Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да споделим бенчмарк с GeekBench.

Featured Replies

Тия Ryzen-и (3xxx) успешно борят 5-годишен дядо. Взех да се замислям дали да не отнеса една девятка, примерно 3900X.

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/124658

• Отговори 765
  • Прегледи 184,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колкото толква. http://browser.primatelabs.com/geekbench3/7842519

• Ето и от мен няколко проби  https://browser.geekbench.com/v4/cpu/4156017 Като затворих торента , стийм . ориджин и касперски резултата е друг  https://browser.geekbench.com/v4/cpu/41562

• Чичката е на ниво все още:  

Публикувани изображения

С едни хубави памети и качествено охлаждане , резултата от ТУК лесно може да се повиши , но на този етап с бокса , толкова. 3900Х не е лош стига да имаш реално нужда от него ;) .

От това, което виждам, повечето Ryzen 3xxx са общо взето изстискани колкото може от завода - даже der8auer беше показал, че дори с доста сериозно охлаждане и напрежение до небето не щат да мърдат по-нагоре от 4.4, така че май наистина играта е с паметта.

преди 12 минути, killchain написа:

От това, което виждам, повечето Ryzen 3xxx са общо взето изстискани колкото може от завода

И аз съм на това мнение. Освен , ако не направят някакви чудеса с биосите в близко бъдеще , но и така да стане подбрението ще е незначително.  Все повече се убеждавам , че са правени процесорите за хора , които не им се занимава с клок , тестове и прочие. Купуваш , монтираш на правилното дъно , задаваш PBO и Power plan-a и си готов :))))) Единствено за почитателите на овърклока , остава да си играят с паметта и да стегнат максимално таймингите за да изцедят още 2-3% отгоре и до там .    

преди 16 часа, killchain написа:

Тия Ryzen-и (3xxx) успешно борят 5-годишен дядо. Взех да се замислям дали да не отнеса една девятка, примерно 3900X.

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/124658

За какво си ползваш системата? Предполагам обработка на снимки и програмиране. Аз си мисля, че в момента ти върши добра работа. Освен да имаш леки проблеми с Lr. Или по-точно някакво забавяне при експорт. Ти си баш там и ще споделиш. Но чак 12/24? Освен да си начешеш крастата.:D

на 21.08.2019 г. в 14:13, pepy86 написа:

Днес и на мен ми остана малко време и успях да подкарам моите на 16-16-16- 3866Mhz .  Установих, че при гейминг с CL16 -3866Мхц , както и с 5Гхц клок на процесора , вадя същия FPS спрямо 5.1Гхц на cpu-то и 4133Мхц на паметта при CL19.  

На Айда64 дори имам една идея по-добри резултати.  GeekBench-а продължава да ми е омазан , но не ми се занимава да преинсталирам джама само заради него. Всички други синтетики показват коректно прираста след клок с изключение на него.  Както и да е. Чудя се сега, дали да не пробвам с още по-ниски тайминги на 3866Мхц какво ще е положението, но леко ме е страх да задам над 1.4V на паметта, макар за b-die чиповете уж твърдят , че не е проблем . 

едит:  Линк към снимка с по-добро качество ТУК .

Подкарал си ги на 16-16-16 3866, но предполагам не си бутал нищо друго и си оставил останалата работа на дъното ? 725 tRFC е безумно много за хубав b-die кит като твоя, F4-4133C19D-16GTZKWC ако помня добре ? Нормално е авто настройките да са толкова разпуснати, но напълно спокойно може да го свалиш наполовина. Хубавите 2х8 китове (твоя трябва да е в тази категория) при такива честоти мисля че могат да подкарат и под 300 за ежедневна работа при тези сравнително ниски честоти. Няма да стане обаче с 1.35v.

На паметта нищо няма да й стане, но тези VCCSA/VCCIO стойности не са ли безумно високи и потенциално опасни (ако софутера е верен) ? Предполагам и те са на авто и вината е в дъното ?

на 1.09.2019 г. в 0:45, pepy86 написа:

...

Вградените бенчмаркове на повечето от тези игри не стават за тестване на процесори и въобще за някаква полезна извадка. Ако имаш свободно време и желание пробвай по-скоро с натоварващи процесора части, например в SotTR една разхода из Geothermall Valley. В Metro Exodus ще трябва да е може нещо в отворения свят. Специално в нея след уводната част вече може да се шириш из отворения свят, около два часа след началото на играта.

