Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

--------------------------------------------------------------------

Francisk написа на 14 март 2012 - 21:14 :

Дай некакъв цитат от библията дето да пише за некви си кръстове да знаеме кви са.:wink12:

Многу интересна таз библия ве как я рабираш.

http://presscafe.org...0%B5%D1%82.html

1.Бих искал да те помоля това "ве" да го позабравиш. ;)

2.По принцип това,което исках да кажа беше за "некви си кръстове",както и други символи,които нямат нищо общо с христянството.

Иначе какъв цитат да ти дам свързан с Кръст(Христовия Кръст),започнеш ли да четеш Матей,Марка,Лука(Новия Завет като цяло)там пише.

valkiria1 написа на 14 март 2012 - 21:41 :

Когато поискам съвет;тогава ще го даваш.

Сега;като човек който знае на какво да си седне докато чете Библията;хайде да обясниш как изглежда християнския кръст според Библията???

Няма нужда да напомням ;че трябва да се мотивираш с цитат нали???

1.Айде ако обичаш да не ми заповядваш,защото това не е никак християнско,доколкото виждам ти се смяташ за такава,обаче в случая излиза,че си противоречиш!

2.Седни и прочети Библията и тогава може да разискваме,по нищо не личи че си я чела!

3.Няма да обяснявам нищо,защото както се вижда гледаш да отклониш вниманието като създаваш тема в темата,което какво би следвало да кажем,какво ...че отново е офтопик! ;)

Лека вечер!

Мисля,че няма нужда от повече коментари!

П.С.

Ако имаш желание прочети и помисли върху - 26 глава на Матей и 22 глава на Лука. ;)

Редактирано от terorDrEaM (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Животът сам по себе си е уникално чудо! Останалото писано някъде...по какви причини и защо? Опира до човешкото разбиране за по-горното. Тоест...така нареченият човек във видът му като - пауза. наместник на Създателя на Живота .... не е нищо поече от алчен...подъл...и може би добър от време на време! Щом има такива текстове в Глупавата Книга... те противоречат на човешкото достойнство и вероятно целенасочено оправдават жалката човешка същност. Да не се спирам и на проблема с Адам и Ева... :) (_абсолютно излишни дъвкания на Матей и Жоро и други...)

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

1.Бих искал да те помоля това "ве" да го позабравиш. ;)

2.По принцип това,което исках да кажа беше за "некви си кръстове",както и други символи,които нямат нищо общо с христянството.

Иначе какъв цитат да ти дам свързан с Кръст(Христовия Кръст),започнеш ли да четеш Матей,Марка,Лука(Новия Завет като цяло)там пише.

не можах там да намеря нищо за кръстове,затва може би ти ще ми помогнеш че съм толкова невиждащ.А?

:shy11::help wanted4:

Тялото и кръвта Христови ли?

А що е то Иисус Христос (Йехошу́а Маши́ах)?

Тогава ще е по-разбираемо.

Йехошуа месията.

И кво ще рече това ,как свързвате това да се яде неговата плът и пие неговата кръв ?

:rolleyes::)

Редактирано от Francisk (преглед на промените)

Йехошуа месията.

И кво ще рече това ,как свързвате това да се яде неговата плът и пие неговата кръв ?

:rolleyes::)

Речено е, че който търси, той ще намери.

Не напразно поставих въпроси. Който се интересува, нека потърси отговорите, но нека прояви и усилие - да се задълбочи малко в това, да разгледа етимология, значение и пр..

Хлябът без труд не се услажда. Той е наградата от приложените усилия.

Темата е за светото (защо е "свето"?) тайнство (защо е тайнство?) при_част_и_е.

Хляб

Без квас

Вино

Йоан 15 глава

1 Аз съм истинната лоза, и Отец ми е земледелецът.

2 Всека пръчка в мене която не принося плод, отрезва я; и всека що дава плод, очистя я за да даде по-много плод.

3 Вие сега сте чисти заради словото което ви говорих.

4 Пребъдете в мене, и аз във вас. Както лозената пръчка не може да принесе плод от само себе си ако не пребъде на лозата, така нито вие ако не пребъдете в мене.

5 Аз съм лозата, вие пръчките: който пребъдва в мене, и аз в него, той принося плод много; защото без мене не можете нищо да сторите.

6 Ако не пребъде некой в мене, изхвърлен бива вън както лозената пръчка и изсъхнува; и събират ги та ги кладат на огъня и горят.

