Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 9 часа, valkiria1 написа:

Хаджията е бил третия съдия

Май не е имало вертикална структура, а е била тричленка. 

Иванчо Пенчович е член на държавния съвет на Османската империя от 1867 до 1877 година. Преди това е заемал висши постове в Дунавския вилает.

Тъй пише в Гугъл

"  през 1867 г. е назначен за председател на вилаетския търговски съд, а през 1868 г. е назначен в имперския Държавен съвет в Цариград, където остава до пролетта на 1877 г. Заедно с Гаврил Кръстевич и Георгаки Чалъкоглу е участник от българска страна в смесената българо-гръцка комисия по уреждането на църковния спор от 1869 до 1872 между Цариградската Патриаршия и обявената с ферман през февруари 1870 г. Българска Екзархия. Член е и на Временния смесен съвет за управление на екзархийските работи от 1872-1876 г." 

И още пише

"През 1872 г. Хаджипенчович пише мемоар до османския велик везир Махмуд Недим паша, в който подробно излага съществуването на тайна революционна организация сред българите и вероятната сръбска подкрепа за нея. Между ноември 1872 г. и февруари 1873 г. Хаджипенчович е назначен в тричленната правителствена комисия, разследвала Арабаконашкия обир от 22 септември 1872 г. и комитетските мрежи на Българския революционен централен комитет, и осъдила на смърт водача на българското революционно движение Васил Левски.

През лятото на 1876 г. Хаджипенчович, заедно с ливанеца Едмънд Блек бей, е назначен в специална турска комисия за събитията около Априлското въстание и посещава лично Батак и Перущица. В подкрепа на доклада, който изрично упоменава зверствата, извършени от башибозуците, и преброява около 1700 души жертви, Хаджипенчович донася в Цариград отрязана детска ръчичка. Османските власти приемат доклада като един от най-страшните документи в историята си и в Цариград се разпространява мнението, че събитията в Батак и тяхното отразяване са в основата на последвалите нещастия за империята. Той е назначен и в следващата, шестчленна комисия, която разследва наново събитията и изпраща на съд главния виновник за Баташкото клане Ахмед ага Барутанлията, но вече не се ползва с доверието на османските власти и е на практика отстранен от работата ѝ. През пролетта на 1877 г. е освободен от Държавния съвет за неблагонадеждност.

След Руско-турската война и конституирането на Княжество България през февруари 1879 г. Хаджипенчович е назначен за депутат от Русенски окръг в Учредителното събрание, гласувало Търновската конституция.

Пренася се в новата столица на България София и става член на Върховния съд, а по време на Режима на пълномощията (1881 - 1883) - и на Държавния съвет. Умира през 1894 година в София." 

Идеята ми беше, че робство и робство не е едно и също. 

За палача Ахмед Барутанлията, пак от уики, ама май малко по различна гледна точка.

" След въстанието Османската империя се опитва да измие ръцете си, като хвърля вината изцяло върху башибозука и за целта инсценира международно разследване, като обявява Ахмед ага Барутинлията за издирване заедно със сина му Молла Али и зетя му Молла Халил.[3] Барутанлията бил арестуван, осъден и затворен в затвор в Мала Азия но по-късно е помилван от султана, след подписването на Берлинския договор през 1878 година е освободен и се върнал в Барутин, където се занимавал с търговия и притежавал големи стада добитък.[4] През 1880 година Ахмед ага Барутинлията е назначен като охрана на делегацията на Османската империя, изпратена в село Селча да се срещне с делегацията на Източна Румелия, които трябвало да договорят предаването на Тъмръшката република на Източна Румелия.[5] Според житието на Баташките мъченици, Ахмед ага умира през 1881 година от проказа, от която се разболял в Диарбекир.[6][4]

В житието на Светите Баташки мъченици, той е сравнен с "евангелският Ирод детеубиец", но за разлика от последния, Ахмед ага не оставя живи майките и бременните жени.[6]

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 267k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

на 24.03.2017 г. в 12:32, valkiria1 написа:

Упорството ти да  публикуваш един и същи пост повторно  в темата за "Иудаизъм"  където не му е мястото , след като е преместен от модератор знаеш ,че е нарушение.

