Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

преди 4 часа, Aumi написа:

Значи, от всички разсъждения дотук, можем да направим заключение, че за да станем всички духовни, следва всички да живеем извън света. Т.е. хората да живеят в манастири,  жените - отделно, мъжете - отделно.

Това е твое заключение, с което едва ли друг в темата ще се съгласи. Проблемът идва от там, че свързваш религиите с определени крайности. Може да си християнин и без да ходиш в манастир. Не знам как така изведнъж решаваш, че за християните само животът в манастир е духовен. Тя духовността се вижда - това е всичко обратно на егоизма, като самоотверженост, загриженост за другите... и това да ти носи щастие. 

преди 2 часа, Aumi написа:

Ти къде видя да цитирам конкретно някой от пишещите тук - теб, или друг, или да се сравнявам, или да ви сравнявам, та веднага бързаш да ме категоризираш?

Ти категоризираш монасите. Ти сравняваш тяхната духовност със собствените ти представи и тези на Ошо. Защо реши, че имам предвид участниците в темата? 

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 часа, Shiniasu написа:

Това е твое заключение, с което едва ли друг в темата ще се съгласи.

С кое не се съгласяваш, след като тези заключения са въз основа на ваши твърдения.

За да бъдем духовни, трябва да живеем като монасите.  

Ти категоризираш монасите.

Къде видя да категоризирам монасите?

Само уточнявах какви са изискванията в някои монашески общности. Като Атон, например.

преди 1 час, Aumi написа:

Кой ти ги разправя тия вицове? монасите винаги са живеели като миряните ,само че по-добре от тях.

преди 1 час, Aumi написа:

Само уточнявах какви са изискванията в някои монашески общности. Като Атон, например.

Не прочетох пост,който да отразява правдиво това ,което става в Атон.Иначе фантазьори и позьори колкото щеш. Комплекса има няколко манастира, единият от тях е Ватопеди. В него се произвежда вино. По сведение на очевидци  от първата глътка  омаляват  коленете и имали чувството ,че олекнали с няколко килограма, а по раменете им  сякаш порасвала перушина. Монасите от Ватопеди били едри,тлъсти и охранени, като манекени на някой месокомбинат. Монасите произвеждат и зехтин, който продават на пазара в Уранополис чрез посредници търговци. Ватопеди е известен с това,че там има тайно помещение в което Йоан Кантакузин е написал своите мемоари след отказането му от императорския трон на Константинопол. Най -интересно било да се видият иконите на светците. Били охранени също като монасите, макар ,че според житията би трябвало да са като живи мощи.

Монасите в българския манастир "Св. Георги Зограф били най-нещастни. Нямат почти никакви дотации от държавата, за разлика от другите им "колеги" по съдба,които се къпят в  охолство и лукс в  килии със всичките удобства на съвремието. Критична граница от само шест монаси била причината манастира да бъде заплашен от закриване. Избран е румънски монах за игумен за да се попълни квотата. Манастира става известен с това,че българи от спец службите  окрадоха България и по-точно светинята на манастира - един препис на Паисиевата история.Операцията носила кодовото название "Маратон". Смях.

Истинските отшелници и аскети не живеят в манастирския комплекс. Те обитават  пещерите в скалите  над морето. Никога не излизат от там освен понякога да се греят на слънцето и веднага се крият ,когато видят хора,които обикалят около Атон с  туристически корабчета.Там самите, те по свое желание живеят в нечовешки условия-студ,недохранване, далеч от природата, от благата на земята. Едни влажни каменни ковчези,това представляват малките пещери в които те прекарват живота си в пълна изолация.Носят им оскъдна храна  да пъти в месеца и това е.  Може и да са им добри намеренията, но за мен този начин на живот е прахосана енергия и пропилян човешки живот. Но както знаеш, друг  ще бъде Съдията.

• Автор
преди 11 минути, valkiria1 написа:

...

:cheers:  Благодаря, Валкирия!

От теб човек винаги може да научи много интересни неща!

преди 8 часа, Aumi написа:

Значи, от всички разсъждения дотук, можем да направим заключение, че за да станем всички духовни, следва всички да живеем извън света. Т.е. хората да живеят в манастири,  жените - отделно, мъжете - отделно.

Тогава няма да има секс, няма да има грях, няма да се създават и деца.

Няма да има нужда нито от заводи, нито от производства, нито от автомобили, защото хората в манастирите ще си произвеждат храна, която ще е единственото нещо, от което ще имат нужда.

.

.

