Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Относно репутацията - вашето мнение

151 гласували потребители

1. 1. Да бъде ли репутацията само позитивна?

• Да, да се гласува само с плюс
      45%
    • Не, да се гласува и с плюс и с минус
      47%
    • Нямам точна позиция
      7%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

• Администратор

Здравейте приятели, Ние от екипа имаме една идея и се нуждаем от вашето мнение. Дали да не направим репутацията да е само позитивна (да има само бутон за плюс). Така ще стане нещо подобно на бутона харесвам във facebook. Или харесваш нещо и го приемаш позитивно или нищо. Така веднъж за винаги ще се решат проблемите с репутация и ще се спре преследването с минуси, както и негативната енергия, която генерира. Едва ли някой ще се сърди, че му дават плюсове. Какво мислите вие? Дайте предложения.

• Отговори 251
  • Прегледи 28,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Личното ми мнение, базирано на опита ми с подобна структура (за технически дискусии,) показва че понякога има нужда и да се показва отрицателен вот вместо да се пишат обяснения защо другия не е прав. Така се дава визуална представа за това колко правилни, точни, коректни са отговорите на конкретен човек

Съгласен да има само положителен вот. Изкушението да се цвъкат минусчета без аргументация в голямо.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Личното ми мнение, базирано на опита ми с подобна структура (за технически дискусии,) показва че понякога има нужда и да се показва отрицателен вот вместо да се пишат обяснения защо другия не е прав. Така се дава визуална представа за това колко правилни, точни, коректни са отговорите на конкретен човек

И според мен това е вярно, но в последно време наблюдаваме основно:

Съгласен да има само положителен вот.

Изкушението да се цвъкат минусчета без аргументация в голямо.

така че явно премахването му ще е някакво решение :blink:

Изкушението да се цвъкат минусчета без аргументация в голямо.

Това важи и за цъкането на плюсчета. От личен опит говоря, нали.

Кал, вчера бях влезнал във facebook и видях публикация, която не харесах. Помислих си "Защо няма и опция за отрицателен вот като във форума"...

Инче: само положителен вот = по-малко дразги между потребителите.

Всички ще изглеждаме божествено добронамерени и позитивно настроени :huh: Нека тогава се забрани и публикуването на негативни новини и коментари. Поне от и за България.

Това важи и за цъкането на плюсчета. От личен опит говоря, нали.

за нацвъкани плюсчета никой не протестира, ами се радва :huh:

Всички ще изглеждаме божествено добронамерени и позитивно настроени :)

Нека тогава се забрани и публикуването на негативни новини и коментари.

Поне от и за България.

Разбира се :)

Че ние и сега сме такива - като слънчица сме от позитивизизъм :huh:

А дали може да се направи отрицателния вот да не отнема точки от положителния? Т.е. да се вижда в темата отрицателния вот, но той да не намалява репутацията и тази система да е само в техническите раздели, а в останалите раздели на форума да е само положителен. Може би в техническите раздели е важно да има и отрицателен вот, защото често се дават некомпетентни мнения и ако друг некомпетентен го оцени и даде +, може да се остане с грешно впечатление, че съвета е правилен. Ако го направите така, както го предлагате, то нека поне този, който е дал +, да може и да го отнеме. п.п. И го направете анонимен... Ако е само положителен, така ще има по-малко изкушени да цвъкат излишни плюсчета.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Аз съм против това въведение! Според мен, това е един вид налагане на мнение! Потребителят djagi е дал добро мнение и аз го подкрепям! Не е хубаво да има само "+"-ове! В момента репутацията си е добре така! Вярно е, че някой ще каже: "Като не ти харесва, не влизай тук!"! И аз съм от хората, които искат да има бутон "Не ми харесва" във ФБ, но няма!

Обикновено съм против ограниченията, каквото ще бъде и това въведенеие, но ще гласувам да остане само гласуване с плюс. Дано пък да е за по-добро. И ще помоля да ми нулирате репутацията, за да няма съмнения защо съм гласувал така.

Добре е да има репутация, но само в технически раздели, където се помага на хората(може и в купува продава да се оценява коректноста на продавач-купувач).

И ако може да се показва процентно съотношение м/у положителни и отрицателни вотове.

По-принцип съм за "да се гласува и с плюс и с минус" !!!

Редактирано от androns (преглед на промените)

Добре е да има репутация, но само в технически раздели, където се помага на хората(може и в купува продава да се оценява коректноста на продавач-купувач).

А в другите раздели не се ли помага?

И нима форумът е само за помагачи? :P

пп. Аз съм 'за' махането на отрицателния вот.

Имам идея, която не знам дали е изпълнима, но ще я споделя. Та тя е – да се направи така, че гласуването /положително и отрицателно/ по даден пост да може да става примерно до един месец след публикуването му. Така няма да може да се влиза в стари теми и постове от преди години и да се цъкат минуси безпричинно, просто защото някой не харесва някого. Ще се гласува в момента, когато темата все още е актуална.

Имам идея, която не знам дали е изпълнима, но ще я споделя.

Та тя е – да се направи така, че гласуването /положително и отрицателно/ по даден пост да може да става примерно до един месец след публикуването му. Така няма да може да се влиза в стари теми и постове от преди години и да се цъкат минуси безпричинно, просто защото някой не харесва някого. Ще се гласува в момента, когато темата все още е актуална.

А ако откриеш мнение от преди 2 години, което супер много ти е помогнало и искаш да му дадеш +?

