Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правителството на Пламен Орешарски

Featured Replies

Значи виждаш, че са същите но ти пак си ги избираш защото едно време беше по-хубаво?

Ми тово дето ти го описа точно те го направиха не Марсианците.

Стига бе :) ,никой не говори за масово харакири :) Нещата ще се променят с времето ,и то след бая време ,според мен около 1 век.Все пак не е минало чак толкова много време от тия 500 години турско робство,и след това 2 световни войни,и след това 45 години някаква измишльотина,която хората наричат социализъм.

Една проста аритметика ще покаже колко динамично се променят нещата.Виж за 20 години колко неща се случиха,и си представи колко са се случили за 500 години робство.Няма как гена да се изчисти за 20-30 или 50 години.

За съжаление си прав в останалата част от поста ти.Най-големия сайр ще се гледа ,когато точно тия дебили,които в момента немогат едно изречение да подредят, когато те започнат да взимат решения.

Ммм, ама аз искам нещата да са наред сега, не след 100години.

Впрочем оставени в ръцете на  капиталистите, нещата няма въобще да тръгнат към по-добро. А политиците освен че са там да работят главно за себе си все пак са марионетки именно на мултимилионерите.

Само цитиране:

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 90,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нещата ще се променят с времето ,и то след бая време ,според мен около 1 век.

Всичко се променя и то постоянно, макар и не винаги да се забелязва с просто око. Само, че дали се променя към по-добро е друг въпрос.

Ммм, ама аз искам нещата да са наред сега, не след 100години.

Това и двамата знаем ,че няма как да стане.За да стигне преходът до добрата фаза ,си има няколко други ,които няма как да прескочим.

Сега тепърва излизаме от "свободията" ,която хората наричат демокрацията от '90-те години.

Хората започнаха да следят какво се случва,и що аджеба се сменят правителства ,а ние ставаме все по-зле.Досега никой не търсеше сметка на онези там горе,и затова мафията се е впила във властта толкова много.

А това ,че мафията практически управлява правителствтото,както и цялата държава,е най-големият проблем в момента.

Няма абсолютно никакво значение коя партия е на власт.

Със мирни протести няма да се отървеме от мафията.Ако полицията не започне да си върши работата,и за гони бандитите ,а не кокошкарите,нема оправия.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Това и двамата знаем ,че няма как да стане.За да стигне преходът до добрата фаза ,си има няколко други ,които няма как да прескочим.

Сега тепърва излизаме от "свободията" ,която хората наричат демокрацията от '90-те години.

Хората започнаха да следят какво се случва,и що аджеба се сменят правителства ,а ние ставаме все по-зле.Досега никой не търсеше сметка на онези там горе,и затова мафията се е впила във властта толкова много.

А това ,че мафията практически управлява правителствтото,както и цялата държава,е най-големият проблем в момента.

Няма абсолютно никакво значение коя партия е на власт.

Със мирни протести няма да се отървеме от мафията.Ако полицията не започне да си върши работата,и за гони бандитите ,а не кокошкарите,нема оправия.

Няма да стане с времето, колега. Просто няма фактори за поправяне, има такива за разваляне. След 30 години ромите ще са съществено преобладаваща част от населението. Нищо чудно и да сме станали провинция на Турция. Как си представяш нещата въобще да се оправят на самотек след като тенденциите не са към това? Вероятно с ново Априлско въстание и отново на колене да молим 120 годишния Путин, да ни освобождава ли?

Току що получих за бележка от модератора с кучето, че поста ми № 544 е бил "крещене"! За втори път се прави тенденциозен и целенасочен опит за ограничаване на правото ми на изразяване, тенденциозно прикривайки се зад т.н. "правила"! Явно, че за американският колониализъм- или добро или нищо!

Прекратявам участието си във форума!

