Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

О така ли смятате г-н кipen...трябва да сме честни с боговерците дори  вегетиращо дете с  церебрална парализа следва да се счита за по-умно от някой вярващ в бог бил той небесен , невидим ,трансцедентален или анален.И аз вярвам че е така.
raw

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 4 часа, Milkydead написа:

аз се асоцирам  с дарените с разум и говоря от името на разума

:lol6:Ех, поредното виртуално нещастие, дето е дарено с разум и говорител от негово име. Толкова сиво, толкова повторяемо...

преди 1 минута, Milkydead написа:

И аз вярвам че е така.

Аха - "разума" се изпари нещо, още в следващия си коментар. Говорителят вече е на вярванията си. Всъщност - освен говорител на глупостите си, няма какъв да е. 

на 28.12.2020 г. в 13:43, kipen написа:

Аз пък, ако все пак има значение мнението ми, смятам, че "истината" в коментара му, ако има несъзнаван мотив да бъде "сравнявана" с твоето възприемане за Истината, което да "прерасне" в теологичен спор относно Истината, е признак на лично "недомислие"!

Защото, това което не се взема предвид, е че има неизказано желание за "отклоняване" на дискусията в полето на спора за Истината, в което защитата на личните ти убеждения и евентуалното субективно ти впечатление за "надмощие" на тезата ти, да придаде допълнителна стойност на представянето ти.

Просто "търсиш" спора, за задоволяването на някаква лична нужда, ама под предтекст, че ще се води смислен спор! Е няма да е такъв, повервай ми! Загуба на време и за двете страни ще е!, а и на "форумно пространство". 

Така или иначе Рамус-а спомена, че поста му е в контекста на комуникацията му с друг съфорумник!

Ако не си забелязал въпроса е теологичен. Но няма проблем и тая тема да я забиете в посока, която няма нищо общо с поставения въпрос. Важното е да си мерите интелигентността в безсмислени спорове. 

преди 23 часа, Myanmar написа:

Вероятно защото според теб конструктивен разговор означава да защитаваш вярата си. Опитах да влея малко кръв в темата, но с толкова много вода нещата се размиват.

За някои конструктивен разговор е да защитават вярата си за други като теб да защитават атеизма си. Но не  е нормално когато някой не е съгласен с твоята теза да го критикуваш, че не е конструктивен. 

преди 23 часа, Milkydead написа:

Едно е сигурно , ние вложихме толкова много усилия  в тази илюзия , толкова много човешки животи са пропиляни в защитата на тази лъжа и въпреки всичко не получихме абсолютно нищо насреща.Сега е време всички вярващи в бог да си признаят че той е само фантазия и да се отрекат от празнословието на което техните религиозни пастири са ги учили толкова дълго.
Братья Карамазовы Есть ли Бог - YouTube

Сега и да не вярвате един ден ще ви са наложи да признаете, че има Бог. И това няма да бъде илюзия, а реално. 

преди 22 часа, Milkydead написа:

Поне боговерците ни дават реалната представа за това колко жалко същество е човека ...И в последствие колко малко може да се очаква от него.

Добре, че са БогоНеверците, че да разберем, колко съвършени същества са  и в последствие колко много може да се очаква от тях. 

Имаш ли представа, колко много учени са били вярващи и откриватели?  И ако няма Бог, защо си губиш времето да пишеш за някой, който го няма и не съществува? Пиши за нещо, което го има. Например за рибките в морето или вятъра, който клати клоните.  

преди 17 часа, Milkydead написа:

На никоя група не съм говорител дедко не съм политик, аз се асоцирам  с дарените с разум и говоря от името на разума, но групата на боговерците(ощетените от разум плебей) вече губи властта си в глобален мащаб и всички виждат че вие религиозните люде просто дрънкате небивалици за пари и собствено утвърждаване, къде за да свършите някоя мръсотия.Ако имаш проблеми с паметта чети ми предните коментари да не задаваш ненужни въпроси.
Арогантен старчок !

Ето пасаж от Библията макар да рискувам да се изпълни друг пасаж в който се казва: "Не давайте осветено нещо на псетата; нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си, и се обърнат та ви разкъснат."

