Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

жалкото е, че намираш всичко това за смешно, интересно или оригинално. А е просто жалко.

Останалите филмарчета са се уредили с по-шарени сценарии, защото са по-интелигентни от теб и всеки филм отразява и възможностите на автора си да фантазира, дори и да е чрез готови заемки от социалната конфекция.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 262,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 18 минути, _ramus_ написа:

жалкото е, че намираш всичко това за смешно, интересно или оригинално. А е просто жалко.

Останалите филмарчета са се уредили с по-шарени сценарии, защото са по-интелигентни от теб и всеки филм отразява и възможностите на автора си да фантазира, дори и да е чрез от социалната конфекция.

Другите сигурно не са били пияници , а все пак отказах алкохола преди няколко месеца , и започвам нова Ера в живота ми - Либерален харем , в който има само заможни жени , на които мога да разчитам с финансова подкрепа , щото Аудито ми липсва , пък и образованието - скъпо , и да стартираш нов бизнес изисква пари . Пък за младите дами - като започна да изкарвам все ще им дам някой лев , пък и съвет само да им дам - качествен е достатъчно - . Младите в харема трябват щото заможните дърти мадами все в менопауза и не могат да ми насмогнат ...

преди 18 минути, _ramus_ написа:

жалкото е, че намираш всичко това за смешно.

Жалко е в твоите очи , в моите е повод за радост , защото ще изпълня мечтите на някои жени - да са в Харема ми ....

Аллах Акбар , и неговите пророци - Мохамед , Христос , Соломон , Моисей ...

Редактирано от Anzhel Dimitrov (преглед на промените)

преди 2 часа, _ramus_ написа:

приказният герой, бебчо, мога да го убивам, да го раждам, да го правя цар, просяк, мъдрец или пък вселенски спасител... :) да умирам за него или да го влача по улиците за посмешище... И въпреки свободата да си правя или развалям приказките... нищо сред тях няма никакво значение за действителния свят.

И да - заслужава си внимание примерът ти за явлението при което героят се сраства с личността на автора на ник... И от срастването идват и проблемите, но Сраснатия така и не може да го схване, заради психичните процеси по идентификация. Така, че героят ти, бебчо... мога да си го правя каквото си искам, докато ти го живееш, за мен е просто театър и цирк.

Няколкото комплексарчета из форума сте сред него точно като на бал с маски - купон на който да си изиграете любимото си театро и всеки с неговата си роличка и любим герой. Което си е ок, но вживянката колко Йода е вселенския спасител, някакъв си владика - нещо повече от нечия художествена измишльотина... показвват че вживяването в театър на някого не е просто вживяване, а направо се е преместил да си 'живее сред него".

Така, че рамус може да убива и приказни герои, точно както геймърите си играят на войни и битки... докато играят. И да - някои геймъри се "изгубват" сред световете на игрите и им става "трудно" да ги напуснат. Ето това вече е извор на психично отклонение и вашите няколко случаи сред форума са именно от този тип.

Няколко упорити вживени тарикатчета са вече толкова години само и единствено с личната си приказка - като нещастния изтрещял с демоничните деди, дето били богове, или изтрещялата вселенска говорителка, необудиста с куклите на конци, посланика на бог с пенсиите в отвъдното, кукуригуто от Сливен на който се вързват папагалите и празнодумците из форума и откачалката с астралните филми... и т.н.

Ти си един от тях, бебчо - чудесен пример байдъуей,, защото се самоизписваш пряко, директно и си караш твоята игра активно и последователно... защото залогът ти е голям. Твоят е най-голям от на всички тия, бебчо. Затова и си неуморен говорител на манията си, защото тя те изнасилва в мига в който отвориш форума и се превръщаш в обикновен проводник и неин папагал.

Ама те ... не били приети и не били уважавани от някой си - то няма кой. Тук с тия няколко ника всеки се превръща с изразител на неговия си филм и после се сърдил че зрителите не били доволни и в захлас :) .

С филма ти мога да си правя каквото си искам, защото правилото за уважение и зачитане сред форума и живота е само за ХОРА, а не за филмови или геймърски герои и вживени измислени персонажи. Когато и ако можеш да се покажеш без маската и сцената си... тогава е друго. И ще забележиш сам "разликата"... :) 

няма как да минат филмите и геройчетата в тях, бебчо. На никого не минават, а само омръзват, при положение и че са толкова плоски, че са целите от харесани парчета заемки и опитите на геройчето да ги разкрасява и оцветява са обикновен фалш.

