Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шериатът - ислямско право, или...криво е?

Featured Replies

• Автор

Аз и не искам да съм евреин, отлично съм си така.Но това не ми пречи да харесвам, онова което е по реда си.

ще ти кажа какво ми казаха за отношението си към просяка.

Вашият просяк си е ваш просяк, щом проси ще му даваме, на наш няма да дадем да проси и няма да му дадем просия.Наш ли е седем пъти ще го създадем отново примерно като търговец, ще му купим стока , ще му дадем магазин и пари в банката.И ще работи, а не да проси.

До седем пъти ако трябва ще го създаваме отново, това ни е задължение.Ако фалира и след това, ще го вземем да работи при нас.

Те на тези другите просяци с една ръка, дават а с 10 ръце взимат. Пък на своите е ясно че аванта ще дават. Макар и далеч не във всички случаи. Да не мислиш че там мизерии няма, както при вас. Въобще конфликта винаги е бил араби против евреи или обратното, още навремето като се разделили колената. Всички останали мизерии по света са, от евреи против евреи.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Отговори 457
  • Прегледи 32,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Брау бре... :)

За мен винаги е удоволствие, когато си наоколо...

Визирах че видях отговора ти едва когато постнах , явно бяхме писали по едно и също време :) ...

А удоволствието е взаимно  :wors:

Да, и по това се вижда същността. Както и по тонът ти, когато се почувстваш засегнат.  Определения като "глупак", "малоумен" и "прост" показват, че въпреки привидната ти смиреност и мъдрост, има и много арогантност в теб. Арогантност, която се усеща много отчетливо. На това отгоре доста умело изопачаваш фактите и носиш от десет кладенеца вода, само и само за да не допуснеш, че е възможно някой мюсюлманин да е сбъркал. Моите уважения за Синбад, който каза, че не му допада тази крайна уахабитска формулировка на исляма. Ти обаче си по-католик и от папата... И последно - при следващ път, когато използваш подобни епитети по адрес на други потребители, ще бъдеш наказан според правилата на форума.

Хм, позволи ми малко и аз да си кажа по въпроса за стандартите .... Знаеш че съм тук много отдавна, и съм видал какво ли не, и предимно точно двоен стандарт на отсъждане дори от твоя страна.....  Точно в случая никак не си прав, и да се мъчиш да защитаваш господина фрутчо в случая и да изкарваш виновен  Бадр само е доста предубедено..... 

Познаваме се, така че поне малко от кумова срама бъди честен пред себе си, вода от десет кладенеца няма нужда да докарваш за оправдание на провокатора.. За други дето тука се пъчат с табелки и дори мечтаят за модски правомощия да не говорим....

Визирах че видях отговора ти едва когато постнах , явно бяхме писали по едно и също време :) ...

А удоволствието е взаимно  :wors:

Разбрах. И харесах. :)

И понякога ме е яд, че форумът слива два последователни поста, защото по втората част нямам същото отношение като твоето, та дори и защото не съм тук толкова отдавна, за да съм видяла колкото ти...

Разбрах. И харесах. :)

И понякога ме е яд, че форумът слива два последователни поста, защото по втората част нямам същото отношение като твоето, та дори и защото не съм тук толкова отдавна, за да съм видяла колкото ти...

Така е, аз съм от почти началото на форума и съм видял много повече от теб, дори познавам повечето потребители в светлина каквато ти няма да успееш да ги опознаеш, все пак си жена, а те пред жени нали знаеш как са ;)

Така е, аз съм от почти началото на форума и съм видял много повече от теб, дори познавам повечето потребители в светлина каквато ти няма да успееш да ги опознаеш, все пак си жена, а те пред жени нали знаеш как са ;)

Знам, знам... :) Страшни ЛС-та имах в началото...

Сега вече не вървя... Избаятих се... :D

Ох бре, за това обичам, когато се появиш.

