Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 1 час, Myanmar написа:

Будализъм се казва. Най-масово изповядваната религия в света. Обединява в себе си всякакви християни, кришнари, юдеи, мюсюлмани, които много вярват, но не знаят в какво.

На мен ми звучи като Ад. Цяла вечност да имаш старческа деменция и нощно напикаване, това не е работа.

Добре ,разбрах за будализъма.

Е , нали няма да се пържиш в казан с врящо олио.

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 час, Aumi написа:

Значи и ти вярваш във Вечния живот в Рая?

А как си представяш този Вечен живот - в едно и също тяло ли ще си?
Там, пак ли ще има полове? Ще има ли животни в Рая? Те също ли ще живеят Вечен живот?

Да и аз вярвам .Даже Господ два пъти ми се е разкривал а единия път ми даде да почувствам ,,вечността" .

Аз не си го представям ,аз знам какво ще бъде .Ще имаме проекции на нашите тела (колкото си по заслужил с добри дела - толкова повече проекции умения и възможности).

Да ще има полове ,но ако си заслужиш може да има проекции и от двата пола. Ще има животни и те вечно ще живеят .Целият ни познат свят ще го има ,а за заслужилите ще живеят и във фантастичните светове. 

Така е според мен и в религията ми ,,Анжелизъм " ги обяснявам тези неща.

преди 40 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Е , нали няма да се пържиш в казан с врящо олио.

Като дойде Страшния съд ще ти платя и ще ме пратиш в Рая. Нали затова драпаш откак пишеш във форума.

преди 6 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

единия път ми даде да почувствам ,,вечността"

haha.pnghaha.pnghaha.png

Не става "един път". Вечност се чувства, ако си я изпитал цяла вечност.

• Автор
преди 17 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Да и аз вярвам .Даже Господ два пъти ми се е разкривал а единия път ми даде да почувствам ,,вечността" .

Как си почувствал "вечността" в един миг?

Аз не си го представям ,аз знам какво ще бъде .Ще имаме проекции на нашите тела (колкото си по заслужил с добри дела - толкова повече проекции умения и възможности).

Значи ТАМ, пак няма да има равенство. Някои ще бъдат по-облагодетелствани от други.

Да ще има полове ,но ако си заслужиш може да има проекции и от двата пола. Ще има животни и те вечно ще живеят .Целият ни познат свят ще го има ,а за заслужилите ще живеят и във фантастичните светове. 

Значи ще бъдеш двуполово същество, ако имаш повече заслуги? 

А след като е Вечен живота, сигурно няма да има смърт? И нито животните, нито хората ще умират.

Пиши в правилната тема. Там обещавай на корем какво и колко ще облажим, ако ти направим едно добро финансово дело.

ще живеят и във фантастичните светове

Поне си го признаваш.

преди 53 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Добре ,разбрах за будализъма.

Не е будализъма. Будализъм е.

Комунизъма и комунизма не е едно и също.

преди 12 минути, Myanmar написа:

Като дойде Страшния съд ще ти платя и ще ме пратиш в Рая. Нали затова драпаш откак пишеш във форума.

Не става ,трябва да си бил добър човек - никой не може да живее вместо теб.

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не става ,трябва да си бил добър човек - никой не може да живее вместо теб.

Добър, добър, колко пък да си добър. Според твоите приказки не е проблем да изневеряваш на жена си, да поркаш и разни други раоти. Не ми се изрежда сега, ама в един цирк живеем да не си знаем номерата.

преди 13 минути, Aumi написа:

Как си почувствал "вечността" в един миг?

Значи ТАМ, пак няма да има равенство. Някои ще бъдат по-облагодетелствани от други.

Значи ще бъдеш двуполово същество, ако имаш повече заслуги? 

А след като е Вечен живота, сигурно няма да има смърт? И нито животните, нито хората ще умират.

Както се чувства топло и студено .Чувството е несравнимо ,от тогава не съм го чувствал,но след смъртта всички ще чувствате вечността.

Да и там няма равенство и едни ще са по- облагодетелствани от други.

Да ако ти се прииска иначе повечето ще са разделени на полове.

Да ,точно така.

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Чувството е несравнимо

Как разбра, след като е нещо ново за теб, че си изпитал вечността, а не някаква венерическа болест от отвъдното, тогава?