Отбелязвам ти това за да не вдигаш после олелия до бога ,че си наказвана несправедливо.

Българската история е интересна за обсъждане, но с човек ,който има познания за нея. Ти не си този човек ,поради което не си ми интересна като събеседник. Казвам това за да си спестиш обръщението към мен. 

Това си е чиста проба цензура и етническа нетърпимост спрямо българи в темата Юдаизъм!!!!

Благовец - Празникът на Бал / Бъл Богинята на Светлината

В българския фолклорен календар на 25 март се празнува - Благовец.
Това е още един от Мартенските народни Древнобългарски празници в почитание на Марата / Мара / Марта Древнобългарската Богиня Майка на Природата, Плодородието, Живота.

По-късно християнството, пряк продължител на Древнобългарската първа човешка духовност превръща образа на Богинята Майка в Дева Мария и го свежда до конкретен човешки образ. Такова персонифициране на Бога на Човешката душа СебАзи се случва и с образа на Исус в християнството. Според Древните българи Бог СебАзи е Бог Син на Майката Богиня, Създателката на света. Според християнството, Исус е Бог Син на Дева Мария и е конкретен човек, живял някога в земите на Юдея.
Сам Исус обаче ни казва: А Вие сте Богове! и Божието царство вътре във вас Е!

Ето защо фарисеите юдеи го убиват, разпъвайки го на Кръста, един от символите на Бога Слънце на нашите деди - Древните българи са наричали Слънцето Бог Син или Вътрешната светлина на Душата в човека. Християнското ритуално кабалистично убийство на Бога Син Исус в дните на пролетта, събуждаща живота на планетата ни, носи тъмна енергийна сила и закодиране на човешкото подсъзнание за смърт, убийство и страдание, вместо за радост и веселие от събуждащия се нов живот, както е било при Древните българи, нашите деди!
Богинята майка носи Благата вест на новия зараждащ се живот, а не на смърт и убийство на своите деца!
А кръстът не е знакът на убийството и издевателството над човешкото тяло и неговата Божествена душа, а е Древнобългарският знак на Слънцето, Божествения Син на Богинята на Светлината Бал / Бъл, кръстница на Българите.
Арамейското оригинално име на Бога Син Исус в християнстото е всъщност Аса (Аза), още една директна препратка към Древнобългарския Бог Син СебАзи, Бог на Човешката Божествена Душа.

-

Българската писменост е единственото, което ни свързва пряко със средновековната българска държава. Показателно за нейното значение за нас като народ е фактът, че предците ни са започнали да отбелязват днешния празник преди повече от 2 столетия. Свидетелства за честването му са открити в арменска летопис, където се споменава за такова още през 1813 година в Шумен.

Наивно е да сравняваме периоди и събития от българската история едни с други, опитвайки се да определим кой е по-значим за развитието на страната ни. Гордеейки се с духовната и просветна революция сред българското население в Османската империя по време на Възраждането обаче, трябва да търсим основата на тези достижения още в IX век. Тогава Кирил и Методий създават глаголицата, а част от техните ученици, които са прокудени от земите на Великоморавия, получават в България държавна закрила  от княз Борис I, за да продължат делото на светите братя. Веднага след приема на Климент, Наум и Ангеларий през 885 г. просветителите започват активна дейност за обучаването на нови книжовници.

Климент елиминира недостатъците от глаголицата и създава кирилицата. По-късно в своето житие той ще отбележи:

Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.

Кирилицата е национално богатство. Тя е символ на идентичността ни.  Създадените от Климент букви са доказателството за далновидността на българските държавници княз Борис I и цар Симеон Велики, които съзнават, че развитието на духовната сила у един народ е не по-малко важно от военната мощ на една държава, що се отнася до политическия, стопански и културен прогрес.

