Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

Тъй като мисля, че всеки дееспособен гражданин, като част от имагинерната съвкупност от избиратели, които формират волята на суверена (на ужким де, но така пише в Конституцията), трябва да бъде критичен и подозрителен към представителите на всяка власт и осбенно към тези, които му се обясняват в любов и понеже гледам, че се публикуват разни агитационни материали, ще си позволя и аз да пусна една снимка. Не за друго, но за да си опресним паметта. Пиша това като човек, който участва и подкрепя протеста:

Публикувано изображение

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тъй като мисля, че всеки дееспособен гражданин, като част от имагинерната съвкупност от избиратели, които формират волята на суверена (на ужким де, но така пише в Конституцията), трябва да бъде критичен и подозрителен към представителите на всяка власт и осбенно към тези, които му се обясняват в любов и понеже гледам, че се публикуват разни агитационни материали, ще си позволя и аз да пусна една снимка. Не за друго, но за да си опресним паметта. Пиша това като човек, който участва и подкрепя протеста:

Струва ми се, че от известно време, долавям в теб промяна. В началото ми създаде впечатлението, че си от хардлайнерите на протестите. В последните дни обаче, долавям някакъв вид олевяване на позицията ти....Колебливо вече ми звучиш, относно тия протестите, които за мен си остават преди всичко медийни!  Прав ли съм, или така ми се струва?

Струва ми се, че от известно време, долавям в теб промяна. В началото ми създаде впечатлението, че си от хардлайнерите на протестите. В последните дни обаче, долавям някакъв вид олевяване на позицията ти....Колебливо вече ми звучиш, относно тия протестите, които за мен си остават преди всичко медийни!  Прав ли съм, или така ми се струва?

Ами моите политически възгледи са по начало леви, макар че за много хора у нас да имаш подобни схващания означава, че си комунист, което се счита за нещо мръсно. Аз, разбира се, не съм комунист в традиционното разбиране от 19 или дори 20 в. Но повечето каузи, които ме ангажират (екология, образователна реформа, социална справедливост и други) по света се защитават от ляво ориентирани партии. Проблемът, за мен, е в това, че у нас не откривам такива. БСП не е истинска лява партия, също както и ГЕРБ или различните останки от СДС не са десни. И едните, и другите водят еднаква неолиберална политика, която е в интерес на това, което стана модерно да наричаме олигархия или мафия.

Причините да подкрепям протестите са две:

1.) БСП и останалите започнаха с изключително лош фалстарт. Аз не искам ГЕРБ да продължава да ни управлява след всичко, което сътвори през последните 4 години. Но новите започнаха по възможно най-лошия начин като с необмислените си назначения демонстрираха зависимостта си от същите кръгове, които подкрепяха преди това ГЕРБ.

2.) Разглеждам тези протести като част от глобален процес на пробуждане, макар че мнозинството от хората, които участват в тях едва ли си дават ясна сметка за това. Те по-скоро очакват, че ще се случи някакво чудо. Ще се появи някакъв незнаен юнак със своята чета и ще обезглави ламята. Подобно нещо, разбира се, няма да се случи. По-скоро мисля, че нещата ще продължат да се задълбочават и влошават във вътрешен и в международен план. 

Причините да изпитвам колебания през последните дни са, че се случва това, което очаквах, а именно опит за реванш на тези, които изпуснаха кокала на последните избори. Нещата не са черно-бели. Ако нямаше протести, сега щяхме да имаме за шеф на ДАНС Пеевски, за зам.-министър на МВР кадър на СИК и още кой знае какво друго. Освен това, дори и протестите да не бяха започнали сега, то те твърде вероятно щяха да започнат зимата или началото на следващата година, защото хората щяха отново да изпаднат в безизходица да си плащат сметките. Също така, самата конфигурация на управляващото мнозинство в Парламента е много нестабилна. Като добавим към това и фактора Сидеров, който в цяла Европа е считан за крайно десен ксенофоб, би било много оптимистично да се счита, че този Парламент може да изкара пълен мандат. Тъй че в този смисъл едни протести сега може би ще съкратят агонията. Но може и да греша. Ситуацията е такава, че е много трудно да се правят някакви прогнози.

