Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

• Автор

Противоречиш си в едно и също изречение - ако това е просто хепънинг или карнавал, тогава какъв е проблемът? Никакъв. Очевидно е, обаче, че 20, 30 и повече хил. протестиращи срещу правителството вече 20-на дена са фактор, с който всеки разумен политик трябва да се съобрази. Пак казвам, че тези, които се събират в подрепа на правителството на Орешарски са 200-300 най-много. Следователно, съотношението в столицата е 1 към 10. А това, че протестите са мирни и цветни ми се вижда положително. Всички опити за провокиране на насилие от страна на разни платени групички, засега са неуспешни. Нещо лошо ли намираш в това? 

Хм, да не си започнала да четеш Велислава Дърева. Значи, според теб, тези хора, които всеки ден след 18:30, т.е. в извънработно време, излизат да протестират, са някакви богати, безработни безделници? Браво!

Хаосът се генерира от управленската безпомощност на кабинета Орешарски и парламентарните сили - всички в т.ч. и ГЕРБ.

Уважавам мнението ти за протестите, но за съжаление не мога да променя своето.

Според мен тези протести са манипулирани.

На мен ми е все едно какво правителство ще ни управлява, стига да го прави с разум и да гарантира препитание, спокойствие и сигурност на всички граждани.

п.п.Подсети ме за Велислава Дърева, за което ти благодаря.

Помня я като умна жена и още сега ще потърся какво пише за протестите.

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз продължавам да твърдя, че почти всичко, което е против правителството, в момента е на улицата, т.е. това, което виждаме, това е и почти реалната подкрепа за протеста!

Не мисля така, но бъдещето ще покаже. Това, което подчертавам, обаче, е че протестът не е на десните срещу левите или на ГЕРБ срещу БСП, също както и протестите през Февруари. Мнозинството от протестиращите са и срещу ГЕРБ. ГЕРБ не са алтернатива. Просто БСП правят всичко по силите си, за да разочароват както обществото, така и страните в ЕС, включително и своите партньори от ПЕС.

• Автор

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Протестите са срещу т.нар. олигархичен модел. Не просто срещу кабинета. Затова трябва да се информираме. Ето напр. една хубава илюстрация на черноморски октопод, който нашата държава е приела за защитен вид:

Публикувано изображение

Да, това беше изтъкнато като причина за протестите, но според мен се получава обратния ефект - протестите вече работят за укрепване на структурите на олигархията чрез хаоса, който създават.

Уважавам мнението ти за протестите, но за съжаление не мога да променя своето.

И аз уважавам твоето. Няма защо да съжаляваме, че сме на различно мнение. Напротив това, че виждаме нещата различно, но запазваме добрия тон, не се обвиняваме взаимно, че сме платени агитатори, комунисти, фашисти, герберисти или някакви други, означава, че сме разумни и зрели хора... Като няма кой да ни похвали, да си се похвалим сами. :)

На мен ми е все едно какво правителство ще ни управлява, стига да го прави с разум и да гарантира препитание, спокойствие и сигурност на всички граждани.

.

В този смисъл и на мен ми е все едно кой ще ни управлява. Но досега не виждам някой да има наистина намерение "да гарантира препитание, спокойствие и сигурност на всички граждани". Тази картинка на октопода ТИМ я дадох не случайно. Страната е оплетена в няколко подобни октопода, които всичките ни политици, от всички цветове обслужват. Това е простата истина. Не че някъде по света има почтени полититици, т.е. и да има са незначителен брой. Но в т.нар. цивилизовани страни съществува поне илюзията за почтеност и когато някакви компрометиращи факти излязат на светло следват оставки. У нас няма такова нещо. У нас казват: "Извинете, че сбъркахме като не преценихме как ще реагирате!" Демек: "Щяхме да ви прекараме, но не преценихме, че ще се усетите и ще реагирате. Другият път, ще ви прекараме без да се усетите".

Да, това беше изтъкнато като причина за протестите, но според мен се получава обратния ефект - протестите вече работят за укрепване на структурите на олигархията чрез хаоса, който създават.

А правителството има решимостта да започне да се бори с тези структури, може би... ТИМ са един от христоматийните примери - аз поне не се сещам досега да имало правителство или политическа сила, която да е опитала да застане срещу тях. Ако се сещаш за такава, моля кажи ми я.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

къде видя хаос, не мога  да разбера, освен в стуктурите на така нареченото "правителство" ?! 

преди малко звънях в едно Министерство за да питам за инструкции по една ОП, която министерството е бенефициент, а ние сме подизпълнител, тоест -за всякакви проблеми трябва да ни дадат инструкции.

Е, от министерството ми казаха : "Извинявайте, ама знаете , че при нас има промени, сменят се началници -в момента няма компетентен човек, който да ви отговори.Изчакайте още седмица да разберем кой ще ни е началник, и ще ви кажем." ?!  :eek:

представяш ли за какъв хаос става дума в министверствот с тия политически чистки в момента ? 

Баси.

нямало "компетентен човек" ?!! :mad:

А времето върви, изтърваме срокове и накрая от ЕС ще ни спрат финансирането.

