Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 7 минути, Мойра написа:

:offtopic_s:

Ако се чувстваш гражданин на света означава, че се чувстваш гражданин и на Саудитска Арабия и други подобни местенца на света с "екзитични" нрави.

Не, благодаря! :scared:

То затова се казва Арабски свят бе Мойра, защото няма нищо общо с останалата и съвременна част на света :) .

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 266,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

преди 6 минути, _Uzunov_ написа:

То затова се казва Арабски свят бе Мойра, защото няма нищо общо с останалата и съвременна част на света :) .

Арабския свят е част от света и когато някой казва, че се чувства гражданин на света, трябва да го има предвид.

Аз се чувствам гражданин на България и Европа.

Сигурно защото съм заблудена...:clown:

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Селището край Провадия е от 6000 години преди новата ера. По древни сме от Варна и Белослав !!!

От Варна може и да не сте. Това, което е под водата не е известно на колко години е. На 1 км от мен има селище, което е на на около 6000 години, а е в другия край на България(спрямо Варна). :) Въобще, по-древни сме и от на Гандалф брадата.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

на 11.04.2016 г. at 9:27, Aliya написа:

За пример: САЩ, една "нация", която изтреби до крак корена си Индианците (100 милиона изби в завладяване на земите им)

около 3-4 млн през 17хх г.  от които към 1 млн роби , казваш , избили 100 млн индианци ?

Тежка, неблагодана работа на новозаселниците.. :)

на 9.04.2016 г. at 15:11, Aumi написа:

А с кои по-точно дела на предците си, се гордеете?

Аз лично предпочитам да се гордея с мои дела....

Ами тогава върви да се гордееш в темата :" Гордея се , че съм Aumi " .

Не ти ли е ясно за какво иде реч и не само на теб ? Не е нужно много , но когато го нямаш никак не е добре....

на 10.04.2016 г. at 23:51, Кондьо написа:

Банална истина, която е осъзнал един пич на име Сократ преди около 2400 години.

Да си българин , никак не пречи на това да си гражданин на света !

Сократ дали е правил разлика между националност грък и гражданин на света ? :)

Аз мисля , че да ! Той е бил осъзнат !

Мнозина тук не биха я направили тази разлика.....щото са в безсъзнание....:)

на 11.04.2016 г. at 19:18, Мойра написа:

Арабския свят е част от света и когато някой казва, че се чувства гражданин на света, трябва да го има предвид.

Аз се чувствам гражданин на България и Европа.

Сигурно защото съм заблудена...:clown:

Те и арабските шейхове са граждани на света , но това никак не значи , че като кажем "гражданин на света" се разбира тъкмо и само Арабския свят .......то щото и повечето Азия , Африка и Америките , на мен лично не ми се нравят....Антарктида пък хич ! Голям студ е там да знаеш ! :)

Смисълът на израза се състои в степента на свобода за действие , а не нечии ограничен свят като част от света.

Така , че няма нужда зорлем да ограничаваш степените на свобода , само до България и Европа..... ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 5 часа, by_chechi написа:

Те и арабските шейхове са граждани на света , но това никак не значи , че като кажем "гражданин на света" се разбира тъкмо и само Арабския свят .......то щото и повечето Азия , Африка и Америките , на мен лично не ми се нравят....Антарктида пък хич ! Голям студ е там да знаеш ! :)

Никой не е твърдял подобно нещо!

А който си е избрал да бъде гражданин на света, съответно се превръща в гражданин и на Арабския свят, което означава, че е длъжен да спазва и тамошният закон, защото все още няма единен закон, който да важи за целия свят.

И слава богу, че няма!

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

преди 3 часа, Мойра написа:

....

Навярно не , че не можеш ! Не искаш да разбереш , че "гражданин на света" обозначава степен на свобода , така както "гражданин на Европа" , "гражданин на България" , "гражданин на София" в низходящ ред ! 

Това е качествена степен на превръщане , а приравняването на две различни качествени степени е недопустимо и е груба грешка в начина на мислене , освен в разните измислици и фантазии....То е все едно да сбъркаш компот с компютър , или пък компот от компютри....:)

Не е емоционално определение от вида "искам/не искам" или пък "харесва ми/ не ми харесва"....!

:)По този повод , никак не ми харесват или пък не искам "законите" на Столипиново. Имат си и "цар" даже...ама какво да се прави ! Там е така ! Искам да кажа , там е по-друго от колкото в другите квартали (или друго подобно място) .......Но това не им отменя степента на свобода "гражданин на София" - и в Столипиново си я имат . Бе те и по Европата щъкат......Т.е. ако си "гражданин на София" , то не непременно си и "гражданин на Столипиново" според техните "закони" - може кракът ти да не е стъпвал там и никога да не стъпи , вече по твоето "искам/не искам". Но стъпи ли в Столипиново защото искаш , следва да се съобразяваш...:)

Т.е. трябва да се прави разлика между "може/не може" и "искам/не искам".Когато си гражданин на света , може да ходиш в Арабския свят . Тогава дали искаш или не искаш си е твоя работа. Но когато си гражданин само на България - не може , колкото и да искаш ! Това някои по-възрастни го живяхме.....