преди 13 минути, Myanmar написа:

Пиши в правилната тема. Там обещавай на корем какво и колко ще облажим, ако ти направим едно добро финансово дело.

Не е толкова лесно ,колкото си мислиш.

току-що, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не е толкова лесно ,колкото си мислиш.

Няма нищо по-лесно от индулгенцията. Просто банков превод.

преди 9 минути, Myanmar написа:

Добър, добър, колко пък да си добър. Според твоите приказки не е проблем да изневеряваш на жена си, да поркаш и разни други раоти. Не ми се изрежда сега, ама в един цирк живеем да не си знаем номерата.

Ти нищо лошо като хойкаш пиеш и пушиш.

преди 2 минути, Myanmar написа:

Няма нищо по-лесно от индулгенцията. Просто банков превод.

Тея с индулгенциите лъжат за пари и няма да са много добре след смъртта.

И тъй като днес е денят на будителите, а темата е "Религия и духовност", а пък предполагам, че будителите будят "духовното", а не телесното, ще споделя мнението си за това, що е духовно.

Според мен "духовното" е онези три нещица, още от едно време- ум, емоции и творческа деятелност. Тъй като християнството подбужда към грижа за оня свят, а не за пробуждане в този, то не ми вдъхва доверие; будизмът пък  залага на нирвана, т.е. мир на духа и отказ от емоции, с което също не ми вдъхва доверие; ислямът набляга на верността, подчинението на Аллах, а моята "духовност" е независима, така че и тази религия не ми е присърце; юдаизмът ми е недостъпен- не съм евреин, така че тази религия вероятно буди своите, не мен.

От горното следва, че религиите не ме привличат и смятам, че религиозните дейци не стават за будители.

Честит празник.

преди 11 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Ти нищо лошо като хойкаш пиеш и пушиш.

Гледай сега. В годините, когато да обещаваш е било бизнес, Исус е решил да не се цели в богатите, а в бедните. Какво е работил Исус? М? Не е работил, издържал се е от своите думи, т.е. по малко от тук, по малко от там, вместо по много от един богаташ.

Той е обещал всичко, ако го слушат.

Ти обещаваш всичко, даже и да не слушат Божиите заповеди.

Проблемът ти е, че хубаво си нацелил най-големият сегмент на пазара - будалистите, само че те вече си имат това, което им обещаваш - заспала съвест, поркане, пиене и вярност от сутрин до пладне. Промени си малко квинтесенцията, видя, че не потръгна тоя бизнес план.

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

смятам, че религиозните дейци не стават за будители

%D0%BF%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B9-%D1b16f28060de2b6c88110326385f8ca82.jpg

RIP

преди 18 часа, Myanmar написа:

И едно възкръсване само да има в една религия или учение, това вече е не прекаляване, а уливане.

Наскоро един седемдесет и + годишен в Сливен възкръсна. ;) Би следвало да си прочел за въпросния абсурд, но нека се абстрахираме от този случай и от случаите в който доктор може да се заблуди и обяви някой за мъртъв.

Религиозния аспект във възкръсването е да възвърнеш човешко тяло към живот и то става по Божията воля, а не по твоя човешка воля.  Да, ти не можеш да го направиш и за това считаш, че хората които успяват се увличат. 

Нека махнем обаче физическата смърт. В духовен и/или психологически аспект възкресението не е нищо друго освен да възвърнеш човек да е жива душа. 

п.п. Повърхностния прочит на заветите без да има изповядване и прилагане на знанията съдържащи се в тях не довеждат до вяра в теб, че можеш да направиш подобие и спасиш жива душа. 

преди 18 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

По- голяма глупост не бях чел. То бива бива , ама това вече е прекалено.

Ти изповядвал ли си православието?! = До колкото разбирам не. Напълно разбирам защо смяташ, че спрямо твоите схващания е глупост. 

Не вникваш в какво съм изказал. Да, по своята същност е вид крайност, но изказа се отнася за православието. Ти не си православен и следователно за теб въпросното изречение е безсмислено. Нормално е да изкажеш и ти крайност, че е глупост. 

Нека да видим извън глупостта написана от мен какво има.

преди 17 часа, Myanmar написа:

Науката дава отговори.

Тя не дава отговори, а начин по който да достигнеш до решение. Да, към момента определени неща са решени и ти вземаш готови отговори, но съществуват ред неща за които все още няма решения. 

