Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Истината е нещо винаги просто и изящно като полско цвете!

"Една истина позволяваща тълкуване никога не е цялостна" П. Х.

Скептик, учена глава си, но ти боравиш с чуждо знание, предлагам ти спор (дискусия) на база личен опит и знания! Лично на мен не ми се спори за това кой какво е казал и защо го е казал! Пример: Моето виждане върху библията е негативно защото при овладяване на практически умения в духовната сфера се получават противоречия! При теб как е! Ще попитам и друго можеш ли да спориш на български език, тоест да избягваш чуждици когато има българска дума за това значение??

Още нещо ти искаш дискусията да се води на твойта плоскост, но ще ти кажа - интелекта може да слиза на по-ниско ниво, но не може да се качва на по-високо, от което следва, че ти трябва да слизаш при другите, а не да ги караш да се качват при тебе, ако интелекта ти е по-висок от техния, последното е подразбиране!

Предлагам тема: Библията и съвместима ли е тя с духовното и личностно израстване от гледна точка на езотериката - с думи прости и цитати минимални!

С Уважение!

Кой е П.Х.?

Още в следващото след цитата изречение, влизаш в противоречие. Личния опит и знания май са от значение само за този който е успял да ги натрупа. :cool:

Но въщност твоя пост е конкретно към Скептика, но просто ми се наби в очите грубия финт който правиш. :P

Да продължим на чисто. Жертвата е приета, а греховете опростени.

П.П. Това да ни е за урок!

Линк към част първа.

И ти ли, Бруте, стана модератор? :baby:

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой е П.Х.?

Още в следващото след цитата изречение, влизаш в противоречие.

П.Х. Паалла и Хоол - две личности на които им свалям шапка и се покланям дълбоко!

Посочи противоречието конкретно да го видя и аз!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Виж сега, октим... Относно въпроса ти. Праведни християни са били наричани Тамплиерите и другите военни ордени, Инквизиторите, Рицарите на Сантяго... Нещо повече, църквата е заставала твърдо зад тях. Тамплиерите са защитавали интересите на Църквата в Утремер, където се е провел вълнуващ сблъсък на две култури и религии - християнството и исляма. Навсякъде Тамплиерите са били записвани като праведни хора, смирени войни монаси... А ако говориш за това да спазват 10-те божии заповеди, разбира се, не са... Нямах това предвид под праведни... Впрочем Инквизиторите, Генуезки орден на садистични убийци, са били служители на църквата... А освен убийци, са били и мъчители. Поздрави!

Към Sliderium. Камъните в моята градина ли са? :) Линковете към статиите за Палама и Екхарт бяха по темата, според мен.

Към Blue Star. Що се отнася до Блу, аз не я нападам лично. Ако се е създало подобно впечатление, грешката е моя. Блу, ако съм те обидил по някакъв начин публично ти се извинявам. Твоята позиция, ако правилно съм я разбрал, противопоставя интелекта, рационалното и позитивно разбиране на истинската мъдрост. Следователно, интелекта е пречка за мъдростта. Това ли твърдиш? Ако е така, единственото, което мога да кажа е, че това ирационално и мизологично тълкуване на мъдростта не съответства на христянството. Мизология най-общо означава да изпитваш недоверие и омраза къ разума и науката. Веднъж го обясних и ще опитам пак, макар да не съм сигурен дали има смисъл. Наистина христянската мъдрост, според ап. Павел, НЕ Е философски гносис, защото христянството е религиозно, а следователно сотерологично (спасително) учение. Затова ап. Павел казва:

"1 И аз, братя, когато дойдох при вас, не дойдох с превъзходно говорене или мъдрост да ви известя Божията тайна;

2 защото бях решил да не зная между вас нищо друго, освен Исуса Христа, и то Христа разпнат.

3 Аз бях немощен между вас, страхувах се и много треперех.

4 И говоренето ми, и проповядването ми не ставаха с убедителните думи на мъдростта, но с доказателство от Дух и от сила;

5 за да бъде вярването ви основано не на човешка мъдрост, а на Божията сила.

6 Обаче, ние поучаваме мъдрост между съвършените, ала не мъдрост от тоя век, нито от властниците на тоя век, които преминават;

7 но поучаваме Божията тайнствена премъдрост, която е била скрита, която е била предопределена от Бога преди вековете да ни докарва слава.

8 Никой от властниците на тоя век не я е познал; защото, ако я бяха познали, не биха разпнали Господа на славата."

