Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

Добре си ги изброил макар че има поне още  десетина такива "специалисти по история"(в това число и Aliya).

За произхода на българите трябва да се четат  Рашо Рашев, Йордан Андреев, Пламен Павлов, Петър Ангелов, Искра Баева, Васил Василев, Цветана Георгиева, Георги Марков, Николай Овчаров....общо около 40 - не ми се изброяват всичките.

Проблема беше теорията за тюркският произход на професор Васил Златарски от краят на 19-ти и началото на 20 век. Тя беше приета след 1945 година и налагана, независимо че някои източници показваха тъкмо обратното.

Редактирано от hristoslav2 (преглед на промените)

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 266,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Добре си ги изброил макар че има поне още  десетина такива "специалисти по история"(в това число и Aliya).

За произхода на българите трябва да се четат  Рашо Рашев, Йордан Андреев, Пламен Павлов, Петър Ангелов, Искра Баева, Васил Василев, Цветана Георгиева, Георги Марков, Николай Овчаров....общо около 40 - не ми се изброяват всичките.

Проблема беше теорията за тюркският произход на професор Васил Златарски от краят на 19-ти и началото на 20 век. Тя беше приета след 1945 година и налагана, независимо че някои източници показваха тъкмо обратното.

С изключение на проф. Рашев всички останали, които си изброил, не се занимават с древнобълг. проблематика. Петър Ангелов е спец по византийска дипломация, Пацо Шмайзера - по края на Първото бълг. царство (макар и той, като Божо и Пантев, да го раздава енциклопедист и да има мнение по всички въпроси), Баева - по социализма и т.н. А Aliya даже изобщо не я поставям сред "специалистите", тъй като нито една книга не е публикувала, за разлика от горезиброените от мен имена.

Поздрави!

Темата: „Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства”

Аз съм с: народност- българска, религия- християнска.

Значенията на думата народ в тълковния речник, издаден от БАН:

1. Население, обединено политически в една държава; жителите на една страна.
  2. Нация, народност.
  3. В капиталистическите страни- основната маса на населението, за разлика от ръководната- годсподстващата класа.
  4. Хора, човеци.

Значение на думата история (пак от там):

1. Наука за миналото на народите.
  2. Наука за миналото на някаква област от природата или културата.
  3. Разказ.
  4. Случай, приключение, по-често неприятни.

Произходът ни все още не е точно определен (доколкото на мен ми е известно).

Религия- ще се възползвам от цитат на Айнщайн: „Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа.” Всеки средноинтелигентен човек ще го разбере.

Знания- относително понятие- напоследък не им се обръща особено голямо внимание.

Теории- тук не ми е ясно какво иска авторът на темата- да говорим за теории, създадени от българите или за теории, свързани с произхода на българите или пък нещо друго? Е, за какви доказателства говорим тогава?

Историята е наука за миналото. Миналото има значение само, за да си извадим поука от допуснатите грешки.

И накрая- страничка от една моя любима книга.

Arthur_Schopenhauer.jpg

Осмислянето оставям на вас.

Не мога да го осмисля,вероятно съм много проста.

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: 'Да живее България!'“ Хайтов

Не мога да го осмисля,вероятно съм много проста.

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: 'Да живее България!'“ Хайтов

По това ще познаеш българина от небългарина: Българинът никога няма да нагруби, няма да обиди, няма да отнеме чуждото, няма да дава тон на чуждите народи какво да четат и какво да не четат, на чужди земи и богатства няма да посегне!

Защото Българинът е Божият оригинал.

А езикът му е свещеният език на Първите хора:

Език свещен на моите деди!

Език свещен на моите деди

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга

и кой те пощади от хули гадки?

Вслушал ли се е някой досега

в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ

се крий в речта ти гъвкава, звънлива -

от руйни тонове какъв разкош,

какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,

охулен, опетнен със думи кални:

и чуждите, и нашите, във хор,

отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб

създаньята на творческата мисъл!

И не за песен геният ти слеп -

за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!

Сè туй ругателство ужасно, модно,

сè тоя отзив, низка клевета,

що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам

и той ще стане мойто вдъхновенье,

и в светли звукове ще те предам

на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта

и в твоя чистий бляск ще те покажа,

и с удара на твойта красота

аз хулниците твои ще накажа.

- Иван Вазов, Пловдив, 1883

Хайде пак се започна с простотиите...Явно не можеш да схванеш заглавието на темата! Защо не вземеш да си направиш едно IQ тестче?

Заглавието предполага писане на нещо такова...

