Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да споделим бенчмарк с GeekBench.

Featured Replies

Приятелю, за мое и твое съжаление въпроса за цените и перформънса стои по съвсем различен начин.  Първо въпросните синтетики са доста некоректни за сравнение. Лично аз не взимам под особено внимание резултатите от тях. Някои тестове дават предимство на райзен, други на интел.  Истината е ,че в днешно време ако търсиш да изцедиш максимума от дадена платформа си плащаш като поп и това е. Замисли се , samsung b-die   паметите защо струват почти двойно спрямо масовите памети на пазара? Една памет на 3200Мхц 16-18-18 струва към момента ~130лв. Колко струва tridentZ 3600 16-16-16 или 4133 CL19 ? На цената на 2-та памет , можеш да си купиш двойно повече обем от 1-вата. А колко мислиш е разликата между тях ?  Като цяло твоите очаквания /без да се обиждаш/ са изключително несериозни.  Няма как да получиш 10 пъти многонишкова производителност от горе за тези пари.  Точно срещу r3 1200 не съм сравнявал 9900К или 8700К , но при всички случаи в нета вероятно ще намериш подробна информация за разликата между тях в % , както в синтетики , така и за гейминг.  Не забравяй , че едната ми конфигурация е с 3600Х. След като ползвам интела като основна , вероятно се сещаш че има причини да е така .  Иначе моя 3600Х имах възможността на скоро да го сравня с  3700Х и 3900Х / на мой приятел/.  Ако ти кажа , че при гейминг няма разлика /или ако има е под 5% и то само на отделни заглавия/ какво ще кажеш за хората закупили си въпросните процесори и ги ползват конкретно за игри?  3900Х мисля си видял колко струва и той ?  Има не малко момчетата , които са изградили билдове с тях и ги ползват предимно за гейминг.  Не го одобрявам , но е факт. Познавам такива пичове и това е съвсем съзнателно тяхно решение . Вероятно не са единичен случай. 

Така , че всеки си нарежда приоритетите и сам решава кое го устройва повече и кое по-малко.  В моя случай за сега клоня на варианта да си остана с 8700К .  Преди малко приключих с тестовете на 9900К и при игрите. Въпреки всичко оправда очакванията ми.   

Хубава вечер от мен.

• Отговори 765
  • Прегледи 184,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колкото толква. http://browser.primatelabs.com/geekbench3/7842519

• Ето и от мен няколко проби  https://browser.geekbench.com/v4/cpu/4156017 Като затворих торента , стийм . ориджин и касперски резултата е друг  https://browser.geekbench.com/v4/cpu/41562

• Чичката е на ниво все още:  

Публикувани изображения

преди 10 часа, vpvelev написа:

Това е така, но защо цената не е 3-4 пъти повече, а е 10 пъти?

П.П. Сега ми стана интересно и се загледах за сравнение с i9-9900K. Rayzen 7 3700X за 725 лева дава почти същите резултати в Cinebench 20 като i9-9900K, който е 1150 лева. AMD яко удариха Intel.

Точно това, всеки производител сам си определя цените. Сравнявай Ryzen с Ryzen.

Ето няколко резултата от 3600Х  с различни настройки на паметта и PBO :

r5 3600X PBO + 200Mhz , G.Skill RipjawsV 2x16GB @3600Mhz 16-16-16- 1T

Geekbench 5: По-подробно тук!!!      Линк към резултата

Cinebench R20

Cinebench R15

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

r5 3600X PBO enable, процесора на този тест е ъндърволтнат с 0.075V , RAM:  G.Skill RipjawsV 2x16GB @3200Mhz 14-14-14- 1T

Geekbench 4:

По-подробно тук!!!     Линк към резултата

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За сравнение:

8700К@5.3Гхц, TridentZ 4000Mhz 16-16-16- 2T

Cinebench R20

Cinebench R15 , само че тук паметта е на 3733Мхц CL16

[email protected] , TridentZ 4000Mhz 16-16-16- 2T

Cinebench R20

Cinebench R15

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mисля , че се вижда как силата на Ryzen-a  е именно в Cinebench-a .  За съжаление в игрите на FHD резолюция, поради по-ниския single-core performance все още озоставя в по-голямата част от заглавията. Да се надявам , че с новото поколение , нещата ще се подобрят и там.

Нямам , просто купувам даден компонент /на доста прилични цени , благодарение на мой познат/ , порадвам се малко на хардуера и после го продавам като ми омръзне 😀.  Превърна ми се в хоби .

п.п. Едитнах горния пост , за да направи колегата някакво сравнение в cinebench .