И това е пример само по една ОП, с едно министвертво, представям си какво е в другите и какво ни чака ! 

• Автор

Да, България е пълна с октоподчета, все рожби на големия октопод.

Трябваше да го убием, преди да е започнал да се размножава, но...

Ако се върнем назад във времето, ще разберем защо не сме го направили.

Повтаряме една и съща грешка векове наред. :(

представяш ли за какъв хаос става дума в министверствот с тия политически чистки в момента ? 

Да бъдем толерантни! Да бъдем европейци! Да им дадем шанс! Цял мандат имат пред себе си. Все за четири години ще си окомплектоват екипите. Пък следващия мандат могат и да започнат да работят. А ние веднага рипаме - тоз не ни харесвал, онзи не ни харесвал. Е, как тези мили хора, високоморални и компетентни, да работят в такава изнервена обстановка? ;)

Да, България е пълна с октоподчета, все рожби на големия октопод.

Трябваше да го убием, преди да е започнал да се размножава, но...

Да, трябваше да има лустрация, както на други места.

• Автор

Нищо ново не се е случило.

Всяко правителство е правило подобни чистки, прави ги сегашното, ще ги направи и следващото и т.н.

Да му мислим ние!

Да бъдем толерантни! Да бъдем европейци! Да им дадем шанс! Цял мандат имат пред себе си. Все за четири години ще си окомплектоват екипите. Пък следващия мандат могат и да започнат да работят. А ние веднага рипаме - тоз не ни харесвал, онзи не ни харесвал. Е, как тези мили хора, високоморални и компетентни, да работят в такава изнервена обстановка? ;)

Ами колкото и да намигаш, това което казваш си е истината! Никъде по света няма такова чудо- "улицата" да диктува кадровата политика на правителството!?!  :ohmy:  Баси държавата станахме! Ти представяш ли- 20 хиляди мушморока, да кажат на Обама кого да назначи, щото видите ли не им харесвал,  и имал еди-колко си далавери... или пък на Путин някой да му определя политиката!? Това недопустими неща! Мисля, че "демокрацията" ни идва малко в повече!

• Автор

Протестиращите в София се организират във Фейсбук да блокират и подземната железница. Причината за това е, че недоволството е навлязло в четвъртата си седмица, а оставката на правителството все още е мираж.

"Това е единственото ефективно решение в ситуация, в която Оглушарски не иска да си изчисти ушите", се казва в социалната мрежа.

Идеята породи бурни спорове в нета, предаде КРОСС.

Част от хората са против, защото така ще се попречи на обикновените граждани да се приберат по домовете си с метрото, те ще се обърнат против протеста и цялата акция ще има негативен социален отзвук.

http://society.actualno.com/Protestirashtite-blokirat-metroto-news_430733.html

20 хиляди мушморока, да кажат на Обама кого да назначи, щото видите ли не им харесвал,  и имал еди-колко си далавери.

Да де, но там, когато стане подобен скандал, въпросният компроментиран служител или политик си подава оставката сам, без да чака някой да го подканя. Ако президентът, който (знаем) в САЩ е глава на изпълнителната власт, не успее да се разграничи достатъчно убедително е заплашен от ипийчмънт и сам напуска, както се случи с Никсън напр. Пък нашите преживяват екзактен катарзис.

Протестиращите в София се организират във Фейсбук да блокират и подземната железница.

Едва ли от това ще излезе нещо. Доколкото протестите се организират през ФБ на хоризонтален принцип, то всякакви хора и групички могат да пускат разни хрумки, макар че точно такава не съм срещал. Но и аз примерно мога да създам група за окупиране на Природо-научния музей. Ми що не ще седим там, докато не изпълнят исканията ни. :angry22: Тъй че не виждам как тази работа с метрото ще стане.

Да де, но там, когато стане подобен скандал, въпросният компроментиран служител или политик си подава оставката сам, без да чака някой да го подканя. 

Е нали си я подаде...нали го махнаха! Кво още поскачате и не ги оставите наистина за заработят, щото наистина- при такава вече 1 месечна преса, трудно се работи!

Да да си говорим истината- ядрото на протеста е платено...и покрай него се ентусиазираха много хора с наистина чисти помисли, без да си дават сметка, че са въвлечени в гигантски опит за подмяна на вота и дестабилизация на страната! Ако си обърнал внимание- те повечето толкова вече са във фазата на подивяването, че НЕ искат да чуват нищо разумно, не искат преговори, не искат нищо освен...."мантрата" наречена оставка! А не си дават ясна сметка, че НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ! 

... Това недопустими неща! Мисля, че "демокрацията" ни идва малко в повече!

Демокрацията ни идва в повече ?! :eek:

Демек-искаш да забраниш на хората да казват какво искат ? 

знаеш ли това какво му се вика ? 

Демокрацията ни идва в повече ?! :eek:

Нашата "демокрация" бих я нарекъл- "демократична анархия"!

това го твърдиш ти.

Я кажи какво разбираш под "анархия" ? 

това го твърдиш ти.

Я кажи какво разбираш под "анархия" ? 