Владиката и неговия герой-проповедник не са изразители на "гледна точка", бебчо! :) Йода не говори, а само го преживяват някои в тяхната "приказка без край". Йода е една човешка измислица, както са и много други на които отмалелите неуспешници, провалени в развитието си да се опитат да намерят покой ако не сред живота, то сред живота си сред нагласена приказка под наем.

Дори и така - няма проблем, но те очакват приказката да им е сред форума и всеки друг да я живее като тях, с фантазиите че именно това им е вселенската истина и малките душици да си живуркат с "големи фантазии". А... не става... и не са доволни. :) На тяхно място и аз нямаше да съм доволен, но това е положението.

Аз съм човек. Знам, че ти е гадно, но фиксирайки се върху мен или друг няма да решиш психичния си проблем. Нито изопачавайки фактите по толкова абсурден начин. А проблемът ти е сериозен. Та ти си тотално вманиачен и изгубен. Ако си мислиш, че ще постигнеш нещо положително за себе си или форума с действията си, много се лъжеш. Нито ще окажеш някакво съществено влияние върху мен. Само поддържаш агонията си.

преди 53 минути, 16562 написа:

Аз съм човек.

според кого - владиката, управителя, висшите сфери или театралната ти пиеса, съставена от надъхващите скечове в анонимката? :) Ама той бил човек... въх - даже и духовен, възвишен... и другото бла-бла от повторителния ти филмов сценарий...

Дали геройчето ти ще сипе тук неговите си филмови реплики кой какъв проблем имал и колко бил вманиачен, изгубен и кви агонии имал... не е дори весело вече, а само скука и досада. Плещиш си глупостите вече толкова години, че и за театър не стават.

Именно заради това си още "бебчо". 

преди 53 минути, 16562 написа:

Ако си мислиш, че ще постигнеш нещо положително за себе си или форума с действията си, много се лъжеш.

:masquerade2::tease: поздрави от страхливите зайчета, чуруликащи пиленца, агонизиращия Хитлер и маниака "долния рамус" - за владиката, управителите , огнените йоги и висшите сфери... и останалите глупости, сред които си се сгушил. Мноооооого по-здрави... !!!

И да преброиш още един "папагал" - през статистиката на форума.

преди 37 минути, _ramus_ написа:

Именно заради това си още "бебчо". 

:masquerade2::tease: поздрави от страхливите зайчета, чуруликащи пиленца, агонизиращия Хитлер и маниака "долния рамус" -  Мноооооого по-здрави... !!!

Ами ако е някоя бебка ? 

Поне имаш страхотна самооценка . Чак сега забелязвам че имаш страхотно мнение за себе си 🤣

преди 2 часа, _ramus_ написа:

според кого

А според кого не съм? Всъщност това са само думи, които за мен са без значение, но ако ти си убеден в твърденията си, наистина си изрод. 

на 29.07.2024 г. в 18:12, _ramus_ написа:

колко си плодовит, кво пи40вско поколение отбрано генетично... с твоите гени, си направил...

Трябва да се отбележи, че въпреки че се гордее колко пичлемета е направил с неговите прекрасни гени, той ги е оставил на майките им за отглеждане. Да се оправят както могат! Е, това наистина е много "възвишено и духовно"! Сигурно неговият бог му дава такива съвети.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Да се оправят както могат!

Е, бил е пиян човека, имал проблем с алкохола. Те фантазиите му и сега са си пиянски. Таксито липсва на бакшиша... който всъщност подпийвал редовно...

Като пусна клипчето си излъга че вече не пиел, пък го коментираха как изглежда и как надига една ПВЦ бутилка дето 'била с вода"... Сега се оказва че "отново не пиел вече от няколко месеца"... :) Така са божиите посланици и пенсионни счетоводители на отвъдното. А комплексарщината личи именно през коментарите му относно жените и секса... щото това е доста тънък момент и на твърде много хора много им личи. 

Не че с 'духовния посланик на владиката' положението е друго. :) Но поне няма данни да пие алкохол в сегашно време, пък и той с "харемите има проблем" - не са достатъчно извисени и "чисти", щото пораждат НЕчисти помисли и нисши страсти. Той е по "любовта" с голямо Л - духовно някакво, като романтичните му останали фантазии... Както и да е, не че има значение въобще за форумното му театро.

преди 2 часа, 16562 написа:

А според кого не съм?

Това е жалкото - без значение според кого друг, ЛИЧНОСТТА ти е слята с форумния ти театрален герой. А няма как Йода да е човек, нали? Владиката - също. Спайдър-мен също не е "ЧОВЕК" а е само фантазен образ, както и ДартВейдър или Люк, или Дон Хуан...  Както и няма как виртуалната ти възвишена фантазия да е "ЧОВЕК".