Подкрепям предложението

:P

А ако откриеш мнение от преди 2 години, което супер много ти е помогнало и искаш да му дадеш +?

Пишеш мнение, в смисъл, че след две години си открил темата и ти е помогнала, темата става отново "актуална" и гласуваш.

Казах ти - не си го представям технически как да стане. Не разбирам. Просто го казвам като идея.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

И какво се случва когато един доказано компетентен потребител оцени пост положително, а друг доказано компетентен потребител оцени същия пост отрицателно? Това в раздел в който и двамата са компетентни. Пак се връщаме на старата песен на нов глас. Хората които не са от вчера тук, когато погледнат оценилите даден пост и знаят:

-кой от гласувалите е оценил самия пост

-кой е оценил автора

-кой е цъкнал за да е в кюпа

-кой е цъкнал за да се погрижи репутацията на автора да отиде в желана от него посока

Пълно е с постове които са плява с пълнеж и са оценени и е пълно с наистина стойностни постове които не са оценени. Така че системата за репутация е въздух под налягане и трябва да се възприема по този начин.

Повтарям се целенасочено. Относно техническите раздели, погледнете го така:

Влиза нов потребител. Пуска си темата. Списват се 2-3 мения. Някой форумен герой минава и оцъква минуси защото:

-не го кефи ника на първия отговорил

-фен е на АМД, а втория отговорил е предложил Интел

-третия му е правил забележки преди с основание/защо ли/ и трябва да му го върнеме тъпкано

За десерт драсва и той едно мнение. В "идеалния" случай поста му е написан на интелектуалното ниво на питащия, който съответно е възхитен от адекватния отговор и веднага изпълнява съвета. Резултата е ясен.

А новият потребител хал хабер си няма кой кой е във форума, кой пасе овце, кой яде доматите с колците и кой разбира от компютри.

В техническите раздели да имат право да оценяват само членове на екипа и определен кръг потребители. ВИП-овете които раздадохте преди време би трябвало да правят ясни тези потребители. Съответно, ако някой оцени пост отрицателно и поста не е тотално грешен и глупав, то да го цитира и да даде кратка обосновка. Не знам дали такава промяна на системата за гласуване е технически осъществима.

Още нещо, относно раздадените ВИП-ове. До колкото си спомням няколко потребителя поставиха въпроса, нека го направим отново. Групата им да не бъде "Специален", а друга която да ги разграничава от хората които са си платили. Защо? Защото когато такъв потребител напише нещо, то поста му автоматично ще получи меродавност на модераторски пост. Т.е. нещо на което четящите могат да се доверят без да се чудят "тоя хубаво го е написал, ама дали няма да си счупя компютъра".

EDIT: това спокойно може да се приложи и в "Медицина".

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

А защо не се направи така както е в момента системата за оценяване на новините.

Даваш плюсче или минусче, но то е само за съответният пост и изцяло се премахва репутацията, независимо дали е била положителна

или отрицателна.

Така, когато дадено мнение е компетентно и правилно, то ще бъде оценено положително

и съответно обратното.

И вота трябва да е явен, както е в момента, защото един "+" или "-" от потребител,

който редовно взема участие и се доказал като компетентен по дадена тема,за мен лично има по-голяма тежест от "+" или "-"

от някой, на който за пръв път му виждам ника.

edit: във връзка с горното мнение, в което има доста истина.

моят VIP статус е от онея раздадените белплатно.

Редактирано от wlyl0pez (преглед на промените)

Моето мнение - чета избирателно разделите, защото обикновено не разполагам с много време, а и е нормално човек да не се интересува от всичко. Но и в сравнително малкото посещавани от мен раздели неведнъж съм попадал на комични (поне от моя гледна точка) ситуации, които се появиха непоследствено след въвеждането на рейтинговата система - потребителят Х пуска тема У, която се посреща с небивал интерес и авторът бива мигновено залят с овации, т.е. с плюсове. Наглед - нищо лошо, но темата е от типа "Колко е часът?", а клакьорите цъкат като за световно до изчерпване на лимита, но и утре е ден... Комбината си има правила и за нула време ситуацията се повтаря с друг автор от заверата, който съответно обира лаврите, т.е плюсовете...

Кому е нужно това? Имам свои си доводи за и против рейтинговата система, като първите имат превес и съответно съм за наличието на тая система, но съм категорично против многократно доказаната й девалвация. Нямам нищо против плюсовете и минусите, но нека да бъдат мотивирани, както беше преди време.

"За" да се гласува само с плюс.

За предложението и против анонимността, както някой предложи по-напред. След като някой иска да даде минус, трябва да му стиска и да стои зад мнението си. В противен случай минава в графата "мушмуроци". :) Премахването на отрицателния вот няма да направи системата обективна, но със сигурност ще намали напрежението между някои потребители. А кой е положителен и кой отрицателен като човек си личи от постовете му, не от цвета или нивото на репутацията му!

Айде и аз да си кажа мнението, не може ли да се направи така че, примерно хареса ми някое мнение на "iovi" пак казвам примерно, и аз си го оценявам със "+" разбира се. Следващият път когато мога да оценя положително някое мнение на същия потребител, (във случая iovi) да е след 24 часа. По този начин ще се избегне 15 положителни или отрицателни оценки към някой потребител. Така система за репутация би била много по-достоверна от колкото е в момента, някои хора чакат със нетърпение да минат 24 часа за да дадат 15 "+" или "-" на даден потребител. Ограничението от 5 положителни и 5 отрицателни да си остане, даже може и да се намали до 3 положителни и 3 отрицателни гласа!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.