Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

на 6.04.2017 г. в 21:34, miro20 написа:

Толкова ли не разбирате че всеки в САЩ , независмо от националноста си , е ГОРД че  работи за САЩ.

Е - айде сега. Направо са разплача от умиление и възхищение - соц лозунгите на капитализма. 

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 267k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

на 6.04.2017 г. в 9:53, Aliya написа:

Древните българи

Бикът или по-скоро нареченият Тор - вид бик разпространен в най-дълбоката древност на България, се среща като череп в Регионалния исторически музей на Враца. (снимка 1)
Запазените горни части от черепа заедно с рогата ясно показват, че те са служили именно за носене върху главата на жреца на Богинята майка и са имали свещено значение за Древните българи на Северозапада Балите - хората на Бал / Бъл Древнобългарската Богиня на Светлината и кръстница на Българския народ.

За произходът на родовото ни име - българи, има много теории. Това с Бал/Бъл ми изглежда доста скалъпено. Така може да стане и Баал, а това си е еврейско, че и то е бик. Доколкото съм забелязал, поддържаш тезата, че българският език е древен. Защо тогава търсиш обяснения на родовото ни име в чужди източници, когато то си е ясно на чист, съвременен български?

Най логичната, за мен, теория за произходът на името ни е - блъг-ари. За втората част е ясно - ар означава човек. В други варианти - земеделец, човек, който притежава земята. От там се е наложило и като мярка за площ. Първата част - блъг/благ, е както се е произнасяло името ни в средновековието - благари. А благ на нашият си език е ясно какво означава - добър, мъдър, благороден. За това и е писано още в древността, че българин означава, мъдър човек. Това показва и връзката ни със сар-матите, чието име буквално означава - царственородни.

Интересна е и теорията за произходът на нашата дума - "хора", която, поне аз не съм чувал да им аналог в други, индоевропейски езици. Произлиза от бор Хор, който е първообразът на божият син (син на върховният бог Ра). Все пак българите сме почитали Триединството (както и други народи), много преди да приемем християнството. Та хора, буквално означава - произлезли от бог Хор.

Но, както писах - теории всякакви. Не трябва да се прекалява със спекулациите и изводите, в стил - от Усури до Мисури.

Иначе, за пореден път ми прави впечатление, колко мразят някои хора в България, или поне родили се тук, народът ни/си. Склонни са да поставят под съмнение всеки повод за гордост и се радват като малки деца на всичко отрицателно. Не мога да проумея какво ги мъчи и за какво им е да трупат толкова негативизъм?

преди 5 часа, RagnerBG написа:

Иначе, за пореден път ми прави впечатление, колко мразят някои хора в България, или поне родили се тук, народът ни/си. Склонни са да поставят под съмнение всеки повод за гордост и се радват като малки деца на всичко отрицателно. Не мога да проумея какво ги мъчи и за какво им е да трупат толкова негативизъм?

Не могат да се освободят от "комплекса",че са "български продукт".

Редактирано от Only Fools and Horses (преглед на промените)

Този нихилизъм не е от днес. Спомнете си как започва Писий. После си спомнете "Криворазбраната цивилизация"... По комунизма бяха направени неистови опити да се възвърне самочувствието на българина, но комунизма падна и... пак старата песен. "Народът е прост, аз съм велик... но имах нещастието да се родя в България."

на 8.04.2017 г. в 3:09, RagnerBG написа:

Най логичната, за мен, теория за произходът на името ни е - блъг-ари. За втората част е ясно - ар означава човек.

Ние сме БЪЛ гари, а не блъ -ари :)

Бъл / Бал е Богинята на Светлината и майката на Човешката душа.

Българската дума за хора е в оригинала си ОРа и означава На Богинята Ра човеците. Богинята Ра е ПраМайката Богиня на света. Наричаме я още и Виждащата Богиня и я изобразяваме с Всевиждащото око - например скалните изображеня на Чачин камък, Белоградчишко.

От Ора е възникнала и думата Ари, приета и наложена от Хитлер като индекс за първия народ. В Санскрит Ари означава Божий, Благороден - и това са Ората, Древните българи.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на "мълчана вода".

По целия път от извора до дома те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

Ритуалът с мълчаната вода е древен български обичай, а дедите ни са били наясно с информационните способности на водата още преди японския създател на филма "Тайната на водата". Цялата ни Древнобългарска култура е изградена в най-дълбоката древност - десетки хиляди години назад във времето, върху основата на водата, водните басейни, каменните ниши светилища със събираната планинска вода в тях. Водата е извирала от недрата на земята и е носела в себе си магията на Древнобългарската Богиня Майка и Създателка на Живота Ра / МаРа / БаРа / ПраМа. Дедите ни са вярвали, че ПраМайката Богиня е създала земята като живо същество, а хората са нейните деца, от земя направените.
Водата са считали за Божествена и затова са я кръстили ВоДа, което означава дадена (Да) от Божията същност (Въ/Ва/Вера) - ВъДа. Наричали са я дори с името на самата Прастара Богиня Майка - БаРа. Бара и днес означава река в някои райони на България. Река пък идва от Древнобългарския корен РаКа със значение Енергията (ка) на Ра. Държавата Ирак, град Ракка в Сирия например са директно именовани с българската дума река, защото и двете са разположени на река Ефрат (ВаРаТа / Верата).

