Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 4 минути, kipen написа:

Психиката няма как "да се разпадне"! Подведоха те!

Ха , стига бе ! Ти луди , побъркани , откачени не си ли виждал ? .........Или те защото много знаят и разбират са на тоз хал ?...........:lol6:

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 9 минути, by_chechi написа:

Като няма Знание и Разум "да посочат цел за израстване" отразяваща същността на Живота , и това върши работа .....някому ! :nono:

Много религии са се разпространявали основно сред и чрез елитите и интелигенцията  на тогавашните общества. Но ти много държиш вярващите да са неразумни и незнаещи. Аз виждам в това клмплексарщина. 

преди 5 часа, realno написа:

Проповедите са полезни, когато обясняват истината. Матей 27:46 А около деветия час Исус извика със силен глас: Или, Или, лама савахтани? сиреч: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил?

Да де, защо Бог го е изоставил?

преди 11 минути, by_chechi написа:

Ха , стига бе ! Ти луди , побъркани , откачени не си ли виждал ? ....................:lol6:

Не само, че съм виждал, ами и си комуникирам с такива! Имам двама добри познати. И двамата са освидетелствани шизофреници, но поне единия не е бил в затвора (за кражби и телесни повреди)

Благодарен съм, че имах възможността да ги наблюдавам и да общувам с тях! 

Иначе нямаше как да изследвам фактът, че дори и с малфункция на ума, "отвътре" пак си има "психични потоци", чувства! 

И че претенциите за изключителна съзнателност, често са надценени субективни оценки на суетници!

Не е вярно. Само повярвалите в Исус.

Това го твърдите вие!

Но пък аз ти казвам, че всички сме Божии деца! Без значение в кой Бог вярваме или не вярваме. Дори атеистите също са Божии деца.

преди 14 минути, Shiniasu написа:

...ти много държиш вярващите да са неразумни и незнаещи. Аз виждам в това клмплексарщина. 

Напразно си хабя думите за такива като теб ! :nono:

Аз също съм вярващ ! Но ти не си в състояние да го разбереш ....

Друг е въпросът , че не съм религиозен в традиционно разбирания смисъл на думата.....

преди 4 часа, realno написа:

Църквата не притежава Бог, но Бог притежава църквата. Тя е негова творение, а не човешко. Тук не говоря за видимата църква или църковните сгради, а за невидимата църква, която е в сърцата и умовете на истинските последователи на Исус, защото не всеки, който посещава църква е християнин.

Църквите са човешки творения. Бог ви е дал свободна воля да си създавате всякакви организации, но не използвайте напразно понятието Бог за вашите користни цели.

Бог не е ваше притежание, нито имате нотариално заверен договор с подписа на Бог, който да удостоверява, че ви е дал това право!

преди 4 минути, by_chechi написа:

Напразно си хабя думите за такива като теб ! :nono:

Да, ценните ти думи, които остават недооценени от тия отсреща. Ама то и "хабенето" може да е като наркотик, както и неразбирането от страна на невежите да ти харесва повече от разбирането им... 

Бе тя темата е "Защо няма Бог", ама вече почнаха спорове между "църкви", :bubblegum:

Е за тва има защитници на тезата, че "няма Бог"! Щото доста "вярващи" са неразумни последователи на инстинктивните си пориви и грам не ги интересува културата и науката!

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Да, ценните ти думи, които остават недооценени от тия отсреща. Ама то и "хабенето" може да е като наркотик, както и неразбирането от страна на невежите да ти харесва повече от разбирането им... 

Има и такива , макар и не много , които разбират какво пиша . За тях е ! :nono:

Исляма е лъжерелигия, която се разпространява и защитава основно с насилие и смърт  противоречаща на всяка наука, разум, морал и теология.

Вие също вярвате в лъжебог, който не е признат от никого за бог освен от шепа чернодрешковци, които на някакъв събор са взели решение да обявят един човек за бог!

А в НЗ също се говори за насилие. Самият Исус казва: Не мир дойдох да положа, а меч!

преди 7 минути, kipen написа:

Бе тя темата е "Защо няма Бог", ама вече почнаха спорове между "църкви", :bubblegum:

Е за тва има защитници на тезата, че "няма Бог"! Щото доста "вярващи" са неразумни последователи на инстинктивните си пориви и грам не ги интересува културата и науката!

Който иска да говори за наука, има си специални раздели за целта.

Както видяхме, никой не можа да докаже наличието на Бог чрез науката. Нито можахте чрез науката, да докажете неговото отсъствие.

