Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Усещаш ли се какви тъпизми пишеш? Уж сме лишени от разум и това се дължи на сили по-висши от нас, а в същото време изискваш чест и да чувстваме срам за нещо, което ни е предопределено от природата. Дали разумните хора знаят това? Ти явно не. 

Хайде опитай пак, ама го дай малко по-яростно и изразително.

Никой нищо не очаква от тебе бе човек , стига си фантазира.Ама теб те признавам като много усърден религиозен трол и дори впечатляващо упорит добитък  shini.Salute

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 6 минути, Търсещ истини написа:

думата македонци

Какво те смущава толкова тази дума? По онова време е имало територия наречена Македония и съответно хората живеещи там са се наричали македонци.

преди 9 минути, Търсещ истини написа:

Мисля, че си длъжен да обясниш, кои са тези ВИСШИ СИЛИ. В разбирането на някого това е Бог, който отричаш да съществува. 

Отричаш или признаваш наличието на ВИСШИ СИЛИ?

да природните сили са висши сили на които човешката воля се подчинява.

преди 14 минути, ncl написа:

Какво те смущава толкова тази дума? По онова време е имало територия наречена Македония и съответно хората живеещи там са се наричали македонци.

Жалко, че не познаваш историята. След разпадането на империята на Александър Македонски, земите на Александрия в Египет се падат на Птолемей (в Библията- Птоломей). Съответно и Юдея, която се оспорва със Селевк- друг от диадохите (наследниците на империята на Александър). Става дума за управляващата династия там, а не за територия, а по- точно метрополия на империя, наречена Македония, която предполагам юдеите не са и знаели, че е на Балканите.

преди 40 минути, Milkydead написа:

Никой нищо не очаква от тебе бе човек , стига си фантазира.Ама теб те признавам като много усърден религиозен трол и дори впечатляващо упорит добитък  shini.Salute

Пак не става ясно от написаното, човек ли съм или добитък. Ти поне наясно ли си с това, което пишеш, защото като те чета и ми изглеждаш доста объркан. Орева темата с излиянията какви били и какви не били вярващите и въпросът не е ти какво очакваш, а ние какво още трябва да очакваме от теб. Аз за разлика от теб очаквам всичко.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Жалко, че не познаваш историята. След разпадането на империята на Александър Македонски, земите на Александрия в Египет се падат на Птолемей (в Библията- Птоломей). Съответно и Юдея, която се оспорва със Селевк- друг от диадохите (наследниците на империята на Александър). Става дума за управляващата династия там, а не за територия, а по- точно метрополия на империя, наречена Македония, която предполагам юдеите не са и знаели, че е на Балканите.

Това беше обширна страна на Гърция, имаща Тракия на север, Тесалия на юг, Епир на запад и Егейско море на изток. Предполага се, че е бил населен от Китим, син на Яван,Битие 10: 4 . Кралството се издигна до знаменитост главно при управлението на Филип и сина му Александър Велики. Това беше първият регион в Европа, в който имаме данни, че е проповядвано Евангелието.

преди 1 час, Milkydead написа:

Какво да коментираме човек, за който природните сили са "висши сили". Няма да се учудя и ако му говорят и напътстват. Това вече е за тревога ако е така. 

преди 1 час, realno написа:

Това беше обширна страна на Гърция, имаща Тракия на север, Тесалия на юг, Епир на запад и Егейско море на изток. Предполага се, че е бил населен от Китим, син на Яван,Битие 10: 4 . Кралството се издигна до знаменитост главно при управлението на Филип и сина му Александър Велики. Това беше първият регион в Европа, в който имаме данни, че е проповядвано Евангелието.

Не бих се наел по кратичкия текст "10:4. Иаванови синове: Елиса, Тарсис, Китим и Доданим." да правя изводи че някой от тези герои е заселил какъвто и да е регион. Доста фриволни разсъждения са правели вярващите в Библията.

А текстът за местоположението, който не е взет от Библията, бихте ли посочили от къде е? С това потвърждавате, че Библията не е достоверен източник, което и аз твърдя.

преди 5 часа, ncl написа:

А тази случка с Давид каква е?

преди 5 часа, ncl написа:

Да разбирам ли, че няма и една история в Библията, която смяташ за истина?!

Кога ще се научиш да разсъждаваш критично? Имаш за източник на събития,човек, който си няма и понятие от история,география,език,обичаи и религия на древни Исраил и Иудея?! Човек, чийто прощъпулник и до ден днешен е само едно празнодумие ограничено в рамките на смешна претенциозност. Ти си християнин.Кажи ми тогава ,като го е нямало цар Давид значи ги няма псалмите, няма го Иисус,който четири евангелия се мъчат да  изкарат от рода на Давид, тоест ще се спасявате без Спасител и пр.пр..Нямам и на идея, какви свои проблеми прехвърля на древните писания този човечец, но че главата му е объркана е повече от ясно. Да видим артефактите и фактите за съществуването на Давид.