Успехи на всички

Ех, другарю, изобщо няма да ни липсва твоето кратко кутевско пребиваване във форума! Поне и по други теми да беше писал, ама не би... 20 лв не се заработват лесно :)

Ние знаем, че предвид предстоящите избори, скоро пак ще се регистрираш, но под друго име - я Миг-35, я Су-29, а може и С-300 :bye1:

От 2005 г, малко след като се пенсионирах, съм в този форум и вече 8 години почти всеки ден следя част от новите постове в темите, които ме интересуват. Напоследък оставам неприятно изненадан от острия тон и необмислените писания на някой колеги по форум. Вярно че в тази тема активно пишат 15-20 и някой от тях явно са верни привърженици на една или друга политическа сила, но това съвсем не означава че преди да напишеш нещо не трябва да го обмислиш.

Как може в 21 век в държава член на Европейския съюз:

- да се призовава да се ограничават избирателните права на хора над 65 години, на хора с по ниско образование, на хора от различни етноси?

- да се иска в управлението да не се допускат хора от други етноси?

- да не можеш в училище да изучаваш по желание който език искаш, в това число и майчиния?

В коя държава в Европа или цивилизована страна в света са въведени такива ограничения? Вярно преди повече от 50 години ги имаше, но света върви напред и те никога няма да се върнат. Просто ми е чудно как може млади, образовани хора, които всеки ден са в интернет  да призовават за това.

PS Извинявам се, че не съвсем по темата, но понеже тези неща са писани тук и аз казах моето мнение тук

Редактирано от Евгени (преглед на промените)

- да се призовава да се ограничават избирателните права на хора над 65 години, на хора с по ниско образование, на хора от различни етноси?

Конкретно за България - всички знаем, че циганите представляват огромна част от хората с ниско образование. Те не плащат данъци, не търсят работа, не участват активно в обществения живот, изповядват номадски начин на живот, съчетан с голям процент престъпност. Защо гласът на един такъв човек трябва да тежи колкото моя? Така ли е европейско? Ако това е "европата", не мерси - пас съм.

Нека питаме Франция за циганския проблем да видим какво ще кажат.

Доказано е, че в Българският преход представителите на този етнос, които неслучайно са и членове на ДПС, се доказаха като изпечени крадци и демагози, които работеха и продължават да работят против националния интерес. Следователно този етнос и представителите на тази партия са отдавна компрометирани сред обществото и няма как да им бъде гласуван кредит на доверие

- да не можеш в училище да изучаваш по желание който език искаш, в това число и майчиния?

Едно е да изучаваш по собствено желание, който език си пожелаеш, друго е когато този език стане част от задължителната подготовка на младежите. Извинявай, но моето самосъзнание не допуска след време децата ми да изучават езика на 500-годишния ми поробител, само защото някаква шайка политици е решила така.

В крайна сметка тук става въпрос за справедливост, не за толерастия. Не може да толерираме цигани да ни играят хоро на главата - да не плащат данъци, да не се образоват, да не са полезни за обществото. И не ме обявявайте за расист, не съм такъв. Просто такива са реалностите в България и трябва да бъдат взети спешни мерки, за които обаче никой няма воля и изгода.

аз съм се аргументирал защо мисля така - повечето над 65г. вече са изперкали и не мислят трезво, може да поташ всеки лекар та дори и мед. сетра - срещу природните закони никой не може да се бори

Баща ми, да е жив и здрав, удари 70 и казва, че над 65 НЕ трябва да се гласува! Неговият довод е: ние малко по малко изперкваме :D

Конкретно за България - всички знаем, че циганите представляват огромна част от хората с ниско образование. Те не плащат данъци, не търсят работа, не участват активно в обществения живот, изповядват номадски начин на живот, съчетан с голям процент престъпност. Защо гласът на един такъв човек трябва да тежи колкото моя? Така ли е европейско? Ако това е "европата", не мерси - пас съм.

Нека питаме Франция за циганския проблем да видим какво ще кажат.

Доказано е, че в Българският преход представителите на този етнос, които неслучайно са и членове на ДПС, се доказаха като изпечени крадци и демагози, които работеха и продължават да работят против националния интерес. Следователно този етнос и представителите на тази партия са отдавна компрометирани сред обществото и няма как да им бъде гласуван кредит на доверие

Едно е да изучаваш по собствено желание, който език си пожелаеш, друго е когато този език стане част от задължителната подготовка на младежите. Извинявай, но моето самосъзнание не допуска след време децата ми да изучават езика на 500-годишния ми поробител, само защото някаква шайка политици е решила така.