Откриватели много, но изобретатели малко. ;) Към момента никой учен и науката по-общо не може да отговори какво е мозъка, кое довежда до остаряване на клетките на човек, защо един млад човек умира, а един над сто продължава да живее, защо женския организъм спира производството на яйцеклетки. Да, съществуват научни хипотези, но до там. 

преди 19 часа, _ramus_ написа:

старшината дето лее глупостите си, той търси за себе си

:) Понякога си много забавен. :) Определяш аз какво търся. :) 

В действителност не търся за себе си нещо. Какво намирам е друг въпрос. ;) 

Ти подхождаш спрямо своя начин на мислене. Все търсиш неща за себе си и мислиш, че другия мисли по същия начин, което определено няма нищо общо с действителността. Само и единствено показва твое незнание и/или невъзможност прилагайки вид твое знание да повлияеш на мен, на друг и т.н. което ще доведе до нещо от което ти имаш нужда. 

преди 17 часа, Myanmar написа:

Религията заменя нуждата от знание и казва, че целия живот на планетата е създаден за един следобед чрез чудо.

Твоята хронология е човешка, а не божа. 

Религията не заменя нуждата от знание. В миналото достатъчно откриватели и/или изобретатели са били религиозни хора. 

Цитат

Нютон е силно религиозен, придържа се към неортодоксални християнски възгледи. 

п.п. Ако на човек му липсва маса знания свързани с този свят, то с по-голям устрем може да повлияе на същия. ;) 

Погледни действителността. Има хора с повърхностни знания, но завъртя ли се около определени значими личности са получили необходимото "ускорение" и реално променят този свят. ;) Ти, да, може да имаш повече знания, но не може да промениш света. Единствено което можеш е да промениш нещата около теб. Същите може да са за твое благо или за повече хора. 

В тоя ред на мисли за какво са ни знания, след като по друг начин получаваме силата да променяме света. Основното е какво наследство оставяме и в кои ръце. ;) 

Човек, който не е оставил наследство дали е живял?! 

Идеята драги, идеята .... Има хора които имат идея за бъдещето и са посветили живота си, за да я осъществят и такива които нямат. 

Идеята на християнската религия е вечен живот на човек. Греха на адамовия род го е поел Христос и е дал начин по който човек да има вечен живот, дори материята от която е съставен в този свят да се върне към пръстта от която е била преди да се роди. Тялото на Нютон отдавна е положено, но живата му душа и до днес я споменаваме по отношение на, дали имаме сила, за да преместим дадена маса от т.А до т.Б. ;) Ако пък нямаме, то какво да използваме, за да стане това. 

:) п.п. Тук, в този форум. всеки прилага вид "сила". Същата или помества съзнанието на друг или не. Дали съзнанието ще се премести към глупост или "умност", то, докато в действителността не видим другия реално какво е направил, няма как да разберем. :)    

Вече стана ясно, че Исус е проповядвал, за да не умре от глад. Явно не се е справял добре, защото е живеел доста скромно и в лишения. Давал е обещания, които се били трудно изпълними - т.е. не са били поднесени по желания от масите начин. Как по дяволите не се е сетил да обещава лесно изпълними неща. Очевидно е бил голям глупак. Но така е в живота - глупаците ги помнят хилядолетия и милиарди им се покланят, докато умните хора, които успяват да ги изобличат... на кого изобщо му пука за тях? Иронията е, че може би повече на осмиваните от тях глупаци, отколкото на другите умни.

В тежки времена живеем наистина. Да не посмее човек да възкръстне - веднага ще го разконспирират.

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

...Нека махнем обаче физическата смърт....

Не може да се дели ! И физически , и мисловно ! Едно цяло е ! :nono:.......разделиш ли - унищожаваш , безвъзвратно....

Казано е " Мъка изпитва душата , когато се разделя с тялото ! " :)

Нека да си го кажем простичко(може би :)) - спре ли тока от генератора , магнитното поле дето върши работата изчезва , няма го !

С Тялото и Съзнанието(Дух и Разум) - същото е ! :nono:

Остава само споменът - обаче в другите....:nono:

Можеш да пробваш.......върху себе си.......:lol6:, като от едната страна не разбираш (знание), а от другата  не вярваш (незнание) защо , какво и как се случва ! :nono:  

И тук започват заблудите ....! :nono:

преди 2 минути, by_chechi написа:

Не може да се дели ! Едно цяло е ! 

