Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шериатът - ислямско право, или...криво е?

Featured Replies

Няма християнин по рождение. Трябва да минеш през светото таинство - кръщение, за да можеш да се наречеш християнин...

Само  че  аз,  а  и  мнозинството  не  сме  минали  през  това  свето  тайнство,  просто  са  ни  прекарали през  него  без  да  ни  питат.  Истинският  мюсюлманин  и  християнин  са  онези  личности  които  са  приели  тези  вярвания  след  навършване  на  зрелост,  другите  са  просто  промити  мозъци!

• Отговори 457
  • Прегледи 32,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Питали са те, питали са те. Поне три пъти са те питали - Отричаш ли се от сатаната? - после още три пъти са те питали - Отрече ли се от сатаната? - без да отговориш ти (или застъпникът ти - кръстника) всеки път, силно, ясно и категорично с - Да! - кръщението не минава. Но въпросите са лично към теб!

Само  че  аз,  а  и  мнозинството  не  сме  минали  през  това  свето  тайнство,  просто  са  ни  прекарали през  него  без  да  ни  питат. 

Е, и?

Щом не ти харесва религията, кой би те спрял да я смениш?

Или да не я изповядваш?

Или да не си съгласен с някои постановки в нея и да не ги изпълняваш?

Отдавна не живеем във време, в което някой ще те спре и/или ще те репресира за избора ти...

Много ми е любопитно кое в християнството намираш за жестоко сега, в този момент.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

без да отговориш ти (или застъпникът ти - кръстника) всеки път, силно, ясно и категорично с - Да! - кръщението не минава. Но въпросите са лично към теб!

Ми, нямам коментар.

Разбирам каква е логиката да се кръщават пеленачета, но цялата работа ми се вижда леко комична.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ми, нямам коментар.

Разбирам каква е логиката да се кръщават пеленачета, но цялата работа ми се вижда леко комична.

С ясното съзнание, че сме извън топика, но... много зависи как ще приемеш ритуала(църковният брак е не по-малко комичен сам по себе си).

Същото е, ако някой реши, че медитацията в поза "лотус" е комична. Винаги и всичко е свързано с човешкия фактор.

По темата обаче от доста време се каня да задам въпрос на автора на темата: Чел ли си Шериата?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• Автор

Твърде повърхностно. Затова чакам някой, който е вътре в материята, да ме образова. :) Засега, всеки от тези, които вероятно са по-запознати, прави всичко друго, само не и да пише това, което да постигне въпросната цел. :D

С ясното съзнание, че сме извън топика, но... много зависи как ще приемеш ритуала(църковният брак е не по-малко комичен сам по себе си).

Имах предвид кръщаването на пеленачета. Логиката е, че така се освобождават от Първородния Грях и намират спасение в Иисуса Христа. Да, но нали те изобщо не схващат за какво иде реч. Тъй че отричането от Сатаната от тяхно име ми се вижда комично.

Инак, темата е за Шериата, т.е. отклонили сме се много. Добре поне, че говорим за религия, а не за нещо друго.

• Автор

Не мисля, че всички коментари, които не изглеждат пряко свързани с темата са офтопик. Трябва да се види първопричината за гледната точка и на другият "лагер".

Не мисля, че всички коментари, които не изглеждат пряко свързани с темата са офтопик. Трябва да се види първопричината за гледната точка и на другият "лагер".

Не са офтопик. Tака тръгна разговора.

Тук и лагери ли има? Аз от кой съм, че се почувствах lost?

• Автор

Условно казано за темата и съвсем "реални" в живота. :) Иска ми се да не е така, но ако стане, ще попречи на част от възможността на властниците да разделят и владеят, защото стадото ще заостри зъби. Друго си е като има с какво да плашат раята не само за този, ами и за "онзи свят", ако не кротуваме и не навеждаме глава.

стадото ще заостри зъби.

Стадото няма зъбки, Слайд. В това е проблема. Зъбки имат кучетата и вълците. Стадото пасе трева.

Само  че  аз,  а  и  мнозинството  не  сме  минали  през  това  свето  тайнство,  просто  са  ни  прекарали през  него  без  да  ни  питат.  Истинският  мюсюлманин  и  християнин  са  онези  личности  които  са  приели  тези  вярвания  след  навършване  на  зрелост,  другите  са  просто  промити  мозъци!

Яко ! :) 

Това е самата истина.