В крайна сметка тук става въпрос за справедливост, не за толерастия. Не може да толерираме цигани да ни играят хоро на главата - да не плащат данъци, да не се образоват, да не са полезни за обществото. И не ме обявявайте за расист, не съм такъв. Просто такива са реалностите в България и трябва да бъдат взети спешни мерки, за които обаче никой няма воля и изгода.

Съгласен съм с точки 1 и 3, несъгласен с точка 2 - за справка Вежди Рашидов!

От 2005 г, малко след като се пенсионирах, съм в този форум и вече 8 години почти всеки ден следя част от новите постове в темите, които ме интересуват. Напоследък оставам неприятно изненадан от острия тон и необмислените писания на някой колеги по форум. Вярно че в тази тема активно пишат 15-20 и някой от тях явно са верни привърженици на една или друга политическа сила, но това съвсем не означава че преди да напишеш нещо не трябва да го обмислиш.

Как може в 21 век в държава член на Европейския съюз:

В коя държава в Европа или цивилизована страна в света са въведени такива ограничения? Вярно преди повече от 50 години ги имаше, но света върви напред и те никога няма да се върнат. Просто ми е чудно как може млади, образовани хора, които всеки ден са в интернет  да призовават за това.

PS Извинявам се, че не съвсем по темата, но понеже тези неща са писани тук и аз казах моето мнение тук

http://world.actualno.com/Na-kakvo-gi-uchat-v-turskite-uchebnici-news_428758.html Прочети тази статия , не е по темата ,но засяга това което питаш.Има два акцента в статията , турците нямат право на двоино гражданство , и нямат право да гласуват в Гемания и другия акцент засяга майчиния език.Иначе ,аз съм за задължително гласуване.Защото ,едвали в България ще приемат да има образователен ценз.

аз съм се аргументирал защо мисля така - повечето над 65г. вече са изперкали и не мислят трезво, може да поташ всеки лекар та дори и мед. сетра - срещу природните закони никой не може да се бори

В коя държава в Европа е въведено това ограничение, или те са по прости от нас?

Още веднъж: ако искат да има промени младите хора трябва да ги осъществят като гласуват, а не чрез ограничаване правата на другите. Не забравяйте че всички рано или късно стават на 65.

....

По тази логика трябва да станем членове на Африкански, Латиноамерикански или друг съюз, защото те противоречат на хартата на Еврпа

http://world.actualno.com/Na-kakvo-gi-uchat-v-turskite-uchebnici-news_428758.html Прочети тази статия , не е по темата ,но засяга това което питаш.Има два акцента в статията , турците нямат право на двоино гражданство , и нямат право да гласуват в Гемания и другия акцент засяга майчиния език.Иначе ,аз съм за задължително гласуване.Защото ,едвали в България ще приемат да има образователен ценз.

Нямат право да глусуват ако не са граждани на Германия.

Става дума да не се изучава турски език по учебници от Турция, а не изобщо да не се изучава турския по желание

, на хора с по ниско образование

Аз призовах единствено за това. И се аргументрирах - не мисля, че хора, които не са грамотни и не могат да прочетат името на кандидата, за когото гласуват, трябва да имат избирателни права. Именно, защото сме в 21, а не в 17 век, да речем.

Няма да стане с времето, колега. Просто няма фактори за поправяне, има такива за разваляне. След 30 години ромите ще са съществено преобладаваща част от населението. Нищо чудно и да сме станали провинция на Турция. Как си представяш нещата въобще да се оправят на самотек след като тенденциите не са към това? Вероятно с ново Априлско въстание и отново на колене да молим 120 годишния Путин, да ни освобождава ли?

Ами това е един вариант ,който не включва факторът "емиграция".

Тук съм съгласен с теб,след 50 години може и да няма кьорав българин тука.Така е ,в спора се ражда истината :)

Иначе ,аз съм за задължително гласуване.