От което следва, че човекът е бил създаден напразно! само и само, за да се убеди, че неговото съществуване е несъвършено, безполезно, грешно, безсмислено, и единственият изход - е да изживее живота си и повече да не се ражда на тази планета!

Мнението ти е продиктувано от това ,че обсъждаш духовността с православни .

Примерно в Анжелизъма разни материални придобивки и готината любов са ,,дарове от Господ" .Според Анжелизъма да си духовен основно те правят добрите постъпки ,та дори и да са платени .И да ,не само е добро дело да нахраниш и облечеш някого а и ,когато допринасяш с работата и труда си за цивилизацията .Според Анжелизъма всеки трябва да получи отплата за труда си и с тази отплата можеш да произведеш неща,които да допринасят за радостта на другите дори и да ти плащат за тях .И друго ,според Анжелизъма богослужението ,което се извършва в Атон е грях ,защото се счита за ,,мъртва вяра " вместо да са допринася за общото благо.  

Човека не е създаден напразно .Според Анжелизъма ние сме плод на избора на родителите си а не на избора на Господ .Ние сме просто разнообразие спрямо Господ и целта ( така или иначе вече ни има ) е да станем добри приятели с Господ ,за да сме добре цяла вечност .Изпитваме трудности за да оценим даровете от Господа.По принцип вече човечеството сме вредители на тази планета и за Господ ще е по - добре Да изчезнем ,защото има достатъчно хора в Рая ,които са приятели с Господ.Като гледам ,че злото е повече на този свят то пак повтарям ,че повечето хора са вредители и според Анжелизъма на мъж и жена повече от две деца вече е грях към този момент - при 7  милярда население - едно дете е поносимо ( между греха и доброто ) , и изобщо да нямаш деца е Ажем -( обратното на грях).

преди 8 часа, Aumi написа:

Тогава няма да има секс, няма да има грях, няма да се създават и деца.

Няма да има нужда нито от заводи, нито от производства, нито от автомобили, защото хората в манастирите ще си произвеждат храна, която ще е единственото нещо, от което ще имат нужда.

.

.

От което следва, че човекът е бил създаден напразно! само и само, за да се убеди, че неговото съществуване е несъвършено, безполезно, грешно, безсмислено, и единственият изход - е да изживее живота си и повече да не се ражда на тази планета!

Мнението ти е продиктувано от това ,че обсъждаш духовността с православни .

Примерно в Анжелизъма разни материални придобивки и готината любов са ,,дарове от Господ" .Според Анжелизъма да си духовен основно те правят добрите постъпки ,та дори и да са платени .И да ,не само е добро дело да нахраниш и облечеш някого а и ,когато допринасяш с работата и труда си за цивилизацията .Според Анжелизъма всеки трябва да получи отплата за труда си и с тази отплата можеш да произведеш неща,които да допринасят за радостта на другите дори и да ти плащат за тях .И друго ,според Анжелизъма богослужението ,което се извършва в Атон е грях ,защото се счита за ,,мъртва вяра " вместо да са допринася за общото благо.  

Човека не е създаден напразно .Според Анжелизъма ние сме плод на избора на родителите си а не на избора на Господ .Ние сме просто разнообразие спрямо Господ и целта ( така или иначе вече ни има ) е да станем добри приятели с Господ ,за да сме добре цяла вечност .Изпитваме трудности за да оценим даровете от Господа.По принцип вече човечеството сме вредители на тази планета и за Господ ще е по - добре Да изчезнем ,защото има достатъчно хора в Рая ,които са приятели с Господ.Като гледам ,че злото е повече на този свят то пак повтарям ,че повечето хора са вредители и според Анжелизъма на мъж и жена повече от две деца вече е грях към този момент - при 7  милярда население - едно дете е поносимо ( между греха и доброто ) , и изобщо да нямаш деца е Ажем -( обратното на грях).

преди 15 часа, Aumi написа:

С кое не се съгласяваш, след като тези заключения са въз основа на ваши твърдения.

Заключенията може да са възоснова на всичко, но това не ги прави верни. Тълкуваш както ти е удобно. Никой не е твърдял, че монашеството и аскетизмът са единствената форма на духовност. Никой не е твърдял даже, че те задължително са форма на духовност. Но за разлика от Ошо, който съвсем явно ги класифицира като ненужни, аз поне не правя това. Написах ясно, че в определени случаи тези практики може да са удачни. А погрешните ти заключения, които правиш на тази база са си твой проблем.

преди 56 минути, Shiniasu написа:

Тълкуваш както ти е удобно.