Не блъ, а благ и така се е самоназовавал народът ни във всички, запазени, български надписи и документи от средновековието - Блъгари. Бул е бик/бивол на много езици, но не и на български, олицетворява и някои древни богове, но не и богини.

Сега пък и (Танг)Ра стана богиня. Ще да е първата лесбо богиня, защото си има жена - богинята Изида/Деница, в някои варианти, в които е приравнен с Озирис. А и да не е, пак е уж мъжки.

А хората и ората е опростяване на езика, в по нови времена. Естествена еволюция, в която буквата "Х" отпада в по късните, индоевропейски езици, заедно и с други неща, разбира се. На подобна, естествена еволюция на езиците се дължи и разликата между кентумните и сатемните езици. Нашият, все пак е сатемен и все още си има Х, така че диалектното ора, никога не може да бъде оригинал.

Съжалявам, обаче ми идвате в повече. Може би имате доста знания, обаче такива безсмислици и навързвания ми докарват главоболие. Абсурдът дори изглежда нарочен.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
на 11.04.2017 г. в 10:23, Aliya написа:

Ние сме БЪЛ гари, а не блъ -ари :)

Бъл / Бал е Богинята на Светлината и майката на Човешката душа.

Българската дума за хора е в оригинала си ОРа и означава На Богинята Ра човеците. Богинята Ра е ПраМайката Богиня на света. Наричаме я още и Виждащата Богиня и я изобразяваме с Всевиждащото око - например скалните изображеня на Чачин камък, Белоградчишко.

От Ора е възникнала и думата Ари, приета и наложена от Хитлер като индекс за първия народ. В Санскрит Ари означава Божий, Благороден - и това са Ората, Древните българи.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на "мълчана вода".

По целия път от извора до дома те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

Ритуалът с мълчаната вода е древен български обичай, а дедите ни са били наясно с информационните способности на водата още преди японския създател на филма "Тайната на водата". Цялата ни Древнобългарска култура е изградена в най-дълбоката древност - десетки хиляди години назад във времето, върху основата на водата, водните басейни, каменните ниши светилища със събираната планинска вода в тях. Водата е извирала от недрата на земята и е носела в себе си магията на Древнобългарската Богиня Майка и Създателка на Живота Ра / МаРа / БаРа / ПраМа. Дедите ни са вярвали, че ПраМайката Богиня е създала земята като живо същество, а хората са нейните деца, от земя направените.
Водата са считали за Божествена и затова са я кръстили ВоДа, което означава дадена (Да) от Божията същност (Въ/Ва/Вера) - ВъДа. Наричали са я дори с името на самата Прастара Богиня Майка - БаРа. Бара и днес означава река в някои райони на България. Река пък идва от Древнобългарския корен РаКа със значение Енергията (ка) на Ра. Държавата Ирак, град Ракка в Сирия например са директно именовани с българската дума река, защото и двете са разположени на река Ефрат (ВаРаТа / Верата).

Сигурно затова и Божията майка се казва Мария, което по народному е баш Мара:D

Ненапразно казват, че Господ е българин. 93-та година самите евреи направиха мач, който при победа на България във Франция класираше нашите за Мундиал'94:)

ovlMDfuqTDD3SKx4-Region.png

Гладна кокошка просо сънива:D Всъщност резултата е 1 на 2 за България:)

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

Днес има и друго, за което да се замислим.... това прекрасно стихотворение те хваща за гърлото:

-

141 г. Априлско въстание: България почита героите

Apostoli.pg.jpg

Днес България отбелязва 141 години от избухването на Априлското въстание. По този повод жители на град Копривщица се превъплъщават в образи на български герои, дали живота си за Освобождението на България.

Във възстановката ще се включат близо 140 човека, а най-малкият сред тях е на 3 години.

Събитието, което жителите на Копривщица ежегодно организират, има за цел  да ни пренесе назад във времето, през 1876-та година, когато на 20-ти април /по стар стил/ избухва Априлското въстание, разказва Bulgaria ON AIR.

Геори Тиханек, Тодор Каблешков и Танчо Шабанов са само част от образите, които ще бъдат пресъздадени.

Участниците определят Априлското въстание като "апогея" на борбите на народа ни за освобождение.

"Най-масова и организирана борбата се оказва през април 1876-та година, което предизвиква и намесата на външните сили и идва освободителната война", сподели Дончо Мрънков от сдружение "Традиция".

Повече от 15 години някои от участниците влизат в една и съща роля, други пък сменят своите герои, но всички определят превъплъщенията си като огромна чест и начин за поддържане на българския дух.

dnes.bg

След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир, но именно българските въстаници – мъчениците от 1876 г., са благородниците на българския народ.
„Наместо замъци, те ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен и борбен дух, който и днес гори в българското сърце.