Само като пример: Възможно е определени хора да са в така наречената будна кома, а други да са във вид пълна хипноза, трети пък в мозъчна смърт. 

Кратко: Възможно е човешко тяло да извършва нещо без да има съзнание. ;) Друг е въпроса дали може да му се върне съзнанието или не. 

Да не забравяме и случаите на клинична смърт. 

Така, че Дух и Разум нещо са различни. :) 

преди 3 минути, by_chechi написа:

Съзнанието.....! 

Според теб излиза, че човек който от даден момент на татък действа несъзнателно е жив. Добре ... :) НО, не мога да се съглася със същото, защото по моите схващания е покрусена (повредена, корумпирана) душа = той не е жив = смъртник. Има такива които можеш да върнеш към живот, но има и такива които не можеш, а само Бог може, а има и такива които Бог си ги прибира. :) 

Прави разлика човек да е мъртъв и това човек да е във вид смърт. ;) Да, има физическа смърт, но може да има и друг вид смърт. 

Явно не си се сблъсквал с такива случаи и си краен, че смъртта е само една, свързана с мъртвото тяло. 

Наскоро един седемдесет и + годишен в Сливен възкръсна. ;) 

Той не е умирал, за да възкръсне. Клиничната смърт се изразява в отказ на животоподдържащи органи. Такива, обаче, могат да бъдат поддържани изкуствено. Ако сърцето ти спре, например, това не означава, че вече си умрял. В крайна сметка даже между отделните удари/свивания на сърцето, то не работи, но това не значи, че е умрял в тези периоди.

Различни билки могат да причинят влизане в дълбок сън, дори изпадане в кома, в което състояние жизнените функции падат до минимум, и не може лесно да се усети и биенето на сърцето. Така безжизнени тела са "оживявали" и са били обожествявани. Тромбове пък могат да те парализират с месеци и дори години, а един ден да скокнеш и да си ползваш парализираните до вчера крайници.

Религиозния аспект във възкръсването е да възвърнеш човешко тяло към живот и то става по Божията воля, а не по твоя човешка воля. 

Концепцията на възкръсването е да разкара доказателствата. И да създаде мистерия. А най-вероятно просто неговите фанатици са го откраднали за да го погребат на тяхно си място. Краденето на трупове и части от тях е популярна практика сред идеализирани лидери.

Да не забравяме какво значат мощите за Църкавата - кокали, които струват повече от злато.

Традиции, какво да ги правиш.

Тя не дава отговори

Науката дава отговори. И дадох пример, за тези, които не са разбрали - как се синтезират аминокиселини. В Библията аминокиселините дори не са споменати.

съществуват ред неща за които все още няма решения

Целият свят е решен. Повече от достатъчно е за да живеем в него, да създадем цивилизации и да постигнем прогреса, който ни заобикаля. Без наука и с най-силната вяра, в момента нямаше да има компютри и Интернет и да може да си пишем!

Ние знаем защо Слънцето изгрява, как топли, къде се намира и от какво се състои. А дори не сме стъпвали на него. Вече няма как да го обожествяваме и да приписваме божествени сили, вместо изучени и доказани природни сили.

Към момента никой учен и науката по-общо не може да отговори какво е мозъка, кое довежда до остаряване на клетките на човек

Всички, които ходят на училище, го знаят това. Ако някой не знае, вероятно е бил зает да чете приказки от Библията и няма елементарни познания за собственото си тяло.

Да, съществуват научни хипотези, но до там. 

Говориш като неграмотен. Пишеш пълни глупости. Написаното по темите, които казваш, надхвърля даже по количество цялата християнска литература взета заедно.

преди 5 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Има хора с повърхностни знания, но завъртя ли се около определени значими личности са получили необходимото "ускорение" и реално променят този свят. ;) 

Дай пример, че за първи път чувам идиоти да са променяли света.

Религията не заменя нуждата от знание. В миналото достатъчно откриватели и/или изобретатели са били религиозни хора. 

И религиозните люде са ги изгорили на кладите.

Последните думи на един от тях: И все пак тя се върти, м@мицата ви!