(само вземам повод от поста)

Това е проблемът ! И е проблем даже на изтъкнати мислители.......(това е друга и много по-трудна тема):nono:

Изхождайки от ползата  ,никога не можеш да различиш Лъжа от Истина !...за едната страна е Лъжа , а за другата е Истина . Както и обратно ! :nono:

Това не значи нищо друго освен , че " Аз Искам " не може да бъде никакъв критерий ! Функцията на " Аз Искам " е да осигури импулса , да достави енергията (Волята).....:nono:

Трябва да знаеш и разбираш какво " Трябва " ! А единственият критерий за това какво е трябвало , е " Практиката " ! :nono:

В случай , както обикновено се случва на неподготвените , че " Аз Искам " не съответства на " Трябва " , тогава със сигурност следва НеИстинност ( заблуда , измама ,...и т.н. подобни) !:nono:

Та така ! Религията (респ. религиозността) е инструмент ! И като такъв е малка част от Духовността изобщо............. :nono:

Т.е. никак не е достатъчно да си религиозен за да си Духовен....! :nono:

Пак може да си натрошиш пръстите ! :)

piron-1.jpg?fit=710,260&ssl=1&resize=350

Дано да съм помогнал на изтерзаните ви "размисли"..... !:)

Духовността е свойство на Съзнанието , единството на Дух и Разум (респ. Вяра и Знание) .

Всяка от показаните Религии съответства в някаква степен на Трябва , но не го изчерпва ! За това и са различни ! :nono:

И като различни , всяка си има своите изтъкнати представители на Съзнание .

Инструментите са различни , но Духовността не се определя от инструментите , т.е. от Религията (инструмент на Вярата) !

Същото се отнася и до Науката (инструмент на Знанието) !  :nono:

romasparita_10184.jpgwat-chedi-luang-worawihan-famous-260nw-110-masjid-termegah-sejagat.jpg

Някой по-горе ми е омазал поста ! :nono:То е поради дефицит някакъв.....:angry:

Бяха още две картинки - храма св.Петър в Рим и храма в Мека . Има ги свободно в Нет-а....

Като символ на трите най-масови , отделни и ясно различаващи се религии.....

Духовността се определя от единството , съвкупното взаимодействие между Вяра и Знание

преди 10 минути, Aumi написа:

Ако искаш да опровергаеш официалните източници и официалната Библия/православна/, от които ти се дадоха цитати, следва да цитираш и посочиш твоите източници, които опровергават това.

В противен случай, само си бръщолевиш празни приказки за забава!

Аз изобщо не съм сигурна в правотата ти! 😄

И как мислиш, че ще стане това, при положение, че е на хартиен носител?! ОК, ще е под формата на снимка примерно, но определено там където аз съм чел не става въпрос да намразиш, а да се отречеш. И?! 

Кое е вярно: Това което ти си цитирала без да дадеш от къде или по същия начин аз от където съм чел?! 

Ти твърдиш, че в православието се говори за омраза, то, дай да видим от къде си го чела?! 

Да, необходимо е да ми дадеш от къде си го копирала това "да намразиш", за да съзирам някой. Нищо друго не съм пожелал.   

преди 22 минути, valkiria1 написа:

Раздела е Религия. В тези рамки, това, което правиш не е да споделяш мнения, а да плещиш глупости и да ги представяш като истина .Надявам се,че православието има и по-добри защитници.

Реално ти нямаш знания. От време на време плагиатстваш от Айзък Азимов/ в частта от творчеството му, която включва коментарии върху заветите/ , бъркаш старата и новата част на Библията, а останалото  са хаотично нахвърляни изречения ,които нямат нищо общо с въпросите които се обсъждат и самите  ти изречения   нямат логическа връзка нито с началото ,нито с края си.

Браво. Освен,че със сигурност не е признак на вярата, това ти изречение праща целия НЗ на боклука. Както винаги съм казвала, най-добре го закопават  и излагат християнството собствените му последователи.

Ако няма да пишеш евангелие или притча за себе си, тези твои дела или намерения  са излишни и ненужни в темата и в Раздела.

Не се напъвай.

Колкото по-малко дъвчеш и се аргументираш с купища общи приказки, толкова по-зряло би звучал. Преди да се биеш в гърдите колко си право-славен  научи  основни неща. Православието не е самостоятелна религия. То е деноминация. Ако те попитам какви са разликите му с католицизма бас държа ,че преди да направиш справка в два-три източника няма да отговориш.Продължавай да си вярваш, няма лошо. Като се замисли човек ,то и файда няма, но сигурно ти действа успокоително и е достатъчно.

