Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 51 минути, 16562 написа:

Факт е, че статията беше обявена за простотия.

Разбира се. Неграмотници я вживяха като "божествена" че даже и че била "факт" :)

Не е проблемът в статията, а в невежите популисти и актьорчета по виртуала. Щом има публика и нейни нужди, ще се намери кой да ги вкара в "приказка". Същото е и с "духовните детски приказки"

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Пише се Цоцолана!

Ще си я пиша както си искам, :) щото никога не е била "факт", а е обикновена нечия измислица, както са и твоите лични такива.

И като ти щъкне да се подпираш на "наука" става най-весело. Защо въобще се занимавате точно с тия работи през които най-лесно си проличава пустинята отвътре...

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 33 минути, _ramus_ написа:

Не е проблемът в статията, а в невежите популисти

Пак увърташ. Кои са "невежите популисти"? По едно цитиране ли съдиш? И кого бадр нарече слабоумен и какво нарече простотия? Не беше ли статията и автора й? Толкова ли веднъж поне тяма да покажеш, че притежаваш някаква чест? Ама те все другите са прости и невежи. Скапаняк отвсякъде..

Чест? :) Баба ЦУцУлана и владиката имали претенции... А що да няма и история в която на тях им се демонстрира мантрата със "средния пръст" от Баба Яга... Историйки, авторски хрумки - кво да ги прайш! :)  

Бебчо, ако опиташ да спреш с "духовната дрога" може и да имаш шанс, макар че дори и на теория не се държи.

Обяснявам за двойкаджиите и бавноразвиващите:

Статиите, бебчо, ги има защото невежите популисти им трябват. И ги получават точно както си ги "искат". Направено е тази райтърка, дето се нарича "редактор на секция" да препечели нещичко и затова е акцентирала към зададен таргет.

Статии като тази са гъмжило и ФБ са пълни с такива като нея. Не че всичко е лъжа, но украсяването и измишльотината с "божествената искра" от нещо толкова банално в някакъв експеримент, го прави именно както "трябва на таргета си" - както е "щастливата и богата съпруга, веганка и духовна защитничка на "креатора"...

Така, че... не статиите са проблема. Тях ги има и ще ги има докато носят полза на "нуждаещите се" от подходящи измишльотини - както си ти, бебчо.  Жалко за двете висши - с тая примитивна неграмотия като настоящо положение, но психарията винаги води в тоя вектор.

преди 9 часа, _ramus_ написа:

като "божествена" че даже и че била "факт"

За учените, направили това откритие, е без значение дали ти или твоят приятел вярвате, че те са факт. Когато някой се заинати като магаре, знам, че нищо няма да го накара да признае фактите като факти.

И тук не е важно кой е писал статията, а цитираните учени, които можете да проверите дали наистина са направили това откритие.

Ето и по-надежден източник от Националния институт по детско здраве и човешко развитие!

.........................................

Цинковите „искри“ излитат от яйцеклетката в рамките на минути след оплождането

Финансирано от NIH изследване на животински яйца разкрива основната роля на метала.

Четири етапа на яйцеклетките на маймуни и мишки по отношение на цинка като основна роля в репродукцията.Последните открития предполагат важна роля на цинка в репродукцията. При наблюдения върху яйцеклетки изследователите откриха, че масовият прием на цинк може да спре клетъчното делене, докато яйцеклетката узрее и очаква оплождане (A). Оплождането на яйцеклетката (B) предизвиква циклични промени в нивата на калций (C). Той също така генерира цинкови искри (D) от клетката, които повдигат спирачката на развитието. NICHD/NIH

При оплождането масивното освобождаване на метала цинк изглежда поставя оплодената яйцеклетка на пътя към разделяне и израстване в ембрион, според резултатите от проучвания върху животни, подкрепени от Националните здравни институти.

Отделянето на цинк следва постоянното натрупване на цинкови атоми в яйцеклетката в етапите на развитие преди оплождането. Изследователите документирали отделянето, като изкъпали яйцата в разтвор, който излъчва светлина, когато е изложен на цинк. Те наричат изхвърлянето на цинк и съпътстващата светлинна светкавица цинкови искри.