Кирилицата е азбука, която превръща България в пионер, а  българският език в основа на всички славянски езици.  И на последно място, но не по важност – азбуката, без която по време на византийското духовно и османското политическо иго, българският народ най-вероятно е щял да бъде асимилиран. Представяме ви 10 факта за кирилицата:

1. В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.
  2. Най-ранният открит надпис по нашите земи, изписан с кирилица, е от 931 година e в пещерен манастир близо до с. Крепча в България.
  3. Наименованието „кирилица“ е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски.
  4. Днес кирилицата се ползва от над 300 милиона души в цял свят. Освен в България, азбуката е официална в Беларус, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Македония, Монголия, Черна гора, Русия, Сърбия, Таджикистан и Украйна.
  5. През 2007 година кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.
  6. Анализирайки стореното от княз Борис I и българската държава, френският лингвист Роже Бернар обобщава: „Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…“
  7. До края на 70-те години на ХIХ век се е ползвала и в Румъния.
  8. В продължение на години, Хитлер многократно осъществява натиск върху българските държавници за отмяна на кирилицата и приемане на латиницата като официална азбука.
  9. Според някои изследователи е по-правилно новата азбука да се нарича „климентица“, поради факта, че Климент по-скоро създава опростен глаголически шрифт, а св. Кирил създава цяла азбука.
  10. И макар да не е научен факт, а по-скоро констатация – по света кирилицата неправилно е позната като „руската азбука“ – несправедливост, дължаща се вероятно на простата причина, че руският народ е най-големият, използващ я.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Хубаво е, че има и хора, които се занимават да изнасят обективни факти. Защото по този въпрос чисто емоционалните изказвания са твърде много, а това не е от полза за никого. А много хора(включително и аз) ги мързи да се поразровят - дори само в Уикипедията...

преди 51 минути, valkiria1 написа:

Виждам ,че в Гугъл пише ,че ...

Постарал си се  да цитираш Гугъл....

Off topic:

Google е тъсачка, при това не единствената. В нея не пише нищо (почти). Човекът може да е ползвал bing,  Apple safari, или някоя друга търсачка и да ти е цитирал най-уважаваните и достоверни изтопници. Или не.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Разговорите ,които са се водили между хаджията  и  Левски и други видни българи с власт и влияние  в Отоманската империя са дали основание на един от тях да  да каже на  апостола  " Вие с акъла байрям си правите". Оставям на любителите на конспирации да мислят по въпроса : какво е искал да каже с тези си думи Атанасаки Стоянович на Левски.

Публична тайна е, че много видни българи с власт и влияние в Отоманската империя са искали България да получи независимостта си по друг начин, а не чрез "методите" на Левски и БРЦК. И, сътоветно, са пречели както могат. Но, не си спомням да съм научил това от учебниците по история. Кой крив и кой прав е друг въпрос.

преди 6 минути, valkiria1 написа:

затова зададох този въпрос :

имаш ли отговор ?

Ще трябва още да се ограмотявам по въпроса, за да имам отговор. Най ме е яд, че нямам време да прочета всичко, което искам да прочета. :)

преди 1 час, valkiria1 написа:

Постарал си се  да цитираш Гугъл. Както казах ,аз винаги търся по разширени източници и по възможност информацията трябва да бъде проверена от няколко такива.  Това ,което убягва от източника ти  е че Хаджията  като член на българската екзархия всъщност е бил представител на единствената легитимно призната от турския султан институция ,която  да представлява българите пред властта. Друго , което не е споменато , а именно ,че Левски много добре се е познавал с хаджията ,тъй като е отсядал  и водил разговори в неговия дом на един от  Принцовите острови/ остров Хейбели/. Разговорите ,които са се водили между хаджията  и  Левски и други видни българи с власт и влияние  в Отоманската империя са дали основание на един от тях да  да каже на  апостола  " Вие с акъла байрям си правите". Оставям на любителите на конспирации да мислят по въпроса : какво е искал да каже с тези си думи Атанасаки Стоянович на Левски.