преди 10 часа, pepy86 написа:

Приятелю, за мое и твое съжаление въпроса за цените и перформънса стои по съвсем различен начин.  Първо въпросните синтетики са доста некоректни за сравнение. Лично аз не взимам под особено внимание резултатите от тях. Някои тестове дават предимство на райзен, други на интел.  Истината е ,че в днешно време ако търсиш да изцедиш максимума от дадена платформа си плащаш като поп и това е. Замисли се , samsung b-die   паметите защо струват почти двойно спрямо масовите памети на пазара? Една памет на 3200Мхц 16-18-18 струва към момента ~130лв. Колко струва tridentZ 3600 16-16-16 или 4133 CL19 ? На цената на 2-та памет , можеш да си купиш двойно повече обем от 1-вата. А колко мислиш е разликата между тях ?  Като цяло твоите очаквания /без да се обиждаш/ са изключително несериозни.  Няма как да получиш 10 пъти многонишкова производителност от горе за тези пари.  Точно срещу r3 1200 не съм сравнявал 9900К или 8700К , но при всички случаи в нета вероятно ще намериш подробна информация за разликата между тях в % , както в синтетики , така и за гейминг.  Не забравяй , че едната ми конфигурация е с 3600Х. След като ползвам интела като основна , вероятно се сещаш че има причини да е така .  Иначе моя 3600Х имах възможността на скоро да го сравня с  3700Х и 3900Х / на мой приятел/.  Ако ти кажа , че при гейминг няма разлика /или ако има е под 5% и то само на отделни заглавия/ какво ще кажеш за хората закупили си въпросните процесори и ги ползват конкретно за игри?  3900Х мисля си видял колко струва и той ?  Има не малко момчетата , които са изградили билдове с тях и ги ползват предимно за гейминг.  Не го одобрявам , но е факт. Познавам такива пичове и това е съвсем съзнателно тяхно решение . Вероятно не са единичен случай. 

Така , че всеки си нарежда приоритетите и сам решава кое го устройва повече и кое по-малко.  В моя случай за сега клоня на варианта да си остана с 8700К .  Преди малко приключих с тестовете на 9900К и при игрите. Въпреки всичко оправда очакванията ми.   

Хубава вечер от мен.

И все пак какъв е резултата от игрите? Осезаема или пренебрежима е ?

Зависи от самото заглавие. Ако сравняваме двата процесора при еднакъв клок 5Гхц /да речем/ , 9900К ми дава при еднакви усовия средно 5-6-7% на 8-10 заглавия на моя компютър.  Ако ползвам пълния потенциал на делиднатия 8700К (5.2 или 5.3клок спрямо 5Гхц при 9900К) , нещата са вече на кантар. 1-2% разлика в ползва на 9900К и то само в някой заглавия.  Тествах както на FHD , така и на 2К.  Честно казано за мен разликата не е малка при еднакъв клок и е напълно оправдана от гледна точка на цената на 9900К.

едит: Общо взето 9700К/КF вероятно се явява перфектния вариант между тях . При условия , че човек държи да запази гаранцията на процесора си , без делид /както в моя случай с 8700К/ . Друг е въпроса , че всичко опира до късмет и лотария . От бройка до брайка , разликата е от тук до небето.  

При игри как е положението с 3600Х, сравнено с интелите? Пробвал ли си някакъв клок на 3600Х и сравнение при игри и cinebench? Би трябвало да може поне 4.4 да му задържиш boost клок-а на всяко ядро.

С настоящия биос на моя Asus X370 Pro , нямам шанс да му задържа клокa на всички на ядра на 4.4 . Опитах всякакви варианти, но  PBO +200Mhz при мен се явяват оптималния вариант.  Просто този процесор е изцеден максимално заводски. Моментен бууст постигам на отделно ядро до  4.42Гхц ЦЪК!! , но през по-голямата част работят на 4.325 или нещо от сорта.  На 2К резолюция нещата почти се изравняват с интел , но на fHD има заглавия , на които разликата е стряскаща в полза на клокнат интел.

Въпросния мой познат / за който споменах по-горе/ ползва Asus ROG Hero и разполага със същия процесор 3600Х , както и 3700Х и 3900х .  Пробвали сме и при него, но положението с клока определено не е по-добро дори и на подобен клас дънна платка. Дори да достигнем няаккви моментни честоти /при 3900Х/ на 4.5 -4.6 , то нямаме никакъв шанс да ги задържим постоянни на всяко ядро. Бууста при гейминг е около 4.4 и до там. 

За съжаление, засега не мога да си позволя по-скъп процесор от Ryzen 3600. Но мисля, че той е сравнително добре балансирано решение за категорията цена/производителност. Особено около лятото като пуснат Zen4 , цената вероятно ще му падне.