Авторите на изследването предполагат, че цинкът действа като превключвател, като изключва процеса на клетъчно делене, докато яйцеклетката узрее и го включва отново след оплождането.

„Тези констатации предполагат, че цинкът е от съществено значение за развитието на здрава яйцеклетка и, в крайна сметка, здрав ембрион“, каза Тереза Уудръф, Ph.D., един от главните автори на статията.

Първият автор на изследването е Алисън М. Ким, Ph.D., от Северозападния университет, Еванстън, Илинойс. Другите автори са Миранда Л. Бернхард, Бети Й. Конг, Ричард У. Ан, д-р Уудръф и Томас В. О. „Halloran, Ph.D., от Northwestern, и Stefan Vogt, Ph.D., от Argonne National Laboratory, Вашингтон, окръг Колумбия

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/zinc-sparks-fly-egg-within-minutes-fertilization

Ти изглежда още ще циклиш на всичко това, без дори да направи опит да доловиш глупостта около която обикаляш. Пък и що да ти е... :)

В експеримента, описан в статиите никъде няма нищичко за 'божественост' и не за тия "факти" става въпрос. Във фактите не се "вярва". Понятието ФАКТ въобще не включва вярване, нито вяра.

Не става въпрос въобще за "констатацията" че имало химични взаимодействия. :) Например - във втората статия няма никъде измишльотината за "божествена искра"! Имало химична реакция със съпътстващо електрохимично явление. Нарекли го "цинкови искри". Как не са се сетили че били 'божествени' :)

И в първата статия още стана ясно че това е тривиален физиохимичен екперимент, но една журналистка си го избрала за да си напишела хрумките за 'божествеността" и налетяхте няколкото неграмотници именно, и само заради хрумката в "заглавието" й. А именно това беше ФЕЙКА.

Никой учен не се занимава с вяра, нито с божественост, няма и как , няма и защо, освен в съвсем личен план, който винаги е твърде встрани от научния. Обаче на виртуалните папагалчета по нета е важно да си шарят и да си "харесват" разни работи, да си направят весело или надъхващо и да търсят да си го каканижат.  И всичко това е само и единствено заради личните им импресии и вярвания, с които екзистенцират "като насън".

Правиш го за пореден път - наливаш каквото докопаш да ти направи впечатление, разбира се сред популистки сайтове, сред които ти си шариш да си търсиш интересното, любопитното и забавното. После влачиш тук, с някаква представа че "носиш новини". А като става въпрос за наука си напълно некомпетентна и нищичко не разбираш от тия неща в последната статия.

И да поздравя духовния лидер и самозванилия се защитник на вярата в КАЛДАТА - статия от този тип, в този раздел е чист СПАМ! Доживяхме научна статия да се довлече тук, и то именно от "божествениците". Но от друга страна - браво, чудесно би било ако тенденцията се запази във вид на тренд... :), но надали!

преди 24 минути, _ramus_ написа:

Никой учен не се занимава с вяра, нито с божественост, няма и как , няма и защо,

Много учени вярват в Божествеността на природата и на явленията. Няма да ти ги цитирам поименно, защото е безполезно.

Вярата и науката, нито се изключват, нито си противоречат в каквото и да е, защото всичко създадено във Вселената има Божествен Първоизточник, и в основата на всички химични и физични явления стои този Първоизточник и принципите създадени от Него.

П.П. Най-хитровато и лицемерно подмина въпросът ми защо не коментираш вярата в измислени и с нищо недоказани вехти писания на твоя приятел. Когато критикуваш вярванията на всички, не подминавай и приятелите, защото истинският приятел казва истината право и директно, без да го е страх, че приятелят му ще се разсърди! Но ти си страхливец и го доказваш неведнъж!

преди 17 минути, _Aumi_ написа:

защото всичко създадено във Вселената има Божествен Първоизточник, и в основата на всички химични и физични явления стои този Първоизточник и принципите създадени от Него.

Е... това са бабините ти трънкини.

Но пък в статията се улови именно заради фейка в заглавието на първата статия. Понеже си веща и в науката, че и във "вярата". :) Пък авторите на научната статия забравили някъде "креатора" дето им бил в "основата". 