Мъдрост от древността  е :" Следва да се иска/не иска това което може !"

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 15 часа, by_chechi написа:

Навярно не , че не можеш ! Не искаш да разбереш , че "гражданин на света" обозначава степен на свобода

Няма да прозвучи мъдро, но не харесвам смисъла, който е вложен в "гражданин на света".

Спирам дотук.

Думата гражданин е лишена от човечност: ние не сме нито граждани, нито селяни, ние сме деца на тази земя. Но по силата на сътворението си ние сме и направени от тази земя. Затова и нашият мъдър народ е казал: Камъкът си тежи на мястото.

А що се отнася до смешната маймунска теория за Африканския ни произход, тя отдавна е на боклука, изритана там от уважаващите себе си учени. http://atlanteangardens.blogspot.bg/2014/05/out-of-africa-theory-officially-debunked.html

• 5 месеца по-късно...

Един българин попиля британецът, който нарече българите аборигени

big_2304.jpg

Изказването на британския депутат Оуен Патерсън, който изрази съмнение, че румънците и българите, които идват на Острова, за да берат ягоди, знаят как да използват мобилен телефон, предизвика лавина от негативни коментари в социалната мрежа и форумите.

Консерваторът очевидно няма представа за ръста и разпространението на технологиите по нашите ширини и съответно заключението му отприщи вълна от недоволство.

И докато някои призовават всеки българин с мобилен телефон да изпрати смс на Патерсън, а други публикуват снимки на 2-годишните си деца с телефон в ръка, пловдивският адвокат Станислав Станев реши да изпрати официален протест до британския парламент и в частност до депутата, обидил нацията.

Ето и пълният  текст, който Станев е предоставил на TrafficNews.bg:

До Г-н Оуен Патерсън
Консервативна и юнионистка партия на Обединеното кралство

Уважаеми г-н Патерсън,
Медиите разпространиха Ваше изявление, в което, анализирайки българите (и румънците) посочвате, че тези хора се справят с брането на ягоди, въпреки че имат затруднения да боравят с мобилния си телефон. И за Вас (вероятно), и за мен, и за всички е ясно, че това представлява пренебрежително отношение към моя народ (а и към нашите съседи от Румъния).

Господин Патерсън, съзнавам, че е възможно да не Ви е известно, но моя народ е един от най-старите в Европа, които са успели да се съхранят като такива и до наши дни (проверете и ще установите, че България е държавата в Европа, която най-отдавна съществува под това име).

Моята Родина може да не е толкова богата, колкото Вашата, но и Великобритания не е имала нито злочестината да е първа линия срещу Османското нашествие в Европа (като живее половин хилядолетие под чуждо владичество, но успява да се съхрани), нито нещастието да бъде изоставена на Сталин и неговата идеология за почти половин столетие. Великобритания не е имала възможността да докаже дали е способна да оцелее след такива сериозни изпитания.

Въпреки трудностите моят народ се е съхранил и е дал своя принос в световната история. При това достоен. Ако се върнем от историята към причината, поради която Ви пиша, ще Ви кажа, че моята Родина влезе „с летящ старт“ във високите технологии и от много години се намира в челните места по достъп до интернет.

В България има изключително висок процент хора с Висше образование, а нивото на познаване на технолигите е такова, че дори и малкият процент необразовани свободно си служи не просто с мобилен телефон, но пълноценно използва Интернет и всичко, кото характеризира информационната епоха, в която живеем.

Убеден съм, че ако направите сравнение на този процент във Вашата и в моята Родина, не просто няма да сте пренебрежител, а, вероятно ще сте засрамен. Г-н Патерсън, изявлението Ви е обидно. Обидно към моя народ и към румънския.
Обидно е към Вашия народ, защото в 21 век и от висока трибуна си позволявате да давате пренебрежителни квалификации, основани на национален признак.

Съзнавам, че такова изявление може би има своите политически цели. Но аз, моят народ, а и нашите съседи от Румъния не приемаме начина, по който ни обиждате. При това, без всякакво основание.

С уважение, Станислав Станев

http://newsbp.com/Един-българин-попиля-британецът-койт

Браво Станислав !

Боклуци тръгнали да ни определят без да ни познават

Ей за тва

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Почина момчето, което създаде над 200 видеоурока по история и химия 

denimir-velchev-758x445.png

Нашият колега Денимир почина и искаме да ви разкажем колко велик беше. Денимир се бореше с болестта и избра последните 3 години от живота си да работи здраво и да създаде над 200 видео урока по история и химия за 8. и 9. клас, пишат колегите му от сайта Уча.се. 