Идеята на християнската религия е вечен живот на човек.

Поне си го призна, че е просто идея. Ти наричаш науката хипотези, но хипотезите не са наука. Когато хипотезите се докажат и проверят, тогава стават теории, като Дарвиновата теория, примерно. Тя е част от науката. Хипотезите са предположения, които не е нужно да са верни. Например един попелярен метод за решение в математиката е отричане на отрицанието. Т.е. допускаме, че останалите решения са верни. Примерно не знаеш кой ден сме днес, но ти казват, че не е делничен и не е събота.

Греха на адамовия род го е поел Христос

Това е поредното малоумие в християнството, само и само да има повод да се кланяме на Исус. Най-малкото защото никакви грехове не е отнел. Ако  адам е бил оневинен, голям праз - нито му е върнат дома Еден, нито е възкръснал. След дъжд качулка. И адамовия род не е оневинен. Хората продължават да работят за съществуването си, а жените раждат с болка - това е проклятието, което Господ им дава и хората го имат още като невинни пеленачета, защото прадядо им Адам и прабаба им Еден яли ябълки.

Тялото на Нютон отдавна е положено, но живата му душа и до днес я споменаваме

Никой не споменава душата му. Души не съществуват. Това са фантазии на хора, чието Его не допуска, че има едно гниене и ядене от червеи и им се иска нещата да са като в розови филми - да следва щастие, хареми с девици, плюскане на корем, никакво бачкане... абе духовна извисеност за пример и подражание.

Тук, в този форум. всеки прилага вид "сила".

Прилага се и неграмотност и заблуди, както направи току що ти. Поднасяш за истина неща, които не отговарят на истината.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Вече стана ясно, че Исус е проповядвал, за да не умре от глад. Явно не се е справял добре, защото е живеел доста скромно и в лишения.

Ти там ли беше?

Давал е обещания, които се били трудно изпълними - т.е. не са били поднесени по желания от масите начин.

Били са поднесени точно по желания от масите начин. Колкото една лъжа е по-голяма, толкова повече хора ще повярват в нея. Не си ли го чувал. За справка - коронавируса.

За бедни хора, които никога не са чели нищо през живота си, защото не са грамотни, един сладкодумен разказвач, обещаващ край на страданието и мизерията им е истинско съкровище. Аз лично бих вървял след него, ако бях на тяхно място. Това са били професиите от културния бранш - трубадури и театри.

Очевидно е бил голям глупак.

Защо обиждаш бога си?

Имал е революционна идея - да заграби съзнанието на мнозинството, към което никой не се е целил - бедните.

преди 43 минути, Myanmar написа:

Той не е умирал, за да възкръсне.

На сериозно: Все още се води вид разследване. 

На несериозно: Ти от къде знаеш?! :) 

п.п. Религиозните схващания по отношение на възкръсването нямат нищо общо със светските знания свързани със смъртта. До момента няма една смислена хипотеза от светските знания, която да обяснява душата на човек. Светската наука психология и произтичайки от същата психиатрична практика са достигнали знания по това дали деянията на човек са свързани с патологични изменения на нервната система или реакция от минали психични травми. Същите до известна степен обясняват рационалното, но не могат да обяснят ирационалното. Разделят хората по начина на еластичност на нервната система. Нямат никакво обяснение какво е душата, а от там дали е жива или не. 

Освен това има ораторска и религиозна школовка. Едно е да минеш НАТФИЗ, съвсем друго е да риташ камъни по улицата.

току-що, iИ.дИоNд.Ni написа:

На несериозно: Ти от къде знаеш?! :) 

От Земята, баце, твърдо стъпил на нея.

Чай, че нещо недочетох...

Ти изповядвал ли си православието?! = До колкото разбирам не. Напълно разбирам защо смяташ, че спрямо твоите схващания е глупост. 

Да изповядвал съм го.! Каквото и да говорят свещениците все в един момент вече ти тикват ,че няма пари я за храма ,я за нещо друго ,а за Господ говорят малко ,защото и те не знаят какво всъщност представлява. Будистите също .

преди 7 минути, Myanmar написа:

Поднасяш за истина неща, които не отговарят на истината.

Поднасям своя субективна истина. Тя може и да не съответства на вид познание, но не означава, че е лъжа, а само, че определени хора са приели дадено познание за истина. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.