1 Йерушалаим. В древността е бил  йевусейската  крепост Сион. Превзета от Давид. Сион се използва като име за град Ерусалим, страната Юда и народа на Израел като цяло (Исая 40:9; Еремия 31:12; Захария 9:13).

Исая 40

9 Ти, който носиш благи вести на Сион, Изкачи се на високата планина; Ти, който носиш благи вести на Ерусалим, Издигни силно гласа си; Издигни го, не бой се, Кажи на Юдовите градове: Ето вашият Бог!

Еремия 31

12 И те ще дойдат, и ще пеят върху височината на Сион

13 Защото ще запъна Юда за Себе Си като лък, Ще туря Ефрема като стрела; И ще възбудя чадата ти, Сионе

Ето ти една моя снимка на  Давидовия град.

spacer.png

2. Останките от крепостта на Давид, около която той започва да разширява града днес се намират на хълма точно срещу останките на храма на Ирод,които днес целия свят познава като "Стената на плача"
Онагледявам ти го пак с моя снимка:
spacer.png

3 Гроба на цар Давид. На него се молят и исраелтяни и хора на Исляма. Преградата в дясно ги разделя. Давид е пророк почитан и в Исляма :
spacer.png

4 Давид-автора на псаломите. Една от най-хубавите наши песни е написана по негов псалом- "Хава нагила "

spacer.png

Хава нагила : песента , позната още като "Танца на цар Давид". Изпълнявал я е ,когато е влязъл в крепостта заедно с подвижната скиния.Песен ,която пеем по радостни поводи/най-вече на сватби/

преди 10 минути, valkiria1 написа:

Ти си християнин.Кажи ми тогава ,като го е нямало цар Давид значи ги няма псалмите, няма го Иисус

Според мен го е имало. И предпочитам Исус вместо Иисус. И харесвам по-известните еврейски песни. Без Шушана...

преди 23 часа, Търсещ истини написа:

Тогава ставаш Търсещ истини, а не Питащ за истини.

Ти не търсиш. Ти не питаш. Ти си изключително невеж надувко, който няма и понятие какво пише. Отделно,че не ти вдява главата какво и ти се обяснява. Между другото използвам твоите постове за да обясня правилно нещата, които ти изопачаваш . Това да не би случайно да ти хрумне,че някой търси твоето внимание.  Трябва внимателно и доколкото ти е критично да прочетеш глупостите , които пишеш  и  да побиколиш малко света.-първо важно нещо за да пишеш по същество. Хората са го казали "Око да види, ръка да пипне".

преди 6 часа, Търсещ истини написа:

Някои реални събития и личности биват митологизирани, някои доизмислени, трети измислени.

:lol6::lol6:Вземи си направи разбор на изречението, ама много внимателно.

Значи събитията са реални, обаче доизмислени и измислени или пък направо митове. Честно казано, малко  хора са писали в тоя форум с такова напористо желание да се излагат. Икато прочетеш поста си , иди кажи,че някой се заяжда с теб.

преди 2 минути, ncl написа:

И харесвам по-известните еврейски песни. Без Шушана...

Оригинала на Шушана е много хубава песен и като текст и като мелодия.Това е песен по библейски мотиви  и в днешно време нейната мелодия към текст на един финландски поет  е  химн на Евангелската лутеранска църква във Финландия.За българската версия ще си представиш,че някой "разбирач" като  нещоТърсача я е прекарал през изкривената си фантазия и резултата е това,което слушате .

оригинала изпълняван от Яфа Яркони:

преди 13 минути, ncl написа:

И предпочитам Исус вместо Иисус.

Нали си християнин?

по църковному се пише Ииус. След като Св. Дух ви е казал да следвате гърците, ще ги слушкате.

По светски е  Исус.

Питай пастора си

Според мен най-правилното е изписването Йесус. Обаче пък тогава хептен ще се объркаш, а мен ме мързи :tongue2:

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

а, ти пък защото много я познаваш.:lol6:

Я виж,колко време преди управлението на Птолемеите  и Селевкидите  в Библията е употребена думата македонци/ апропо за превода ще държиш отговорни тия сладури дето са превели еврейските писания, а не писанията /  Според историците, коректното е да бъде преведено  като  македони, както са ги наричали  в онези времена.

Не знам. В Библията ми пише Исус, а не Иисус. А може би най-правилно е Йешуа. И стига с това питай пастора си. От 30 години съм вярващ и през това време да съм го питал само за две или три неща...

Като песен най ми харесва Hatikvah.

преди 6 часа, ncl написа:

Как ги различаваш?

е, как да ги различава македонците от македони.

