвания, отвличания.

Все едно да направим Адолф Хитлер християнски светец защото е убивал евреи. Нека някой вярващ ми отговори защо Хитлер не е канонизиран?

преди 27 минути, Shiniasu написа:

Повече от всички варианти допусна. И си изписал повече от достатъчно в темата. Недей да скромничиш. 

Не разбрах коментара ти. Аз допуснах, че има бог. Ти успя ли да допуснеш, че няма?

Говорим си кой е отворен към знания, кой е широко скроен и не му пречат конските капаци. Защото повтарянето на нещо като мантра не го прави истина.

преди 29 минути, ncl написа:

Приемам и рекламации. Ако не си доволен, може да го върнеш.

Щях да приема офертата, ако беше валидна.

преди 18 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Аз нямам колебания в, нито какво зная, нито в какво не зная.

Без лоши мисли, ти си дървен философ. Тук бих казал си за да мислиш, а не за да измислиш нещо. Харесва ти да четеш различни светогледи, но без да подлагаш собствените си на реформа. По-подходящ си да пишеш блогове или да станеш влогър.

преди 17 минути, Търсещ истини написа:

Темата е за Бог

Всъщност темата е за свят, в който никога не е имало бог. Нищо, че праволинейните субекти стигат до неизменното Има ли бог?" и "Има бог!".

преди 27 минути, Myanmar написа:

Да те питам, санким ме разбереш, защо се съмняваш в съществуването на Феята на зъбките, след като е безспорна истина, че тя разменя зъби за монети и бонбони?

Ще отговоря съвсем сериозно на този иначе безсмислен въпрос. Не вярвам във феята на зъбките, защото съществуването й не се вписва в представата за света, която съм си изградил. В моя светоглед обаче Бог така, както аз го разбирам, определено има своето логично място. 

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Съгласен съм, въпреки че едва ли ще има очаквания от теб резултат. 

Само едно уточнение, ти вярваш ли в бог, съвсем конкретен бог?

преди 11 минути, Myanmar написа:

Без лоши мисли, ти си дървен философ.

Дори и да е така, то факт е: Ти си никой = анонимен!!!

преди 13 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

п.п. Опълчват се на Бог, защото смятат себе си за нещо по! Елементарна психология ... 

Значи... аз не вярвам в това, че съществува бог, защото... се смятам за по-важен от него?

Не споменавай Психологията напразно, о, еретико!

току-що, Myanmar написа:

Значи... аз не вярвам в това

Не ... мислиш само, че вярваш ... въобразяваш си ... че си велик ... 

преди 15 минути, Търсещ истини написа:

И "защо няма бог"? което си е името на темата, която отвори? 

Извинявай, ама съм написал поне два пъти защо създадох такава тема, която се сля с вече съществуваща. Втория път сигурно преди час-два.

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не ... мислиш само, че вярваш ... въобразяваш си ... че си велик ... 

Значи само комплексари и хора с ниско самочувствие вярват в Бог? Великите хора са безбожници. А най-вярващи са най-големите задръстеняци!!!

Елементарна Психология!

преди 4 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ти си никой

Хайде като ще си говорим така да спреш да си пишеш с никой. На мен няма да ми липсва такъв род комуникация.

преди 2 минути, Myanmar написа:

комплексари

Такова нещо в психологията няма ... 

Ще се изразя по твое: Ти си човека с комплекси!!! 

преди 7 минути, Shiniasu написа:

Не вярвам във феята на зъбките, защото съществуването й не се вписва в представата за света, която съм си изградил.

Има безброй свидетелства за чудеса - на мястото на зъбите под възглавницата се появяват... БОНБОНИ!!! Има милиони хора в историята на човечеството, които вярват в това и могат да го потвърдят. Защо с лека ръка отричаш тяхната вяра?

iИ.дИоNд.Ni, не ползвай думи, които не разбираш.

преди 6 минути, Myanmar написа:

Хайде като ще си говорим така да спреш да си пишеш с никой.

Що?!

Харесва ми да анализирам никоя .... :) 

За човек, който вярва в бог, не е ли цинично да отрича вярата на хора в други неща? В крайна сметка вярата е вътрешно убеждение. Вярващите защитават своите вътрешни убеждения и ако спазват максимата "Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб" би следвало да не искат да причиняват разубеждение и разочарование о вярата за други хора. Или не е така?

току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

Що?!

Не можеш да пишеш на никой. В момента, в който му пишеш, той престава да бъде никой.

преди 5 минути, Myanmar написа:

За човек, който вярва в бог, не е ли цинично да отрича вярата на хора в други неща? В крайна сметка вярата е вътрешно убеждение. Вярващите защитават своите вътрешни убеждения и ако спазват максимата "Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб" би следвало да не искат да причиняват разубеждение и разочарование о вярата за други хора. Или не е така?

Не можеш да пишеш на никой. В момента, в който му пишеш, той престава да бъде никой.

Мога!

И?!

:) 

преди 9 минути, Myanmar написа:

iИ.дИоNд.Ni, не ползвай думи, които не разбираш.