И понеже е известно, че двама трима в тоя форум ,когато нямате смислено възражение, задължително минавате към познатите водевилни изпълнения, и писания на евангелия  бих ти отговорила, че за да се избягва това, е най-добре човек да не ви забелязва.

Поредното изречение, което няма никаква връзка нито с началото ,нито с края на дискусията." Защо не се огледаш за свинята в себе си"-това е съвет от Ницше.

аз пък се чудя, ако някой му тегли една,дали ще си тръгне християнски смирен ?:lol6:

Не, не е само за религия. В същия може да има и мистика и друго. 

Добре знам, че смяташ християнството като вид деградация. Реално показва само едно: Приела си вид догма и всяка различна от твоята не те интересува. До там ти стига вид знание. Отричаш всичко извън въпросната догма. Това определено показва колко ниска е твоята духовност. Нищо друго!!!

Пробвай се ... :) Само, че определено ти явно не умееш :lol6:Не се хаби напразно. Ех какво чудене съм породил в теб ... :) 

п.п. За разлика от теб, то аз не се чудя, а знам. ;) Мда, за някои неща си трябва нещо, което явно ти не притежаваш. :) Що така бе Валки  ... какво не ти достига?! :) 

В Исляма, по-точно в коренът на исляма, суфизма, стои следното знание относно разума, природата на света, небето (духовния свят, мъжа) и земята (материалния свят, жената):

4. Men and Women

Like other traditional metaphysical and cosmological teachings, Sufism divides the realities of
 existence into active and passive, male and female, yang and yin. Thus the Creator is masculine
 and active in relation to creation, which is female and receptive. Within the created order, the
 Universal Intellect or "Supreme Pen" (al-qalam al-'ala) is active, writing the objects of its
 knowledge in the Universal Soul or "Guarded Tablet" (al-lawh al-mahfuz), thereby bringing the
 individual creatures into existence. Likewise heaven or the spiritual world is active in relation to
 earth, the material world.

In the view of the intellect, heaven is the man and earth the woman: Whatever the one throws down the
       other nurtures. (M III 4404)

преди 7 минути, Tiho написа:

В Исляма, по-точно в коренът на исляма, суфизма, стои следното знание относно разума, природата на света, небето (духовния свят, мъжа) и земята (материалния свят, жената):

4. Men and Women

Like other traditional metaphysical and cosmological teachings, Sufism divides the realities of
 existence into active and passive, male and female, yang and yin. Thus the Creator is masculine
 and active in relation to creation, which is female and receptive. Within the created order, the
 Universal Intellect or "Supreme Pen" (al-qalam al-'ala) is active, writing the objects of its
 knowledge in the Universal Soul or "Guarded Tablet" (al-lawh al-mahfuz), thereby bringing the
 individual creatures into existence. Likewise heaven or the spiritual world is active in relation to
 earth, the material world.

In the view of the intellect, heaven is the man and earth the woman: Whatever the one throws down the
       other nurtures. (M III 4404)

Ако ще ни "говориш" за суфизма,опитай да ни убедиш през призмата на писаното от Джалал ад-дин Мухаммад Руми,другото е бла-бла и виртуални фойерверки.

Няма нищо за убеждаване. Особено за такива илитерати, които скачат, без да познават Руми (защото цитатът е от книга за него, а думите най-отдолу са негови).

Та така - обясненото е възглед на Суфизма, който на свой ред е сърцевината на Исляма. Руми (в момента най-известния суфи) му почитан и следван от всички - и  мюсюлмани, и християни, и юдеи.

If duality were to leave our heart and spirit for a moment, our intellect would be Adam, our ego Eve. (D 
       25842) 

Since the two sexes reflect these two universal principles of activity and passivity, men have a certain 
 innate affinity with the intellect, while women are more directly colored by the ego. Nevertheless, this 
 does not mean that any given man is more dominated by the intellect than any given woman, since 
 here it is primarily a question of form and not of meaning. 

Rumi's verses often follow the symbolism of this cosmological scheme, so that "men" are symbols of 
 the saints and "women" are symbols of the unbelievers. In other words, he (or she) who is 
 dominated by the intellect is a "man", while he (or she) who is dominated by the ego is a ''woman." 
 Hence "men" look at meanings, while "women" are caught up in forms. 

The most common application of this symbolism is in the domain of practice and spiritual warfare. 
 Thus "men" are spiritual warriors, while "women" are lacklustre worldlings. High aspiration on the 
 spiritual path is the domain of men, while women sit at home and occupy themselves with mundane 
 affairs. Spiritual combat is the realm of heroes like Rustam and 'Ali, while women prefer the 
 apparent safety of the village and talk of this and that. 