Че какво му е на Ryzen 3600? Перфектен си е за всичко. Дори и 1600 новата версия да вземеш, който се равнява на 2600, пак ще направиш перфектен upgrade. Аз мисля да изчакам 4 серия и да видим каква ще е производителността и цените, тогава може направо някой 8+ ядрен да взема.

преди 28 минути, Raze написа:

Аз мисля да изчакам 4 серия и да видим каква ще е производителността и цените, тогава може направо някой 8+ ядрен да взема.

Не разбрах 4-а серия дали ще са съвместими с нашите сегашни дъна?

Ако говорите за рефреша не виждам никакъв проблем да се пусне съответния биос.

п.с. 1600 от доста време е на половин цена даже повече ($220->$85) а дори не може да се каже че е процесор от 2017 г. понеже обновения е от миналата.

3600 е $200 тоест тия вариации около 400 лв. не могат да се нарекат намаление. Ще видим какво ще стане при излизането на новите.

преди 40 минути, Roujin Z написа:

3600 е $200 тоест тия вариации около 400 лв. не могат да се нарекат намаление. Ще видим какво ще стане при излизането на новите.

Така е. Но защото 3600 сега са новите, затова не са намалени още, а 1600 са от първото поколение.

Смятам че 400 лева е доста за 3600. Но пък и според търсенето. Из нета навсякъде гледам 3600 хвалят като цена/производителност и купуват. 

преди 9 часа, pepy86 написа:

Mисля , че се вижда как силата на Ryzen-a  е именно в Cinebench-a .  За съжаление в игрите на FHD резолюция, поради по-ниския single-core performance все още озоставя в по-голямата част от заглавията. Да се надявам , че с новото поколение , нещата ще се подобрят и там.

Пепи, мисля че тук малко се подлъгваш по високите честоти на Интелите. При клок за клок няма да има таква разлика в игрите, да не кажа че изобщо няма да има. Ти ги имаш и може за спорта да пробваш. Иначе при макс изцедени се явява разлика от 1000 мхц, което не е за пренебрегване. Чисто като IPC 3ххх Райзен са на кантар или дори бият 9ххх Интелите. Последните се спасяват все още с отключените модели с по-високия клок. Тук говорим естествено за 1080р с топ карта. Всичко надолу просто няма разлика.

Имам много интересен тест от списанието ми от вчера с комбинации от процесори карти и резолюции. Някои хора тук може да си срежат вените като видят как FX на 4К е почти равен с 9900К с карта като 2080Тi в някои игри.

При 4K е нормално, там процесора не се товари много, понеже видеокартата се натоварва повече и няма как да изкара допълнителни кадри от по-мощен/нов/с по-висока честота процесор. Същото можеш да го тестваш и с някоя карта по-нисък клас, която прави на високи настройки на 1080p в повечето тежки игри 50-60 кадъра максимум - какъвто и процесор да сложиш, няма да има разлика повече от 4-6 кадъра примерно. Реално на 4К можеш и I5 процесор 2/3 поколение да ползваш в повечето случаи. Въпреки, че има по-леки игри, където разликата, дори и на 4К между FX процесор и някой по-нов ще е очевадна.

Томи , съгласен съм с теб. Изобщо не споря за това . При еднакви честоти нещата са що годе на кантар . Поделено предимство в различните заглавия.  Това , което имам предвид е , че при FHD клока играе решаваща роля. И докато райзена ми е даден изцеден заводски , то интел според бройката (при К процесорите) дава възможност за допълнително повишение на честотата , което довежда до прилично /на места голямо/ предимство. Въпросния овърклок при 2К резолюция започва да играе все по-малко значение и както Raze kaза , там реално /почти/ всичко зависи от картата .  За 4К не коментирам , защото нямам такъв монитор , но мисля положението е аналогично / не малко ревюта потвърждават всичко това/.

4K в момента е екстремния случай, който показва, точно че от даден процесор нагоре няма значение с какъв процесор си. Колкото по-сваляш класа на  картата, толкова това важи и за по-ниските резолюции. Точно затова толкова се дразня като се говори за ботълнек с някакви карти среден/нисък клас. На практика няма съвременен процесор, който да ботълнеква средна ръка карти. Дори и на FHD първо се подпира в картата в 99% от случаите. Сега не говорим за някакви двуядрени/четиринишкови извращения. Но примерно "Интел са по-бързи за игри" е изключително тъпо изказване в тема с бюджет примерно 1000-1500 лева. Гледа се винаги конкретно а не какво показва някакъв тест на процесори с 2080Тi. Както в твоя случай 1080р с яка карта и изпилени процесори се вижда разлика, но я си представи примерно карта като 5700 и резолюция 1440р...