Млъквам преди да са ме усмирили и мен... :shy11:

Не че темата няма нужда от малко чист въздух, но да не прекаляваме...

Мъж и жена ще лежат един месец в затвор заради целувка 07.08.2013 12:07; 24 часа онлайн;

Мъж и жена ще прекарат един месец в затвора заради...целувка, съобщи дубайският информационен сайт „Gulf News". 31-годишната жена и 19-годишният мъж от арабски произход разменяли ласки в кола, паркирана зад джамия в град Мухайсна в Обединените Арабски Емирства. Случаен минувач ги видял и незабавно звъннал на властите. Все пак „предателят" уточнил, че ставало дума просто за целувка, макар че в държава като тази подобна форма на близост на публично място е достатъчно сериозно нарушение. „Разговаряха известно време и накрая се целуваха", съобщил свидетелят. Жената си признала, че се е целувала с изгората си, който всъщност бил неин колега.

p.s. Ето я и оригиналната статия в дубайската агенция : 

http://m.gulfnews.com/news/uae/court-gives-kissing-couple-one-month-sentences-1.1217432

Мъж и жена ще лежат един месец в затвор заради целувка

За целувка - месец . За изнасилване - 16 мес. за жертвата и 13 мес. за извършителя.

Мхм. Порядки и нрави... Ма, то не било изнасилване, а прелюбодеяние. Айде бе. Добре, че е била норвежка и е имало международен и дипломатически натиск. То един случай да беше, хайде, но - цитирам от статията  на в. СЕГА:

Обединените арабски емирства силно са критикувани от правозащитните организации, които твърдят, че страната не се противопоставя на сексуалното насилие над жени. "Хюман Райтс Уоч" определи това като "срамно" и призова да се промени начинът, по който се гледа на такива случаи. Случаят с норвежката Далелв съвсем не е прецедент. През декември 2012 г. британка съобщава, че е изнасилена от трима мъже в Дубай, но по-късно е призната от местен съд за виновна по обвинения в употреба на алкохол и й е наложена глоба. През януари 2010 г. друга британска гражданка също се оплаква, че е била сексуално насилена от служител в хотел в Дубай. Тя е обвинена в консумация на алкохол на публично място и прелюбодейство. Австралийка съобщава през 2008 г., че е била упоена и изнасилена. Тя е осъдена на 11 месеца затвор за прелюбодейство и употреба на алкохол.
––––––––––––––––––––––––––

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

За целувка - месец . За изнасилване - 16 мес. за жертвата и 13 мес. за извършителя.

Мхм. Порядки и нрави... Ма, то не било изнасилване, а прелюбодеяние. Айде бе. Добре, че е била норвежка и е имало международен и дипломатически натиск. То един случай да беше, хайде, но - цитирам от статията  на в. СЕГА:

Обединените арабски емирства силно са критикувани от правозащитните организации, които твърдят, че страната не се противопоставя на сексуалното насилие над жени. "Хюман Райтс Уоч" определи това като "срамно" и призова да се промени начинът, по който се гледа на такива случаи. Случаят с норвежката Далелв съвсем не е прецедент.

Ех ,Скепи.Къде остана скептицизма?Та ти даваш ухо на всяка клюка без да обмислиш сериозните недомислия на тези истории.

Твърде лесно предполагаш нечия вина, твърде лесно я допускаш.

Невинен до доказване на противното е  ислямски принцип.За другите култури той е формален критерий.Той е не е част от типовото мислене.Заимстван е механично без да се осъзнава водещата му роля.

Просто написано нещо там.Докато тезата за първородния грях подсъзнателно е част от вас самите.

Достатъчно е да се каже нещо за някой и вината му вече е установена.Ето това е нагласата, че видите ли човека е априори лош.

Очевидно културните парадигми оказват своето влияние дори на подсъзнателно равнище

Ти не знаеш дали норвежката е изнасилена, но тя е норвежка, а щом е така следва, че съдът е бил  крив, а съдиите аморални задето не са повярвали на обвиненията и към друг човек.