Бебчо - ако геройчето ти фантазира че е "ЧОВЕК", вече е изгубена връзката ти с действителността. Обикновено хората фантазират че са нещо си, докато при теб вече е стигнало до обрратното - геройчето се вживява че "било човек", точно както и изтрещелия с Наполеонов комплекс, твърди че е Бонапарт... :) Или калдатския будист... се вживява че е мъдър, че от осъзнатите, дето "подозирали че животът не бил истински"... Нещо като "матрицата", но те и твърде много изтрещели се фантазират на "Нео"... Всъщност - той самия се представя като "НЕО(будист)", но това не му пречи да обяснява какво и защо бил казал/направил буда...

Фантазията фантазирала вече че е "човек"... - нов етап в изтрещяването.

Всяко нещо е духовито докато не стане религия!

Аз казах!!!

п.п.. Защото, стане ли религия имаме духовност. 

Самата духовност е единична с религията и в случая темата е вид тавтологичното. 

Да, много са духовити и ги "сърби" да направят нова религия, но уви не ще успеят!!! Защото са "плод" на вече формирана религиозна същност!! 

Пример за сила на духа.

Можете да потърсите повече информация по името "Върбинка Димитрова". Тя е родена през 1924 г. без ръце- едната от лакътя надолу другата с част от подлакътницата и без крака-единият от коляното надолу, другият до глезен. Самообслужва се, сама държи приборите за хранене в чуканчетата, пише и бродира, готви. Научава 13 езика. За тази своя воля става нещо като посланик на Червения кръст по света, като демонстрира своите умения и говори за силата на човешкия дух. Доживява до 93 г. възраст.

Макар и без ръце, Върбинка се научила да пише и била добра ученичка. Снимка: РИМ в Търговище

Като оставим настрана бога, силата на духа на тази жена се корени в желанието й за живот, адаптивността й, в умението да накара другите да й помогнат, в оптимизма. Тя изразява характер, който мнозина други нямат.

И тук възниква въпросът, България има много талантливи хора, които не проявяват жизнената сила на Върбинка. Кой е по- духовен? Изобщо хората с дарба да рисуват, дали са по- духовни от хората с дарба да оцеляват? А дали тези с духовна сила са по- духовни от безхарактерните хора на изкуството? 

Но първо прочетете в мрежата повече за Върбинка.

Ако става въпрос за сила на Духа, за мен няма по-силен духом човек от Хелън Келър - едновременно сляпа и напълно глуха жена.

https://chr.bg/istorii/lichnosti/9-interesni-neshta-za-neveroyatnata-helan-kelar/

преди 16 минути, _Aumi_ написа:

Ако става въпрос за сила на Духа, за мен няма по-силен духом човек от Хелън Келър - едновременно сляпа и напълно глуха жена.

https://chr.bg/istorii/lichnosti/9-interesni-neshta-za-neveroyatnata-helan-kelar/

Да. Става дума за сила на духа. Как я измервате? 

преди 29 минути, Търсещ истини написа:

Да. Става дума за сила на духа. Как я измервате? 

С преодоляване на трудностите въпреки даденостите.

преди 56 минути, _Aumi_ написа:

С преодоляване на трудностите въпреки даденостите.

Да сметнем тогава трудностите

Детството на Хелън е в богато имение с двама дядовци генерали и баща редактор. 

"Семейството ѝ живее в имението Айви Грийн (Avy Green), което дядото на Хелън е построил няколко десетилетия по-рано. Бащата на Хелън, Артър Келър, работи няколко години като редактор за Tuscumbia North Alabamian, местния вестник, и служи като капитан в Конфедерацията. Бабата на Хелън по бащина линия е втора братовчедка на Робърт E. Лий. Майката на Хелън, Кейт Адамс, е била дъщеря на Чарлс Адамс. Произхождащ от района на Масачузетс, Чарлс Адамс също се е сражавал като войник от армията на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка и бива издигнат до ранг бригаден-генерал."

Върбинка не може да си осигури протези, за което моли царицата.

Хелън е била нормално дете и е проходила, чувала и виждала нормално до година и половина. Не е имала дефект в говорния апарат.

Върбинка е родена с дефектите си, пълзяла е на чуканчетата си, вкл. при отиването до двореца в София.

Гувернантката на Хелън става постоянна нейна спътница. Върбинка е съпровождана от мъж- брат й. 