(Коринт. 1, 2)

Това е в съгласие с основната христянска концепция за мъдростта, която е изразена на много места в Новия Завет като напр. в Мат. 11:25: "В онова време Исус проговори, казвайки: Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за гдето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците." Затова Павел се противопоставя на светската мъдрост и елинската философия, когато учи:

"19 Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля".

20 Где е мъдрият? Где книжникът? Где е разисквачът на тоз век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?

21 Защото, понеже в Божията мъдра наредба светът с мъдростта си не позна Бога, благоволи Бог чрез глупостта на това, което се проповядва, да спаси вярващите.

22 Понеже юдеите искат знамения, а гърците търсят мъдрост;

23 а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;"

(Коринт. 1, 1)

Павловия вердикт, обаче, НЕ Е насочен срещу интелекта, а срещу неправилната му употреба. Като спасително учение христянството е несводимо към светското или научното познание, но не защото ги отхвърля, а защото ги НАДХВЪРЛЯ. Богословието и вярата наистина имат примат пред философията и разума, но не ги отричат, а ги ПРЕДПОСТАВЯТ. Отново Павел посочва, че макар интелектът да е неспособен да постигне Бог, неговото предназначение е да открие пътя към него и определя две области, които той да изследва: съществуването на Бог и нравствения закон. Следователно, мизологията е едно примитивна и мракобесна интерпретация на това, което е преподавал Исус.

Сега, аз не съм христянин, но това не ми пречи да защитавам христянството от превратни и деформирани тълкувания.

Към Oктим. Как точно си представяш да дискутираме на база личен опит, както го наричаш? Напр., ти ще твърдиш, че си видял ангел или си получил озарение свише, а аз ще те опровергавам. Или обратно. Е, не виждам как ще стане това. Прости невежеството ми, но кои са Паалла и Хоол?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Мисля, че е честно да кажем, че ако Бог наистина е направил всичко на този свят, то по всяка вероятност той е китаец... **Ще създам мъж и жена и ще сложа първороден грях на цялото им потомство. След това ще забременя една жена със себе си като нейно дете, за да се родя в човешка форма. Вече жив, ще се убия като жертва към себе си - за да ги избавя от греха, който аз им дадох. Та- Даааа!!! Господ Бог- господар на логиката (съвсем от началото на дните)**

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

Мисля, че е честно да кажем, че ако Бог наистина е направил всичко на този свят, то по всяка вероятност той е китаец...

**Ще създам мъж и жена и ще сложа първороден грях на цялото им потомство. След това ще забременя една жена със себе си като нейно дете, за да се родя в човешка форма. Вече жив, ще се убия като жертва към себе си - за да ги избавя от греха, който аз им дадох. Та- Даааа!!!

Господ Бог- господар на логиката (съвсем от началото на дните)**

Тезата ти не доказва ли че има нещо нередно тук...

Например - само един да е този такъв Бог. Може пък да са двама, какво ще кажеш? (:

Тезата ти не доказва ли че има нещо нередно тук...

Например - само един да е този такъв Бог. Може пък да са двама, какво ще кажеш? (:

Мистерия!!! :yanim::go ahead:

Мистерия!!! :yanim::go ahead:

Разбулена мистерия. Двама са - княза на този свят, или природния бог и другия, за който нищичко не знаем, истинския.

Единия в творил другия опитвал да бъде съ-творител и в резултат цял чувал Азове.

Разбулена мистерия. Двама са - княза на този свят, или природния бог и другия, за който нищичко не знаем, истинския.

Единия в творил другия опитвал да бъде съ-творител и в резултат цял чувал Азове.

Хм,хм,хм,все по симпатичен/на ми ставаш.А и харесвам гатанките-хубаво нещо са нали?! :) :) Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

В Монсегюр едно време са приказвали по същия начин .... ( а преди това и понашите ширини май) :)

В Монсегюр едно време са приказвали по същия начин .... ( а преди това и понашите ширини май) :)

Здравей, братче... :)

Да, богомилите...

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Хм,хм,хм,все по симпатичен/на ми ставаш.А и харесвам гатанките-хубаво нещо са нали?! :yanim::eek: Намасте. :)

Нали,уж се интересуваше от гностицизма и херметизма и те насочих към тези теми във форума. Положи малко усилия, уважаема Блу, не само да пишеш безкрайни постинги, но и да четеш.

Здравей, братче... :eek:

Да, богомилите...

а, а, а.....