Никога не съм могъл да схвана смисъла на задължителното гласуване. Би ли ми обяснил какво променя то, според теб? Има, обаче, други важни неща. Едно от тях е избирателната система. Това е първото, което трябва да се промени. Второто е Конституционния модел, който беше умишлено сбъркан, когато ВНС прие настоящата Конституция.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Никога не съм могъл да схвана смисъла на задължителното гласуване. Би ли ми обяснил какво променя то, според теб? Има, обаче, други важни неща. Едно от тях е избирателната система. Това е първото, което трябва да се промени. Второто е Конституционния модел, който беше умишлено сбъркан, когато ВНС прие настоящата Конституция.

Ами ако гласуват 5-6 милиона ,няма да могат купените м@нгали,и турските автобуси да променят нищо.

Примерно ,ако беше задължително гласуването,сега Волен щеше да гледа парламента от външната страна като гладно циганче.

Примерно ,ако беше задължително гласуването

Мисля, че трябва да си изясним понятието "задължително гласуване". Това, че е задължително не означава, че си длъжен да гласуваш за някого. Просто можеш да пуснеш празна бюлетина.

Мисля, че трябва да си изясним понятието "задължително гласуване". Това, че е задължително не означава, че си длъжен да гласуваш за някого. Просто можеш да пуснеш празна бюлетина.

Разбира се.Никой не може да ме задължи да пусна бюлетина за партия ,ако аз нямам симпатии към ното една.

Но тези хора ще са един много малък процент.Повечето ако са задължени да гласуват ,ще си пуснат гласът за някоя партия.

Ще елиминира циганският вот , колкото повече гласували толкова ще намалява влиянието на купеният вот.Иначе с другото съм съгласен с теб.Може и празна бюлетина да пуснеш , важното е да се гласува.При гласували 5 милиона ,  50 хиляди купени няма да окажат влияние.Но трябва и да се смени системата за гласуване, да се върнем на старата Донт.

Но трябва и да се смени системата за гласуване.

Да. Това е същността.

Сега ще се пробвам да обясня накратко разликите между системите, колкото да си ги припомним и да се ориентираме.

Значи имаме три типа мажоритарни системи - с абсолютно, квалифицирано или относително мнозинство. Най-просто нека приемем, че има двама кандидати като за единия гласуват 50+1%, а за другия 49,9%. Влиза само първият и другите 49,9% остават без представител. В по-реален вариант може да се окаже, че при балотаж печели кандидатът, който е събрал да речем 20% от всички гласове. Останалите не получават представителство. Това е подходящо, когато се избира Президент, както и за страни с ясно израена двупартийна система.

Всъщност тази системата е удобна за големите партии, а не за малките. Хубавото е, че знаем кой сме избрали и можем да му търсим отговорност. Освен това се установява стабилно мнозинство, което може да провежда по-радикални и твърди мерки, а не компромисни коалиции, както е у нас.

При пропорционалните системи се гласува за партии, а не за личности. Обаче, тази система отразява нагласите на избирателите по-вярно като преразпределя подадениете гласове между всички, които са над бариерата (у нас 4%). Лошото е, че депутатите са анонимни, а мнозинствата обикновенно - нестабилни.

Според мен, за нас най-подходяща е смесена система от немски тип - 50% се избират в едномандатни райони, т.е. мажоритарно, а другите - в многомандатни. Гласува се с две бюлетини - за мажоритарен кандидат и за партийна листа.

Обаче, всичко това е само теоретично. Избирателната система трябва да се съобрази с политическата - дали е дву- или многопартийна, както и с ролята на НПО, политическата култура, манталитета на хората и всякакви други фактори. Няма някакво универсално решение, което да работи навсякъде и винаги.

Именно, заради системата за гласуване София има депутат от ДПС.И М. Константинов не трябва да се допуска да контролира резултатите.

Трудно ще си тръгнат тия. Веднъж лапнали кокала. Не се чслушват в гласа на хората!

Нещо от И. Бедров, което е полезно да се прочете.

Как е парцелирана България

Тези дни министерствата публикуваха справки за концентрацията на средства на техните фирми в определени банки. Бяха задължени да го направят заради приетите от служебното правителство нови правила за парите на държавните фирми, които забраняват концентрацията да надхвърля 25 процента.

Когато обединих данните от всички министерства и ги групирах по банки, таблицата, която се получи, ми заприлича на салфетка, върху която великите сили са прекроявали света по време на преговори. Парцелирането на България може и да не е новина за някои, но широката публика чак сега получи официални данни за това.