Although from this point of view femininity is negative because of its affinity with the ego and 
 worldliness, from another point of view it is positive, since it reflects and displays God's Beauty, 
 Gentleness, and Mercy.

преди 15 минути, Tiho написа:

Няма нищо за убеждаване. Особено за такива илитерати, които скачат, без да познават Руми (защото цитатът е от книга за него, а думите най-отдолу са негови).

Та така - обясненото е възглед на Суфизма и на Руми (като най-известния суфи), който е на почит както сред мюсюлманите, така и сред християните и юдеите.

If duality were to leave our heart and spirit for a moment, our intellect would be Adam, our ego Eve. (D 
       25842) 

Since the two sexes reflect these two universal principles of activity and passivity, men have a certain 
 innate affinity with the intellect, while women are more directly colored by the ego. Nevertheless, this 
 does not mean that any given man is more dominated by the intellect than any given woman, since 
 here it is primarily a question of form and not of meaning. 

Rumi's verses often follow the symbolism of this cosmological scheme, so that "men" are symbols of 
 the saints and "women" are symbols of the unbelievers. In other words, he (or she) who is 
 dominated by the intellect is a "man", while he (or she) who is dominated by the ego is a ''woman." 
 Hence "men" look at meanings, while "women" are caught up in forms. 

The most common application of this symbolism is in the domain of practice and spiritual warfare. 
 Thus "men" are spiritual warriors, while "women" are lacklustre worldlings. High aspiration on the 
 spiritual path is the domain of men, while women sit at home and occupy themselves with mundane 
 affairs. Spiritual combat is the realm of heroes like Rustam and 'Ali, while women prefer the 
 apparent safety of the village and talk of this and that. 

Although from this point of view femininity is negative because of its affinity with the ego and 
 worldliness, from another point of view it is positive, since it reflects and displays God's Beauty, 
 Gentleness, and Mercy. I shall allude to this second symbolism at the end of the present section and 
 then refer to it in more detail below (part III, G).

Пробутваш на аудиторията разсъждения на някой върху творчеството на Руми, но това не е негово творчество. Нали се сещаш , колко е написал това мевляна:"innate affinity with the intellect, while women are more directly colored by the ego." 

Точно за суфизма и точно пък ти на мен да ми "говориш" ?Защо не се научите да влизате по подготвени, когато започвате да спорите с мен?С останалото се запознай в тази публикация:

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/10/blog-post.html

Тя е моя и мога да докажа всяка дума в нея,защото съм видяла всичко с очите си. Там съм споменала и творчеството на Руми и съм го онагледила. Така ,че ,когато искаш да ми цитираш нещо  съсредоточи се върху него конкретно.

Мда - не познаваш основен цитат от Руми. Не разпознаваш в скоби препратката към точното място на цитата в негово основно произведение (Mathnawi)... Не разпознаваш втория му цитат за интелекта и егото, нито препратката (която е към втората по значение негова книга - Diwan-i Shams-i Tabrizi). Не познаваш основните принципи в Суфизма. Но - публикуваш мнения по темата в блогспот... :)

По принцип си ми в игнора (и това е много правилно).

Руми е роден в Балг (сегашен Авганистан) - бивша столица на Бактрия и исторически център на Будизма, Исляма и Зороастризма. Кония е градът, където се установява и живее Руми (едно от най-древните селища не само в Анадола, но и в света – обитаван още преди 7000 години преди новата ера). Там бащата на Руми основава медресе - мюсюлманско духовно училище. Градът тогава е един от големите духовни центрове на мюсюлманството и столица на селджукските турци. Най-важното произведение на Руми е „Маснави-е Манави“ („Духовни стихове“) – шесттомна поема, разглеждана от мнозина като втора по важност след Корана. „Маснави“ често е наричана Куран-е фарси (Персийският Коран).

Кония:

rHG4eMgA_t.jpg

преди 2 часа, Tiho написа:

Та така - обясненото е възглед на Суфизма, който на свой ред е сърцевината на Исляма. Руми (в момента най-известния суфи) му почитан и следван от всички - и  мюсюлмани, и християни, и юдеи.

Не мисля така. Не ми е известно за болшинството християни, но определено крайността "всички" не е уместна. 

В основата е различни схващания за божественото. Същото е около нас, в нас и извън нас. Писанията са, за какво да правим в тоя свят, а не да променяме. Същото би следвало да е богоугодно, защото е дело на Бог. 