преди 8 часа, pepy86 написа:

И аз съм на това мнение. Освен , ако не направят някакви чудеса с биосите в близко бъдеще , но и така да стане подбрението ще е незначително.  Все повече се убеждавам , че са правени процесорите за хора , които не им се занимава с клок , тестове и прочие. Купуваш , монтираш на правилното дъно , задаваш PBO и Power plan-a и си готов :))))) Единствено за почитателите на овърклока , остава да си играят с паметта и да стегнат максимално таймингите за да изцедят още 2-3% отгоре и до там .    

Geekbench 5 и той ли почти не се влияе от затягане на паметта (2-3% както казваш) както предишните версии ?

преди 15 минути, Inno написа:

Подкарал си ги на 16-16-16 3866, но предполагам не си бутал нищо друго и си оставил останалата работа на дъното ? 725 tRFC е безумно много за хубав b-die кит като твоя, F4-4133C19D-16GTZKWC ако помня добре ? Нормално е авто настройките да са толкова разпуснати, но напълно спокойно може да го свалиш наполовина. Хубавите 2х8 китове (твоя трябва да е в тази категория) при такива честоти мисля че могат да подкарат и под 300 за ежедневна работа при тези сравнително ниски честоти. Няма да стане обаче с 1.35v.

Ако може да направиш едно ръководство за клок ще си златен. На памети и процесори. И да обясниш всички настройки при дънните платки в този аспект. Примерно какво е tRFC и за какво служи аджеба. 

П.П. Аз моите умрели памети ги докарах до 39..на 1,45V с първични 15 и закръглих на 300. Това добре ли е или да ги сменям направо?

преди 13 минути, Inno написа:

Не съм бутал нищо друго , точно така.  Така и не ми остава никакво време за по-сериозна заигравка с въпросните памети.  До колко волта смяташ ще са в нормите за ежедневна употреба ?

преди 18 минути, Inno написа:

На паметта нищо няма да й стане, но тези VCCSA/VCCIO стойности не са ли безумно високи и потенциално опасни (ако софутера е верен) ?

Признавам , никога до сега не съм се интересувал за какво са въпросните стойности . В този ред на мисли нямам представа дали са ок и какви са техните разумни показатели.

преди 10 минути, pepy86 написа:

До колко волта смяташ ще са в нормите за ежедневна употреба ?

Толкова ли не разбра, че чакаш от умрял писмо? Помислих, че си от шапкарите, които въпреки всичко имат нещо под това кепе. Този Инно е велик теоретик. Но лошото е, че и теорията при него издиша. Все едно да хванеш един даскал по електротехника да ти смени кондензаторите на дъното. Ще ти обясни колко си тъп и ще скапе всичко, а после ще се измъкне като глист от буца. Хм, това ми напомня някакси за profruit. Не знам защо... Та, не очаквай нещо смислено от него. Е за теб може и да е. Времето ще покаже.

преди 1 час, pepy86 написа:

Не съм бутал нищо друго , точно така.  Така и не ми остава никакво време за по-сериозна заигравка с въпросните памети.  До колко волта смяташ ще са в нормите за ежедневна употреба ?

Признавам , никога до сега не съм се интересувал за какво са въпросните стойности . В този ред на мисли нямам представа дали са ок и какви са техните разумни показатели.

Не знам колко точно, но 1.4-1.45v. не би трябвало да са някакъв проблем за ежедневно ползване, или поне всеки твърди така, включително и състезателните оувърклокъри. При по-високо напрежение (от стандартното) обаче ще трябва да внимаваш с температурита. За 3866 не мисля че ще трябва да прибягваш изобщо до 1.45v. Тези VCCSA/IO цифри обаче са ненужно високи за 3866 и мисля че са потенциално опасни за контролера на паметта, тоест може да доведат до деградация след време. Щом tRFC е толкова зле значи и останалите са доста разпуснати, тоест ще изстискаш доста ако седнеш и ги ''затегнеш'', ако се чувстваш компетентен, разбира се. Аз определено не съм. Специално в игрите с тази карта на 1080p и дори на 1440p (мисля че си на 1440p) губиш производителност именно заради паметта. След като я ''затегнеш'' най-малкото ще имаш по-добро натоварване на картата и по консистентни кадри.

VCCSA/IO са напрежения обвързани с контролера на паметта в процесора. По-академично обяснение не мисля че мога да дам. Нормално е дъната да ги овърволтват с такива китове. Това ми беше и първата мисъл като погледнах tRFC и VCCSA/VCCIO напреженията, че са на авто настройки. Мисля че по-рано в темата спомена, че паметта е нестабилна при 4133, напълно възможно е да е заради високи VCCSA/IO.

П.П. Ако може пусни един Asrock Timing Configurator шот за да се види и останалото. Не че мога да помогна, но ми е любопитно да видя за какво става въпрос.