Горе-долу, това е позицията ми, накратко. Да бе, накратко - баси фермана изписах, но ме попита и реших да обясня по-подробно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Публикувано изображение   

Расте броят на изпитите кафета пред парламента

Публикувано изображение

Орешарски се нуждае от слухов апарат, за да ни чуе :)

Редактирано от agr (преглед на промените)

Публикувано изображение   

Расте броят на изпитите кафета пред парламента

а който няма пари и за кафе какво да прави а

Орешарски се нуждае от слухов апарат, за да ни чуе :)

Не е вярно !! Няма нужда да ни слуша нас,той кукловодите ги чува перфектно !

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Орешарски се нуждае от слухов апарат, за да ни чуе

Орешарски няма какво да чува. За сега неговия кабинет е единствено легитимен със всички произтичащи от това последствия и не е длъжен да се съобразява с капризите на няколко човека. Тези протести са медиини и повярвайте не се подкрепени чак толкова.

Какво да чуе Орешарски, че Борисов не може да спи защото не управлява, защото подклажда протестите и си иска власта!!!! След поредица скорошни репортажи за протестите в Пловдив, Варна, София, то ясно пролича от изказванията на протестиращите , че протестите са абсолютно безидейни и водени от лични интереси и целящи връщането на ГЕРБ във влъста. В обратното не се опитвайте да убеждавате хората защото е смешно.

За сега неговия кабинет е единствено легитимен със всички произтичащи от това последствия и не е длъжен да се съобразява с капризите на няколко човека. Тези протести са медиини и повярвайте не се подкрепени чак толкова.

По инфото на БНР във вчерашния ден са участвали 30-40 хил в София. Митингите в подкрепа на кабинета Орешарски събират около 100 човека. Горе-долу това е съотношението между тези, които подкрепят твърдо правителството и тези, които твърдо са против него в столицата. Ще кажеш, че София не е България. ОК. Не виждам, обаче, някъде из другите градове да е организиран поне един митинг, шествие или нещо подобно в подкрепа на Орешарски. Казваш, че това е легитимното правителство. Така е. Но това не означава, че е морално да управлява след като толкова явно демонстрира своята зависимост от кръга около Пеевски и Василев. И най-вече, че е целесъобразно да управлява, когато изпада във външна изолация (реакцията на ЕС) и му липсва стабилна парламентарна подкрепа. Разбира се, то може да удържи още малко. Мисля, обаче, че вече и на БСП, и на ДПС, както и на всички други е ясно, че това е само удължаване на агонията на този кабинет.

Признай си най на края, че си агитатор на ГЕРБ. Не е достойно да се въртиш постоянно, да пишеш, че си уж с леви убеждения, да пишеш, че не искаш ГЕРБ на влост, но в същото време да агитираш за тях, да подкрепяш определено Герберските протести и когато те застъпят почваш да увърташ и отричаш написано от самия теб.

Легитимирай се и си защитавай каузата според разбиранията си - лошо няма. лошо няма и да подкрепяш любимата си партия.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

...

Правиш една кардинална грешка - приемаш за даденост, че протестите са герберски. Със сигурност има платени провокатори сред протестиращите, но те са пренебрежимо малка част от цялото. В основната си част протестиращите са водени от собствените си убеждения и няма политическа сила, която те да подкрепят. Протестът им е срещу статуквото, което е превърнало държавата в собственост на няколко свръхбогати мафиоти. А подобен начин на дребнаво мислене - кой коя партия подкрепял - е само в полза на статуквото, защото продължаваме да се въртим във все същия омагьосан кръг...

Мисля, обаче, че вече и на БСП, и на ДПС, както и на всички други е ясно, че това е само удължаване на агонията на този кабинет.

Гледам, че май пак започваш да обръщаш палачинката!?  И кой, кой ще дойде? Знаеш ли, не съм против същността на протеста, но съм против това- протестите да бъдат използвани като инструмент за искане на оставки!! НЕ може така....това се превръща в един опасен "навик" на хората, разбиващ и подкопаващ държавността! В цял свят се протестира за конкретни практични неща, но никъде не тръгват да искат оставка на правителство, заради негова грешна кадрова политика! Може да протестираш за отмяна на грешката, но не може да протестираш за оставка...това е законно правителство!

По принцип винаги съм противник чрез силови действия, да се сваля правителство....такова ми беше отношението и 97-а, въпреки, че до тогава бях повече с десни убеждения, но след този погром се отвратих от десните! Сега се прави същият опит за силова промяна, което не мога по никакъв начин да покрепя!  :mad:

Редактирано от SA-13 „Gopher“ (преглед на промените)

Признай си най на края, че си агитатор на ГЕРБ. Не е достойно да се въртиш постоянно, да пишеш, че си уж с леви убеждения, да пишеш, че не искаш ГЕРБ на влост, но в същото време да агитираш за тях, да подкрепяш определено Герберските протести и когато те застъпят почваш да увърташ и отричаш написано от самия теб.