Основната тайна е: Кое е угодно на Бог?!  Малцина я разбират и изповядват, а останалите следват вид канони. 

Всяка една духовност се препредава във времето. Тя или се усвоява от даден човек, общност и т.н. или не. За нуждите на духовността се създава клир, който поема организацията в съответната религия. Ти или си в клира или не, но за да си в него определено трябва да те забележи някой който е във въпросния. В последствие имаш свободна воля или да си останеш обикновен мирянин или да се присъединиш към клира. Това обаче не омаловажава твоята духовност. 

п.п. На скоро попаднах на едно фото:

Дядо Добри, символът на доброто в България - Чуждоземец  

Да, може да не е от клира, но показва що за духовност изповядва! 

преди 32 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не мисля така. Не ми е известно за болшинството християни, но определено крайността "всички" не е уместна. 

...

Имам предвид - от представители на всички представени в региона религии.

И това, че се събират заедно, не им пречи, защото в корените си те съдържат същите принципи които са и в Суфизма и в много други световни учения.

В православието - истинският живот е в христос (в бог - светлина и любов). И също така - изживяването да си едно с него е важно, а не празнословието и обсъждането на някаква книга.

Руми:

“Знание” означава непосредствен опит за огъня:
ти самият да почувстваш огъня,
а не да бърбориш за дима.

Бъди жив, бъди жив в Любовта!
Мъртвите не могат да направят нищо.
Кой е жив във този свят на призраци?
Този, чиято любов не спира да се ражда.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Пробутваш на аудиторията разсъждения на някой върху творчеството на Руми, но това не е негово творчество. Нали се сещаш , колко е написал това мевляна:"innate affinity with the intellect, while women are more directly colored by the ego." 

Точно за суфизма и точно пък ти на мен да ми "говориш" ?Защо не се научите да влизате по подготвени, когато започвате да спорите с мен?С останалото се запознай в тази публикация:

Тя е моя и мога да докажа всяка дума в нея,защото съм видяла всичко с очите си. Там съм споменала и творчеството на Руми и съм го онагледила. Така ,че ,когато искаш да ми цитираш нещо  съсредоточи се върху него конкретно.

Браво!!!! Голяма работа си. Добре, че си ти да внесеш малко светлина сред невежеството. Какво пише потребитялат по-горе няма значение. Важното е, че не е суфизъм, защото не е от Руми. Ти от своя страна сигурно си гласът на Руми. Аба въобще ти си експертът по всичко свързано с близкия изток и другите няма защо да се хабят да пишат "неподготвени". 

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Браво!!!! Голяма работа си. Добре, че си ти да внесеш малко светлина сред невежеството. Какво пише потребитялат по-горе няма значение. Важното е, че не е суфизъм, защото не е от Руми. Ти от своя страна сигурно си гласът на Руми. Аба въобще ти си експертът по всичко свързано с близкия изток и другите няма защо да се хабят да пишат "неподготвени". 

преди 33 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Писанията са, за какво да правим в тоя свят, а не да променяме. Същото би следвало да е богоугодно, защото е дело на Бог. 

Сериозно ли? И кое е дело на Бог - умиращата ни цивилизация ли? Да, променяма първо себе си, но това не означава, че не носим отговорност и за света - всички общо като хора. Някак си това твоето ми изглежда просто като някакво самоуспокояване. Знаеш че сам не можеш да направиш много и хайде - Бог така е решил. Вместо да приемеш, че проблемът са хората и невежеството им.

преди 2 минути, Tiho написа:

Имам предвид - от представители на всички представени в региона религии.

Не ми е известно какви християни има там. 

преди 3 минути, Tiho написа:

Този, чиято любов не спира да се ражда.

В действителност тя, любовта е вечна. Въпроса се свежда дали изповядваш любовта на Бог или любовта на неговото творение. 

преди 8 минути, Tiho написа:

Кой е жив във този свят на призраци?

Ще си позволя този отговор на въпроса: Който е възкръснал. 

В действителност се допуска съществуване на призраци, но това не е истина. Има хора, които живеят в илюзия. Те определено могат да възкръснат, т.е. бъдат съживени за нов живот. 

Нима не си възвръщал човек към нов живот? Отново да почувства любовта и заживее с нея?!  

преди 13 минути, Shiniasu написа:

умиращата ни цивилизация ли?

Ти ако си от въпросната, то аз не съм вече. Реално човечество ще има. ;) Дали мои деца ще са в новата цивилизация е без значение. 

Според моите разбирания, а и исторически погледнало, до момента са изчезвали цивилизации, но човечеството не се е погубило. 