Ето пасажа: 

2 Господ надникна от небесата над човешките чада За да види, има ли някой разумен, Който да търси Бога.
3 Всички се отбиха от пътя, заедно се развратиха; Няма кой да прави добро, няма ни един.
4 Без разум ли са всички, които беззаконствуват, Които изпояждат людете ми както ядат хляб, И не призовават Господа?

Прекрасно ... ето го истинското лице боговерно, сега ние разумните хора сме свине или кучета , защото не вярваме във фантазиите на инфантилните глупаци и сме срещу все по жалките им опити да индоктринират деца в свещената си простотия с който поддържат религиозния бизнес.
Монахини продавали сирачета за секс - 18+ - Novini.bg

преди 2 часа, realno написа:

Ето пасажа: 

2 Господ надникна от небесата над човешките чада За да види, има ли някой разумен, Който да търси Бога.
3 Всички се отбиха от пътя, заедно се развратиха; Няма кой да прави добро, няма ни един.
4 Без разум ли са всички, които беззаконствуват, Които изпояждат людете ми както ядат хляб, И не призовават Господа?

Този Давид, който се жали, че няма добро, същият ли е, дето видял и пожелал жената на ближния си- Вирсавия, а Урия (тъй ли беше)  изпратил някъде си да го убият, та да се ожени за нея? Нещо не ми е авторитет и се чудя какво толкова се натискат да изкарат Исус от неговия род? А като се сетя и правата връзка с Тамар, дето много държала да легне в престъпна връзка със свекър си, защото девера пък бил онанист. 

И този да ми е авторитет по морал? Той разширил Израел, заради това го тачат, а не за морала му.

Ако имаше бог, този Давид нямаше да е толкова безскрупулен

преди 54 минути, Търсещ истини написа:

Този Давид, който се жали, че няма добро, същият ли е, дето видял и пожелал жената на ближния си- Вирсавия, а Урия (тъй ли беше)  изпратил някъде си да го убият, та да се ожени за нея? Нещо не ми е авторитет и се чудя какво толкова се натискат да изкарат Исус от неговия род? А като се сетя и правата връзка с Тамар, дето много държала да легне в престъпна връзка със свекър си, защото девера пък бил онанист. 

И този да ми е авторитет по морал? Той разширил Израел, заради това го тачат, а не за морала му.

Аз пък се чудя, защо си правиш труда да четеш Библията. Всъщност знам - демонстрираш толерантност. Искаш да се самозалъжеш, че си се опитал да разбереш другата страна. Че си потърсил, но си открил само аргументи подкрепящи "истината", т.е. вярата ти. 

Няма нужда от този цирк. Вярвай в каквото си поискаш и толкова. А ако наистина търсеше, щеше просто да попиташ, без да добавяш вече сглобените изводи. 

преди 1 час, Milkydead написа:

Прекрасно ... ето го истинското лице боговерно, сега ние разумните хора сме свине или кучета , защото не вярваме във фантазиите на инфантилните глупаци и сме срещу все по жалките им опити да индоктринират деца в свещената си простотия с който поддържат религиозния бизнес.

Доста глупаво се държиш. Кой ли ще убедиш в нещо? Нали си наясно, че всеки вече има изградена позиция и че всичките тези "доказателства" "за" или "против" са булшит? Участието ти в темата се свежда само до плюене на вярващите, но иначе претендираш за ниво. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Този Давид, който се жали, че няма добро, същият ли е, дето видял и пожелал жената на ближния си- Вирсавия, а Урия (тъй ли беше)  изпратил някъде си да го убият, та да се ожени за нея? Нещо не ми е авторитет и се чудя какво толкова се натискат да изкарат Исус от неговия род?

Тъй като явно Библията не осъжда и многоженството предлагам, да си напишеш твоя собствена Библия, или по точно Библията на бог, който си създал във фантазиите си   и тогава  ние ще може да обсъждаме и твоята религия и твоя бог, и да го сравним с този в еврейската Тора. При всички случаи на теб няма как да ти е ясно нещо, което е свързано с историята и религията на древен Исраел, понеже не си част от това нито по дух, нито по кръв, нито по вяра, нито имаш знанията, които да компенсират първите три  липси.  Има разбира се и изключения от това правило. Един от много добрите познавачи на Библията изповядва Ислям и пише тук.

