Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 23 часа, Реджеп Иведик написа:

Когато половин Евразия е говорела български, тях ги е било срам да говорят на немски даже с конете си. Диваци и варвари в България са само комунистите !

И мекеретата

:nono:Винаги най-големите диваци и варвари в България са били политиците.

Партийната им принадлежност не е от значение.

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Убиха ни патриотизма и самочувствието! Аз не се чувствам горд българин. Със какво да се гордея? Със разбитите пътища, мизерията, безхаберието, престъпноста, лошото здравеопазване и правораздаване, с предателството на нашите управляващи, със скъпия ток, парно и вода!!!!

преди 35 минути, Мойра написа:

:nono:Винаги най-големите диваци и варвари в България са били политиците.

Партийната им принадлежност не е от значение.

Аз пунтирам Гошо Тарабата, но ти сигурно си разбрала. Когато той е казал прословутата фраза на лайпцигския процес, в България фашистите са се броели на пръсти. Една две мизерни и доста кротки легии. А терористичните актове, всички знаем, кои са ги извършвали по онова време. 

преди 18 часа, Реджеп Иведик написа:

Аз пунтирам Гошо Тарабата, но ти сигурно си разбрала. Когато той е казал прословутата фраза на лайпцигския процес, в България фашистите са се броели на пръсти. Една две мизерни и доста кротки легии. А терористичните актове, всички знаем, кои са ги извършвали по онова време. 

И си прав и не си прав...

преди 21 часа, Реджеп Иведик написа:

А терористичните актове, всички знаем, кои са ги извършвали по онова време. 

Комунистите

Но не един, няколко века да минат, пак ще се намерят заблудени душички които да казват.. то така, ама не е така...

Всъщност, те още се гордеят като наследници на партията  извършила най големия за Европа терористичен акт в Света Неделя....

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

"Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.

Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.“

Дмитрий Сергеевич Лихачов

преди 12 часа, miro20 написа:

Всъщност, те още се гордеят като наследници на партията  извършила най големия за Европа терористичен акт в Света Неделя....

Света Неделя е едно доста нескопосано изпълнение. Истинските комунисти не биха позволили, кобурга да се отърве.:ph34r:

По темата- Най- стария жив град в Европа и един от петте най- стари в Света, се намира в България.

Цитат
  Херакъл: Виждате ли, Хермесе и Философийо, две планини – най-големите и най-красивите от всички планини (по-голямата е Хемус, а срещу нея е Родопа), лежащото помежду им плодородно поле, което започва от самите им подножия, и издигащите се три прекрасни хълма, разположени изключително красиво, които съвсем не са безформени в грапавината си, а сякаш представляват множество крепости на лежащия под тях град. Защото вече се вижда и самият град.

Хермес: Кълна се в Зевс, Херакле, най-големият и най-красивият от всички!

Редактирано от язе (преглед на промените)

Бабинден

Това е един от най-големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане.
С празниците на Богоявление и Ивановден, в които се почита Възхода на Младото Слънце (Бог Ян) по небосклона и засилването на слънцегреенето, съсвсем естествено следва и празникът на Новия човешки живот, доведен на този свят с мъдростта и умелата помощ на Бабата.
Дедите ни са почитали и тачели жената, и осбено бабата, заради нейното отъждествяване с Богинята Баба Ра.
Почитали са и Раждането, Бебетата, Децата, Майките, защото на тях се крепи човечеството.
.. Не на войните, не на перверзиите хомосексуални, педофилски и прочие, нито на техните скодоумни политици защитници!
А на Семейството, Любовта между мъжа и жената, Любовта към Децата и Почитта към Старите хора и тяхната мъдрост!

-

преди 19 минути, valkiria1 написа:

Бабинден повод за национална гордост ли е ? 

и защо да не е - повод за гордост е всяка запазена традиция и предавана от поколение на поколение

току-що, valkiria1 написа:

Аз пък си мислех ,че повод за национална гордост е традиция ,която я няма никъде другаде по света.

Иначе от както светът е  тръгнал да излиза от жена  все по един и същи начин е ставало и предимно жени са правели тая работа,но никой не е вдигал толкова патърдия по въпроса.

ние пък вдигаме - защото сме Българи !

преди 12 минути, valkiria1 написа:

чудесно. Но няма изключителност в традицията ,това се имаше предвид. 

Тричането също е обичай. Него как го пазите ? 

тия с тричането са уроди и не подлежат на обсъждане

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Тричане (бесене на кучетата, цирене\церене на кучетата\кундене) е български обичай, изпълняван на празника Чист понеделник (наричан поради това и „Песи понеделник“) — понеделникът от т. нар. „Тодорова неделя“. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от болестта бяс. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.

и петиция сме подписвали

та има две теми като гледам - а тази тема не е за това

преди 2 минути, valkiria1 написа:

Тричане (бесене на кучетата, цирене\церене на кучетата\кундене) е български обичай, изпълняван на празника Чист понеделник (наричан поради това и „Песи понеделник“) — понеделникът от т. нар. „Тодорова неделя“. Според народното вярване, този обичай цели да предпази домашните кучета от болестта бяс. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.

Гледах едно предаване за тричането...не съм от плашливите, но не можах да го изгледам, а смених на друг канал....Сигурно, за някои е нормален обичай. Щом поводи за гордост, са атентати, убийства или пиене на вино от човешка глава...

