Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 2 часа, Myanmar написа:

Само едно уточнение, ти вярваш ли в бог, съвсем конкретен бог?

За конкретика може да се говори когато е налице форма, различие, рзнообразие. В случая конкретиката  предполага множество различни богове. Ако се говори за един абсолютен Бог, конкретика не може да има. Той би следвало да е универсален и всесъдържащ. За мен съществуват и двете, и е въпрос на договорка, кое ще приема за Бог.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

Извинявай, ама съм написал поне два пъти защо създадох такава тема, която се сля с вече съществуваща. Втория път сигурно преди час-два.

Извинявай, става дума за будизма- една световна религия. Защо в него няма бог? 

преди 11 минути, Shiniasu написа:

. За мен съществуват и двете, и е въпрос на договорка, кое ще приема за Бог.

Договорка с кого?

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ами виж си детинските реакции. Написал съм какво не съм срещнал в някоя свещенна книга да иска Бог,а ти обърна написаното в съвсем друга посока. 

Тъкмо да ти се извиня, и видях, че няма за какво.

Твоите думи са следните:

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Аз не искам някой да вярва в Бог, нито пък Бог го иска.

А не "нито пък Бог го е искал". Защото от написаното от теб излиза, че знаеш какво бог иска, което и аз коментирах. Сега си избери - не можеш да говориш на български или ми се извиняваш, че си ме обвинил несправедливо в "детински реакции".

Това няма как да знаеш, но много държиш на него. 

Смяташ, че преди 2000 години не е бил адски труден wow.png Има проучване, според което жизнения стандарт на днешната младеж се равнява на този, който са имали царете преди 150 години. И ти ще ми минаваш с аргумента, че нямало откъде да знам, че преди 2000 години живота не е бил труден??

Предпочитам хиляда пъти да съм неморален и глупав, отколкото като теб. 

Еми, постигнал си го, честито!

"Неграмотен" се използва за чояек, който не може да говори и пише правилно.

Има и функционална неграмотност - като твоята. Има и компютърна неграмотност. Теб ли нарекох математически инвалид? И това е някаква форма на неграмотност.

То от такива посредствени изказвания започва деградацията не само на религиите, но и на всичко останало.

Сигурно си прав. Но защо ме обиждаш, че съм "много зле"? Можеш ли да отговориш? Аз дори не съм сред деградиралите религиозни. Аз съм атеист. Други ги вярват тези неща, и определено не съм ги научил аз на тях.

честно казано се радвам, че някои от тях не ти изнасят

Аз имам интерес единствено, ако някой ме направи набожен. Това, че правя на 5 ст. безделници в умрял форум няма как да го впиша в CV-то си. Този успех наистина няма никаква стойност за мен. И това, че не разбираш, че не съм тук за да те правя на 5 ст., а заради бог, е отбранителен режим, който блокирва съществуването ти. С тея "много неща, па и важни съм казал" кого лъжеш? Зададох ти един въпрос, ти се заяждаш втора страница без да му отговаряш.

Даже в знак на доброжелателност спирам да ти изобличавам логическите грешки и чакам отговор на първия въпрос:

Почвам.

Нека отговарят тези, които вярват в конкретен бог. Будалистите са в друга тема.

1. Вярваш в даден бог. Откъде научи за него - че изобщо съществува, какво иска, какъв е и т.н.?

преди 3 часа, Myanmar написа:

За човек, който вярва в бог, не е ли цинично да отрича вярата на хора в други неща? В крайна сметка вярата е вътрешно убеждение. Вярващите защитават своите вътрешни убеждения и ако спазват максимата "Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб" би следвало да не искат да причиняват разубеждение и разочарование о вярата за други хора. Или не е така?

Тук само ти отричаш вярата на другите и я осъждаш. 

преди 3 часа, Myanmar написа:

Има безброй свидетелства за чудеса - на мястото на зъбите под възглавницата се появяват... БОНБОНИ!!! Има милиони хора в историята на човечеството, които вярват в това и могат да го потвърдят. Защо с лека ръка отричаш тяхната вяра?