Та... по отношение на Давид. Да, извършил е грях ,нарушил е древните закони и точно затова получава най-голямото наказание от Адонай.

Първо-прелюбодейците са наказани със смъртта на първородния им син. Второ :отнема му се правото да построи домът /храмът на Адонай/.Пророкът Натан ще разкрие на Давид как да изкупи греха си.

тук :

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/11/blog-post_22.html

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

? А като се сетя и правата връзка с Тамар, дето много държала да легне в престъпна връзка със свекър си, защото девера пък бил онанист. 

Да. Иуда нарушава и не спазва левитския закон : останалия жив брат трябва да се ожени за вдовицата на брат си.  Защитата на децата и жената останала без опора в живота е най-важното за рода. Така се запазват правата на децата и особено на първородния син, който трябва да продължи линията на наследие на починалия си баща, заемайки по-късно неговото място в рода.Днес тези древни закони изглеждат неестествени ,но тогава това е било начина да оцелее рода и семейството. Освен това при положение,че няма кръвна връзка между вдовицата и останалия жив брат , или свекър  й,няма условия за кръвосмешение, следователно няма и престъпление.

Второзаконие  25 :

5 Ако живият братя заедно, и един от тях умре бездетен, жената на умрелия да не се омъжи вън от семейството му за чужд; братът на мъжа й да влезе при нея и да я вземе за своя жена, и да изпълни към нея длъжността на девер.
6 И първородният, когото тя роди, да наследи в името на умрелия му брат, за да се не изличи името му от Израиля.
7 Но ако човекът не желае да вземе жената на брата си, тогава братовата му жена да отиде на градските порти при старейшините и да рече: Деверът ми отказва да възстанови името на брата си в Израиля; не иска да изпълни към мене длъжността на девер.
8 Тогава старейшините на града му да го повикат и да му говорят; и ако той постоянствува и казва: Не желая да я взема,
9 тогава братовата му жена да пристъпи при него пред старейшините, и като изуе обувката от ногата му да плюе на лицето му, и да проговори и рече: Така ще се прави на човек, който не иска да въздига дома на брата си.

Писано е",неведоми са пътищата божии"и никой не знае,как Адонай ще използва греховността на човека.Твоето несъгласие няма никакво значение и място в божийте планове.  Тамар/Фамари/ е една от жените в родословието на Иисус. Нейния син Перес е един от прародителите на машиях Йешуа бен Йосиф /Иисус Христос/. В родословието на Ииус има трима царе на Исраил, които обаче не са отбелязани. Един от тях  е Йоас ,за който се пише,че е"направил правилните неща пред Адонай през всичките дни на свещеника Иояда" 2 Хроники. 24: 2. Блудницата Тамар/ Фамари/ обаче  е включена. Давид извърши престъпление, а Тамар подвиг на вярата. Давид заплати греха със живота на първородния си син, а Фамари беше възнаградена да стане една от прародителките на бъдещия машиях. Сами стигнете до извода защо тази жена получи благословия от Адонай?!

Тора  не е писана, за да задоволи твоите  или нечии други  желания, всеки твой каприз, или да споделя мнението ти за нещата в живота.Библията не узаконява, тя приема много неща  включително и многоженството за нормално явление в онези времена и единственото нещо, което указва  е как съпруга трябва да третира съпругите си, ако има повече от една, което означава, че многоженството не се е приемало за грях във времената, когато закона на Синай е бил даден .Дали на теб това ти харесва или  не ,съвсем не е важно и няма значение. Защото обратното по твоята логика, би означавало ,че и Спасителят на света нямаше да го има,за да имате надеждата за вечен живот.

преди 5 часа, realno написа:

Сега и да не вярвате един ден ще ви са наложи да признаете, че има Бог. И това няма да бъде илюзия, а реално. 

:lol6:Никога не е късно за изцепки и Изцепници. Форумът отдавна се е накичил и с провидци, дето бъдещето им е "като начертано"...