Въпроса ми е: За коя цивилизация говориш ти?! 

преди 12 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Ти ако си от въпросната, то аз не съм вече. Реално човечество ще има. ;) Дали мои деца ще са в новата цивилизация е без значение. 

Според моите разбирания, а и исторически погледнало, до момента са изчезвали цивилизации, но човечеството не се е погубило. 

Въпроса ми е: За коя цивилизация говориш ти?! 

Ама разбира се, че не си. Можеш да спиш спокойно. Кой е казал, че няма да  има човечество? Казах, че тази цивилизация умира, както и много други преди нея. 

преди 2 минути, Shiniasu написа:

тази цивилизация

Коя? Тази създадена от Бог ли?! Не мисля! Тя именно е човечеството. Другите, тези които са мъртви, са били създадени от човек. ;)

п.п. Аз съм си спокоен. :) Не му мисля, нито ми е грижа за човек или човеци. Следвам си божите пътеки и/или такива които сам съм направил, а който има проблем със загиването на вид цивилизация, то явно трябва да пита шефа, или му покаже, че може нещо по различно от това какво е. :) Се ... шефа мълчи ... и илюзията, че си избран от Бог нещо към ту животинско поведение ще да е ... :)  Мда ... Иде Коледа и всички прасета са в потрес. :) Дали ще е избрано животното, за да осигури зимнина на човек ... :) 

Асоциативно се сетих за един филм и едно прасе в него като главен герой, което е станало водач на овце и отърва ножа. :) 

преди 3 часа, Tiho написа:

По принцип си ми в игнора (и това е много правилно).

Знам,знам. Аз на колко хора съм в игнора и продължават да ме четат  и отговарят. Представям си ,какво ще стане като почнете и да ме четете. :lol6:

Твоята метаморфоза премина през православието,дъновизма, сега гледам си се вторачил в суфизма,който обаче изучаваш от чичо гошо и на принципа кой,какво казал ,преразказал и разбрал.Твоето мнение не видях по въпроса освен ,ако не смяташ че  цитирането на факти от биографията на Руми  преписани от Гугъл са някакъв съществен принос към темата. Е, поне ти посочих ,къде точно ти се смея с глас..за пореден път.

Важното е, че не е суфизъм, защото не е от Руми.

Ами не е. Каквото е имал да каже Руми го е казал. Да го тълкуваш през  призмата на други духовни учения или религии е точно като аз да те питам как да си сменя гумата на колата, а ти да ми разправяш как да посадя дърво. Руми не може да бъде насаден по нечий тертип или вкаран в рамки на съвсем други разбирания. Това би трябвало да е ясно на всеки.Това на разбираем език му се казва преекспониране на фактите.

Браво!!!! Голяма работа си. Добре, че си ти да внесеш малко светлина сред невежеството.

Спи спокойно , всеки е свободен да си вярва силно в каквото иска, особено ако не изпитва нужда да развива познанията си. Дискусия по отношение желанието да се учи и развива, противопоставено на вярата, че необходимите знания са вече налице, е въпрос на съвсем друга тема.

• Автор
преди 20 часа, Tiho написа:

...

Ако те интересува Суфизма, чети Хазрат Инаят Хан. 
Той най-добре го обяснава.

https://chitanka.info/text/14615-mistichni-meditatsii/2#textstart

"Суфизмът никога не е имал начало и никога не е възниквал като историческо явление. Той е съществувал винаги, защото светлината винаги е била вътрешната същност на човека. В своите най-висши проявления тази светлина може да бъде наречена Познание на Бога, а Божествената Мъдрост — суфизъм. Суфизмът винаги се е практикувал, а неговите проповедници са били сърцати хора и поради това учението принадлежи както на своя майстор основоположник, така и на всички останали.

...

С течение на времето истината била изгубена. Появил се стремеж към господство, а след това идеализиране на собственото общество и отричане на другите. И постепенно мъдростта изчезвала. Религиите се утвърждавали, макар и трудно, но светът бил в такъв стадий на развитие, че не могъл да приеме суфизма. Неговите последователи били осмивани, презирани и подлагани

...

огато дошъл Христос суфиите били сред първите, които се вслушали в неговото учение, а по времето на Мухаммад суфиите от планината Джафа първи откликнали на неговия призив. Едно от тълкуванията за произхода на думата „суфизъм“ се свързва с названието на планината Джафа. Именно Мухаммад открил за суфиите пътя към Арабия, където те имали многобройни последователи, сред които Садик и Али.