За мен, за теб...

И така: енергетиката е за Корпоративна търговска банка (КТБ), транспортната инфраструктура е за ТИМ, дърводобивът е за хората на Доган, малко има и за Цеко Минев, а парите на АЕЦ „Козлодуй“ съжителстват с пари, които участват в изненадващи медийни сделки.

КТБ държи почти всички пари на държавните енергийни дружества: 96% от средствата на „Булгартрансгаз“, 90,85% от парите на „Булгаргаз“, 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор и 88,20% от наличното в сметките на Българския енергиен холдинг. Това е кръвоносната система на България - инфраструктурата за пренос на електроенергия и газ, както и фирмите, които осъществяват производството и доставката на тези ресурси.

Проблемите, произтичащи от подобна концентрация, са най-малко два:

- Проблем номер 1: Огромен финансов ресурс е в ръцете на един икономически играч, който става несъразмерно по-голям от останалите, навлиза мощно в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Да си припомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт” точно в момента, когато служебното правителство обяви плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев си имаше и продължение - тя бе подхваната и от медийната империя около КТБ.

Проблем номер 2: Държавата е тотално зависима от един човек. Случайно забяване на няколко превода може да застраши цялата българска икономика и да остави без ток или газ хиляди потребители. И цялата тази власт е на едно място. Лицемерно е политиците да говорят за диверсификация на енергийните доставки, а да не говорят за диверсификация на риска от управлението на парите на държавните фирми.

Другите риби

На фона на енергетиката, концентрацията на парите от другите сектори изглежда направо като детска игра. Всичко по крайбрежието се е ориентирало към Централна кооперативна банка (ЦКБ) - от групата на „Химимпорт“, популярна вече не само във Варна като ТИМ. 100 процента от парите на „Индустриална зона Варна Запад“ и „Индустриален и логистичен парк Бургас“ са във въпросната банка. На същото място са и повечето пари на ВиК-дружествата в двата града. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е поверило на ЦКБ 91,95% от средствата си, а „Летище София“ държи там „само“ 58,50% от парите си.

Всички държавни горски предприятия, които управляват дърводобива, имат предпочитания към турската Д-банк - и то още от времето, когато секторът беше в ръцете на ДПС. Смолянското предприятие държи 61,05% от парите си в тази банка, приносът на Шуменското и Сливенското е по-скромен - едва 28,75% и 25,99% от парите им са на това място. Има и едно изключение - Благоевградското предприятие е предпочело да повери 54,18% от парите си на Първа инвестиционна банка на Цеко Минев. Вероятно това няма нищо общо с факта, че на тази територия е концесионираната ски-зона над Банско.

Процентите не показват абсолютните стойности, но пък е повече от ясно, че 42,54% от парите на АЕЦ „Козлодуй“ са повече от абсолютно всички пари на ВиК-дружествата. Управляваната от депутат от ГЕРБ ядрена централа е поверила този процент от парите си на Инвестбанк. Втората новина около тази банка е, че тя пое от друга банка кредита на двата най-големи вестника - „Труд“ и „24 часа“. Те вече се радват на нов собственик, който е неизвестен на публиката.

И какво от това?

Колкото и да вярваме в силата на демокрацията, тези данни натрапват извода, че зад фасадата от политически партии, които се явяват периодично на избори, България се управлява от група олигарси. Демократичната опаковка им позволява да преобразуват икономическата си мощ в политическо влияние. И обратното: политическото влияние - в икономическа мощ.

Служебното правителство направи крачка напред към нормализиране поне в една сфера. Правилата вече са приети, информацията вече е публична. Работа на следващото правителство е да прилага тези правила. И най-вече - да устои на натиска на олигарсите. Ако иска, разбира се.

Автор: И. Бедров; Редактор: Д. Попова-Витцел

Източник

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

С други думи, ако ще сваляме едните, за да дойдат другите, от това няма голям смисъл. Затова от няколко дена повтарям, че у нас няма автентична левица и десница, а просто партии, които обслужват интересите на няколко олигархични кръга.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.