Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

преди 7 минути, Sinbad_ написа:

почнах да гадая, коя аджеба от всичките е това :)))))

Не гадай не е за турския ти акъл. На теб ще ти задам въпрос с понижена трудност.

Къде е сформирана легията на Раковски ?

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 267k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

преди 4 минути, valkiria1 написа:

За четвърти път:

знамето на легията :

post-2642-065422100 1309242180_thumb.jpg

Раковски със знаме в ръка 

post-2642-076495200 1309242173_thumb.jpg

къде цветовете на знамето на легията повтарят цветовете на знамето в ръцете на Раковски ??????

Сигурна ли си, че знамето е само едно ?

Сигурна ли си, че няма знаме със сръбски цветове ?

Дори и да е така, което е малко вероятно, какво чудно има, че вее сръбско знаме. Защото предположението, че би могъл да вее панславянско знаме е меко казано несериозно. Ама меко казано.

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Цитирам неговото творчество

Адски коректно. На мен ми се стори, че цитираш малка част от творчеството му от годините, когато е бил млад и зелен.

С каква цел, ти си знаеш.

Какъв е генезиса на сръбското знаме, мисля, че не е важно. Държавата, в която е сформирана частта е Сърбия. По това време държава България не съществува.

преди 21 минути, valkiria1 написа:

Цитирам неговото творчество без да изказвам лично мнение.

Ако беше цитирала нещо от по зрелите му произведения, бих се съгласил, че си безпристрастна.

То и на Кант ако четеш произведенията му, от когато е бил млад и зелен, ще ти се стори, че е фърчал из облаците. Ама като стигнеш то критика на чистия разум и почва да ти се струва, че има правилен възглед.

преди 43 минути, valkiria1 написа:

В края на краищата няма ли да събереш смелост да си признаеш ,че пишеш ей така просто за идеята

Не, сигурен съм, че съм прав. В контекста в който пишем разбира се. Познавам си историята. Като не знам нещо си посипвам главата с пепел и се съгласявам. Случаят не е такъв. 

преди 36 минути, Реджеп Иведик написа:

Не гадай не е за турския ти акъл. На теб ще ти задам въпрос с понижена трудност.

Къде е сформирана легията на Раковски ?

Казал цървула дето уж има военно училище хахахахахах

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Изключително съм учудена ,че човек ,който казва ,че има военно образование

Старши лейтенант от военноморския флот, на вашите услуги. 

Знамето е най вероятно знаме на легията или сръбско. Няма как да е панславянско. Не си чела Раковски.

Колегата от музея те е излъгал, еднозначно.

преди 41 минути, Yvan Sergeev написа:

Реджеп Иведик  и miro20  един и същи човек ли са ?

Да. И Миро30 и Реджеп50

Много сме, силни сме !!!

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Към момента на събитието определяни като  славянски държави освен България са Русия и Сърбия. 

Жив да не бях. Към момента на кое събитие ?

преди 1 час, valkiria1 написа:

Аз твърдя,че знамето в ръцете на Раковски е панславянското знаме и посочих цитат от у-кито.

Никъде обаче не твърдя,че Раковски е привърженик на тази идея!!

Аха. именно. Благодаря .

преди 1 час, valkiria1 написа:

Цитирам неговото творчество без да изказвам лично мнение.

Отново благодаря. А какво е личното ти мнение ?

Защо не развиеш цялата фактология, а не да подхвърляш избирателно и спекулативно ?

Какво ти е мнението за Раковски ?

А за панславизма ?

Нещата са комплексни . Но ти започна със спекулации на база твърдение за "фалшива история".

Защо ?

преди 40 минути, Реджеп Иведик написа:

Да. И Миро30 и Реджеп50

Много сме, силни сме !!!

Нали ? :):lol6:

Така е другарю Сергеев.. ние сме торбалана под леглото ти . :)

преди 8 минути, valkiria1 написа:

панславянското знаме

Французите и те ли са били  панслависти ? същото им е знамето , ама малко по накриво ... :)

Защо не се обединим под един панслънчев символ ? - слънцето изгря, значи всички сме човеци ?

Тъпо е , но е логично , привидно погледнато . Ако ме разбираш.