Другият въпрос за размисъл е : в чии гърди "отвори  рана" Георги Бенковски , в тези на България или в тези на Отоманската империя ?

Не ми "помагаш" особено. Няма смисъл ми се струва да си мерим източниците. Твоят източник ми звучи, като по достоверен. Дори най добре като най достоверен, да не търсим други. Всъщност цитирах гугъл, щото е най достъпен.

Интересно е тълкуването ти обаче на твоя собствен източник. Ако не те затруднява да дадеш линк, дай.

Та, ти казваш, че Хаджи Пенчович, е представител на единствената легитимно призната от турския султан институция, която представлява българите пред властта. 

Обаче както от твоя, така и от моя източник, отникъде не намирисва българите да са дискриминирани спрямо който и да било в империята, още по малко спрямо несъществуващите още по онова време турци. В смисъл те са съществували и не са съществували. Същото се отнася и за нас българите, щото по онова време общото название на нашата общност, съвпадащо с официалното е било "римляни". Или "римски народ". За каква дискриминация на етническа основа можем да говорим ?

Дискриминирани са били християните на верска основа, но не в смисъл, че са били масово изтребвани, или че не са могли да заемат държавни длъжности, а в смисъл, че ислямът се е считал за по правилна вяра, и е бил официална държавна религия.

Какъв е смисъла българите да бъдат, като отделна общност официално представлявани пред властта, след като българите са във властта ? Как да се съглася, че хаджи Иванчо Пенчович, е представител на единствената легитимно призната от султана институция, която представлява българите пред властта ?

Доколкото знам, той дори не е представител на тази въпросна институция, а е представител на властта. На самата власт. Какво означава един човек да е член на държавния съвет на една държава. И как сега представлява българите пред институция, една част от която са българи ?

преди 26 минути, A.com написа:

Публична тайна е, че много видни българи с власт и влияние в Отоманската империя са искали България да получи независимостта си по друг начин, а не чрез "методите" на Левски и БРЦК. И, сътоветно, са пречели както могат. Но, не си спомням да съм научил това от учебниците по история. Кой крив и кой прав е друг въпрос.

Историчарите са задължително криви. Предполагам помниш какво учехме по история, то не че сега е много по различно. Златарската школа още държи позиции. Смешни са, ама се дирищисват.

Далеч съм от мисълта, че следва да са единодушни, ама да говорят за историята, като за история. Не с тъмни петна, за един от най осветените в документално отношение периоди, какъвто е периода на така нареченото турско робство. 

Да преведат на български език архивите, които се намират в България. Да се поровят и да преведат на български отдавна разсекретените османски архиви намиращи се основно в Турция.

Толкоз ли е трудно ?

преди 39 минути, Реджеп Иведик написа:

Историчарите са задължително криви. Предполагам помниш какво учехме по история, то не че сега е много по различно. Златарската школа още държи позиции. Смешни са, ама се дирищисват.

Далеч съм от мисълта, че следва да са единодушни, ама да говорят за историята, като за история. Не с тъмни петна, за един от най осветените в документално отношение периоди, какъвто е периода на така нареченото турско робство. 

Да преведат на български език архивите, които се намират в България. Да се поровят и да преведат на български отдавна разсекретените османски архиви намиращи се основно в Турция.

Толкоз ли е трудно ?

До колкото знам, в България, османистите не са много. До колко се подготвени не знам. Обаче, ако се преведе всичко, и се направи достъпно, ще се окаже, че някой истини не са точно истини, някой герои не са точно герои и т.н. Например, в най-скоро време може да се окаже, че един човек е открил истинсктата година на раждане на Васил Левски. Ама, историците ни не си дават много зор в това отношение, въпреки че има достатъчно материал за размисъл. За гроба и тленните останки на Левски, също е тъмна и мътна, а не трябва да е така. Иначе, откриват се разни вампири...

преди 9 минути, A.com написа:

До колкото знам, в България, османистите не са много.

