Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 2 минути, васил козарев написа:

Алооу, от Дарвиново време до сега, теорията за Еволюцията е притърпяла изменения. Това да не ти е Библията с Бог каза така, и точка. 

Птичка няма да стане кон, това е поредното религиозна тъпня, дело на когнитивния дисонанс, целяща да подкрепи вярата на индивида. 

Еволюцията е логическа тъпня, защото тя учи това, а не аз.  Прочети повече и сам ще се увериш. 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

току-що, Aumi написа:

хайде стига с тоя сексисъм!

Защо син, а не дъщеря?! :whist: :lipstick:

добре де
съгласен  съм на думата "дете"

преди 1 минута, realno написа:

Еволюцията е логическа тъпня, защото тя учи това, а не аз.  Прочети повече и сам ще се увериш. 

Ти имаш нужда да четеш, не аз. Ама достаааа да четеш. 

Логическа тъпня е Библията, в която дори 4-те евангелия си противоречат. Това е логическа простотия, писана от идиоти за идиоти. 

преди 1 минута, дpъндю написа:

добре де

Установихме, че Иисус е бил джендър. :D 

преди 2 минути, дpъндю написа:

добре де

Всички сме Божии деца - синове и дъщери!

преди 3 минути, realno написа:
преди 15 минути, Търсещ истини написа:

Какъв ужас Го очаква след няколко часа?

Прочети в Библията. Няма да те оскверни. 

Да, ще се срещне с баща си. Сигурно е ужас, щом казвате. 

Цитат

Аз отивам при Отца Си, и няма вече да Ме видите

Наистина приближавате границата на мекия присмех

преди 34 минути, Търсещ истини написа:

Интересно, овцете толкова страстно да защитават пастиря си и рибите- рибаря си. .... изглажда им харесва сделката- все пак иска от тях само 10% срещу слово- скърцане на врата, защото в Евангелието е казано

Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.

Ти си не по-малко фанатик. Точно ти си, който защитава яростно позицията си. И други ти казаха, че не си търсещ. Задаваш въпроси единствено с цел да дискредитираш,така че само глупак би ти отговорил. 

преди 11 минути, Shiniasu написа:
преди 1 час, Търсещ истини написа:

Моето обяснение е, че тази измислица има градивно социално значение. Как да не бъде подкрепена религия която препоръчва да си плащате редовно данъците "кесаревото- кесарю" и "всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има"

Едно време не са имали нужда от религии за да си събират данъците. Използвали са други средства. 

Е, щом знаеш...

преди 34 минути, realno написа:

Защото освен , че 100% Бог, Той е 100% човек

Или си 100% човек, или 100% Бог, няма как да си 100% и двете!

преди 7 минути, Shiniasu написа:

защитава яростно позицията си.

Не мога да го приема. Нямам ярост. Цитирам Библията, в която съм търсил истина, но не съм намерил.

преди 33 минути, васил козарев написа:

Може малко да си прикриваш невежеството, особено, когато е придружено от ad hominem.  Хаос е липса на движение?! Тоест, когато в стаята няма никой, ни човек, ни котка, ни хлебарка, има Хаос (Ентропия)? 

След тази тотална глупост поне ми стана ясно, че съм си изгубил времето да ти отговарям. Явно науката ти идва трудна и ти е по-лесно вместо да си се занимаваш с нея, да "обърнеш внимание" на религията. 

преди 1 минута, Shiniasu написа:

След тази тотална глупост поне ми стана ясно, че съм си изгубил времето да ти отговарям. Явно науката ти идва трудна и ти е по-лесно вместо да си се занимаваш с нея, да "обърнеш внимание" на религията. 

Мхм, добра логика /плюя вода/. 

Изплиска легена, ама това е характерно за теб. 

Ти, на комикси ли го караш???? 

:baby4::baby4::baby4::baby4::baby4::baby4::baby4:

преди 32 минути, васил козарев написа:

Човекът и маймуната имат общ прародител, но човек не е произлязъл от маймуна. С търсене и четене, че и със сложна функция, като мисленето, ще откриеш, какво аджеба казва теорията за еволюцията. И то, не е за междинни звена. 

Ама чукча писател, не читател. 

И къде е този общ прародител? Нещо намерено? Няма. 

преди 15 минути, Търсещ истини написа:

Не мога да го приема. Нямам ярост. Цитирам Библията, в която съм търсил истина, но не съм намерил.

Ами то се вижда. Защо задаваш въпроси свързани с Библията, след като на всички е ясно, че не търсиш отговор? 

преди 14 минути, васил козарев написа:

Мхм, добра логика

Логиката е безсмислена в разговор с такива като теб. 

преди 39 минути, васил козарев написа:

Може малко да си прикриваш невежеството, особено, когато е придружено от ad hominem.  Хаос е липса на движение?! Тоест, когато в стаята няма никой, ни човек, ни котка, ни хлебарка, има Хаос (Ентропия)? 

Ти си направо за Нобелова награда, понеже Физиката досега смяташе, че движението спира при -273 C . Ама, какво ли разбира Физиката. 