7 Ако пребъдете в мене и думите ми пребъдат във вас, каквото искате ще просите, и ще ви бъде.

8 В това се прославя Отец ми, да приносяте много плод; и така ще бъдете мои ученици.

9 Както Отец възлюби мене, и аз възлюбих вас; пребъдете в моята любов.

10 Ако държите моите заповеди ще пребъдете в любовта ми, както съм аз държал заповедите на Отца си и пребъдвам в неговата любов.

11 Това ви говорих за да пребъде моята радост във вас, и вашата радост да бъде изпълнена.

12 Тая е моята заповед, да имате любов помежду си както ви аз възлюбих.

13 Никой нема по-голема любов от тази, щото да положи некой душата си за приятелите си.

14 Вие сте ми приятели ако правите това което ви аз заповедвам.

15 Не ви наричам вече раби, защото рабът не знае що прави господарът му; а вас ви нарекох приятели, защото всичко що чух от Отца си явих ви го.

16 Не избрахте вие мене, но аз вас избрах, и поставих ви да идете вие и да принесете плод, и плодът ви да пребъде; щото каквото поискате от Отца в мое име, да ви даде.

17 Това ви заповедвам, да имате любов един към друг.

Йоан 6:51

51 Аз съм живият хлеб, слезналият от небето. Ако яде некой от този хлеб, ще живее във веки; и хлебът който аз ще дам е моята плът която аз ще дам за живота на света.

Йоан 1:14

14 И словото стана плът, и всели се между нас, (и видехме славата негова, слава както на единороднаго от Отца,) пълен с благодат и истина.

Ефесяни 3 глава

14 За това, преклонявам коленете си пред Отца на Господа нашего Исуса Христа,

15 от когото се именува всеко отечествие на небесата и на земята,

16 да ви даде според богатството на славата си чрез неговия Дух да се утвърдите крепко във вътрешния человек,

17 чрез верата ви да се всели Христос във вашите сърдца, щото, вкоренени и основани в любовта,

18 да можете да разумеете наедно с всичките светии що е широчината и дължината и дълбочината и височината,

19 и да познаете любовта Христова, която превъзхожда всеко знание, за да се изпълните с всичката пълнота Божия.

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Че ти споменаваш какви ли не работи, длъжен ли съм да ти помня всички щуротии! То се е видяло, че Богомилската Кабала ще я гледаме през крив макарон, ами вземи кажи сега, ама за последно - Зиези ли ни е предтеча или не е той, та да знаем, дали българите са само духовни или са си баш семити. Щото ако не е второто, ще трябва да почернеем на слънце да минем за етиопци, а от там нататък до семитизма пътят е кратък. Сега се сещам за още една полза от така придобитата ни нова народност. 1 Енох ще 'земе да стане библейска книга. Те равините, пак няма да ни я признават, но официално ще имаме някаква причина на ябълката да и викаме, че приличала на рошкова. Това разбира се само за християните, които не изповядват комунизма. Другите ще ги хапят змии без кости и зъби и ще ги гонят да ги развращават архангелите с лингамите :wub:

не е заповед;а въпрос.

Точно заповед си е,какво ми копираш други твои постове и ми ги цитираш,кого се опитваш да заблуждаваш,а?!

Вижда се колко си неадекватна.

Първо се научи да цитираш постовете както трябва!

Второ освен че нямаш достатъчно сиво вещество в главата,явно те сърби "Дъто" и отново се изказваш неподготвена!

Иначе хората виждат и разбират много добре кой е неадекватен и неспособен да разсъждава!

Трето научи се да пишеш по-грамотно,че годинките в училище определено не са ти оказали влияние,а пък и то не се знае и дали си ходила въобще,както се вижда глупостите ти нямат край!

Искаш да се изказваш,но не можеш,не си достатъчно подготвена,това че даваш цитати не те прави християнка,всеки може да вземи Библията и да си цитира каквото пожелае,а ти както се вижда се хвърляш от една материя на друга смесвайки Библията с каквито си знаци и символи поискаш и си въобразяваш че си "християнка",определено това означава,че не си абсолютно никаква християнка,той и Дявола вярва в Господ,ама не му се доверява и си прави каквото иска,това се отнася и за теб,а за гръцкия не ми говори,още си много,много далеч,за да коментираш думата "Ставрос"(Каталавес?!) - Зная перфектно гръцки,така че за преводи не ми говори!!!