А защо ? На мен ми е по интересно защо не са много ? Би следвало да са не малък процент. Пет века преди не повече от век и половина не са малко. Следва да знаем.

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

А защо ? На мен ми е по интересно защо не са много ? Би следвало да са не малък процент. Пет века преди не повече от век и половина не са малко. Следва да знаем.

Няма желаещи да изучават въпросната дисциплина. А защо няма - не знам.

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Задай си въпроса ,защо след Освобождението ,никой от съратниците на Левски ,които са на високи държавни постове не си правят труда да издирят останките му  и да ги опеят и положат за поклонение . 

Задавал съм си го. Както и съм си задавал въпроса къде е тялото на Ботев и кой го е убил. Защо Обретенов мълчи и лъже. Защо животът на Петко Киряков приключва то този срамен за България и народът ни начин. Защо Османската империя е единствената държава, която изпраща войски на помощ на България през Сръбско-Българската война от 1885 година и защо подобно нещо се научава по-скоро случайно, отколкото нарочно(в училище например). И други подобни въпроси.

Османисти има, но са малко... Да не говорим че толкова много от Османските архиви дефакто са в Бг, а останалите в Турция и Египет ( Кайро ) ( никой няма да попречи на историк ако иска да рови в тях и там и тук ).. А състоянието им какво е, вече е друга тема.. 

Просто според мен и това което съм чел от хора ровили в архивите, неудобството от истината ще се окаже голям шок за много българи живеещи с излюзорните представи които получавахме по история едно време... Неудобни истини , това е основната причина.. За какво мислиш дори САЩ и РФ, все още имат засекретени документи за неща станали преди десетки години, ако не и стотици ... Не само военни неща, но и исторически 

П.С А отделно тези които са ровили, и са писали по тях, например Вера Мутафчиева, в момента разни псевдо историци ги изкарват за фейкове, и лансират своите всяакви безумни теории за историята .. Дори Божидар Димитров въпреки че е надничал тук таме в архивите, не казва всичко... Но все пак стила му доста се промени, и наистина започна да говори по меко отколкото в началото на кариерата си като историк за периода на Османско владичество ...

П.П.С А сега погледнах в руското уики, и там се посочват само 3-ма български османисти ( явно те са най известните, или признати от други световни османисти за колеги в специалността  )

А в българската версия на уикито, са посочени 12 ...съмнява ме всичките да са признати за такива обаче...

Още по странно става само с османистите по света, руснаците посочват 16 световнo известни имена ( без 3-те български за такива историци ) а българската версия само 3 световни имена за османисти :D:D  Дето се вика, интереса на някой списвачи на бг уики версията е видно свързан с комплексите им навярно по същия този период и предмет за изучаване ( не харесват  турците със сигурност ) 

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

преди 38 минути, valkiria1 написа:

Представител е . пише го дори в линка ,който си дал :tongue2:

Ама не е логично. И това не го пише в линка. Неправилно тълкуваш. Пише, както правилно си цитирала, че е член от българска страна на съответната българо - гръцка комисия. Тази комисия сама по себе си Е властта, а не нещо друго.

Не може член на държавния съвет да е представител на нещо друго освен на правителствени комисии. Това е конфликт на интереси.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

е платил 3% данък върху дохода си за  годината

Смятай за какво става на въпрос.

преди 25 минути, valkiria1 написа:

Смятам.

Робски труд къде се заплаща? Роб къде получава от държавната хазна пари затова ,че е изпълнил държавна поръчка за доставка на пирони?

Роб къде получава отстъпка от данъците заради това ,че реколтата му е съсипана от сушата и пр.. и пр...

Имах предвид колко е размера на данъка.

А, що се отнася до робството - роби къде управляват ?

Брей, то не е било живот бе- то било РАЙ! :D

преди 1 час, A.com написа:

Защо Османската империя е единствената държава, която изпраща войски на помощ на България през Сръбско-Българската война от 1885 година

Защото е длъжна да си защитава териториите. Независима българска държава се появява 25 години по късно. Тя де факто, войната е сръбско българска, но де юре е сръбско - османска. 

