Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 4 минути, Myanmar написа:

Пишеш го все едно е решил да си купи мляко от магазина.

кво да прайш...времена на принасяне на човешки жертви
дивашки времена

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 12 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Може да го хуля,особенно след научнопопулярния филм ,който гледах...

Само да вметна, за уважаемите читатели, че представата на Анжел, по собствените му думи, за Бог е от детска анимация, която вървеше преди 20-тина години. Тя беше платена пропаганда по Канал 1 на евангелистите или на 50-сятниците, не съм сигурен.

преди 13 минути, Търсещ истини написа:

Отново ви предлагам да гледате на Евангелията като на митове.

Малко бъркаш нещата. Това не са митове, а разкази на някой за Христос. На един вселенски събор са приети четири като водещи. Това, не означава, че няма други. В действителност дори първото евангелие е препис или преразказ на чуто. По спомен първото е написано някъде 70 години след случките. В същите няма митични същества и за това не могат да се считат за мит, а като вид завет на човек познавал Христос или познавал човек който е познавал Христос.  

п.п. Далече съм от мисълта, че съм теолог, но определено човек занимаващ се с наука и нямащ вид ирационално мислене не може да приеме за достоверност каквото и да е. В тоя случай, не е и ясна и подбудата му да отрича евангелието като достоверен източник, както и, не е ясна и причината поради която отрича и вехтия завет. 

преди 2 минути, _ramus_ написа:

:lol6:

стига се хили на висок глас ве
и аз се хиля, ама пазя тишина в темата

преди 12 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Към тогава не е имало църква, за да се счита за секта. Явно нещо не знаеш или по-точно друг смисъл влагаш в църква и секта. 

Моля ти се не се обаждай. Отвори някой учебник по история и чети наред. Вижда се, че нищо познато няма да срещнеш там.

преди 14 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Учените и по-скоро науката не може да работи с тайнства. Същата се занимава с откриване на тайни, но това не означава, че дават истината. 

Науката не дава истина. Това ли ти беше заключението?

Joe Biden Reaction GIF by GIPHY News

преди 38 минути, Myanmar написа:

ПП: Искам важно да отбележа нещо, че май си недоразбрал и си отсъствал от този урок по история. Исус не е наложил никаква религия. Той е създател на една секта, във времена, в които боговете, в които са вярвали, са били повече от звездите. Римляните са имали богове за всичко - отделен за седлото, отделен за тревата и т.н. Не Исус, а римски император прави тази секта религия и я налага с меч. Ти прочете ли защо, като ти го написах, или не ти изнася?

Напротив. Ти не разбираш, че нещата просто е нямало как да се случат по начин учението на Христос да не се наложи сред хората. Проблемът ти е, че се хващаш за първото удобно обяснение. 

преди 14 минути, Shiniasu написа:

Това би доказало нещо само по отношение на конкретния случай, а не по принцип.

Как така не по принцип? Вярващите приемат, че вярата им е достатъчно условие това, в което вярват да е истина. Те нямат нужда от доказателства. Източникът на тяхната убеденост е самата вяра. И ако на произволно вярващ в християнството, например, се заяви, че Исус не е съществувал, това би могло да разруши и вярата му в останалата част от Библията. Все пак тя е едно, затова я наричат не просто книга, а Свещена книга.

Ако разбереш, че това, което ти е написал някой не е истина и си бил лъган, ще вярваш ли, че и останалото е самата истина, без дори да се съмняваш?

преди 18 минути, дpъндю написа:

е па, точно църквата е извратила истината за своя изгода

Вероятно си прав, ама хората ходят в храмовете на тая Църква и подписват договори с тая Църква. Очевидно я легитимират като божа работа.

преди 41 минути, Myanmar написа:

Няма нито една дума, че Исус има и един работен ден през живота си и ти заключи, че е работил 33 години. За следващите три знаем, че други са му плащали яденето и подслона.

Все трябва да е правил нещо. Ако не е проповядвал - какво? Предположението ми, че Исус е работил има същата тежест като твоето, че не е. 