Тоест ;всеки човек с минимална доза сиво вещество;ще види ;че тук отговор на въпроса който съм задала няма!!!!!!

Всеки грамотен човек ще разбере,че това което си дала като цитат,не означава,че съм се опитал да ти отговоря на въпроса,тъй като както споменах в по горния пост написах :

3.Няма да обяснявам нищо,защото както се вижда гледаш да отклониш вниманието като създаваш тема в темата,което какво би следвало да кажем,какво ...че отново е офтопик! ;)

Иначе това което ти дадох за четене и размишление,беше,за да влезнеш отново в темата,а не постоянно да се отклоняваш от нея,ама явно пипето ти не сече,както се вижда отново не си прочела Матей 26 - цялата глава,нито Лука 22 глава и отново си цитирала поредната глупост и понеже си доста нагла,ето погледни хубаво и запомни :

Матей 26 глава 17-28 стих :

17 стих : А в първия ден на празника на безквасните хлябове учениците отидоха при Исуса и рекоха : Где искаш да Ти приготвим ,за да ядеш пасхата?

18 стих : Той каза : Идете в града при еди кого си и речете му : Учителят казва : Времето Ми е близо у тебе ще празнувам пасхата с учениците Си.

19 стих : И учениците сториха както им заръча Исус,и приготвиха пасхата.

20 стих : И когато се свечери,Той седна на трапезата с дванадесетте ученика.

21 стих : И като ядяха рече : Истина ви казвам,че един от Вас ще ме предаде.

22 стих : А те,пренаскърбени почнаха всички един по един да Му казват : Да не съм аз Господи?

23 стих : Той в отговор рече : Който натопи ръката си заедно с Мене в блюдото ,той ще Ме предаде.

24 стих : Човешкият Син отива,както е писано за Него;но горко на този човек,чрез когото Човешкия Син ще бъде предаден!

Добре щеше да бъде за този човек,ако не бе се родил.

25 стих : И Юда,който Го предаде,в отговор рече : Да не съм аз,Учителю? Исус му каза : Ти рече.

26 стих : И когато ядяха,Исус взе хляба,благослови,и го разчупи и като го даваше на учениците ,рече :

Вземете яжте;това е Моето тяло.

27 стих : Взе и чашата,и,като благодари,даде им,и рече : Пийте от нея всички!

28 стих : Защото това е Моята кръв на [новия] завет,която се пролива за прощаване на греховете.

Няма и отговор в евангелието на зададения въпрос.Затова никой не може да отговори ..още пък по-малко някой;който ще се изяви в стил "фръц;фръц"и толкоз.

Има отговор за всичко,а фръцкането както всички виждат е твоя принадлежност,ето виж rurk същото ти казва :

хубаво е когато се набутвате между шамарите

Ха-ха-ха няма нищо хубаво,защото между никакви шамари не съм се набутал,голяма фантазьорка си!

Да не говорим за така наречения "Йешу",който в случая доколкото разбирам трябва да е Исус Христос,поредната интерпретирана глупост на извадки от Библията на определени книги и стихове от Новия Завет и то приети буквално!Това отново потвърждава че не си християнка!

Прочети Матей 27 глава , Лука 23 глава.

Там на кръста Христос умира за греховете на цялото човечество.

Там на кръста Христос пречупва силата на Сатана.

На кръста Христос прави възможно невъзможното – връщането на святостта на грешния човешки род.

King James 2000 Bible (©2003)

Who his own self bore our sins in his own body on the tree, that we, being dead to sins, should live unto righteousness: by whose stripes you were healed.

American King James Version

Who his own self bore our sins in his own body on the tree, that we, being dead to sins, should live to righteousness: by whose stripes you were healed.

American Standard Version

who his own self bare our sins in his body upon the tree, that we, having died unto sins, might live unto righteousness; by whose stripes ye were healed.

Не си на подходящото ниво,за да предлагаш и справчица на преводите,на Библията!

4 Какво е Египет в християнството и какво от него е залегнало в основите му е тема дълга ;пък и честно казано на Вас ви липсва фундамента ;за да се развивате нагоре;но примерно можете да започнете от Мойсей..достатъчен жокер;ако ви сече пипето за други неща. ;)

Какви фундаменти,дори не разбираш думата "фундамент" когато я произнасяш,та тръгнала и да я използва!