Хелън е диктувала книгите си. Върбинка се научава да пише с чуканчета.

ххххххххх

При тези сметки, Върбинка е преодоляла много по- големи трудности за това, което е постигнала в сравнение с Хелън, която е била добре обгрижвана.

Наистина, по- важно е колко е писано за едната и другата. Колкото повече информация, толкова по- голямо значение има. Не само за нас, но и за американските приятели на Хелън. Пък и те си превъзнасят родното, още повече от потеклото на генерал като Лий.

Надявам се, че бях убедителен.

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

И тук възниква въпросът, България има много талантливи хора, които не проявяват жизнената сила на Върбинка. Кой е по- духовен? Изобщо хората с дарба да рисуват, дали са по- духовни от хората с дарба да оцеляват? А дали тези с духовна сила са по- духовни от безхарактерните хора на изкуството? 

А защо трябва да се сравняват по важност различните аспекти на духа? Все едно да се търси отговор синьото ли е повече цвят или жълтото; нотата ми или нотата сол? Следващото помня, че съм го цитирал вече някъде, но ще го повторя:

ЗАКОНЪТ ЗА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ

Дванадесетте дома на Зодиака, дванадесетте космически раздели, символизирани от групата Аватари на Христос, а също и от Исус и Неговите ученици (включително Юда и този, който е избран на мястото, заемано от него) и всички други групи, символизиращи този особен раздел на Космоса - дванадесетте големи раздели на всички велики храмове, пирамиди, човешкото тяло - всички те, а също и много други дванадесетични структури са символи на характерните качества, атрибути и сили на душата, въплътена в плътна форма.

Всички те са пасивни на вътрешния (по отношение на физическия) подплан, но с растежа и развитието на органите и центровете на човешкото тяло стават активни. Те са постоянни, непоколебими и неизменни в своята същност на висшия духовен план и се подчиняват на управляващите го закони.

Негативните аспекти на тези принципи нямат проявени проводници или центрове на плановете на истинския живот - на духовните планове. Силата на тяхното влияние е ограничена от менталната сфера на сформирания физически живот.

За да изразим гореуказаните принципи с техните качества и атрибути на език, разбираем за средния ум, ние трябва да се ограничим до употребата на общоприети термини, фактически изразяващи само малка част от смисъла, тъй като тези принципи вместват много от това, което е неизразимо с думи.

Тези принципи са: Любов, Воля, Мъдрост, Знание, Вяра, Надежда, Истина, Справедливост, Преданост, Честност, Служене, Подчинение.

Всички свойства, всички термини, които биха могли да изразят принципа, указан в който и да е от тези родови термини, ще бъдат вибрации на един от видовете движение, изразени с този термин. А свойствата на негативния аспект на родовия термин по отношение на принципа представляват вибрации, които са само отражение, или изкривяване, на позитивния принцип, тъй като принцип на злото като такъв няма и не може да има. Например негативният аспект на принципа на Знанието е принципът на невежеството. Но невежеството не е активно, само по себе си то е нищо. Същото е и с негативния аспект на принципа на Справедливостта. Противоположност на Справедливостта е несправедливостта и тя е преходна. Неверността е негативният аспект на Предаността, противоположен на нея; в своята същност това е нищо, но когато при това едновременно се проявява енергията на активния, принцип, например на Служенето, то неверността поражда силата на предателството, което подрива силата на позитивния атрибут на Предаността. Когато се стеснява някой от принципите, то триадата от принципи, с които той е свързан, също страда в съответстваща степен.

Затова в случая с Юда, когато е бил подронен принципа на Предаността по отношение на групата на Христос, са пострадали съответно принципите на Честността и Служенето.

... за да разберете себе си и да си създадете ясна картина на своето висше „Аз“ в противовес на низшето, вие трябва да разберете, че в същата степен, в която тези гореспоменати дванадесет принципа и атрибути са активни и затова способни да удържат и направляват противодействащите им сили, които са активни преимущество в материята, в същата степен вие имате личното висше „Аз“ и оттук - вечното съществуване, тъй като висшето „Аз“ е съвкупност от тези принципи.

... /Уч. Храма т.1, 119/

Да напомня, че човекъг, духът е по образ и подобие Божие.

преди 8 минути, 16562 написа:

А защо трябва да се сравняват по важност различните аспекти на духа?

Не "трябва", но може. Примерно сравняваш Дънов и Христос. Или Моисей и Даниил. Ако не искаш, недей.