преди 59 минути, Shiniasu написа:

Аз пък се чудя, защо си правиш труда да четеш Библията. Всъщност знам - демонстрираш толерантност. Искаш да се самозалъжеш, че си се опитал да разбереш другата страна. Че си потърсил, но си открил само аргументи подкрепящи "истината", т.е. вярата ти. 

Няма нужда от този цирк. Вярвай в каквото си поискаш и толкова. А ако наистина търсеше, щеше просто да попиташ, без да добавяш вече сглобените изводи. 

е, както винаги съм права в преценката си за хората.

При него към недостига от знания и разбиране ,се прибавя  и това,че  осъжда Библията или Адонай , т.е.  поставя себе си за висш съдник .В такъв случай трябва да си основе своя религия. Малко ли народ се навъди тук с такива идеи,които вече прилагат и на практика.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Обяснение.

Смятам, че ВСЕКИ трябва да е запознат с Библията. Там има изобилие от митове, които ни обясняват света на древните юдеи. Те са културна придобивка на човечеството, различна от елинската, която ни е по- близка заради гръкоезична Византия. Това за Библията.

За питането при търсенето имам опит. Когато питаш за най- ценното никой не е склонен да ти каже истината. Тогава ставаш Търсещ истини, а не Питащ за истини.

преди 1 час, Shiniasu написа:

ама целия въпрос не е до позиция а има обективно-морална страна , вие трябва да престанете да лъжете че имало бог и да го повтаряте защото бог няма.Обективно сте нищо повече от лъжци и измамници.Колкото и да ви е приятно да лъжете трябва да се лишите от това си удоволствие.Или всеки боговерец да си сложи в подписа - лъжец и измамник, луд , глупав фантазьор и т.н.

преди 20 минути, Milkydead написа:

ама целия въпрос не е до позиция а има обективно-морална страна , вие трябва да престанете да лъжете че имало бог и да го повтаряте защото бог няма. 

Какво си мислиш, че трябва, интересува само теб. И на теб ти е ясно, че никой няма да се съобрази с "моралното" ти настояване. Може да го повториш още хиляда пъти от нямане какво друго да направиш - все тая. 

преди 13 часа, Търсещ истини написа:

Там има изобилие от митове, които ни обясняват света на древните юдеи.

Значи не смяташ нещата описани там за реални исторически събития?!

Много от пишещите тук ми приличат на група хора качили се на автомобил без гуми, но се чудят защо не иска да тръгне при положение, че двигателя работи, фаровете светят, чистачките се движат, радиото свири любимата им музика и т.н.  Седят вътре и мъдруват за причината. Всеки в автомобила се прави на по - умен от другия.  Идва обикновен човек при тях и им казва, че автомобила е без гуми и напрано седят вътре и се надяват да потегли, а те го обвиняват в предразсъдъци, в злорадстване, език на омразата, липса на диплома за монтьор. Друг казва, че няма да повярва, защото просто "някой човек казал нещо си", но същевременно седи на мястото си и сам не провери дали това е истина. Трети казва, че не е възможно всички да греша, а един човек да е прав. Четвърти заявява, че е измамник , фантазьор и лъжец и не трябва да му се вярва.  Пети пък се изцепва, че човека има нужда от психиатрична помощ. И така продължават в разискванията си защо автомобила не иска да потегли след като всичко му работи. На края човека си тръгва и ги оставя да си трошат главите в безсмислените си спорове в "търсена на истината", от които няма полза. 

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

Обяснение.

Смятам, че ВСЕКИ трябва да е запознат с Библията. Там има изобилие от митове, които ни обясняват света на древните юдеи. Те са културна придобивка на човечеството, различна от елинската, която ни е по- близка заради гръкоезична Византия. Това за Библията.

За питането при търсенето имам опит. Когато питаш за най- ценното никой не е склонен да ти каже истината. Тогава ставаш Търсещ истини, а не Питащ за истини.

Тези "митове" са реалната им история  подкрепена от науката. Днес празниците им потвърждават същите тези "митове". И е мит, че написаното в Библията е мит. Което потвърждава, че нямаш нищо общо с ника си , а си обикновен вярваш в митове и легенди, които един човек е казал и измислил. 

