Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 4 минути, _nib_ написа:

Баааа в Македония:D

в Израела бе

:lol6:

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 267k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

преди 44 минути, _nib_ написа:

Е кък Израела.Македонците са си заплюли всичко.

така е, ама евреите мислят че цялата вселена тяхна

:lol6:

1(415)_872x480.jpg

Огромен 10-метров портрет на Патриарха на българската литература Иван Вазов е нарисуван върху саниран блок в село Анево.

Фигурата на писателя, изобразен с тефтера и бастуна си, гордо се извисява на фасадата на първия саниран по европейска програма блок в селото.

„Следват генералите Вазови и най-вероятно майката на Вазов – Съба Вазова”, сподели кметът на Анево Николай Николов.

Проектът, наречен „Вазов”, цели да помогне за съхраняването на историята, като ще продължи с изрисуване и на други санирани сгради, но в Сопот.

В селото бързо се разчуло за творбата и всички вече наричат обновената сграда „блокът на Вазов”. Жителите се радват на изборажението на писателя и споделят, че се гордеят с него.

Жителите признават,че откакто Вазов грейнал на блока, по-често препрочитат творбите му.

trud.bg

• 3 седмици по-късно...

16708446_1363283570381709_10594614781052

15873272_1322851464424920_66420398936803

Да ни е Честита Баба Марта!
Да ни е Честита Българщината!
... Защото Българщина означава Древната българска мъдрост!... Онази Божествена мъдрост на първите човеци Древните българи!

-

Една шматка ме тагна в картинка с мартеници във Facebook, в следствие на което ми се задръсти пощата.

Днес е 3 март. Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: азбуката на Светите солунски братя св. св. Кирил и Методий, прабългарският календар, Мадарският конник, Орфей, тракийската цивилизация, киселото мляко. Дали сме на света първото научно откритие - металообработването, и първото шлифовано злато - варненското. Създали сме първите градове в Европа. Дело на българи са компютърът, хапчето антибебе, нивалинът, ксероксът, въздушната възглавница, телефонният секретар. И куп други неща, за които невинаги си даваме сметка. "Стандарт" припомня още 10 от тях.

1. България

България е най-старата от съвременните държави в Европа, чието име е непроменяно от основаването й.

2. Нямаме пленено знаме

За 60 години България успява да води пет войни. Не всички те завършват с победи, но пленено на бойните полета българско знаме няма. С което не може да се похвали нито една друга армия в света. Докато във Военния музей се пазят 62 пленени вражески полкови щандарта.

3. Първата жена в боен полет

По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет "Воазен" с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от аеродрум "Мустафа паша", като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. Нейното име носи ледник на Земя Греъм в Антарктика.

4. "Време разделно"

Най-известният български роман в световната литература - "Време разделно", е написан от акад. Антон Дончев само за 45 дни. Издаден е 17 пъти у нас. Преведен е на 28 езика и по света има над 3 милиона тираж.

5. Медът

Уникалният български мед е познат в Европа още от IX век. Сведения за износ на мед и пчелен восък за Византия има от времето на кан Омуртаг (814-831 г.) По-късно българският пчелен мед, наричан "цера Загоре", е добре познат и в средновековните италиански републики. За него пише флорентинският летописец Пеголоти, а Ватиканът постановява свещите за папските литургии да са само от български восък. У нас живеят над 400 000 пчелни семейства. Годишната продукция е над 9600 тона.

6. Билките

България е на трето място в света по богатство на лековити растения след Афганистан и Индия. В планините ни има билки, които не се срещат никъде по света. Годишно се изнасят между 12 и 15 000 тона, които се използват за лекарства и козметика.

7. Светица Олга

На огромна почит в Украйна е Великата киевска княгиня Олга - българка, родена в Плиска. Тя е родственица на цар Симеон. Управлявала е Киевското княжество от 945 до 969 г. Първата разпространителка на християнството сред украинския народ е обявена за светица.

8. Фотошопът

Един от създателите на най-използваната в света програма за обработка на снимки - фотошоп, е българин - Тодор Георгиев.

9. Правнучката на Софроний Врачански
Най-голямата поетеса, която Франция е дала на света - Анна дьо Ноай (1876-1933), е българка. Тя е правнучка на възрожденеца Софроний Врачански.

10. Архитект Синан

Синан (1489-1588) е прочут османски архитект. Според легендата това е гениалният българин Майстор Манол, роден в родопското село Широка лъка. Назначен е за пръв архитект на султан Селим и работи последователно по време на управлението на четирима султани. Негово дело са 81 джамии, сред които Султан Селим джамия в Одрин, Сюлеймание и Шахзаде, 33 двореца, 26 библиотеки, 35 бани, 7 водопровода, десетки кервансараи, чешми и гробници. Той е направил и "Баня баши" в София.
изт.

Резултат с изображение за з март

1926651_638266842875830_282049234_n.jpg

"Да си българин не е участ. Да си българин е чест!
Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!
Честит национален празник!"
- Президентът Румен Радев

9-годишно българче изпя на 3-ти март: Не давайте България!