Любов, Воля, Мъдрост, Знание, Вяра, Надежда, Истина, Справедливост, Преданост, Честност, Служене, Подчинение.

Ето, че ти сравняваш :)  . За теб има синьо и жълто. Защо не и синьо и светло синьо лилаво и ултравиолет? Прочее, изброй седемте цвята на дъгата. :) 

Като имам предвид dioib, ега ти бога. :) 

По отношение на оценката та духовността ще задам един леко провокативен въпрос: кое е по-съществено - обичайните ежедневни мисли и прояви или единичните прояви на изключителни качества в критични сигуации? Разбира се, критичните ситуации притискат човека да прояви максимума от себе си.

Оценката на духовността е субективта, независимо че може да се разглеждат обективни прояви като в приверите по-горе. Независимо, че може да се потърси някакъв обществен или друг групов консенсус. Много зависи от начина по който наблюдаващият възприема духовността и степенува различните й прояви. Отделно, че проявите на човек не отразяват напълно, нито винаги точно, вътрешното му състояние...

Обективта оценка на духовността все пак може да се потърси в ауричтите излъчвания, но пък колко хора притежават съответното зретие.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Ето, че ти сравняваш :)  . За теб има синьо и жълто. Защо не и синьо и светло синьо лилаво и ултравиолет? Прочее, изброй седемте цвята на дъгата. :) 

Това е различаване, не сравняване. А аз уточних "сравняване по важност".

преди 3 часа, 16562 написа:

Разбира се, критичните ситуации притискат човека да прояви максимума от себе си.

ми не, въобще няма такова 'разбира се'  - не го притискат и няма такова обобщение. Някои хора и без "критични ситуации" преодоляват трудности и граници сред екзистенцията си, а други - в критични ситуации се сриват до степен на тотална щета.

Принципно всяко преодоляване става през криза. Но кризата не е "критична ситуация" в обективен план, а е проява на "граница", чрез която постепенно изкристализират несъвместимости и породеният дисонанс е нужно да се преодолее... и т.н. А хората, които са с физически ( или в други дадености) дефицити от "борбения тип" развиват по-устойчива и твърда мотивация да преодоляват. Разбира се - капаните на преживяването чрез сънуване са и при тях... и затова тия, които се изправят и след този капан са толкова редки. И разбира се - цената е важна, защото тя е израз на "щетите". Някои щети остават като "нови дефицити" ...

Това е различаване, не сравняване. А аз уточних "сравняване по важност".

Това също е наивност - всяко различаване е резултат от сравнение, но не всяко сравнение дава резултат "различаване". Ти например твърде много понятия не ги различаваш, като дори не можеш да ги сравниш, защото нямаш нужните дадености и вникване относно разликите в съдържанието. За сметка на това си постулираш твърде просто с аналогиите и сходствата, особено когато ти е изгодно на личния сън и героят в него.

че може да се разглеждат обективни прояви като в приверите по-горе.

Не може да се разглеждат, освен съвсем условно. Винаги това ще дава неадекватен резултат.

В това греши и Търсача - трудностите които се преодоляват нямат обективни характеристики. Например - сходствата на "постигането" при единия и другия 'условен' пример за ;'духовни' варира с толкова големи граници и променливи, повечето от които се определят от характеристиките, особеностите, даденостите, възпитанието, адаптивността и профила на субекта. Ама "на единия му било по-лесно"... няма такова нещо, това е наивност. Лесно и трудно, постижимо или невъзможно... са сравнителни и относителни понятия с много широк диапазон от условия .

преди 4 часа, 16562 написа:

Тези принципи са: Любов, Воля, Мъдрост, Знание, Вяра, Надежда, Истина, Справедливост, Преданост, Честност, Служене, Подчинение.

Това отново са пълни глупости и отново намери начин да си преповториш любимите си повярванки. Винаги и при всички случаи - с основен приоритет, за каквото и да става въпрос...

Няма такива "принципи", освен в романтичните приказни отживелици, които си паднал до там че ти остава само да ги повтаряш.  Няма как да я има и "силата" и "джедаите", освен в художествения сценарий на "МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ". И владиката никога не е съществувал другаде, освен в модела на романтичните отживелици на "двете баби" и всички подражатели след тях.

В действителността няма как да са налице човешките измислици, които някой му е удобно или спасително да си ги преживява като "истински", вкл и да ги предлага като вселенско обяснение, че чак и "вселенски принципи". Ти обаче всеки коментар ти е пропит именно с това, вкл и да си ги повториш, да ги покажеш, да ги обясниш, ... там нещо си от типа "самотно ми е и в духовния си дворец съм сам и чакайте да ви рекламирам колко ми е хубав, спасителен, вдъхновителен..." :).