Легитимирай се и си защитавай каузата според разбиранията си - лошо няма. лошо няма и да подкрепяш любимата си партия.

WhiteHart отговори вместо мен. Нямам какво да добавя към казаното от него и не виждам за какво да се оправдавам и да доказвам нещо, което е очевидно невярно. Обясних многократно, че никога не съм гласувал за ГЕРБ и не възнамерявам да гласувам за тях. Обясних, че се ангажирам с каузи, които би трябвало да подкрепят левите политически сили. Единствената сериозна лява политическа партия у нас към момента е БСП, но от две деситилетия насам води дясна, неолиберална политика. Същото правеха и правят и другите - СДС, НДСВ, ГЕРБ. Това, че ГЕРБ и кръга на Прокопиев се опитва да използва протестите в своя полза е истина, защото са в опозиция и това е удобно за тях. По същия начин, БСП се стремеше да се възползва от февруарските протести. Но нито едните, нито другите не са генерирани от някоя политическа сила. Най-просто казано, хората протестират, защото искат почтено управление и сравнително достойно съществуване. Или поне илюзия за тези две неща. Сега управляващите направиха всичко възможно, за да разрушат надеждата, че това може да се случи, тъй че основната причина за протестите са техните действия, а не нечия пропаганда. Толкова ли е сложно да се разбере? 

Знаеш ли, не съм против същността на протеста

То май вече никой не е...

НЕ може така....това се превръща в един опасен "навик" на хората, разбиващ и подкопаващ държавността!

Ми, тя държавността е разбита и подкопана не от протестиращите, а от управляващите - и предишни, и настоящи.

В предния си пост, само констатирах техденции и изброявах факти. Ако го прочетеш непредубедено, ще видиш, че е така.

Сега управляващите направиха всичко възможно, за да разрушат надеждата, че това може да се случи, тъй че основната причина за протестите са техните действия, а не нечия пропаганда. Толкова ли е сложно да се разбере? 

Пак ще се повторя- може да се протестира за или против конкретно действие/решение на правителството, за да може то да се промени! НО, не може да се иска оставка на правителството заради това! Това го няма никъде по света. Да не говорим, пък обществото да се меси в кадровата политика на правителството...къде го има това, в коя страна! Аз считам, че при нас има прекалено много "демокрация", граничеща вече със свободия, т.е. налага се като начин на функциониране на обществото - "демократичната анархия"!

Това не бива да се допуска, и трябва да се приемат законови марки за доста по-строг контрол и регламентиране на всякакви видове протести и масови прояви! Не може 1000 тиквеника да ми се договорят във фейсбук и да ми блокират пътища, магистрали, кръстовища, като с това спират функционирането на общественият живот и ограничават свободата и правата на останалите граждани! 

Общата позиция на посланниците на Франция и Германия.

Пак да питам с чия подкрепа ще управлява правителството - на парламентарно мнозинство, което зависи от златния глас на Сидеров, с подкрепата на тези, които всеки ден излизат на улицата, за да защитят правителството или с подкрепата на партньорите от ЕС? Аз поне, нямам никаква идея.

Личното ми мнение е, че колкото повече БСП се инати като магаре на мост и се опитва да игнорира протестите, толкова повече губи подкрепата на колебаещите се, които гласуваха за нея, защото не искаха отново ГЕРБ на власт. Ако БСП иска да спечели следващите избори, когато и да са те, то трябва да предприеме някакви адекватни и решителни стъпки, а не да се държи като щраус. Сегашното и поведение обслужва интересите на нейните опоненти - ГЕРБ и другото пиле, което ще се излюпи под президентското крило.

Ето снимка от Лумпенщрасе, както щели да преименуват този булевард. ;) Тези хора в мнозинството си нито са платени, нито са лумпени. И няма да се приберат просто така. Политик, който игнорира случващото се на улицата в момента е тотално неадекватен и недалновиден.

Публикувано изображение

Посланиците на Франция и Германия: Чуйте гражданското общество

Това вече е недопустимо груба намеса във вътрешните работи на една сверенна страна. Такава наглост дори по време на "Варшавския договор" не е упражнявана спрямо нас. Това са нашита ЕС "партньори"!!!!!!!