П.П. 2 Не мисля че съм правилния човек за съвет за VCCSA/IO напреженията, зависи от доста фактори, но за 3866 мисля че може да ги свалиш поне 100mV, най-малкото за да си спокоен че контролера на процесора няма да пострада след време.

преди 46 минути, Jorge написа:

Толкова ли не разбра, че чакаш от умрял писмо? Помислих, че си от шапкарите, които въпреки всичко имат нещо под това кепе. Този Инно е велик теоретик. Но лошото е, че и теорията при него издиша. Все едно да хванеш един даскал по електротехника да ти смени кондензаторите на дъното. Ще ти обясни колко си тъп и ще скапе всичко, а после ще се измъкне като глист от буца. Хм, това ми напомня някакси за profruit. Не знам защо... Та, не очаквай нещо смислено от него. Е за теб може и да е. Времето ще покаже.

А ти си специалист в това да стоиш в сянка и когато ти скимне, да излезеш от нея и да си покажеш природата.

преди 10 часа, Jorge написа:

Хм, това ми напомня някакси за profruit

Май нещо много си се объркал за този човек. Ако си направиш труда да разровиш форума, ще намериш не един негов пост/тема с показани неща направени от него.
Не е добре да голословничиш с мисли, изсмукани от нищото.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 2 часа, Jorge написа:

За какво си ползваш системата? Предполагам обработка на снимки и програмиране. Аз си мисля, че в момента ти върши добра работа. Освен да имаш леки проблеми с Lr. Или по-точно някакво забавяне при експорт. Ти си баш там и ще споделиш. Но чак 12/24? Освен да си начешеш крастата.:D

За това, също и за игри (ако ги нямаше игрите, всичко повече от GTX 1060 щеше да е юнашко изсилване). Lr едва отскоро успява да се възползва от много ядра/нишки, и то сами при експорт, иначе даже е по-добре с по-малко ядра на по-висока честота. Реално машината може спокойно да ми върши добра работа още година-две, но нещата стават непродаваеми в един момент (а ако и следващото нещо не се наканя да го продам в рамките на две-три години, както се надявах за сегашното, поне да бъде актуално малко повече - в случая просто до сега не е имало нещо, което да ми аргументира смяната). Малко ми писна от софтуера на Asus, язък, че такива посредствени работи правят отгоре на иначе супер читавия хардуер. Чудно ми е какво ще покажат сега Intel за X299 (май това ще им е последното поколение за този чипсет) и как ще повлияе това на цените. Големи инати са, да им се не види, едва ли не само някои мобилни работи и 9700K/9900K (понеже са каймака що се отнася за игри) ги държат, за всичко друго AMD изглежда много по-добро за парите си.

преди 10 часа, Inno написа:

П.П. Ако може пусни един Asrock Timing Configurator шот за да се види и останалото. Не че мога да помогна, но ми е любопитно да видя за какво става въпрос.

П.П. 2 Не мисля че съм правилния човек за съвет за VCCSA/IO напреженията, зависи от доста фактори, но за 3866 мисля че може да ги свалиш поне 100mV, най-малкото за да си спокоен че контролера на процесора няма да пострада след време.

Ето снимка от програмата. С малко по-добро качество ТУК.

1212.jpg

на 13.09.2019 г. в 9:20, pepy86 написа:

Ето снимка от програмата. С малко по-добро качество ТУК.

Извинявам се за късното включване

Нямаше нужда да показваш RTL/IOL, само вторичните и третичните. А по същество, да доста са ''хлабави'' и със ''затягане'' (вторичните/третичните) може да се постигне доста. Но не и в Geekebench, защото изглежда не се влияе от това.

Не знам дали имаш напредък със VCCSA/VCCIO напреженията, но аз най-вече се уплаших от VCCSA. Него ще трябва да свалиш доста, но пък и VCCIO може да се окаже, че може да спадне значително под това, което си е в момента.

Честно казано , нямам идея кога ще ми остане време да си играя с вторични и третични тайминги за да търся тепърва стабилност.  При първа възможност ще споделя , ако съм постигнал някакъв напредък.  На този етап не ме притесняват въпросните показания (ако изобщо Hwinfo показва коректно). 

@pepy86,виж това

https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/.

Бай Стийв има и нещо като гайдче

Мисля като имам време да си поиграя и аз с него, но за момента не мога да седна за повече от 5 миути на компа, че малката е като хлебарка и трябва постоянно да я гоня насам-натам.

Ъпдейт.