Няколкото с този тип самозаблуда правят съвсем същото, под предлога че отстоявали "гледни точки" и това им било "мнение", което те изразявали...  Но мнението се променя и развива, докато вярванията не позволяват нищо да се променя в тях - особено в основното ядро, и особено когато вярванията са пропили и са с ролята на утроба на фрагментирана личност с тежки дефицити.

преди 43 минути, _ramus_ написа:

ми не, въобще няма такова 'разбира се'  - не го притискат и няма такова обобщение.

Критичните ситуации винаги притискат човека да прояви максимума от себе си. Дали ще го направи е отделен въпрос. Дали може да прояви максимума от себе си и в обичайни ситуации, също е отделен въпрос.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Това отново са пълни глупости и отново намери начин да си преповториш любимите си повярванки. Винаги и при всички случаи - с основен приоритет, за каквото и да става въпрос...

Добре, да предположим, че са повярванки. Хайде сега отговори като човек, какво очакваш да пиша? Нещо в което не вярвам ли? Нещо, което не приемам и смятам за неправилно? Щото на рамус не му харесва. Не си ми господар, а аз не съм ти роб. Дали осъзнаваш, че изискваш точно подчинение? Подчинение или вън. Е няма да стане.

преди 1 час, _ramus_ написа:

В това греши и Търсача - трудностите които се преодоляват нямат обективни характеристики.

Грешиш. Този, който е изкачил Еверест е преодолял повече трудности от тези на изкачилия баира край с. Чурка. Пък боксьорката, която се боксира с претапициран мъж има повече трудности отколкото ако се боксира с жена. То заради това има и полови и теглови разделения. За половите е малко по- условно и може да се спори. 

Само да те попитам, Върбинка е проявила сила на духа. Духовна ли е? Много лек въпрос, може да те затрудни само да излезеш от коловоза кой какъв е от участниците във форума.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

по- важно е колко е писано за едната и другата

Не знам колко е писано за едната и другата, но едва ли някой може да разбере състоянието на един сляпо глух човек, което е възможно най-лошото съчетание. Другото най-лошо е човек да се роди без никакви крайници.

Лично за Хелън Келър, черпя информация от нейната книга "Историята на моят живот" в която тя,  описва живота си въпреки че нито вижда, нито чува, нито може да говори, а използва само знаци, които научава благодарение на нейната специално наета учителка и помощничка.

Да, от голямо предимство е фактът, че е родена в заможно семейство, което може да си позволи да намери подходящ учител и придружител за нея.

Но само един много силен дух като нейния може да извърши такива подвизи в състоянието в което се е намирала.

За мен тя е човекът на който най-много съм се възхищавала и човекът към когото съм изпитала най-голяма емпатия.

Други са хора родени без никакви крайници. 

Трудно е да си представим съществуването на хора водещи такъв живот. Това са хора които не биха могли да съществуват без чужда помощ.

Но въпреки чуждата помощ, само много силни по дух личности, биха могли да постигнат това което някои като тях са постигнали.

на 1.08.2024 г. в 22:09, <:IdioibI:> написа:

Всяко нещо е духовито докато не стане религия!

Аз казах!!!

п.п.. Защото, стане ли религия имаме духовност. 

Самата духовност е единична с религията и в случая темата е вид тавтологичното. 

Да, много са духовити и ги "сърби" да направят нова религия, но уви не ще успеят!!! Защото са "плод" на вече формирана религиозна същност!! 

Религии много - вярването и истините са едни .

на 1.08.2024 г. в 16:59, _Aumi_ написа:

Трябва да се отбележи, че въпреки че се гордее колко пичлемета е направил с неговите прекрасни гени, той ги е оставил на майките им за отглеждане. Да се оправят както могат! Е, това наистина е много "възвишено и духовно"! Сигурно неговият бог му дава такива съвети.

Тези , които познавам са си свестни и учат в училища за напреднали . Някои вече работят и изкарват доста добре . Това че майките ги настройват срещу мен е отделен въпрос ...

на 1.08.2024 г. в 16:59, _Aumi_ написа:

И друго - Всичките са искали просто силен ген от човек умен и здрав . Те си ги възпитават за да им помагат на тях , аз нямам против . На мен ми е достатъчно майката и децата да са добре , а ако поискат помощ - винаги съм насреща .

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Тези , които познавам

значи има и такива които не познаваш ...

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Това че майките ги настройват срещу мен е отделен въпрос ...