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=3&newsid=26618

http://www.bolgari.net/10_причини_да_се_гордеем__че_сме_Българи-h-182.html

А езикът му е свещеният език на Първите хора:

Ти дори си нямаш понятие от древни езици и към коя група попада старобългарският, ама обичаш да драскаш.

Дори да ти напиша нещо на акадски - дипломатическият език в древноста...само ще се пулиш и нищо няма да разбереш.

Същото би било и с хетският, или пиктограмите на цивилизацията по долината на Инд - Мохенджо Даро, Харапа..

Стария индо-персийски санскрит/ведически/авестически език.

Редактирано от hristoslav2 (преглед на промените)

За да разбере човек магията на българския език, той трябва да е откърмен с него, на този език майчините думи на любов да е чувал, приспивните й песни да са го люлели.

Българският език е първият човешки език и само този език съдържа думите си в пълна хармония с природата и нейните явления, звуци, ритми. Например думата "шуми". Или думата "пърпоря", Перперик и така нат.

Само българският език има топоними по цялата земя. И всички континенти, древни реки и страни и народи носят български названия.

Да вземем думата Юдеи - Юдеите са онези Древни българи, които са отичли на Юг от днешните български земи. И заосновали не само Юдея, но и Юнан, както е древното име на днешните гръцки земи, запазено и до днес като наименованието й.

Да вземем Египет - страната на Га (Земята) и Ба (Бога Отец на Древните българи). Оттук идвата и Габатите, дали името на Египет. Самите Габати днес се наименоват с видоизмененото име Копти и те са коренното египетско население.

Примерите за древността на езика ни са безброй и около света.

На гарата в Париж има едно пиано.

Това българче отиде, седна и направи нещо уникално

Той е на 12 години, не носи очила, изглежда като Малкия принц на Екзюпери (само че по къси панталони) и като повечето хлапета на тази възраст е като залепен за смартфона си, пише marica.bg. Може би заради това мъжът, който дрънка на ултрамодерното пиано “Ямаха” на парижката гара “Сен Лазар”, го поглежда с пренебрежение, когато малчуганът го пита дали може да посвири. Все пак му отстъпва мястото и остава като парализиран, когато чува брилянтно изпълнение на “Музикален момент - 4” на Рахманинов.

Минути по-късно десетки пътници са затворили пианото в кръг и слушат със затаен дъх Бах, Хайдн, Бетовен, Моцарт. За петокласника от пловдивското музикално училище Николай Маринов това е просто репетиция. Клиповете от изпълнението му обаче вече са качени в You Tube.

и още за малкия виртуоз

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=5&newsid=16329

За да разбере човек магията на българския език, той трябва да е откърмен с него, на този език майчините думи на любов да е чувал, приспивните й песни да са го люлели.

Българският език е първият човешки език и само този език съдържа думите си в пълна хармония с природата и нейните явления, звуци, ритми. Например думата "шуми". Или думата "пърпоря", Перперик и така нат.

Само българският език има топоними по цялата земя. И всички континенти, древни реки и страни и народи носят български названия.

Да вземем думата Юдеи - Юдеите са онези Древни българи, които са отичли на Юг от днешните български земи. И заосновали не само Юдея, но и Юнан, както е древното име на днешните гръцки земи, запазено и до днес като наименованието й.

Да вземем Египет - страната на Га (Земята) и Ба (Бога Отец на Древните българи). Оттук идвата и Габатите, дали името на Египет. Самите Габати днес се наименоват с видоизмененото име Копти и те са коренното египетско население.

Примерите за древността на езика ни са безброй и около света.

Последно - Ба или Ра е Богът Отец на древните ни предци? Уж, според твоите писания, бе Ра, сега стана Ба...

Темата, май е за раздела Бисери,заплаках от смях :yanim:Те пингвините на Антрактида са Български.

Редактирано от balki65 (преглед на промените)

Българският език е първият човешки език....

Първият от над 25 000 говорими през 3-то хилядолетие пре.Хр. ?

Сега чакам да го докажеш с факти....Трябва да си добър лингвист, филолог, полиглот...

И това чакам за ми докажеш с примери....Ама без да си измисляш.

Юдеите са семитски народ..ако въобще знаеш какво означава това.

Само че...местното население не нарича родината си Египет, а Масър, което в превод означава черната земя

Древните българи са наричали Ра / Ба Ра Бога Отец или още Първичният Бог, Непроявеният Бог, от който всичко започва. Постепенно той е станал Бог Ра или просто Бъра / Бра / Браман.

От този най-древен български бог произлиза и наставката "пра" със значение на най-стар в българския език.