Разбира се могли са и да не си изпълнят задълженията, ако счетат акта на съединението за враждебен. Явно не са го счели за чак толкова враждебен, че да си развалят достлука с българите.

преди 11 минути, valkiria1 написа:

Пак питам- в "чии гърди отвори рана " Бенковски-в тази на България или на Османската Империя?

В преносен смисъл и на двете.

Но конкретно го е казал за покровителя си, спрямо когото е изпаднал в немилост.

Един вид отмъщение на анцуг сменен с бяла якичка

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Защото е длъжна да си защитава териториите. Независима българска държава се появява 25 години по късно. Тя де факто, войната е сръбско българска, но де юре е сръбско - османска. 

Разбира се могли са и да не си изпълнят задълженията, ако счетат акта на съединението за враждебен. Явно не са го счели за чак толкова враждебен, че да си развалят достлука с българите.

Княжество България е било самостоятелно, макар и не признато като суверенна държава. Източна Румелия е била автономна провинция на ОИ. Нашите предци си присвояват тази провинция, обявяват я за част от княжеството и по този начин я откъсват от властта на султана. За капак - официално искаме помощ от Султана, след като сме заграбили част от територията на държавата му. И той изпраща, мисля че беше един батальон, когато сърбите ни нападат. Останалите велики сили гледат от страни и потриват ръце при мисълта как сърбите ще ни размажат. Въобще, след 1878 година сме видели в пъти по-лошо отношение от Сърбия(православните ни събратя) отколкото от ОИ/Турция.

преди 3 минути, A.com написа:

Княжество България е било самостоятелно

Съгласно българските термини, князът не е суверен, а васал. До 1911 година българските князе де юре са васали на султана.

1911 година княз Фердинанд обявява независимост и става цар. Тогава официално се появява Третото Българско царство.

Българският княз, като васал, по право може да иска помощ от сюзерена, в лицето на султана.

В ОИ не се прави разлика между румелиец и българин. Тъй че според тогавашните наименования, за османлиите, включително и за българите, България и Румелия е едно и също.

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Пак питам- в "чии гърди отвори рана " Бенковски-в тази на България или на Османската Империя?

Валкирия, разбираме много добре, че революционерите ни не са били ангели, но и революция не се прави от добри и хрисими хорица, а от луди глави!Раната е била в гърдите на България, но все пак в резултат от тази рана България е освободена!Както се казва - за да получиш, първо трябва да дадеш!

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 12 минути, M.Николов написа:

Валкирия, разбираме много добре, че революционерите ни не са били ангели, но и революция не се прави от добри и хрисими хорица, а от луди глави!Раната е била в гърдите на България, но все пак в резултат от тази рана България е освободена!Както се казва - за да получиш, първо трябва да дадеш!

Що не я питаш тая ,еврейката,с какво е горда,че е развяла знамето на Израел?Те има с какво да са горди,но и да се срамуват!

В крайна сметка, на мен поне, не ми стана ясно какво точно целят постовете на определени личности в темата? Да ни внушат, че не трябва да сме горди българи, защото е имало Хаджипенчовци и Попкръстьовци? То и сега ги има, че и в темата пишат, че и май са повече от преди. Че Българската Екзархия е обесила Левски и се е борила против Освобождението? Кефи как дори не четат какво цитират и как се навиват един друг, видните 2/3 антибългарски трола и следват още по абсурдни, ментални излияния.

Да се опитвам ли да им опонирам? С реални факти, разбира се, не с историческа фантастика и контекст, с каквито боравят две съвременни течения - македонизъм и неоосманизъм. На последното си имаме представители тук. Питам не за друго, а защото такива са ми минавали и от двата вида и като им запушиш клавиатурата, после го обръщат на спам и голо наддумване за отвличане на вниманието. В каквото вижда, се опитват да обръщат и тук, когато са натясно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.