ясно ...

преди 1 час, _Aumi_ написа:

значи има и такива които не познаваш ...

ясно ...

Ами , как да ти кажа , тези от младостта ,, те искат деца от мен - аз не отказвах  ". С няколко съм искал ,, семеен живот " ама сложно е ( кога заради тях се разделяме , кога заради мен , кога по независещи от нас причини ) , Но не се отказвам - ще свия и аз семейно гнездо - все с някоя ще се харесаме ...

на 2.08.2024 г. в 7:43, Търсещ истини написа:

Пример за сила на духа.

Можете да потърсите повече информация по името "Върбинка Димитрова". Тя е родена през 1924 г. без ръце- едната от лакътя надолу другата с част от подлакътницата и без крака-единият от коляното надолу, другият до глезен. Самообслужва се, сама държи приборите за хранене в чуканчетата, пише и бродира, готви. Научава 13 езика. За тази своя воля става нещо като посланик на Червения кръст по света, като демонстрира своите умения и говори за силата на човешкия дух. Доживява до 93 г. възраст.

Макар и без ръце, Върбинка се научила да пише и била добра ученичка. Снимка: РИМ в Търговище

Като оставим настрана бога, силата на духа на тази жена се корени в желанието й за живот, адаптивността й, в умението да накара другите да й помогнат, в оптимизма. Тя изразява характер, който мнозина други нямат.

Но първо прочетете в мрежата повече за Върбинка.

,, Сила за живот " - Ти примерно нямаш ли сила за живот ? " - Всеки има сила за живот - важното е да не се ,, комплексира " . 

Пак да повторя - Бог не помага - Бог Възнаграждава или наказва . Бога си няма нищо общо с ,,желанията на човека " - Тя е искала да покаже сила на духа , аз пък не искам ( здрав и трудоспособен , какво ли му трябва на човек повече - ? ) . Каквото и да искаш - се изисква работа , действие и правилни постъпки ...

на 2.08.2024 г. в 10:11, Търсещ истини написа:

Да сметнем тогава трудностите

Детството на Хелън е в богато имение с двама дядовци генерали и баща редактор. 

"Семейството ѝ живее в имението Айви Грийн (Avy Green), което дядото на Хелън е построил няколко десетилетия по-рано. Бащата на Хелън, Артър Келър, работи няколко години като редактор за Tuscumbia North Alabamian, местния вестник, и служи като капитан в Конфедерацията. Бабата на Хелън по бащина линия е втора братовчедка на Робърт E. Лий. Майката на Хелън, Кейт Адамс, е била дъщеря на Чарлс Адамс. Произхождащ от района на Масачузетс, Чарлс Адамс също се е сражавал като войник от армията на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка и бива издигнат до ранг бригаден-генерал."

Върбинка не може да си осигури протези, за което моли царицата.

Хелън е била нормално дете и е проходила, чувала и виждала нормално до година и половина. Не е имала дефект в говорния апарат.

Върбинка е родена с дефектите си, пълзяла е на чуканчетата си, вкл. при отиването до двореца в София.

Гувернантката на Хелън става постоянна нейна спътница. Върбинка е съпровождана от мъж- брат й. 

Хелън е диктувала книгите си. Върбинка се научава да пише с чуканчета.

ххххххххх

При тези сметки, Върбинка е преодоляла много по- големи трудности за това, което е постигнала в сравнение с Хелън, която е била добре обгрижвана.

Наистина, по- важно е колко е писано за едната и другата. Колкото повече информация, толкова по- голямо значение има. Не само за нас, но и за американските приятели на Хелън. Пък и те си превъзнасят родното, още повече от потеклото на генерал като Лий.

Надявам се, че бях убедителен.

Не може да се сравняват ,, човек с човек " - всеки е уникален по своята същност . За един първокласник - успех е да смята до 100 , докато за професор по физикохимия - успех е да реши детерминанта матрица на ум и в същото време да направи сплав за шаси за марсоход ... , По същата логика един обикновен работник - взема телефон на изплащане за детето си и това се води личен успех . Младите отиват на дискотека и го отчитат за успех , докато пенсионера отчита за успех ,че е ходил - един километър ... и т.н.т. .... 

Макрон няма деца , и всичките му успехи се обезсмислят , докато претседателката на ЕС има 6 ли 7 ли бяха и това е достойно за уважение дори да е обикновена счетоводителка ... Мерилото за успех е различно , и абсолютно всеки човек има нещо уникално в ,което е пръв и ненадминат дори да е обикновен пастир ....