Според Древните българи, докато Бог Ра е непроявеният и вечният дух, то материята и светът, възникнал от нея, са проявлението на Бог Ра. Божият дух днес се нарича Спирит в много латински езици, което е още едно доказателство за тяхното възникване от българския език. Спирит има за корен думите СъБаРа т.е. С Бога Ра. Постепенно СБаРа-т е станало Спирит. Божият дух СБаРат / Спирит е волеизявил себе си с Божествената воля на сътворението и е създал материята МаРа, Божествената майка.

...и Божествената жена :)

96cb6e35f3891c6f46cd903008039351.jpeg

851f732a7bb90f18120433282195cb38.jpeg

1dbd03e966529670211177ec0edca01d.jpeg

(кликнете върху снимките за голям размер)

Момиче, ядящо грозде на плажа - рекламна фотография за българското черноморие, 60-те години на ХХ век.

Младо момиче, облечено в бригадирска униформа по време на пионерска бригада, 1960 г.

Бранимира Антонова, актриса, за първи път “Мис България” 1967 г. и “Мис Фестивал” на Световния младежки фестивал, София 1968 г.

• 4 седмици по-късно...

Българският гений е ненадминат и дори и евреите, които надвиват със саморекламиране (дори и тук в този форум ), са произлезли от българите.
И няма как да е иначе - ние българите носим първоначалния гений на зародилото се човечество от Златната епоха на Древните българи. А те са били просветлени мистици, духовни мъдреци, които са притежавали достъп до висшата божествена интелигентност, създала света.
Българите са се наричали Дърмани - хора, които държат за Майката Природа и следват нейните закони. А учението за единство с природата древните българи са наименовали Дърма, запазено и до днес в Индия, където е пренесено чрез Древнобългарските Веди.

- http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/izbirame-top-10-na-bylgarskite-nauchni-otkritiia-6037191

Българският гений е ненадминат и дори и евреите, които надвиват със саморекламиране (дори и тук в този форум ), са произлезли от българите.

И няма как да е иначе - ние българите носим първоначалния гений на зародилото се човечество от Златната епоха на Древните българи. А те са били просветлени мистици, духовни мъдреци, които са притежавали достъп до висшата божествена интелигентност, създала света.

Българите са се наричали Дърмани - хора, които държат за Майката Природа и следват нейните закони. А учението за единство с природата древните българи са наименовали Дърма, запазено и до днес в Индия, където е пренесено чрез Древнобългарските Веди.

- http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/izbirame-top-10-na-bylgarskite-nauchni-otkritiia-6037191

Още малко ще изкараш, че и ОШО е българин. :lol6::yanim:

Разбира се, че Гошо е българин. С това име, съмняваш ли се въобще? Само не знам що го пишете без Г....

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Ауми, благодаря за подчертаното, евреите наистина са произлезли от българите и са говорели българския език.

И всички световни религии са възникнали от Древнобългарската духовност на първите човеци на земята - Древните българи. В Северозападна България все още се пазят следи от тази духовност и нейната света Троица. На тази Света Троица са кръстени и Древнобългарските племена Три Бали, Мизи, Балазги/Пелазги. Още в най-дълбока древност Древнобългарските мъдреци са имали своята Божествена троица:
- Бог Ра Отецът
- Богинята МаРа, Майката на Материята и Природата
- Богът Син Същността на Човешките същества, наричан СебАз / Аз/ Яз.
Бог СебАзи е наричан още и Богът на Светлината Ба Ал(ен), откъдето е произлязло и името Алла на мюсюлманския бог. Богът на евреите Яват също носи българското име Яват / Явяващият се/Този, който се е явил и на Мойсей.

Ауми, благодаря за подчертаното, евреите наистина са произлезли от българите и са говорели българския език.

И всички световни религии са възникнали от Древнобългарската духовност на първите човеци на земята - Древните българи. В Северозападна България все още се пазят следи от тази духовност и нейната света Троица. На тази Света Троица са кръстени и Древнобългарските племена Три Бали, Мизи, Балазги/Пелазги. Още в най-дълбока древност Древнобългарските мъдреци са имали своята Божествена троица:

- Бог Ра Отецът

- Богинята МаРа, Майката на Материята и Природата

- Богът Син Същността на Човешките същества, наричан СебАз / Аз/ Яз.

Бог СебАзи е наричан още и Богът на Светлината Ба Ал(ен), откъдето е произлязло и името Алла на мюсюлманския бог. Богът на евреите Яват също носи българското име Яват / Явяващият се/Този, който се е явил и на Мойсей.

Само не мога да разбера, след като вярваш в тези неща, защо продължаваш да се кичиш с името на ОШО, който е против всички идентификации - били те религиозни, етнически, националистически или политически.