преди 17 минути, Shiniasu написа:

един шизофреник не би могъл да изнесе толкова много житейски утвърдили се истини

Ама това просто не отговаря на истината!!! В единия си образ шизофреник може да е професор в Оксфорд, а в другата - часовникар. Няма абсолютно никаква пречка!!! Как може така с лека ръка да заявяваш неща, които не са базирани на фактите?

преди 10 минути, Myanmar написа:

Вероятно си прав, ама хората ходят в храмовете на тая Църква и подписват договори с тая Църква. Очевидно я легитимират като божа работа.

имаше някаква притча за прокажения подаващ вода на умиращия от жажда
та, не е важно кой ще те спаси
за това я легитимна

Това от незнание ли е или от сляпа вяра, която не допуска логичните обяснения, които изобличават в заблуда вярата им?

преди 18 минути, дpъндю написа:

от колко време викам, че са времена на принасяне на жертви...дивашки времена

Нищо не се е променило - петел на Петльовден, прасе на Коледа, агне на Гергьовден.

преди 31 минути, Myanmar написа:

Не са били 10 минути слава, а як бизнес, който му е носил пари, ядене, подслон, наркотици (о, Господи, да, те по това време се ползват яката и не са незаконни), влюбени жени... Спомням си биографията на Ференц Лист. Има нос на Ибрахимович. Ама свири като Дявола и е заобиколен от фенки, които припадат по него. Това са първообразите на днешните рок звезди. Не може да четете нещо и да пренебрегвате в какви времена се е случило.

Ами в Библията не пише нищо подобно. Това твоето си е чиста проба двоен стандарт. Веднъж не бил работил, защото в Библията не пишело нищо за това, а втори път е въртял як бизнес и следващите простотии, които ръсиш, без значение, че в Библията няма нито дума за това. 

Както казах с времето ще се фанатизираш и повече. Сега тепърва започваш.

преди 1 минута, Myanmar написа:

Това от незнание ли е или от сляпа вяра, която не допуска логичните обяснения, които изобличават в заблуда вярата им?

Нищо не се е променило - петел на Петльовден, прасе на Коледа, агне на Гергьовден.

е, времента са такива
сега сме на животни

преди 21 минути, Shiniasu написа:

Да създадат религия, в която да вярват милиарди в течение на две хилядолетия. 

Абе, човек! Проличават ти дефицити от средното образование.

преди 59 минути, Myanmar написа:

ПП: Искам важно да отбележа нещо, че май си недоразбрал и си отсъствал от този урок по история. Исус не е наложил никаква религия. Той е създател на една секта, във времена, в които боговете, в които са вярвали, са били повече от звездите. Римляните са имали богове за всичко - отделен за седлото, отделен за тревата и т.н. Не Исус, а римски император прави тази секта религия и я налага с меч. Ти прочете ли защо, като ти го написах, или не ти изнася?

преди 20 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Малко бъркаш нещата. Това не са митове, а разкази на някой за Христос.

Е, поне ти няма да гориш в Ада.

преди 16 минути, Shiniasu написа:

Напротив. Ти не разбираш, че нещата просто е нямало как да се случат по начин учението на Христос да не се наложи сред хората.

Напротив на твоето напротив. Нямало как да се случи другояче, викаш. Ето ти веднага опровержение:

Ислям - 1,2 милиарда живи мюсюлмани не ти вярват
Индуизъм - 811 милиона живи не ти вярват
Китайска народна религия - 385 милиона не ти вярват
Будизъм - 360 милиона не ти вярват

Умрелите не мога да ти преброя, но по спомени са около днешния брой население, т.е. от тях едно още 5 млрд. души не са били на твоето мнение.

преди 16 минути, Shiniasu написа:

Проблемът ти е, че се хващаш за първото удобно обяснение. 

Защо приемането на разбираеми и логични обяснения да е проблем? Само алтернативата с чудеса ли приемаш за истина?

преди 29 минути, Myanmar написа:

Забелязваш ли, че вече в поне два поста виждаш проекция на себе си върху мен? Пишеш какво се случва на теб и ми го преписваш.