В личен план всеки си има своите вярвания в нещо си. Но учените държат това встрани от научното познание сред което са 'труженици". Бадр без значение е дали си вярва в нещо си негово, но когато става въпрос за научно познание, искаш ли да твърдиш че можеш да се сравниш по нещо с неговото ниво? :)

А дали си забелязала някъде БАДР да си отстоява онова, в което вярва някъде сред форума, да пуска статии, да си проповядва "истините"...???

Дали рамус бил страхливец и дали и колко го бил доказвал "неведнъж" е наивно да го взема сериозно, предвид че на някой си неграмотен любител на фейкове така било според него си. Всеки сред личния си сън се сънува както му е изгодно...или пък... "някак си". Това мен защо трябва да ме интересува и въобще с нещо да е важно за друг, освен за сънуващия (се)?

Без значение как ще извъртиш нещата, ти си един подмазвач, страхливец и лицемер.  Което си показвал неведнъж тук!

И не си никакъв фактор, който има правото непрекъснато да критикува и се подиграва с вярванията на хората от форума наричайки ги с всякакви обидни епитети. Именно и затова е твоето лицемерие и подлизурство към някои хора, които си затварят очите пред твоите непрекъснати нарушения на правилата.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Без значение

от никове на неграмотни и невежи популисти, без значение :)

Е доживяхме Писанка да коментира научните ми познания.

Забавно е как хора, далеч от научното познание, ръсят  глупости по адрес на последното.

Вярно е че.

преди 12 часа, _Aumi_ написа:

Много учени вярват в Божествеността на природата и на явленията. Няма да ти ги цитирам поименно, защото е безполезно.

Но също тъй вярно е, че най-големи врагове на религията и нанасят най-големи щети върху нея  онези полунеграмотни човечета, които не разбират нищо от наука, но се опитват да я използват по един нелеп начин за утвърждаване на заблужденията си.

Религията не може, не трябва, а и няма нужда да бъде защитавана чрез глупости и простотии.

Никой не защитава религииге. Поне не чак толкова упорито. "Опозицията" в случая е далеч по-настоятелна.

Но на мен ми е чудно какво се очаква да пишем в темите, че да не бъде изтълкувано като проповед, защита на някаква религия, полунеграмотност и др. Май някои хора наистина си нямат представа къде и защо са станали модератори.

Ще помоля някой модератор да изтрие тези среднощни пиянски бълнувания, защото нямам ни най-малко желание да бъда обект на нечии пиянски фантазии!

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 8 часа, 16562 написа:

Никой не защитава религииге. Поне не чак толкова упорито. "Опозицията" в случая е далеч по-настоятелна.

Но на мен ми е чудно какво се очаква да пишем в темите, че да не бъде изтълкувано като проповед, защита на някаква религия, полунеграмотност и др. Май някои хора наистина си нямат представа къде и защо са станали модератори.

Аз, защитавам религиите от нелепа и смешна апологетика.Твоята полуграмотност, като светлината, която не била електричество, представлява такъв пресен пример.

От теб не се очаква нищо особено.Пиши си каквото си решиш.

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Ще помоля някой модератор да изтрие тези среднощни пиянски бълнувания, защото нямам ни най-малко желание да бъда обект на нечии пиянски фантазии!

Ами не ги цитирай бе Писанке, нали така влизат и в твоя пост.Трябва и него да редактирам.

Типично за ,, Джендър идеологията " , всичко ,което не ни харесва трябва да бъде унищожено . Добре че Ауми няма власт , иначе да е имало ,, Втори Кръстоносен поход " . Браво ,поне лъсна истината , за Ауми ,че не уважава другите мнения и изказвания . Така е - няма Да има други мнения освен на Ауми , защото тя разбирате ли е изчела всичко от Ошо и поддържа атеизма . 

Дайте сега да изтрием всичко , което не съвпада с мисленето на Ауми , защото трябва да и се угоди , и нейните желания са закон за  мъжете . Ама кои мъже ? 

Давайте - трийте всичко - Нека се върнем в годините на цензура , когато е нямало ,, свобода на словото " . Да се върнем направо в годините на ,, Светата Инквизиция " 😅

преди 39 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Типично за ,, Джендър идеологията " , всичко ,което не ни харесва трябва да бъде унищожено . Добре че Ауми няма власт , иначе да е имало ,, Втори Кръстоносен поход " . Браво ,поне лъсна истината , за Ауми ,че не уважава другите мнения и изказвания . Така е - няма Да има други мнения освен на Ауми , защото тя разбирате ли е изчела всичко от Ошо и поддържа атеизма . 