Но за съжаление, 99 % са такива, без да са ги питаи дали искат да са такива. :mad:

Условно казано за темата и съвсем "реални" в живота. :) Иска ми се да не е така, но ако стане, ще попречи на част от възможността на властниците да разделят и владеят, защото стадото ще заостри зъби. Друго си е като има с какво да плашат раята не само за този, ами и за "онзи свят", ако не кротуваме и не навеждаме глава.

Нали си наясно, че Шериатът е съставен (не знам дали е правилно така да се каже) преди доста години и ако мен ме притеснява нещо, то е неизменността му. Иначе от това, което съм чела е закон, който доста ясно определя правата и задълженията на мюсулманите, които(права и задължения) не се отличават особено от правата и задълженията на всеки човешки индивид, разбира се като изключим наизустяването на Курана, задължителните поздрави и отговори и още някои такива... които не намирам за смешни, но намирам за излишни. Излишни сега, повече от 8 века след съставянето му и вероятно твърде необходими в онези времена.

Яко ! :) Това е самата истина.Но за съжаление, 99 % са такива, без да са ги питаи дали искат да са такива. :mad:

А-а-а, не плачкай! Като "промит мозък" мога да ти кажа, че доста добре се чувствам. :D

Нали си наясно, че Шериатът е съставен (не знам дали е правилно така да се каже) преди доста години и ако мен ме притеснява нещо, то е неизменността му. Иначе от това, което съм чела е закон, който доста ясно определя правата и задълженията на мюсулманите, които(права и задължения) не се отличават особено от правата и задълженията на всеки човешки индивид, разбира се като изключим наизустяването на Курана, задължителните поздрави и отговори и още някои такива... които не намирам за смешни, но намирам за излишни. Излишни сега, повече от 8 века след съставянето му и вероятно твърде необходими в онези времена.

А-а-а, не плачкай! Като "промит мозък" мога да ти кажа, че доста добре се чувствам. :D

Не се и съмнявам. :)

Имах предвид кръщаването на пеленачета. Логиката е, че така се освобождават от Първородния Грях и намират спасение в Иисуса Христа. Да, но нали те изобщо не схващат за какво иде реч. Тъй че отричането от Сатаната от тяхно име ми се вижда комично.

Хм... по твоята логика не бива да празнуваме например първите рождени дни на децата, защото те не схващат...(давам си сметка, че примера ми е бозав, ама бързам :D )

По-нагоре за астрали се говореше... и ако тайнствата не се обясняват по този начин от църквата, то е защото не всеки би могъл да ги разбере, което не означава, че нямат ефект.

Или се лъжа?

• Автор

Стадото няма зъбки, Слайд. В това е проблема. Зъбки имат кучетата и вълците. Стадото пасе трева.

Има, но му ги притъпяват с различни методи. Религията и произлизащите от нея норми, са част от тези методи. Тези от тях, които са се доказали в това отношение действащи, са се запазили неизменни през вековете. Това обяснява и неизменността на Шериата ;)

Хм... по твоята логика не бива да празнуваме например първите рождени дни на децата, защото те не схващат...(давам си сметка, че примера ми е бозав, ама бързам :D )

По-нагоре за астрали се говореше... и ако тайнствата не се обясняват по този начин от църквата, то е защото не всеки би могъл да ги разбере, което не означава, че нямат ефект.

Или се лъжа?

Не се лъжеш съвсем. Тези неща имат значение и за това се правят. Все пак, не са съвсем коректни, защото те включват в нещо, което не разбираш и не приемаш съзнателно. Търговия с души...

Отдавна не празнувам РД. Кво да му се радвам? Да отбелязвам кога за пореден път съм попаднал в сансара ли? :D

Нел,  не  знам  в  коя  тема  бих  могъл  да  ти  разкажа за  моята  религия  ако  те  интересува.  

Не  ти  пожелавам  да  изпиташ  шериата  на  собствен  гръб,  не  го  пожелавам  и  на  никоя  жена  по  света!!

Всяка  религия  която  не  е  в  състояние  да  подхожда  индивидуално  към  последователите  си  вече  не  е  религия  а  институция  занимаваща  се  с  унифициране  на  членовете  си.  Църквата  е  такава  институция!  Най  богатото  ООД  е  банката  на  Ватикана  със  средствата  си  може  да  изправи  на  крака  третият  свят  а  прави  ли  го?  Това  око  не  е  жестокост  здраве  му  кажи!  Ако  можеш  цитирай  ми  благотворителна  акция  проведена  от  висшият  клир  на  нашата  църква,  а  им  виж  колите  и  стандарта  на  живот,  в  мюсюлманството  е  същото.  Лично  аз  не  виждам  разлика  между  двете  религии!!  