Така както ползваше в поста си  гръцкото  име Тамар ,вместо  оригиналното  Фамари.

преди 2 минути, ncl написа:

Не знам. В Библията ми пише Исус, а не Иисус. А може би най-правилно е Йешуа.

Абе най-правилното е както са го кръстили техните Йешуа бен Йосиф .;)

Обаче ако ти му казваш Йешуа, а пък си християнин тогава би следвало да казваш Господи Наш Йешуа Христос. :clown:

преди 5 минути, ncl написа:

И стига с това питай пастора си. От 30 години съм вярващ и през това време да съм го питал само за две или три неща...

Е, това в краен случай, когато нямам време да ти отговарям аз :tongue2:

Иначе в другия случай по-добре пастора, отколкото нещоТърсача.:lol6:

преди 3 часа, Milkydead написа:

Чети Достоевски.
Престъпление и наказание 
Братя Карамазови
Записки от подземието

Ти ако си ги чел, с какъв акъл си ги чел не ми се мисли. Всъщност да, може би има и такова четене - фантазно четене. :D

https://youtu.be/2vXGQhQv04Y?list=PL7juf1iDONpZoI1DHYEFxx2_A6621H06J 

Если Бога нет, то все дозволено

Ти долна и злонрава баба witness , как смееш да се обръщаш към мен невзрачна менопаузна жено.

Модераторска забележка.

Съветвам те най-настоятелно, да смениш лексиката на изказа си, за да не си докараш една хубавичка месечна пауза

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 17 часа, Milkydead написа:

Щом призаваш, че има Висши Сили, значи признаваш, че има Бог, защото Бог е олицетворение на висшите сили!

преди 9 часа, witness написа:

Если Бога нет, то все дозволено

Това е случайно лично мнение на литературен герой. Един друг лит. герой, атеист казва "Да си работим на градинката" :) 

Свободата на волята, която Бог дава не променя нищо. И да има Бог, човек може да си прави каквото иска... прим. да престъпи Божията заповед и да заръфа ябълката на познанието, да направи меден телец, да предаде месията на смърт. Всякакви се случват, а там- О, спи ли бог, о бог не види ли?.... или просто го няма!!!

"Ние хората сме в позицията на едно малко дете, което влиза в огромна библиотека, пълна с книги, написани на множество различни езици. Детето осъзнава, че някой трябва да е написал тези книги. Но то не знае как. То не разбира езиците, на които те са написани. Детето смътно се досеща, че има някакъв тайнствен ред, според който са подредени книгите, но то не знае какъв е този ред.
Според мен точно такова е отношението дори на най-интелигентното човешко същество спрямо Бога. Ние виждаме, че Вселената е чудесно подредена и че се подчинява на някакви закони, но само смътно разбираме тези закони. Нашите ограничени умове не могат да схванат тайнствената Сила, която движи космическите съзвездия." (Айнщайн)
преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Не бих се наел по кратичкия текст "10:4. Иаванови синове: Елиса, Тарсис, Китим и Доданим." да правя изводи че някой от тези герои е заселил какъвто и да е регион. Доста фриволни разсъждения са правели вярващите в Библията.

А текстът за местоположението, който не е взет от Библията, бихте ли посочили от къде е? С това потвърждавате, че Библията не е достоверен източник, което и аз твърдя.

Напише Древна Македония и чети. Има дори карти. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Това е случайно лично мнение на литературен герой. Един друг лит. герой, атеист казва "Да си работим на градинката" :) 

Свободата на волята, която Бог дава не променя нищо. И да има Бог, човек може да си прави каквото иска... прим. да престъпи Божията заповед и да заръфа ябълката на познанието, да направи меден телец, да предаде месията на смърт. Всякакви се случват, а там- О, спи ли бог, о бог не види ли?.... или просто го няма!!!

Или Бог търпи.

2 Петрово 3:9 Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.

Но търпението Му не е вечно и ще се свърши рано или късно и ако сега е време на милост ще дойде време на справедлив съд и тогава някои ще се уверят, че Бог, който са отричали е виждал всичко и всичко знае. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Случайно, колко може да е случайно мнението на един литературен герой, и то носител на осовата идея в един роман. Щом мнението на първия е случайно, значи и мнението на героя атеист е случайно - просто мастилницата на Волтер се е разляла и воала. 

Между другото, не познавам Волтер, обаче сега по повод на градинката погледнах - непосредствено преди известната фраза на Кандид се споменава, че няма нищо случайно в "най-добрия от всички възможни светове".  

Последната спорна фраза пък е на Лайбниц, доколкото разбрах... 

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Свободата на волята, която Бог дава не променя нищо. И да има Бог, човек може да си прави каквото иска...