От там суфизмът проникнал в Персия, но където и да изказвали своите свободомислещи възгледи, суфиите непрекъснато били подлагани на нападките на господстващата религия. Единствен техен отдушник оставала поезията и музиката. Именно великите поети суфи като Хафиз, Руми, Шамс Табризи, Саади, Омар Хаям, Низами, Фарид и Джами предавали на света мъдростта на суфизма. Творбите на Руми са толкова величествени, че прочитайки и разбирайки ги човек ще получи познание за цялата световна философия. На свещените събрания на суфиите пеенето на неговите стихове е част от богослуженията. Съдбите на суфиите възхищават с благочестие и човечност.

Изкуството на суфизма достига съвършенство в Индия, която дълго време била страна на висша духовност. За индусите мистицизмът е наука и основна цел в живота. Така било по времето на Махадева и по-късно по времето на Кришна. Попадайки в тази благодатна почва, зърното на суфизма дало чудесен цвят и много велики таланти, като Хваджа Моин-уд-дин-Чишти, станали негови последователи. Музиката била важна част от живота и духовната практика на суфиите. Тези суфии довели до съвършенство предаването на мъдростта чрез средствата на изкуството и идеализацията. Тяхното съзнание успявало да се освободи от заобикалящата ги действителност."

преди 12 часа, Aumi написа:

Ако те интересува Суфизма, чети Хазрат Инаят Хан. 
Той най-добре го обяснава.

https://chitanka.info/text/14615-mistichni-meditatsii/2#textstart

...

Да, добре го обяснява.

Но както казва Руми, трябва да се набляга на личната практика, а обясненията са само допълнение.

"Освен сънищата, виденията и дълбокия сън, мистиците преживяват и две други състояния: самостоятелно предизвикан
сън и самостоятелно предизвикан дълбок сън. Да се извърши това е цел на мистицизма. То е толкова просто, че може
да бъде обяснено с няколко думи и в същото време е тъй сложно, че аз се прекланям пред всеки, който го постигне. А то
може да се постигне чрез концентрация и медитация
."          ~ Хазрат Инаят Хан - Мистични медитации - Учението на суфите

"Суфите са последователи на ислямисткият мистицизъм, който “Енциклопедия Британика” описва като “Този аспект
на ислямската вяра и практика, в който мюсюлманите търсят истината на божествената любов и познание чрез пряко,
лично  преживяване  на  Бога
.  Той  съдържа  различни  мистични  пътища  за  преживяване  на  божествената  любов  и
мъдрост  в  света.”  На  арабски  суфите  се  наричат  още  факири,  а  на  персийски –  дервиши,  откъдето  произлизат
английските думи “факир” и “дервиш”. "                                                               ~ Парамаханса Йогананда - Виното на мистика

• Автор
преди 12 часа, Tiho написа:

Да, добре го обяснява.

Но както казва Руми, трябва да се набляга на личната практика, а обясненията са само допълнение.

"Освен сънищата, виденията и дълбокия сън, мистиците преживяват и две други състояния: самостоятелно предизвикан
сън и самостоятелно предизвикан дълбок сън. Да се извърши това е цел на мистицизма. То е толкова просто, че може
да бъде обяснено с няколко думи и в същото време е тъй сложно, че аз се прекланям пред всеки, който го постигне. А то
може да се постигне чрез концентрация и медитация
."          ~ Хазрат Инаят Хан - Мистични медитации - Учението на суфите

"Суфите са последователи на ислямисткият мистицизъм, който “Енциклопедия Британика” описва като “Този аспект
на ислямската вяра и практика, в който мюсюлманите търсят истината на божествената любов и познание чрез пряко,
лично  преживяване  на  Бога
.  Той  съдържа  различни  мистични  пътища  за  преживяване  на  божествената  любов  и
мъдрост  в  света.”  На  арабски  суфите  се  наричат  още  факири,  а  на  персийски –  дервиши,  откъдето  произлизат
английските думи “факир” и “дервиш”. "                                                               ~ Парамаханса Йогананда - Виното на мистика

Затова ти дадох цитат от Хазрат Инаят Хан, за да разбереш и осъзнаеш какво е Суфи и Суфизъм.

Суфи е мистик. Той не е нито мюсюлманин, нито индуист, нито християнин, нито еверин, нито българин, нито арабин. Суфи не е отъждествяване с религия, етнос, националност.

Суфи , означава възлюбен в Бог! 

Думата суфий произлиза от "сафа", което означава "чист", пречистен от невежеството, суеверието, догматизма, егоизма и фанатизма, свободен от ограниченията на каста, вероизповедание, раса и нация.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.