Дайте сега да изтрием всичко , което не съвпада с мисленето на Ауми , защото трябва да и се угоди , и нейните желания са закон за  мъжете . Ама кои мъже ? 

Давайте - трийте всичко - Нека се върнем в годините на цензура , когато е нямало ,, свобода на словото " . Да се върнем направо в годините на ,, Светата Инквизиция " 😅

Никой не ти забранява да пишеш, но ти забранявам да ме използваш за обект на твоите пиянски фантазии, които нямат нищо общо с темата!

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Не трия всичко, но няма да допусна да се коментира интимния живот на потребител или сексуално орентирани фантазии в тази посока.

Поздрави от Торквемада.

преди 5 часа, badr написа:

Аз, защитавам религиите от нелепа и смешна апологетика.Твоята полуграмотност, като светлината, която не била електричество, представлява такъв пресен пример

Подобно на рамус и ти постоянно избягваш неудобните въпроси търсейки начин да върнеш фокуса на внимание към човека отсреща. Това ме навежда на някои мисли. Нищо от написаното не обяснява липсата на модериране на непрекъснатия спам и обиди от страна на рамус. Сега се изкара защитник на чистотата на религиите. Не че с нещо ги защитаваш и не че това е функцията на модератора. Освен това форумът е за мистика и езотерика. Наличието на тези две думи в заглавието му вече изключва желаната от теб "чистота".

преди 21 минути, 16562 написа:

Това ме навежда на някои мисли.

Въобще не те навежда на никакви "мисли". Просто - поредните ти измишльотинки. Сериозните хора наричат "мислене" нещо съвсем друго, но още не си дорасъл за него.

преди 21 минути, 16562 написа:

форумът е за мистика и езотерика.

Мда - така пише. Ти си мистик ли, езотерик ли или някакъв друг? :) Щото не си нито едно от тия, освен че ги ползваш за личната си фантазна кутийка скрита зад някаква си 'ала-бала-йога'. Дори нямаш различимост между Учение и Религия. Имаш базови пропуски в общата култура и почти "на нулата" в съвременното познание.

Да папагали и налива писано слово може всеки, но това не го прави да е... "някакъв". Точно по същия начин както Ауми се цака сама като налива разни текстове с научен привкус, но които въобще не ги разбира и няма как.

преди 5 часа, badr написа:

Аз, защитавам религиите от нелепа и смешна апологетика.Твоята полуграмотност, като светлината, която не била електричество, представлява такъв пресен пример.

Но ето че ти също правиш обидни внушения. Отделно чистотата изисква спазване на определени правила. Ти не можеш да опазиш форума на който си модератор чист от нарушаване на правилата, нещо повече - подпомагаш такова нарушаване, а си тръгнал да лъжеш, че те интересувала чистотата на религиите.

преди 4 минути, 16562 написа:

обидни внушения.

са твоя интерпретация. Всъщност думите на Бадр са обикновена констатация. Обидната им конотация са си твои реактивности, които са типични за комплексарите.

И с други "думи" правиш същото - проектираш върху нечие написано твоите си реактивности. Но да - от теб не се очаква да си нещо повече.

преди 12 минути, _ramus_ написа:

са твоя интерпретация. Всъщност думите на Бадр са обикновена констатация

По тази логика можеш да оправдаеш всяка обида с това, че е констатация. И проблемът изобщо не е аз лично дали съм простак, луд, кретен или нещо друго. Това не ми пречи особено . Но е недопустимо такива внушения да се правят тук системно, в случая от модератора, а в твоя случай - с благословията му. 

"Разговорът" от последните дни ясно потвърди, че "рибата се вмирисва откъм главата" - да клише е, може да го подчертаеш. Видяха се същите увъртания, същият подход към опонента, сякаш сме в (анти) пиар кампания. Внушенията, че аз съм налагал мнение, разбира се, не спират да текат. То си е част от кампанията. 

преди 16 часа, badr написа:

Е доживяхме Писанка да коментира научните ми познания.