Жокерите са за такива като теб,които ни най-малко са запознати с Библията,вземи и я прочети накрая,че да ти влезне нещо в главата,че се изложи тотално,май на теб мозъкът ти засича!

че нямате изобщо;ама изобщо;ама хи-й-йч познания върху дискутирана тема е повече от видно.

Ако имаш колкото моите познания относно Библията,IQ-то ти ще е много високо,а така като те гледам какви глупости дрънкаш,дори и за четвъртинка не може да се каже,че имаш!

Хубаво е само да не се държите като задник;когато решите да се дръвчите на някой;при това без да предложите някаква що годе свястна алтернатива

Наричай задник дядо си,мъжа си,дето си или някой друг твой роднина от мъжки пол,а не мен,за да не споменавам ти като каква се държиш...

Културата и възпитанието ти са на нула,запомни го и не се прави на интересна!

Алтернатива не ти трябва,вземаш четеш Библията,там е истината,не другаде!

Приключих с Вас;като не можете да ми бъдете равностоен опонент;поне се скатайте и четете ;белким научите нещо безплатно.

Аз също приключих с теб,тъй като вярваш на Дявола и си продала душата си на Дявола,а аз не мога да бъда опонент на Дявола.

Можеш да си мечтаеш само някой/я наивник/ца да научи нещо "безплатно" от простотиите ти,мечтай си!

Ха-ха-ха!

Всяко нещо извадено от контекста на изложението може да означава какво ли не ! Затова .....

....Просто опитайте да разбирате (разменете в текста) Христос като Словото Божие , за каквото е и представен в Библията....а не като простосмъртен и всичко си идва на мястото.

Точно заповед си е,какво ми копираш други твои постове и ми ги цитираш,кого се опитваш да заблуждаваш,а?!

Вижда се колко си неадекватна.

Първо се научи да цитираш постовете както трябва!

Второ освен че нямаш достатъчно сиво вещество в главата,явно те сърби "Дъто" и отново се изказваш неподготвена!

Иначе хората виждат и разбират много добре кой е неадекватен и неспособен да разсъждава!

Трето научи се да пишеш по-грамотно,че годинките в училище определено не са ти оказали влияние,а пък и то не се знае и дали си ходила въобще,както се вижда глупостите ти нямат край!

Искаш да се изказваш,но не можеш,не си достатъчно подготвена,това че даваш цитати не те прави християнка,всеки може да вземи Библията и да си цитира каквото пожелае,а ти както се вижда се хвърляш от една материя на друга смесвайки Библията с каквито си знаци и символи поискаш и си въобразяваш че си "християнка",определено това означава,че не си абсолютно никаква християнка,той и Дявола вярва в Господ,ама не му се доверява и си прави каквото иска,това се отнася и за теб,а за гръцкия не ми говори,още си много,много далеч,за да коментираш думата "Ставрос"(Каталавес?!) - Зная перфектно гръцки,така че за преводи не ми говори!!!

Всеки грамотен човек ще разбере,че това което си дала като цитат,не означава,че съм се опитал да ти отговоря на въпроса,тъй като както споменах в по горния пост написах :

Ако имаш колкото моите познания относно Библията,IQ-то ти ще е много високо,а така като те гледам какви глупости дрънкаш,дори и за четвъртинка не може да се каже,че имаш!

Думите ти звучат много агресивно.Такъв ли трябва да бъде един истински християнин,следващ Исус Христос ?!

:eek::ohmy::whist:

Явно познанията ти по библията не са ти помогнали с нищо да бъдеш по човечен и по малко агресивен.

Много жалко,че повечето добри познавачи на библията,които се бият по гърдите ,че познават добре словото ,не следват учението на Исус,а напротив,със своето поведение показват точно обратното.

:nono:

Там на кръста Христос умира за греховете на цялото човечество.

Там на кръста Христос пречупва силата на Сатана.

На кръста Христос прави възможно невъзможното – връщането на святостта на грешния човешки род.

Как може все още в 21 век да има хора които да вярват на такива измислици-че някой може да изкупи греховете на цялото човечество ?!!?!?

И какво-значи сега човечеството е безгрешно и силата на Сатана пречупена ???

А аз виждам,че съвсем не е така.

В думите ти има толкова агресия и омраза,че имам чувството,че ако ви дадат власт в ръцете на такива като теб,ще има нова Инквизиция и нови кръстоносни походи.