Е и? Който иска да им вярва. Написах ясно, че въпросната фея не се вписва в светогледа ми. Не знам какво се опитваш да покажеш с написаното, но то определено не е логично. По твоята логика излиза, че вярващият трябва да вярва във всичко. 

1. Вярваш в даден бог. Откъде научи за него - че изобщо съществува, какво иска, какъв е и т.н.?

преди 1 час, Myanmar написа:

То освен да има и да няма, друга възможност има ли?

Бях достатъчно ясен. 

Това е темата "Има ли бог". Тази е "Защо НЯМА бог". А има и трета, която също е различна от първата, и тя е "Защо ИМА бог". Първата само предполага дискусия има ли бог. Но както казах преди малко, хората не мога да се възпрат да си кажат репертоара. Затова исках да вкарам малко живец в темата.

Не е така. Аргументите за и срещу нещо се обезсмислят без съответните контрааргументи. В момента в който поставиш даден аргумент в темата, това предполага съгласие или несъгласие от другите участници, а второто предполага и аргументи против. Така че мненията за Бог са си в реда на нещата. 

преди 1 час, Aumi написа:

Договорка с кого?

С този с когото обсъждам темата за Бог. Защото той може да влага свой смисъл в думата и за по-пълноценна дискусия е добре да се знае кой какъв смисъл влага. 

Смяташ, че преди 2000 години не е бил адски труден

Няма как да знаеш това което си писал за Исус. Животът и свга е труден на много места по света. 

преди 10 часа, Myanmar написа:

От книги. Бог първоначално не ме интересуваше. Търсех знания за света и обяснения. Разбиранвто ми за Бог и света съм го изградил след като съм се за познал с множество възгледи. Да, някои моменти съм приел на доверие, защото не мога да проверя, но те логически съответстват на това, което вече ми е известно. Но това така или иначе са детайли. 

преди 23 часа, Myanmar написа:

Ти някога преболедувал ли си нещо без помощта на Бог?

Винаги ми е помогал, когато съм бил болен. 

Краткият ми отговор на въпроса "Защо няма бог?" е "Защото не може нещо нематериално, нещо без материален носител, да влияе на света."  Трябват хора, които са изградили в себе си идеята за бог, за да промЕнят света.

Ама за по- смислена промяна на света, по- качествени са хората, които изследват научно и прилагат разумно проверени идеи, а не "блажените нищи духом", които слушат и служат на своя земен пастир.

преди 6 часа, Shiniasu написа:

От книги.

Моля за конкретика. "Четох някъде" е твърде неопределен отговор.

преди 2 часа, sky1 написа:

Винаги ми е помогал, когато съм бил болен. 

Благодаря за отговора. Мисля, че той сам говори по себе си.

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Краткият ми отговор на въпроса "Защо няма бог?" е "Защото не може нещо нематериално, нещо без материален носител, да влияе на света." 

Часиците материя сама по себе си няма как да се движат и взаимодействат помежду си. Така че нещата са двустранни - както духът няма проявление отделно от материята, така и материята без задвижващата сила на духа е едно нищо. Затова Бог обхваща духа, материята и съзнанието - свързващо и обединяващо двете. 

Ти в случая приемаш Бог за нематериален и правиш извода, че Бог не съществува. Докато коректния извод е, че изцяло нематериален Бог не може да съществува. 

преди 25 минути, Myanmar написа:

Моля за конкретика. "Четох някъде" е твърде неопределен отговор.

Колко по-конкретен да е. Мога да посоча някои определени книги, но представата ми не е изградена само на една или друга конкретна книга. Но ще посоча най вече различна теософска и производна на теософската литература, Брахма сутра бхашя на адвайта веданта и някои други. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

както духът няма проявление отделно от материята, така и материята без задвижващата сила на духа е едно нищо

От дискусията в "Религия и духовност" нещата около духовността се размиха и отидоха в посока еврейски богослужебни треби, както и тънки разлики между дух и душа. Едва ли ще стане ясно и тук какво е дух. Моето разбиране е, че дух е психиката=информационният продукт от дейността на ВНД. Като такава психиката не може без тялото на човека, както и информацията не съществува без материален носител, а софтуерът без хардуер. Обратното не е вярно- материята без психика си е материя и не е "едно нищо". До появата на ВНД на човека, животните са без "дух", разбиран като онова, което божеството е вдъхнало.