- https://www.anketabg.com/реч-на-президента-румен-радев-по-случа/

на този ден Св.Православна църква почита паметта на Свети цар Борис І Михаил- покръстител на българите!

просторното житие на този наш Свети равноапостолен цар-инок

http://www.plovdivskamitropolia.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=844

05.02_sv_Boris_Pokrustitel_sv_Naum_Ohrid

Св. цар Борис-Михаил, стенопис в манастира "Св. Архангели" ("Св. Наум", ІХ век) на Охридското езеро, чийто ктитор е княз Борис І.

product_160.jpg

Честит Гергьовден Българи !

49.jpg

Миро,това е повече от жалко. Гергьовден е християнски, а не натовски празник... или на съюз атлантик. Но за теб и за тоя имбецил няма нищо свято нали? Само пропаганда...

на 6.05.2017 г. в 8:56, miro20 написа:
Честито!

Ликуй, народе! Тъй овце блеят
и вървят с псета подир овчарят.

празник на нашата българска натовска войска!

това беше върха на простотията!на светъл Христянски празник както е писано се изпълняват думите-гнусотийте ще полазят до полите на дрехите Му!

..................

извън темата-

за сравнение,овчаро от правец имаше 33 ескадрили,които излитаха за.......забравил съм но по спомени за половин час!за друга техника, няма да говоря!

овчаро от нато и банкя има 3 самолета,2 не могат да запалят а 1 е без двигател!!!освен това от години  поддържаме в американски интерс контингенти от над 600 души в Афганистан и това удоволствие струва над 400 милиона лева и овчаро от банкя няма пари да плаща нормални заплати на войниците!освен това не получаваме наем за базите и губиме от този подарък около 400 милиона долара от САЩ годишно.на нашите натовци,не им разрешаваха даже да ремонтират МиГ-29 в Русия,камо ли да купят нещо свястно като Миг-35 или СУ-35, а за тези самолети имаме и готови летци и подготвен технически персонал и ремонтни възможности,но от гробищата на нато сме длъжни да купуваме умрели американски кошници Ф -16!

айде да е честита натовската войска!но не забравяйте че при овчаро от правец имахме истинска армия,облечена,нахранена,обучена,въоръжена!

Кръстовище в Чикаго ще носи името на Алеко Константинов

e06260be43dff83d1c77deab7c9eec4f.jpg

Кръстовище в Чикаго ще носи името на великия Алеко Константинов, съобщи Би Ай Ти.

Този месец се навършват 120 години от смъртта на българския писател и общественик, автор на пътеписа "До Чикаго и назад".

В американския мегаполис по този повод се организират няколко културни събития и тържества. Тържествената церемония по именуването ще се състои утре пред входа на първия български център в Чикаго. Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев покани всички, които имат възможност, да присъстват на събитието.

А на 13-ти май от два следобед в библиотеката на Чикагския университет ще се проведе възпоменателно тържество. На него ще бъдат представени живота и делото на Алеко Константинов, както и 30-минутен документален филм за Щастливеца.

offnews.bg

Всеизвестно е, че най- голямата колония българи в САЩ, се намира именно в Чикаго- дори аз имам познати там. Та... това ми се вижда някак естествено, и същевременно иронично имайки предвид начина, по който Алеко описва Чикаго. Ако някой не е чел този пътепис, горещо препоръчвам- разказът е много живописен.  :)

преди 4 часа, glen написа:
на 6.05.2017 г. в 8:56, miro20 написа:
Честито!

Ликуй, народе! Тъй овце блеят
и вървят с псета подир овчарят.

празник на нашата българска натовска войска!

това беше върха на простотията!на светъл Христянски празник както е писано се изпълняват думите-гнусотийте ще полазят до полите на дрехите Му!

Няма тема в която да не си излеете простотията и заяжданиците към мен, нали :)

Това за соца и армията не ми се коментиура тук, само ще кажа ... 1.6 трлн евро.

Останалото - в съответните теми.

Успех с измислиците за овчари и псета.

преди 5 минути, miro20 написа:

Няма тема в която да не си излеете простотията и заяжданиците към мен, нали :)

Това за соца и армията не ми се коментиура тук, само ще кажа ... 1.6 трлн евро.

Останалото - в съответните теми.

Успех с измислиците за овчари и псета.

Бахти наглостта майна! Натовска ли е, атлантическа ли, космическа ли... ще ни трябват нови дефиниции за това явление.

Ами, като цитираш една от най- долните утрепки на България, какво очакваш да направят участниците във форума - да ти ръкопляскат ли. Сашето Йорданов - дето извади късмета, че не го надушиха о време, че е подлога на Луканов, сега тръгнал да зее срещу комунизма. Деба и дриснята му рядка - навремето не го наплюх, ала а ми се е мернал пак пред очите, ще му се изхрача баш в очите. Аман от предатели- патриоти. 

преди 56 минути, miro20 написа:

Няма тема в която да не си излеете простотията и заяжданиците към мен, нали

темата е Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН!а не колко копейки спечилих от тролене!бягай в темата за крим и украйна!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.