20 дни я гледаме вече....(като изключа първите 5 дни, до отстраняването на Пеевски)...

Koнституция на РБ: Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Предлагаш да суспендираме Конституцията ли, за да заработи Орешарски?

Koнституция на РБ: Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Предлагаш да суспендираме Конституцията ли, за да заработи Орешарски?

Чл. 39. 
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Изобщо т.н. "право на протест" е доста субективно, защото това "право" нарушава правата на останалите, които не протестират! А ако трябва да влезем в подробности, в чл. 43, който цитираш, се говори за "събирания" (т.е. някъде на закрито) и "манифестации", но не и за протести! Разликата между протест и манифестация е огромна!

Чл. 39. 
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Изобщо т.н. "право на протест" е доста субективно, защото това "право" нарушава правата на останалите, които не протестират! А ако трябва да влезем в подробности, в чл. 43, който цитираш, се говори за "събирания" (т.е. някъде на закрито) и "манифестации", но не и за протести! Разликата между протест и манифестация е огромна!

Toва е в ал. 2, а в едно си пише манифестации, а такива на закрито няма как да се провеждат. Всъщност, освен Волен Сидеров, никоя друга партия не твърди, че протестите нарушават реда и правата на другите. Дори БСП не е изразявала такава позиция. Полицията пък няколко пъти благодари на протестиращите, че поведението им е мирно, възпитано и прочие. Тогава, когато има опасност от нарушаване на реда, когато живота или имуществото на гражданите е застрашено, то органите на реда трябва да се намесят. Ако го правеха винаги, то тези, които окупираха тротоара пред Операта, както и няколко централни улици, трябваше да бъдат задържани.

Очевидно е, обаче, че 20, 30 и повече хил. протестиращи с....Пак казвам, че тези, които се събират в подрепа на правителството на Орешарски са 200-300 най-много. Следователно, съотношението в столицата е 1 към 10.

Хм, приятелю, математиката май нещо куца. ;) Ако съответните бройки са верни, съотношението е ~1:100, в загуба на контра протеста, а не 1:10.

Хмм....

Като почнахте да се замеряте с текстове от КОнституцията, седнах та прочетох нещо, замислих се и  промених позицията си за свикване на ВНС.

Погледнете внимателно членовете от 158 до 163 в днешната конституция.

Президентът е прав , баси

Хмм....

Като почнахте да се замеряте с текстове от КОнституцията, седнах та прочетох нещо, замислих се и  промених позицията си за свикване на ВНС.

Погледнете внимателно членовете от 158 до 163 в днешната конституция.

Президентът е прав , баси

Прав е, щото онея негодници, които са я надраскали навремето, не са яли доматите с колците и са я спастрили да е готова за такива положения и да не е в полза на народа, а на тях главно. И разбира се, да е така овъртяна, че за да се направят промени(или по-скоро значими промени), да не става с обикновено мнозинство, или въобще от обикновено народно събрание. Въпреки това, ако народа реши, винаги може просто да я суспендира...Все пак, на теория сме в демокрация..Нали?! Управлението е в ръцете, или би трябвало да е в ръцете на народа и съответно никакъв писан текст не трябва да е над волята, над желанията и нуждите на суверена. Известен проблем ще е доказването, че съответната нужда е на целият народ, или на достатъчно голяма част от него, че да е мнозинство...без това да е концентрирано чрез народни представители, а да е показано съвсем пряко от някой и друг милион, било на референдум, протест или чрез по-....хм,  как да го кажа...да речем по-груби методи.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Протестиращите в София се организират във Фейсбук да блокират и подземната железница. 

Охххх...от кога го чакам тоя "блокаж", че най-накрая да има повод.....за законово "прилагане на конституцията"! 

Всъщност, освен Волен Сидеров, никоя друга партия не твърди, че протестите нарушават реда и правата на другите. Дори БСП не е изразявала такава позиция. 

Брей!?

Редактирано от SA-13 „Gopher“ (преглед на промените)

Хм, приятелю, математиката май нещо куца. ;) Ако съответните бройки са верни, съотношението е ~1:100, в загуба на контра протеста, а не 1:10.

Признавам. Навремето като следвах имах гадже от "Финанси" в УНСС и беше решила да ми докаже, че математиката е царицата на науките. Но все не ни оставаше време да стигнем до тази тема. ;)

Брей!?

Официално няма такава позиция. Нямам предвид изказванията на един или друг политик.

Прав е, щото онея негодници, които са я надраскали навремето, не са яли доматите с колците и са я спастрили да е готова за такива положения и да не е в полза на народа, а на тях главно.

Точно така.

До сега никой не е успял да ме убеди, в законноста за искане на нови избори!

Въпроса ти е спекулативен.

Погледни внимателно снимката

Публикувано изображение

Да виждаш на снимката подаване на жалба в Конституционния съд за оспорване на изборните резултати? Да си разглеждал тези доказателствени материали за да прецениш дали има или няма законново основание?

Не, това са хора, погледни отново снимката, изразяващи своето недоволство от политическата класа и ако на теб и на мен това не ни харесва, проблем си е наш.

Редактирано от nikval (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.