Боя се че не си наясно с елементарните положения в ТД, а се опитваш да ги обясняваш.Откога хаос е ентропия?

Прочети темата отначало. вече сигурно десетки пъти съм посочил и разяснявал втория принцип на ТД.

преди 44 минути, Търсещ истини написа:

Чувал бях за хаотичното движение на частиците според Браун, но за неподвижен хаос не съм си помислял. Нещо като мочур? като кал? ледена буца?

Състоянието на максимална ентропия се характеризира с липса на движение.Искаш пример.Учебния такъв в почти всички учебници е тетраедъра.Диаманта има подобна структура.Всички частици са разположени напълно симетрично, което означава пълно равновесие.Липсва потенциална разлика, която да обуслови движението.Такова е възможно само чрез придаване на енергия от външен за системата източник.Това е крайното състояние на всяка изолирана термодинамична система. 

Затова и в предните си постове посочих принципа симетрия/десиметрия защото е по интуитивна форма на процесите в  термодинамиката.

Човек, който не е я изучавал често се преплита в термините.

преди 21 минути, васил козарев написа:

Значи, те е омесил Бог от кал. Логично е. 

Какво да ти обяснявам, ти сам си показваш невежеството. В случая не знаеш дали съм християнин, будист, кришнар, мохамеданин или друго, но си караш по инерция с готовите "аргументи". Все едно рецитираш стихотворение в детската градина пред другарчетата си. 

преди 19 минути, badr написа:

Боя се че не си наясно с елементарните положения в ТД, а се опитваш да ги обясняваш.Откога хаос е ентропия?

Прочети темата отначало. вече сигурно десетки пъти съм посочил и разяснявал втория принцип на ТД.

Състоянието на максимална ентропия се характеризира с липса на движение.Искаш пример.Учебния такъв в почти всички учебници е тетраедъра.Диаманта има подобна структура.Всички частици са разположени напълно симетрично, което означава пълно равновесие.Липсва потенциална разлика, която да обуслови движението.Такова е възможно само чрез придаване на енергия от външен за системата източник.Това е крайното състояние на всяка изолирана термодинамична система. 

Затова и в предните си постове посочих принципа симетрия/десиметрия защото е по интуитивна форма на процесите в  термодинамиката.

Човек, който не е я изучавал често се преплита в термините.

Цитат

Абсолютна нула е най-ниската теоретично възможна температура по скалата на Келвин, която едно тяло може да има. Това състояние се характеризира с нулева ентропия – спира движението на атомите и молекулите. 

Цитат

Ентропия е физична величина, която представлява мярка за безпорядъка на термодинамичните системи. Терминът „ентропия“ произхожда от гръцкия език: εν – вътре, τρέπω – пренасям.

Ти не си наясно с елементарни дефениции във физиката, тръгнал да разяснява втория принцип на термодинамиката. 

Цитат

Вторият закон на термодинамиката, наричан и „Закон за ентропията“ е един от основните принципи в термодинамиката, според който ентропията на затворена система, която не се намира в равновесие, нараства с времето, като достига максималната си стойност при достигане на равновесие. Друга формулировка на закона е, че температурите на системи, намиращи се в контакт една с друга, се стремят да се изравнят, като в процеса на изравняване се извършва работа, но при този процес се губи топлина за сметка на нарастване на ентропията.

Е, как се върши работа, пък 

Цитат

Състоянието на максимална ентропия се характеризира с липса на движение.

Иначе, много уверен в тъпотиите, които пише. При това в технически форум, при това модератор. Майко мила... 

преди 38 минути, Shiniasu написа:

Защо задаваш въпроси свързани с Библията, след като на всички е ясно, че не търсиш отговор? 

Не е вярно. Проследи разговора

Цитат

realno написа:
Aumi написа:

Защо тогава се моли на Бог - горещо и със сълзи на очите,  да го отмине тази чаша/участ/?

Защото освен , че 100% Бог, Той е 100% човек и осъзнава какъв ужас Го очаква след няколко часа.

Значи Aumi пита защо Исус на кръста, минути преди смъртта  вика прочутото "Лама савахтани". realno обяснява, че го чака ужас. Това ми е ново. Какъв ужас?- питам.,  realno отговаря- чети Библията. Отварям и чета- "Отивам при отца си". 

Ако  realno е имал друг текст предвид- да отговори. Не смятам въпроса си за подвеждащ, а за изясняващ. Ако  realno греши, да чете Библията

преди 20 минути, васил козарев написа:

Иначе, много уверен в тъпотиите, които пише. При това в технически форум, при това модератор. Майко мила... 

Не е само това.Инженер топлотехника и автор на половината статии,  които си цитирал и от които нищо не разбираш.

Сам ли ще се досетиш къде и кой греши или трябва да ти натрия носа с цитати от нелепите ти писания.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 11 минути, васил козарев написа:

Ти не си наясно с елементарни дефениции във физиката, тръгнал да разяснява втория принцип на термодинамиката. 