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Имаш огромни пропуски.

Вал, към момента за който пишеш, държава България не съществува.

В историята не се говори за обективна истина, а за различни версии. Знам, че еврейската история всичко е ясно, все едно че това става сега. 

Ти си чула какво бръщолеви някакъв пишман полковник, привърженик на Златарската версия, и безкритично си му повярвала. Еврейка си, простено ти е. Лошото е, че има и българи, които се подвеждат.

преди 10 минути, miro20 написа:

Французите и те ли са били  панслависти ?

А италианците са великобългари, барабар с маджарите и иранците. А мексиканците забрайх и марсианците.

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

А италианците са великобългари, барабар с маджарите и иранците. А мексиканците забрайх и марсианците.

Да..  аз забравих за тях :):)

Не е истина как се излагат с тези панславистки простотии...

Spoiler

Видял гмена динозавър и си рекъл .. синемагугу ... блокбастър....ще го нарека -  фри ди ....

щото мяза на нещо си .... :)

преди 3 минути, miro20 написа:

Да..  аз забравих за тях :):)

Не е истина как се излагат с тези панславистки простотии...

Панславистката версия, че е съшита с бели конци е ясно. Да речем, може някой и да повярва. Хората могат да повярват на всичко.

Ама това е елементарно. Обясних вече. В която държава се сформира частта, в повечето случаи, поне едно от знамената повтаря цветовете на знамето на суверена. Не е задължително, но в повечето случаи е така.

Да се вменяват на Раковски панславистки идеи, щото видите ли веел сръбското знаме, не съм очаквал, но имала глава да види.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Да се вменяват на Раковски панславистки идеи, щото видите ли веел сръбското знаме

Освен това случата си има логична история.

И някои спекулиращи, с удоволствие биха зачеркнали целия живот и творчество на Раковски, и това което е писал във вестника си .

преди 13 минути, miro20 написа:

Освен това случата си има логична история.

И някои спекулиращи, с удоволствие биха зачеркнали целия живот и творчество на Раковски, и това което е писал във вестника си .

Има един български писател, много известен. И отличен познавач на българската история. Като почнах да чета книгите му, и се запалих да чета история, не знаех, че е от Провадия, макар, че е логично. От къде да е другаде. Две от книгите му четох още едно време, през комунизма, и онемях. Бях чел преди това и една за цар Симеон, но не ми беше направила такова впечатление, щото същото се учеше и по история, е не съвсем ама...

Обаче за периода от времето на походите на генерал Дибич, че чак до кримската война, оная от 19 век. И не беше репресиран, е не му се чуваше много името и не му се рекламираха книгите, но се намираха по някой и друг екземпляр из библиотеките. Романи, ама един особен стил. Вкарва те все едно в живота на хората и все едно, че живееш в онова време. Не толкова интересни случки, колкото убийствена реалност. Оттам се запалих, и достапопрочетох след това, исторически документи.

преди 21 минути, Реджеп Иведик написа:

Обаче за периода от времето на походите на генерал Дибич, че чак до кримската война, оная от 19 век. И не беше репресиран, е не му се чуваше много името и не му се рекламираха книгите, но се намираха по някой и друг екземпляр из библиотеките. Романи, ама един особен стил. Вкарва те все едно в живота на хората и все едно, че живееш в онова време. Не толкова интересни случки, колкото убийствена реалност. Оттам се запалих, и достапопрочетох след това, исторически документи.

Цончо Родев,достатъчно известен и обичан,и много четен.И книгите му бяха по книжарниците.За мене е наравно с Хайтов и Антон Дончев.

Редактирано от Воробянинов (преглед на промените)

преди 4 часа, valkiria1 написа:

"Панславянските цветове, червено, синьо и бяло, са цветовете, използвани върху флаговете на повечето славянски държави. Използването им символизира общия произход на славянските народи. Първоначално трикольор на Руската империя, панславянските цветове са заимствани и от други славянски държави в течение на панславизма през 19 век в Европа."

Странен пост. Нищо общо с предишните. Такава обективност харесвам. Колкото до знамето, може да е с цветовете на сръбското, но определено не е сръбското. Дали има нещо общо с панславизмът, не съм запознат, но и така да е и сръбското да е, има си логични причини за това и не виждам какво общо има това с дейноста на Раковски.