Ся не знам за научните ти познания, но изглеждаш грамотен човек. И модерираш много по добре от Валкирия. Нямам претенции.

За реигиозните ти разбирания се натрапва, че не си смирен. Не знам  какво е казал Пророка за Смирението, но каквото и да е казал, си го пропуснал.

Поне от мненията ти така изглежда.

преди 1 час, 16562 написа:

По тази логика можеш да оправдаеш всяка обида с това, че е констатация.

Продължаваш да се изживяваш на нещо повече от виртуална нищо не значеща сянка, без каквато и да е важност или значение. Призраците... няма как да имат значение, да имат логика, или да се налага някой си да "оправдавал" заради техните реактивности... които също са без значение, освен за тях си.

Продължаваш да утвърждаваш на форума някакви свои си фантазии от рода кое трябва, кой какъв бил и кое било "недопустимо"... :)  Никой това не го взима сериозно, освен теб, което също е показателно че си неадекватен към средата и контекста.

Продължават нищо не значещи виртуални сенки да обясняват какво им изглеждало, кое какво се натрапвало, дали имали или нямали претенции, като че това им е личен дневник за личните им преживявания, импресии и фантазии.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

така изглежда.

разбирания се натрапва

пише се "така МИ изглежда" , както .."МИ се натрапва" . И не че има особено значение когато крайните субективисти разиграват някакъв си техен си свят като че им е "вселена", а всъщност е '(в)селяния")

Няма никакво значение дали определено подражание е нагласено да изглежда интелигентно, пасивно, деликатно, възпитано... то си остава подражание и маска. И същността си - е лъжа и заблуда. ( за излъганите и заблудените)

преди 1 час, _ramus_ написа:

Продължаваш да се изживяваш на нещо повече от виртуална нищо не значеща сянка, без каквато и да е важност или значение

Ето пример за внушение нямащо никаква връзка с дискутираното и нямащо никаква стойност като обосновка. То цели изцяло да предизвика дисонанс и съответно да доведе до разрушителен ефект. В случая няма да се получи, но целта е ясна. Тя е да се унищожи моята система от убеждения или ако не се получи, поне да бъде възспряно изразяването й. Аз нямам нужда да разрушавам или дискредитирам чуждите системи от възгледи за да съхратя своя, но ето че ти имаш. А и Бадр с претенциите си, че е защитник на чистотата на религииге, реално написа, че несподелящите възгледа му за въпросната чистота не могат да разчитат на равнопоставеност.

преди 2 часа, 16562 написа:

Ето пример за внушение нямащо никаква връзка с дискутираното и нямащо никаква стойност като обосновка.

Това е обикновена констатация, бебчо. Ти не знаеш къде се намираш и се вживяваш като в комикс. Ама убеждения, ама системи, ама "мои и чужди", ама "целта била ясна", ама съхранение или разрушения... Напълно си изпатнал, бебчо, и с тия бедни реторики... на които безсилието преминава в празни повторения.

Вживяваш се като се идентифицираш напълно с комиксовия си герой,  и си отстояваш личните заблуди. Пет пари не дава никой за това, нито ти пречи, но ти го изнасяш и ставаш нахален, присвояваш си етикети само защото заблудите ти подават измислици и фантасмагории

Ти нямаш "система от убеждения", бебчо. Припознал си няколко приказни отживелици като свои и се вживяваш в тях като в "истина". Това са инфантилщини, родени от детските ти травми, вкл и с лъжата колко си "щастлив" и останалите парчета от сугестивния ти сън.

И да - сънувай си го, толкова хора го правят, но минаването на границата, заедно с някои характерови и личностни дефицити, плюс доза от потиснатия нарцисизъм, дават тия бедствия на които ни правиш свидетели.

Няма проблем, кукай си с комиксовия си герой, но постепенно си започнал да излизаш от "комикса си", а там вече "героят" е просто една сива сянка. В това е цялата драма, която просто раздуваш за да се правиш на интересен.

преди 2 часа, 16562 написа:

връзка с дискутираното

С кукането на кукувица няма как да се реализира "дискусия". Кукувицата в часовника си има твърде беден репертоар, само с повторения. Така, че ти сам си изчерпа всички възможности за дискусии и обмен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.