За съжаление,Исус няма нищо общо с такива като вас,които само мърсите името му.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

----------

.2 Йешу не е умрял разпънат на кръст.Тази кръстна фантазия православните християни дължите на неправилния превод на гръцката дума "ставрос"..което означава отвесен кол или стълб.

Отделно самата дума "ставрос" изобщо не означава две дървени греди кръстосани по какъвто и да е начин.Прочетет си НЗ на гръцки;за да бъдете по компетентен друг път;когато решите да ми се дръвчите.

3 Хайде сега да ви открехна и за други интересни писания ;които потвърждава моите думи;а на вас Ви свалят гащите:

Деяния на апостолите

5:30 Бог на отците ни възкреси Иисуса, Когото вие умъртвихте, като Го повесихте на дърво.

10:39И ние сме свидетели на всичко, що стори Той в Иудейската страна и в Иерусалим, и как Го убиха, като Го повесиха на дърво.

13:29А когато извършиха всичко, що бе писано за Него, снеха Го от дървото и положиха в гроб.

Галатяни

3:13 Христос ни изкупи от клетвата на закона, като стана заради нас клетва (защото писано е: "проклет е всеки, който виси на дърво"),

1 Петър

2:24 Който сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, тъй щото, като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; с Чиято рана вие оздравяхте

Една бърза справчица из другите преводи:

King James 2000 Bible (©2003)

Who his own self bore our sins in his own body on the tree, that we, being dead to sins, should live unto righteousness: by whose stripes you were healed.

American King James Version

Who his own self bore our sins in his own body on the tree, that we, being dead to sins, should live to righteousness: by whose stripes you were healed.

American Standard Version

who his own self bare our sins in his body upon the tree, that we, having died unto sins, might live unto righteousness; by whose stripes ye were healed.

Второзаконие

21:22 Ако някой извърши престъпление, което заслужава смърт, и бъде умъртвен като го обесиш на дърво,

---------------------------

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Дървото на Живота /описано е подробно в началото на Аврора на Якобс Бьоме/

е многопластов символ. Ма не символ като нещо просто така, а като холографска плака - при точно насочен лъч на нашето съзнание генерира цели светове.

В светлината на големите мистерии Дървото на живота има аспект и на кръста, който крепи този свят /правя алюзия с човешкия скелет/. При преминаване от Шести н Седми аспект материалното тяло не може да продължи да ни служи - то остава "вързано" за Дървото на живота и кандидата продължава напред, като най-нисковибрационното му тяло става етерното. Нещо като пеперудата, която, зада излитне счупва и оставя на земята пашкула си.

........................

Та в тази светлина разпъването на Спасителя на кръста придобива друг смисъл, нали? ;)

Ако мислите че съм имал някаква агресия в изказването ми не е така просто пламенно защитавам Библията,както и истината,която цял свят признава!

Как може все още в 21 век да има хора които да вярват на такива измислици-че някой може да изкупи греховете на цялото човечество ?!!?!?

И какво-значи сега човечеството е безгрешно и силата на Сатана пречупена ???

А аз виждам,че съвсем не е така.

Няма нищо чудно,по скоро с Вас да се чуди човек,че не го приемате.

Цял свят приема тази истина,освен Вас Йеховистите,които не признавате кръста и жертвата на Исус Христос.

Определено нищо не виждате!

Относно думата "Ставрос" на гръцки тя означава точно Кръст,а не "Отвесен Кол".

На гръцки думата Кол(Отвесен Кол) е "Пасало"!

Вие Bel Ami,това приемате ли го за христинско :

Хубаво е само да не се държите като задник

Ако това Ви е разбирането за християнство,няма абсолютно никакъв смисъл да хвърлям Бисерите на свинете!

За съжаление,Исус няма нищо общо с такива като вас,които само мърсите името му.

Напротив,по скоро Вие сте тези,които мърсите и то безсрамнно името на Исус,тъй като не приемате,това което е направил за Вас и Мен и всички хора,а именно жертвата му на кръста!

П.С.

Това ми е последното мнениие по тази тема,какво ще напишите след това,хич няма да обърна внимание,не мисля да продължавам да опонирам на хора,които са далеч от Бога и близо до Дявола!

Ако мислите че съм имал някаква агресия в изказването ми не е така просто пламенно защитавам Библията,както и истината,която цял свят признава!

Няма нищо чудно,по скоро с Вас да се чуди човек,че не го приемате.