Тези проекции... ако знаеха психолозите, че ще се превърнат в такова средство за самооправдание...

преди 12 минути, Shiniasu написа:

Предположението ми, че Исус е работил има същата тежест като твоето, че не е. 

Иска ти се.

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Ами в Библията не пише нищо подобно.

Цитираш ми изречението "Не може да четете нещо и да пренебрегвате в какви времена се е случило." и ми отвръщаш това. Сериозно? Не може да четете нещо и да пренебрегвате в какви времена се е случило.

преди 6 минути, Myanmar написа:

. Не Исус, а римски император прави тази секта религия и я налага с меч.

Римския император е усетил изгодата от тази секта и я превърнал в масова религия за народите в Римската империя
Борис първи е приложил същата тактика за да обедини племената в една държава

преди 10 минути, Shiniasu написа:

Както казах с времето ще се фанатизираш и повече. Сега тепърва започваш.

Аз много уважавам вярващите хора. Но презирам тези, които вярват в будализма. А ти излезе, че си от тях. Но още не те презирам, общуваме си, опознавам твоята невъзприемчивост да разбираш и учиш.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Тези проекции... ако знаеха психолозите, че ще се превърнат в такова средство за самооправдание...

Те го знаят. Ти оправдаваш себе си като приписваш недостатъците си извън теб. Патология във форума е Миро. Като го сгащиш, че пак е лъгал и следващия му пост е "Вие сте лъжци и фейкомети". Едно и също всеки ден. Че му стана и навик...

преди 27 минути, Myanmar написа:

Ти не можеш абсолютно нищо да ми докажеш. Защото твоята гледна точка не е логична. Тя не се крепи на наука или на факти, а на вяра. Затова има две различни думи - наука и вяра.

Надявам се, че поне си на ниво, на което осъзнаваш разликата между двете думи.

Точно защото разбирам разликата знам къде свършва едното и започва другото. И не разглеждам религията като вярване в чудеса за разлика от теб. За мен вярата не може да противоречи на науката, но се отнася към това, което науката все още не може да обясни. 

преди 19 минути, Myanmar написа:

евангелистите или на 50-сятниците, не съм сигурен.

50-сятниците са част от евангелистите. Струва ми се, че не знаеш елементарни неща, поне при външните понятия , а какво ли остава при детайлите на вътрешните...

преди 9 минути, Myanmar написа:

Е, поне ти няма да гориш в Ада.

:offtopic_s:

Може би съм шеф вече във въпросния. :) 

За Ronnie James Dio, който загуби битката с рака, но спечели вечната ни  любов!

преди 1 минута, Shiniasu написа:

За мен вярата не може да противоречи на науката, но се отнася към това, което науката все още не може да обясни. 

много добре казано

преди 2 минути, дpъндю написа:

Римския император е усетил изгодата от тази секта и я превърнал в масова религия за народите в Римската империя
Борис първи е приложил същата тактика за да обедини племената в една държава

Първото изречение - истина.

Второто - абе учете бе хора, не гайдайте! Уикипедия:

"Започват преговори и впоследствие е сключен мирен договор между България и Византия. Борис I се задължава да разтрогне съюза си с немския крал Лудвиг и заедно с народа си да приеме източноправославното християнство от Цариградската патриаршия."

После идват и мераците за римския трон.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

И не разглеждам религията като вярване в чудеса за разлика от теб.

Значи не вярваш, че Исус е правил чудеса?

преди 4 минути, ncl написа:

50-сятниците са част от евангелистите. Струва ми се, че не знаеш елементарни неща

Нямам никакви познания за сектите, нито елементарни, нито сложни.

преди 2 минути, Myanmar написа:

Нямам никакви познания за сектите, нито елементарни, нито сложни.

Личи си. Това не са секти, а официално признати вероизповедания.

преди 4 минути, Myanmar написа:

Второто - абе учете бе хора, не гайдайте! Уикипедия:

не мога да отрека тактическия ход на Борис първи, въпреки че уикито завърта нещата
трябва да му се признае, че е бил много умен владетел
те ся в уикито отхвърлят и турското робство...тъй де, било присъствие

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.