Това няма нищо общо с темата де, просто малко пояснение откъде идва предимството в игри. От една страна високата честота, от друга ниската резолюция и от трета картата ,която позволява да се види разликата. Значи на практика почти невероятно съвпадение на обстоятелства. :D

Не е точно така, зависи от играта и настройките. Вече има карти, които си подкарват 4К@60 кадъра стабилни, че и нагоре на високи настройки. Реално за момента интел наистина вадят много по-добра производителност, дори и с най-евтиния си 6-ядрен процесор без HT, дори и при видеокарти 1060/RX 580 при доста игри и 1080p, сравнено с Ryzen.

Между другото, тествах моя процесор колко ще може да се клокне над 4 GHz, успях да го докарам до 4.15 с малко над 1.4 волта. Минава валидацията на CPU-Z и 2-3 теста на Aida64, но при cinebench R15 дава черен екран след няколко секунди.

https://valid.x86.fr/jkzwin

Над 1.4 волта не ми се иска да го мъча много, въпреки че температурите бяха около 70 градуса.

Raze , твоя процесор AF модел ли се води ? Просто ме шокираш с тези резултати. Гледам ти изписва 12nm в cpu-z . Ако си с такава бройка , определено си ударил от лотарията.  Миналата седмица последно се мъчех с един ryzen  1700 , до 1.4V не можах да докарам 4Гхц дори да зареди прозореца без да ми удари син екран. 

преди 44 минути, Tommygun написа:

Както в твоя случай 1080р с яка карта и изпилени процесори се вижда разлика, но я си представи примерно карта като 5700 и резолюция 1440р...

Нямам подобно видео към момента, иначе с удоволствие бих пробвал. Имам една тестова RX480 8GB MSI GamingX  но ми се струва , че е твърде слаба да я пробвам в съчетание с въпросните процесори .  Особено на 2К ще е чиста загуба на време. Яд ме е , че не ми остана поне една gtx 1070/ 1070ti. Щеше да ми е интересно да повторя тестовете с подобно видео.

преди 44 минути, Tommygun написа:

На практика няма съвременен процесор, който да ботълнеква средна ръка карти.  Дори и на FHD първо се подпира в картата в 99% от случаите. Сега не говорим за някакви двуядрени/четиринишкови извращения.

Много точно казано!

Оказа се, че е AF, а го взех малко преди коледа. И аз случайно разбрах. Иначе си го държа на 3975 MHz и 1.3375 волта. Мисля, че така е най-стабилен, въпреки че работи и на 4.0 GHz. RAM паметта последно и отпуснах малко таймингите, че се случваше на случайни интервали през около ден и половина да замръзне всичко без да е натоварена системата и в момента я ползвам на 18-18-18-35 @3.4 GHz 1.365 V - почти както ми е в подписа, че още не мога да установя защо се получава това замръзване. Ще го оставя 2-3 дена без да рестартирам и да го спирам да видим дали ще се оправи. Имах съмнения, че е от драйвера за видеокартата. Изчистих всичко с DDU и инсталирах наново онзи ден, засега не съм имал проблеми.

преди 48 минути, Tommygun написа:

На практика няма съвременен процесор, който да ботълнеква средна ръка карти.

Това въобще не отговаря на истината. 4C/8T спокойно ''спъва" GTX 1060. На 1080p. Но как да споря с немските таблоиди?! 

П.П. Пишете по темата или си преместете коментарите на друго място.

Ако някой се сети и една клампа да закачи поне и да сложи на кабела към контакта , поне енергийната ефективност и консумацията да мери на системата в реално време / с down /up волтажи ....С idle  консумация и max perf. за  пакет с по смислени тестове,  използлвани от реални хора т.е нещо повече от безмисленият Сине- Дъще Бенч,който има безобразни флуктуации ,че очевидно не става да мери нищо същественно в реалният свят . :ph34r::ph34r::ph34r: .Да живее Пазарната -Мутро икономика на билетчетатата пирамиди и всичко пирамидално в Булгаристан.

https://www.microcenter.com/product/608317/amd-ryzen-7-3800x-39ghz-8-core-am4-boxed-processor-with-wraith-prism-cooler

преди 3 часа, Alletheya написа:

Да живее Пазарната -Мутро икономика на билетчетатата пирамиди и всичко пирамидално в Булгаристан.

ТакъФ ни е мат'рала. Иска да търка билетчета.

То и като една репортерка попита един от телефонните измамници, като го караха полицаите: "Докога ще се занимавате с тоя бизнес?" той и отговори много искрено и точно: "Докато има балъци!".

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.