Цял свят приема тази истина,освен Вас Йеховистите,които не признавате кръста и жертвата на Исус Христос.

Определено нищо не виждате!

Ако това Ви е разбирането за християнство,няма абсолютно никакъв смисъл да хвърлям Бисерите на свинете!

Напротив,по скоро Вие сте тези,които мърсите и то безсрамнно името на Исус,тъй като не приемате,това което е направил за Вас и Мен и всички хора,а именно жертвата му на кръста!

П.С.

Това ми е последното мнениие по тази тема,какво ще напишите след това,хич няма да обърна внимание,не мисля да продължавам да опонирам на хора,които са далеч от Бога и близо до Дявола!

Така нареченото от вас пламенно защитаване ,показва само големият ви фанатизъм,който ви е заслепил дотолкова,че да наричате другите дяволи и свине на които да хвърляте бисерите си.

Исус е казал :обичай ближния си и врага си като себе си,но нито един християнин не следва неговите думи.Следвате Исус с едничката надежда да получите вечен живот за грешните ви души,като се надявате някой друг да е изкупул греховете ви.Ако не ви беше обещано това,едва ли щяхте да следвате Християнството.То е най-масовата религия,защото предлага безплатни екстри-вечен живот и изкупуване на греховете,само се иска да повярваш,че Исус е Бог.нищо друго.Затова и най-големите грешници и убийци стават християни.Защото на много ниска цена им се предлага изкупуване на греховете които са вършили.

Цял свят не приема това което казвате за истина,а само една част от света.

Друга част от света не приема Йешуа ,за бог,така че не можете да задължите никого да приема това което вие приемате за истина.

И това че други не приемат вашата истина ,не ги прави с нищо по малко вярващи в Бог.

:wink12::tongue2:

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

В центъра се вижда фигурата на Бог и това определено не е Христос;защото той е  изобразен малко по отдолу.Интересното е;че главата на бог  е поставена в центъра на трийгълник;като окото на бог Хор; е заместено от главата на Бог.За сведение ..главата на Христос както виждаме е оградена с кръг / ореол/ Така-а-а освен това;в синия кръг са изобразени Луна и Слънце.

Хайде сега знаещите и разбирачите на Библията да ми кажат какво означава това?

Око на Провидението е символ - пиктограма - око в триъгълник, от който излизат лъчи, намиращ се на Държавния печат на САЩ.

Публикувано изображение

Публикувано изображениеОбратната страна на Държавния печат на САЩ

Окото на Провидението произлиза от Всевиждащото око Божие, което се появява в западното християнско изкуство в средновековието и става особено популярен символ в барока (17 в.), включително и в българското възрожденско изкуство. Триъгълникът символизира един Бог в три Лица (Света Троица), а лъчите - слънцето на правдата. Обикновено се цитира Псалм 32,18.

Публикувано изображение

Публикувано изображениеВсевиждащото око Божие. Християнски символ.

Руската икона "Всевидящее Око Божие" е една от най-сложните символически композиции. Появява се в края на 18 век.

Подобни изображения има още в Древен Египет: Око на Ра или Око на Атон.

В центъра се вижда фигурата на Бог и това определено не е Христос;защото той е  изобразен малко по отдолу.Интересното е;че главата на бог  е поставена в центъра на трийгълник;като окото на бог Хор; е заместено от главата на Бог.За сведение ..главата на Христос както виждаме е оградена с кръг / ореол/ Така-а-а освен това;в синия кръг са изобразени Луна и Слънце.

Хайде сега знаещите и разбирачите на Библията да ми кажат какво означава това?

Око на Провидението е символ - пиктограма - око в триъгълник, от който излизат лъчи, намиращ се на Държавния печат на САЩ.

Публикувано изображение

Публикувано изображениеОбратната страна на Държавния печат на САЩ

Окото на Провидението произлиза от Всевиждащото око Божие, което се появява в западното християнско изкуство в средновековието и става особено популярен символ в барока (17 в.), включително и в българското възрожденско изкуство. Триъгълникът символизира един Бог в три Лица (Света Троица), а лъчите - слънцето на правдата. Обикновено се цитира Псалм 32,18.

Публикувано изображение

Публикувано изображениеВсевиждащото око Божие. Християнски символ.

Руската икона "Всевидящее Око Божие" е една от най-сложните символически композиции. Появява се в края на 18 век.