преди 17 часа, Milkydead написа:

И ние и вие вярваме. Няма човек, който да не вярва. Ние вярваме, че има Бог, а вие вярвате, че няма Бог. Само дето не предполагаш къде ще те отведе твоята вяра, а вярващите знаят. 

Това, което даваш като пример няма нищо общо с християнството, защото това вършат "разумните" хора като теб, които не вярват в Бог и не живеят според Библията. 

преди 3 часа, ncl написа:

Значи не смяташ нещата описани там за реални исторически събития?!

Някои реални събития и личности биват митологизирани, някои доизмислени, трети измислени.

Митът за лабиринта на Минотавъра или печата на Каин например. Не е ли поучително, че братоубиецът Каин може да бъде остракизиран, но не и убит, защото е свой, също и Минотавъра- царски син, не може да бъде убит нито заключен, нито свързан, но поставен в условия, в които не може да избяга.

преди 3 часа, realno написа:

нямаш нищо общо с ника си , а си обикновен вярваш в митове и легенди, които един човек е казал и измислил. 

Благодаря за безплатния анализ. Нищо, че е погрешен, добре е да зная какво мислиш за мен и колко си компетентен.

преди 2 часа, realno написа:

И ние и вие вярваме. Няма човек, който да не вярва. Ние вярваме, че има Бог, а вие вярвате, че няма Бог. Само дето не предполагаш къде ще те отведе твоята вяра, а вярващите знаят. 

Това, което даваш като пример няма нищо общо с християнството, защото това вършат "разумните" хора като теб, които не вярват в Бог и не живеят според Библията. 

Не изобщо не е така , вие вярвате че има бог тъй като природата ви е ощетила от разум и без тази си фантазия сте като деца без дрехи попаднали на северния полюс,напълно сте изгубени в този свят, а ние няма да повярваме(няма да ги вземем за истинни) във вашите фантазии тъй като знаем източника им , тоест вашата жалка природа , самия факт че сте толкова безчестна и безсрамна пасмина се дължи на сили по висши  от вас и разумните хора го знаят , затова хората ви толерират като необходимо бреме , но тъй като всичко си има край , дори вашата феноменална глупост няма да може да се разпространява вечно.

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

Някои реални събития и личности биват митологизирани, някои доизмислени, трети измислени.

Как ги различаваш?

преди 1 минута, ncl написа:

Как ги различаваш?

Приемам ги за митове, като променям отношението си, когато някой Шлиман открие част от истината.

преди 39 минути, Milkydead написа:

самия факт че сте толкова безчестна и безсрамна пасмина се дължи на сили по висши  от вас и разумните хора го знаят

Усещаш ли се какви тъпизми пишеш? Уж сме лишени от разум и това се дължи на сили по-висши от нас, а в същото време изискваш чест и да чувстваме срам за нещо, което ни е предопределено от природата. Дали разумните хора знаят това? Ти явно не. 

Хайде опитай пак, ама го дай малко по-яростно и изразително.

преди 19 минути, ncl написа:

А тази случка с Давид каква е?

Митологична, разбира се. Митът разказва нещо поучително. Един може да каже- "Така са царете, те определят кое е добро и лошо, законите са за овцете", друг може да каже "Този порочен мъж Давид не може да пиша за това, че липсва добро, щом той прави лоши неща", трети да каже "Хубавите жени не бива да остават в ръцете на по- нископоставени, те са за отличниците", четвърти- "Нищо чудно Вирсавия да е прелъстила тоз прекрасен и почтен мъж за да стане царица", пети...

преди 45 минути, Milkydead написа:

самия факт че сте толкова безчестна и безсрамна пасмина се дължи на сили по висши  от вас

Мисля, че си длъжен да обясниш, кои са тези ВИСШИ СИЛИ. В разбирането на някого това е Бог, който отричаш да съществува. 

Отричаш или признаваш наличието на ВИСШИ СИЛИ?

преди 1 минута, ncl написа:

Да разбирам ли, че няма и една история в Библията, която смяташ за истина?!

Мисля, че обобщаваш некоректно. Това, че има Йерихон, Галилея, Назарет си е кристална истина. 

За да разбереш недоверието ми към разказите, потърси думата македонци, спомената е няколко пъти. Ще се убедиш, че не може да й се вярва много, там става дума за разни народи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.