преди 23 часа, 16562 написа:

А защо трябва да се сравняват по важност различните аспекти на духа? Все едно да се търси отговор синьото ли е повече цвят или жълтото; нотата ми или нотата сол? Следващото помня, че съм го цитирал вече някъде, но ще го повторя:

ЗАКОНЪТ ЗА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ

Дванадесетте дома на Зодиака, дванадесетте космически раздели, символизирани от групата Аватари на Христос, а също и от Исус и Неговите ученици (включително Юда и този, който е избран на мястото, заемано от него) и всички други групи, символизиращи този особен раздел на Космоса - дванадесетте големи раздели на всички велики храмове, пирамиди, човешкото тяло - всички те, а също и много други дванадесетични структури са символи на характерните качества, атрибути и сили на душата, въплътена в плътна форма.

Всички те са пасивни на вътрешния (по отношение на физическия) подплан, но с растежа и развитието на органите и центровете на човешкото тяло стават активни. Те са постоянни, непоколебими и неизменни в своята същност на висшия духовен план и се подчиняват на управляващите го закони.

Негативните аспекти на тези принципи нямат проявени проводници или центрове на плановете на истинския живот - на духовните планове. Силата на тяхното влияние е ограничена от менталната сфера на сформирания физически живот.

За да изразим гореуказаните принципи с техните качества и атрибути на език, разбираем за средния ум, ние трябва да се ограничим до употребата на общоприети термини, фактически изразяващи само малка част от смисъла, тъй като тези принципи вместват много от това, което е неизразимо с думи.

Всички свойства, всички термини, които биха могли да изразят принципа, указан в който и да е от тези родови термини, ще бъдат вибрации на един от видовете движение, изразени с този термин. А свойствата на негативния аспект на родовия термин по отношение на принципа представляват вибрации, които са само отражение, или изкривяване, на позитивния принцип, тъй като принцип на злото като такъв няма и не може да има. Например негативният аспект на принципа на Знанието е принципът на невежеството. Но невежеството не е активно, само по себе си то е нищо. Същото е и с негативния аспект на принципа на Справедливостта. Противоположност на Справедливостта е несправедливостта и тя е преходна. Неверността е негативният аспект на Предаността, противоположен на нея; в своята същност това е нищо, но когато при това едновременно се проявява енергията на активния, принцип, например на Служенето, то неверността поражда силата на предателството, което подрива силата на позитивния атрибут на Предаността. Когато се стеснява някой от принципите, то триадата от принципи, с които той е свързан, също страда в съответстваща степен.

Затова в случая с Юда, когато е бил подронен принципа на Предаността по отношение на групата на Христос, са пострадали съответно принципите на Честността и Служенето.

... за да разберете себе си и да си създадете ясна картина на своето висше „Аз“ в противовес на низшето, вие трябва да разберете, че в същата степен, в която тези гореспоменати дванадесет принципа и атрибути са активни и затова способни да удържат и направляват противодействащите им сили, които са активни преимущество в материята, в същата степен вие имате личното висше „Аз“ и оттук - вечното съществуване, тъй като висшето „Аз“ е съвкупност от тези принципи.

... /Уч. Храма т.1, 119/

Бога може да приеме всякаква форма , но в ,, Земният живот " няма да се покаже на никой , защото Бога се разкрива в ,, Задгробният Живот " като Съдник или като Награждаващ ....

преди 18 часа, 16562 написа:

Критичните ситуации винаги притискат човека да прояви максимума от себе си. Дали ще го направи е отделен въпрос. Дали може да прояви максимума от себе си и в обичайни ситуации, също е отделен въпрос.

Добре, да предположим, че са повярванки. 

Максимума трябва да се ползва на 70 до 90 % и 110% да се показва само за тези ,които са ти близки или възлюбени ... - за да може най - доброто да го получат само от обкръжението ти . -  Това е само препоръка .

преди 18 часа, Търсещ истини написа:

Грешиш. Този, който е изкачил Еверест е преодолял повече трудности от тези на изкачилия баира край с. Чурка. Пък боксьорката, която се боксира с претапициран мъж има повече трудности отколкото ако се боксира с жена. То заради това има и полови и теглови разделения. За половите е малко по- условно и може да се спори. 

Само да те попитам, Върбинка е проявила сила на духа. Духовна ли е? Много лек въпрос, може да те затрудни само да излезеш от коловоза кой какъв е от участниците във форума.

И ти си ,, Духовен " защото най - малкото - допускаш ,че може би някой е прав ,за отвъдното и Бога ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.