не знам - един космат орунгел ме държи в неведение и само си пощи бълхите :yanim: и от време на време някоя от тях ми се завира под опашката

Нали,уж се интересуваше от гностицизма и херметизма и те насочих към тези теми във форума. Положи малко усилия, уважаема Блу, не само да пишеш безкрайни постинги, но и да четеш.

четенето не е като писането :)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

а, а, а.....

не знам - един космат орунгел ме държи в неведение и само си пощи бълхите :yanim:

четенето не е като писането :)

Поискай му информационни писма, няма да може да откаже.

Иначе търсенето е дълго и пътя от богомилите до катарите и розенкройцерите днес е доста интересен...

Но... знаеш ли как започва една любима ми книга...

Ето така:

"Разбулените тайни са безценни,

и осквернени губят силата си те,

затуй не хвърляй на свинете перли

и рози на магаретата не."

:eek:

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

айде сега, ще се обиждаме на магарета.....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

айде сега, ще се обиждаме на магарета..... :eek:

Е, не, нали те нарекох братче. И аз съм магаре... може и по - голямо от тебе...

Не се шегувам, "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц" започва с този стих. И разбира се, това са символи...

А ние - реални четириноги.

Не се шегувам, "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц" започва с този стих. И разбира се, това са символи...

Ето пак - мислиш ли, че не съм прелиствал Йoxaн Aндpe..хммм... понякога?

Поискай му информационни писма, няма да може да откаже.

да бе - да ми прати пак някоя бълха, та да се чудя после как да я гоня с опашка :eek:

Ето пак - мислиш ли, че не съм прелиствал Йoxaн Aндpe..хммм... понякога?

То е като да прелистиш Библията без езотеричното и тълкуване...

Книжчицата е прекрасна но доста неразбираема. Лично аз предпочитам и тълкуването на Райкенборг към нея.

Но за богомилите литературата е друга, ако те интересуват исторически само.

Но за богомилите литературата е друга, ако те интересуват исторически само.

Заради тях бях затънал едно време в Николай Райнов като патка .

Едвам се одтървах :eek:

Заради тях бях затънал едно време в Николай Райнов като патка .

Едвам се одтървах :eek:

За тях не се знае много, ако питаш мен по - интересно е онова което не се знае и което са пазили, а не битието им.

Има неща, които не са неща и затова не могат да бъдат прочетени...

А ти опавдаваш червената си табелка абсолютно.

• 3 седмици по-късно...

Тази сутрин сънувах пророчески сън. Или поне така ми се стори след като се събудих. Като го проанализирам, ще сподяля изводите, ако има интерес. ;)

• 2 седмици по-късно...

Още малко за Каин...

В някои равински легенди има много интересното твърдение,че Каин не е бил син на Адам, а на Самаел.( “Сам” което значи “Слънце” и “аел”-“Син на Бога”.Следователно Самаел е змия,която представлява Слънцето и е Син на Бога).Смятало се е,че когато Самаел се е появил на Ева като змия, той я е прелъстил,плодът от този съюз е бил Каин.

Самаел е бил паднал ангел(Луцифер).

Меровингите(династия френски крале, носещи дълга коса - дългата коса „Мунд“ е символ на магическа сила в древно германските вярвания.) са твърдели, че носят кръвта на Иисус и Луцифер.

Ръцете на Иисус са кръста на Лоран

И кръвта в артериите ,и кръвта във вените.

Извор на милост и чистота.

Ръцете на Сатаната са Кръста на Лоран

И кръвта в артериите и кръвта във вените

Същата кръв,извор на злини.”

(Шарл Пеги)

Някои апокрифни версии на историята с Каин твърдят, че той е бил син на Адам и Лилит, не на Ева.Обаче преди да стане Ева жена на Адам, Лилит е била съпруга на Бога, преди идването й на Земята като паднал ангел.

Луциферианският образ намеква за присъствието на Елохимите от Книгата на Битието, където те казват: “Нека създадем човека по НАШ образ и подобие”. Думата Елохим е преведена като “Бог”, но всъщност тя е съществително в множествено число както всички думи в еврейския език, завършващи с наставката “им”. Всъщност “Елохим” се смята от много изследователи, че са падналите ангели Нефилим ,които са известни като Наблюдатели от Книгата на Енох. Вярва се, че “Елохим” е дума с много по-древен корен и идва от вавилонската дума “Еллу” което значи “Сияещите”.Тази фраза има ясен луцифериански характер,защото името “Луцифер” буквално значи “носещ Светлина”. И потомците на Каин които са всъщност обожествените крале на Шумер са били наричани „Ари”- дума, отново значеща “Сияещи”.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.