Подобни изображения има още в Древен Египет: Око на Ра или Око на Атон.

Символът на Всевиждащото Око наистина по произход е египетски - окото на Хор, което пази (а не следи) Света. Дясното око на Хор е слънчевият диск (Атон/Атум), лявото е Луната. Както всеки символ, така и Окото бързо се разпространява и приема нови значения - приемат го евреите, но и персите - окото на бога на Слънцето, по-късно в елинистични времена го идентифицират с окото на Аполон, от което се получава синкретичен култ в долен Египет на Хор-Аполон.

Християнството го приема явно по два пътя - от юдаизма и от елинистичните култове. Триъгълникът около него символизира Св. Троица - три ипостасии на една Същност, които са равноценни помежду си (равностранен триъгълник). В този вид се среща в православните и в католическите църкви още от средновековието.

Не напразно поставих въпроси. Който се интересува, нека потърси отговорите, но нека прояви и усилие - да се задълбочи малко в това, да разгледа етимология, значение и пр..

Хлябът без труд не се услажда. Той е наградата от приложените усилия.

Темата е за светото (защо е "свето"?) тайнство (защо е тайнство?) при_част_и_е.

Хляб

Без квас

Вино

2 Всека пръчка в мене която не принося плод, отрезва я; и всека що дава плод, очистя я за да даде по-много плод.

Може ли да ми поясните тези думи. :)

Скъпа Бел;

постарала сте се..или поне сте направила опит да навържете нещатаСамо ;че много хаотично.Символи египетски колкото искаш из цял свят.Даже лингами/да ме прощава китката на Ленчето;че ще я стресна пак/ :tongue2:Ето го лингама на Озирис;цъфнал насред Вашингтон; и то точно срещу купола на сградата на Конгреса/което пък пак е египетски символ на женската утроба на Изида/

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Обаче Хор; чедото на Озирис и Изида ; не е Слънцето;защото бащата Озирис е Слънцето!!!

и въпроса остава ?!?! ;)

Да,всичко е доста интересно,но не сме по темата,затова предлагам да отворим специална тема в която да се обсъждат тези символи в Християнството.

Тук говорим откъде тръгва християнството и неговите символи..включително хляба и виното ;)

Хлябът и виното могат да се разглеждат като остатъци от тотемен ритуал, който е типична черта на архаичните култове и вярвания - т.е. това не е нещо, което да е типично само за християнството, но в християнството придобива по-различен смисъл.

...

Може ли да ми поясните тези думи. :)

Част от Цялото /Бог/ съм и се оставям на Неговата промисъл.

Личен прочит, разбира се

Главни действуващи лица-Луната/Изида/ и Озирис/Слънцето/....видяхме ги на иконата в притвора на църквата по горе. :tongue2:

Това не е нищо повече от един мотив, който не е трудно да се намери в религиите/митологиите.

.....;а други хванали пътищата на Европа ;където хората били с по отворено съзнание и повече акъл!!!

Толкова акъл , че цял кръстоносен поход е организиран и всички катари са на кладите, нали ?

По нашите земи няма клади, няма и казани, колкото и да ти се иска да демонизираш положението.Единственият изгорен богомил е Василий, и то не в България, ами в Истамбул.Другите са анатемосани.

В Босна богомилството дори се прима официално от властта, което допринася за ислямизацията на населението няколко века по-късно.

Между другото обширните райони, обхванати от Исляма днес са точно тези райони, в който някога е разпространявано арианстовото, манихейството ( и по-късно богомилството) - Мала Азия, Персия, Арабския полуостров, Балканите - Албания, Босна, Родопите.

Знаеш какво е причинил исляма на тези райони, на хората, които са живели там и продължават да живеят , а богомилството е подготвило почвата за него.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Вековете са забулили в тайна истината за езотеричната история на България.Едно;обаче е неоспоримо те /богомилите ;носители на това знание /започват да се проявяват още в самото начало от покръстването на България;когато в страната е царял невъобразим религиозен хаос.

Богомилството почива на идеята за дуализма между тялото (плътта) и душата - тялото (плътта) е дело на дявола. Този дуализъм е представен в една доста богата апокрифна литература, която, между другото, се е разпространявала доста лесно благодарение на това, че хората са били и доста неграмотни по отношение на християнството.

По нашите земи няма клади, няма и казани, колкото и да ти се иска да демонизираш положението.Единственият изгорен богомил е Василий, и то не в България, ами в Истамбул.Другите са анатемосани.