9-годишният българин Виктор Велинов, който живее в Ню Йорк, син на трънчанката Кристина Велинова написа песен за националния празник на България, озаглавена “Не давайте България”. Текстът на песента е на майката, а музиката е на детето, което живее в Щатите.

В песента участват още две българки – Мартина Радославова и Нели Минчева.

“Направихме тази песен с огромна любов, но и тъга към България”, казва майката Кристина. Песента е посветена на всички родолюбиви българи.

Не давайте България!

zapernik.com

Родителите на Синан – с наградата "Достойните българи"

0000333977-article2.jpg

Майката и бащата на 16-годишния Синан Мурад - Селма и Шенол Мурад, получиха голямата награда в 15-та церемония "Достойните българи", организирана от в. "24 часа".
Тя им бе връчена от служебния премиер Огнян Герджиков.

Синан почина от рак в началото на тази година, а родителите му дариха събраните за лечението 160 000 лв. на други трима онкоболни.

Те са превели 40 000 лв. и на професионалната гимназия "Цар Иван Асен ІІ" в Асеновград, където е учил синът им.

Това е било и едно от последните желания на момчето - да помогне на други със средствата, дарени за неговото лечение.

dnes.bg

Честит Празник и Поклон пред Българката!

преди 15 минути, M.Николов написа:

Ми така е, някои хора така и не разбират как им минава живота.....

Е да.....но пък си имат живот, а други, нито живот, нито разбиране. Едни комплекси само ;)

на 3/3/2017 в 12:06, Aliya написа:

"Да си българин не е участ. Да си българин е чест!
Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!
Честит национален празник!"
- Президентът Румен Радев

- Аз съм българче! О...
- Хуб'у бе, разбрахме, стига се оплаква!

:D

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

Първото добивано злато в Европа е от България

655-402-zlato.jpg

Уникално българско злато в момента е изложено във виенския Музей за история на изкуството.

Над 300 златни, сребърни и бронзови експонати от бронзовата епоха, предоставени от 14 музея в България, бяха показани на 800 специални гости от политическите, икономическите, културните и дипломатическите кръгове в Австрия на откриването на изложбата на 7 март, като тя ще може да бъде видяна в чужбина до 25 юни т.г.

Разгледайте част от изложбата в нашата галерия тук

Интересът към тази изложба е огромен, тъй като тя е изключителна сама по себе си – става дума за експонати от първата и единствена до момента праисторическа златна мина в Европа, която се намира именно в България - в Ада Тепе (Източни Родопи) и е експлоатирана преди 3500 години - от около 1500 година пр. н. е. до 1000 г. пр. н. е.

Това е установено през 2016 г. от екипи на австрийската и българската академия на науките, които са изследвали  златната мина, откъдето е много вероятно да е било добивано златото на приказните богатства на микенската култура и Троя.

Находки от златната мина онагледяват културната среда, дават отговор на въпроса за ролята на благородния метал за създаването на елити по онова време и ежедневието на хората от Ада Тепе в праисторическата епоха.

Какво ще бъде видяно в Музей за история на изкуството във Виена в подробности:
„Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа" включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите предмети, малък брой сребърни накити.

Акцентът е комплексът находки от златодобивния рудник Ада тепе - каменни сечива за добив и преработка на злато, характерни за епохата керамични съдове, предмети от ежедневния бит на древните рудари и други. Най-впечатляващата находка, представена във Виена, е уникалното съкровище от Вълчитрън, което се състои от 13 предмета, съдове и капаци, изработени от масивно злато.

vesti.bg

ами промени го заглавието - нито съм спец по въпроса нито аз съм писала статията

:)

обаче звучи гордо нали

преди 4 минути, valkiria1 написа:

България като държава изобщо не е съществувала

Не е съществувала и е съществувала. Ако беше написала "Първото българско царство", ама в смисъл на първото българско царство, а не на първото българско царство, можеше и да се съглася.

преди 5 минути, haidukpikaso написа:

обаче звучи гордо нали

Ми как !

Българче да се наричам...

Между другото, по време на така нареченото възраждане, понеже поробителите официално са ни наричали "римляни", са се водели сериозни полемики измежду нашите първенци, какви е по правилно да се наричаме, аджеба. Много хубава българска дума. Е, дедите ни са избрали "българи", щото може би им е звучало гордо.

Съгласен съм с избора им, и на мен българин ми звучи една идея по гордо !

преди 5 минути, valkiria1 написа:

И не, не звучи гордо. Звучи смешно

Затъ. То затуй като наречеш някого евреин, и модераторите, ако не те баннат или не ти направят забележка, то някой от потребителите ще ти се озъби да не бъдеш чак толкова груб

преди 12 минути, valkiria1 написа:

Аааа не, това е образец на "компенентността "на написалия  статията. И не, не звучи гордо. Звучи смешно. Поне за тези ,които разбират.

Виж  обаче ,ще сваля шапка на този българин ,който открие подписка да си върнете всички истински национални български съкровища ,които са експонати на чужди музеи. Щом толкова ви боли за българщината  недейте да допускате "Четвероевангелието на Иван Александър" да се нарича "Лондонско  Четвероевангелие ........."

подписка значи, добре

:writealetter:

на генерала ще я занесем

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.