Няма как да знаеш в какво аз вярвам, но пък виждам, че собствената си вяра върху мен проектираш, Ауми.

И да ти напомня, че темата е за Гордите Българи, родоначалниците на човечеството. Тези, които са създали първата духовност и първата цивилизация на просветлените хора - Каменната цивилизация.

Богът е наричан Ази от древните българи. Той е този, който е създал човека, и не само го е създал, но и живее в него като негова най-вътрешна същност, като душата му. Ето защо от най-дълбока доисторическа древност българинът нарича себе си аз (или яз, според диалекта), т.е. въплъщение Божие. Малкият човешки аз е само вдъхната искра живот от Бога Ази и е показателно, че Ведите наричат тази душа с българската дума жива.
Тази най-древна религиозна мъдрост на древните българи намираме пренесена и днес в съвременните религии, включително и в християнството - Битие 1:27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори.

Думата аз е една от най-старите български думи - знаем, че българите са били наричани от своите съседи Азковци, особено в региона на днешно Хасково или още Азково (градът на аз-ковците). Освен Азковци, българите са били наричани и БалАзги т.е. хората на БалАз, на Бога Аз. Постепенно, поради гръцкото влияние върху думата БалАзги, тя е обезвучена и преименувана в Пеласги.
Ази или Бог е думата, която е залегнала и в най-стария религиозен знак - свастиката. Свастика идва от санскритското суазти, или на български език съАзчи, с-Бога Ази, т.е. свастиката е била предмет талисман, който се е носел от човека като закрила от Бога.
http://aliya.blog.bg...vastika.1257509

• 3 седмици по-късно...

Загрижен за кризата в Гърция Плевнелиев заяви:
- На фона на опасноста от фалит на Гърция България е толкова стабилна, че дори Вселената да фалира и да се потопи, България ще бъде остров на стабилност, ще плува като сал
и ще стои с гордо изправена глава в Галактиката с европейските ценности.

Не знам дали верно го е казал, ама звучи баш, като негова реч. :Д

Загрижен за кризата в Гърция Плевнелиев заяви:

- На фона на опасноста от фалит на Гърция България е толкова стабилна, че дори Вселената да фалира и да се потопи, България ще бъде остров на стабилност, ще плува като сал

и ще стои с гордо изправена глава в Галактиката с европейските ценности.

Виц, разпространяван из червените комнсомолски пространства :) 

Виц, разпространяван из червените комнсомолски пространства :)

И тук ли, miro20?!... :help wanted4:

С блокирани милиони евро в Гърция се оказаха редица български политици, бизнесмени и знакови лица от ъндърграуда, показа проверка на BIG5.BG.

Сред пострадалите от банковата ваканция в южната ни съседка са президентът Росен Плевнелиев, маститият банкер Атанас Тилев и Димитър Желялзков – Митьо Очите. Други жертви на гръцката криза са Младен Михалев – Маджо, Маргините, Весела Лечева и шефът на „Лукойл“ Валентин Златев. Общото между всички изброени е, че притежават имоти в Гърция, предимно разположени на полуострова Халкидики и атрактивните гръцки острови. - http://big5.bg/plevneliev,-tilev-i-mito-ochite-s-blokirani-milioni-v-grcziya.html

• 3 седмици по-късно...

Главният мюфтия на Русия за произхода на татари и башкири: Ние сме българи

cal.jpgПетък, 24 Юли 2015

Видеозапис на част от лекция на Главния мюфтия и Председател на Главното духовно управление на мюсюлманите в Русия шейх ул ислам Талгат Сафа Таджудинз, касаеща произхода на Волго-уралските народи (татари и башкири) и отношението на ислямското духовенство в Русия по тази тема.

https://www.youtube.com/watch?v=1GSJa7jJDKU

Главният мюфтия на Русия говори за подмяната на етнонима на волжските българи и тяхното обявяване за татари, въпреки, че точно те са задържали за известно време татаро-монголското нашествие към Рус и към цяла Европа. Той казва и, че „нашите предци, българите на Аспарух, и на Балканите се обединили със славяните и са образували държава през VII век“. „Даже Киев е създаден от българи и от славяни. До приемането на християнството, там е имало и български хан, и славянски княз“ - казва още Талгат Сафа Таджудинз.

Както и че: „Нашите православни братя наричат нашето отечество Свята Рус, и ние напълно се присъединяваме към това, защото Родината е свято понятие. И нейната основа е Киевска Рус, и в същото време и България (Волжска България – б.р.). Други държавни образувания по това време не е имало.“

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=44559

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.