За клади и казани не знам, но е имало много жестоки наказания, които да служат за назидание на останалите.

.......Мисля;че Вие отново сте в голяма заблуда;защото слагате в един кюп всичко дето може да се нарече еретици..малко тюрлюгювеч от манихейци;валдеси;катари.павликяни ипр..някои от които категорично сами се разграничават от другите.

Богомилите изобщо нямат никаква вина за проникването на Исляма ни в България;ни никъде другаде/особено пък в Босна..някаква изкривена средношколска представа имате затова/...но това тема;която ако имате желание можем и да продължим. :)

Драга моя, това, че сте заблудена от Лукавия е проблем единствено за Вашата душа.

Не съм аз този, който ще хвърли камък по Вас, нито пък ще се опитвам да проповядвам.

Единственото, което правя всеки ден е да се моля за успокоение на Вашата душа и моля Бог да ви покаже пътя.

Колкото прочита-тслкова и тълкования.И дявола го чете по свой си начин.

Молитвата на Свети Франциск [редактиране]

Господи, направи ме инструмент

на своя мир, където има омраза,

нека сея любов;

където има рана – милост;

където има съмнение – вяра,

където има отчаяние – надежда,

където има тъма – светлина,

където има тъга – радост.

О, Боже Всемогъщи, дари ме

Да не търся утеха, а да утешавам,

да не търся разбиране, а да разбирам,

да не търся обич, а да обичам,

защото когато даваме, получаваме,

и в прошката ни прощават,

и в смъртта се раждаме

за вечен живот.

А това как горазбираш?

Аз лично никак.Наречи ме ограничен ако искаш но това не ме интересува.Приемам друтите религии,уважавам ги. Толкова.Те да си ги тълкуват.

Нещо не си наясно драги ми Кен;

В основата на техните учения е тезата, че в света съществуват два бога, намиращи се във вечна борба помежду си. Единият е богът на доброто и светлината, а другият – на злото и мрака. не виждам никакво противоречие със Божието Слово:

Драга ми valkiria1! :)

Както писах, богомилството проповядва дуализъм - казано по-просто, то разглежда Бога и Дявола като равнопоставени. Душата е творение на Бога, а тялото и плътта са творение на Дявола.

Каква е разликата с християнството?

Ами много просто, в християнството Дяволът е паднал ангел и не е равнопоставен на Бога. Разликата е съществена.

Това е Исус Христос, но неговото превъплъщение е привидно, поради което според тях Богородица не е Божия майка и затова те се обявяват срещу силно развития култ към нея, наричайки я дори обикновена жена и Христородица.

Тези неща за Богородица ги има в апокрифната литература, свързана с богомилството, и обяснението е много просто - хората са гледали на религията според своя мироглед, който в онези тъмни векове е бил доста непросветен, и, съответно, са се вълнували от едни такива неща като непорочното зачатие, което за тях не е могло да бъде нищо друго освен изневяра на Дева Мария. Даже мисля, че има текстове, които разказват през какви премеждия са минали отношенията й с мъжа й Йосиф по този повод. Това е и причината да се противопоставят на култа към нея, тъй като зачатието е свързано с плътта, а оттам и с Дявола.

Лука 1 глава

46. И Мария каза: - Величае душата ми Господа,

47 И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой

Йоан 2:3

3 И когато се свърши виното, майката на Исуса Му казва: Вино нямат.

4 А Исус й казва: Какво има между Мене и тебе жено? часът Ми още не е дошъл.

5 Майка Му казва на слугите: Каквото ви рече, сторете.

Ефесяни 5:18

И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълняйте се с Духа;

Мария си има вино, и знае ,че това, което Той ще им рече, нужно е да го направят.

..............

Лука 1:15

11 И яви му се ангел от Господа, стоящ отдясно на кадилния олтар.

12 И Захарий като го видя, смути се, и страх го обзе.

13 Но ангелът му рече: Не бой се, Захари, защото твоята молитва е чута, и жена ти Елисавета ще ти роди син, когото ще наречеш Иоан.

14 Той ще ти бъде за радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за неговото рождение.

15 Защото ще бъде велик пред Господа; вино и спиртно питие няма да пие; и ще се изпълни със Светия Дух още от зачатието си.

16 И ще обърне мнозина от израилтяните към Господа техния Бог.

17 Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.