преди 2 минути, Aumi написа:

Както видяхме, никой не можа да докаже наличието на Бог чрез науката.

Ауми, стига бре човек! За това кой трябва да си доказва твърденията имаше поне 2 страници спор!

А, самото формулиране на въпроса "Защо няма Бог" говори само по себе си, че в темата ще преобладават тези, базирани на научни разработки, които подкрепят твърдението!

За религиозните фундаменталисти или просто вярващите, които искат да си защитават Вярата в Бог, без да търпят критика си има тема "Защо има Бог"...според мен...

преди 17 минути, ncl написа:

И кои са тия научни разработки, които подкрепят несъществуването на нещо несъществуващо?

Принципно научните разработки не подкрепят нищо, а са опити успешни или не за установяване на истинност на дадена хипотеза. Фактите, като резултати от научните разработки, могат да бъдат използвани в подкрепа на дадена теза, която или се изказва от някой или се защитатава. 

А, ако все пак искаш отново да се "върне" темата до "чайника на Ръсел", и че научна разработка няма как да изведе доказуем факт за съществуването на нещо, което е плод на фантазия, то въпросът ти е точно на място.

Виж обаче научни разработки за "механиката на фантазирането" има доста!

преди 20 часа, badr написа:

Максималния безпорядък е равновесието.Затова и твърдя, че той(хаоса) не може да е източника за реда.Ред се получава, когато системата получи импулс , за чиято сметка е възможно нарушаването на равновесието.Но това става за сметка повишаване на общата ентропия - тази на системата и на външния източник.

Правилно ли съм разбрал? Състоянието на безпорядък е равновесието при което енергията на всички частици е еднаква. Преди това всяка частица се движи хаотично и предава тук- там енергията си, но променя мястото си до където може безредно и без общи потоци. Няма подреждане и това не може да се промени без външен импулс.

Ако е така, то хаосът е добра основа за създаване на ред- един дъх и ще се появят потоци. Ентропията ще се намали.

В китайската митология, ако не греша, божеството Жълтият император в първичния мочур=кал прокарва канали=дренира и отводнява, което е "раздели водата от земята". Явно е използвал външна за системата енергия. :)  В нашия, разумен подход, енергията на слънцето е достатъчна. 

преди 36 минути, kipen написа:

А, ако все пак искаш отново да се "върне" темата до "чайника на Ръсел", и че научна разработка няма как да изведе доказуем факт за съществуването на нещо, което е плод на фантазия, то въпросът ти е точно на място.

Мисля, че още с изговарянето на нещото, то се осъществява като плод на психиката и в частност на фантазията. Можем да се доверим, че то реално съществува у човека. Нямаме друг начин за да надникнем в психиката.

А за доказване съществуването на това нещо в реалността си е дълг на разказвача.

преди 7 часа, kipen написа:

науката и религията(но не институцията "религия") са системи от познание, "опериращи" в коренно различни равнини(полета).

Смятам, че оперират в една и съща равнина- реалността, но са различни опериращи системи. Понятийно мислене в науката и образно в религията. Това образно мислене оперира с митове, притчи, случки, клюки, заповеди. Понятийното търси точни дефиниции, взаимовръзки, закономерности, логика.

При това от двата вида мислене не се отделя по- добър, защото образното е по- бързодействащо, а логическото=понятийно е по- задълбочено и точно.

Моето негативно отношение не е към образното мислене като мислене чрез митове, а конкретно към идеята, че има невидим, въздействащ и контролиращ Бог. Прочее, рекламата, превърната днес в наука, изследва и влияе много успешно чрез образното и митологично мислене.

За разлика от науката, религията е изцяло ориентирана към Субективния свят.

Това е сега, когато Бог е изтласкан от другите обяснения. Още първите страници на Библията са ориентирани към обективния свят- как е бил сътворен. Следващите страници и глави се отнасят до история, география, църковна организация и пр. неща от обективния свят.

За това и "битуват" обобщаващи понятия като "Бог" сред подобни хора! Защото в тази думичка, се съдържа комплексния смисъл на "силата, която задвижва всичко". И вече, когато тази "думичка" се "пречупи през призмата на съзнанието" на по-простичкия човек, тя се "украсява" с "краските" на собствената му способност за интерпретиране. И така се "раждат" представите за "беловласите старци". Което пък погледнато през психоанализата си е съвсем естествено възпроидведен символ на "Грижовния, мъдър Баща"! ама тва е друг аспект и не за таз тема...