Напразно си хабиш мунициите. Нел няма нищо общо с институцианолизираните религии, т.е. с религиозните машини. Ако бяхме в средновековието Нел щеше да завърши на някоя клада, ако би имала неблагоразумието да сподели възгледите си.

Ми, нямам коментар.Разбирам каква е логиката да се кръщават пеленачета, но цялата работа ми се вижда леко комична.

Кръстникът е застъпник и поръчител, натоварен със задачата да въведе своят духовен подопечен във вярата. Нищо комично няма. Та нали това е вменено на възрастните, да вземат решения и да действат от името на невръстните.

Кръстникът е застъпник и поръчител, натоварен със задачата да въведе своят духовен подопечен във вярата. Нищо комично няма. Та нали това е вменено на възрастните, да вземат решения и да действат от името на невръстните.

Да, съгласен. Ключов аргумент е, че пеленачето може да не доживее до възраст, когато да осъзнава и избира свободно.

Комично ми е, че кръстникът е управомощен да се отрече от Сатаната, вместо него. Значи, за представителството на неедеспсобните и ограничено дееспособните лица (невменяеми, малолетни и непълнолетни) знаем как става, но там идеята е, че представителят замества тяхната воля и действа в тяхна полза. Но тук е наистина малко смешно.

Или се лъжа?

Детските рожденни дни носят радост на децата. Но църковните ритуали са само един фалш без никакъв смисъл.

Детските рожденни дни носят радост на децата.

За децата съм съгласен.

Получават подаръци и се омацват със сметана, шоколад и други такива ингредиенти.

Темата... Дай да пишем по нея, че ще завършим в кошчето. :D

Да, съгласен. Ключов аргумент е, че пеленачето може да не доживее до възраст, когато да осъзнава и избира свободно.

Комично ми е, че кръстникът е управомощен да се отрече от Сатаната, вместо него. Значи, за представителството на неедеспсобните и ограничено дееспособните лица (невменяеми, малолетни и непълнолетни) знаем как става, но там идеята е, че представителят замества тяхната воля и действа в тяхна полза. Но тук е наистина малко смешно.

Тук идеята е същата! Кое по-точно ти е смешно?

А, тук  въобще не съм съгласен, принципите на шариата са неизменни, но има части от шариата които се менят съгласно потребностите.

Например рязането на ръка на крадец.По времето на втория халиф Умар инб Хатаб е имало година в която настъпил глад, затова той наредил да не се прилага това наказание, защото бедността стимулира ръста на кражбите.

Съгласно основното шаритско правило - кадията трябва да е справедлив.По думите на Мухаммад (С.А.С)" Онзи, който не е справедлив, не е от нас."

Друго основен принцип - Кадията 70 пъти трябва да потърси приемливо обяснение за действията на обвинения, преди да издаде присъдата.

Пророкът е казал: По добре е десет виновни да останат ненаказани, те няма да избегнат съдът на Аллах, отколкото един да бъде осъден несправедливо.

Така Умар ибн Хатаб за когото Пророка е казал, че трябва да  учим на Курана като него решил, че може някой да открадне провокиран от недоимъка и разглеждал това като възможна форма на принуда.А онзи, който е принуден е невинен.

Затова тогава той наредил да не се прилага тази форма на наказание.

Въобще шариата е една грандиозна правна система, в която е помислено за всичко.

Но колкото и прекрасен да е закона, сам по себе си той не решава проблемите.

Няма вече хора като Умар, Халифът, който водил дело с/у евреин, но не успял да докаже, че щитът намерен у този човек е неговия щит.

Няма такива кадии,  като този отсъдил против Халифа, който  го наградил за неговата принципност.

Сега, онези, които трябва да са носителите на най-справедливия етичен кодекс, кодекс заради който Исляма е наречен религията на справедливостта, обикновенно са тези, заради които, това звучи абсурдно.

Тъжна картинка е правосъдието в някои арабски страни.  

Не.Ключовия аргумент е че това е тайнство, чрез което се отмива първородния грях.А тайнството не е плод на интелектуално разбиране.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.