Същото пише и в тази твоя статия.Според нея норвежката се напила и помолила колегата си да я изпрати, ама се събудила гола на сутринта в чужда стая.И на това му викат изнасилване.

И кой съд ще признае такова изнасилване и кой въобще знае какво е станало.

Пак според тази статия, норвежката е подала съдебен иск с/у извършител, но нямало как да го докаже.

Ами  нали това е проблема? Като не може да докаже иска си логично той е отхвърлен.

А вестникарските изцепки са върха, изнасилена жена крие името на насилника,защото той имал жена и деца.

Тези са карали стаж в "Работническо дело" според  който пропадналата фашизоидна Германия значително отстъпва икономически и социално на комунистическа България 

.Ето това е нагласата, че видите ли човека е априори лош.

Моята нагласа е тъкмо обратната - знаеш. Всички същества има пробудена същност. Затова могат да станат Буди. Както и да е.

––––––––––––––––––––

ОК. Предполагах, че ще отговориш така. Аргументите ти са убедителни по принцип, но... Все пак, съдът е приел, че има прелюбодеяние. Осъдил е двамата. Няма как да знам детайлите, но си помислих следното: ако е по взаимно съгласие защо норвежката ще отиде да го "топи" в полицията? Разбира се, има много отговори - може да е искала да го изнуди, да го дискредитира публично и всякакви други. Другото е, че има няколко подобни случая, които са цитирани.

––––––––––––––––––––

Сега, за мен основното е, че човек трябва да се съобразява с културата, в която е попаднал и да се съобразява с правилата. С други думи, в ислямска страна една европейка не може да се държи както се държи в европейска страна. Не казвам, че едното е по-добро, а другото - по-лошо. Просто човек трябва да има предвид къде е...

––––––––––––––––––––

ОК. Предполагах, че ще отговориш така. Аргументите ти са убедителни по принцип, но... Все пак, съдът е приел, че има прелюбодеяние. Осъдил е двамата. Няма как да знам детайлите, но си помислих следното: ако е по взаимно съгласие защо норвежката ще отиде да го "топи" в полицията? Разбира се, има много отговори - може да е искала да го изнуди, да го дискредитира публично и всякакви други. Другото е, че има няколко подобни случая, които са цитирани.

––––––––––––––––––––

.

Е какво да отсъди съдът след като обвинената си признава, че се е събудила гола в стаята на чужд мъж и той взел, че спал с нея.

Дали доброволно е друг въпрос.Но само това е достатъчно доказателство за наличие на прелюбодеянието без значение дали то е доброволно.

Тук има една принципна разлика.В западните страни сексуален акт извършен докато жената е пияна или дрогирана може да бъде третиран като изнасилване, защото не е имала възможност поради състоянието си да прецени действията си, и извършва постъпки, които не би извършила в трезво състояние.

В ислямския свят употребата на опияняващи вещества вкл.алкохол е строго забранена именно защото лишава човека от контрола в/у поведението му.Известен е и правния принцип, че права не могат да произтичат от нарушаване на закона.

Така в конкретния казус мисля че се сблъскват двете гледни точки:

-След като е пияна и не е могла трезво да прецени, но е извършила в такова състояние полов акт, то липсва изрично изявено съгласие за акт следователно е изнасилване.

А от ислямската гледна точка е извършила съзнателно и доброволно  забранени действия, които са я довели  до безпомощно състояние.

Употребата на алкохол тук е само друго престъпление и тежко, утежняващо вината обстоятелство.

Никой не я е карал да се довежда до такова състояние, че да не е наясно какво върши.

Моята нагласа е тъкмо обратната - знаеш. Всички същества има пробудена същност. Затова могат да станат Буди. Както и да е.