Кой клати държавата - Борисов, естествено. След победата на неговия кмет във Варна, то този човек забрави бързо къде се намира, та дори забрави, че в момента не е управляващ. Наглоста му бе съпроводена с ненормална реч, величаещ самия себе си и съпроводена с пелтечене, заекване и подвикване по журналистите - това поради презъбудата си. Общо звучеше така - аз съм , най , най и никой освен мен не може да управлява. Аз съм новата алтернатива

Това от от негово интервю в едно от националните радиа днес по обяд

.

Да ви е честита новата алтернатива, новия морал, новото бъдеще. 

А, да не забравя ,че самия Борисов беше казал, че " той управлява / представлява простите хора"

Абсолютно прав е , та ние сме точно такива!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Това вече е недопустимо груба намеса във вътрешните работи на една сверенна страна. Такава наглост дори по време на "Варшавския договор" не е упражнявана спрямо нас. Това са нашита ЕС "партньори"!!!!!!!

Преувеличаваш малко. При Варшавския договор изобщо не се говореше за суверенност. Сега се говори, но е ясно, че суверенността ни се простира дотам, докъдето е нашата икономическа  и отбранителна самостоятелност, т.е. доникъде. Но това са реалностите, за съжаление. Политиците ни от всички бои са продажни и рядко се замислят за националните интереси. Като оставим, обаче, емоциите на страна, е видно отношението на двете най-важни страни в ЕС към правителството. Не можеш да управляваш на инат, без вътрешна и външна подкрепа. Това е, което искам да кажа.

така че ГЕРБ е по малкото зло

Съвсем не съм сигурен в това просто, защото БСП на практика не управлява. Ако БСП имаше стабилно парламентарно мнозинство, което не зависеше от ДПС и Атака, може би нещата щяха да бъдат по-различни. И, разбира се, ако имаше по-далновидно ръководство.

И аз мисля, че това е грубо, много грубо вмешателство и натиск върху държавата! мОре ако бяхме в едни други времена.... Ето какво значи да си заложник на ЕС, и да зависиш от шиб@ните им субсидии! Тоя Оланд май забрави от коя партия е, тиквеника му с тиквеник, както и баба меркел забрави къде израстнала!  :mad:

Да слушаме и да мислим, да мислим и да слушаме. Само така има някакъв минимален шанс протестите да доведат до нещо по-добро, до някаква реална промяна. Моля чуйте звуковия файл - интересно е:

Антропологът Достена Лаверн по БНР

• Автор

Да слушаме и да мислим, да мислим и да слушаме. Само така има някакъв минимален шанс протестите да доведат до нещо по-добро, до някаква реална промяна. Моля чуйте звуковия файл - интересно е:

Антропологът Достена Лаверн по БНР

"България и правителството се намират на тясно въже и дестабилизацията на страната е вредна за самите граждани. Протестите могат да се окажат манипулирани. Идеите да се направят спешни избори са идеи на задкулисие, което се опитва по-скоро да върне властта на ГЕРБ, а не да се бори за истинска демокрация."

Това е истината.

"България и правителството се намират на тясно въже и дестабилизацията на страната е вредна за самите граждани. Протестите могат да се окажат манипулирани. Идеите да се направят спешни избори са идеи на задкулисие, което се опитва по-скоро да върне властта на ГЕРБ, а не да се бори за истинска демокрация."

Това е истината.

истаната е, че трябва час по-скоро да има избори - това е единственият начин да се разбере какво иска целия народ.

В момента виждаме, че правителството не може да се справи с една от основните си задачи -да поддържа реда в столицата и в страната ! 

не може всяка вечер половината столица и магистрала Тракия да бъдат блокирани и нормалните хора да не могат да се приберат по къщите си - това е пълно безумие, ако някой си представя, че така може да се продължава и напред.

Или правителстовото да си изпълни задължението и да прекрати тези протести или да си ходи.

И аз мисля, че това е грубо, много грубо вмешателство и натиск върху държавата! мОре ако бяхме в едни други времена.... Ето какво значи да си заложник на ЕС, и да зависиш от шиб@ните им субсидии! Тоя Оланд май забрави от коя партия е, тиквеника му с тиквеник, както и баба меркел забрави къде израстнала!  :mad:

Нали! Не ги е срам келеметата! Особено баба Меркел. Как са могли от ЩАЗИ така да я изпуснат? Ех, ако бяха едни други времена....

Друго си е да си заложник на СИВ и Варшавският договор, а Съветската политика да ти бъде приоритет пред родната. Всъщност не съм прав, Съветската политика беше най-българската политика. Нали?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.