Българин ще бъде награден с "технологичен Оскар"

655-402-oskar-statuetka.jpg

Българинът Владимир Койлазов ще бъде награден с най-високото отличие в киносредите - „Оскар”, става ясно от официално съобщение на Академията.

Общо 18 души, сред които и Койлазов, ще бъдат наградени заради постиженията си в областта на кинонауката и технологиите.

Това са наградите, които остават на заден план от лъскавата церемония с десетки холивудски звезди, но са изключително уважавани в киноиндустрията.

38-годишният Владимир ще бъде отличен заради оригиналната си идея - създаване и реализация на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos group. Това е програма за 3D визуализации - генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други.

В Chaos group Койлазов е съдружник заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

Владимир Койлазов няма да получи известната статуетка „Оскар”, а специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория „Наука и инженерство”.

Церемонията за „технологичните Оскари” (Sci-Tech Oscars) ще бъде на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния.

Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите „Оскари”, които тази година са на 26 февруари в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

vesti.bg

Явно не съм българка, по някои критерии :)  Всъщност, въпреки че не съм живяла с баща ми (разведени родители), мисленето ми и разсъжденията за света, са ми от него. Няма по-умен, по-силен, по-добър и по - знаещ човек, от баща ми :)  Мнението ми, разбира се, е субективно, но за мен е аксиома. Наистина изпитвам гордост, че ми е баща, изпитвам гордост и от майка си . И не защото са българи или не, а защото са ме създали и възпитали.  Щях да се гордея, дори и да бяха цигани, или турци, или сирийци, или какъвто и да е там етнос. И ще бъда страшно горда, ако и моите деца мислят, същото за мен :)

Аз пък се гордея с Крум Страшни. :) Гордостта е ирационална. За едни гордост, за други срам... Примери бол- сещам се на прима виста за едни мъже, дето се гордеят с ширината на ануса си.

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 4 часа, Ma_ri написа:

Понякога, ме е срам, заради "сънародници". Един се гордее за атентат, друг че се е родил от жена....Нямам думи....

Теб сигурно те е донесъл щъркел.

преди 4 часа, Ma_ri написа:

Тия "уроди", не ги ли е израждала баба?  Почна, да ми се губи логиката, за това що е гордост....Или няма логика?

И каква е вината на бабата в случая?

И въобще какъв ви е проблема на теб и Валкирия, че имаме празник с който изразяваме благодарността си към бабите?

на 11.01.2017 г. в 18:22, valkiria1 написа:

чудесно. Но няма изключителност в традицията ,това се имаше предвид.

В коя друга държава има такъв празник?

на 11.01.2017 г. в 18:21, Ma_ri написа:

Понякога, ме е срам, заради "сънародници". Един се гордее за атентат, друг че се е родил от жена....Нямам думи....

Е така и не разбраха някои, че светът от гейове няма и няма да се ражда ;)

Защо Богинята Майка!?

Всички велики качества са женски - любов, състрадание, симпатия, любезност.
- Ошо

Човек, който има проблем да разбере същността на Бога, винаги търси някаква Негова форма, за да се вкопчи в нея 1f609.png;) И много държи Бога да определи: Мъж ли е, Жена ли е!?:) Или както се пее в хубавата българска народна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си?" ...

Ако пък е съвременен човек и вече е определил, че Богът непременно е мъж, било то син, или отец, или просто дух, то тогава човешките му умствени терзания не спират до тук - кой мъж точно е Богът?! - Исус ли е, или е Кришна, или е Яве (Явилият се на Мойсей Бог), или пък е Аллах, проговорилият на Мохамед!?

За Древните българи, първите човеци на земята, Бог е бил повече Жената Майка, Създателката и Вседържителката на живота. Защото дедите ни са били хора със силно развита интуиция и са виждали Бог като Всеприемане, Любов, Закрила и Майчина грижа, т.е. като Женското начало на света. И няма как да видиш Богинята по друг начин, ако си се докоснал поне веднъж до истината на Съзиданието.

По-късно, с промяната на земните условия на живот и разселването на Българите около Земното кълбо в търсене на по-добри условия, страхът постепенно е започнал да прониква в човешките умове поради загуба на връзката с Божественото и трудните времена на климатичните промени.
Така например Древните българи Скитите, заселили първи Близкия изток е трябвало да се сблъскат с един все по-суров пустинен климат, в който е оцелявал само най-силният. Това е довело да закоравяване на човешкото сърце и до налагане Правото на Силния над това на Слабия и беззащитния. Постепенно Вселюбящата Майка Богиня е заменена от образа на суровия и строг Бог Отец, който наказва безмилостно. Жената е превърната в придатък на дома, но Нейната роля на Мъдра и Любяща закрилница на живота е отречена. Апогеят на това антибожествено и античовешко по своята същност развитие можем да наблюдаваме в днешните антиженски гейски времена, в които Жената е унижавана, малтретирана, дори направо отричана като Създателка на Живот. Бих казала дори, днес е поведен Геноциден поход срещу Жената! Пази Боже в Гейски времена да живеем. ...

Бабинден е много повече от безличното понятие "акушерска помощ".

Бабинден е почитане и преклонение пред жената, и най-вече бабата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.