Е, как се върши работа, пък 

Не избързвай с фейспалма, защото форума не е единствено технически, а тук даже се намираш в раздел "Религия, мистика, езотерика". И като човек на науката, не ти ли е малко неловко когато демонстрираш знания от уикипедия? Май аз ще трябва да се плесна по челото...

преди 18 минути, badr написа:

Не е само това.Инженер топлотехника и автор на половината статии,  които си цитирал и от които нищо не разбираш.

Сам ли ще се досетиш къде и кой греши или трябва да ти натрия носа с цитати от нелепите ти писания.

http://bgchaos.com/266/fractals/chaos-theory-and-accidents/неизбежно-ли-е-нарастването-на-ентроп/

Цитат

Ентропията е мярка за случайността или безпорядъка в една физична система. Тя изразява броя на възможните конфигурации или подреждания на съставните елементи на системата, при които нейният общ изглед, т.е. форма и физични характеристики, не се променя.

Втория принцип на термодинамиката може да се формулира и така:

При самопроизволни процеси в системи, имащи постоянна енергия, ентропията винаги нараства.

Изводът е: каквото и да правим – ентропията ще се увеличава, с всяко свое действие само ще увеличаваме хаоса, и, следователно, ще приближаваме "края на света".

Ти говориш за две системи, при които има отдаване на топлина. Винаги се отдава от по-топлата към по-студената. И при едната ентропията ще намалява, а в другата ще се увеличава, докато стигнат  до някакво равновесие. 

Ама, няма как да си учил Физика и да ме убедиш, че Ентропията не е мярка за безпорядък. 

http://web.uni-plovdiv.bg/exner/Molecular physics and thermodynamics/Mol_phys_Lecture_10.pdf

Сега, може и аз да съм тъпия, ама

Цитат

Макар въвеждането на ентропията да изглежда доста абстрактно и неразбираемо, то тази физична величина има много ясен и простичък физически смисъл. Тя показва, че всички системи се стремят от порядък (малка ентропия) към безпорядък (голяма ентропия

Цитат

Нека сега разлгедаме изолирана система, в която топлината преминава от място с по-висока температура (H ) към място с по-ниска температура (L). Разгледаме процесите в дадена точка от работното вещество (M), която ще има междинна температура ТМ. От мястото H работното вещество ще приеме топлина, Следователно H ще изгуби топлина (-QH) и M ще отдаде топлина на L т.е. L приема топлина (+QL). Приетото количество топлина ще е равно точно на отдаденото, защото системата е изолирана и в нея не се върши работа (QH = QL = Q). Промяната на ентропията, следвайки дефиницията ще е:         ∆ = ∆ + ∆ = − + = − + L HM LM L H H H L T T dQ T dQ T dQ S S S 1 1 Доколкото ТH e по-голямо от ТL, то ТHМ > TLM. Следователно: ∆S > 0 Това означава, че при реално наблюдаваните процеси ентропията се стреми да се увеличи.

Та, без да съм инженер, се питам, как : "Състоянието на максимална ентропия се характеризира с липса на движение."    

преди 21 минути, васил козарев написа:

Ама, няма как да си учил Физика и да ме убедиш, че Ентропията не е мярка за безпорядък

През живота си никога не съм имал намерение да убеждавам някого в това.Разбира се че е именно мярка(количествена и средностатическа) за безпорядъка.

Ентропията е  и мярка за деградация, за невъзможност за полезна работа(но и тук има условност в изказа).

Няма как в една система да се получи движение, ако тя е била в състояние на равновесие, без да получи енергия от външен за самата система източник.

Енергията е в системата, но потенциалите са изравнени и няма какво да изстива.Всички частици в системата са с равна температура и няма как да изстиват.В изолиран балон ако всички частици са нагрети еднакво коя и накъде ще изстива.Нали в такъв случай ще има нарушение на закона за запазване на енергията.

Ако е за въпрос и в статията, която си цитирал съм посочил грешките на авторката, като съм и посочил къде греши и източника на който се позовавам.

Ако е в равновесие и няма отдаване, е нещо друго. 

Да не говорим, че целия спор се започна от метафора. 

В изолиран балон и затворена система. Ама това са теоретични постановки. В реалността все има приемане и отдаване. И в едната система хаосът ще се увеличава, а в другата - намалява. 

преди 20 минути, васил козарев написа:

Ако е в равновесие и няма отдаване, е нещо друго. 

Ами друже.Максималния безпорядък е равновесието.Затова и твърдя, че той(хаоса) не може да е източника за реда.Ред се получава, когато системата получи импулс , за чиято сметка е възможно нарушаването на равновесието.Но това става за сметка повишаване на общата ентропия - тази на системата и на външния източник.

Затова и винаги съм смятал принципа на симетрията за по-ясен.Равни растояния и енергия м/у частици - няма движение.

Че в реалните тела винаги има минимални потенциални разлики, обуславящи трептения и т.н е защото няма и не може  да има абсолютно изолирана система.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.