преди 55 минути, Shiniasu написа:

Колко по-конкретен да е. Мога да посоча някои определени книги, но представата ми не е изградена само на една или друга конкретна книга. Но ще посоча най вече различна теософска и производна на теософската литература, Брахма сутра бхашя на адвайта веданта и някои други. 

Индуизъм ли проповядваш? Вярваш ли, че има един или няколко богове? Писах, че въпросът ми е към такива хора.

преди 2 минути, Myanmar написа:

Индуизъм ли проповядваш? Вярваш ли, че има един или няколко богове? Писах, че въпросът ми е към такива хора.

Ами не проповядвам индуизъм. Отговорът на втория въпрос е "да". Вече го поясних. Ако не си запознат с теософията или с адвайта веданта, няма как накратко да се изложат възгледите им. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Моето разбиране е, че дух е психиката

Ами използвай думата "психика". Защо да използваш думата "дух", която много хора разбират по друг начин и която за много е с неясен обхват, след като използвайки думата "психика" ще те разберат много по-точно. В темата "Рвлигия и духовнист" имаше един подобен опит, да се пригодят понятията дух и душа към обяснението на човешката психика, но психологията няма нужда от това, защото тя си има своите си понятия със съответните значения. 

Ами не проповядвам индуизъм.

ОК. Очаквам отговор на въпроса си. "Четох едни книги" не е достатъчно. Освен посочената книга, изброй останалите, които са формирали представата ти за Бог/религията. С други думи коя точно литература е била достатъчна да станеш вярващ.

преди 6 минути, Myanmar написа:

ОК. Очаквам отговор на въпроса си. "Четох едни книги" не е достатъчно. Освен посочената книга, изброй останалите, които са формирали представата ти за Бог/религията. С други думи коя точно литература е била достатъчна да станеш вярващ.

Нали ти написах теософска литература. Това включва Блаватска, Синет, Ла Дю, Рьорих, Абрамов - чел съм всичко от изброените, а това са поне 40 книги. Отделно съм запознат и с доста други автори, в чиито възгледи обаче виждам известни спорни за мен моменти. 

Ами използвай думата "психика". Защо да използваш думата "дух", която много хора разбират по друг начин и която за много е с неясен обхват, след като използвайки думата "психика" ще те разберат много по-точно. В темата "Рвлигия и духовнист" имаше един подобен опит, да се пригодят понятията дух и душа към обяснението на човешката психика, но психологията няма нужда от това, защото тя си има своите си понятия със съответните значения. 

Ползвам "дух" защото

както духът няма проявление отделно от материята, така и материята без задвижващата сила на духа е едно нищо. Затова Бог обхваща духа, материята и съзнанието - свързващо и обединяващо двете. 

преди 39 минути, Shiniasu написа:

Блаватска, Синет, Ла Дю, Рьорих, Абрамов - чел съм всичко от изброените, а това са поне 40 книги

Чудесно. Минаваме на втори въпрос:

2. Откъде авторите на тези книги знаят това, което знаят, относно бог?

преди 34 минути, Myanmar написа:

Чудесно. Минаваме на втори въпрос:

2. Откъде авторите на тези книги знаят това, което знаят, относно бог?

От източници, които имат пряка опитност. Ако питаш как - в някои случаи чрез ясночуване (т.е. способност да се комуникира от разстояние), в други чрез среща на живо, а в трети - и двете. 

преди 46 минути, Shiniasu написа:

От източници, които имат пряка опитност. Ако питаш как - в някои случаи чрез ясночуване (т.е. способност да се комуникира от разстояние), в други чрез среща на живо, а в трети - и двете. 

Отговори на въпроса. За всеки.

преди 5 минути, Myanmar написа:

Отговори на въпроса. За всеки.

Ти още малко ще поискаш и биографията им да ти напиша. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.