Раковски, за мен, стои най високо сред възрожденците ни. И обществена и съпротивителна дейност. Мисля, че доста е подценяван на фона на Левски и Ботев. Тук се споменаха и историческите му публикации. Те са базирани на стари, български документи (както се предполага), за съжаление унищожени най вероятно от гърците в Света гора. И бяха пренебрегвани от историографията ни, защото не се съчетаваха с доскорошните тюркски теории. Не помня да съм чел нещо за автохтонността от него, но пише за индоевропейският произход на българите и се противопоставя на опитите да причисляват, така наречените - прабългари, към хуните и тюрките.

Колкото до сърбите, колкото и странно да звучи, не можем да търсим някаква омраза при тях, преди Освобождението. Дори и в средовековието, да се търси някакъв отколешен враг, е смешно. Имало е съвместни действия срещу византийците, имало е династични бракове. Имало е и войни, разбира се, както между всички съседи. Покорявани са напълно при Цар Симеон I и Цар Самуил, но никога не сме се държали с тях като с врагове, имали са си свои воеводи и автономия. А по време на разрасналият се феодализъм, съвпадащ с единственият период на възход при сърбите, през средновековието, когато, макар и за кратко, се превръщат в Империя/Царство. Половината български боляри, крале и деспоти, признават властта на сръбският Цар Стефан Душан и дори участват активно в политическият живот на сръбското царство. Проблемите със сърбите ни започват, когато Белградският пашалък решава да се разраства за сметка на български територии и народ, смятайки, че сръбските са им сигурни. Самият Раковски страда от двуличната му политика, след като легиите му няколко пъти са изтъргувани при преговори с османците. Сърбите са искали да са славянски обединител, нова, сръбска империя, за сметка на останалите, поробени, славянски народи. Първо са почнали с присвояването на Зайчар и Бор, след неуспешно, българско въстание. Но тогава са приети за освободители от турците и донякъде са били такива. Но следва вероломното присвояване на Нишко и Пиротско, докато руснаци воюват за освобождението ни. И за да начеша малко егото на русофобите, трябва да кажа, че в комунистическите учебници, сръбската армия се дава като участник в освобождението ни, уж в коалиция с руски и румънски войски. А то си е жива окупация на български територии и никакво участие в освобождението ни. Вместо да си бяха гледали Босна и Санджак. После следва Сръбско-Българската война. Започната не за друго, а от чиста завист, защото българската държава щяла да стане с повече територия и население от сръбската и може да им обърка имперските амбиции. Сърбите едва ли някога ще осъзнаят, че техните болни амбиции причиниха краха на славянските народи, последните десетилетия. Едва ли ще осъзнаят и, че болните им амбиции да отслабват България, да и отнемат територии и население, да отродят 1/4 от народът ни в Македония и да съдействат за същото на Гърция, са причина днес да загубят своите си територии - Косово (наполовина и българско), Босна, Черна Гора, а Санджак и Воеводина, под въпрос.

Но всичко това е в съвремието. През средновековието, да се търси някаква необичайна ненавист и вражда със сърбите, е глупост. Всъщност отношенията са ни доста добри, през повечето време. И дума не може да стане да бъдат сравнявани с византийците и османците, примерно.

преди 1 час, Воробянинов написа:

Цончо Родев,достатъчно известен и обичан,и много четен.И книгите му бяха по книжарниците.За мене е наравно с Хайтов и Антон Дончев.

Ами аз сигурно съм много тъпа, щтото нищо не съм чела от него. В chitanka.info има 16 книги от него! Моля те, препоръчай ми най-хубавата, да започна с нея.

преди 4 минути, Гретел написа:

Ами аз сигурно съм много тъпа, щтото нищо не съм чела от него. В chitanka.info има 16 книги от него! Моля те, препоръчай ми най-хубавата, да започна с нея.

Тътени

След това, естествено Бурята

преди 32 минути, Гретел написа:

Моля те, препоръчай ми най-хубавата, да започна с нея.