Противоречиш си - току-що каза, че съществуването на Бога е условие за свободна воля, следователно ако няма Бог, който се явява нещо като синоним на свободнта воля и обратен на детерминизма, свободната воля у човека и въобще е невъзможна. 

Идеята в основата на религиите твърде рядко се разбира, дори се разбира превратно, а именно че няма свобода за човека извън тази върховна воля и върховен ум. Животът му е винаги в страдателен залог, да не върши, а да претърпява. Да си ходиш по акъла и да реагираш обусловен от природата си не е свобода на волята, а робство. 

И с какво фантастичните литературни "герои" на Волтер са с някаква стойност отделно от автора си?

Отделно от това че "литературен герой" няма как да има мнение, освен разиграното от автора на литературното произведение. Което е "мнение" само в театъра на сенките, пораждани от авторовата измислица и същия напън при поредния "читател".

Кое прави някаква си книга, с изписано в нея слово, нещо специално... освен заради ефекта на изфантазиране в Прочитащия? Особено когато става въпрос за договорена измислица - между автора... и читателя, докато последния оживява прочетенето през себе си и с него си създава материал за да си преживява личната си самозаблуда.

И не е проблема нито във Волтер, или който и да е автор. Проблема е в Прочитащите ги, щото от тия фантасмагории - като клипчета, филми, книги... доста народ се изфантазирал, като ги ползва за личен материал да си докарва изживявания. И като си привиди... неговото си, сходното си... и "воала" - ето я истината.

преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Напише Древна Македония и чети. Има дори карти. 

В Библията? Стига, бе? В науката история- да, в Библията- митология- не.

ще дойде време на справедлив съд и тогава някои ще се уверят, че Бог, който са отричали е виждал всичко и всичко знае. 

Чул съм такива неподплатени твърдения. Чул съм и за прераждане на душите, и за хурии в отвъдното, за валкирии във Валхала, за посещенията на Еней и Орфей в отвъдното. Митологии разни. Защо избрахте Християнската като най- меродавна? 

Страх от бога било начало на всяка мъдрост... свещена глупост!

Защото сме родени в България. А малко или много тя се води християнска държава.

Ти сигурно очакваш в Библията да има и карта на РС Македония?!

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Кога ще се научиш да разсъждаваш критично? .

1 Йерушалаим. В древността е бил  йевусейската  крепост Сион. Превзета от Давид. Сион се използва като име за град Ерусалим, страната Юда и народа на Израел като цяло (Исая 40:9; Еремия 31:12; Захария 9:13).

Исая 40

9 Ти, който носиш благи вести на Сион, Изкачи се на високата планина; Ти, който носиш благи вести на Ерусалим, Издигни силно гласа си; Издигни го, не бой се, Кажи на Юдовите градове: Ето вашият Бог!

Еремия 31

12 И те ще дойдат, и ще пеят върху височината на Сион

13 Защото ще запъна Юда за Себе Си като лък, Ще туря Ефрема като стрела; И ще възбудя чадата ти, Сионе

Ето ти една моя снимка на  Давидовия град.

Доста парадоксално е, човек, уловил се за вярата си като удавник за сламка, опитващ се с цялото си налично съзнание, да търси потвърждение за обекта /когнитивна заблуда, confirmation bias/, в който вярва, да казва другиму, че му липсва "критично мислене".  Това вече е и логическа грешка. В последствие си дала за "факти" цитати от Библията. Със същата валидност можеше да цитираш и индийските веди, Скандинавските митове, Веда Словена, Корана, келтските митове за леприкони и елфи, и каквато и да е щуротия, която ти дойде на ум. 

преди 1 час, witness написа:

Противоречиш си - току-що каза, че съществуването на Бога е условие за свободна воля, следователно ако няма Бог, който се явява нещо като синоним на свободнта воля и обратен на детерминизма, свободната воля у човека и въобще е невъзможна.

Да, натресох се в желанието да говорим един език. Всъщност мислим в различни "плоскости", а за да общуваме, естествено е да използваме думи от една и съща смислова среда. Така обсъждам вариант за съществуване на бог, който не е гарантирал спазването на заповедите чрез пряк контрол на поведението, а "дава" свобода на волята, което е точния цитат на казаното от мен. Такива свобода и ограничения на волята "дава" и родителят на проходилото- да ходи из стаята, но да не пипа котлона, и Синята брада, забраняващ нещо на поредната си съпруга, но "даващ" й свобода да влиза където иска.

Обаче извън заповедта на този, който може да наказва, целенасочената воля не е дадена от никой, тя е присъща на съществата, тъй че не Бог е условие за свободна воля. Следователно съществуването на Бог не е необходимо условие и като такъв не е задължително необходимо да съществува. Идеята за Бог отразява реалните отношения между хората, в които властващ може да дава или отнема право за свободен избор на действие. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.