Все пак реших набързо да пробвам и си вкарах автогол. При мен на първото поколение Райзън не пали нито на safe нито на fast настройките. Ами че си разбъзиках и моите настройки и още не мога да се оправя. Иска си време заигравката и го знам, ама хайде де, като ме чопли.;)

Дано някой друг има повече успех. Може и проблема ми да беше от това, че имах зареден готовия профил на Stilt за B-Die на 3466 и не го нулирах. Сега и той не ще да захапе. Ще пробвам при следващия ъпдейт на биоса, че сега вече не ми се разправя, а моя е от май миналата година.

преди 19 минути, Tommygun написа:

разбъзиках и моите настройки

Лошо нещо е сърбелът...личен опит. :) 

преди 11 часа, pepy86 написа:

Честно казано , нямам идея кога ще ми остане време да си играя с вторични и третични тайминги за да търся тепърва стабилност.  При първа възможност ще споделя , ако съм постигнал някакъв напредък.  На този етап не ме притесняват въпросните показания (ако изобщо Hwinfo показва коректно). 

Ако си нямаш идея как, няма страшно. Никой не се е родил научен. Лошото е ако знаеш, а не споделяш когато трябва или ако не знаеш, а си твърдо убеден че е обратното. Това (коментар #7836) мисля е добро начало. Иначе ето един доста добър материал на Olegjus, който добре показва колко губиш с авто настройките. Интелската система е подобна, паметта е B-die на по-новата ревизия PCB, но в случая това мисля че няма никакво значение. Скролни до ''Зависимость производительности от таймингов''. За жалост автора е използвал вградени бенчове, но поне резолюцията е 720p.

Ако говориш за SA/IO, ако не са потенциално опасни, най-малкото са ненужно високи, но за мен VCCSA от 1.360 определено не е добра идея за здравето на процесора в дългосрочен план.

преди 10 часа, Tommygun написа:

@pepy86,виж това

https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/.

Бай Стийв има и нещо като гайдче

Мисля като имам време да си поиграя и аз с него, но за момента не мога да седна за повече от 5 миути на компа, че малката е като хлебарка и трябва постоянно да я гоня насам-натам.

За съвременни интел платформи обаче няма такъв ''калкулатор'' или поне аз не знам да съществува такъв.

преди 59 минути, Inno написа:

Ако си нямаш идея как, няма страшно. Никой не се е родил научен. Лошото е ако знаеш, а не споделяш когато трябва или ако не знаеш, а си твърдо убеден че е обратното. Това (коментар #7836) мисля е добро начало.

Явно не ме разбра. В момента просто нямам физическата възможност . Повярвай ми, подобни "заигравки" представляват голям интерес за мен и дори са си чисто забавление и уплътняване на свободното ми време. При първа възможност ще споделя до къде съм докарал нещата.    

преди 30 минути, killchain написа:

Още по-лошо нещо е да чешеш там, дет' не те сърби :D

Съвсем точно. Допреди малко съм псувал, че сложих и последния биос и се оказа, че ми изчезна опцията за P-State клок. След четене ,ровене и прочие , реших да го зарежа и да го оставя винаги на фиксиран клок. То пък се оказа ,че те били умни и нормалния клок вече се равнява на P-State. Иначе казано ,като не ти трябва и си сваля честотите и волтажите. Също се оказа и че иска по-малко волтаж от преди за същия клок и паметта тръгва без проблем на 3600 с таймингите на 3466.

Файда никаква, иначе щях да постна резултатите. Но и при CB R20 и при Geeckbench 5 разликата е в границата на грешката.

Не ми се разбърниква пак системата иначе ще пробвам с новия биос дали ще захапе настройките от програмата, но в момента вече не иска и профила на Stilt да вземе. Оказа се че отновов е безидейно като си сравнявам резултатите. Ако някога му сложа 3ххх процесор може и да има значение ,но с моя 1600 явно от един момент е все тая и 3466 по XMP са му перфектни.

Inno

Определено има напредък. Не ми харесва само волтажа - 1,4v в биоса и в 1,416v Hwinfo при 4000Мхц и CL17. Ползвах настройките на някакъв пич от темата , която ми сподели.  Изгря от първия път и разцъках няколко теста , сега остава да тествам за стабилност по-продължително. Чудя се само дали мога да сваля на 1,35V и да съм със сходни настройки. Ще тествам за начало в момента какво е положението , а после ще правя други опити.  tREFI не ми стана ясно защо всички задават толкова различни стойности ?  

VCCSA/VCCIO  ги зададох на 1,25V  в биоса. Ако всичко е точно ще опитам и на 1,2V дали ще е ок.

Ето  хубава снимка с резултатите тук:  ЦЪК!

edit: От два часа ръчкам компа на всякакви тестове при същите настройки на паметта , само че на 1.35v . И тук всичко до момента е ОК. За сега оставям нещата така и довечера продължавам с човъркането.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.