––––––––––––––––––––

––––––––––––––––––––

Сега, за мен основното е, че човек трябва да се съобразява с културата, в която е попаднал и да се съобразява с правилата. С други думи, в ислямска страна една европейка не може да се държи както се държи в европейска страна. Не казвам, че едното е по-добро, а другото - по-лошо. Просто човек трябва да има предвид къде е...

Като им е целувателно на хубавиците да дойдат в БГ.

• 1 месец по-късно...

Е какво да отсъди съдът след като обвинената си признава, че се е събудила гола в стаята на чужд мъж и той взел, че спал с нея. Дали доброволно е друг въпрос.Но само това е достатъчно доказателство за наличие на прелюбодеянието без значение дали то е доброволно. Тук има една принципна разлика.В западните страни...

Сирия в момента е прекрасна картинка на ислямисти, които имат намерение да вдигнат ислямистка държава според шариата. Обезглавяването на християни от опозиционерите по най-брутален начин с кухненски нож, екзекуция превърната в зрелище говори много за високата култура на "шариатското" ви право. Изказванията как една жена, ако била насилена на улицата, сама си била виновна, защото излязла от тях си, да не се обличала предизвикателно, да не излизала въобще - тези изказвания не идват нито от християнският свят, нито от будистите, нито от сатанистите, нито от евреите, нито от пастафарианците. Идват от твоята любима религия. И след това имаш лице и наглост да ни убеждаваш в една гледна точка, която малко има общо с действителността? Абе, нещо имам смътни спомени, че беше споменато нещо и как за свидетели се приемали Х мъже. Значи Х мъже могат да хванат една жена, да я разчекнат и изнасилят, но понеже нямало свидетели, това било клевета от страната на жената и признание за прелюбодеяние, сиреч убийство с камъни. Перфектно право. И между другото, като си такъв буден ислямец, я ми отговори на един въпрос - никакъв алкохол през живота си не си пил, така ли? Свинско не си ял тоже? Между другото - бозата също е алкохол. По оригиналната рецепта на производство има около 1% алкохол. Западното право поне е човешко и светско. Никак не е перфектно, но е далеч от религиозни доктрини. п.п Сам се изказа в друга тема как с половата зрялост, сиреч първата меструация момичето било готово за женене и нямало какво повече да се чака и не било проблем да оженят 50годишен мъж за 14годишно момиче. Извратената логика под какъвто претекст, рано или късно лъсва.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Тези, които визираш са ненормалници. Това не са нормални последователи на исляма. За тях жена-мусулманка и немуслуманка са две различни неща.

Между другото - бозата също е алкохол. По оригиналната рецепта на производство има около 1% алкохол.

Така е. Трябва да забраним бозата и да легализираме конопа, защото той има и много полезни лечебни свойства. Не че съм ползвал някога, но чета и се информирам.

Тези, които визираш са ненормалници. Това не са нормални последователи на исляма.

То "светското" и "нормалното" от половин хилядолетие в онзи край нещо го няма. И каквото и да е било светско нещо не може да се задържи там, освен с жестока диктатура и въоръжение до зъби. Нещо ислямският свят бих казал, че не е в ред. Науки - медицина, математика...възхвала на просветеността. След едни точно определени събития и унищожаването на голяма част от писаното слово имаме жесток упадък до това, което виждаме днес. От свят на разумността и свят, който е дал на европейската медицина и наука много, книги от този свят, по които столетия са обучавани лекарите в Европа...в свят на тоталното безумие.

То "светското" и "нормалното" от половин хилядолетие в онзи край нещо го няма. И каквото и да е било светско нещо не може да се задържи там, освен с жестока диктатура и въоръжение до зъби. Нещо ислямският свят бих казал, че не е в ред. Науки - медицина, математика...възхвала на просветеността. След едни точно определени събития и унищожаването на голяма част от писаното слово имаме жесток упадък до това, което виждаме днес. От свят на разумността и свят, който е дал на европейската медицина и наука много, книги от този свят, по които столетия са обучавани лекарите в Европа...в свят на тоталното безумие.