Ще се хвана за думичката "думичка". :) Смятам, че не понятието Бог битува сред вярващите, а идеята за Бог. Дори и атеисти, които не използват "думичката", може да имат своя идея за Бог, който прави добрите им и лоши дни, който прави така, че задача, която не са могли да решат с дни, се решава в часове или обратно. Така че съзнанието и на простичкия и непростичък човек може да оперира с идеята за Бог, без да го кодифицира с думичка. Дори в началото на Библията името на това божество е дълбока, сакрална тайна. Думичката не бива да се споменава.

И кво се получи.... "диктатът на мнозинството" определя и рамките на развитието!

По- скоро "диктатът на авторитетите". Може да е един- месия или просветен монарх, да са неколцина- апостоли или академици, да са мнозина- вярващи или учени. Мнозинството също може да определя рамки, но като частен случай.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Фактът е, че гигантски човекоподобни скелети има открити, но науката мълчи "умно". 

Гигантски, гигантски, колко да са гигантски?

Още Галилей, като сътворява науката Съпромат доказва, че не може да съществуват гиганти с човешки пропорции от същия материал. Защото костите, с техните възможности, издържащи човек от 100 кг, за да издържат великан от 500 кг. и 8 м. ръст трябва да имат значително и непропорционално по- голяма дебелина. Вж. тежките животни с какви крайници са- къси и дебели, а дебелаците по 300 кг. нямат изобщо човешки пропорции.

П.П. Природата се е съобразила с реалностите, а Бог с природата. Значи звеното "Бог" може да бъде изключено.

преди 9 часа, Aumi написа:
преди 9 часа, Търсещ истини написа:

И Бог е предпочел на езичниците да даде знания, а на избраните да не ги дава, защото е рисковано? Доводът куца

Както виждаме знанията могат да бъдат като нож с две остриета. Те могат да бъдат както полезни за света, така могат и да унищожават и разрушават.

О, не. Като махнем Бог, като раздавач на медицински знания и умения, ще открием, как християните от Западна Европа са приели съчиненията на мохамеданина Ибн Сина= Авицена като ценни. По- ценни от молитвите.

преди 24 минути, Търсещ истини написа:

Още Галилей, като сътворява науката Съпромат доказва, че не може да съществуват гиганти с човешки пропорции от същия материал. Защото костите, с техните възможности, издържащи човек от 100 кг, за да издържат великан от 500 кг. и 8 м. ръст трябва да имат значително и непропорционално по- голяма дебелина. Вж. тежките животни с какви крайници са- къси и дебели, а дебелаците по 300 кг. нямат изобщо човешки пропорции.

Т.е. готов си да пренебрегнеш една находка, защото Галилей я счита за невъзможна. А може пък да има нещо, което Галилей не отчита. 

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Т.е. готов си да пренебрегнеш една находка, защото Галилей я счита за невъзможна. А може пък да има нещо, което Галилей не отчита. 

Просто питам колко са гигантски. Ако говорим за "горилски" размер с пропорции на горила, не съм впечатлен.

преди 20 минути, Търсещ истини написа:

Просто питам колко са гигантски. Ако говорим за "горилски" размер с пропорции на горила, не съм впечатлен.

Да, добре. Не съм тук за да те впечатлявам. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

Да, добре. Не съм тук за да те впечатлявам. 

Можеше да отговориш за размерите и пропорциите. ... ако искаш. Любопитно е.

Пример за това, че "душата" е човешко творение.

Един от поводите, за възникване на идеята за душа и отвъдно е появата на починали роднини в сънищата ни. Това е обяснимо със спонтанно припомняне по време на сън на образи, имена, връзки с хора. Дали ще възпроизведе спонтанно тъщата или баба, това е въпрос на случайност. Само че ако е починала тъщата, нещата стават страховити. 

Основното на което искам да наблегна е, че се сънуват роднини за които знаем. Не се сънува пра- пра баба, за която не са ни казали. По- скоро ще сънуваме "духът" на Рамбо или на Тутанкамон, отколкото на тази неизвестна баба, защото в съзнанието ни няма никаква памет за нея. За вярващите в рай и душа не възниква въпросът, защо тя или някой друг от предтечите ни не се интересуват от нас, а само тези, които познаваме. Защо тази, вероятно мила пра- пра баба е толкова безразлична към нас и близките ни и не се е явявала на никого? 

Защото няма такова нещо като "живот след смъртта" и "душа", уважаеми съфорумци. Защото "отвъдното" е в нашите спомени и сглобени от мозъка образи. Защото "душа" е споменът за някого и нашата психика или Висша нервна дейност.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.