"Тътени","Бурята"," И стана ден".Това е трилогия.Дядо Вазов може да му целуне ръка на Родев.

преди 12 часа, zemonti написа:

Последните десетилетия много ясно показаха, че тези партийни призиви не отговарят на народните настроения. Щом  спряха да ни разстрелват на границата се видя какви сме родолюбци. Оказа се, че всеки трети е доказан продажник, на който  не му дреме за родината.

Тук в Канада също си имаме сума ти българи, които "робуват" на чужди господари за по-качествен живот, но това не им пречи да се самоопределят за хъшове, които много обичат родината си, само дето точно сега не ги устройва да живеят там.

Пак не си разбрал!Това, че някои българи си изкарват парите в чужбина, не означава, че не са родолюбци и патриоти!Те и Евлоги и Христо Георгиеви прекарват по-голямата част от живота си в чужбина, но едва ли някой ще оспори, че са пример за родолюбие.Проблема при теб, не е, че живееш и работиш в Канада, а в ценностната ти система!

Не, но за разлика от теб не намирам, че помаците, или турците са с нещо по-лоши от нас.

Гордееш ли се с този въпрос?

Аз къде съм казал че са лоши? (аз живея между турци за сведение)
Попитах те ти какъв си?

Цитат

Гордееш ли се с този въпрос?

Доста неадекватно запитване.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 минути, zemonti написа:

Аре не ми се прави на девственица!

На мен ли говориш?

преди 1 час, M.Николов написа:

Пак не си разбрал!Това, че някои българи си изкарват парите в чужбина, не означава, че не са родолюбци и патриоти!

Икономически емигрант, който е зарязал близки и родина за по-добър живот навън за теб може да се нарече патриот?!?

Ако патротизмът за теб се изразява само на думи, то тогава и аз и всички политици сме страшни патриоти. Ето казвам ти "Аз обичам България" и съм искрен. Не обичам държавата, не мисля че повечето от населението са ми симпатични, 3/4 от природата е съсипана, но имам мили спомени от някои кътчета и милея за тях. 

Станах ли и аз патриот по твоите стандарти? Щото по моите за да се наречеш патриот трябва да си направил жертва за родината - да откажеш оферта за сладка работа в чужбина, да се запишеш доброволец в действаща армия, да пращаш дарения на надеждна политическа партия без да лобираш... Не да работиш, плащаш данъци и раждаш деца в чужбина, ама да се биеш в гърдите к'ъв си патриот. Това са кръчмарски патриоти и политици.

преди 20 минути, zemonti написа:

Икономически емигрант, който е зарязал близки и родина за по-добър живот навън за теб може да се нарече патриот?!?

Ако патротизмът за теб се изразява само на думи, то тогава и аз и всички политици сме страшни патриоти. Ето казвам ти "Аз обичам България" и съм искрен. Не обичам държавата, не мисля че повечето от населението са ми симпатични, 3/4 от природата е съсипана, но имам мили спомени от някои кътчета и милея за тях. 

Станах ли и аз патриот по твоите стандарти? Щото по моите за да се наречеш патриот трябва да си направил жертва за родината - да откажеш оферта за сладка работа в чужбина, да се запишеш доброволец в действаща армия, да пращаш дарения на надеждна политическа партия без да лобираш... Не да работиш, плащаш данъци и раждаш деца в чужбина, ама да се биеш в гърдите к'ъв си патриот. Това са кръчмарски патриоти и политици.

зеМонти Пайтън ако хипотетично си представим че стане гражданска война в България,би ли се върнал или ще си седиш удобно в Канада и ще гледаш развитието по ТВ?

преди 31 минути, Вacко написа:

зеМонти Пайтън ако хипотетично си представим че стане гражданска война в България,би ли се върнал или ще си седиш удобно в Канада и ще гледаш развитието по ТВ?

Както написах: "Ако патротизмът за теб се изразява само на думи, то тогава и аз и всички политици сме страшни патриоти."

преди 7 минути, zemonti написа:

Както написах: "Ако патротизмът за теб се изразява само на думи, то тогава и аз и всички политици сме страшни патриоти."

Аз те попитах реално,не се измъквай.
Ясно ще си гледаш пред тв на безопасно място...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.