Да. Това е интересно. Един приятел, който работи към година в Тунис и се върна тези дни ми разказваше точно това. Арабската цивилизация в определен период е била много по-напред от европейската. И след това нещо се случва. Упадък и стагнация с малки изключения.

• Автор

Да. Това е интересно. Един приятел, който работи към година в Тунис и се върна тези дни ми разказваше точно това. Арабската цивилизация в определен период е била много по-напред от европейската. И след това нещо се случва. Упадък и стагнация с малки изключения.

Случва й се...исляма..Разбира се ефекта от него не настъпва моментално ,трябвало е да минат 2-3 века, преди да почне да се усеща на равнище цивилизация, а с течение на времето е ставало все по-зле, най-вече в последните няколко десетки години преди днешно време, когато настъпва радикализацията(имало е и преди това период на ускорено падение, но ограничено по площ, през времето на османската империя).

Случва й се...исляма..Разбира се ефекта от него не настъпва моментално ,трябвало е да минат 2-3 века, преди да почне да се усеща на равнище цивилизация, а с течение на времето е ставало все по-зле, най-вече в последните няколко десетки години преди днешно време, когато настъпва радикализацията(имало е и преди това период на ускорено падение, но ограничено по площ, през времето на османската империя).

Въпросът е "Защо?"... Причината не е религията, защото за времето си е била прогресивна. В някои отношения е по-напредничава и хуманна от христянството.

• Автор

Въпросът е "Защо"...

Ами вътрешни и външни фактори, в явно твърде мизерна комбинация..Но най-вече от лудостта на пророка...явно не е успял достатъчно качествено да предаде словата на Аллах, за да се докаже чрез изпълнението им от хората(включително и от него самият) в реалността на историческото развитие, че исляма е религия на мир и любов.....

П.П. Понеже докато писах коментара си се редактирал, а аз не съм го видял....досега. Е, не смятам че дори на времето си религията  ислям, е била прогресивна..."Златният" арабски век, не се дължи на исляма.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Да. Това е интересно.

В историята има отговори на тези въпроси. Поне отчасти. Факт е, че днес това е район на упадък. Единственото с което мюсюлманите могат да се хвалят е някакво минало, което няма общо с положението в момента, а повечето от самите тях нямат нищо общо с хората от това минало.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ислямът, според мен, трябва да премине през нещо подобно на европейската Реформацията, но съпротивата е много голяма.

Мнозина мусулмани ще ти кажат, че причината за изостаналостта на тяхната цивилизация е европейския колониализъм, но това е вярно само отчасти. Най-силната тенденция в момента е "завръщане към корените", към някакъв изначално чист ислям, какъвто е бил изповядван в пустините.

Факт е, че днес това е район на упадък.

Не упадък... Това е най-конфликтния планетарен регион, защото има много нефт.

• Автор

Мнозина мусулмани ще ти кажат, че причината за изостаналостта на тяхната цивилизация е европейския колониализъм, но това е вярно

Не смятам така...Примерно понеже споменах за Османската империя, причините за "болния турчин" са по-скоро вътрешни, без да изключвам и останалите фактори. Повечето империи в историята, именно поради такива причини и поради бавна комуникация и съответно трудността и дистанцираността, биват възпрепятстват в контрола на нарушенията и извращенията на местно ниво....а такива имат ммм способността да се "само"разпространяват подобно  на инфекциозна болест.

причините за "болния турчин" са по-скоро вътрешни, без да изключвам и останалите фактори.

Да де. Що не ме цитира докрай. ;)

"...само отчасти"

• Автор

Да де. Що не ме цитира докрай. ;)

"...само отчасти"

Само отчасти от вътрешни, или от външни...Така както те разбрах, ти наблягаш на превеса на външните фактори. Извинявай, че съм отрязал цитата малко по-назад от това което имах намерение...Недоглеждане.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.