Благодарение на Денимир хиляди хора поколения наред ще могат да се учат и да подобряват образованието си. Гордеем се с Денимир и ви разказваме историята му, за да знаете, че великите хора всеки ден сред нас. Денимир се открояваше с разностранни таланти – през 2003 г. печели националния конкурс по ораторско майсторство на английски език; той рисува, пише текстове и музика за рап групата „Забив“. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия. Освен това е изиграл няколко главни роли в постановките на университетския театър във Велико Търново, където през 2007 г. завърши Приложна лингвистика с английски и японски език. През 2009 неговата новела „Последната страница“ спечели конкурса „Новелови награди“. Малко хора също така знаят, че името му е включено в Kнигата на бележитите габровци за XX век. Денимир е и един от първите комици в България, които правят stand-up comedy. От 2012 работи за образователната онлайн платформа „Уча.се“ и прави уроци по история за 8 и 9 клас.”

novavarna.net

Поклон

преди 20 часа, haidukpikaso написа:

...

Класически гумен анус. Острова му тъпкан с тарамбуки и хабибита, тръгнал да квалифицира внуците на хан Крум. Кой знае баба му с кого се въргаля в сламата, че да цъфне поредния даун - Охуен Патерсън,

• 2 седмици по-късно...

Акробатите ни Борислава Ванева и Валентин Динов

http://interviews-bg.eu/index.php/bg/kultura/2013-03-15-17-57-15/1544-bobby-valio.html

• 2 месеца по-късно...

на 30.12.2016 в 20:05, haidukpikaso написа:

Сега са 50  000, и играят Ганкиното

По руските телевизии пък показваха едни руснаци как пеят руски песни по гари и разни други места където има много народ. Това според мен си е унижение, да се правиш на хороиграч или певец на напълно неразбираеми песни, сред хора на които въобще не им пука са славянските култури.

Да се живи и здрави всички именници!
Иван е божествено име, защото носи в себе си Божията същност. Древните българи, първите човеци на земята и създателите на първата човешка духовност, са наричали Божествената същност Ва, а човекът, който я обладава Ван / Иван / Вана и др.
За Дедите ни всичко и всеки е от Богинята Майка Създателка на света, която те са зовяли Ра или Ба Ра (Баба Ра). Тя е прамайката на света, а от нейното име БъРа днес са се запазили много основни думи в нашия език - като глаголът раждам, например, но и разум, радост и др. Бра постепенно се е превърнало в представката Пра-, обозначаваща първоначалие и древност. Думата Бременност също води началото си от БраМа прамайката на човечеството.
Самата същност и истината на Богинята дедите ни са зовяли Въ / Ва, което днес е станало просто предлога в / във. От Божествената същност Въ / Ва и Ева се е появила, първата жена и образ на Богинята майка на Земята. Ето защо в древността дедите ни са обожествявали всяка жена.
От Въ / Ва същността на Богинята е произлязла и думата Вера / Вяра със знаение Истината на Ра Богинята създателка.
Иван е именно носителят на тази Вяра и Божествена същност. Неслучайно за почитане на името на Иван Дедите ни са избрали деня след Богоявление и след края на Неосветените Погански дни, когато Слънцето е било в своята най-ниска точка на небосклона. След Ивановден Слънцето ще се възкачва все по-нагоре и ще грее все по-силно, за да огрее и стопли човешките души с Вяра в Божествеността им.

на 6.10.2016 в 23:18, haidukpikaso написа:

Един българин попиля британецът, който нарече българите аборигени

Eто и пълният  текст, който Станев е предоставил на TrafficNews.bg:

До Г-н Оуен Патерсън
Консервативна и юнионистка партия на Обединеното кралство

С уважение, Станислав Станев

http://newsbp.com/Един-българин-попиля-британецът-койт

Браво Станислав !

Боклуци тръгнали да ни определят без да ни познават

В Германия, в Берлин няма да забравя като ме попитаха дали има в Бг компютри и зная ли аз какво е електронна поща и Интернет. Години не можах да преглътна обидата. И продължавам да се изумявам от въпросите към България. Друг въпрос на който съм отговорял е в България има ли планини, има ли нови коли по улиците или още старите от комунизма. Азбуката е като на руската. 1000 пъти съм им обеснявал и казвал, че руската азбука е всъщност българска. Други въпроси, как ще е България стара, древна държава като е бил 500 години под Османско, преди под Византийско.

После разбрах ,защо ме питат такива неща. И какво да направя отговорям на идиотските им въпроси, въпреки че за мен са обидни. Направо гавра.

Защото масово пристигащите тук са от махалите и не могат да изпратят СмС, камо ли да включат комп. В посолството в Берлин масово се говори на развален турски език и постояно търсят някого да им попълнят формуляри на български език.  И самите турци от Турция  тук са същите. Лично съм се убедил. 

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 30 минути, acnekt написа:

В Германия, в Берлин няма да забравя като ме попитаха дали има в Бг компютри и зная ли аз какво е електронна поща и Интернет.

Когато половин Евразия е говорела български, тях ги е било срам да говорят на немски даже с конете си. Диваци и варвари в България са само комунистите !

И мекеретата

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.