Не разбирам какво?! ЧЕ, ти се правиш на умен ли?! :) 

п.п. Ако си умен, няма да спориш с мен!!! :) 

преди 34 минути, Myanmar написа:

Разбираш ли сега защо в един момент аз ще те приема за глупав? Защото си пишем, но ти не отговаряш адекватно. Не разбираш какво ти е написано, заявяваш, че има бог и питаш нещо, а после странични неща на каквото съм те питал. Как се води разговор така? На теб може и това да ти е целта - да убиеш някакви там 10 часа, но не всеки има този лукс.

А ти разбираш ли колко глупаво е това цитираното? Кой определя кое е адекватно? Ти? На база, че не споделям позицията ти. А тя е пълна със слаби места на които бе обърнато внимание. За теб това разбира се е "неадекватно". Щом съм написал нещо странично, значи така съм преценил, че може да е от полза за някого (не задължително за твб). 

Ако още не си го осъзнал, тук няма нито един дето да отговаря на представата ти за вярващ. Защото тя е нереална. Изградил си някакъв образ на вярващия, който е обобщаваш, но това не е рвалността. Всеки тук вижда Бог по различен начин, вярва по различен начин... Дори и от християнин до християнин има огромна разлика. Как искаш някой да те разбере след като ти не разбираш другата страна. Поставяш вярващите в една обща категория и едва ли не всеки вярващ трябва да отговаря за всички недостатъци на религиите по света. 

Почвам.

Нека отговарят тези, които вярват в конкретен бог. Будалистите са в друга тема.

1. Вярваш в даден бог. Откъде научи за него - че изобщо съществува, какво иска, какъв е и т.н.?

Каквито и да са въпросите в крайна сметка всичко опира до вярата. Или вярваш, че има Бог или не вярваш, че има.

преди 1 час, Myanmar написа:

Още един, който знае какво иска Бог и трябва да се вкара в психиатрия.

Ами виж си детинските реакции. Написал съм какво не съм срещнал в някоя свещенна книга да иска Бог,а ти обърна написаното в съвсем друга посока. 

Препоръчвам ти да се насочиш в темата "Защо ИМА бог". Там пишат неграмотни и се изброяват "чудеса". Разбрах вече, че пишеш, където има активност, но тук си неспособен да кажеш каквото и да било по ТЕМАТА.

"Неграмотен" се използва за чояек, който не може да говори и пише правилно. А това което" си разбрал" май само ти си го "разбрал". По темата съм написал доста неща и честно казано се радвам, че някои от тях не ти изнасят. За теб явно различните мнения са проблем. 

- Сине! Избери каквото ти е на сърце, но ако не направиш каквото ти казвам ще бъдеш измъчван в продължение на безкрайно дълга вечност.

То от такива посредствени изказвания започва деградацията не само на религиите, но и на всичко останало. Когато хора прочели-недопрочели, чули-недочули се произнасят за неща, които не познават. Ама той иначе се аргументирал и бил адекватен... Ами не си. Много си зле даже. 

Път, който те е превърнал в неморално същество, за мен не удачен. Какъв е твоя коментар по въпроса?

Предпочитам хиляда пъти да съм неморален и глупав, отколкото като теб. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

В будизма има богове, но те се разглеждат като един вид свръхчовешки, но не съвършени същества. Всъщност те не са много по-различни от боговете в пантеистичните религии и митолигии. Разбира се има и различия. Все пак будизма акцентира върху освобождвнието, а не върху отвъдните светове и обитателите им. 

преди 2 часа, Myanmar написа:

Аз допуснах, че има бог. Ти успя ли да допуснеш, че няма?

Това са двете крайности. "Бог" е само дума. Ти може да си допуснал, че има Бог, но си допуснал съществуването само на Бог според твоята представа за него. Това не е "всяка възможност". Вече споменах, че всеки тук е с различна представа за Бог и ничия не съвпада съвсем с твоята. А някои са и твърде разминаващи се. 

преди 2 часа, Myanmar написа:

Говорим си кой е отворен към знания, кой е широко скроен и не му пречат конските капаци. Защото повтарянето на нещо като мантра не го прави истина.

Аз пък си мислех, че темата е за да се срещнат аргументите за и против съществуването на Бог. Но ти така или иначе си решил, че вярващите в Бог не са отворени за знания. Явно темата е един вид трибуна да "демонстрираш" това, но... . 

преди 23 минути, Shiniasu написа:

темата е за да се срещнат аргументите за и против съществуването на Бог

Това е темата "Има ли бог". Тази е "Защо НЯМА бог". А има и трета, която също е различна от първата, и тя е "Защо ИМА бог". Първата само предполага дискусия има ли бог. Но както казах преди малко, хората не мога да се възпрат да си кажат репертоара. Затова исках да вкарам малко живец в темата.

Зададох първия си въпрос. Повтарям се, той е към всеки, който вярва в конкретен бог, нищо, че питах дали ти конкретно искаш да водиш диалог.

преди 23 минути, Shiniasu написа:

Това са двете крайности.

То освен да има и да няма, друга възможност има ли?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.